The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
19sebawro06
Senior Member

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.03.2012, 16:32
a czy mijam się z prawda mówiąc że wczorajsze losowanie było w żałosny sposób ustawione pary były znane odkąd poznaliśmy drużyny które przeszły do półfinału. czy mijam się z prawdą że cegielska dostała wczoraj instrukcje obsługi kulek i w ogóle ich nie mieszała? czy mijam się z prawdą że (dobra nie zawsze) ale zazwyczaj legia ma słabszego przeciwnika w walce o puchar polski? dziękuje i do zobaczenia w piątek !!

edit: bardzo się zdziwiłem że Wisła będzie grała rewanż na R22 cegielska chyba kulki pomyliła bo najpierw miała Wisłe wylosować a tu ch.u.j. 4 kulki i ona źle pociągnęła jaki niefart. szkoda że mucha nie losowała drużyn do tych meczów to by były jaja
Ostatnio edytowane przez 19sebawro06 : 26.03.2012 o godz. 16:35.
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY

PRZEMYŚL
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 26.03.2012, 17:20
calkiem przypadkowo cala pilkarska polska przeidziala - wrecz byla pewna takiego wyniku losowania
Odpowiedz cytując
-ja123-
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 26.03.2012, 18:18
19sebawro06 napisał(a):Wyświetl post
a czy mijam się z prawda mówiąc że wczorajsze losowanie było w żałosny sposób ustawione
Nie wiem, masz dowody?

czy mijam się z prawdą że cegielska dostała wczoraj instrukcje obsługi kulek i w ogóle ich nie mieszała?
Nie wiem, nie mam wtyk w TVN jakie chyba ty masz.

czy mijam się z prawdą że (dobra nie zawsze) ale zazwyczaj legia ma słabszego przeciwnika w walce o puchar polski?
Mijasz się. Losowania Legii i Wisły z ostatnich 3 lat. Ile razy Legia miała łatwiejszego przeciwnika od Wisły, a ile Wisła od Legii?

Puchar Polski 2009/2010
1/8 finału
Bytovia II Bytów - Wisła Kraków
Legia Warszawa - Cracovia
1/4 finału
Legia Warszawa - Ruch Chorzów (3 miejsce w lidze)
Lechia Gdańsk - Wisła Kraków

Puchar Polski 2010/2011
1/8 finału
Wisła Kraków - Widzew Łódź
Śląsk Wrocław - Legia Warszawa
1/4 finału
Wisła Kraków - Podbeskidzie Bielsko-Biała( I liga)
Legia Warszawa - Ruch Chorzów

Puchar Polski 2011/2012
1/8 finału
Legia Warszawa - Widzew Łódź
Limanovia Limanowa - Wisła Kraków
1/4 finału
Lech Poznań - Wisła Kraków
Gryf Wejherowo - Legia Warszawa
Ostatnio edytowane przez -ja123- : 26.03.2012 o godz. 18:26.
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Stary 26.03.2012, 18:26
zastanawiam sie czy ludzie kompromitujacy sie w polskiej lidze i noszacy na piersi trykot z Biala Gwiazda sa teraz na zakupach w galerii ?/ czy moze ogladaja mecz korony z polonia ?jesli ogladaja to moze zobacza co to znaczy grac dla kibicow- z zaangazowniem, walka , nieustepliwoscia i z ambicja
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 26.03.2012, 18:28
Cytat:
zastanawiam sie czy ludzie kompromitujacy sie w polskiej lidze i noszacy na piersi trykot z Biala Gwiazda sa teraz na zakupach w galerii ?/ czy moze ogladaja mecz korony z polonia ?jesli ogladaja to moze zobacza co to znaczy grac dla kibicow- z zaangazowniem, walka , nieustepliwoscia i z ambicja
Podobne chodzi mi po głowie w odniesieniu do gwiazdek z Legii... jak to jest, że te drwale potrafią szybko i z pomysłem rozegrać akcję i w jedenastu brać odpowiedzialność za to co się dzieje na boisku, a u nas wszyscy się za sobą nawzajem chowają, a każda akcja jest spowalniana do tempa kulawego żółwia po trzech nalewkach?
Legionista
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Stary 26.03.2012, 18:48
3 - 0 ...... szkoda, kibicowalem Poloni tylko i wylacznie dlatego ze to ostatnia druzyny w tym sezonie ktora mogla odebrac legii MP ...... Ruch i korona nie dadza rady - dla nich szczytem mozliwosci jest gra o podium i puchary ......wg mnie dzis legia zostala definitywnym Mistrzem Polski ....niestety
Odpowiedz cytując
cinekw
Senior Member

Stary 26.03.2012, 18:51
Nie lubie Korony ale po prostu aż chce się patrzeć na tą grą z ambicją i zaangażowaniem. No brawo dla nich.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 26.03.2012, 19:29
gizmowisla napisał(a):Wyświetl post
3 - 0 ...... szkoda, kibicowalem Poloni tylko i wylacznie dlatego ze to ostatnia druzyny w tym sezonie ktora mogla odebrac legii MP ...... Ruch i korona nie dadza rady - dla nich szczytem mozliwosci jest gra o podium i puchary ......wg mnie dzis legia zostala definitywnym Mistrzem Polski ....niestety
Głupi jesteś, że w to już uwierzyłeś. Ruch i Korona grają aktualnie najlepszą piłkę. Mają najwięcej punktów na wiosnę. Mają wszystkie atuty, poza budżetami, by zostać Mistrzem Polski. I wcale mnie nie zdziwi, gdy tak się stanie. Szacunek dla Kielczan za dzisiejsze rozbicie przereklamowanych gwiazdek Wojciechowskiego.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 26.03.2012, 19:30
a czy mijam się z prawda mówiąc że wczorajsze losowanie było w żałosny sposób ustawione
Cała Polska widziała
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Stary 26.03.2012, 19:33
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
Głupi jesteś, że w to już uwierzyłeś. Ruch i Korona grają aktualnie najlepszą piłkę. Mają najwięcej punktów na wiosnę. Mają wszystkie atuty, poza budżetami, by zostać Mistrzem Polski. I wcale mnie nie zdziwi, gdy tak się stanie. Szacunek dla Kielczan za dzisiejsze rozbicie przereklamowanych gwiazdek Wojciechowskiego.

sory ze mam takie zdanie ....ale jestesm realista i po prostu nie wierze ze Ruch albo korona moga zrobic taka niespodzianke ......choc bardzo chcialbym sie pomylic i publicznie to odszczekac ....na Slask tez nie licze bo z meczu na mecz gra coraz wieksza lipe ....tak jak napisalem - uwazam ze dla Ruchu i Korony gra o europejskie puchary to najwiekszy zaszczyt ....
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 26.03.2012, 19:56
Heh, no pisałem parę postów wcześniej, że wyrokowanie w tej chwili nie ma sensu - tego MP nikt nie chce, więc weźmie go ten, kto najmniej nie będzie chciał. Wszystko w sumie jeszcze jest możliwe. Trochę nie chce mi się wierzyć jednak, że Korona utrzyma formę do końca. Prędzej Ruch. No i nie ma gwarancji, że Legia, Śląsk lub Polonia się nie otrząsną w końcu. Reszty chyba już nie ma co liczyć, za dużo ekip musiałoby za bardzo dołować żeby Wisła czy Lech dogoniły, a musiałyby wygrać wszystko lub niemal wszystko do końca.
Ostatnio edytowane przez Sartre : 26.03.2012 o godz. 19:58.
Legionista
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 26.03.2012, 20:02
Oj Sarte, Mistrza to chce każdy, skoro ktoś go nie chce to po co startuje w ogóle w lidze ?
Zresztą ,teraz jest 2012 o ile pamiętam to kilka klubów w tym roku obiecywało tytuł
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Jak dla mnie kandydatów zostało trzech : Legia , Ruch i Korona . Legia ma lekka zadyszke ,jak nie zacznie zaraz punktować ( w piatek mecz z Wisła ) to może skończyć na 3cim miejscu ,a o Mistrza bedzie sie bic Ruch z Korona , oba kluby polski trener i 80 % polski skład .
Odpowiedz cytując
paszczak
Member

Od: 10.2010

Ale pieprzycie z tym,że "nikt tego mistrzostwa nie chce". Każdy chce nawet ŁKS tylko nie jest w stanie.
A już taka Legia ze świetnymi warunkami i europejskimi aspiracjami to napewno. Po prostu są jeszcze za słabi,zeby się "oderwać" od reszty stawki. Dla takiego Ruchu czy Korony tytuł to byłaby wielka sprawa, a dla ich trenerów szansa na wyjście na szerokie wody. Organizacyjnie mistrzostwo przecież niewiele rózni się od europucharow z 2 czy 3 miejsca więc też nie mają się czego bać
Musze przyznać się do błędnej diagnozy Ruchu i Korony. 2 kolejki temu przewidywałem,że szybko "spuchną" a jednak jakośc gry i wyniki sie utrzymują. Mimo wszystko trudno sobie wyobrazić, żeby ktoś z tej dwójki wygral ligę. W bólach z 57 punktowym dorobkiem Legia się doczłapie
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 26.03.2012, 20:04
Cytat:
Oj Sarte, Mistrza to chce każdy, skoro ktoś go nie chce to po co startuje w ogóle w lidze ?
Zresztą ,teraz jest 2012 o ile pamiętam to kilka klubów w tym roku obiecywało tytuł
No jasne, że każdy chce, Cracovia też chce i jestem pewien, że w każdej chwili byłaby gotowa, żeby przyjąć na głowę koronę, także taką załatwioną alternatywnymi środkami Chodzi mi raczej o to, że chcieć mieć Mistrza, a chcieć zdobywać Mistrza to dwie różne rzeczy. Póki co czołówka stawki wykazuje taki minimalizm w zdobywaniu tego MP, że trudno nie oprzeć się wrażeniu, że wygranie tegorocznej ligi przerasta każdego, kto jest tym jakoś w miarę realnie zaangażowany (na tę chwilę - z wyjątkiem Ruchu i Korony, ale i to się pewnie zaraz zmieni).
Legionista
Odpowiedz cytując
BoBaSbK
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 26.03.2012, 20:04
W przyszłym sezonie TOP Ruch , Korona, Podbeskidzie.. zawsze to 10 zł dla klubu.
TS WISŁA KRAKÓW !!
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 26.03.2012, 20:09
AS82 napisał(a):Wyświetl post
,a o Mistrza bedzie sie bic Ruch z Korona , oba kluby polski trener i 80 % polski skład .
Dobry trend. Legia też polski trener, procent polskich piłkarzy może nie tak wielki, ale Skorża z uporem maniaka ostatnimi czasy do niego dąży
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 26.03.2012, 20:19
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie kandydatów zostało trzech : Legia , Ruch i Korona . Legia ma lekka zadyszke ,jak nie zacznie zaraz punktować ( w piatek mecz z Wisła ) to może skończyć na 3cim miejscu ,a o Mistrza bedzie sie bic Ruch z Korona , oba kluby polski trener i 80 % polski skład .
Zobaczymy jak sobie te potworki poradzą w Europie. Spodziewam się szybkiego lania od mistrza Czarnogóry lub Macedonii.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 26.03.2012, 20:20
Cytat:
Dobry trend. Legia też polski trener, procent polskich piłkarzy może nie tak wielki, ale Skorża z uporem maniaka ostatnimi czasy do niego dąży
Ku rozpaczy tych kibiców, którzy są zmuszeni do oglądania pewnego kompletnie pozbawionego formy młodego utalentowanego skrzydłowego i pewnego nieco mniej utalentowanego i już nie tak młodego defensywnego pomocnika wychodzących na boisko i kaleczących wszystko, co w tym sporcie jest piękne
Legionista
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 26.03.2012, 20:35
Najlepsze, że Ty po tym opisie myślisz o Golu, a ja o Rzeźniczaku. Albo odwrotnie
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 26.03.2012, 21:12
Jak dla mnie w tym momencie największe szanse ma Ruch, Korona i Legia (i to w tej kolejności). Z tych 3 drużyn Ruch ma wg mnie najłatwiejszy terminarz - kluczowe będą dwie kolejki które nas czekają: Ruch zagra na wyjeździe z Widzewem (powinien wygrać IMHO), Legia gra z nami - mam nadzieję, że naszym partaczom uda chociaż zremisować. Korona gra wyjazd z Górnikiem, ekipą trochę nieobliczalną, ale jak Kielczanie zagrają tak jak w II połowie dziś z Dysko to 3 pkt murowane. Kolejna seria to jeden z dwóch kluczowych meczów dla Legii która gra z Ruchem u siebie. Podobnie jak pisałem w sobote że Bełchatów Legii nie leży (i się sprawdziło), tak teraz mogę napisać to samo.Także nie wykluczam nawet 3 pkt dla Niebieskich. Za to Korona gra z Amicą.

Dlatego po tych 2 najbliższych kolejkach sytuacja powinna jeszcze bardziej się wyklarować. Teraz wiemy tyle, że w wyścigu o mstrza zostały 3 ekipy.

I ci którzy piszą że Ruch czy Korona spuchną i tym samym Legia zgarnie tytuł będą w grubym błędzie.

Inna sprawa co te zespoły zaprezentują w europejskich pucharach - zwłaszcza Korona która byłaby dla mnie chyba najbardziej kuriozalnym mistrzem w ostatnim 20-leciu.

Kilka analogii się nasuwa co do tego sezonu a tego z 2006/7 - o mistrza walczą dwie "nowe" ekpiy (jak Bełchatów i Lubin), my gramy totalną pyte(wtedy 8 miejsce), Legia trzecia. Kolejny rok w pucharach, to hmmm.....pewnie skończy się podobnie, ale nie mój cyrk nie moje małpy, niech się inni martwią.
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Stary 26.03.2012, 21:17
raindog napisał(a):Wyświetl post

Nasz problem nie polega na tym, że mamy słabą kadrę - tą kadrą nieźle radziliśmy sobie w europejskich pucharach (wygraliśmy u siebie z APOELEM; fajnie zagraliśmy z Liteksem) - problemem jest to, że w tym klubie Boss nie pozwala budować klubu dłuzej, niż przez 1,5 roku.
Mamy mega słabą kadrę. W lidze każdy ją wiezie jak chce, nie dorabiajmy do tego jakichś teorii o krótkich ławkach itp. Tak wygraliśmy z APOELEM ale dobrze wiesz, że graliśmy znacznie gorzej od nich. Zresztą za Skorży wygraliśmy również z Barceloną. To o niczym nie świadczy - mocny zespół poznaje się po lidze, gdzie jest jakaś powtarzalność. Jeśli byśmy mieli mocną kadrę to oczekiwałbym wyników 2-3 do jaja z dołem tabeli. Jakoś ciężko takie znaleźć.

Wytłumacz mi gdzie tu zalążek budowy tegoż klubu? Ja raczej widzę zespół bez perspektyw na cokolwiek, jedyna rzecz jaką tu będzie trzeba robić to szuflować gruz i złom. Na taczki i wynocha z klubu.

Wyjątek czasy Skorży, gdzie również góra swoja zrobiła. Po Lewadii, w rundzie jesiennej, mieliśmy pierwsze miejsce, lecz o ile dobrze pamiętam, nie było osiemnastki meczowej. Jechaliśmy w 16.
BTW - kto był prezesem klubu za Kasperczaka? Jakiego mieliśmy wtedy dyrektora sportowego?
NIE BYŁO ANI PREZESA, ANI DYREKTORA - BURDEL.

Boss wymaga nie wiadomo czego, a my nie mamy boiska treningowego. Nie mamy akademii piłkarskiej (szkółka znana jest z tego, że decydujące są znajomości). Decyzje podejmuje nie prezes i dyrektor sportowy, lecz frustrat - człowiek niezrównoważony psychicznie.
To akurat smutna prawda. Ale przecież były prezes działał w tym kierunku tak bardzo że zrobił ... nic.

Mówisz, że strategia nie zdała egzaminu - Strategia zaczęła się od przyjęcia Basałaja i zatrudnienia Stana, a skończyła się w momencie przegranej z APOELEM - wygranie z nim, to byłby cud. ...inna sprawa, że mogła się już skończyć dobrze ponad rok temu, bo Cupiał po 5 meczach chciał wyrzucić Maaskanta. Pierwszy raz od dawien dawna nie było w klubie takiego burdelu jak kiedyś. Wyniki na jesień nie były najlepsze - ale weź jeszcze raz pod uwagę - nie mieliśmy przerwy letniej; mamy wąską kadrę i graliśmy na 3 frontach.
No tak po przegranej z APOELEM zespół zdechł. Czy to wg. Ciebie normalne? Za co płacimy tej zgrai pseudokopaczy - za 4 mecze w elimnacjach LM? Nie wiedziałem, że Valcx podpisał z nimi kontrakty tylko do meczu z APOELEM.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 26.03.2012, 21:27
Korona gra niezłą piłkę. I to tak gra klub z teoretycznie marnym trenerem i piłkarzami. Ale co to znaczy stagnacja w kadrze i zadziorność w grze ? tyle,że mozna z czasem grać w czubie ligi. Dlatego tak bardzo byłem rad gdy nikt do nas w zimie nie przyszedł. Tak,bo na ta ligę zgranie to podstawa. Wiedzą to w Ruchu, Koronie, Sląsku ale nie u nas,gdzie za suchary ściąga się szrot.

Sytuacja byłaby inna gdyby ściągano do nas indywidulaności, potrafiące odwrócić losy spotkania jednym zagraniem. Ale nie, u nas wydaje sie bezsensownie kase na jakieś Bunozy niby, że coś budujemy i będziemy mocni. Zostawić to co jest, nawet z Czekajem i Chavezem i za rok,dwa będziemy bić się lekką ręką o mistrza, bez żadnej kasy wydanej po drodze.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 26.03.2012 o godz. 21:32.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
ziz99
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 26.03.2012, 21:46
W chwili obecnej w walce o MP powinny się liczyć trzy kluby: Legia, Ruch, Korona. Śląsk i Polonia już się raczej nie zerwą do finiszu. Te kalkulacje mają poniekąd odzwierciedlenie w tabeli formy.

Jeżeli Legia się nie obudzi to z 2 kolejki i będzie mieć pozamiatane. Zakładając nawet wygraną Ruchu czy Korony nie za bardzo sobie wyobrażam jak będzie wyglądała ich walka o LM. Mogą faktycznie trafić na jakiegoś mistrza Słowenii czy Czarnogóry i jak tamci zaczną klepać piłką to nasz MP może nie wyjść zza połowy. No, ale zobaczymy.

EDIT: soccerway.com
Powód: pytanie
Ostatnio edytowane przez ziz99 : 26.03.2012 o godz. 22:05.
Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 26.03.2012, 21:56
ziz99 napisał(a):Wyświetl post
W chwili obecnej w walce o MP powinny się liczyć trzy kluby: Legia, Ruch, Korona. Śląsk i Polonia już się raczej nie zerwą do finiszu. Te kalkulacje mają poniekąd odzwierciedlenie w tabeli formy.

Jeżeli Legia się nie obudzi to z 2 kolejki i będzie mieć pozamiatane. Zakładając nawet wygraną Ruchu czy Korony nie za bardzo sobie wyobrażam jak będzie wyglądała ich walka o LM. Mogą faktycznie trafić na jakiegoś mistrza Słowenii czy Czarnogóry i jak tamci zaczną klepać piłką to nasz MP może nie wyjść zza połowy. No, ale zobaczymy.
Skądżeś wytrzasnął tą tabele ? Z kim niby Wisła przegrała 2 mecze u siebie, jak póki co u siebie graliśmy z Koroną i Amicą (remis i porażka), a Amicą ma zaległy mecz z Górnikiem,a żydostwo grało 4 mecze u siebie (2 remisy, 2 wtopy) ?

EDIT: ok, mea culpa, nie rozkminiłem tego. Dzięki kris za wyjaśnienie. Ale ja jednak mimo wszystko liczę jednak runde wiosenną od tych lutowych meczów (mimo, że słusznie i poprawnie byłoby liczyć owe mecze grane awansem)
Ostatnio edytowane przez Krav : 26.03.2012 o godz. 22:48.
Odpowiedz cytując
kriswisla
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 26.03.2012, 22:10
Krav napisał(a):Wyświetl post
Skądżeś wytrzasnął tą tabele ? Z kim niby Wisła przegrała 2 mecze u siebie, jak póki co u siebie graliśmy z Koroną i Amicą (remis i porażka), a Amicą ma zaległy mecz z Górnikiem,a żydostwo grało 4 mecze u siebie (2 remisy, 2 wtopy) ?
a z polonia w grudniu kolejka rozegrana awansem 0-1
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 26.03.2012, 22:11
kriswisla napisał(a):Wyświetl post
a z polonia w grudniu kolejka rozegrana awansem 0-1
dla przypomnienia : bramkę zajebał Kirm
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 26.03.2012, 22:29
gdyby mi ktoś przed sezonem powiedział, że po 23. kolejkach będziemy mieć 22 bramki, tyle samo punktów co Podbeskidzie i tracić 5 punktów do 5. miejsca, to bym k... nie uwierzył.

A tutaj ludzie piszą, że 3 minuty do Ligi Mistrzów były.

tak jak napisał lorddavy - wygląda to tak, jakby tym kopaczom nie płacono od sierpnia. Co by było sprawiedliwe, swoją drogą.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 26.03.2012, 22:31
Po Koronie najlepiej widać wpływ jaki odcisnął na niej trener Ojrzyński. Przez ponad rok pracy u wielkiego szkoleniowca z Holandii Maaskanta nie było widać efektów. W Koronie w krótkim okresie widać, że mają swój styl. Walka, determinacja, zawziętość. Rzeczy nieosiągalne dla Wiślackiego szrotu pokroju Kirma, który skompromitował się dzisiejszym wywiadem, Jaliensa, Lameya, Ilieva, Bunozy, Jirsaka, Bitona, Genkowa, Garguły i całej reszty. Po takim Korzymie, Kuzerze, Lisowskim, Vukoviciu i innych widać, że jak wychodzą na boisku, to nie po to aby człapać (jak Nasi), nie po to aby symulować (jak Nunez), nie po to aby przechodzić obok gry, tylko po to, aby na serio zapier..... na boisku przez mecz. Taki Korzym ma prawo być zmęczony w 75 minucie, bo wykonał kawał pracy. Pytanie, po czym Nasze Asy są wiecznie zmęczone jak nic nie grają(chociażby taki Iliev)?

Cieszy mnie, że biedne zespoły pokroju Ruchu, czy Korony walczą o mistrzostwo. To pokazuje, że wyniki mogą być jak jest świetna atmosfera w drużynie, obcokrajowców jest niewielu (a jeśli już są, to świetnie mówią po Polsku, a nie tak jak Nasi), a zawodnicy nie zarabiają po 300-600 tys.euro (jak z każdym okienkiem coraz większa liczba graczy w przepłaconej Wiśle, Polonii i Legii - Legia poszła drogą Wisły i przejechała się na dwóch gwiazdorach Novo i Blanco, którzy przypominają tylko duet J&L, a taki Kosecki w Lechii pokazuje, że dałby więcej drużynie Skorży niż B&N razem wzięci). To jest to, co gubi Polskie kluby - strasznie przepłacanie na zawodnikach z zagranicy, którzy szczyt formy mieli 5, 10 lat temu, a od tego czasu odcinają kupony od sławy. Tym więcej będzie pieniędzy w Ekstraklasie, tym będą kolejne ogromne niewypały (Jaliens, Lamey, Iliev, Novo, Dwaliszwili, Baruchyan, Blanco, itp.).

Wojciechowski zawsze się dziwi, że Polonia gra jak gra, ale kto dał Dwaliszwiliemu 625 tys. euro rocznego kontraktu? To jest tyle co prawie połowa podstawowego składu Korony, czy Ruchu.

W takiej Koronie, czy Ruchu widziałbym kilka wzmocnień od razu do składu Wisły (Piech, Jankowski - on oczywiście czysto teoretycznie, Zieńczuk, Lisowski, Korzym - czysto teoretycznie, Sobolewski).
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 26.03.2012 o godz. 22:35.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 26.03.2012, 22:32
snyrting
Cytat:
Zobaczymy jak sobie te potworki poradzą w Europie. Spodziewam się szybkiego lania od mistrza Czarnogóry lub Macedonii.
Wiesz, jesli np. Korona w pucharach to bylaby ta Korana dzisiejsza, to nie widze powodu dla ktorego mialaby sie zaprezentowac w nich gorzej od nas (tj. od obecnej Wisly). My nie mamy nic, oni przynajmniej maja fajne stale fragmenty gry i charakter. I zgranie...

Bo w rzeczy samej, niby jakie argumenty sa za tym ze taka Korona czy Ruch gorzej sobie poradza w Europie od dzisiejszej Wisly? To jest smutne, ale zadne. Nas czeka kolejna rewolucja, a biorac pod uwage nasze mozliwosci, na lato szrot calej europy bedzie sie laczyl w Krakowie Korona jest zgrana, ma stale fragmenty gry, i jezdza na dupie (na pewno nie zlekcewaza jakiegos Karabacha).
My obecnie, to nawet prezentujemy gorsza kulture gry od tych zespolow. Za Maskanta czy Moskala, czesto przegrywalismy, ale przynajmniej byl jakis pomysl w grze. Obecnie gramy pilke podworkowa, kultura gry na pewno nie przewyzszamy tych zespolow.

P.S
W tamtym roku w pucharach mielismy 2 druzyny od ktorych mozna bylo cos oczekiwac (Wisla, Legia), i 2 od ktorych nie (Slask, Jagielonia). W nastepnym roku na pewno bedzie 1 (Legia). Przydalaby sie jeszcze jedna, co by zachowac status quo i powalczyc o ranking za rok. Problem w tym ze takowa trudna obecnie dostrzec. Lecha i Wisle czeka rewolucja. Slask obecnie jest cienki jak dupa weza. Moze niech ta Polonia wezmie sie w garsc? Gra slabo, ale kadrowo nie wyglada zle. No i znajac Juzka, jakby byly puchary to by rzucil cos grosza...

KOALIK
Nie generalizuj prosze. Taki Ljuboja gra teraz kaszane, ale istnieje duze prawdopodobienstwo ze gdyby nie on to Legia by sie sparzyla na Spartaku. I gdyby nie Radovic. I gdyby nie Kuciak to by mogla nie wyjsc z grupy. Wiec, to kwestia umiejetnosci a nie narodowosci. Koseckiego ja widzialem jak Legia grala ze Sportingiem. Sracza puscil takiego ze prawie tam nie omdlal, wiec nie pisz teraz ile on by nie dal Legii bo jesli sie nie myle (legionisci poprawcie mnie jesli sie myle) to on malo gral na jesien w Legii mimo ze Blanco i Nacho nie byli wtedy. Nacho to prawie ze legenda Rangersow, przyszedl do Legii prosto z Primera Division (i gral tam). Blanco to dwukrotny krol strzelcow ligi greckiej, jeszcze rok-poltora roku temu bylby poza zasiegiem kazdego polskiego klubu. Im wiecej takich pilkarzy w polskiej ekstraklasie tym lepiej. Oczywiscie budowanie tylko na takich kadry to glupstwo, ale akurat polskiej pilki to nie dotyczy bo nikogo nie stac by budowac na takich kadre.
Niemniej, tacy zawodnicy daja prestiz (tak zespolowi jak i lidze), czesto robia roznice, a do tego mlodziez (jesli jest, nas to nie dotyczy) ma sie od kogo uczyc. Ze jest ryzyko ze taki jegomosc bedzie niewypalem? Jasne. Tak jak w kazdym transferze... Ale jak sie akurat trafi ze wypalem beda, to wtedy robia roznice jakiej nigdy Piechy i Jankowskie zrobic nie beda potrafily...

Choc zaznaczam, podstawa to i tak szkolenie i scauting na poziomie. Tak sie powinno budowac klub ktory ma jakies ambicje.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 26.03.2012 o godz. 22:51.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów