|
Senior Member
Od: 12.2005
Offline |
|
|
To sobie zobacz np za Oplem Corsą czy Renault Clio też masz tanie w utrzymaniu a taki silnik 1.2 np jest dość oszczędny
![]()
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Jeśli ktoś ma lub miał TICO i może coś o tym aucie napisać więcej to proszę
interesuje mnie szczególnie jak to jest w tym aucie z rezerwą paliwa |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Czym najlepiej można przeczyścić klemy?
Coś na mokro - spirol itp czy delikatnie papierem ściernym? ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
delikatnie papierkiem , nic im nie bedzie
![]()
"Mnie na razie czekać będzie siedzenie na ławce. Ale oczywiście nie będę chciał długo na niej siedzieć, zamierzam powalczyć o miejsce na boisku." - Tomáš Jirsák (1906 % szacunku)
"Gwiazdkom" bez ambicji - STOP ! ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
nie musisz delikatnie ,szczotka druciana i wyczyśc potem wazelina techniczna jak zakręcisz to posmaruj ,jak masz więcej kasy to kup jakis preparat miedziowy lub podobny do popsikania
popatrz odrazu na minus gdzie sie łączy z karoserią i tam tez jak trzeba przesmaruj |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Ok, dzięki.
Na razie poczekam ze zmianą (mam nadzieję że jak mi nowy aku poleży tydzień w domu to się nic nie stanie). Jak widzę termometr to mi się odechciewa zmiany.... :[ ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
nic sie nie stanie ale nie trzymaj go w pokoju ani kuchni ,lepiej w piwnicy lub garażu
|
|
|
|
Member
Od: 06.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Witam, właśnie noszę się z zamiarem zmiany samochodu
Przewidywany budżet to 15-20 tys. Jakie auta w tym przedziale cenowym są godne uwagi? Interesuje mnie autko, które jest w miarę ekonomiczne, estetycznie wyglądające, i stosunkowo tanie w utrzymaniu [niedrogie naprawy, części itd.]. Nie znam się zbytnio na motoryzacji, więc liczę na Waszą pomoc. Z góry dzięki, pozdrawiam ![]() |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Ekonomiczne ma wiele pojęć. Ma mało palić czy mieć tanie części i serwis.
Przede wszystkim - ropa czy benzyna? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Ostatnio jeździłem samochodem w dieslu, zastanawiam się właśnie, czy nie przerzucić się na benzynę... Wiem, że to kwestia 'gustu', ale według Ciebie przy aktualnych cenach ropy opłaca kupić się diesla? |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Ceny ropy nie mają dużego znaczenia - owszem 50 groszy różnicy kiedyś wyglądało inaczej - ale ropa dlatego była "tańsza" bo mniej się jej spalało.
Obecnie ropa ma minusy jak poniżej (subiektywnie): - Wszystkie diesle po 2006 roku bodajże mają filtr DPF - jak jeździsz po mieście albo ogólnie krótkie odcinki to jesteś w dupie - wycięcie na stałe minimum 1000 zł - a bywa i ponad 2000 - W zakupie zawsze diesel jest droższy - czasami nawet o ponad 20% - Mnie osobiście wyszło że dla mojej jazdy 90% po Krakowie tylko benzyna - nawet przy spalaniu 2-3 litry więcej na 100 km - robię rocznie około 10 tys. Jak już wiadomo jaki silnik to wielkość auta ![]() Czy coś malutkiego w sensie Yaris Czy coś większego jak Corsa czy Fiesta Czy jeszcze większe jak Focus A może segment D - Vectra, Mondeo ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dotychczas jeździłem VW Passatem 1.9 TDI. Myślałem nad zmianą na coś mniejszego, np. VW Golf albo Audi A3.
Uważasz, że któreś z tych aut do dobry wybór? Domyślam się, że ciężko będzie mi znaleźć zadbanego Golfa/A3 w tej cenie... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Seat Leon np,sąsiad ma z silnikiem 1.4 benzyna plus gaz,kilka razy w roku jeździ nim do Włoch i nie miał z nim większych problemów. Jeżeli nie musisz mieć aż tak dużego samochodu to mogę polecić Renault Clio mimo różnych opinii,ojciec kupił takie również z benzynowym silnikiem 1.4 i jest bardzo zadowolony mimo że rocznik 2004,ale trafił na zadbany egzemplarz w którym nie miał żadnej poważnej awarii.
Ostatnio edytowane przez LuKaS TSW : 09.02.2012 o godz. 20:08.
![]()
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Toyota Corolla 1.4 VVti 97KM
![]() Panowie szukam jakiegos ogarnietego montera instalacji LPG. WYPROBOWANEGO !!!i godnego polecenia. najlepiej gdzies w okolicach Wadowic.Moze byc KRk. POtrzebna strona www lub Mail. Z gory dziekowa ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Glazik,http://panoramafirm.pl/barwa%C5%82d_...c_prt.html#tab zakładali dwie instalacje bratu i nie ma problemu.Do tego gdzie koło szkoły w Gorzeniu jest jakiś chłopak co zakłada za rozsądną cenę ale nie mam namiarów niestety.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
tak na prawde kupując uzywany samochód to trzeba zwrócic uwage w jakim jest stanie.bo co z tego,ze części będą tanie skoro zakupic trezba bedzie pół samochodu?
Ostatnio edytowane przez picasso : 09.02.2012 o godz. 22:05.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Weźmy jeszcze pod uwagę jedną kwestię, koszty EWENTUALNEJ naprawy podzespołów silnika, np. układ zasilania paliwem bądź układ dostarczania powietrza. Biorąc pod uwagę tą kwestię diesel wypada baaaardzo blado.
![]()
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
|
|
|
|
Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Ale czysto teoretycznie diesel jest trwalszą jednostką. Wszystko zależy od tego jak auto było użytkowane i jeżeli auto jest zadbane, wszystkie wymiany i przeglądy były robione na bieżąco, to nie ma co się bać diesla jeżeli chodzi o koszty eksploatacji, bo jeżeli nie ma nalatane 400tys (a czasami i taki przebieg nic nie znaczy), to większych napraw raczej się uniknie. Mowa oczywiście o autach starszych, bo te nowe jednostki z CR, filtrami cząstek stałych itp. to już inna bajka. Aczkolwiek moda na downsizing i wyżyłowane, uturbione jednostki benzynowe 1.2 czy 1.4 wcale nie muszą się okazać tańsze w eksploatacji niż diesel, bo z tego co wiem, to krucho z trwałością tych silników.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
http://www.karatskp.pl/ Ojciec montowal u nich instalacje pod jednopunktowy wtrysk (okolo 2003-04) i zadnych problemow. Ja zamontowalem rok temu sekwencyjna instalacje BRC i tez wszystko super, zero problemow, gwarancja 2 lata bez limitu kilometrow. Przejechalem do tej pory 17963km na gazie, wiec ewentualne wady powinny sie juz ujawnic. Generalnie to partner Czekramu i ogolnie ta firme polecam ze wzgledu chocby na 2 letnia gwarnacje bez limitu km. @w0lno. - jezeli nie jezdzisz duzo to wez benzyne. Jezeli robisz duze przebiegi to benzyne i zamontuj LPG. Co do autka za 15-20tys, to najpierw podalbym info do czego potrzebuje auto, bo za ta sumke mozna kupowac cos malego ale nowszego, albo jakies "wypasione" autko wyzszej klasy, ale starsze wiekowo. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
jeżeli porównasz nowoczesnego diesla do starszej benzyny to masz racje.ale jak porównasz nowoczasne obydwa silniki to juz wychodzi na to samo.tu i tu wtryski,turbiny,wrażliwośc na jakośc paliwa,przeładowanei elektroniką.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
95% benzyniaków nie ma dwumasy
![]() ![]()
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Która nie jest znowu jakoś strasznie awaryjna. Dwumasę uśmiercają ludzie, którzy uważają, że diesle są na tyle elastyczne, że nie trzeba biegów zmieniać i tak sobie przyspieszają od obrotów zbliżonych do wolnych, bez redukcji, bo przecież dobry diesel z 20kmh i z trójki pociągnie
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Nie ma to jak wysokoobrotowe japończyki.
![]() |
|
|
|
Member
Od: 10.2010
Offline |
|
|
Dokładnie , ja ostatnio zakupiłem Mazdę i jestem prze zadowolony
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
gdzie wymienie tanio tłumiki ?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
...jeśli idzie o tlumik ja tanio wymienialem kiedys w ASTRZE na UL. KLASZTORNEJ jak bys jechal od strony HUTY w strone mostu po lewej stronie obok sklepu z rowerami i nartami ,TANI SOLIDNY MECHANIK DO TAKICH PROSTYCH PRAC...
Ostatnio edytowane przez węgorz2 : 18.02.2012 o godz. 15:51.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dla przykladu wczoraj pojechalem z domu do STASZOWA ok 120 km srednia spalania na trasie 4,4 litra ON ,calkiem nie zle wydaje mi sie ,ok 80 km sandomierska trasą ,potem kilka górek raczej 5 I 6 BIEG dosyc ekonomicznie jechalem ,szybkosciowo nie wiecej niz 100 km/h
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
prosil bym o opinie o peugeot 206 hdi 1.4 70km / 2.0 90km z gory dzieki
![]() |
|