The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.01.2012, 15:14
gosc2332 napisał(a):Wyświetl post
Tak tak, drogi Drozdzie, ten wszechmocny TVN mi tak nakazał myśleć, w końcu nie od dziś wiadomo , że większość Polaków która nie chce popierać PiS to wyznawcy TVN i GW. A osoby w słowo w słowo powtarzające słowa Macierewicza itp. to osoby samodzielnie myślące
Oczywiście że tak.Skąd niby czerpiesz informacje o tym co sie dzieje?TVN i GW sa tylko oczywiście symbolicznym przedstawicielem mediów do których mozna zaliczyć takze Tygodnik Powszechny,Nie,Onet.pl,interia.pl,Tok.FM, Radio Zet,TVP i kilka innych
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
gosc2332
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 08.01.2012, 15:49
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście że tak.Skąd niby czerpiesz informacje o tym co sie dzieje?TVN i GW sa tylko oczywiście symbolicznym przedstawicielem mediów do których mozna zaliczyć takze Tygodnik Powszechny,Nie,Onet.pl,interia.pl,Tok.FM, Radio Zet,TVP i kilka innych
Ja jestem wierny prawdzie, dlatego wyznaje tylko TVN i GW, co wieczór się zawsze modlę do naszego Pana Ojca Wszechmogącego, Wszechwładnego Michnika, zwanego również Szechterem. Dzieci codziennie nauczam rosyjskiego na cześć wujka Władymira i oczywiście niemieckiego na cześć cioci Angeli. Co roku z całą rodziną odbywam pielgrzymki do Izraela i modlę się tam o wszystko co najgorsze dla naszych wrogów, w domu mam kukiełki z naszymi przeciwnikami, i jak ich oglądam na żywo to ich igłą dźgam żeby widzieć jak cierpią.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 08.01.2012, 16:08
Ja jestem wierny prawdzie, dlatego wyznaje tylko TVN i GW, co wieczór się zawsze modlę do naszego Pana Ojca Wszechmogącego, Wszechwładnego Michnika, zwanego również Szechterem. Dzieci codziennie nauczam rosyjskiego na cześć wujka Władymira i oczywiście niemieckiego na cześć cioci Angeli. Co roku z całą rodziną odbywam pielgrzymki do Izraela i modlę się tam o wszystko co najgorsze dla naszych wrogów, w domu mam kukiełki z naszymi przeciwnikami, i jak ich oglądam na żywo to ich igłą dźgam żeby widzieć jak cierpią.
Ty, mam tak samo ... siet.

średnia oglądalność Faktów - 4 mln
nakład GW - 300 tysięcy

głosujących na PO w ostatnich wyborach - 5,6 mln. Wszyscy zmanipulowani powyższym.

i w drugą stronę:

nakład GP - 150 tysięcy
Radio Maryja - 1 mln słuchaczy dziennie
TV Trwam - 10 tysięcy dziennie
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.01.2012, 16:44
I kto tu jest fanatykiem i sekciarzem. A przepraszasz co wieczór za Jedwabne? Jeżeli nie to wstydź się.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 08.01.2012, 17:01
Wszyscy fanatycy są siebie warci, zarówno lemingi, jak i mohery.
Drozd
Senior Member

Stary 08.01.2012, 17:30
Tyle że mohery do nikogo nie strzelają, ani gardeł nie podrzynają, a lemingom się zdarza. Więc stawiać znak równości to zdecydowanie przegięcie.
Hej Nasz TS !!
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 08.01.2012, 17:40
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Drozd, wyjasnij mi proszę... skoro piloci nie chcieli lądować, to czemu podwozie bylo już wysunięte?
Ja wiem, albo mam przypuszczenia, ale ciekaw jestem Twojej interpretacji
Może pomogę....
"Podejście do lądowania - ustawienie statku powietrznego na ścieżce podejścia, z odpowiednim, dostosowanym do zaistniałych warunków kątem zniżania oraz z odpowiednią poprawką na wiatr i z odpowiednią konfiguracją płata (np. ustawie klap do lądowania) oraz wysuniętym podwoziem"
Nie ciężko zrozumieć, że w przypadku korzystnych warunków do lądowania i widoczności, takie podejście może przejść do fazy lądowania. a wcześniejsze wypuszczenie podwozia to umożliwia. To że samolot miał wysunięte podwozie, nie oznacza że samolot lądował.O tym że załoga nie chcieła lądować na siłe, świadczą chociażby zapisy stenogramów : schodzimy do wysokości 100 m i odchodzimy. Na 100 m dowodca statku wypowiedział "odchodzimy", drugi potwierdził. Odgadłem Twoje przypuszczenia Framacie?

AS82 napisał(a):Wyświetl post
Drozd zrozum ,że już samo otwieranie podwozia w takich warunkach to jest kryminał .
Poczytaj powyższe i np poniżej :
http://www.rp.pl/artykul/615247,6953...adowania-.html

"Jedynak zaznaczył, że w raporcie i pracach analitycznych komisja wykazała dokładnie, że załoga rozpoczęła proces podejścia do lądowania, określając, że będzie go kontynuowała do osiągnięcia minimalnej wysokości zniżania. - Jest to zgodne z przepisami, regulaminem lotów obowiązującym wtedy w lotnictwie wojskowym i nie jest to niebezpieczne - wyjaśnił."

Jak zwykle rzucasz mądrościami rodem z

Ja swoje zdanie na temat smoleńska mam
I to jest najlepsze podsumowanie argumentacji osobników pokroju AS82 - ja swoje wiem, i nie będzie mi tu jakiś moher burzył spokoju i dogmatów z TVN.
Jak chcesz pogadać merytorycznie o katastrofie w Smoleńsku, to zapraszam do tematu Smoleńsk 2010 gdzie jak na razie żaden z "mediotów" nie ustosunkował się merytorycznie do mojego posta o badaniach prof. Biniendy, nie zaliczając gimnazjalnych mądrości o podpiłowaniu brzozy i promie kosmicznym.

emj10 napisał(a):Wyświetl post
Wszyscy fanatycy są siebie warci, zarówno lemingi, jak i mohery.
Jest tylko jeden problem, "moherów" krzyczących o "sztucznej mgle" jest promil społeczeństwa (ja osobiście nie znam takiej osoby), "lemingów" wrzeszczących o "ląduj dziadu" jak AS82 są miliony. Zgadnij co jest gorsze.
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 08.01.2012, 18:58
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post

"Jedynak zaznaczył, że w raporcie i pracach analitycznych komisja wykazała dokładnie, że załoga rozpoczęła proces podejścia do lądowania, określając, że będzie go kontynuowała do osiągnięcia minimalnej wysokości zniżania. - Jest to zgodne z przepisami, regulaminem lotów obowiązującym wtedy w lotnictwie wojskowym i nie jest to niebezpieczne - wyjaśnił."

Jak zwykle rzucasz mądrościami rodem z

I to jest najlepsze podsumowanie argumentacji osobników pokroju AS82 - ja swoje wiem, i nie będzie mi tu jakiś moher burzył spokoju i dogmatów z TVN.
Jak chcesz pogadać merytorycznie o katastrofie w Smoleńsku, to zapraszam do tematu Smoleńsk 2010 gdzie jak na razie żaden z "mediotów" nie ustosunkował się merytorycznie do mojego posta o badaniach prof. Biniendy, nie zaliczając gimnazjalnych mądrości o podpiłowaniu brzozy i promie kosmicznym.

Jest tylko jeden problem, "moherów" krzyczących o "sztucznej mgle" jest promil społeczeństwa (ja osobiście nie znam takiej osoby), "lemingów" wrzeszczących o "ląduj dziadu" jak AS82 są miliony. Zgadnij co jest gorsze.
Zaczepiasz mnie ,a ja kolejny raz ci mówie ze dalej nic nie rozumiesz . Nie ląduje sie w takich warunkach pogodowych , nie podchodzi sie w takich warunkach do lądowania, nie wysuwa sie podwozia ,tylko czym prędzej się stamtąd oddalam na inne lotnisko ,rozumiesz to Nie jeżdzi sie samochodem 130 na godzine po oblodzonej drodze, nie chodzi sie w szaliku Wisły na stadion cracovii i nie ląduje sie we mgle ,mimo że nie jest to zabronione ,po prostu sie tego nie robi.
Z tekstami o osobnikach i dogmatach TVN idz na Onet i nie rob ze mnie debila.
Co do "ląduj dziadu" to tu też cie musze zmartwić ,bo osoby które zakładały ,że był to jeden z pośrednich powodów tej katastrofy mają większe prawo tak tweirdzić ,gdyż taka sytuacja sie wcześniej zdarzyła. Z tego co wiem to po niej Gosiewski pisał wnioski formalne o ukaranie tego pilota za to ,że nie chciał lecieć w niebezpieczne miejsce ( przypomniam żebys nie zapomniał : Nie jeżdzi sie samochodem 130 na godzine po oblodzonej drodze, nie chodzi sie w szaliku Wisły na stadion cracovii i nie ląduje sie we mgle,nie lata sie z prezydentem Polski w miejsce starć wojennych gruzińsko-rosyjskich) . Teraz sie okazuje ,że tamten pilot jest cichym bohaterem a Gosiewski leży "6 stóp pod ziemią". Zatem teza z "ląduj dziadu" ma chociaż jakieś zaczepienie faktograficzne , natomiast bredzenie o sztucznej mgle,bombach i dobijaniu rannych ,rodzą się niestety w chorej głowie Macierewicza.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 08.01.2012, 19:32
Też mnie zdziwiło to co napisał wislak68 w sprawie tego, że sytuacja między naszą linią kredytową w MFW, która na chwilę obecną ma przedłużoną ważność do 2013 roku i opiewa na ok. 30 mld euro (wcześniej ok. 20 mld euro), a tym, że Orban wykorzystał już niemal wszystkie sposoby na wyciągnięcie potrzebnych mu mld euro z rynku wewnętrznego (oprócz podwyższenia podatków) i ostatnią deską ratunku przed niemożnością wykupu obligacji w kwietniu-maju br. będzie pożyczka od MFW, albo posłużenie się rezerwami BC jest zbieżna. W żadnym calu nie jest ona zbieżna. To tak jakby porównać ze sobą nowobogackiego yupiessa, który przeszarżował z zakupami przez co ma problem ze spłaceniem swojej złotej karty i teraz musi ograniczyć przez kilka miesięcy swoje skłonności do bycia trendtestterem z rodziną, w której oboje małżonków straciło pracę i do marca będą otrzymywali zasiłek dla bezrobotnych, a od kwietnia muszą znaleźć inny sposób na spłacanie rat 2500 zł miesięcznie przez kolejne 28 lat.

Jak będą jakieś niejasności względem tego, że widzę nierówność między naszą linią kredytową w MFW, a żebrami Orbana w MFW pewną nierówność to odpiszę rano.

Widzę, że jednak będzie co odpisywać, a zatem do rana jak wrócę z trasy.
Przepraszam że wracam do nieco zapomnienego wątku ale dopiero teraz mam czas odnieść się do postu kolegi (jeśli kogoś by to interesowało to zrobiłem również edycję w odpowiedzi dla kolegi Szpen). Zdając sobie sprawę że temat nie jest już aktualny postaram się ograniczyć do absolutnego minimum. A zatem:
Sytuacja pomiędzy obiema liniami kredytowymi (Polski i Węgier) jest dokładnie taka sama. Obie mają służyć jako forma odstraszania spekulantów przed próbą "gry" na zwyżkę rentowności papierów emitowanych przez rządy obu krajów. Jeśli sądzisz że Węgrzy mając otwartą linię kredytową w MFW niezwłocznie pociągną z niej transze to jesteś w ogromnym błędzie (pisałem juz o tym i powtórzę jeszcze raz: pożyczka z MFW jest jednym z najdroższych sposobów finansowania). Mając otwartą linię Węgry wyemitują papiery (najprawdopodobniej obligacje) płacąc za nie o około 150 pb poniżej kosztów kredytu z MFW. Z samego kredytu nie pociągną ani centa. Zapłacą oczywiście MFW (podobnie jak Polska) kilkadziesiąt pb jako "opłatę za gotowość" ale per saldo zaoszczędzą około 100 pb. Czyli mechanizm jest dokładnie taki sam jak w przypadku "pożyczki polskiej", która z założenia jest dodatkowym zabezpieczeniem przed ewentualnym atakiem spekulacyjnym.
Podany przez Ciebie przykład określę jako absolutnie nieprzystający do rzeczywistości. Z całym szacunkiem ale wydaje mi się że o działaniu rynków finansowych masz bardzo słabe pojęcie.
gosc2332
Senior Member

Stary 08.01.2012, 19:35
Drozd napisał(a):Wyświetl post
I kto tu jest fanatykiem i sekciarzem. A przepraszasz co wieczór za Jedwabne? Jeżeli nie to wstydź się.
Oczywiście, że przepraszam, nie tylko co wieczór ale i co ranek.A przed jedzeniem odmawiamy z rodziną modlitwę i dziękujemy wujkowi Władkowi, że pozwolił aby w Polsce tyle pożywienia można było w sklepach kupić, i dziękujemy przez swojego podnóżka Tuska nie zabrał nam wszystkich pieniędzy, i jeszcze mamy na jedzenie.
Ostatnio edytowane przez gosc2332 : 08.01.2012 o godz. 19:43.
Drozd
Senior Member

Stary 08.01.2012, 19:44
Co za beton .

"Nie ląduje sie w takich warunkach pogodowych , nie podchodzi sie w takich warunkach do lądowania, nie wysuwa sie podwozia ,tylko czym prędzej się stamtąd oddalam na inne lotnisko ,rozumiesz to?

Najwyraźniej, na wieży w Smoleńsku i w Moskwie tego nie rozumieli. Za to bardzo im zależało żeby sprowadzić samolot na 100 m. A rzeczywiście na kilkanascie metrów w dodatku obok pasa. Od tego już bardzo niedaleko do dobijania rannych.

A to że pilot Kaczyńskiego dostał od Tuska zakaz lądowania w Tibilisi, tylko dowodzi faktu że cudak bardziej pilnuje interesów Moskwy niż polskich. Twoim zdaniem lądowanie 150 km od Tibilisi i jazda samochodami przez ogarniety wojną kraj była bezpieczniejsza niż lądowanie od razu na miejscu? Pewnie tak bo czego się można spodziewać .

Oczywiście, że przepraszam, nie tylko co wieczór ale i co ranek.A przed jedzeniem odmawiamy z rodziną modlitwę i dziękujemy wujkowi Władkowi, że pozwolił aby w Polsce tyle pożywienia można było w sklepach kupić, i dziękujemy przez swojego podnóżka Tuska nie zabrał nam wszystkich pieniędzy, i jeszcze mamy na jedzenie.
Już nie długo, już nie długo. Ale okazujcie towarzyszu wierność to może nie będzie źle. Tylko nie piszcie już tym prowincjonalnym językiem, uczcie się odpowiedniejszego, rozumiecie towarzyszu ...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 08.01.2012 o godz. 19:59.
Hej Nasz TS !!
wislak68
Senior Member

Stary 08.01.2012, 19:58
Myślałem, że będzie co odpisywać, a w sumie to tylko takie szturchanie.

1. Czy to samo? Ja widzę jednak różnicę między całkowitym włączeniem środków z OFE do budżetu (zmniejszeniem deficytu, która zaczął wzrastać za pierwszej kadencji Orbana, a później socjaliści już doprawili jak to mają w zwyczaju), a przerzuceniem większej niż dotychczas części środków na obligacje państwowe. Pierwsi mogą tym dysponować od ręki, a drudzy mają te środki znacznie mniejsze, a do tego w pewnym sensie zamrożone.
2. Oczywiście Polska i Węgry jako kraje gdzie występuje waluta euro są zależne od EBC Tłumaczenie takie, że jak inni mogą to i Orban może pachnie dla mnie przedszkolem. Żeby mi nikt zaraz nie wyskoczył, że jak Iran może zablokować cieśninę Ormus i spowodować kryzys paliwowy na świecie to Polska może zająć Bornholm i przy okazji dorwać się do Nord Streamu, który omija go od południa.
3. Nic takiego nie było. Zlikwidowano tylko spready, a pomysł PJN powielający rozwiązanie Orbana nawet Pawlak skwitował krótko: śmiechem.
4. Co do VAT-u nie chce mi się spierać, ale VAT 25%, który został uchwalony w 2009 roku miały już wtedy kraje skandynawskie, a obecnie wprowadzony VAT 27% został zakwestionowany przez KE, ale stwierdzono, że nie ma zapisów, które mogłyby w tym przypadku zastosować karę za złamanie górnego limitu 25%.
5. Porównanie podatków do Polski nie było moim zamiarem. Pisałem wyłącznie o tym jakie działania podjął Orban i jakie ewentualnie jeszcze może podjąć. Akurat w przypadku "liniówki" Orbana to spowodowała ona zwiększenie środków w budżecie z tego źródła, gdyż płaska stawka 16% przez zlikwidowanie większości ulg spowodowała, że ludzie o niskich i średnich dochodach płacili relatywnie więcej niż kiedyś. Wklejałem gdzieś węgierski artykuł na ten temat z analizą porównawczą, ale nie mogę znaleźć. Jeśli komuś chciałoby się zrobić taką analizę porównawczą to chętnie bym ją przeczytał.
6. Rezerwy dewizowe to sprawa prosta, a zarazem śliska. Kluczem do ich ustalenia jest tak jak wspomniałeś GDP, ale kolejnym czynnikiem warunkującym ich wysokość jest sytuacja gospodarcza.
https://www.cia.gov/library/publicat.../2188rank.html

Widać to jak na dłoni gdzie w latach 2007-2011 nastąpiło gwałtowne pogorszenie tej sytuacji w stosunku wysokości rezerw do długu zagranicznego. Wartość liczbowa w tym sensie ma tylko znaczenie papierowe.

7. Spread ma znaczenie, ale wszakże nie chodzi w tym przypadku już o samą wartość (konkretną) jaką Narodowy Bank Węgier będzie płacił za wykup obligacji, ale o tendencję, która powoduję, że Węgrzy się z roku na rok bardziej zapętlają. Rok temu mówiło się tylko o wysokim deficycie i rosnącym długu zagranicznym, a w tej chwili istnieje realne ryzyko niewypłacalności Węgier. To nie są już przelewki.

Szukając swoich wcześniejszych postów znalazłem piękny cytat Buźka, który już jakiś czas temu zdezerterował z forum po wielkiej wygranej u buka

Po roku obraz jak na wojnie. Fidesz się zapętlił w tym co robi. Podwyższył podatek VAT. Zrobił cięcia w samorządach co widać po remontach na drogach, czy basenach termalnych. Kto jeździ co roku ten słyszy i widzi, że regiony zostały bez kasy. Także Panie Buziek jeśli Pan słyszy, pora się obudzić
Jeszcze króciutko do tego:
Takie szturchanie jakie argumenty.
1. Czytając stwierdzenie że zmiany w OFE sprowadzają się Twoim zdaniem do: "... przerzuceniem większej niż dotychczas części środków na obligacje państwowe. Pierwsi mogą tym dysponować od ręki, a drudzy mają te środki znacznie mniejsze, a do tego w pewnym sensie zamrożone." zastanawiam się czy faktycznie masz jakąkolwiek wiedzę na ten temat. To co napisałeś jest nieprawdą od początku do końca. Żeby nie wprowadzać do dyskusji dodatkowego wątku napisze tylko że przyczyną zmian w regulacjach na temat OFE były tak w przypadku Węgier jak i Polski zastrzeżenie podniesione przez KE dotyczące sposobu ich ujęcie w długu publicznym kraju. W obu krajach rozwiązania poszły w tym kierunku aby spełnić te oczekiwania.
2. A dla mnie przedszkolem jest przypierprzanie się akurat do Węgier za to że "ograniczają niezalezność BC" w sytuacji gdy robią to dokładnie wszyscy. Trzeba być naprawdę bardzo krótkowzrocznym żeby nie zdawać sobie sprawy z tego że MFW ma w nosie to czy BC jest niezależny czy nie a zależym im przede wszystki na wycofaniu "podatku bankowego" i dokopaniu "szowinistom" z FIDESZ.Dodam jeszcze że MFW nie wniósł przeciwko Węgrom żadnych zastrzeżeń merytorycznych (w sensie zmiany prowadzonej polityki gospodarczej). Ten jedyny dotyczył "niezależności BC".
3. Postaram się znaleźć odpowiednie cytaty.
4. Tym razem ja poproszę o cytat w którym KE kwestionuje VAT 27%. Wszystkie dostepny mi źródła piszą o poparciu decyzji rządu węgierskiego przez KE. Szkoda że nie odnosisz się do argumentu o tym że obciażenie VAT na Węgrzech nawet przy stawce 27% jest i tak niższe niż w Polsce.
5. Tyle tylko że wydaje się być nieco dziwnym krytykowanie Orbana za podniesienie podatków w momencie gdy robią to prawie wszyscy. Szczegolnie w kontekście Polski gdzie mamy do czynienia z podniesieniem podatków pomimo tego że wydają się one być i tak wyższe niż na Węgrzech. Dlatego gdy pisze się wcześniej o Polsce w kontekście Węgier że: "To tak jakby porównać ze sobą nowobogackiego yupiessa, który przeszarżował z zakupami przez co ma problem ze spłaceniem swojej złotej karty i teraz musi ograniczyć przez kilka miesięcy swoje skłonności do bycia trendtestteremz rodziną, w której oboje małżonków straciło pracę i do marca będą otrzymywali zasiłek dla bezrobotnych, a od kwietnia muszą znaleźć inny sposób na spłacanie rat 2500 zł miesięcznie przez kolejne 28" to wygląda to na jakąś niczym nie usprawiedliwioną megalomanię żeby nie napisać "pawizm".
6. O ile dobrze rozumiem zgadzasz się z tym że fascynowanie się tym iż rezewry NBP są wyższe niż rezerwy BC Węgier nie ma najmniejszego sensu. Pragę tylko zwrócic Twoją uwagę że jeśli interpretować załączony wykres w sposób dosłowny to sytuacja Węgier pomiędzy 2007 a 2011 znacznie się poprawiła. Rezerwy walutowe pokrywają około 25% długu walutowego co stanowi poprawę o około 10% w porównaniu z 2007 i jest na poziomie bardzo zbliżonym do Polski.
7. Cieszę się że rozumiemy się co do spredu. Jeśli chodzi o tendencję to jest ona jak najbardziej dla Węgier pozytywna. Natomiast widać ewidentnie że w związku z zawirowaniami na rynkach światowych coraz częstsze są przypadki ataków spekulacyjnych. I własnie z takim mieliśmy do czynienia w ostatnim tygodniu. Na rynku pojawiła się informacja o zerwaniu rozmów z MFW, dodano informację o komuszej manifestacji, dodatkowo Madziarzy mieli akurat przeprowadzić w piątek aukcje bonów skarbowych. I przy obecnycm rozchwianiu rynków to wystarczyło aby zaatakować. Rentowność na przetargu bonów wyniosła 9,9% (poniżej rynku), popyt był wiekszy od podaży. Sprawdź prosze dla porównania ile wynosiła rentowność papierów sprzedanych przez rządy Włoch i Hiszpanii kilka tygodni temu gdy to one były przedmiotem ataku. Standard. Uwierz mi że w tym roku Polskę też to będzie czekać.
edycja 9/01/2012: no i w dniu dzisiejszym przetarg 6 tygodniowych węgierskich bonów skarbowych dał rentowność 7,7%.

Na koniec jeszcze tylko kilka bardziej ogólnych uwag dotyczących Węgier:
1. Jeśli ktoś nie dostrzega absurdalności sytuacji w której kara sie małe Węgry za to że "ograniczają niezalezność BC" a jednocześnie (przy braku jakichkolwiek zastrzeżeń merytorycznych) nie mają problemu z "ręcznym sterowaniem" BC w wiekszości krajów UE to dowodzi chyba tylko jego krótkowzroczności.
2. Jest faktem że europejska lewica (i to nie tylko ta socjalistyczna) już od jakiegoś czasu postawiła sobie za cel powstrzymanie "węgierskiej choroby". Istniej obawa że w przypadku gdyby Węgrom udało się w sposób trwały wyeliminować z życia publicznego neolewicę mogłoby to stanowić przykład dla szergu innych krajów. Tym można tłumaczyć skoordynowane ataki różnej maści lewaków na Orbana (być może nie wiecie ale nawet nasz SLD domagał się od Tuska potepienie "reżimu" Orbana).
3. Sytuacja przypomina mi tę z rządem JK w Polsce gdy na hasło dane przez "braci" w kraju zagraniczne (nawet te same tytuły: La Stampa, CdS) szczekaczki zaczynały swoje trele. Zapewne teraz rodzime węgierskie gadzinówki rozpoczną swoją kampanie pod tytułem jak to bardzo Europa nienawidzi Orbana cytując właśnie te artykuły. Po czym zagranczne zaczną cytować węgierskie. I tak w kółko. Skąd my to znamy.
4. I taka jest rzeczywista przyczyna obecnej nagonki na Madziarów. Jestem przekonany że gdyby funkcje premiera pełnił teraz ten złodziej G to okazałoby się że podejmuje niezwykle odważne i śmiałe reformy dzielnie stawiając czoła atakom spekulantów finansowych.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 10.01.2012 o godz. 00:58.
wislak68
Senior Member

Stary 08.01.2012, 21:14
A ja myślałem, że uwalił w tym kraju lustrację wraz z JKM raz na dobre? Jakieś 1,5 roku temu pisałem o tym w tym temacie jak ktoś będzie chciał szukać.

Nigdy nie miałem zastrzeżeń co do intencji działań Macierewicza, czy Kamińskiego, ale ich skuteczność (uwalona lustracja, fatalnie przeprowadzona likwidacja WSI i teraz nie wiadomo co z komisją ds. Smoleńska na która płacą obywatele) była zwykle na żenującym poziomie.

Ja tak jednak nie uważam, bo były w tym dwudziestoleciu momenty kiedy prawica jakby chciała to mogła zrobić czystkę na miarę Orbana, zdelegalizować partię postkomunistyczną, wykreślić z życia publicznego byłych PZPR-owców na czele z Urbanem, Kwaśniewskim i Millerem, ale o politykach PiS-u (Jasiński, Karski, Kryże) oraz PO (Olechowski) nie zapominając.
No kolego,
Bardzo kontrowersyjne tezy. Dlatego proszę merytorycznie (najlepiej w punktach) uzasadnić kiedy można było tę czystkę przeprowadzić i co spartolił Twoim zdaniem Macierewicz z Kamińskim.

Intryguje mnie to tym bardziej że wbrew temu co piszesz pamietam z dyskusji z Tobą że twierdziłeś że postkomunistycznej mafii nie można ruszyć i trzeba się nauczyć z nia żyć.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 08.01.2012, 21:17
Nie ma co się dziwić. Frustracja spowodowana rządami Słońca Peru narasta. Poza tym obraz takich ludzi i ich zwolenników w ostatnim swoim świetnym artykule "Tak zwana elita w amoku" w Uwarzam Rze, nakreślił Ziemkiewicz, cała kwintesencja, dlatego ten cały dyskurs to jak rozmowa z szympansem :

Cytat:
CYTAT Z RAFAŁA ZIEMKIEWICZA: Polska jest krajem postkolonialnym. Krajem, w którym hierarchia społeczna nie ukształtowała się sama z siebie, a elita społeczeństwa nie powstała z tych, którzy potrafili się przebić dzięki swoim zdolnościom, przedsiębiorczości czy pracowitości. Jak w każdym kraju okupowanym, w PRL elita została utworzona przez okupanta - z kolaborantów. Zwykle na zasadzie doboru negatywnego. Najwyżej awansowali ci, którzy nie mieli moralnych hamulców w wysługiwaniu się reżimowi, którzy wszystko zawdzięczali okupantowi. (...) Taką właśnie warstwę społeczną, obsługującą państwową maszynerię, odziedziczyła wolna Polska po PRL. Jedna z grup ważnych w ruchu opozycyjnym (związana z A. Michnikiem oraz Unią Demokratyczną) złożyła tej PRL-owskiej elicie szczególną ofertę: ochrzcimy was swoimi nazwiskami bohaterów walki z reżimem, udzielimy przysługującej nam sakry ludzi przyzwoitych, uchronimy przed jakimikolwiek rozliczeniami. Nikt wam nie każe się spowiadać z tego, co robiliście w PRL i czemu zawdzięczacie swą uprzywilejowaną pozycję w społeczeństwie. Ale w zamian uznacie bezwzględnie nasz autorytet, nas będziecie od dziś czcić i słuchać. A my, waszymi rękami, bo przecież władzę sprawuje się poprzez elity, dokonamy modernizacji Polski w duchu oświeceniowych, lewicowych idei, i przekształcimy ją w państwo nowoczesne. (...) Postpeerelowska elita, z ledwie nałożoną warstewką postsolidarnościowej lewicy, z eksponowanym przez media salonem ludzi o pięknych niekiedy rodowodach i niekłamanych zasługach na wierzchu, ale w masie swej pełna najciemniejszego sortu partyjniaków, nadal pozostała grupą naznaczoną nieprawością swego pochodzenia. Ludźmi niepewnymi swej wartości, zdolnymi tylko do naprzemiennego, intensywnego przeżywania pogardy i strachu. Dlatego właśnie media, którym patronuje duchowo michnikowszczyzna, zajęte są przede wszystkim dostarczaniem im przesłanek do jednego i drugiego. Nie toczą debaty publicznej, bo jej odbiorców tak naprawdę nie interesują programy, wizje przyszłości, historycznej wyzwania i problemy.....
gosc2332
Senior Member

Stary 08.01.2012, 21:29
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Już nie długo, już nie długo. Ale okazujcie towarzyszu wierność to może nie będzie źle. Tylko nie piszcie już tym prowincjonalnym językiem, uczcie się odpowiedniejszego, rozumiecie towarzyszu ...
Ja towarzyszu słucham tylko moich Panów z Moskwy, Berlina i Tel Avivu, a oni mi nakazali pisać w tym prowincjonalnym języku
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 08.01.2012, 21:30
Bla bla bla
I tak właśnie wygląda rozmowa z prawie 30 letnim "wykształconym, z wielkiego miasta". Cytujesz mu fragment wypowiedzi specjalistów od lotnictwa, że " załoga rozpoczęła proces podejścia do lądowania, określając, że będzie go kontynuowała do osiągnięcia minimalnej wysokości zniżania. - Jest to zgodne z przepisami, regulaminem lotów obowiązującym wtedy w lotnictwie wojskowym i nie jest to niebezpieczne" - on oczywiście stwierdzi ponownie że "Nie ląduje sie w takich warunkach pogodowych , nie podchodzi sie w takich warunkach do lądowania, nie wysuwa sie podwozia ,tylko czym prędzej się stamtąd oddalam na inne lotnisko ,rozumiesz to ". Jeszcze raz mu zacytujesz - jeszcze raz wysunie ten sam argument. I za tydzień, miesiąc, rok to samo. Uzasadnisz mu że piloci nie lądowali i że wysunięcie podwozia jest typową procedurą podejścia do lądowania - w następnym poście znów napisze, że "nie wysuwa sie podwozia" . Dosłownie walenie głową mur. Bo w TVN podali że 2+2 = 5 i nie wytłumaczysz że jest inaczej.
Prosisz o nierobienie z Ciebie " debila", ale wiedz że ja nie dokładam do tego nawet cegiełki. Bez obrazy, ale zastanów się nad poziomem swoich postów bo chluby Ci to nie przynosi.
Reszty nie komentuję, bo polscy specjaliści już w uwagach do raportu MAK napisali że nie ma żadnych podstaw, by sądzić że były jakiekolwiek naciski na lądowanie. Oczywiście Ty wiesz swoje - żadnych konkretów.Ten pilot z Gruzji, co nie chciał lądować, dostał za swoją postawę medal (!), więc faktycznie twoja teza ma zaczepienie. Teza "ląduj dziadu" jest równie chora co teza o "dobijaniu rannych", tylko że o tej drugiej nikt tu nie pisze, a "ląduj dziadu" jest ulubionym argumentem forumowych mediotów i "opiniotwórczych" autorytetów wykreowanych dla idiotów.
Drozd
Senior Member

Stary 08.01.2012, 21:46
Ja towarzyszu słucham tylko moich Panów z Moskwy, Berlina i Tel Avivu, a oni mi nakazali pisać w tym prowincjonalnym języku
To się musicie towarzyszu lepiej postarać, bo z daleka czuć propagandą. A to wywołuje efekt przeciwny zamierzonemu.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 08.01.2012, 21:47
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Intryguje mnie to tym bardziej że wbrew temu co piszesz pamietam z dyskusji z Tobą że twierdziłeś że postkomunistycznej mafii nie można ruszyć i trzeba się nauczyć z nia żyć.
Cytaty proszę. Jeśli sobie przypominam to w tematyce, czy to lustracji, czy dekomunizacji (pamiętam, że ktoś mi zwracał uwagę, że to nie to samo, choć w naszych warunkach niczym w tej chwili nie różniłoby się usunięcie z życia publicznego osób mających w status TW od tych, które działały rzecz na utrzymania trwałości PRL do ostatnich lat, gdyż to jedna klika w tym momencie) to pisałem tylko takie rzeczy jakieś 1,5 roku temu:

Cytat:
Jest to człowiek, który szybciej robi niż myśli kierując się wyłącznie samemu sobie znanymi przeszłankami. Najgorsze jest to, że sam zamysł był dobry zarówno w sprawie pełnej lustracji, jak i rozwiązania WSI, ale wykonanie tak ważnych dla naszego kraju zadań było delikatnie mówiąc fatalne. Sposób w jaki przeprowadził "Nocną zmianę", tak był on jej głównym aktorem, raz na zawsze zamknął szansę na lustrację, która dotknie nie tylko establishment perelowski, ale również kler, sprzedawczyków z zakładach pracy i lokalnych działaczy. Rewolucja, którą chciał przeprowadzić opierając się na wypocinach Milczanowskiego, wcześniej szpicla Wałęsy doprowadziła do tego, że lustracja stała się niewygodna zarówno dla lewicy jak i dla prawicy. Ludzie, którzy niszczyli akta w 89r. , Michnik grzebiący w ich szczątkach rok później, jak i cała reszta "ekspertów", którzy zostali dopuszczeni do tego "koryta" miała argumenty dzięki, którym lustracji została raz na zawsze zablokowana.
Ad vocem. Już wiem z kim się spierałem o lustrację i dekomunizację, ale tam nie ma nic w tym tonie.

Do reszty jeśli będzie warto to ustosunkuję się w następnym tygodniu.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 08.01.2012 o godz. 22:04.
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 08.01.2012, 22:46
Panowie, wszystko fajnie ale za obrzucanie się wyzwiskami są karteczki.

Z resztą wy tu sobie o pierdółkach, a robi się naprawdę nieciekawie:

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/szef...wiadomosc.html

generalnie powiało grozą. Zaczyna to przypominać Irak.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
emj10
Senior Member

Stary 08.01.2012, 23:13
Wojna tuż tuż. Sąsiada z GROM-u już dawno wywiało.
Keczup
Member

Od: 01.2012

Stary 08.01.2012, 23:26
wybory ida......
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.01.2012, 00:10
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Panowie, wszystko fajnie ale za obrzucanie się wyzwiskami są karteczki.

Z resztą wy tu sobie o pierdółkach, a robi się naprawdę nieciekawie:

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/szef...wiadomosc.html

generalnie powiało grozą. Zaczyna to przypominać Irak.
kolejna wojna o rope.Jankesi pchaja sie wszedzie gdzie sa pieniadze a ludzkie zycie nic nie znaczy - tzw polityka ...
Ostatnio edytowane przez AYALA : 09.01.2012 o godz. 00:16.
flamengista
Piknik

Stary 09.01.2012, 00:27
AYALA napisał(a):Wyświetl post
kolejna wojna o rope.Jankesi pchaja sie wszedzie gdzie sa pieniadze a ludzkie zycie nic nie znaczy - tzw polityka ...
Ok, ale jak ajatollachowie będą mieli bombę atomową, to też wesoło nie będzie. Współczuję Obamie: ma do wyboru między decyzją złą i bardzo złą. Co gorsza, nie wiem która jest właśnie gorsza.

Nie ulega wątpliwości, że każda wojna jest zła. Giną na ogół niewinni ludzie. Ale niestety to nie jest takie proste. Od czasów Hitlera nie można lekceważyć szaleńców. A Chamenei i Ahmedineżad to szaleńcy, to pewne.

Na pewno dla nas ew. nowy konflikt na Bliskim Wschodzie to wiadomość fatalna. Pogrąży UE w kryzysie na kolejne lata, ropa poszybuje w górę. A im dłużej trwa kryzys, tym głupsze pomysły przychodzą do głowy politykom.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 09.01.2012, 07:55
Ok, ale jak ajatollachowie będą mieli bombę atomową, to też wesoło nie będzie. Współczuję Obamie: ma do wyboru między decyzją złą i bardzo złą. Co gorsza, nie wiem która jest właśnie gorsza.
A wesoło było/jest jak bombę atomową posiadają : Pakistan, Indie, Chiny, KOrea Północna, Izrael itd. ?

Cytat:
Od czasów Hitlera nie można lekceważyć szaleńców. A Chamenei i Ahmedineżad to szaleńcy, to pewne.
Na czym polega ich szaleństwo ? I o ile są bardziej szaleni niż przywódcy wspomnianych powyżej państw ?

Wywoływanie kolejnej wojny to jest dopiero szaleństwo. I to kolejny raz głupkowato "wyjaśnianej". Wystarczy, że poprzednie opierały się na kłamstwach typu "posiadania broni chemicznej" aby dawać się (opinia publiczna" w tak prymitywny sposob wodzić się za nos i aprobować kolejna awanturę.
Iran może być kolejnym państwem, które tylko dołączy do już posiadajacych broń atomową i tyle.
W tej awantorze chodzi tylko o to, że pejsatym na Bliskim Wschodzie kończy się przewaga atomowa i nie mogą znieść tej wiadomosci psychologiczne.
Tak się składa, że Iran jest państwem o cywilizacji powstałej kilka tysięcy lat temu (podczas gdy w Europie ludzie w skórach jeszcze chodzili), która była hegemonem w tamtej części świata jako Persja. Naturalnie więc, że chce mieć również mocną pozycję jak bliskie państwa typu Pakistan, Indie, Izrael.
Nawet opozycja irańska jest za posiadaniem broni atomowej.
Ja przyznam sie też, że chiałbym aby Polska miała broń atomową. Byłaby znacznie większym środkiem odstraszania dla potencjalnych agresorów niż mgliste papierowe układy wojskowe, które już raz mieliśmy w 1939 r.
flamengista
Piknik

Stary 09.01.2012, 10:29
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
A wesoło było/jest jak bombę atomową posiadają : Pakistan, Indie, Chiny, KOrea Północna, Izrael itd. ?
Oczywiście, że nie. Tyle, że to żaden argument. Najlepsza sytuacja byłaby taka, gdyby nikt tej bomby nie miał. Obecnie największy problem z ww. stanowią jednak Pakistan i Korea. Tyle że Phenian jest paradoksalnie przewidywalny - oni używają atomu do utargowania pomocy ekonomicznej. Natomiast Islamabad jest niestabilny politycznie i docelowo: nieprzewidywalny. I nie chodzi tu nawet o sam islam: gdyby np. bomby atomowe miała Turcja, sprawa byłaby zupełnie inna.

Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Na czym polega ich szaleństwo ? I o ile są bardziej szaleni niż przywódcy wspomnianych powyżej państw ?
Jeśli ajatollah Al Chamenei publicznie deklaruje, że Iran "zapewnił zniszczenie Izraela", a prezydent Ahmedinejad publicznie obiecuje, że Izrael wkrótce "zniknie" i "zostanie całkowicie zniszczony i wymazany z mapy", to ciężko się dziwić niepokojom Izraela.

A Żydzi nie będą stali bezczynnie, tylko powtórzą wariant iracki - atakując instalacje nuklearne Teheranu.

Jeśli o mnie chodzi: ja wolałbym, gdyby do wojny nie doszło. Ale niestety, tu wymagana jest rozwaga Rosji i Chin. A oni - a już na pewno Rosja - będą blokować sankcje przeciwko Iranowi, bo program atomowy jest im na rękę. Putin chce bowiem zbudować przeciwwagę dla mocarstwowej pozycji USA i widzi w Iranie potencjalnego sojusznika. Nawet za cenę destabilizacji Bliskiego Wschodu.
Keczup
Member

Od: 01.2012

Stary 09.01.2012, 10:55
Przypominam że Izrael posiada atomówkę
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 09.01.2012, 10:57
A Żydzi nie będą stali bezczynnie, tylko powtórzą wariant iracki - atakując instalacje nuklearne Teheranu.

Czyli nazywając rzeczy po imieniu rozpoczną wojne, dokonując agresji na inne państwo. W 1939 r. Hitler tez tłumaczył sie tym , że Niemcy nie mogą stać bezczynnie.

Cytat:
Obecnie największy problem z ww. stanowią jednak Pakistan i Korea. Tyle że Phenian jest paradoksalnie przewidywalny - oni używają atomu do utargowania pomocy ekonomicznej. Natomiast Islamabad jest niestabilny politycznie i docelowo: nieprzewidywalny. I nie chodzi tu nawet o sam islam: gdyby np. bomby atomowe miała Turcja, sprawa byłaby zupełnie inna
Czy KOrea Północna jest przewidywalna ? Hmmm. A to, że teraz uzywaja szantażu do zdobycia jedzenia ? Top w tej chwili. A kto zaręczy, że nagle coś im się nie odmieni i nie zażądają czegoś innego ?

Cytat:
Najlepsza sytuacja byłaby taka, gdyby nikt tej bomby nie miał.
Pewnie, ze tak. Ale mleko się już rozlało. Skoro jedni mają to dlaczego innym się zabrania i kto ma do tego prawo zabraniać ? W dodatku często wykorzystują straszaka nuklearnego w swoich pohukiwaniach względem np. sąsiadów (Rosja). Dlaczego nie zaatakowano Izraela gdy ten się zbroił nuklearnie, przeprowadzając próby jądrowe ? Gdzie byli wtedy ci wszyscy "zabraniacze" ? Dlatego te argumenty lansowane przez media są zwykłymi bredniami na użytek propagandy prowojennej, mającej przygotowac społeczeństwa tych państw do zaaprobowania kolejnej wojny. Te straszenie Iranem przypomina wcześniejsze straszenie Irakiem. A Izrael od lat sieje burze w tamtym regionie i wcześniej lub później i tak ją zbierze.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 09.01.2012, 11:09
Wojna tuż tuż. Sąsiada z GROM-u już dawno wywiało.
emj10 jako rasowy krwiożerczy pisowiec zaczynam cię podejrzewać o niecne pochodzenie , niedość że z Wołomina, sąsiada ma z GROMU-u , a dziadek nie stoi w kolejkach do lekarza ,ma leki z USA i głosuje na PSL nomenklatura normalnie jesteś,hehe
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 09.01.2012, 11:13
8 gru 11, 17:18
PAP
MON ma przeprosić znanego dziennikarza Edwarda Mikołajczyka za podanie jego nazwiska w raporcie z weryfikacji Wojskowych Służb Informacyjnych; ma też zapłacić mu 30 tys. zł zadośćuczynienia - orzekł Sąd Okręgowy w Warszawie.

Sąd nieprawomocnie uwzględnił pozew Mikołajczyka o ochronę dóbr osobistych. Na mocy wyroku resort ma przeprosić go w "Rzeczypospolitej" i "Gazecie Wyborczej", zapłacić mu 30 tys. zł zadośćuczynienia i zwrócić 7 tys. zł kosztów procesu. To kolejna osoba, która wygrała proces z MON w takiej sprawie.
A może lepiej byłoby sie wgłębić w problem ?
Macierewicz wygrał prawie wszystkie procesy wytaczane mu przez "pokrzywdzonych" raportem MON. Stosunek wygranych 23:1....
Natomiast MON najczęściej zawiera ugody albo jak w przypadku powołanej przez Ciebie sprawy Edwarda Mikołajczyka - w uzasadnieniu wyroku Sąd stwierdził, że wojskowe służby specjalne nie przesłały akt dotyczących powoda, wobec czego zasądził zgodnie z jego żądaniem.

Coś jeszcze chciałeś dodać "ASIE"

Nigdy nie miałem zastrzeżeń co do intencji działań Macierewicza, czy Kamińskiego, ale ich skuteczność (uwalona lustracja, fatalnie przeprowadzona likwidacja WSI i teraz nie wiadomo co z komisją ds. Smoleńska na która płacą obywatele) była zwykle na żenującym poziomie. Oczywiście Drozd wyskoczy z Nocną Zmiana, choć ze 3 razy mu tłumaczyłem, żeby poza jednym filmem poczytał na ten temat (nawet podawałem tytuły), że to jest przyczyna takiego, a nie innego stanu rzeczy, że te sprawy nie wyszły. Ja tak jednak nie uważam, bo były w tym dwudziestoleciu momenty kiedy prawica jakby chciała to mogła zrobić czystkę na miarę Orbana, zdelegalizować partię postkomunistyczną, wykreślić z życia publicznego byłych PZPR-owców na czele z Urbanem, Kwaśniewskim i Millerem, ale o politykach PiS-u (Jasiński, Karski, Kryże) oraz PO (Olechowski) nie zapominając. Niech Macierewicz skupi się na porywaniu tłumów na spotkania kół GP, bo na tym się zna, a nie na kolejnych "reformach". Ostatnio przeczytałem śmieszny tekst na salonie, z którego wynikało, że Macierewicz nadawałby się na przywódcę w PiS. Niby strasznie, niby śmiesznie, ale ja przy swojej całej niechęci dla tej partii nie życzę im takiego losu.

Ostatnio byłem na pewnym wyjściu gdzie Sasin z Hoffmanem brylowali i muszę przyznać, że ten drugi zaczyna wyrastać na naprawdę sprytnego polityka w kuluarach. Gadkę ma też niezłą, wiek jak najbardziej odpowiedni, więc jeśli nie zacznie dryfować innym nurtem i pozbędzie się innych potencjalnych rozłamowców z pomocą Lipińskiego to za kilka lat może przetrącić Kaczyńskiego z fotela prezesa. Nie będzie mu łatwo, ale siłę przebicia ma zdecydowanie większą niż Kamiński, którego nie widzę jako lidera partii, gdyż to typowy zawodnik na urzędasa, a nie na rasowego polityka.
Zawsze zastanwaiało mnie to, że wszyscy przedstawiają dekomunizację niczym WybGazeta. Moim zdaniem dekomunizacja powinna była objąć wszystkich aparatczyków partyjnych - czyli tych, którzy pracowali i byli zatrudnieni w rządzie, w aparacie PZPR, w komitetach Centralnym, Wojewódzkim czy Gminnym.. Natomiast nie oznacza ona rugowania z życia publicznego hurtem wszystkich członków PZPR. Równanie aparatczyków Urbana, Kwacha czy Millera ze zwykłymi cżłonkami partyjnymi czy agentem wywiadu jest dla mnie kretynizmem.
Ostatnio edytowane przez funkykoval : 09.01.2012 o godz. 11:31.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 09.01.2012, 11:30
A tu dla zmęczonych Smoleńskiem, którzy od poczatku wiedzieli, że to był ...zwykły wypadek. Tak po prostu nic nadzwyczajnego. Były juz zagadkowe śmierci na wczasach osób zajmujących sią tą sprawa. A teraz kolejny "wypadek":

Cytat:
W Poznaniu postrzelił się prokurator wojskowy. Zajmował się Smoleńskiem

- Prokurator Naczelnej Prokuratury Wojskowej Mikołaj Przybył został przewieziony do szpitala - poinformował Andrzej Borowiak, rzecznik wielkopolskiej policji. Prokurator postrzelił się po konferencji dotyczącej śledztwa ws. przecieku do mediów z postępowania ws. katastrofy smoleńskiej.

Na poniedziałek płk Przybył zwołał konferencje prasową, na której miał odnieść się do zarzutów, że prokuratura wojskowa w Poznaniu sześć razy złamała prawo, badając te przecieki.

Płk Przybył wygłosił 15 minutowe oświadczenie, m.in. o tym, że w śledztwie nie było żadnych nieprawidłowości, a dziennikarze, piszący, że prokuratura wojskowa złamała prawo, zostali zmanipulowani, co miało wynikać z faktu, że prokuratura "prowadzi bardzo poważne śledztwa związane z przestępczością zorganizowaną w Wojsku Polskim". Tuż po konferencji płk Przybył wyprosił z sali dziennikarzy, mówiąc im, że chce ją przewietrzyć. Gdy wszyscy wyszli, padł strzał.

"Nie było nieprawidłowości w śledztwie"

Nie było żadnych nieprawidłowości w śledztwie prokuratury wojskowej o przeciek do mediów ze śledztwa ws. katastrofy smoleńskiej - podkreślił płk. Mikołaj Przybył zanim strzelił do siebie po konferencji prasowej w Poznaniu. Prokurator jest reanimowany.

W poniedziałek po południu Prokurator generalny Andrzej Seremet miał ogłosić swe decyzje w sprawie prokuratorów wojskowych z Poznania, którzy według mediów bez koniecznej decyzji sądu chcieli, aby teleoperatorzy ujawnili im esemesy m.in. dziennikarzy.

Prokurator Generalny miał zapoznać się z wynikami kontroli działań poznańskiej prokuratury wojskowej w śledztwie o przeciek do mediów informacji ze śledztwa ws. katastrofy smoleńskiej. Prokuratura ta sześć razy złamała prawo, żądając by operatorzy sieci komórkowych ujawnili jej treść esemesów dziennikarzy oraz prokuratorów - podała "Gazeta Wyborcza". Operatorzy tych danych nie udostępnili, bo tajemnicę korespondencji można uchylić tylko za zgodą sądu, której w tej sprawie nie było.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów