The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.02.2012, 12:58
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Pozwolę się wtrącić - wydaje mi się że jak najbardziej warto dyskutować i to nawet nie chodzi o przekonanie takiego tomka i szpena, ktorzy potrafią łgać i manipulować ile wlezie, byle tylko udowodnić że Tusku jest nieomylny i robi wszystko dla naszego dobra. Tu raczej chodzi o inne osoby, nie interesujące się polityką, ktore wchodzą na te forum i czytają wypowiedzi takiego tomka100. W przypadku gdy nikt merytorycznie się do tego nie odniesie, mogą sobie pomysleć że to co on pisze jest tylko potwierdzeniem krzykliwej czołówki z zeszłotygodniowej GW : "albo 67 lat, albo bieda!". Kłamstwa, takie jak:

"korzyści do rządu (a lepiej powiedzieć państwa) pojawią się wówczas gdy po prostu kolejne roczniki będą później przechodzić na emeryturę (bo będzie ich mniej do wypłaty) a to będzie za naście lat a nie teraz."
"Ten rząd i następny nic z tego praktycznie nie skorzysta"

należy jak najbardziej obalać. Podobnie sprawa wygląda z "przejezdnością" autostrad, "lotem cywilnym" Tu154, "naciskami" Błasika w kabinie i innymi bzdurami którymi karmiony jest ten Tuskowy ciemnogród.
Przyznam szczerze że podkreślanie "edukacjnej" funkcji tego forum wydaje mi się być mocno na wyrost. Tym niemniej ponieważ zostałem wywołany króciutki komentarz:
1. Napisałem dość wyraźnie że drażni mnie nie tyle jego "tuskizm" (każdy ma prawo do swoich poglądów) co jego połączenie z ogromną ignorancją w tym akurat (emerytury) temacie. Stare i mądre przysłowie mówi o tym że: z głupcem dyskutuje tylko głupiec. Coś jak Arapaho który z jednej strony chce nieść kaganek oświaty a z drugiej daje ignor Asowi .
2. Odniosłem sie do jego postu dlatego że zostałem zacytowany. Jak sądzę wykazałem że chłop nie ma zielonego pojęcia o tym o czym pisze i w związku z tym grzecznie wskazałem że w tym konkretnym temacie (emerytury) nie ma co liczyć na dalszą polemikę ze mną. W kontekście "edukacyjnym" myślę że ten kto przeczyta zrozumie. A jak nie zrozumie to i tak szkoda na niego czasu.
3. A poza tym biorąc pod uwagę to: "Tak jak wspomniałem wyżej więcej już nie piszę w tym temacie. Bawcie się dobrze." to sposób realizacji "misji" opisanej tak: "Tu raczej chodzi o inne osoby, nie interesujące się polityką, ktore wchodzą na te forum i czytają wypowiedzi takiego tomka100" wydaje się być całkiem skuteczny
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 22.02.2012, 13:23
AYALA napisał(a):Wyświetl post
na wypłaty emerytur może zabraknac a Ryży poleciał samolotem do Gdańska za 22 tyś zł ...żeby sobie pobiegac
http://www.fakt.pl/Tusk-polecial-do-...,146313,1.html

mam nadzieje że wyborcy Peło zapłacą kiedyś za to pracując az do śmierci
Najlepsze jest to, że karzą ludziom harować do 67 lat, okładają podwyzkami, karzą zaciskać pasa, rozporządzaja naszymi pieniędzmi aby "ratować" bogatszych od nas, a sami huśtają się i balangują jak w dawnym Bizancjum.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 22.02.2012, 13:27
.......icie hipoplicie, tak można nazwać 2 posty powyżej.

Cały czas patrzycie na wzrost wieku emerytalnego z dzisiejszej perspektywy, zamiast patrzeć minimum od 2020 roku. Zupełnie inna perspektywa.

Także darujcie sobie komentarze, bo Wiślaku poruszyłeś temat, uzsadniając go sytuacją obecną, której brać pod uwagę nie można przy tym projekcie.

Dodam tylko, że wsparcie młodych powinno byc priorytetem.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 22.02.2012, 13:29
Szpen napisał(a):Wyświetl post
.......icie hipoplicie, tak można nazwać 2 posty powyżej.

Cały czas patrzycie na wzrost wieku emerytalnego z dzisiejszej perspektywy, zamiast patrzeć minimum od 2020 roku. Zupełnie inna perspektywa.
Jaka to jest perspektywa ? Możesz cos więcej na jej temat ?
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 22.02.2012, 13:31
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Przyznam szczerze że podkreślanie "edukacjnej" funkcji tego forum wydaje mi się być mocno na wyrost. Tym niemniej ponieważ zostałem wywołany króciutki komentarz:
1. Napisałem dość wyraźnie że drażni mnie nie tyle jego "tuskizm" (każdy ma prawo do swoich poglądów) co jego połączenie z ogromną ignorancją w tym akurat (emerytury) temacie. Stare i mądre przysłowie mówi o tym że: z głupcem dyskutuje tylko głupiec. Coś jak Arapaho który z jednej strony chce nieść kaganek oświaty a z drugiej daje ignor Asowi .
2. Odniosłem sie do jego postu dlatego że zostałem zacytowany. Jak sądzę wykazałem że chłop nie ma zielonego pojęcia o tym o czym pisze i w związku z tym grzecznie wskazałem że w tym konkretnym temacie (emerytury) nie ma co liczyć na dalszą polemikę ze mną. W kontekście "edukacyjnym" myślę że ten kto przeczyta zrozumie. A jak nie zrozumie to i tak szkoda na niego czasu.
3. A poza tym biorąc pod uwagę to: "Tak jak wspomniałem wyżej więcej już nie piszę w tym temacie. Bawcie się dobrze." to sposób realizacji "misji" opisanej tak: "Tu raczej chodzi o inne osoby, nie interesujące się polityką, ktore wchodzą na te forum i czytają wypowiedzi takiego tomka100" wydaje się być całkiem skuteczny
Chyba mnie źle zrozumiałeś. Nigdzie nie pisałem o "edukacyjnej" funkcji tego forum, bo nie chodzi o to by kogoś tu "kształcić", a jedynie o nie pozostawianiu bzdur i kłamstw samym sobie, choćby były nie wiem jak głupie. Służy to i poziomowi forum (taki "głupiec" jak to piszesz, gdy dostaje argumenty raz i drugi, szybko odpuszcza sobie pokemonowanie, a kolejny trzy razy się zastanowi zanim napisze jakąś załyszaną bzdurę) i pokazaniu innym forumowczom że taka rzucona "prawda objawiona" niekoniecznie jest prawdziwa. Oczywiście można pogardzać adwesarzami nazywając ich głupcami, z którymi nie warto dyskutować, ale jak dla mnie istotą forum jest dyskusja. I jeszcze jedno ad.3 - żadnej misji tu nie realizuję, a poza tym wyraźnie napisałem że nie obchodzi mnie przekonywanie niektorych osob, więc z tą skutecznością delikatnie pisząc nie trafiłeś . Bez obrazy, ale to tyle z mojej strony.

szpen napisał(a):Wyświetl post
darujcie sobie komentarze, bo Wiślaku poruszyłeś temat, uzsadniając go sytuacją obecną, której brać pod uwagę nie można przy tym projekcie.
A to ciekawe...Czyli to co się będzie działo za kilkanaście, kilkadziesiąt lat, po 2020 r., nie zależy od tego co się dzieje teraz? Sądzisz że brak obecnego wsparcia polityki prorodzinnej i wynikająca także z tego niekorzystna struktura demograficzna w przyszłości nie powinny być brane pod uwagę "przy tym projekcie? Coś takiego.... A jak będzie wyglądała ta perspektywa od 2020 r., co się zmieni, bo jestem bardzo ciekawy.....Nasze społeczeństwo nagle się cudownie rozmnoży przez pączkowanie ?
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 22.02.2012 o godz. 13:46.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Szpen
Senior Member

Stary 22.02.2012, 13:44
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Jaka to jest perspektywa ? Możesz cos więcej na jej temat ?
odsyłam do moich postów gdzie podałem linka do badań nad wiekiem w przyszłości itd. itd. wystarczy trochę chęci.
licoo
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 22.02.2012, 14:54
Widzę że są tu osoby znające się na polityce, więc pytanie do was:
1) Jaki ustrój polityczny panuje na trybunie C, bo już kiedyś było podawane że na C nie ma demokracji, w takim razie co jest? Proszę to poprzeć argumentami.
2) Jak nazywa się rząd ekspertów w danym kraju? Nie mogę znaleźć jednego określenia na nich, a na pewno takie jest. (Na google też nie znalazłem, gdyba podał ktoś taką odp.)

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 22.02.2012, 14:58
licoo napisał(a):Wyświetl post
1) Jaki ustrój polityczny panuje na trybunie C, bo już kiedyś było podawane że na C nie ma demokracji, w takim razie co jest? Proszę to poprzeć argumentami.
W wojsku nie ma demokracji, bo nie może być. Jest Armia Białej Gwiazdy ! I rozkazy wydawane są przez dowództwo sił zbrojnych.
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 22.02.2012, 15:09
2) Jak nazywa się rząd ekspertów w danym kraju? Nie mogę znaleźć jednego określenia na nich, a na pewno takie jest. (Na google też nie znalazłem, gdyba podał ktoś taką odp.)

Technokracja
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 22.02.2012, 15:14

Powołajmy dla tego celu specjalne ministerstwo "Wsparcia Młodych", zatrudnijmy do tego kilka tysięcy urzędników, opłaćmy im laptopy, 13ste pensje itd...

Najlepszym wsparciem dla młodych jest obniżka podatków, prosty i przejrzysty system podatkowy i likwidacja zbędnych przepisów, które nikomu poza urzędnikami nie służą a na pewno nie polskiej gospodarce. Mogę iść o zakład, że przy takich zmianach problem braku wparcia dla młodych zniknie w ciągu kilku lat.
Jeszcze jedno - podatków nie można podnosić w nieskończoność, z resztą tempo przyrostu długu publicznego, mimo podnoszenia podatków, cały czas rośnie, gołym okiem widać, że do przerobienia jest cały system a nie jego poszczególne elementy.
BBudowniczy
Senior Member

Stary 22.02.2012, 15:16

Ad 1. Zapewne żaden, bo ustrój polityczny można odnosić raczej do formy sprawowania władzy publicznej, a nie do zasad obowiazujących na jednej trybunie podczas meczu. Mówienie o braku demokracji na C to użycie tego słowa w znaczeniu potocznym, poprzez analogię do ustroju politycznego polegającego na demokracji tj. "forma ustroju społecznego, w którym obywatele państwa decydują o najważniejszych instytucjach i osobach sprawujących władzę."

Ad.2. Czasem się też mówi rząd techniczny, czyli złożony w większości z apolitycznych ekspertow i fachowców (przynajmniej w teorii). Przykład - Włochy :

http://www.money.pl/gospodarka/wiado...,0,967804.html

PS. Do Asa82 - technokracja to okreslenie na ustrój polityczny, a nie na rząd.
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 22.02.2012 o godz. 15:38.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 22.02.2012, 16:51
..
Także darujcie sobie komentarze, bo Wiślaku poruszyłeś temat, uzsadniając go sytuacją obecną, której brać pod uwagę nie można przy tym projekcie.

Żadną miarą nie dyskutowałem o "projekcie" (jeśli przez to rozumiemy przedłużenie wieku emerytalnego). Bo z całym szacunkiem ale nie uważam że jesteś osobą z która można by na ten temat dyskutować (zamiast wiedzy na ten temat masz wyuczone formułki propagandowe) ale tylko i wyłacznie z tym fragmentem Twojej wypowiedzi:
"zobacz kiedy i jakie oszczędności przyniesie budżetowi wzrost wieku emerytalnego. teraz to praktycznie żadne oszczędności, bo wzrost rozproszony jest na wiele lat. Ten rząd i następny nic z tego praktycznie nie skorzysta, chyba 4,5 mld do roku 2015 czyli końca kadencji. Więc to nie jest skok na kasę.
Odrzuć myślenie oparte na dzisiejszej sytuacji"
To jest skok na kasę.
A jeśli chodzi o młodych to powinieneś jeszcze dodać: wykształconych z dużych miast. Są na tyle głupi że skręcą bat na swoją własną d....
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 22.02.2012 o godz. 16:53.
hiszpan00
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 22.02.2012, 17:12
Szpen szanuje Cię choć nie Twoje poglądy, które tak usilnie bronisz (coś gdzieś usłyszysz, przeczytasz, trochę propagandy Ci wpoją). Niestety czasami piszesz jednak głupoty. Czy zdajesz sobie sprawę z podniesienia wieku emerytalnego i konsekwencji jakie to za sobą niesie. Co prawda fakty są takie iż coś trzeba zrobić w przeciągu kilku lat, ale zabierać się trzeba za to zupełnie z innej strony. Po pierwsze trzeba kontrolować ZUS ( jak wiemy ich zarobki nie należą do najniższych a do tego dochodzą różnego rodzaju nagrody wszystko za nasze "dobrowolnie" odkładane pieniądze). Kolejna kwestia to urzędnicy na niecałe 100 obywateli przypada 1 urzędnik ( z średnim poborem ponad 50000 PLN brutto łącznie dużo ponad 500 tyś jak na taki kraj to naprawdę o wiele za dużo). Taka ciekawostka przybyło100tys. PO+PSL urzędników przez 4 lata władzy a tylko w 2012 roku z budżetu wydano 600 mln złotych na nagrody dla urzędników służby cywilne głównie w skarbówce oraz w ministerstwach. Średnio każdy urzędnik dostawał miesięcznie dodatkowo ok 400 PLN. Więc wiadomo gdzie można szukać oszczędności ja podałem tylko kilka przykładów. A teraz ryzyko jakie niesie za sobą zwiększenie wieku emerytalnego. W Polsce bezrobocie jest na wysokim poziomie a przez taki zabieg jeszcze bardziej wzrośnie, ustawa taka spowoduje iż młodzi (choćby absolwenci uczelni) nie będą mogli zajmować miejsc odchodzących na emeryturę, wiec jedyną perspektywą będzie wyjazd za granicę. Jeśli stracimy młodych uzdolnionych ucierpi na tym cała gospodarka, a państwo zamiast wpływów z pracy tych osób (które mogli by przeznaczyć na inwestycje i tym samym pobudzenie gospodarki i zwiększenie zatrudnienia) nie dostanie nic. Dodatkowo zauważyć trzeba, iż czasu nie oszukamy w pewnym wieku jesteśmy bardziej aktywni ale czas robi swoje i aktywność spada a żaden pracodawca nie chce mieć pracownika mniej wydajnego 9 zadajmy sobie pytanie czy chcemy choćby 67 letnich starszych panów na naszych drogach kierujących tirami, czy tez pracujących na rusztowaniach? takich przykładów można mnożyć w nieskończoność) już nawet pracodawcy bardzo łatwo pozbywają się starszych pracowników jeszcze przed wiekiem ochronnym. Znalezienie pracy w dowolnym miejscu w Polsce w wieku 50 plus teraz graniczy z cudem. Zgadzam się, że są zawody w których można pracować nawet dłużej niż do 67 roku życia ale dajmy ludziom wybór zależny od sytuacji na rynkach pracy a także stanu zdrowia tym bardziej, że teraz nikt nie może zagwarantować czy zwiększenie wieku przejścia na emeryturę będzie miało bezpośrednie przełożenie na wzrost emerytur przykład przesunięcie pieniędzy z OFE do ZUS rząd przekonuje, że że jeśli do OFE będzie trafiało nie 7,3%, ale 2,3% mojej pensji, to na inwestycje na rynku giełdowym pójdzie taka sama kwota, jak wcześniej. Oj, nie składa mi się ta matematyka. Skoro pieniędzy będzie trzy razy mniej, a fundusze nie mogą inwestować na giełdzie więcej, niż 40% z nich, to jakim cudem można tu postawić znak równości?
Ostatnio edytowane przez hiszpan00 : 22.02.2012 o godz. 17:21.
BBudowniczy
Senior Member

Stary 22.02.2012, 22:28
Niektórzy to chyba faktycznie żyją w matrixie

Aleksander Kwasniewski w nowym portalu internetowym Pana Lisa :

"Kto sprawuje rząd dusz. Pudelek, czy Gazeta Wyborcza"
" Wyborcza natomiast jest ważnym ośrodkiem opinii dla setek tysięcy - bałbym się powiedzieć, że dla milionów, raczej dla setek tysięcy, już wymierającej polskiej inteligencji.
I to jest problem, co zrobić, żeby znaleźć kontakt z tymi środowiskami, które po Wyborczą nie sięgają. Społeczeństwo polega na tym, że takich różnych grup jest bardzo wiele, a musimy żyć razem, dlatego musimy szukać takich miejsc dialogu. Dlatego warto rozmawiać."

I nalepszy komentarz pod artykułem:

"Jeżeli Wybiórcza jest źródłem wiedzy dla milionowej, ale wymierającej polskiej inteligencji, to wypada się tylko cieszyć, że akurat ta część wymiera."

PS. Na portalu Lisa oczywiście znakomici "opiniotwórczy" publicyści : Nergal, Palikot, Wojewódzki, Siwiec, Kwaśniewski,Olejniczak. Odradzam
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 22.02.2012 o godz. 22:35.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 23.02.2012, 08:13
Kłótnia w rodzinie . A przy okazji...jak widać dzieci działaczy Mumii Wolności mają zagwarantowane ciepłe POsadki na placówkach:

Cytat:
Ostry spór Sikorskiego z Bartoszewskim. "Okłamał mnie"

"Rzeczpospolita" pisze o ostrym sporze między sekretarzem stanu odpowiedzialnym w Kancelarii Premiera za dialog międzynarodowy a szefem MSZ. Według gazety, Władysław Bartoszewski czuje się okłamany przez Radosława Sikorskiego w sprawie sprzedaży konsulatu w Kolonii.
Sprawa zaczęła się od telefonu byłej przewodniczącej Bundestagu Rity Süssmuth do Bartoszewskiego z okazji jego 90. urodzin. Zaalarmowała ona byłego szefa dyplomacji, że MSZ przymierza się do sprzedaży historycznej siedziby Konsulatu Generalnego w Kolonii. Niemiecka polityk przekonywała, że przenosiny konsulatu z obecnego miejsca obniży autorytet Polski w Niemczech. Pełnomocnik premiera podjął się interwencji w MSZ.
Pragnący zachować anonimowość dyplomata relacjonuje "Rzeczpospolitej", że Sikorski w rozmowie z Bartoszewskim miał powiedzieć, że do tej pory nie zajmował się tym problemem i pierwszy raz o tym słyszy. Jednak niedługo potem do konsul generalnej w Niemczech Jolanty Kozłowskiej dotarł SMS z MSZ z jednym słowem: "wykonać".

Bartoszewski dowiedział się o nim. Kozłowska jest bowiem córką jego znajomego, nieżyjącego już senatora I kadencji Jana Kozłowskiego.
Informator "Rzeczpospolitej" mówi, że pełnomocnik premiera bardzo się zdenerwował. Wzburzony opowiadał tę historię wielu znajomym, powtarzając o Sikorskim "okłamał mnie".
Sporu nie chcą komentować ani Bartoszewski, ani konsul konsul generalna. MSZ nie odpowiedziało "Rz" na pytania w sprawie sprzedaży konsulatu.
Powód: poprawka
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 23.02.2012 o godz. 08:14.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 24.02.2012, 09:42
Cytat:
Wielka fuszerka. Autostrady A1 i A2 popękane po zimie

Budowane w ekspresowym tempie polskie autostrady nie wytrzymały srogiej zimy. Popękała budowana wciąż A2, głębokich na 8 cm poprzecznych pęknięć naliczono ponad 50. Popękał także budowany odcinek autostrady A1 między Toruniem a Strykowem. Pęknięć naliczono tam aż 80 - podaje RMF FM.

Cytat:
- Nie uchylam się od odpowiedzialności za to wszystko, co zostało wykonane, za te kontrakty, które zostały podpisane, i jestem przekonany, że uszkodzenia, które zostały ujawnione, zostaną naprawione - mówi Grabarczyk.

Według Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad droga została źle zabezpieczona na zimę przez wykonawców.

- W trakcie budowy często zdarzają się takie sytuacje. Po zimach często ujawniają się wady i uszkodzenia dróg. Dopiero po zbadaniu tych konkretnych uszkodzeń będzie można powiedzieć, co było ich przyczyną - mówi były minister infrastruktury.

Czy pana zdaniem to wykonawca popełnił błąd? - pytał reporter TOK FM.

- Ja jeszcze nie potrafię powiedzieć i nikt dzisiaj nie potrafi powiedzieć. Najpierw próbki muszą przejść badanie - odpowiada Grabarczyk.

ale przecież ważne że budują
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 24.02.2012, 22:33
uposledzony_ale_kumaty napisał(a):Wyświetl post
http://niezalezna.pl/24090-ruch-pali...abinecie-tuska

Dla średnio interesujacego sie polityką to było jasne, że Palikot i jego ruch ma udawać opozycję aby zebrać głosy niezadowolonych, by te nie przeszły do PiS-u.
Na niego mogli sie nagrać naiwni młodzi ludzie, którzy za różne obiecanki (tak jak się obiecuje dzieciom) dali sie wpuścić w kanał.
ziuk_NYC
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 25.02.2012, 01:08
Dla średnio interesujacego sie polityką to było jasne, że Palikot i jego ruch ma udawać opozycję aby zebrać głosy niezadowolonych, by te nie przeszły do PiS-u.
Na niego mogli sie nagrać naiwni młodzi ludzie, którzy za różne obiecanki (tak jak się obiecuje dzieciom) dali sie wpuścić w kanał.
D
mysle kolego ze nie elektorat PiS'u byl tu targetem a SLD'owski. Dla poprawy humoru: http://www.youtube.com/watch?feature...&v=YmAyRbDOSSc
zycze udanego weekend'u
ziuk_NYC
prosimy o nie odsniezanie dachu sejmu
z wyrazami
elektorat
"Ojczyzna nasza matka, a my Jej dzieci, Zle to dziecko, w ktorem Ona milosci nie wznieci"
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 25.02.2012, 10:15
Myślisz ,że ci co zagłosowali na Ruch Palikota,gdyby tej partii nie było, zagłosowaliby na PIS?
Kocur
semper fi

Stary 25.02.2012, 11:15
Pamiętam badania robione tuż po wyborach - ponad 2/5 głosujących na Palikota głosowało nie na Palikota ale przeciwko Kaczyńskiemu - jednocześnie deklarowali że nie zagłosują nigdy na Tuska - to akurat nie dziwne.

W tym przypadku kiedy nie ma Palikota - albo głosują na SLD - albo PSL - i trzecia możliwość - dociera do nich że demokratyczne głosowanie nie poleca na głosowaniu "przeciw" ale "za"
Kocur
semper fi

Stary 25.02.2012, 13:21
Post za postem ale to inny temat:

Cytat:
W ostatnich kilku kwartałach kondycja finansowa polskich rodzin się pogorszyła. Mamy więcej długów, mniej oszczędności, a realny wzrost naszych dochodów dąży nieuchronnie do zera. Taką fotografię naszych portfeli przedstawił w piątek Narodowy Bank Polski. Jest jednak nadzieja, że ten kryzys jest przejściowy

Kto pamięta jakie wydarzenie było w 2007 roku? Czyżby wyboru i nowa władza dająca każdemu pracę i dobrobyt

Cytat:
Okazało się, że wśród mieszkańców krajów Europy Środkowo-Wschodniej należymy do tych, którzy gromadzą sporo oszczędności - według danych na koniec 2010 r. mieliśmy ich prawie 8 tys. euro na głowę. Mniej więcej tyle samo zebrał przeciętny Azjata (7,6 tys. euro na głowę). Średnia aktywów finansowych w krajach naszego regionu wynosi 3,6 tys. euro na mieszkańca, więc naprawdę nie mamy się czego wstydzić. Choć np. przeciętny Czech zgromadził już 14 tys. euro oszczędności.

Czyli średnia regionu obejmuje Litwę, Ukrainę i Białoruś - bo sąsiedzi z południa i tym bardziej z zachodu mają dużo wyższe kwoty

Cytat:
A tymczasem spadającym zaskórniakom Polaków oraz ich rosnącym kredytom towarzyszą coraz wolniej rosnące pensje. W 2006 r. realne - czyli po uwzględnieniu inflacji - dochody Polaków rosły średnio o 6-8 proc. w skali roku, ale od tamtego czasu sytuacja stale się pogarsza. Na początku 2009 r. realny wzrost dochodów nie przekraczał już 3 proc. w skali roku, a w ostatnich dwóch kwartałach wynosi raptem tylko ułamki procentu

By żyło się lepiej
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 25.02.2012, 13:58
Elektorat Palikota związany w jakiś sposób z elektoratem PSL? Ciekawe. Proszę o jakieś badania na ten temat.

Z tego co ja znalazłem i z różnych innych "ciekawostek" wynika, że Palikot poza głosami zabranymi SLD i PO zabrał najwięcej PiS-owi i JKM, a także zyskał poparcie osób na emigracji.
http://nick.salon24.pl/352957,paliko...kowanego-j-k-m
http://4wladza.nowyekran.pl/post/275...po-raz-kolejny
http://niekupuje.redblog.to.com.pl/2...ecia-palikota/

Cytat:
Wszystko byłoby w porządku, gdyby teza miała odzwierciedlenie w liczbach. Policzmy. W Ostrołęce poszło do wyborów prawie 22 tys. osób. O 1,3 tys. mniej niż 4 lata temu. Mamy więc już – według teorii Czartoryskiego-Mamątowa – 1,3 tys. rozczarowanych. Na PO zagłosowało ok. 1,1 tys. mniej niż 4 lata temu. Mamy więc już 2,4 tys. osób roczarowanych. Policzmy głosy koalicjanta. PSL stracił przez 4 lata ok. 400 głosów. 2,8 tys. rozczarowanych. Palikot, to oczywiste, przejął też elektorat lewicy. SLD stracił najwięcej – 910 głosów. Mamy circa 2,7 tysiąca osób rozczarowanych. Dokładnie 1750 osób z tego grona zagłosowało na Palikota. I jeszcze tysiąc zostaje. Zgadza się? Nie!
Bo obliczenia te, tak jak „teoria Czartoryskiego-Mamątowa” nie uwzględniają największego przegranego w tych wyborach w Ostrołęce, czyli… Prawa i Sprawiedliwości. PiS w Ostrołęce stracił w stosunku do wyborów w 2007 roku ponad 3 procent – dokładnie 1687 głosów. Ale jeszcze więcej stracił sam poseł Czartoryski. W 2007 zagłosowało na niego ponad 8,5 tys. ostrołęczan, w tym – niespełna 6 tys. Dostał w niedzielę dokładnie 2787 głosów mniej niż 4 lata temu. Gdzie one się podziały? Oczywista, że część przeszła na innych kandydatów PiS. Ale tylko część. A reszta?
Reszta zagłosowała między innymi na Palikota! Innej alternatywy nie ma. Zwłaszcza, że Prawica, Nowa Prawica i PJN zdobyły w Ostrołęce bardzo nikłe poparcie.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 25.02.2012 o godz. 14:33.
BBudowniczy
Senior Member

Stary 25.02.2012, 16:32
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Elektorat Palikota związany w jakiś sposób z elektoratem PSL? Ciekawe. Proszę o jakieś badania na ten temat.

Z tego co ja znalazłem i z różnych innych "ciekawostek" wynika, że Palikot poza głosami zabranymi SLD i PO zabrał najwięcej PiS-owi i JKM, a także zyskał poparcie osób na emigracji.
(...)
http://niekupuje.redblog.to.com.pl/2...ecia-palikota/
Jak dla mnie teoria z tego artykułu o Ostrołęce, że "Reszta zagłosowała między innymi na Palikota!(tj. elektorat PiS) Innej alternatywy nie ma" jest naciagana. Przecież to wyliczenie nie uwzględnia faktu, że nie wszyscy Ostrołęczanie głosują (frekwencja 51 % w 2011 r.) i elektorat głosujący w 2011 r. niekoniecznie pokrywa się z tym z 2007 r. Dodatkowo jest tam istotny błąd, gdyż liczba osób głosujących w 2011 r. była mniejsza o ponad 2000 osób (a nie 1300 jak twierdzi autor artykułu), co zmienia wszystko. O wiele bardziej prawdopodobne jest taka teoria że np. :

- część elektroratu PiS z 2007 r.nie poszła na wybory (np 1100 osób) lub zagłosowała na PO (np 200 osób) oraz PJN (400 osób)
- część elektoratu PSL nie poszła na wybory (np 300 osób), część zagłosowała na PO (np 100 osób)
- część elektoratu rozczarowanego PO zagłosowało na Palikota (np 1050 osób), PJN (np 85 osób), część nie poszła na wybory (np 300 osób)
- część elektroratu SLD zagłosowało na Palikota (650 głosów), część nie poszła na wybory np 250 osób
- Palikot dostaje z powyższego ok 1700 głosów, PJN ok 485 osób,
- PIS ma mniej o 1700 głosów, PSL 400 głosów, SLD 900 głosów, PO 1100 głosów, ogólnie głosowało mniej ok 1950 osób.

Wszystko pasuje? Prawie pasuje (1950 - 2000),bo nie uwzględniamy tutaj jeszcze Korwina, Samoobrony, LPR, a ilości w obliczeniach są przyblizone itp. Jest to na moje oko bardziej realna hipoteza niż masowe przepływy elektoratu PiS - RPP (pewnie jakieś minimalne są). Z własnych obserwacji wydaje mi się że przeplywy elektoratów następują raczej na lini PO-SLD-RPP oraz PO-PSL-PIS, jest też duża grupa osób które czasem chodzą na wybory, a czasem nie - co też ma wpływy na wyniki.

Tak więc muszę przyznac rację AS82 w tym sporze ( ) - przepływ elektoratów PiS - RPP jest znikomy.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 25.02.2012, 17:37
Czyli to jest mniej więcej to samo co ja napisałem. Były "prawicowy" elektorat z wyborów z 2007 roku jest trzecią siłą jeśli chodzi o skład elektoratu RPP po lewicowym (SLD i SO) oraz centrowym (PO).
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 26.02.2012, 09:48
No to Kaczyński wczoraj pospieszył Tuskowi na ratunek. Donald ma u Jarka coś więcej niż dużą wódkę
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 27.02.2012, 09:05
Ciekawe czy Wayda nakręci ten wątek w swoim gniocie . Wątek skąd inąd znany (mówiła o tym wielokrotnie ś.p. Anna Walentynowicz) :

Cytat:
Wałęsa trafił do Stoczni motorówką? ABW ma nagranie

ABW dysponuje nagraniem rozmowy funkcjonariuszy WSI, którzy opowiadają o tym, jak w 1980 roku do Stoczni Gdańskiej został dowieziony Lech Wałęsa. Jedną z osób, która jest na tym nagraniu to płk Leszek Tobiasz. Oficer zmarł dwa tygodnie temu - informuje "Nasz Dziennik".
Do spotkania oficerów Wojskowych Służb Informacyjnych miało dojść w listopadzie 2007 roku w warszawskim hotelu Marriott. Podczas rozmowy o dowiezieniu Wałęsy do stoczni na strajk pojawia się nazwisko dowódcy okrętu - admirała Romualda Wagi.
Jednym z nagranych rozmówców jest pułkownik Leszek Tobiasz, który zmarł dwa tygodnie temu. Drugim Aleksander L. W trakcie rozmowy, której fragmenty cytuje dziennik, wspomniane osoby rozmawiają o książce Sławomira Cenckiewicza o Wałęsie.

W 1995 roku Anna Walentynowicz oskarżyła Lecha Wałęsę, że na sierpniowy strajk w Stoczni Gdańskiej został dowieziony wojskową motorówką. Sam były prezydent wielokrotnie zaprzeczał tym informacjom.
"Nasz Dziennik" przypomina, że ten oficer zrobił "oszałamiającą karierę", gdy lider "Solidarności" został prezydentem. Jego nazwisko pojawia się także w raporcie z działalności WSI. W 1980 roku Waga miał stopień komandora, a po 1989 roku został mianowany dowódcą Marynarki Wojennej. Pełnił ją do 1996 roku.
Więcej w dzisiejszym wydaniu "Naszego Dziennika".
Powód: poprawka
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 27.02.2012 o godz. 09:05.
Szpen
Senior Member

Stary 27.02.2012, 10:50
coś o plaiwach w PL. wiem, wiem że z Wyborczej, ale warto przeczytać, bo wypowiada się szef BP na Polskę:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,...a_bariera.html
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 27.02.2012, 12:04
sambo napisał(a):Wyświetl post
No to Kaczyński wczoraj pospieszył Tuskowi na ratunek. Donald ma u Jarka coś więcej niż dużą wódkę
a co się stało?
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 27.02.2012, 12:33
coś o plaiwach w PL. wiem, wiem że z Wyborczej, ale warto przeczytać, bo wypowiada się szef BP na Polskę:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,...a_bariera.html
Nie linkuj, bo wejście na tą stronę to jak wsadzenie ręki do g....a. Wklej tekst z łaski swojej, żeby przeczytać albo streść.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów