The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Martineq
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.04.2012, 16:17
Dzimi napisał(a):Wyświetl post
Tak

Najwidoczniej właściciel klubu nie rozumie tego, co napisałem wyżej. Rok finansowy 2011 został zamknięty pod kreską nie przez złego Basałaja, Valcka, transfery do klubu i wysokie kontrakty, tylko przez brak transferów i zakręcony kurek z pieniędzmi wiosną i latem 2010, i w efekcie brak gry w europejskich pucharach w sezonie 2010/2011 i brak wpływów z tego tytułu w roku kalendarzowym 2011. Efektem wysokich kontraktów i transferów do klubu będzie to, co wpłynie do jego kasy od UEFA po zak
Nie wiem jakie masz pojęcie o sprawozdawczości finansowej, ale to czy pieniądze z UEFA zostały przelane za grę w 2011 roku czy dopiero mają być przelane nie ma żadnego znaczenia dla wyniku finansowego. Zyski z gry w LE w sprawozdaniu finansowym są ujęte w okresie, w którym nastąpiło zdarzenie które je wywołało - np. udział w meczu , wygrana w meczu , awans do fazy grupowej itp. To, że UEFA przelewa kasę za grę w LE dopiero na wiosnę może mieć znaczenie dla ilości gotówki w kasie, a nie Zysku/Straty finansowej.

Jeszcze jedno, rok rozrachunkowy może kończyć się w każdym momencie. Ktoś ma pewność, że kończy się on zgodnie z końcem roku kalendarzowego?
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 04.04.2012, 16:31
Z niecierpliwością czekam na bezpośrednie odniesienie się Valckxa i Basałaja do obecnej sytuacji. W końcu zostali mianowani przez "nową władzę" kozłami ofiarnymi i wcieleniem zła, które rozłożyło Wisłę

Swoją drogą, niezmiernie mnie ciekawi, jaka ostatecznie rola przypadnie teraz "funkcyjnemu" Kapce? Klub będzie oszczędzał, zwalniał, redukował, ciął, ale oczywiście dla Zdzisia na pewno jakieś miejsce się znajdzie. Tylko właśnie jakie? Nowego prezesa? Dyrektora sportowego po Valckxie? Oficjalnej szarej eminencji? Bo stanowisko szefa scoutów zapewne go nie zadowoli...

Okradanie klubu i Cupiała wraz z Madziarą jest wszak u nas przepustką do nietykalności zawodowej

I to jest k.....a największy dramat.

PS. Czy zauważyliście, że Bednarz nie tylko dziś de facto ogłosił koniec rozbudowanego przez Valckxa scoutingu w naszym klubie? Idziemy do przodu, idziemy
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 04.04.2012, 16:38
zybert77 napisał(a):Wyświetl post
Jestem pewien, że Basałaj i Valckx się do tego odniosą. W swoim czasie, kiedy wygasną umowy.

A w międzyczasie będziemy się jarać "budową potęgi od nowa" bez bazy treningowej i szkoleniowej.

Na pierwszy ogień negocjacje z "młodzieżą" - Pazdan i Pawłowski (26 i 25 lat) - źródło: http://sport.interia.pl/raport/wisla...cupial,1781047
Cytat:
Wisła prowadzi już rozmowy z trójką młodych Polaków, którzy mieliby ją zasilić w czerwcu. Nie podano nazwisk, ale być może chodzi m.in. o Szymona Pawłowskiego
być może o Messiego.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
ChG
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 04.04.2012, 16:39
Czego? Scoutingu?
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 04.04.2012, 16:41
Cytat:
Z niecierpliwością czekam na bezpośrednie odniesienie się Valckxa i Basałaja do obecnej sytuacji. W końcu zostali mianowani przez "nową władzę" kozłami ofiarnymi i wcieleniem zła, które rozłożyło Wisłę
Basałaj, podkuliwszy ogon, czeka zapewne na kolejną szansę od überprezesa, która po którejś z kolei odwilży w końcu i tak nastąpi. Valckx natomiast kładzie na to lachę, bo od lipca będzie już gdzie indziej. Może za większe pieniądze, może z normalniejszym pracodawcą.
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 04.04.2012, 16:42
zybert77 napisał(a):Wyświetl post

Na pierwszy ogień negocjacje z "młodzieżą" - Pazdan i Pawłowski (26 i 25 lat) - źródło: http://sport.interia.pl/raport/wisla...cupial,1781047
Cytat:
Mamy za sobą już pierwsze rozmowy, ale jestem mile zaskoczony tym, że wbrew kłopotom, w jakich się znaleźliśmy, Wisła nadal jest magnezem dla większości zawodników - mówi Jacek Bednarz.
Piłkarzu!
Przyjdź do Wisły, nie będą łapały cię skurcze (nawet te najmniejsze - powiek), możesz żłopać kawy ile chcesz a o przemęczeniu zapomnij.

Przepraszam, musiałem.
Odpowiedz cytując
WiTek_81
Junior Member

Od: 06.2011

Stary 04.04.2012, 16:50
Dobre, nie zauważyłem tego byka na interii
Odpowiedz cytując
Manhunt
Senior Member

Od: 03.2011

Stary 04.04.2012, 16:51
Z tej całej sytuacji Cupiał może zrozumie,że w 1 sezon nie da się zbudować odpowiedniej drużyny ,która awansowała by do LM( przy obecnych jego nakładach na Wisłę).
Ostatnio edytowane przez Manhunt : 04.04.2012 o godz. 16:56.
Odpowiedz cytując
Luu...
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 04.04.2012, 17:13
A Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy, jak duże to są wpływy.
.....
To są wpływy netto, od których należy odjąć koszty organizacji tych meczy. Może Ty je spróbujesz oszacować? Ja stawiam, że pokryją je wpływy z reklam stadionowych i sprzedanych w dniu meczu koszulek, pamiątek itp
dziękuje bardzo, za kolejne pięknie rzucane sumy ....

A Ty kolego zadajesz sobie sprawy ile kosztuje utrzymanie klubu ?

ile zarabiają piłkarze, sztab szkoleniowy, pracownicy klubu ?
jakie wysokie są prowizje dla menadżerów, jakie są prawdziwe kwoty transferów ?
ile kosztują obozy przygotowawcze do sezonu ? wyjazdowe mecze ? sprzęt niezbędny dla piłkarzy ?
ile utrzymanie drużyn młodzieżowych ?
ile klub zarabia na pamiątkach ?
ile dostajemy za reklamy, od sponsorów ?
jakie są rachunki za media, utrzymanie stadionu itp. ?
ile zgarnia do kieszeni Cupiał ?

ja nie mówię że łysy ch... z Legi mówi prawdę, ale jeżeli Ty mówisz ze kłamie, to pokaż dowody (przychody z jednej strony, z drugiej wydatki), a nie rzucaj kwotami ile to klub zarobił ...
Ostatnio edytowane przez Luu... : 04.04.2012 o godz. 19:24.
"A ja myślałem, że to śmieci,
Że to gówno z nieba leci..."
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 04.04.2012, 17:19
FearTS napisał(a):Wyświetl post
Z tej całej sytuacji Cupiał może zrozumie,że w 1 sezon nie da się zbudować odpowiedniej drużyny ,która awansowała by do LM( przy obecnych jego nakładach na Wisłę).
Obys miał racje - bo na razie wydaje sie, ze tego nie rozumie. Za duze oczekiwania były jak na pierwszy sezon z zagranicznymi pilkarzami
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 04.04.2012, 17:33
A czym sie rozni Cupial od Wojciechowskiego? Jak dla mnie praktycznie niczym. Obaj maja grzalki zamiast wizji... Szczescie Cupiala polegalo na tym ze trafil w taki okres gdzie rzucenie kilku mln zlotych robilo ogromna przewage nad reszta. Teraz nic z tych rzeczy... Teraz by sie wybic nad reszta stawk, tak jak my swego czasu, to trzeba kilka milionow... ale euro.

Ogolnie rzecz biorac Cupial ma to co chcial. Budowal dom niezabierajac sie za fundamenty. Dom, co bylo do przewidzenia, w koncu runal. I teraz wielki placz. Ile to on na Wisle nie stracil. No panowie, ktos go zmuszal w ten sposob budowac klub? Jakby chcial to by sobie postawil szkolke, i na dzis dzien by sobie na tym klubie zarabial. Wogole smieszna ta cala sytuacja. Podobno Cupial niechcial szkolki, bo rynek byl (i jest) nieregulowany. Czyli mowiac prosciej, uwazal ze szkolenie jest nieoplacalne. Niech to powie przedstawicielom takiego Dinama Zagrzeb, co pewnego dnia swojego "wychowanka" (przyszedl w wieku 16 lat) sprzedali za... 21 milionow euro... A wiec gadanie ze kazdy mlody talent duzego kalibru zabieraja zachodnie kluby to mit.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 04.04.2012 o godz. 17:37.
Odpowiedz cytując
Smyrgu
Blood Brothers

Od: 11.2002

Stary 04.04.2012, 18:08
wszystkie kwestie co do kontraktow zawsze w Wisle przechodza przez RN wiec kto doprowadzil Wisle do rzekomej ruiny ? nawet nie chce mi sie pisac bo szkoda stukac w klawiature na tą odpowiedz...wszystkie sposoby budowy dobrego klubu wlasciciel wykorzystac i udowodnil ze neie potrafi...i nie chodzi tutaj o sukces a raczej o FUNDAMENTY dobrego przedsiebeiorstwa jakim m.in klub pilkarski...co rok co pol roku zmiana strategii i za kazdym razem rewolucja...to jest dobre ale dla idiotow a nie ludzi potrafiacych myslec logicznie...ten poziom sportowy i organizacyjny jest w stanie utrzymac nie jeden podmiot w Polsce...pozostaje kwestia kto zaplaci tyle ile chce Cupial...ale glowna przeszkoda jest tutaj HONOR, ktory Cupiałowi nie pozwoli sprzedac tego klubu nawet kosztem bylejakości...nikt nie zakwestionuje pozycji i wkladu w historie Wisly Kraków osoby Cupiała to jest niepodwazalne, ale w mojej opini przyszla pora na zmiane nie "strategi" nie kolejnej "rewolucji" nie kolejnych wymysłów i glupich konferencji, ktore sluza tylko przetrzymaniu bardzo trudnej sytuacji...przyszedl czas na zmiane własciciela, jesli Cupial tak bardzo kocha Wisle Kraków i zalezy mu tylko na jej pozycji to powinien sprzedac Wisle dla jej dobra w kazdych umowach biznesowych mozna wprowadzic odpowiednie klauzury i aneksy aby zabezpieczyc to co najwazniejsze dla tego klubu bez wzgledu w jakich rekach sie znajduje...na prawie spolek itp to ja sie nie znam ale aby rzadzic decydowac to wystraczy miec ponad 50% udziałow czy iles tam ? niech sobie zostawi pakiet kilkunastu procent a pozwoli komus innemu...ambicja mu na to nie pozwoli a nuz by sie komus udało
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
Odpowiedz cytując
kriswisla
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 04.04.2012, 18:15
Smyrgu napisał(a):Wyświetl post
wszystkie kwestie co do kontraktow zawsze w Wisle przechodza przez RN wiec kto doprowadzil Wisle do rzekomej ruiny ? nawet nie chce mi sie pisac bo szkoda stukac w klawiature na tą odpowiedz...wszystkie sposoby budowy dobrego klubu wlasciciel wykorzystac i udowodnil ze neie potrafi...i nie chodzi tutaj o sukces a raczej o FUNDAMENTY dobrego przedsiebeiorstwa jakim m.in klub pilkarski...co rok co pol roku zmiana strategii i za kazdym razem rewolucja...to jest dobre ale dla idiotow a nie ludzi potrafiacych myslec logicznie...ten poziom sportowy i organizacyjny jest w stanie utrzymac nie jeden podmiot w Polsce...pozostaje kwestia kto zaplaci tyle ile chce Cupial...ale glowna przeszkoda jest tutaj HONOR, ktory Cupiałowi nie pozwoli sprzedac tego klubu nawet kosztem bylejakości...nikt nie zakwestionuje pozycji i wkladu w historie Wisly Kraków osoby Cupiała to jest niepodwazalne, ale w mojej opini przyszla pora na zmiane nie "strategi" nie kolejnej "rewolucji" nie kolejnych wymysłów i glupich konferencji, ktore sluza tylko przetrzymaniu bardzo trudnej sytuacji...przyszedl czas na zmiane własciciela, jesli Cupial tak bardzo kocha Wisle Kraków i zalezy mu tylko na jej pozycji to powinien sprzedac Wisle dla jej dobra w kazdych umowach biznesowych mozna wprowadzic odpowiednie klauzury i aneksy aby zabezpieczyc to co najwazniejsze dla tego klubu bez wzgledu w jakich rekach sie znajduje...na prawie spolek itp to ja sie nie znam ale aby rzadzic decydowac to wystraczy miec ponad 50% udziałow czy iles tam ? niech sobie zostawi pakiet kilkunastu procent a pozwoli komus innemu...ambicja mu na to nie pozwoli a nuz by sie komus udało
podobno mamusia mu nie pozwala na sprzedaz klubu bo jest w nim strasznie zakochana ,a dobry synek niczego nie odmowi mamusitak przeczytałem gdzies na zakazanej
Odpowiedz cytując
Michal_1990
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 04.04.2012, 18:31
Gratulacje - właśnie dałeś się zmanipulować.'

Rok finansowy 2011 został zamknięty pod kreską nie przez złego Basałaja, Valcka, transfery do klubu i wysokie kontrakty dla Bitona itp, tylko głównie przez brak gry w europejskich pucharach w sezonie 2010/2011 w efekcie braku wystarczających nakładów na zespół latem 2010 roku.

Natomiast dzięki "byłemu prezesowi, który pozwolił na przepłacanie grajków" do klubu w czerwcu wpłynie ok 20 mln złotych premii od UEFA. Do tego należy doliczyć zyski z biletów za mecze pucharowe, które już zasiliły konto klubu.

hunter - włącz myślenie, to nie boli
Zastanów się co piszesz.
Wynika z tego, że rok 2013 też zostanie zamknięty pod kreską, przez brak gry w europejskich pucharach w sezonie 2012/2013. Ci sami piłkarze, którzy wygrali z Apoelem, przegrywali z PBB, Cracovią w beznadziejnym stylu i zajmują miejsce w lidze odpowiednie do poziomu ich gry. Dzimi - włącz myślenie, to nie boli.

Czyli problemem nie jest brak wzmocnień, bo ten sam zespół wygrał 5 meczów z rzędu w europejskich pucharach. Jaliens, Lamey czy Iliev którzy oficjalnie przyszli za darmo, na pewno wzięli za podpis trochę euro. Poza tym, jeśli wierzyć informacjom prasowym, cała ta trójka zarabia minimum 300 tys. euro netto za sezon, Melikson 275 tys. netto. Właśnie - netto, czyli klub musi płacić tyle, żeby po potrąceniu podatku wychodziła kwota netto wynegocjowana w kontrakcie (np. żeby Ronaldo dostał na czysto 12 mln za sezon, Real płaci 15 mln).

Największym problem jest fakt, że piłkarze ściągnięci przez Stana Valckxa nie grają na poziomie, który jest adekwatny do ich zarobków - nawet Melikson, który się już wypromował oraz Biton, który golami w LE i ekstraklasie jesienią sprawił, że jest o nim głośno, teraz prezentują się bardzo słabo.

Dlatego, jeśli ktoś pisze: "Wszystko w imię uzasadnienia wywalenia Holendrów, upodlenia Valckxa, by nikt za nim nie zatęsknił i kolejnej już zmiany koncepcji."
to jest to śmieszne - bo gloryfikujemy ludzi tylko dlatego, że są zza granicy ? Stan Valcx jest tylko człowiekiem, nie jest nieomylny.
Sprowadził Meliksona i Pareikę - duży plus dla niego za to, ale kilka transferów w jego wykonaniu było co najmniej niezrozumiałych (np. Lamey, Branco, Boukhari), a minus brak ekonomicznej kalkulacji, bo czy Iliev spłaca swój kontrakt asystami i bramkami ? Raczej nie, a Zieńczuk zarabiał 170 000 euro rocznie

A o beznadziejnym zarządzaniu klubem, pieniądzach wydanych w błoto przez te wszystkie lata to szkoda wspominać. Szkoda też, że choćby 50% dochodów ze sprzedaży piłkarzy Wisły nie było przeznaczanie na transfery do klubu, lub inwestycje w bazę szkoleniową. Ale czasu się już nie cofnie, Wisła z Cupiałem, nie zbankrutuje, ale i nie ruszy do przodu, nie rozwinie się w aspekcie finansowym i sportowym.

"Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać,
bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać"
Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 04.04.2012, 18:41
Mam nadzieję że nie będzie 20-lecia Cupiała w Wiśle, a w roku 2017 Wisła SSA będzie mieć już innego właściciela, który będzie potrafił racjonalnie zarządzać klubem i gwarantował jego rozwój a nie degradację.
Bez obrazy-ale ile Ty masz lat Pamietasz Wisłę za Miętty- Skrobowskiego-Voighta? a przed Cupiałem?
Potrafisz policzyć ile z 13 tytułów MP w historii Wisły zdobyto za Cupiała, który wg.Ciebie gwarantuje tylko degradacje?
Potrafisz policzyc ile razy Wisła miała przestawać istnieć według róznych opinni medialnych ( po odejściach: K.Moskala.....T.Dziubińskiego....K.Uche i K. Błaszczykowskiego, Żurawia, Franka, Szymka itp....)

Nie wiem jak Ty, ale ja dzieki Cupiałowi przezyłem z "nawiązką" w dekadę, to co inni Wiślacy od 1906r.....Dzięki komu ja wiem. Wiem też, że nie jest teraz "modne" myśleć dobrze o Cupiale.A to tylko KIBIC...taki jak ja czy Ty-z różnicą 1,5 mld na koncie

Tak wiec Wesołych Świąt Panowie...bedzie dobrze
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 04.04.2012, 18:53
La Furia Dell' Est napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem jak Ty, ale ja dzieki Cupiałowi przezyłem z "nawiązką" w dekadę, to co inni Wiślacy od 1906r....

dobrze hunter napisał:

Cytat:
Jeśli mają nas czekać ciężkie czasy, to trudno. Przynajmniej przerzedzą się nasze szeregi z pokemonów i jednosezonowców, którzy gotowi pewnie lecieć na żydów jeśli ci będą wyżej w tabeli. O, a może i forum nam się trochę z pokemoniady odgarnie.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Stary 04.04.2012, 19:04
Jak jeszcze bardziej wytrzeszczysz te Twoje oczka-może i sens zrozumiesz.
Jezeli nie doceniasz tytułów MP za czasów Cupiała- to sorry...ale zaczniesz doceniać, jak się bedziemy spotykac na "derbach" z Niecieczą. Ja już na "takowych" w latach 80-tych bywałem...Ciekawe, czy Ty będziesz....
ps.Może nie pokemony ale Igloopole z Dębicy nas nawiedzały....ale co Ty tam wiesz..ważne , zeby "charknąć" i być cool....ja pierdykam.....
.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 04.04.2012, 19:25
Dzimi w swoich postach napisał większość tego co sam chciałem napisać.

Najeżdzanie na Basałaja czy Stana jest śmieszne. Któż bowiem jak nie Bednarz powiedział, że każdy transfer jest aprobowany przez RN czytaj Cupiała. Kto jak nie Cupiał powiedział, że żadna rzecz w klubie nie dzieje sie bez jego wiedzy.

Czemu jak było dobrze i oddawaliśmy dług nikt nie zwoływał konferencji prasowej ?

Wisła to był zamek na piasku. Teraz nawet zamku już nie będzie.
Bez boisk treningowych, bez systemu szkolenia młodzieży, bez profesjonalnej opieki medycznej, bez marketingu na dobrym poziomie, wreszcie bez profesjolnalistów zarządzajacych nazwijmy to dniem meczowym (ochrona itd.) nie ma żadnego profesjonalnego klubu. Jest wirtualna rzeczywistość, domek z kart uzależniony od czyjegoś kaprysu.
Przez kilkanaście lat nie stworzono nic co byłoby trwałą spuścizną po tym okresie. Inwestycja i zabezpieczeniem klubu na przyszłość.

Mam uwierzyć, że oto teraz przyjechał Bednarz na białym koniu i coś się zmieni ?

Cały nasz ból jest taki, że z tym właścicielem dobrze nie jest, ale innego po prostu nie będzie.

Bednarz sprytnie gra, typowe zagrania korporacyjne. Zrzucić winę na pooprzedników, pare zagrań pod publiczkę typu "teraz polacy" czy przywrócenie Patryka. To są rzeczy którym można kupić część kibiców.
Zwłaszcza, że nic nie kosztują.
W głowie mi się nie mieści, że jakikolwiek kibic Wisły może obdarzyć jakimkolwiek zaufaniem i sympatią kogoś takiego jak Bednarz.

I jeszcze słówko o tym żałosnym apelu do kibiców, przychodżcie i płaćcie. Cieszyłbym się niezmiernie, gdyby w Wiśle grało 11 wychowanków, najlepiej dobrych piłkarsko. Obecność wielu obcokrajowców znosiłem jako przejściowy środek do celu, zwłaszcza w połączeniu z jasną początkową deklaracją Basałaja odnośnie akademii i boisk oraz doświadczeniami z postawą części polaków grających wcześniej w Wiśle.

Mogę chodzić na I ligę, gdy trenerem bedzie Moskal a po boisku biegać będą zawodnicy, którzy podobnie jak ja identyfikują się z nią.
Ale Wisła, której twarzami mają być "funkcyjny" Kapka, Bednarz i Probierz a po boisku w charakterze "młodego i perspektywicznego" biegać będzie dwudziestokilkuletni najmita (tylko tańszy i gorszy) Misio Pazdan, która serwować mi będzie żałosne przecieki do prasy i jeszcze żałośniejsze konferencje, to raczej nie moja bajka.
Wole chodzić na siatkarki.
Odpowiedz cytując
Dobrymir
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 04.04.2012, 19:31
ps.Może nie pokemony ale Igloopole z Dębicy nas nawiedzały....ale co Ty tam wiesz..ważne , zeby "charknąć" i być cool....ja pierdykam.....
.
Troszeczkę szacunku bo akurat z Igloopolem graliśmy w ekstraklasie...
a i inna przygoda z Wawelu mówi, że szacunku trochę Im się należy.
JESTEŚ POLAKIEM, WIĘC MASZ OBOWIĄZKI POLSKIE
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 04.04.2012, 19:31
Jeśli się myle, bardzo proszę, niech mnie ktoś oswieci, bo nie chce by mój post miał wydzwięk populistyczny:
Jeśli są tam błędy merytoryczne, to też proszę o korektę:

Dziękuje Cupiałowi za sukcesy, ale niech on już zostawi ten klub w spokoju.
Mamy kryzys i nad tym nie polemizuję, tylko zastanawia mnie geneza tego kryzysu.Już pomijajam fakt, że sezon 2010/2011 jest naszym najlepszym od zdaje się 9 lat!!, i już jebać styl w jakim to osiągneliśmy, za niego nikt nie przyznaje punktów.Sukcesy te dają odpowiednią gratyfikację finansową- w świetle ostanich dokonań naszych koapczy wręcz gigantyczne.Więc o co chodzi?
Za Marketpool dostaniemy conajmniej tyle co Amica w tamtym sezonie (chociaż będzie to więcej, bo zgromadziliśmy większa oglądalność) czyli 1.5-2 mln Euro.Srednia ilość widzów na meczu CL oscylowała w granicach 20 tyś a bilety najtańsze nie były.Tych meczów u nas były 3 ?Skonto,Liteks,Apoel.Do tego dochodzi fakt, że za każde zwycięsto Wisła dostaje ok 220 tyś Euro a zwycięstw mieliśmy 5.Do tego prawda z Polsatu i reklam.To za samą ligę mistrzów.
A dochodzi jeszcze awans do grupy, mecze w grupie, pieniądze za wyjście z grupy:
640 tys. euro - za awans do fazy grupowej Ligi Europy
360 tys. euro - za rozegranie sześciu spotkań w fazie grupowej (6 razy 60 tysięcy euro za każdy mecz)
140 tys. euro - za zwycięstwo u siebie z FC Fulham
140 tys. euro - za wyjazdowe zwycięstwo z Odense BK
140 tys. euro - za zwycięstwo u siebie z Twente Enschede
200 tys. euro - za awans do 1/16 finału

Więc niech mi ktoś ....a wytłumaczy, dlaczego jest tak źle?Bo Valckx nie miał kasy na transfery od 2 okienek i sprowadzał piłarskie śmiecie na wypożyczenie ?(z wyjątkiem Bitona)Diaza, który wracał po kontuzji a w swoim klubie grzał ławe, Nuneza, który też był rezerwowym w swoim klubie a palił się do wyjazdu do Europy ze względu na to, że kibice na mieście bardzo nie przychylnie się do niego odnosili, bo grozili mu śmiercią.Kontrakt podpisaliśmy jedynie z Ilievem i ...Jovanoviciem?Przecież to były transfery bezgotówkowe, bo zawodnicy ci mieli kontrakty w ręku. Oprócz tego kto zwolnił pięknego Roberta a musi mu płacic kontrakt do końca sezonu?
Chciałbym przypomnieć tez, że za Kasperczaka sprzedano nam Marcelo,Głowackiego,Brożków,chyba Źienczuka(albo Baszczyńskiego- któremus z nich kończył się kontrakt) a kwota jaką za nich uzyskaliśmy miesci się w granicach 6-7 mln Euro.

Nastroje jeszcze przed rokiem były trochę inne.Pamięta ktoś ten artykuł?

Cytat:
Fakty są takie, że jeśli za kilka tygodni podopieczni Roberta Maaskanta sforsują bramy piłkarskiego raju, to na wiele lat mogą "odjechać" krajowej konkurencji.

Prezes Bogdan Basałaj już może spać spokojnie. Zespół zagra co najmniej w Lidze Europejskiej, a to oznacza przypływ gotówki co najmniej do końca roku. Środowe zwycięstwo już dało Wiśle ponad 2 mln euro wpływu, bo tyle płaci UEFA za awans do IV rundy kwalifikacji Ligi Mistrzów. Nie można przy tym zapominać, że "Biała Gwiazda" zarobiła też na biletach z meczów ze Skonto Ryga (ponad 19 tysięcy widzów) i Liteksem Łowecz (ponad 23 tysiące). Odliczając koszty organizacji tych spotkań, śmiało można założyć, że wpływ do klubowej kasy tylko z tytułu sprzedaży wejściówek grubo przekroczył milion złotych. Do tego dochodzą jeszcze pieniądze od Polsatu za transmisje z obu meczów. W tym przypadku nie są to jednak wielkie kwoty. Mieszczą się one w przedziale 20 - 30 tysięcy euro za każdy z meczów.

Prawdziwe pieniądze są do podniesienia z murawy w Lidze Mistrzów. Wisła w IV rundzie będzie walczyła nie tylko o awans do fazy grupowej tych rozgrywek, ale również o dodatkowe 5 milionów euro, które UEFA wypłaci każdemu z uczestników fazy grupowej za sam w niej start. Jeśli dodamy do tego, wspomniane ponad 2 mln euro mamy już kwotę ponad siedmiu milionów, a to stanowi ponad połowę aktualnego budżetu mistrzów Polski, który wynosi około 50 mln złotych.

Jeśli już Wisła w Lidze Mistrzów zagra, to cenny będzie w niej każdy punkt. Za remis UEFA płaci 400 tysięcy euro, a za każde zwycięstwo 800 tysięcy.

Do tego trzeba oczywiście doliczyć wpływy z biletów. Można się spodziewać, że każdy mecz w Lidze Mistrzów zobaczyłby komplet widzów. Jeśli wreszcie uda się otworzyć czwartą trybunę (plany są takie, żeby została ona oddana dla kibiców na pierwszy mecz fazy grupowej) to wpływy z tytułu sprzedaży wejściówek jeszcze wzrosną.

To nie koniec, bo Liga Mistrzów to znakomite okno wystawowe, w którym można wypromować najlepszych zawodników. Nie chodzi o to, żeby od razu wyprzedać całą drużynę, ale piłka nożna to biznes, w którym ruch w interesie musi być.

W tej chwili największym skarbem "Białej Gwiazdy" jest oczywiście Maor Melikson. Piłkarz, za którego krakowski klub zapłacił 650 tysięcy euro już spłacił się z nawiązką. To przecież Izraelczyk w znacznym stopniu pomógł Wiśle zdobyć tytuł mistrza Polski i to on miał ogromny wkład w wyeliminowanie Liteksu (trzy bramki mówią same za siebie). To m.in. dzięki Meliksonowi do kasy klubu wpłyną wspomniane 2 mln euro, a ciągle jest szansa na jeszcze większe pieniądze.

Eksperci wartość Izraelczyka szacują już dzisiaj na ok. 5 mln euro. Jeśli jednak Wisła awansuje do Ligi Mistrzów i pokaże się on w niej z dobrej strony, to jego wartość skoczy jeszcze do góry.

Mając te wszystkie wpływy Wisła będzie mogła pozwolić sobie na spokojny rozwój. Na wzmacnianie składu, na budowę bazy treningowej, na stworzenie akademii z prawdziwego zdarzenia.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 04.04.2012 o godz. 19:34.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 04.04.2012, 19:42
Ja nie wiem czym się tak zachwycacie w słowach Bednarza?To nic nowego,dziw ,ze dopiero teraz.Jak by to była taka "ameryka" to nie mówiłby tak szcczegółowo o tym na otwartej konferencji prsowej,gdzie inni moga za przykładem zrobic to samo...
Czeka nas teraz środek tabeli i byc moze nagły zwrot w zależnosci od humoru Cupiała.
Q...a Brud jednym z lepszych zawodników....
Ostatnio edytowane przez Griszka30KR : 04.04.2012 o godz. 19:46.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Stary 04.04.2012, 19:45
Dobrymir napisał(a):Wyświetl post
Troszeczkę szacunku bo akurat z Igloopolem graliśmy w ekstraklasie...
a i inna przygoda z Wawelu mówi, że szacunku trochę Im się należy.
Nie wiem co napisać.................
Ale ok: poproszę wejdź na http://www.hppn.pl/liga/kluby/26,Wis...s-Wisla-Krakow

od sezonu 1985/86 do 1987/88 gralismy razem w...II lidze Zachodniej...........stare czasy, można zapomnieć.......spoko....
Odpowiedz cytując
Dobrymir
Junior Member

Stary 04.04.2012, 19:51
Nie wiem co napisać.................
Ale ok: poproszę wejdź na http://www.hppn.pl/liga/kluby/26,Wis...s-Wisla-Krakow

od sezonu 1985/86 do 1987/88 gralismy razem w...II lidze Zachodniej...........stare czasy, można zapomnieć.......spoko....
no i gra muzyka, pamiętam i o 2 lidze, ale to nie zmienia faktu w żaden sposób, że graliśmy z Nimi w I lidze, więc nie ma co porównywać Ich do jakiś Niecieczy(choć pewnie i Oni w ekstraklasie zagrają być może) czy tym bardziej pokemonów...

Dobra stare czasy, nieważne...
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 04.04.2012, 19:52
Dajecie sie wypuszczać dziennikarzom jak dzieci. Gdyby wierzyć we wszystko co piszą Wisły nie byłoby już z 5 lat temu. Odpocznijcie trochę. Swieta za pasem. Oddech. Sezon nie jest jeszcze stracony. Uratowac go mogą ...parchy...jak spadna pietro niżej.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 04.04.2012, 19:56
Sorry Pablo84, ale z czegos ty ten artykul wyciagnal? Przeglad sportowy, Fakt,... ? Hmm, a moze z Interii felieton tego... Blonskiego czy jak mu tam? Chlop kiedys pisal ze Wisla nie tylko moze awansowac do tej LM, ale jeszcze walczyc o wyjscie z grupy

Cytat:
Eksperci wartość Izraelczyka szacują już dzisiaj na ok. 5 mln euro. Jeśli jednak Wisła awansuje do Ligi Mistrzów i pokaże się on w niej z dobrej strony, to jego wartość skoczy jeszcze do góry.
Sorry, ale po tym jednym zdaniu wiadomo juz ze mamy do czynienia z papierem toaletowym a nie artykulem Radzilbym nie czytac takich bzdur, bo one sa niezle oderwane od rzeczywistosci. To opowiesci w stylu "mam oferte 7 mln euro za Rudnevsa, ale odrzucam bo chce walczyc o najwyzsze cele ".
Odpowiedz cytując
Dobrymir
Junior Member

Stary 04.04.2012, 19:56
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Sezon nie jest jeszcze stracony. Uratowac go mogą ...parchy...jak spadna pietro niżej.
Daj Boże
Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Stary 04.04.2012, 20:00
Racja-Wesołych Świąt.
Odpowiedz cytując
rasel1906
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 04.04.2012, 20:16
Pablo mnie tez ta dzisiejsza informacja zaskoczyla. Bo jak to jest ze zarabiajac w tym sezonie z samych tylko premii od Uefa grubo ponad 20 mln zl nie liczac przy tym przychodow ze sprzedazy biletow oraz praw do transmisji telewizyjnych. Malo tego pamietam jak przed sezonem czytalem artykuł o tym jak procentowo rozkladaja sie wydatki na pensje pilkarzy i co sie okazalo? Ano to ze mamy jeden z najzdrowszych budzetow bo na pensje kopaczy wydajemy 55 proc przychodow. To jak to ma sie do tego ze dzisiaj nie jestesmy w stanie zapewnic ciaglosci w wyplatach? Czyzby Cupial z roli najwiekszeego dobroczyncy przyjal role najwiekszego wyzyskiwacza?
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 04.04.2012, 20:29
2011 zakonczony minusem bo nikt nie zostal sprzedany, byly wydatki, a kasa za rozgrywki europejskie wpada w budzet.... 2012. Pilch, Bednarz i Kapka juz maja murowany sukces. Schody zaczna sie w 2013... . PR my to ci dobrzy tamci byli zli do nich strzelajcie.

NIC SIE TU NIE ZMIENI.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 04.04.2012, 20:34
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Uratowac go mogą ...parchy...jak spadna pietro niżej.
Obawiam się, że Bednarz dzisiejszą konferencją podarował im trzy punkty...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów