The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.01.2012, 16:38
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
uwielbiam takie posty.
Ile razy w życiu przyszło Delevovi grać przeciw Porto?
Strzelił - co za farciarz. Ucziwiej by zrobił, gdyby nie strzelał, cwaniaczek.
A ile razy przyszło zmierzyć się Dubickiemu przeciw Parmie? Prawda jest taka, że niektórzy napalają się na zachodnie nazwiska jak szczerbaty na suchary. Dudu? Koło mi lata czy przyjdzie czy nie... do wzięcia był za darmo rok temu Lisowski i co? I teraz chłop gra w Koronie całkiem niezłą piłkę... patrząc na wiele meczy Korony a nie tylko na spotkanie z Wisłą.
Odpowiedz cytując
lucas8
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 10.01.2012, 16:41
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Podziwiam ogolna radosc tworcza na forum na temat Dudu...

Zawodnik slaby i tyle w temacie...

Dokładnie... ja sam się zastanawiam od roku, na jakiej podstawie jest taka fascynacja tym zawodnikiem. Taki dobry, że klepie kolejny sezon w Widzewie.
Odpowiedz cytując
GJ1906
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2007

Stary 10.01.2012, 17:00
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
No tak, oceniłem go na podstawie jednego zagrania. Zdemaskowałeś mnie. O ja nikczemny. Liga Polska jest mi strasznie obca i meczów jej w ogóle nie oglądam.

Dudu to byłby kopacz może dla Kielc a nie dla Wisły, która podobno ma walczyć o MP. Chyba, że się coś zmieniło i gruntujemy pozycje drużyny środka tabeli.

Za takie propozycje jak Dudu dawałbym bana na rok. Bo to albo glupota albo sabotaż.
Skończ z sarkazmem bo nie o to chodziło, czemu to forum stało się takie płytkie, chcesz napisać o zawodniku to napisz coś więcej że oglądałeś mecze i wiesz że jest słaby, a nie ironizujesz na podstawie jednego meczu i jednego zagrania. Nie widziałem Dudu w meczach i dla tego chciałbym wiedzieć czemu uważany jest za słabego, a tu i argumenty na minus i na plus tak płytkie że ja osoba nie oglądająca meczów Widzewa nie wiem co myśleć o takim zawodniku.

A najgorsze jest to że takie komentarze wypisują też moderatorzy tak jak ty, a potem jeszcze zgrywają cwaniaczka czy to ironizując czy też wypisując bzdury o dawaniu banów za takie propozycje transferowe. Trochę pokory bo jak tak ma wyglądać merytoryczna dyskusja to może zamknij temat bo nie prowadzi to do niczego poza głupimi wpisami i popieraniem tez słowami "no bo tak".
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 10.01.2012, 17:01
Matejas_ napisał(a):Wyświetl post
A ile razy przyszło zmierzyć się Dubickiemu przeciw Parmie? Prawda jest taka, że niektórzy napalają się na zachodnie nazwiska jak szczerbaty na suchary. Dudu? Koło mi lata czy przyjdzie czy nie... do wzięcia był za darmo rok temu Lisowski i co? I teraz chłop gra w Koronie całkiem niezłą piłkę... patrząc na wiele meczy Korony a nie tylko na spotkanie z Wisłą.
Piszesz do mnie czy koło mnie? Bo cytujesz słowa, których sens jest taki:

nie warto wyciągać daleko idących wniosków na podstawie 1 meczu ale też lepiej w tym jednym meczu bramkę strzelić niż jej nie strzelić

a nie taki:

lepiej kupić mało znanego gościa z zagranicy niż dobrego rodzimego.

Mnie rozbawiaja teksty w stylu "udało mu się" po dobrym wystepie w jednym meczu. Może się udało, może nie, od tego skauci, by to stwierdzić. A logika dopowiada, ze lepiej dobrze zagrać w ważnym meczu niż zagrać źle lub w ogóle.
Wszystko?
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Od: 11.2002

Stary 10.01.2012, 17:01
Już 10 stycznia, a w Wiśle cicho na temat jakichkolwiek transferów.. coś się obawiam, że u nas nikt nie pracuje odpowiedzialny za transfery! Bez transferów nie uda się zapełnić stadionu, ani zdobyć Ligi Europejskiej! A jak nie teraz to kiedy?
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 10.01.2012, 17:09
pysio napisał(a):Wyświetl post
Już 10 stycznia, a w Wiśle cicho na temat jakichkolwiek transferów.. coś się obawiam, że u nas nikt nie pracuje odpowiedzialny za transfery! Bez transferów nie uda się zapełnić stadionu, ani zdobyć Ligi Europejskiej! A jak nie teraz to kiedy?
o ....a rzeczywiście!

Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 10.01.2012, 17:20
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Podziwiam ogolna radosc tworcza na forum na temat Dudu...

Zawodnik slaby i tyle w temacie...
To jak jestes lepszy to idz to powiedz w klubie moze dadza Ci szanse. Za takie pieniadze to jest okazja a jeszcze narzekanie
Ostatnio edytowane przez mitmichael : 10.01.2012 o godz. 17:26.
Odpowiedz cytując
SWEET_83
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 10.01.2012, 17:23
No nie wiem czy ja ma się śmiać czy płakać to co wy tu wypisujecie na temat Dudu. Lepiej nie kupować lewego obrońcy bo i po co. Paljiciem lub Diazem załatamy lewą obronę ehhh
Odpowiedz cytując
Galonek
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 10.01.2012, 17:30
Nie pogardziłbym Dudu. Zwłaszcza, że w kadrze mamy tylu lewych obrońców...
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 10.01.2012, 17:32
Co by złego o Dudu nie napisać, (a sam zwolennikiem tego transferu nie jestem bo uważam że na LO póki co powinien grać Nunez, a piłkarza potrzebujemy teraz jakościowo lepszego tak od Nuneza jak i od Dudu) to i tak jest lepszy od Diaza czy Paljicia, więc ewentualny transfer i tak byłby (teoretycznie) wzmocnieniem w porównaniu do naszych dwóch "grających LO" (Diaz, Paljić).
Ostatnio edytowane przez milosz : 10.01.2012 o godz. 17:42.
Odpowiedz cytując
SWEET_83
Senior Member

Stary 10.01.2012, 17:40
Marvin Bejarano trenuje w Boliwii
A- A+

Łączony z Wisłą Kraków obrońca, który występował ostatnio w boliwijskim klubie Oriente Petrolero, czyli Marvin Bejarano, dołączył w poniedziałek do treningów swojej byłej już drużyny, bo jego kontrakt z nią wygasł. Zawodnik liczy jednak na to, że w ojczyźnie pozostanie tymczasowo. Jego przylot do Polski jest bowiem wciąż sprawą otwartą i jak sam twierdzi powinien rozstrzygnąć się w przeciągu kilku najbliższych dni. - Czekam na zaproszenie, które jest wymagane, abym mógł polecieć do Polski - powiedział na łamach boliwijskich mediów Bejarano.

Nasi władze sie nie spiesza bo i po co. Potem nie będzie czasu na na zgranie. Dudu lub Bejarano.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 10.01.2012, 18:13
Nie ma bardziej odpowiedniego i sensownego momentu na poważne wzmocnienie drużyny Wisły niż teraz, tej zimy, tego roku. W dobie ogromnej szansy na jeszcze większy sukces w pucharach, świetnego losowania i przy potrzebie mocnego gonienia rywali w lidze.

Tymczasem niestety z klubu płyną dokładnie przeciwne sygnały. Czyżby Wisła miała kolejny raz postąpić zupełnie odwrotnie? Jeśli Valcks nie dostanie pieniędzy, żadnych transferów nie będzie.

I nie ulegajmy tradycyjnej modzie mówienia, że w ogóle żadnych pieniędzy nie ma. klub zarobił już w tym roku ok. 3-4 mln Euro w pucharach, których w budżecie jak zapewniał latem sam Basałaj, zapisane nie miał.

Więc albo Basłaj jest najgorszym prezesem w historii klubu, który projektuje budżet z ok. 16 mln zł stratą, albo "ściemnia", że klub wychodzi i tak jak zwykle mniej więcej na zero.

Oczywiście, Cupiał może zarządzić inne zagospodarowanie pozyskanych pieniędzy niż na transfery. Ale nie mówmy, że tych środków nie ma.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 10.01.2012, 18:27
Markus niewątpliwie masz racje tylko niestety jedynym wygranym tej tego stanu rzeczy jest sam Cupiał ma kasę bez ryzyka i żądnych nakładów ......
Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Stary 10.01.2012, 18:33
a może Wisła prowadzi taką politykę do jakiej nas ostatnio przyzwyczaiła.. długa cisza, a potem bum i transfer zaklepany

ja w to wierzę, ale mam tylko taką nadzieje, że nie będzie to czarnoskóry obrońca, bo jakby nie było mamy już troszkę za dużo tych czarnoskórych graczy - Diaz, Jaliens, Lamey, Chavez + latino Nunez
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 10.01.2012, 18:34
Markus napisał(a):Wyświetl post
Nie ma bardziej odpowiedniego i sensownego momentu na poważne wzmocnienie drużyny Wisły niż teraz, tej zimy, tego roku. W dobie ogromnej szansy na jeszcze większy sukces w pucharach, świetnego losowania i przy potrzebie mocnego gonienia rywali w lidze.

Tymczasem niestety z klubu płyną dokładnie przeciwne sygnały. Czyżby Wisła miała kolejny raz postąpić zupełnie odwrotnie? Jeśli Valcks nie dostanie pieniędzy, żadnych transferów nie będzie.

I nie ulegajmy tradycyjnej modzie mówienia, że w ogóle żadnych pieniędzy nie ma. klub zarobił już w tym roku ok. 3-4 mln Euro w pucharach, których w budżecie jak zapewniał latem sam Basałaj, zapisane nie miał.

Więc albo Basłaj jest najgorszym prezesem w historii klubu, który projektuje budżet z ok. 16 mln zł stratą, albo "ściemnia", że klub wychodzi i tak jak zwykle mniej więcej na zero.

Oczywiście, Cupiał może zarządzić inne zagospodarowanie pozyskanych pieniędzy niż na transfery. Ale nie mówmy, że tych środków nie ma.
Eee ileż to razy już tak było...
Tak nie wysilając pamięci to choćby:
lato 2003 - przed Anderlechtem - sprzedaż Kosy, sprawa Uche
lato 2005 - przed Panathinaikosem - sprzedaż Żurawia, sępimy kasę na dobrego stopera
lato 2008 - nie ma kasy na sensownego napastnika do pary z Brożkiem
lato 2009 - jak przejdziemy Levadię to będą transfery, a póki co Łobo i Piotr Brożek na PO, powrót Jopa...
lato 2010 - Marcelo, Głowa, Alvarez out - Bunoza, Pajlic, Cikos - in..

Dopóki nie zaczęli treningów to jeszcze nie ma powodu do niepokoju. Jak zaczną to każdy stracony dzień będzie na wagę złota. Obawiam się, że niestety Moskal nie będzie pyskował i wołał o niezbędne wzmocnienia - On i tak ma kim "rotować". A skutek będzie... hmmm...
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 10.01.2012, 18:38
coś się dzieje, ewidentnie coś się dzieje
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 10.01.2012, 19:25
a może Wisła prowadzi taką politykę do jakiej nas ostatnio przyzwyczaiła.. długa cisza, a potem bum i transfer zaklepany

ja w to wierzę, ale mam tylko taką nadzieje, że nie będzie to czarnoskóry obrońca, bo jakby nie było mamy już troszkę za dużo tych czarnoskórych graczy - Diaz, Jaliens, Lamey, Chavez + latino Nunez
Rasista ?
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 10.01.2012, 19:42
Bardziej od braku zakupów martwi mnie to, że klub wciąż nie potrafi pozbywać się najsłabszych ogniw. Wolałbym słyszeć o próbach sprzedaży/wypożyczenia Jovanicia lub innego Jirsaka, niż o jakichś "wirtualnych" transferach, na które stać nas tylko na papierze. Może to kwestia tzw. "efektu potwierdzenia", ale wydaje mi się, że innym klubom sprawniej wychodzi pozbywanie się graczy nie spełniających oczekiwań. U nas jak słaby grajek podpisze długi kontrakt, to trzeba się modlić, by dostał zarzuty korupcyjne.
szprotson napisał(a):Wyświetl post
coś się dzieje, ewidentnie coś się dzieje
Szczęść Boże ojcze Natanku!
Ostatnio edytowane przez jova : 10.01.2012 o godz. 19:46.
Odpowiedz cytując
fresh.cie
Senior Member

Od: 09.2011

Stary 10.01.2012, 19:46
No fakt, Legia pozbyła się np. Manu, Ohayona.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 10.01.2012, 19:46
Jak mamy być najlepsi skoro Stan twierdzi że: Lech (pewnie chodzi o Amicę ), Legia i Polonia płacą więcej niż my."

http://m.onet.pl/pilka_nozna/4986866,detal.html

Stan Valckx w wy­wia­dzie dla "Faktu" przy­znał, że pol­ska liga musi przy­zwy­cza­ić się do wy­da­wa­nia więk­szych kwot na trans­fe­ry pił­ka­rzy. Nie chciał jed­nak zdra­dzić, czy Biała Gwiaz­da zdoła wy­ku­pić Da­wi­da Bi­to­na.

"Za wcześnie, by o tym mówić. Mamy czas do maja. Nie lubię rozmawiać o pieniądzach, ale jeśli Wisła i polski futbol generalnie chce się rozwijać, trzeba przyzwyczajać się do coraz większych kwot", stwierdza Stan Valckx.

Pytanie czy ma tą świadomość Sz. Pan B.C.
Odpowiedz cytując
Sancezz
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 10.01.2012, 19:50
! A jak nie teraz to kiedy?
Jak nie tu, to gdzie?!
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 10.01.2012, 21:23
GJ1906 napisał(a):Wyświetl post

Skończ z sarkazmem bo nie o to chodziło, czemu to forum stało się takie płytkie,(...)

.
Wytłumacz mi ale jak inaczej niż sarkastycznie mam odpowiedziedź na absurdalne transferowanie Dudu do Wisły?Przecież tego nie da się traktować serio.

Jest to piłkarz o bardzo miernych umiejętnościach. Lamey jest beznadziejny ale przynajmniej wie co to taktyka, natomiast wierz mi, ale Kopacz Dudu w czymś bardziej zaawansowanym niż długa i do przodu nie dałby rady. Zagranie Ilieva to było właśnie dokładne podsumowanie Dudu. Nie wiedzę go jako gracza, ktory jest podporą defensywy w konfrontacji z kimś lepszym niż Ruch. Widzew to maksimum jego umiejętności. Że tak nazwę to co prezentuje na boisku.

Każdy czas na transfer, który poprawi grę w każdej z formacji jest dobry. Bez względu na to czy za tydzień gramy z Liege czy z Pcimiem. Doprawdy, nie widzę sensu robienia co okienko transferów gości o potencjale Kirma, Jirsaka, Cwielonga, Łobodzińskiego, Garguły,Dawidowskiego itd. Oni żadnej jakości do gry nie wnoszą a kosztują. Jako zmiennicy mogą być, chociaż przy niektórych to ocena na wyrost. Ale aby czegoś więcej po takich Kopaczach oczekiwać, niż dobre wejście z ławki i to od czasu do czasu jest naiwnością. To abdykacja rozumu i rozsądku.

Transfery takie jak do tej pory , poza MP niekoniecznie zdobytym w cuglach, nic nie gwarantują. Fuksem, szczęsciem, zbiegiem okoliczności można awansować do LE, pewnie i do LM. Ale będzie to jednorazowy wyskok zaciemniający ogólny obraz sytuacji. Sytuacji klubu bez bazy treningowej, szkolenia młodzieży i piłkarzach o solidnym potencjale.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 10.01.2012 o godz. 21:25.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
GJ1906
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2007

Stary 10.01.2012, 21:30
Wytłumacz mi ale jak inaczej niż sarkastycznie mam odpowiedziedź na absurdalne transferowanie Dudu do Wisły?Przecież tego nie da się traktować serio.

Jest to piłkarz o bardzo miernych umiejętnościach. Lamey jest beznadziejny ale przynajmniej wie co to taktyka, natomiast wierz mi, ale Kopacz Dudu w czymś bardziej zaawansowanym niż długa i do przodu nie dałby rady. Zagranie Ilieva to było właśnie dokładne podsumowanie Dudu. Nie wiedzę go jako gracza, ktory jest podporą defensywy w konfrontacji z kimś lepszym niż Ruch. Widzew to maksimum jego umiejętności. Że tak nazwę to co prezentuje na boisku.

Każdy czas na transfer, który poprawi grę w każdej z formacji jest dobry. Bez względu na to czy za tydzień gramy z Liege czy z Pcimiem. Doprawdy, nie widzę sensu robienia co okienko transferów gości o potencjale Kirma, Jirsaka, Cwielonga, Łobodzińskiego, Garguły,Dawidowskiego itd. Oni żadnej jakości do gry nie wnoszą a kosztują. Jako zmiennicy mogą być, chociaż przy niektórych to ocena na wyrost. Ale aby czegoś więcej po takich Kopaczach oczekiwać, niż dobre wejście z ławki i to od czasu do czasu jest naiwnością. To abdykacja rozumu i rozsądku.

Transfery takie jak do tej pory , poza MP niekoniecznie zdobytym w cuglach, nic nie gwarantują. Fuksem, szczęsciem, zbiegiem okoliczności można awansować do LE, pewnie i do LM. Ale będzie to jednorazowy wyskok zaciemniający ogólny obraz sytuacji. Sytuacji klubu bez bazy treningowej, szkoleniu młodzieży i piłkarzach o solidnym potencjale.
No i w sumie rozumiem że mogłeś tak zareagować, tylko że są także osoby takie jak ja które oglądają polską ligę głównie tylko przy okazji meczów Wisełki, czyli mają okazję oglądać Dudu 2 razy w roku. Nie mam wypracowanego zdania na jego temat bo jak mógłbym je mieć widząc go w tylko tylu spotkaniach i widząc takie komentarze dalej nie wiem o co chodzi z tym zawodnikiem.

Dlatego dzięki za rozszerzenie wypowiedzi i podzielenie się opinią na pewno daje więcej niż komentarz na temat jego zachowania przy "sztuczce" Ilieva. Co do reszty argumentów zgadzam się w całości, jeśli Dudu prezentuje tylko taki poziom to nie jest nam potrzebny.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.01.2012, 22:45
mamy najlepszego dyrektora sportowego w ekstraklasie, człowieka który za około milion euro sprowadziłby nam zawodnika do pierwszego składu, którego potem pewnie sprzedalibyśmy za okrągłą sumkę... a tak na prawdę gość nie ma okazji żeby się wykazać... musi się gimnastykować żeby za bezcen sprowadzić przyzwoitego zawodnika, o co jak każdy wie jest cholernie trudno...i tak oto mamy złamasów typu Lamey czy Jaliens, Paljic czy wcześniej Branco...lista jest ogólnie długa... jedyny zawodnik który tak na prawdę się sprawdził został sprowadzony właśnie za gotówkę (około 1 mln euro), czy to przypadek że zawodnik za którego trzeba było zapłacić więcej niż przysłowiową czapkę gruszek robi różnicę na boisku? właśnie wg mnie to nie przypadek bo za dobrych zawodników niestety trzeba płacić... a Stan ma nosa do transferów utalentowanych zawodników, tym bardziej się dziwię Cupiałowi, że posiadając takiego fachowca boi się robić poważniejszych transferów, mając w pamięci wcześniejsze dokonania Holendra np w PSV...
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
allon
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 10.01.2012, 22:58
Delev w tureckim Mersin
Odpowiedz cytując
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 10.01.2012, 23:10
No przecież wiadome było że skoro cena Deleva oscyluje wokół 1 mln Ojro to już trzeba go skreślić...

Cały czas zastanawiam się czy pan Cupiał dalej się łudzi że może uzyskać mityczną LM bez poważnych wydatków na transfery...

@EDIT:

Żeby nie spamować: Co do Dudu - takich jak on jest pełno. Może w ofensywie jest lepszy niż Paljić, ale w defensywie, no cóż... Według mnie lepiej już przeboleć następną rundę i w letnim okienku kupić konkretnego LO
Ostatnio edytowane przez Reserve : 10.01.2012 o godz. 23:16.

Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 10.01.2012, 23:12
Co do Dudu:
- Z tyłu jest przeciętny. Lepszy od Paljicia czy Diaza, ale wciąż przeciętny.
- Obecny sezon ma kiepski. Trudno powiedzieć czy to spadek formy, czy foch na brak kasy z klubu.
- W ofensywie to jest zawodnik, który może robić wielka różnicę. Świetne centry i to w biegu. Piłki grane ostro i w dobre sektory - na zawonika. Do tego umiejętność wygrania pojedynku. No i świetne stałe fragmenty gry. Przy cenie 300 tysięcy euro brać go. Za podobne pieniądze trudno trafić lepiej niestety.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 10.01.2012, 23:22
tomasz_19 napisał(a):Wyświetl post
mamy najlepszego dyrektora sportowego w ekstraklasie, człowieka który za około milion euro sprowadziłby nam zawodnika do pierwszego składu, którego potem pewnie sprzedalibyśmy za okrągłą sumkę... a tak na prawdę gość nie ma okazji żeby się wykazać... musi się gimnastykować żeby za bezcen sprowadzić przyzwoitego zawodnika, o co jak każdy wie jest cholernie trudno...i tak oto mamy złamasów typu Lamey czy Jaliens, Paljic czy wcześniej Branco...lista jest ogólnie długa... jedyny zawodnik który tak na prawdę się sprawdził został sprowadzony właśnie za gotówkę (około 1 mln euro), czy to przypadek że zawodnik za którego trzeba było zapłacić więcej niż przysłowiową czapkę gruszek robi różnicę na boisku? właśnie wg mnie to nie przypadek bo za dobrych zawodników niestety trzeba płacić... a Stan ma nosa do transferów utalentowanych zawodników, tym bardziej się dziwię Cupiałowi, że posiadając takiego fachowca boi się robić poważniejszych transferów, mając w pamięci wcześniejsze dokonania Holendra np w PSV...
Lamey to zgoda,bo ciężko oczekiwać, że jakimkolwiek wzmocnieniem będzie facet co nie grał przez rok i to w przeciętnym zespole. Natomiast co do Jaliensa, to do Valcxa pretensji mieć nie można. Jaliens przecież swoim CV zamiata naszą ligę. Kto mógł przewidzieć, że jakby nie było eks reprezentant Holandii, w ogóle się w Polsce nie odnajdzie. W tak słabej jak nasza liga gość nie daje rady a już samym ustawieniem powinien robić różnicę! Ile to on ma występów w lidze holenderskiej? Większość z nas przecież przecierała oczy ze zdumienia, co taki gość robi u nas. No i też Valcx zapewne uważał, że to będzie to. Taki hit nad hity, jakość sama w sobie. Logika przy tym transferze była dobra. Doświadczony obrońca koło Chaveza z pół amatorskiej ligii i nieokrzesanego Bunozy. Wszystko cacy ale kto mógł przewidzieć, że Jaliens to nawet nie będzie cień siebie samego a co najwyżej cień Cikosa. Tego szalonego żółtodzioba.

Paljic nie jest taki zły. On technicznie i taktycznie prezentuje bardzo dobry poziom. Rzecz jasna w kontekście naszej ligii. Problem w tym, że nie gra na swojej nominalnej pozycji. To nie jest problem jego a klubu, że nie potrafi ściągnąć dobrego obrońcy. Paljic aż nadto radzi sobie nieźle.

Problemem u nas są Jirsak, Kirm, Garguła, Bunoza też mnie nie przekonuje. To są zawodnicy o średniej jakości, nawet jak na naszą ligę a obciążają jakby nie było budżet.

Nie sądzę aby Valcx u nas został. Za bardzo nie wiem w jakiej roli miałby u nas pracować. Wszystko wskazuje na to, że nie ma szans aby zaistnieć w Europie szerzej dzięki dobrym transferom. Bez kasy to nikogo wartościowego nie sprowadzi. Także szkolenie młodzieży jakoś specjalnie nie ruszyło pod okiem zastępów fachowców z Holandii. W obecnej sytuacji to on może co najwyżej piłkarza Kirmopodobnego ściągnąć. A takie transfery to może jakiś polski mag robić więc po co tu kontakty Stana i on sam? To nie tak półka.

Liczyłem kiedyś, że budowa prawdziwego zespołu zacznie się od sprowadzenia właśnie zagranicznego dyrektora sportowego. Nie liczyłem na faceta z PSV ale kogoś z Bundesligii. Nie dziwiłem się, gdy Cupiał nie chciał za bardzo wykładać kasy kiedy poprzednicy Valcxa chcieli robić transfery. Myślałem, że to go powstrzymuje przed porządnym reinwestowaniem kasy z transferów. Uważałem, facet dojrzeje i zobaczy , że aby zrobić krok dalej trzeba sprowadzić kogoś kto w tym siedzi i wie jak to wygląda. Do tego ma kontakty. No i doczekałem się Valcxa. Tyle, że on zamiast mieć do dyspozycji niezłą kasę, chociażby z transferów, budować zaplecze treningowe w oparciu o doświadczenia z Holandii, szkolić młodzież jak w Eindhoven, to co? no właśnie, co właściwie mamy z tego , że Valcx siedzi u nas?

Dlatego obserwując to co się dzieje na przestrzeni lat, nie uważam aby Cupiał chciał cokolwiek zmieniać w funkcjonowaniu klubu. Ten poziom co jest wystarcza mu w zupełności. Czołówka w lidze, plus udział w pucharach od wielkiego dzwonu. I liczenie na mityczną LM. Tak prawdziwe powiedziawszy liczenie na nią beż żadnych podstaw. Żadnych kroków do przodu, profesjonalizacja. Fajnie jest bo lejemy towarzystwo w kraju. Ale na to, że staniemy się chociażby śrendniakiem w Europie nie liczę. Jabysmy mieli ku temu budować podwaliy to dawno byśmy je budowali.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 10.01.2012 o godz. 23:58.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 10.01.2012, 23:37
Paljic nie jest taki zły. On technicznie i taktycznie prezentuje bardzo dobry poziom. Rzecz jasna w kontekście naszej ligii. Problem w tym, że nie gra na swojej nominalnej pozycji. To nie jest problem jego a klubu, że nie potrafi ściągnąć dobrego obrońcy. Paljic aż nadto radzi sobie nieźle.
Dokładnie - przychodził jako skrzydłowy i tam atuty, które posiada (obunożność, chęć i łatwość wygrywania pojedynków 1 na 1, zmiana tempa gry) mogą być zaletą - na boku obrony częściej przeszkadzają, niż dają korzyść drużynie (np. popisowy numer Paljica - łamanie do srodka po zwodzie na zamach - na 20. metrze przed bramką rywala to już jest pozycja strzałowa, w bocznym sektorze na wysokości pola karnego przeciwników to złamanie szyku obronnego, konieczność przejścia albo asekuracji - a na własnej połowie taki boczny obrońca, łamiacy do środka i wchodzący w drybling to... hmm)

Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 10.01.2012, 23:38
Transferów wielkich nie będzie to wie każdy i powinien tym bardziej wiedzieć kibic Wisły który orientuje się w sytuacji finansowej klubu. Pod koniec okienka może wpadnie jakiś grajek za free ale też bym się nie nastawiał. Musimy się oswoić z myślą że stajemy się średniakiem ligowym - nie płacącym tyle ile np. w Polonii czy Legii. Poza tym całokształt jeśli idzie o kadrę spośród wszystkich zespołów Ekstraklasy pod względem ilości wypożyczeń i zawodników, którym kończą się umowy w czerwcu wygląda najgorzej - Na wykupienie np. Bitona obecnie Wisłę nie stać. Zdobyty tytuł w zeszłym sezonie tak jak prognozowałem był ostatnim na długie lata - po prostu w lidze następuje zmiana warty - Wisła miała swoje pięć minut ale w ostatecznym rozrachunku je zmarnowała, przejadła i teraz praktycznie nie ma na czym budować i opierać siły drużyny.
Zresztą ta sytuacja pokazuje jak wcześniejsze gdy była szansa pokazania się w Europie, że marzenia o budowie silnego europejskiego średniaka w kontekście gry w europejskich pucharach jest jedynie mrzonką bo chyba każdy zdaje sobie sprawę a już władze klubu muszą o tym wiedzieć że transfery niemal w przededniu gry ze Standardem można uznać za mało poważne.
Ostatnio edytowane przez Merkury : 10.01.2012 o godz. 23:40.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów