|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
.......icie hipoplicie, tak można nazwać 2 posty powyżej.
Cały czas patrzycie na wzrost wieku emerytalnego z dzisiejszej perspektywy, zamiast patrzeć minimum od 2020 roku. Zupełnie inna perspektywa. Także darujcie sobie komentarze, bo Wiślaku poruszyłeś temat, uzsadniając go sytuacją obecną, której brać pod uwagę nie można przy tym projekcie. Dodam tylko, że wsparcie młodych powinno byc priorytetem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
||
. Bez obrazy, ale to tyle z mojej strony.
![]()
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 22.02.2012 o godz. 13:46.
![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Widzę że są tu osoby znające się na polityce, więc pytanie do was:
1) Jaki ustrój polityczny panuje na trybunie C, bo już kiedyś było podawane że na C nie ma demokracji, w takim razie co jest? Proszę to poprzeć argumentami. 2) Jak nazywa się rząd ekspertów w danym kraju? Nie mogę znaleźć jednego określenia na nich, a na pewno takie jest. (Na google też nie znalazłem, gdyba podał ktoś taką odp.) Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Powołajmy dla tego celu specjalne ministerstwo "Wsparcia Młodych", zatrudnijmy do tego kilka tysięcy urzędników, opłaćmy im laptopy, 13ste pensje itd...
Najlepszym wsparciem dla młodych jest obniżka podatków, prosty i przejrzysty system podatkowy i likwidacja zbędnych przepisów, które nikomu poza urzędnikami nie służą a na pewno nie polskiej gospodarce. Mogę iść o zakład, że przy takich zmianach problem braku wparcia dla młodych zniknie w ciągu kilku lat. Jeszcze jedno - podatków nie można podnosić w nieskończoność, z resztą tempo przyrostu długu publicznego, mimo podnoszenia podatków, cały czas rośnie, gołym okiem widać, że do przerobienia jest cały system a nie jego poszczególne elementy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ad.2. Czasem się też mówi rząd techniczny, czyli złożony w większości z apolitycznych ekspertow i fachowców (przynajmniej w teorii). Przykład - Włochy : http://www.money.pl/gospodarka/wiado...,0,967804.html PS. Do Asa82 - technokracja to okreslenie na ustrój polityczny, a nie na rząd.
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 22.02.2012 o godz. 15:38.
![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
"zobacz kiedy i jakie oszczędności przyniesie budżetowi wzrost wieku emerytalnego. teraz to praktycznie żadne oszczędności, bo wzrost rozproszony jest na wiele lat. Ten rząd i następny nic z tego praktycznie nie skorzysta, chyba 4,5 mld do roku 2015 czyli końca kadencji. Więc to nie jest skok na kasę. Odrzuć myślenie oparte na dzisiejszej sytuacji" To jest skok na kasę. A jeśli chodzi o młodych to powinieneś jeszcze dodać: wykształconych z dużych miast. Są na tyle głupi że skręcą bat na swoją własną d....
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 22.02.2012 o godz. 16:53.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Szpen szanuje Cię choć nie Twoje poglądy, które tak usilnie bronisz (coś gdzieś usłyszysz, przeczytasz, trochę propagandy Ci wpoją). Niestety czasami piszesz jednak głupoty. Czy zdajesz sobie sprawę z podniesienia wieku emerytalnego i konsekwencji jakie to za sobą niesie. Co prawda fakty są takie iż coś trzeba zrobić w przeciągu kilku lat, ale zabierać się trzeba za to zupełnie z innej strony. Po pierwsze trzeba kontrolować ZUS ( jak wiemy ich zarobki nie należą do najniższych a do tego dochodzą różnego rodzaju nagrody wszystko za nasze "dobrowolnie" odkładane pieniądze). Kolejna kwestia to urzędnicy na niecałe 100 obywateli przypada 1 urzędnik ( z średnim poborem ponad 50000 PLN brutto łącznie dużo ponad 500 tyś jak na taki kraj to naprawdę o wiele za dużo). Taka ciekawostka przybyło100tys. PO+PSL urzędników przez 4 lata władzy a tylko w 2012 roku z budżetu wydano 600 mln złotych na nagrody dla urzędników służby cywilne głównie w skarbówce oraz w ministerstwach. Średnio każdy urzędnik dostawał miesięcznie dodatkowo ok 400 PLN. Więc wiadomo gdzie można szukać oszczędności ja podałem tylko kilka przykładów. A teraz ryzyko jakie niesie za sobą zwiększenie wieku emerytalnego. W Polsce bezrobocie jest na wysokim poziomie a przez taki zabieg jeszcze bardziej wzrośnie, ustawa taka spowoduje iż młodzi (choćby absolwenci uczelni) nie będą mogli zajmować miejsc odchodzących na emeryturę, wiec jedyną perspektywą będzie wyjazd za granicę. Jeśli stracimy młodych uzdolnionych ucierpi na tym cała gospodarka, a państwo zamiast wpływów z pracy tych osób (które mogli by przeznaczyć na inwestycje i tym samym pobudzenie gospodarki i zwiększenie zatrudnienia) nie dostanie nic. Dodatkowo zauważyć trzeba, iż czasu nie oszukamy w pewnym wieku jesteśmy bardziej aktywni ale czas robi swoje i aktywność spada a żaden pracodawca nie chce mieć pracownika mniej wydajnego 9 zadajmy sobie pytanie czy chcemy choćby 67 letnich starszych panów na naszych drogach kierujących tirami, czy tez pracujących na rusztowaniach? takich przykładów można mnożyć w nieskończoność) już nawet pracodawcy bardzo łatwo pozbywają się starszych pracowników jeszcze przed wiekiem ochronnym. Znalezienie pracy w dowolnym miejscu w Polsce w wieku 50 plus teraz graniczy z cudem. Zgadzam się, że są zawody w których można pracować nawet dłużej niż do 67 roku życia ale dajmy ludziom wybór zależny od sytuacji na rynkach pracy a także stanu zdrowia tym bardziej, że teraz nikt nie może zagwarantować czy zwiększenie wieku przejścia na emeryturę będzie miało bezpośrednie przełożenie na wzrost emerytur przykład przesunięcie pieniędzy z OFE do ZUS rząd przekonuje, że że jeśli do OFE będzie trafiało nie 7,3%, ale 2,3% mojej pensji, to na inwestycje na rynku giełdowym pójdzie taka sama kwota, jak wcześniej. Oj, nie składa mi się ta matematyka. Skoro pieniędzy będzie trzy razy mniej, a fundusze nie mogą inwestować na giełdzie więcej, niż 40% z nich, to jakim cudem można tu postawić znak równości?
Ostatnio edytowane przez hiszpan00 : 22.02.2012 o godz. 17:21.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Niektórzy to chyba faktycznie żyją w matrixie
Aleksander Kwasniewski w nowym portalu internetowym Pana Lisa : "Kto sprawuje rząd dusz. Pudelek, czy Gazeta Wyborcza" " Wyborcza natomiast jest ważnym ośrodkiem opinii dla setek tysięcy - bałbym się powiedzieć, że dla milionów, raczej dla setek tysięcy, już wymierającej polskiej inteligencji. I to jest problem, co zrobić, żeby znaleźć kontakt z tymi środowiskami, które po Wyborczą nie sięgają. Społeczeństwo polega na tym, że takich różnych grup jest bardzo wiele, a musimy żyć razem, dlatego musimy szukać takich miejsc dialogu. Dlatego warto rozmawiać." I nalepszy komentarz pod artykułem: "Jeżeli Wybiórcza jest źródłem wiedzy dla milionowej, ale wymierającej polskiej inteligencji, to wypada się tylko cieszyć, że akurat ta część wymiera." ![]() PS. Na portalu Lisa oczywiście znakomici "opiniotwórczy" publicyści : Nergal, Palikot, Wojewódzki, Siwiec, Kwaśniewski,Olejniczak. Odradzam ![]()
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 22.02.2012 o godz. 22:35.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kłótnia w rodzinie
. A przy okazji...jak widać dzieci działaczy Mumii Wolności mają zagwarantowane ciepłe POsadki na placówkach:Cytat:
Powód: poprawka
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 23.02.2012 o godz. 08:14.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
||
|
Cytat:
Cytat:
ale przecież ważne że budują ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dla średnio interesujacego sie polityką to było jasne, że Palikot i jego ruch ma udawać opozycję aby zebrać głosy niezadowolonych, by te nie przeszły do PiS-u. Na niego mogli sie nagrać naiwni młodzi ludzie, którzy za różne obiecanki (tak jak się obiecuje dzieciom) dali sie wpuścić w kanał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
mysle kolego ze nie elektorat PiS'u byl tu targetem a SLD'owski. Dla poprawy humoru: http://www.youtube.com/watch?feature...&v=YmAyRbDOSSc zycze udanego weekend'u ziuk_NYC ![]()
prosimy o nie odsniezanie dachu sejmu
z wyrazami elektorat "Ojczyzna nasza matka, a my Jej dzieci, Zle to dziecko, w ktorem Ona milosci nie wznieci" |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
![]() |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Pamiętam badania robione tuż po wyborach - ponad 2/5 głosujących na Palikota głosowało nie na Palikota ale przeciwko Kaczyńskiemu - jednocześnie deklarowali że nie zagłosują nigdy na Tuska - to akurat nie dziwne.
W tym przypadku kiedy nie ma Palikota - albo głosują na SLD - albo PSL - i trzecia możliwość - dociera do nich że demokratyczne głosowanie nie poleca na głosowaniu "przeciw" ale "za" ![]() ![]()
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|||
|
Post za postem ale to inny temat:
Cytat:
![]() Kto pamięta jakie wydarzenie było w 2007 roku? Czyżby wyboru i nowa władza dająca każdemu pracę i dobrobyt ![]() Cytat:
Czyli średnia regionu obejmuje Litwę, Ukrainę i Białoruś - bo sąsiedzi z południa i tym bardziej z zachodu mają dużo wyższe kwoty ![]() Cytat:
By żyło się lepiej ![]()
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Elektorat Palikota związany w jakiś sposób z elektoratem PSL? Ciekawe. Proszę o jakieś badania na ten temat.
Z tego co ja znalazłem i z różnych innych "ciekawostek" wynika, że Palikot poza głosami zabranymi SLD i PO zabrał najwięcej PiS-owi i JKM, a także zyskał poparcie osób na emigracji. http://nick.salon24.pl/352957,paliko...kowanego-j-k-m http://4wladza.nowyekran.pl/post/275...po-raz-kolejny http://niekupuje.redblog.to.com.pl/2...ecia-palikota/ Cytat:
Ostatnio edytowane przez emj10 : 25.02.2012 o godz. 14:33.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
- część elektroratu PiS z 2007 r.nie poszła na wybory (np 1100 osób) lub zagłosowała na PO (np 200 osób) oraz PJN (400 osób) - część elektoratu PSL nie poszła na wybory (np 300 osób), część zagłosowała na PO (np 100 osób) - część elektoratu rozczarowanego PO zagłosowało na Palikota (np 1050 osób), PJN (np 85 osób), część nie poszła na wybory (np 300 osób) - część elektroratu SLD zagłosowało na Palikota (650 głosów), część nie poszła na wybory np 250 osób - Palikot dostaje z powyższego ok 1700 głosów, PJN ok 485 osób, - PIS ma mniej o 1700 głosów, PSL 400 głosów, SLD 900 głosów, PO 1100 głosów, ogólnie głosowało mniej ok 1950 osób. Wszystko pasuje? Prawie pasuje (1950 - 2000),bo nie uwzględniamy tutaj jeszcze Korwina, Samoobrony, LPR, a ilości w obliczeniach są przyblizone itp. Jest to na moje oko bardziej realna hipoteza niż masowe przepływy elektoratu PiS - RPP (pewnie jakieś minimalne są). Z własnych obserwacji wydaje mi się że przeplywy elektoratów następują raczej na lini PO-SLD-RPP oraz PO-PSL-PIS, jest też duża grupa osób które czasem chodzą na wybory, a czasem nie - co też ma wpływy na wyniki. Tak więc muszę przyznac rację AS82 w tym sporze ( ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Czyli to jest mniej więcej to samo co ja napisałem. Były "prawicowy" elektorat z wyborów z 2007 roku jest trzecią siłą jeśli chodzi o skład elektoratu RPP po lewicowym (SLD i SO) oraz centrowym (PO).
|
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
No to Kaczyński wczoraj pospieszył Tuskowi na ratunek. Donald ma u Jarka coś więcej niż dużą wódkę
![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ciekawe czy Wayda nakręci ten wątek w swoim gniocie
. Wątek skąd inąd znany (mówiła o tym wielokrotnie ś.p. Anna Walentynowicz) :Cytat:
Powód: poprawka
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 27.02.2012 o godz. 09:05.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
coś o plaiwach w PL. wiem, wiem że z Wyborczej, ale warto przeczytać, bo wypowiada się szef BP na Polskę:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,...a_bariera.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
a co się stało?
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|