The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.01.2012, 14:29
To sobie zobacz np za Oplem Corsą czy Renault Clio też masz tanie w utrzymaniu a taki silnik 1.2 np jest dość oszczędny
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
piotrek1325
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 21.01.2012, 23:10
Jeśli ktoś ma lub miał TICO i może coś o tym aucie napisać więcej to proszę interesuje mnie szczególnie jak to jest w tym aucie z rezerwą paliwa
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 28.01.2012, 16:42
Czym najlepiej można przeczyścić klemy?

Coś na mokro - spirol itp czy delikatnie papierem ściernym?
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
klusek106
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 28.01.2012, 17:05
delikatnie papierkiem , nic im nie bedzie
"Mnie na razie czekać będzie siedzenie na ławce. Ale oczywiście nie będę chciał długo na niej siedzieć, zamierzam powalczyć o miejsce na boisku." - Tomáš Jirsák (1906 % szacunku)

"Gwiazdkom" bez ambicji - STOP !

Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 28.01.2012, 20:00
nie musisz delikatnie ,szczotka druciana i wyczyśc potem wazelina techniczna jak zakręcisz to posmaruj ,jak masz więcej kasy to kup jakis preparat miedziowy lub podobny do popsikania
popatrz odrazu na minus gdzie sie łączy z karoserią i tam tez jak trzeba przesmaruj
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Stary 28.01.2012, 20:02
piotrek1325 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli ktoś ma lub miał TICO i może coś o tym aucie napisać więcej to proszę interesuje mnie szczególnie jak to jest w tym aucie z rezerwą paliwa
seryjnie nie bylo kontrolki paliwa ,mozna sobie dokupic czujnik i podpiąc kontrolkę do tico ,rezerwa ok 5 litrów ,
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 30.01.2012, 12:05
Ok, dzięki.

Na razie poczekam ze zmianą (mam nadzieję że jak mi nowy aku poleży tydzień w domu to się nic nie stanie).

Jak widzę termometr to mi się odechciewa zmiany.... :[
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Stary 30.01.2012, 13:01
nic sie nie stanie ale nie trzymaj go w pokoju ani kuchni ,lepiej w piwnicy lub garażu
Odpowiedz cytując
T-driver
Member

Od: 06.2003

Stary 30.01.2012, 13:11
węgorz2 napisał(a):Wyświetl post
nic sie nie stanie ale nie trzymaj go w pokoju ani kuchni ,lepiej w piwnicy lub garażu
Bez przesady; jeśli nowy akumulator to zakładam, że szczelny. Śmiało możesz trzymać go sobie gdzie Ci się podoba. Nie polecam jedynie łazienki (wilgoć) i balkonu (mróz).
Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Stary 09.02.2012, 16:04
Witam, właśnie noszę się z zamiarem zmiany samochodu Przewidywany budżet to 15-20 tys. Jakie auta w tym przedziale cenowym są godne uwagi? Interesuje mnie autko, które jest w miarę ekonomiczne, estetycznie wyglądające, i stosunkowo tanie w utrzymaniu [niedrogie naprawy, części itd.]. Nie znam się zbytnio na motoryzacji, więc liczę na Waszą pomoc. Z góry dzięki, pozdrawiam
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 09.02.2012, 16:09
Ekonomiczne ma wiele pojęć. Ma mało palić czy mieć tanie części i serwis.

Przede wszystkim - ropa czy benzyna?
Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Stary 09.02.2012, 16:16
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Ekonomiczne ma wiele pojęć. Ma mało palić czy mieć tanie części i serwis.

Przede wszystkim - ropa czy benzyna?
Byłoby dobrze, gdyby miał zarówno małe spalanie, jak i tanie części/serwis

Ostatnio jeździłem samochodem w dieslu, zastanawiam się właśnie, czy nie przerzucić się na benzynę... Wiem, że to kwestia 'gustu', ale według Ciebie przy aktualnych cenach ropy opłaca kupić się diesla?
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 09.02.2012, 16:31
Ceny ropy nie mają dużego znaczenia - owszem 50 groszy różnicy kiedyś wyglądało inaczej - ale ropa dlatego była "tańsza" bo mniej się jej spalało.

Obecnie ropa ma minusy jak poniżej (subiektywnie):

- Wszystkie diesle po 2006 roku bodajże mają filtr DPF - jak jeździsz po mieście albo ogólnie krótkie odcinki to jesteś w dupie - wycięcie na stałe minimum 1000 zł - a bywa i ponad 2000
- W zakupie zawsze diesel jest droższy - czasami nawet o ponad 20%
- Mnie osobiście wyszło że dla mojej jazdy 90% po Krakowie tylko benzyna - nawet przy spalaniu 2-3 litry więcej na 100 km - robię rocznie około 10 tys.

Jak już wiadomo jaki silnik to wielkość auta
Czy coś malutkiego w sensie Yaris
Czy coś większego jak Corsa czy Fiesta
Czy jeszcze większe jak Focus
A może segment D - Vectra, Mondeo
Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Stary 09.02.2012, 16:40
Dotychczas jeździłem VW Passatem 1.9 TDI. Myślałem nad zmianą na coś mniejszego, np. VW Golf albo Audi A3.
Uważasz, że któreś z tych aut do dobry wybór? Domyślam się, że ciężko będzie mi znaleźć zadbanego Golfa/A3 w tej cenie...
Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Stary 09.02.2012, 20:00
Seat Leon np,sąsiad ma z silnikiem 1.4 benzyna plus gaz,kilka razy w roku jeździ nim do Włoch i nie miał z nim większych problemów. Jeżeli nie musisz mieć aż tak dużego samochodu to mogę polecić Renault Clio mimo różnych opinii,ojciec kupił takie również z benzynowym silnikiem 1.4 i jest bardzo zadowolony mimo że rocznik 2004,ale trafił na zadbany egzemplarz w którym nie miał żadnej poważnej awarii.
Ostatnio edytowane przez LuKaS TSW : 09.02.2012 o godz. 20:08.
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
Glazik
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 09.02.2012, 20:17
Toyota Corolla 1.4 VVti 97KM
Panowie szukam jakiegos ogarnietego montera instalacji LPG. WYPROBOWANEGO !!!i godnego polecenia. najlepiej gdzies w okolicach Wadowic.Moze byc KRk. POtrzebna strona www lub Mail.
Z gory dziekowa
Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Stary 09.02.2012, 20:32
Glazik,http://panoramafirm.pl/barwa%C5%82d_...c_prt.html#tab zakładali dwie instalacje bratu i nie ma problemu.Do tego gdzie koło szkoły w Gorzeniu jest jakiś chłopak co zakłada za rozsądną cenę ale nie mam namiarów niestety.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 09.02.2012, 21:35
Ceny ropy nie mają dużego znaczenia - owszem 50 groszy różnicy kiedyś wyglądało inaczej - ale ropa dlatego była "tańsza" bo mniej się jej spalało.

Obecnie ropa ma minusy jak poniżej (subiektywnie):

- Wszystkie diesle po 2006 roku bodajże mają filtr DPF - jak jeździsz po mieście albo ogólnie krótkie odcinki to jesteś w dupie - wycięcie na stałe minimum 1000 zł - a bywa i ponad 2000
- W zakupie zawsze diesel jest droższy - czasami nawet o ponad 20%
- Mnie osobiście wyszło że dla mojej jazdy 90% po Krakowie tylko benzyna - nawet przy spalaniu 2-3 litry więcej na 100 km - robię rocznie około 10 tys.

Jak już wiadomo jaki silnik to wielkość auta
Czy coś malutkiego w sensie Yaris
Czy coś większego jak Corsa czy Fiesta
Czy jeszcze większe jak Focus
A może segment D - Vectra, Mondeo
ja jeżdżę focusem z lipca 2009.nie ma filtra cząsteczek stalych.z tego co mi się wydaje to obowiazkowe sa dopiero od zeszlego roku..awaryjność samochodu żadna, spalanie przy prędkościach grubo ponad 150 km/h ok 7-7,5l.ceny części porownywalne z innymi samochodami z tej samej półki.jedna rzeczz tańsza,druga droższa ale w sumie wyjdzie podobnie.
tak na prawde kupując uzywany samochód to trzeba zwrócic uwage w jakim jest stanie.bo co z tego,ze części będą tanie skoro zakupic trezba bedzie pół samochodu?
Ostatnio edytowane przez picasso : 09.02.2012 o godz. 22:05.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
pietras1234
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 11.02.2012, 18:40
Weźmy jeszcze pod uwagę jedną kwestię, koszty EWENTUALNEJ naprawy podzespołów silnika, np. układ zasilania paliwem bądź układ dostarczania powietrza. Biorąc pod uwagę tą kwestię diesel wypada baaaardzo blado.
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
Odpowiedz cytując
krsk
Member

Od: 07.2009

Stary 11.02.2012, 18:51
Ale czysto teoretycznie diesel jest trwalszą jednostką. Wszystko zależy od tego jak auto było użytkowane i jeżeli auto jest zadbane, wszystkie wymiany i przeglądy były robione na bieżąco, to nie ma co się bać diesla jeżeli chodzi o koszty eksploatacji, bo jeżeli nie ma nalatane 400tys (a czasami i taki przebieg nic nie znaczy), to większych napraw raczej się uniknie. Mowa oczywiście o autach starszych, bo te nowe jednostki z CR, filtrami cząstek stałych itp. to już inna bajka. Aczkolwiek moda na downsizing i wyżyłowane, uturbione jednostki benzynowe 1.2 czy 1.4 wcale nie muszą się okazać tańsze w eksploatacji niż diesel, bo z tego co wiem, to krucho z trwałością tych silników.
Odpowiedz cytując
brzydki.brzydal
Senior Member

Stary 11.02.2012, 19:16
Glazik napisał(a):Wyświetl post
Toyota Corolla 1.4 VVti 97KM
Panowie szukam jakiegos ogarnietego montera instalacji LPG. WYPROBOWANEGO !!!i godnego polecenia. najlepiej gdzies w okolicach Wadowic.Moze byc KRk. POtrzebna strona www lub Mail.
Z gory dziekowa
Zdecydowanie polecam:
http://www.karatskp.pl/

Ojciec montowal u nich instalacje pod jednopunktowy wtrysk (okolo 2003-04) i zadnych problemow.
Ja zamontowalem rok temu sekwencyjna instalacje BRC i tez wszystko super, zero problemow, gwarancja 2 lata bez limitu kilometrow. Przejechalem do tej pory 17963km na gazie, wiec ewentualne wady powinny sie juz ujawnic.

Generalnie to partner Czekramu i ogolnie ta firme polecam ze wzgledu chocby na 2 letnia gwarnacje bez limitu km.

@w0lno. - jezeli nie jezdzisz duzo to wez benzyne. Jezeli robisz duze przebiegi to benzyne i zamontuj LPG.

Co do autka za 15-20tys, to najpierw podalbym info do czego potrzebuje auto, bo za ta sumke mozna kupowac cos malego ale nowszego, albo jakies "wypasione" autko wyzszej klasy, ale starsze wiekowo.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 11.02.2012, 20:14
pietras1234 napisał(a):Wyświetl post
Weźmy jeszcze pod uwagę jedną kwestię, koszty EWENTUALNEJ naprawy podzespołów silnika, np. układ zasilania paliwem bądź układ dostarczania powietrza. Biorąc pod uwagę tą kwestię diesel wypada baaaardzo blado.
jeżeli porównasz nowoczesnego diesla do starszej benzyny to masz racje.ale jak porównasz nowoczasne obydwa silniki to juz wychodzi na to samo.tu i tu wtryski,turbiny,wrażliwośc na jakośc paliwa,przeładowanei elektroniką.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 12.02.2012, 00:27
95% benzyniaków nie ma dwumasy
Odpowiedz cytując
krsk
Member

Stary 12.02.2012, 00:32
95% benzyniaków nie ma dwumasy
Która nie jest znowu jakoś strasznie awaryjna. Dwumasę uśmiercają ludzie, którzy uważają, że diesle są na tyle elastyczne, że nie trzeba biegów zmieniać i tak sobie przyspieszają od obrotów zbliżonych do wolnych, bez redukcji, bo przecież dobry diesel z 20kmh i z trójki pociągnie
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 14.02.2012, 18:51
Nie ma to jak wysokoobrotowe japończyki.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
Dawidka
Member

Od: 10.2010

Stary 15.02.2012, 13:19
Dokładnie , ja ostatnio zakupiłem Mazdę i jestem prze zadowolony
Odpowiedz cytując
Sialalalala
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 16.02.2012, 01:23
gdzie wymienie tanio tłumiki ?
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Stary 18.02.2012, 15:49
krsk napisał(a):Wyświetl post
Która nie jest znowu jakoś strasznie awaryjna. Dwumasę uśmiercają ludzie, którzy uważają, że diesle są na tyle elastyczne, że nie trzeba biegów zmieniać i tak sobie przyspieszają od obrotów zbliżonych do wolnych, bez redukcji, bo przecież dobry diesel z 20kmh i z trójki pociągnie
MASZ RACJE ,wystarczy pojezdzic dieslem z komputerem ktory pokazuje kiedy zmieniac biegi to kazdy sie dowie jak trzeba sie namieszac biegami jeszcze przy 6 biegowej skrzyni
...jeśli idzie o tlumik ja tanio wymienialem kiedys w ASTRZE na UL. KLASZTORNEJ jak bys jechal od strony HUTY w strone mostu po lewej stronie obok sklepu z rowerami i nartami ,TANI SOLIDNY MECHANIK DO TAKICH PROSTYCH PRAC...
Ostatnio edytowane przez węgorz2 : 18.02.2012 o godz. 15:51.
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Stary 21.02.2012, 19:35
dla przykladu wczoraj pojechalem z domu do STASZOWA ok 120 km srednia spalania na trasie 4,4 litra ON ,calkiem nie zle wydaje mi sie ,ok 80 km sandomierska trasą ,potem kilka górek raczej 5 I 6 BIEG dosyc ekonomicznie jechalem ,szybkosciowo nie wiecej niz 100 km/h
Odpowiedz cytując
godzilla
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 27.02.2012, 16:49
prosil bym o opinie o peugeot 206 hdi 1.4 70km / 2.0 90km z gory dzieki
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów