The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
JOSE 841
Senior Member

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.01.2012, 17:06
Niewiadomo czy ktoś chce skłócić kibiców ale wiadomo że V z taką polityką raczej na długo nie zawita w Wiśle.Cleber jest legendą i z szacunku do jego osoby Wisła powinna dać szanse Lucasowi bo po stracie Marcelo tylko Lucas jest w stanie zastąpić Clebera na boisku i przy okazji może wygryźć kogoś z duetu Lamey Jaliens.A V powinien zachować sie honorowo i jak najszybciej podać sie do dymisji bo zamiast pomagać to tylko szkodzi.Ostatnia nadzieja w Moskalu że wybije V pomysł sprzedaży Lucasa i wytłumaczy jemu w ogóle kim był i jest Cleber dla Wisły i kim jest Lucas .W Miejsce M Moskal ciekawe kto latem za V Bednarz?
Ostatnio edytowane przez JOSE 841 : 14.01.2012 o godz. 17:12.
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 14.01.2012, 17:17
JOSE 841 napisał(a):Wyświetl post
Niewiadomo czy ktoś chce skłócić kibiców ale wiadomo że V z taką polityką raczej na długo nie zawita w Wiśle.Cleber jest legendą i z szacunku do jego osoby Wisła powinna dać szanse Lucasowi bo po stracie Marcelo tylko Lucas jest w stanie zastąpić Clebera na boisku i przy okazji może wygryźć kogoś z duetu Lamey Jaliens.A V powinien zachować sie honorowo i jak najszybciej podać sie do dymisji bo zamiast pomagać to tylko szkodzi.Ostatnia nadzieja w Moskalu że wybije V pomysł sprzedaży Lucasa i wytłumaczy jemu w ogóle kim był i jest Cleber dla Wisły i kim jest Lucas .W Miejsce M Moskal ciekawe kto latem za V Bednarz?
Dopiero 14 Stycznia a konkurs na najglupszy post roku rozstrzygniety...
Malinowy król malowanych róż
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 14.01.2012, 17:24
Jose, mam kilka pytań, na które liczę, że odpowiesz:
1. Jaką szansę Wisła ma aktualnie dać Lucasowi?
2. Od kiedy Lucas jest obrońcą?
3. Z jakich powodów Stan miałby się podać do dymisji?
4. Jak mamy sprzedać zawodnika, z którym nie mamy kontraktu?
5. Czy Bednarz był lepszym dyrektorem sportowym od Stana?

Według tego co piszesz to powinniśmy do klubu sprowadzić Bartosza Iwana i Grzegorza Kmiecika.
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 14.01.2012, 17:26
Co nam da zakrzywianie rzeczywistości? Stan powiedział iż będą ok 2 transfery zimowe. Czyli, 2 transfery będą, i z tej deklaracji należy go rozliczyć..

P.S.
Cytat:
... pewnie i Bednarz gdyby miałby takie warunki w PSV jak on za dawnych czasów to równie dobrze mógłby sobie tam wyrobić renomę
Przypomnij mi bo nie bardzo już pamiętam - to ten dyrektor który jechał na urlop w okienku transferowym ponieważ, jak twierdził, jesteśmy trzecim światem i dopiero po zamknięciu okna na zachód piłkarz zdecyduje się na grę u nas?

Tak przy okazji poprzednik naszego obecnego dyrektora jeździł nurkować i wszyscy wiedzieli gdzie jest i co robi natomiast Valcx.... no własnie, pozwolę sobie na podsumowanie:
  • Udziela niefortunnych wypowiedzi
  • robi dobrą minę do złej gry, umniejszając stratę.
  • jest mocno sfrustrowany tym wszystkim i wie już, że to jego ostatnia runda w Wiśle
  • Może po porażce z APOELem obniżyli V nowy kontrakt więc teraz V się odwdzięcza (czyli jest złośliwy)

Reasumując:
  • Stan swoich grajków sprzedać nie potrafi
  • Z pustego to nawet Stan nie naleje.
  • Obecność w Wiśle SV, przy bidzie i nędzy staje się chybionym oraz kosztownym pomysłem.
  • Bednarz/Mielcarski są polakami (wsiokami) a Valckx (miastowym) i dlatego wsioki nie dostaną pracy w urzędzie ale Valckx może zostać radnym tej wsi.

wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 14.01.2012, 17:33
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Najpewniej jest już posprzątane więc Valckx robi dobrą minę do złej gry, umniejszając stratę.
Przypominam że Cleber senior w pewnym sensie obraził się na Wisłę więc myślę że to on naciska młodego do odejścia a że PSV - zna Marcelo więc to naturalne że akurat ten klub
Ja myślę że naciska, ale z zupełnie innych powodów. Każdy rodzic na jego miejscu zrobiłby to samo.

Czy wy ludzie jesteście normalni? U nas jebie się temat szkolenia z góry na dół i wy się dziwicie, że chłopak mogąc szkolić się w PSV najprawdopodobniej to je wybierze? Że wybierze profesjonalne boiska sztuczne i trawiaste pod okiem specjalistów zamiast ganiania po naszym kartoflisku szkoleniowym?

Czego nie rozumiecie?

I co niby Valcxx ma z tym zrobić?

P.S. Stan najpewniej niedługo odejdzie i zobaczymy wtedy te zajebiste transfery, jakie nam następca przeprowadzi. Za półdarmo, oczywiście.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 14.01.2012 o godz. 17:39.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 14.01.2012, 17:40
wolfy napisał(a):Wyświetl post
...
Wolfy teraz w modzie jest napierdalanie na holendrow ktorzy wniesli nowa jakosc do naszej kopanej. Tak jak kibicow nakrecily media (sponsorowane) na Maaskanta tak teraz nakrecaja na Valcxa. Zaraz jeden albo drugi idiota napisz ze Stan jest winny temu ze w Posce nie ma profesjonalnego szkolenia od 20 lat a to wszystko to na podstawie tego ze jakis junior rodem z Brazyli stwierdzil ze lepiej bedzie dla niego rozwijac sie Holandii.
Malinowy król malowanych róż
arti
Guest

Stary 14.01.2012, 17:43

Za całokształt Twojej twórczości ze szczególnym uwzględnieniem powyższego przyznaję Ci mój prywatny Order Uśmiechu. Tak trzymaj!
pawelwislak
Senior Member

Stary 14.01.2012, 17:44
Dokładnie Wolfy, może jest zgoła inaczej I właśnie Valcx przez szacunek do Clebera daje mu wolną rękę i nie chce młodemu truć.

Co do postu Jose 841 - ja nawet w tą polemikę się nie zagłębiam.

Jedno co mnie rozwaliło to ten wiek w ME jaja pańskie. Inna sprawa że jeżeli jest dobry to czemu nie przesunąć go do pierwszej 11 przecież np Krkić debiutował mając 16,5 więc przesunąć go niech trenuje z najlepszymi a we wrześniu dowiemy się czy będzie coś z niego w innym wypadku nie ma tak naprawdę możliwości negocjacji niech odejdzie i uczy się wśród najlepszych skoro na to zasługuje.
kacpaw91
Senior Member

Stary 14.01.2012, 18:07
pawelwislak napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie Wolfy, może jest zgoła inaczej I właśnie Valcx przez szacunek do Clebera daje mu wolną rękę i nie chce młodemu truć.

Co do postu Jose 841 - ja nawet w tą polemikę się nie zagłębiam.

Jedno co mnie rozwaliło to ten wiek w ME jaja pańskie. Inna sprawa że jeżeli jest dobry to czemu nie przesunąć go do pierwszej 11 przecież np Krkić debiutował mając 16,5 więc przesunąć go niech trenuje z najlepszymi a we wrześniu dowiemy się czy będzie coś z niego w innym wypadku nie ma tak naprawdę możliwości negocjacji niech odejdzie i uczy się wśród najlepszych skoro na to zasługuje.
Na razie może tylko nieoficjalnie być w pierwszej drużynie, ale czy to by zadowoliło Clebera i Lucasa? Można go przekonać żeby zostać z nami i podpisał kontrakt, dając mu okazję do trenowania z pierwszym składem, a potem wypożyczyć go do PSV, Ajaxu, czy nawet klubu drugiej ligi holenderskiej. Mógłby jak Brud pograć rok w drużynie juniorskiej zza granicy.

Na przyszłość musimy zacząć dawać więcej szans młodzieży wiślackiej. Uryga jest w idealnym wieku, aby zadebiutować w pierwszej drużynie. Nie wiem, czy chłopak ma ku temu predyspozycje, jednak skoro Moskal bierze go na zgrupowanie to warto mu dać 90 minut w jednym sparingu i po kilkanaście w pozostałych. A nóż okaże się, że jest dobrym zmiennikiem dla Wilka, czy Nuneza. Jeżeli zaś nie będzie rokował na to, aby zagrać w kilku meczach w rundzie to możemy go na pół roku wypożyczyć do 1. ligi.

Szewczyka należy wypożyczyć. Też nie wiem, czy ma talent. Jednak w jego wieku zawodnicy już dawno grają w pierwszych składach drużyn zachodnich. Gra w Młodej Ekstraklasie to marnowanie potencjału zawodnika. Może Polonia Bytom zechce go wypożyczyć po odejściu Świerczoka?

Wróćmy wreszcie do pomysłu ściągania najzdolniejszych juniorów i młodzieżowców w Polsce. Kiedyś w ten sposób wzbogaciliśmy się o Brożka, czy Małeckiego. Epizody miał np. Strąk. Zobaczmy na 2. ligę, tam pewnie kryje się nie jeden talent do wyjęcia za sensowne pieniądze. Co najważniejsze przywróćmy rezerwy. 18-latek powinien grać w dorosłej piłce, a nie drużynie Młodej Ekstraklasy.
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 14.01.2012, 22:18
ale co mu da bycie w pierwszej drużynie?
nic

po drugie - on na razie jest za słaby na pierwszy zespół, głównie fizycznie, potrzebuje się rozwijać piłkarsko i PSV mu to zapewni

koniec
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 14.01.2012, 22:31
W jakim sensie Lucas miałby wygryźć Lameya czy Jaliensa ? Chyba w liczbie czarnoskórych w pierwszym zespole ? Bo z tego co wyczytałem chłopak gra na pozycji pomocnika.
I jak już sam pisałem i pisało wielu to nie V jest odpowiedzialny za to, że warunki do szkolenia w Wiśle są delikatnie mówiąc gówniane. I w czym V szkodzi ? W tym, bo nie do końca od niego zależy budżet transferowy ....

Hmm poziomem denności cytowanej wypowiedzi przebiłeś wszystkie moje posty. Gratuluje !
wolfy
Senior Member

Stary 14.01.2012, 22:37
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
ale co mu da bycie w pierwszej drużynie?
A no właśnie. Przed wpuszczeniem młokosa na głęboką wodę trzeba go najpierw WYSZKOLIĆ.
My nie szkolimy, bo właściciel ma takie widzimisię. Tzn. odwalamy prowizorkę, żeby spełnić minimalne wymogi licencyjne, ale nie mamy ani pomysłu, ani warunków na cokolwiek poważniejszego. I ja nie porównuje nas tutaj z PSV, tylko ze średnią ligową.

Nic nie da wrzucanie nieprzygotowanych nastolatków do pierwszej drużyny, bo większość tam zginie - choćby z powodu słabszych warunków fizycznych, co w naszej lidze drwali ma kolosalne znaczenie.

A holender może w tej kwestii zrobić dokładnie tyle, ile zrobił: poopowiadać sobie, że żadna strata. Powiedziałby cokolwiek innego, to wylądowałby na dywaniku.

Jakim trzeba być idiotą, żeby za nasze kilkunastoletnie bezczelne olewanie tematu szkolenia obwiniać holendrów pracujących tu niewiele ponad rok? Jeden "blokował" nasze wielkie talenty z okupującej obecnie dno drużyny ME, a drugi - no właśnie. Co zrobił Stan?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 14.01.2012 o godz. 22:40.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
mc-money
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 14.01.2012, 22:51
Panowie, on ma 15 lat, tak?
Rozumiem, że młody perspektywistyczny... ale nie blokujmy dzieciakowi możliwości rozwoju, napewno ma jakieś marzenia, jest za młody żeby Wisła blokowała mu możliwość ich spełnienia... poza tym jak na moje, nie jest to jakiś niewiadomo jaki talent, żeby musiał wypalic
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 15.01.2012, 13:59
To co dalej z Brudem ?
Pchamy go dalej czy skupiamy sie na mlodym Cleberze?

Ostatnio kibice (skwk) za bardzo skupiają sie na robocie na której się nie znają.
JOSE 841
Senior Member

Stary 15.01.2012, 14:06
odwołuje mego poprzedniego posta .przyznaje nietrafiony.W końcu ludzką rzeczą jest sie mylić
kacpaw91
Senior Member

Stary 15.01.2012, 14:18
Dariook napisał(a):Wyświetl post
To co dalej z Brudem ?
Pchamy go dalej czy skupiamy sie na mlodym Cleberze?

Ostatnio kibice (skwk) za bardzo skupiają sie na robocie na której się nie znają.
Jak go "pchamy dalej"? Facet nie dostał prawdziwej szansy, w przeciwieństwie do naszych wielu zawodników, którzy okazali się nie trafionymi transferami. Na pewno zarabia grosze, nie zabiera nikomu miejsca. Fakt, jeżeli miał talent to zadebiutował 3-4 lata za późno i teraz może być jak z Mączyńskim, czyli gracz średniej drużyny Ekstraklasy. Warto go wypożyczyć do Bełchatowa, a może nawet 1. ligi. Zobaczymy jak sobie przez rundę poradzi i potem będziemy wiedzieli czy jest w stanie coś dać Wiśle. Nie traktujmy wychowanka, który zarabia grosze jak "piąte koło u wozu". Podobnie było z Kowalskim. Krytyka niewspółmierna do zarobków.

Młody Cleber nie może nawet grać w Młodej Ekstraklasie, więc ciężko się na nim skupić. Nie wiem jaką szansę możemy mu dać. Klub zrobił wszystko co mógł. Jedyne co zawalił to kilka lat temu kiedy mógł wybudować bazę sportową z prawdziwego zdarzenia i przez kilka lat dawać więcej szans młodzieży - bo tak to chyba żaden zawodnik z MESA nie wierzy w szansę debiutu. Wolało się dawać szansę takim asom jak Branco, Jaliens, Issa Ba.

Przez cały sezon ogrywaliśmy dla Slovana Bratysława Erika Czikosza. Może trochę to naiwne z mojej strony, ale sądzę, że gdyby zamiast Erika dać szansę mającemu tyle samo lat Łukaszowi Burlidze wyszlibyśmy na tym co najmniej podobnie.
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 15.01.2012, 14:27
A nie pomyślałeś że najzwyczajniej w świecie Brud jest po prostu za cięki w uszach żeby grać w wyjściowej 11?

Wymagając tego tylko dla tego że ma swojsko brzmiące nazwisko przyniesie piłkarzowi wiecej szkody niż pożytku.

Jeśli chodzi o tego Clebera to nie wydaje mi się zeby SV mogł na to coś poradzić. W tak młodym wieku chyba nie obowiazują zasady takie same jak w seniorskim futbolu, może skonczyć sie na symbolicznej kwocie za wyszkolenie i tyle.
Kiedyś junior posiadał kartę zawodnika, ot taka kartę inny klub mógł wykupić za komplet strojów i tuzin biedronek. Wiem że skala inna ale zapewne zasady pozostały takie same.
Cleber chce zmienic szkółkę to zmieni , nikt i nic w tym mu nie powinno przeszkodzić.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 15.01.2012 o godz. 14:34.
kacpaw91
Senior Member

Stary 15.01.2012, 14:48
A nie pomyślałeś że najzwyczajniej w świecie Brud jest po prostu za cięki w uszach żeby grać w wyjściowej 11?

Wymagając tego tylko dla tego że ma swojsko brzmiące nazwisko przyniesie piłkarzowi wiecej szkody niż pożytku.
Więcej niż wystawianie Jaliensa? Chodzi o ocenę jego potencjału: albo mu dajemy 5 meczów pod rząd na pokazanie umiejętności, albo go wypożyczamy. Gdyby nie kontuzje to Czekaj by nie dostał szansy, a się okazało, że już może grać w pierwszej "11". Ciekawią mnie Ci, którzy teraz pojechali na zgrupowanie - Uryga i Szewczyk.

Jeśli chodzi o tego Clebera to nie wydaje mi się zeby SV mogł na to coś poradzić. W tak młodym wieku chyba nie obowiazują zasady takie same jak w seniorskim futbolu, może skonczyć sie na symbolicznej kwocie za wyszkolenie i tyle.
Kiedyś junior posiadał kartę zawodnika, ot taka kartę inny klub mógł wykupić za komplet strojów i tuzin biedronek. Wiem że skala inna ale zapewne zasady pozostały takie same.
Cleber chce zmienic szkółkę to zmieni , nikt i nic w tym mu nie powinno przeszkodzić.
No dokładnie, dlatego nie rozumiem krytyki Stana. Mam nadzieję, że FIFA zmieni przepisy na takie, że kluby, które szkolą zawodnika przed 16. rokiem życia dostają w sumie 50% z pierwszego transferu zawodnika. Myślę, że to byłoby uczciwsze rozwiązanie nieblokujące rozwoju zawodnika, a motywujące biedne kluby do rozwoju szkolenia. Bo jaką teraz mają motywacje. Gdyby bałkańskie drużyny nie oddawały tylu talentów to pewnie by grały co sezon w 1/8 LM. Obecne przepisy w piłce sprawiają, że bogatsi stają się bogatsi, a biedniejsi stają się biedniejsi.
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.01.2012, 15:08
Bruda trzeba trzymać jak najdalej od pierwszej drużyny, bo jest za słaby na grę w niej. Podobnie jak innych tzw."młodych zdolnych" z ME, poza Czekajem. Bo on akurat wyjątkowo umiejętnościami i przydatnością nie odstaje.

A atakowanie Valcksa za sprawę młodego Clebera to zwyczajne chamstwo i bezczelność. Nie róbmy takiego prezentu "Warszawce" i Zdzisiowi Kapce, zacierającym ręce, gdy tylko ktoś próbuje podkopać pozycję Valcksa.
Ostatnio edytowane przez Markus : 16.01.2012 o godz. 11:37.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 15.01.2012, 22:17
Młody Stępiński w Widzewie wchodzi na końcówki. Guedes jest chyba rok młodszy, ale w przyszłym sezonie czemu ma nie wchodzić na 5-10-15 minut za Gargułę, Jirsaka, Wilka?
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 15.01.2012, 22:45
xanti1906 napisał(a):Wyświetl post
Młody Stępiński w Widzewie wchodzi na końcówki. Guedes jest chyba rok młodszy, ale w przyszłym sezonie czemu ma nie wchodzić na 5-10-15 minut za Gargułę, Jirsaka, Wilka?
i właśnie taką rolę wiosną będą mieli Uryga i Szewczyk, ja przynajmniej nie widzę innego powodu ich przygotowywania z pierwszym składem
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 15.01.2012, 23:27
A ja widze, żeby bylo po równo w gierkach i nie musiał maser grać
Przecież często ktoś jechał na obóz a później słuch o nim ginął.
..
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 15.01.2012, 23:58
odwołuje mego poprzedniego posta .przyznaje nietrafiony.W końcu ludzką rzeczą jest sie mylić
Jasne że zwykła rzecz. Narobiłeś parę byczków, czy błędów jakościowych, np. robiąc z of. pomocnika (ew.napastnika) http://www.wisla.krakow.pl/pl/kadra/.../lucas_guedes/ Lucasa Guedesa obrońcę, czy dowartościowując imć Bednarza, dość absurdalnie atakując Stana Valckx'a za rzeczywistość na którą nie ma najmniejszego wpływu. Prawda jest taka że niestety nie mamy żadnych szans w rywalizacji z PSV, jeśli chłopak i jego ojciec podejmą decyzje o odejściu (i to w sytuacji braku kontraktu z Wisłą, bo chłopak jest 15-latkiem, a 16 kończy w maju) do klubu z Holandii. http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,title,Guedes-odejdzie-Wisla-pogodzona,wid,14166398,wiadomosc.html

Moja sugestia , skasuj tego niefortunnego posta, jest taka opcja w tzw. Trybie zaawansowanym, więc z niej skorzystaj. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez milosz : 16.01.2012 o godz. 00:09.
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 16.01.2012, 00:22
Prosze was. Nawet laik powinien zauwazyc ze z Bruda nic nie bedzie. On sie pilki boi, a... pilka boi sie jego. Kompletny brak abecadla pilkarskiego. Jesli my mamy stawiac na takich graczy, to szykujmy sie na walke o utrzymanie z Cracovia...
wolfy
Senior Member

Stary 16.01.2012, 03:17
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Więcej niż wystawianie Jaliensa?
Jak długo będziemy mieli inne cele niż Ruch Chorzów, tak długo nie będzie "dawania szans". Będą grali najlepsi, a Brud jest taki sobie nawet jak na ME.

O miejsce w składzie walczy się na treningach. Jak się trafi okazja, to dajesz z siebie 200%, inaczej przepadasz. W ten sposób właśnie pokazali się Małecki czy Możdżeń: dostali szansę i ją wykorzystali. Brud miał kilka okazji i za każdym razem zagrał zupełnie bezjajecznie. To znaczy - niby był na boisku, ale jakoby go nie było.

I chciałbym zauważyć, że Mączyński, w odróżnieniu od Bruda coś tam jednak umiał i ma papiery na grę. Był za słaby na Wisłę, ale to i tak kilka poziomów wyżej niż nasza obecna ME.

Zresztą - Brud zagrał całkiem sporo jak na swoje marne możliwości. Wynika to jednak z naszej słabej kadry w połączeniu z plaga kontuzji. Zagrał, nic nie pokazał, pora się rozstać.

Jeżeli jakimś cudem pojawi się ktoś rokujący, to pewnie zostanie włączony do kadry, która jest wyjątkowo szczupła jak na walkę na trzech frontach (choć z uwagi na wspomniane braki niedługo może zostać już tylko jeden). Na tyle szczupła, że w pewnym momencie każdy kto mógł chodzić się do nie łapał.
Dawanie "szans" cieniasom takim jak Brud nie sprawi, że zaczną grać lepiej. Co najwyżej Wisła zacznie grać gorzej.

EDIT: A dla samego Bruda najlepsza byłaby regularna gra. Nawet w pierwszej lidze. Chodzi o to, żeby miał co wpisać w CV i mógł jakoś się z grania w piłkę utrzymać. Myślę, że w dolnych rejonach Ekstraklasy mógłby sobie poradzić. Trzymanie go w tym wieku na ławce to tak naprawdę robienie mu krzywdy - zarabia grosze, a straconego czasu nikt mu nie zwróci.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.01.2012 o godz. 04:21.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Bobek90
Senior Member

Stary 16.01.2012, 04:04
Dokladnie. Dawanie komus szansy tylko ze wzgledu na wiek (to akurat Bruda juz nie dotyczy), pochodzenie czy przynaleznosc (bo to wychowanek) mija sie calkowicie z celem. Mlody zawodnik powinien grac zawsze wtedy kiedy... na to zasluguje. I to jest normalna praktyka. U nas, gdzie o szkoleniu nikt nie slyszal, wielu uwaza ze jak nie gra Brud to znaczy ze blokuje sie go. I ze trzeba dac mu 50 tysiecy szans. Bzdura. W Legii, tej Legii chwalonej za mlodziez, tez Ci co niezasluza to nie graja. Lukasik, Kosecki czy Gorski to murawy nie wachaja za duzo. Wolski, Borysiuk czy Zyro tak, ale na to zasluguja. Nie wiekiem, a gra.
Sprawa jest jasna, u nas (powtorze to po raz tysieczny) szkolenia nie ma, wiec zdecydowana wiekszosc graczy wyciagnietych z ME to beda takie "zapchajdziury". Ot, zeby liczebnie kadra sie zgadzala. Naszym probleme nie jest to czy takim jak Brud daje sie, czy nie szanse. Bo to nie zmieni nic. Brud grajac nie bedzie nigdy pilkarzem na druzyne ktora walczy o cos, Wisla z "Brudami" nigdy nie bedzie klubem walczacym o cos. Nasz problem lezy glebiej. Chcemy narzekac ze nikt nie daje szansy naszej zdolnej mlodziezy? To pierw ja miejmy. A ze jej nie mamy? Zazalenia do B. Cupiala, osoby ktora nie zrobila nic w kierunku szkolenia przez 15 lat. I potem gadanie ze na futbolu to tylko grajac w LM mozna zarobic. Ha, no to panie nie zarobisz, bo nie robisz nic by do tej LM sie dostac.
lakota22
Junior Member

Stary 16.01.2012, 08:52
Wolfy; "I chciałbym zauważyć, że Mączyński, w odróżnieniu od Bruda coś tam jednak umiał i ma papiery na grę. Był za słaby na Wisłę, ale to i tak kilka poziomów wyżej niż nasza obecna ME."
Ale czy był i jest słabszy od Jirsaka? Według mnie ten sam poziom. Różnica taka że za Jirsaka, trzeba było zapłacić sporą sumę. Czy gra Wisły dramatycznie by spadla, gdyby zastąpić Jirsaka Mączyńskim?
Jasne jest, że młodzież w Wiśle jest przeciętna, ale przeciętna tak jak większość ( z paroma wyjątkami) graczy z pierwszej drużyny.
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 16.01.2012, 09:19
Markus napisał(a):Wyświetl post
Bruida trzeba trzymać jak najdalej od pierwszej drużyny, bo jest za słaby na grę w niej. Podobnie jak innych tzw."młodych zdolnych" z ME, poza Czekajem. Bo on akurat wyjątkowo umiejętnościami i przydatnością nie odstaje.

A atakowanie Valcksa za sprawę młodego Clebera to zwyczajne chamstwo i bezczelność. Nie róbmy takiego prezentu "Warszawce" i Zdzisiowi Kapce, zacierającym ręce, gdy tylko ktoś próbuje podkopać pozycję Valcksa.
Jak czytam niektóre posty wyznawców Valckxa, to ręce opadają. Skoro jest taki świetny, to czemu go wywalili z PSV? Z powodu zwykłych plotek? Czemu nikt poważny w takim razie go nie chciał i najpierw poszedł do Chin, a potem do Polski? Nikt mi nie powie, że będąc dyrektorem w PSV chciał tak z własnej woli pokierować swoją karierą. Tyle klubów w Europie jest i nagle okazuje się, że Lucas ma pójść do PSV. Ja bym inne pytanie zadał, ale wyznawców Valckxa (tak jak wcześniej byli wyznawcy Beenhakkera i teraz o tym zapomnieli) i tak to nie przekona, bo wg nich wszyscy Polacy są nieudolni.
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 16.01.2012, 09:46
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Jak czytam niektóre posty wyznawców Valckxa, to ręce opadają. Skoro jest taki świetny, to czemu go wywalili z PSV? Z powodu zwykłych plotek? Czemu nikt poważny w takim razie go nie chciał i najpierw poszedł do Chin, a potem do Polski? Nikt mi nie powie, że będąc dyrektorem w PSV chciał tak z własnej woli pokierować swoją karierą. Tyle klubów w Europie jest i nagle okazuje się, że Lucas ma pójść do PSV. Ja bym inne pytanie zadał, ale wyznawców Valckxa (tak jak wcześniej byli wyznawcy Beenhakkera i teraz o tym zapomnieli) i tak to nie przekona, bo wg nich wszyscy Polacy są nieudolni.
Po co tutaj szukac teorii spiskowej ?
Znasz kulisy odejścia Stana z PSV ? To może je przedstaw. Ludzie odchodzą z pracy nie tylko dlatego, że ktoś ich w danym miejscu nie chce. Zdarza się, że czują wypalenie, potrzebują nowego wyzwania, nie koniecznie w nowym zawodzie. Czemu trafił do Chin a później do Wisły ? Chyba najlepiej jemu zadac do pytanie.
westersyl
Guest

Stary 16.01.2012, 09:56
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Czytając takie argumentacje można spaść z fotela. Valkcx, Melikson czy jeszcze kto inny jest słaby bo jest w Wiśle czyli gdyby pracował, grał na zachodzie byłby dobry ? Czyli w praktyce każdy kto przyjdzie tu z automatu jest nieudolny bo nie chcieli go gdzie indziej ?

Widzę tutaj jawną sugestie że Vlakcx z Cleberem dogadali się na boku i umieścili młodego Clebera w PSV...
Przecież to jest śmieszne tak samo jak Valckx miałby namawiać jego ojca aby Lucac uczyły się gry w piłkę tutaj. Stan i Cleber to zbyt poważni ludzie aby bawić się w dywagacje co jest dobre dla Lucasa bo to jest oczywiste.

Kwestia nie jest tego że Polacy piłkarze nie są nieudolni są po prostu są nieudolnie szkoleni - i to wszystko na ten temat.
Co do Leo to on akurat potrafił wmawiać ludziom że Pazdan, Łobo czy Zachorski to international level.

Zapomniałeś dodać że Stan nie trafił z Jaliensem i Lameyem ( promuje swoich bliskich przyjaciół, podobno istnieje nawet pokrewieństwo, )
Z tego co pamiętam z wczorajszczej transmisji meczu Barcy to dyrektor sportowy Betisu podobno ściągnął 9 piłkarzy i tylko jeden gra
Ostatnio edytowane przez westersyl : 16.01.2012 o godz. 10:11.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów