|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Mądry?
Skąd on może wiedzieć co się dzieje w klubie odnośnie wzmocnień? siedzi w zarządzie i śledzi na bieżąco wydarzenia? jeśli tak to zwracam honor.To że my o tym nie wiemy to przecież logiczne, to samo media. Którzy raz do czasu muszą z braku laku przymiezać kolejnych wymyślonych zawodników do Wisły, o których w większości Wisła nie wie że w ogóle istnieją. Zamknie się okno transferowe to możemy zacząć komentować. Kupno piłkarza wiąże się z ogromnymi wydatkami, często długimi rozmowami i tak dalej. To nie jest zakup paczki fajek za 10 zł jak się niektórym tutaj wydaje. Już by chcieli, byle szybko, byle teraz. Już widze jak rzucacie swoimi pieniędzmi w kwotach kilkuset tysięcy euro na prawo i lewo. Spokojnie bo glówkujecie na temat całkowicie Wam obcy. Jesteście w tym biznesie tak ciemni jak i ja, zostawcie to fachowcom.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 15.01.2012 o godz. 21:35.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Member
Od: 12.2011
Offline |
|
|
Mam pytanko, kiedy gramy pierwszy sparing (z Helsinborg?)?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Po niezwykle długich i trudnych poszukiwaniach udało mi się znaleźć dla ciebie tę informację. Proszę:
http://www.wisla.krakow.pl/pl/rozgry...owe_2011_2012/ |
|
|
|
Member
Od: 12.2011
Offline |
|
Edit Ale dałeś plamę Kolego! Zwracasz się do Kobiety! ![]() WISŁAZWE
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 15.01.2012 o godz. 22:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
W relacji z Olivy zamieszczonej na stronie skwk znalazłem informację że kontuzji pleców doznał Kirm po tym gdy wykonywał ćwiczenie (test
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
moze 12,5 ?
niechce mi sie wierzyc zeby dzwigali 125kg |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Może i ćwiczenie niebezpieczne, ale przy zachowaniu nienagannej techniki i przy odpowiedniej przeprowadzonej rozgrzewce profesjonalnemu zawodnikowi nie powinno się nic stać.No ale myślałem,że tego typu ćwiczenia robi się mniejszymi ciężarami.....bo jak domniemam mieli test na maksymalną moc mięsni, w tym wypadku "czwórki"
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Na oficjalnej stronie pisało 100 kg co też wydało mi się dziwne biorąc pod uwagę że z tym ciężarem na placach trzeba zgiąć kolana w 90 stopni i jeszcze podskakiwać przez 8 serii . Z początku pomyślałem ,że ktoś źle napisał , następnie próbowałem wyobrazić sobie tych szczuplejszych zawodników ( Melikson , Paljić , Boguski ) a zwłaszcza tych którzy mieli już poważne problemy z kolanami (Guła czy Boguski ) jak skaczą z takim ciężarem na plecach ze zgiętymi kolanami ... Trochę ćwiczę na siłowni ale za eksperta z pewnością się nie uważam w tej dziedzinie więc mimo niepokoju wypada mi wierzyć w profesjonalizm naszego sztabu szkoleniowego i oby to ćwiczenie nie spowodowało żadnego cięższego urazu .
Tutaj jest fota z tego treningu : http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri..._Olivie/57055/ Jak widać ciężar jest niemały .
Ostatnio edytowane przez fanfan : 17.01.2012 o godz. 10:10.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
120 kg na nogi to nie jest duzo jak na pilkarza.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Przy zwyklym przysiadzie tak... i przy jakis 10 powtorzeniach..
A pilkarze powinni robic nie wiecej jak 80-90kg po 20 szybkich powtorzen... Zwlaszcza patrzac na naszych zrebakow, bo poza Chavezem, Sobolem, Malym czy Bitonem, to nie widze pilkarzy ktorzy mieliby jakies supermocne nogi. Ale 125kg z podskokiem to nawet 1 powtorzenie to jest bardzooo duzo. No ale pozniej dziwimy sie ze mamy kontuzje. Jeśli ktoś uwaza ze to normalnosci, to podam przyklad, o ktorym malo osob wie... A mianowcie dlaczego Głowa jest tak kontuzjogennym piłkarzem teraz? W wieku ok 23-24 lat doszedl do wniosku ze jest zbyt wielkie chucherko i ze trzeba by bylo zrobic nogi. Ale bez zadnych programow itp, tylko samowolka i zaczal chodzic na silownie do Parku Wodnego. 150,170kg i jechal maxy bez kontroli, za czesto. Nie wiele ponad rok i zaczely sie pojawiac kontuzje i do dzis mu to zostalo, przetrenowal miesnie i ponaciagal wielkie ścięgiel i ma teraz efekty.. Pojedyncza sila u pilkarza nie jest najwazniejsza, a sila dynamiczna. Trzeba miesnie tak dostowac, zeby nie bylo w stanie przytrzymac nog na 150% procent 4-5 razy w ciagu gry przy stykowych akcjach i pozniej dzialaly na 50%, tylko aby dzialaly miesnie na 100% przez 20-30 razy.. Z calym szacunkiem dla naszego sztabu, ale to to trzeba sprowadzic profesjonalistow z prawdziwego zdarzenia. Przyklad Malysza pokazuje wiele - wzial sie za niego Prof. Jerzy Żołądź, to do dziś prawdopodobnie Adam ma najmocniejsza moc wybicia, coś czym zwłaszcza w czasie współpracy z Prof Żołądziem pozwalało mu sie wybijać 2x wyżej od rywali.. |
|
|
|
Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Mylicie ćwiczenia ze sztangą łamaną z tym hmm... w sumie ciężko mi to nazwać, 1 raz dopiero się z tym spotykam.
Przy ćwiczeniu ze sztangą łamaną trzyma się ją na karku i robi jedynie przysiady, przy czym 80-100 kg mogę wziąć ja - piłkarz amator, więc jak na zawodwców to jest tak naprawdę nic. Ale jeśli mówimy o wyskoku ze sztangą z ciężarem 120 kg to chyba ktoś powinien puknąć się w głowę. Nie chodzi tu tyle o kontuzję mięśniową, ale problemy z kolanem lub kręgosłupem do cholery ! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
staraj się czytać to co napisałem a nie to co Ci się wydaje że napisałem. Nie ma wątpliwości że profesjonalny piłkarz powinien nie mieć problemów z przysiadami ze sztangą 125 kg. Umówmy się że chłop z ulicy pod takim ciężarem by padł ale wytrenowany sportowiec nie powinien mieć z tym problemu (choć ja osobiście uważam że tego typu ćwiczenia z takim obciążeniem dla piłkarzy są zupełnie bez sensu, w ten sposób to mogą sobie ćwiczyć ciężarowcy i trójboiści siłowi). Ja pisałem o przysiadzie i wyskoku ze sztangą. Kompletny bezsens który z takim ciężarem (125 kg) jest nieprawdopodobnie kontuzjogenny. Nie wiem czy ktoś sobie kosztem zdrowia piłkarzy zbiera materiały do pracy doktorskiej
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 17.01.2012 o godz. 18:58.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
gierka w siatkonogę...
http://www.youtube.com/watch?v=XUh__N9P5gM a tutaj dla przypomnienia podobna gierka z 2007 roku http://www.youtube.com/watch?v=nfR5u8zYOcc E: Cytat:
gdzie dokłandie znaleźliście info o podskakiwaniu ze sztangą? Ja rozumiem wykroki, ale podskakiwanie z takim samy cięzarem z jakim sie robi przysiady ? Nie uwierzę...
Ostatnio edytowane przez szprotson : 17.01.2012 o godz. 19:53.
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No i proszę: w dzisiejszych zajęciach nie brał udziału Kirm bo ma uszkodzony odcinek krzyżowo-lędźwiowy kręgosłupa. W sparingu z Eintrachtem najprawdopodobniej nie zagra. A wszystko dlatego że jakiś baran kazał mu podskakiwać ze 125 kg sztangą. Jak tak ma wyglądać ta "polska myśl trenerska" to ja już wolę jakiegoś Holendra.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...przetestowane/ |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
no niby tak, aczkolwiek nie widze nigdzie by Kirm skakał ze 125 kg, chociaz jest napisane ze skakali z ponad setką.
szczerze mowiac nie spotkałem sie nigdy z takim testem ,a kilka róznych miałem. Myślałem ze to cwiczenie to po prostu przysiady wykroczne albo nożyce.Chcieli odczytać moc mogli sprawdzić ile wyciskają chłopaki w sumie. No ale może ten test jest dobry, po prostu Kirm to fajtłapa ![]() ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Hmm.
Wyskoki robi się przeważnie z półprzysiadu , ale jak ktoś zauważył nie z takim obciążeniem tylko nieco niższym... 125 kg na półprzysiad to naprawdę niewiele dla zawodowego sportowca, i takie ciężary wykonuję się po kilka powtórzeń w serii a takich serii tez może być kilka... W przypadku Wisły wykonywali oni test sprawdzian, i CHYBA napisano błędnie że wykonywali z takimi obciążeniami wyskok, a zapewne chodziło o wyprost z półprzysiadu w jak najszybszym czasie i stąd to urządzenie zamontowane na GRYFIE czyli sztandze prostej o olimpijskiej wadze 20 kg na który zakłada się obciążenia. Taki pomiar w jakiś tam sposób pozwoli określić z jakim maksymalnie ciężarem dany zawodnik wykonuje półprzysiad DYNAMICZNIE a od jakiego ciężaru zaczyna się u niego rzeźbienie w gównie i walko o przetrwanie... To tak słowem domysłu, bo oczywiście są sportowcy dla których wykonanie wysokoku z półprzysiadu ze 125 kg na plecach naprawde nie stanowi jakiegoś szczególnego problemu i nie są to ciężarowcy więc też nie płaczcie nad kręgosłupami i ich kolanami bo goście mają odpowiednią ogólną podbudowę pod taką siłę i naprawde przy poprawnie wykonanym ćwiczeniu nikomu nic się stać nie powinno. edit: na zdjęciu chyba 6 w galerii widać że wykonują wyskok z 1/2 P, ale tam na sztandze w życiu nie ma 125 kg... w okolicach gora 80-90 a to już spokojny ciężar na JEDEN wysok w serii testowej. A już Wilk to ma chyba z 60 kg góra na plecach, ale nie mogę rozszyfrować ciężarów jaki mają pozakładany, bo te największe koła to nie wyglądają na 20 kg... raczej góra 15, mniejsze dychy a najmniejsze piątki...
Ostatnio edytowane przez bonzaj : 18.01.2012 o godz. 01:01.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A tak na serio: naprawde znam sporo utytułowanych wyczynowych sportowców i nikomu z nich nie przyszło by do głowy aby skakać ze 125 kg sztangą. Chyba nikt kto miał choć trochę do czynienia z siłownią nie zaprzeczy że w takim wypadku ryzyko kontuzji (i to przede wszystkim kontuzji kręgosłupa) jest ogromne. |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Bo też tak jak napisałem wcześniej wyskoków nie wykonuję się z takimi obciążeniami (125 kg) tylko mniejszymi
i tutaj zgoda między nami że tak się nie ćwiczy. Ja pisałem tylko że jest to dla wyczynowych sportowców do zrobienia, a że jest to szkodliwe dla zdrowia... SPORT WYCZYNOWY W CAŁOŚCI JEST SZKODLIWY, dlatego właśnie jest wyczynowy a nie rekreacyjny ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zastanawiam się tylko jaki jest sens wystawiać pilkarzy na takie (zupełnie przecież niepotrzebne) ryzyko (a jest ono naprawdę bardzo duże). W imę zrobienia testu |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Moim zdaniem tam błędnie napisali o tych 125 kg... na zdjęciach widać że mają zdecydowanie mniejsze ocbiążenia pozakładane ... na 6 fotce Mały robi wysok i tam ma założone CHYBA 80 kg maks.. pewnie mniej a mały to akurat chyba lepszy siłowo zawodnik przynajmniej wygląda na typ siłowy piłkarza.
Ja bym juz zostawił te 125 kg bo to ładnie wygląda w artykule a z prawdą ma zapewne tyle wspólnego co nasza fasztystowsko wiślacka inwazcja na warszawe w celu jej ponownego spalenia ![]() dobrejnocy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Opieram się o informację z Olivy zamieszczna przez Olgę na stronie skwk. Zgdzam się że jeśli skakali z mniejszymi ciężarami (powiedzmy te 80 kg) to można powiedzieć że przynajmniej nie ma przegięcia pały (aczkolwiek moim prywatnym zdaniem jest to również bez sensu).
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Wisła Kraków
Pareiko Jovanović Chavez Bunoza Paljić Brud Nunez Małecki Garguła Szewczyk Biton Rezerwowi: Jaliens Uryga Melikson Boguski Diaz Jirsak Genkov Wilk Lamey Iliev Skład Wisły z oficjalnej strony. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2003
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
![]() Standardowo przegrywamy w sparingach w tym okresie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Żeby coś takiego zrobić, ktoś musi być ślepy albo głupi
![]() "Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać, bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać" |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|