The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AS82
Banita

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.07.2011, 18:49
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
w mBanku na eKONTO masz wszystko darmowe, oplata za karte, jezeli nie zrobisz transakcji na min 100zl , to 2zł. Wystarczy ze przeslesz komus w rodzinie, np ojcu na konto 101zl, a ojciec tobie tez 101zl, to wtedy oboje nie placicie za karte
Nie wiem czy masz racje.Wydaje mi sie ze trzeba zaplacic karta za 100 zl np w sklepie ,to wtedy sie nei placi ,a nie za przelew internetowy
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 07.07.2011, 19:32
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
w mBanku na eKONTO masz wszystko darmowe, oplata za karte, jezeli nie zrobisz transakcji na min 100zl , to 2zł. Wystarczy ze przeslesz komus w rodzinie, np ojcu na konto 101zl, a ojciec tobie tez 101zl, to wtedy oboje nie placicie za karte
Transakcję musi wykonać kartą, więc przelewy odpadają, a zresztą za 100 zeta zrobić zakupów w miesiąc to nie problem, bo kartą właściwie można płacić prawie wszędzie.
...And Justice For All
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 07.07.2011, 19:58
Ale mimo wszystko pewien przełom, bo mBank przestał być zupełnie darmowym bankiem.
the end
Odpowiedz cytując
kms
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 07.07.2011, 20:19
Lokata w banku to chyba najśmieszniejszy produkt finansowy jaki może być na rynku, przy magicznych 7% lokaty przez inflacje, podatek i kapitał, który trzeba mieć na start zarabiamy grosze, a banki kokosy
WISŁA KRAKÓW !
Odpowiedz cytując
julo
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 12.09.2011, 16:07
Niby masz rację ale czasami ktoś sprzeda jakąś nieruchomość, dysponuję pewną kwotę i musi ją na jakiś pewny czas ulokować.

Wkleje swojego posta tutaj, bo niepotrzebnie założyłem nowy temat - tamten do usunięcia.

Założyłem sobie ostatnio konto w Toyota Bank i ciekawi mnie temat konta oszczędnościowego lub ew. krótkich lokat do 3 miesięcy ale jestem laikiem w tym temacie.

Chciałem zapytać czy ktoś ma lepsze warunki w jakimś innym banku, po odliczeniu podatku. Getin czy Polbank...
W reklamach różnie to podają. Robią mętlik w głowie. A nie chce zakładać specjalnie konta żeby nie robić sobie dodatkowych kosztów.

Odsetki na koncie oszczędnościowym w Toyota Bank 4.89%( wg moich ręcznych obliczeń wychodzi to po odlicz. podatku - ok. 4.00%)
Posiadam też konto w ING ale tam wogóle nie opłaca się trzymać oszczędności bo oprocentowanie jest 3.25% ( po odlicz. podatku to ok. 2.6 - 2.7%) Nawet ładna pani w Banku powiedział że pod tym względem nie są konkurencyjni i zaproponowała długie lokaty albo gre na giełdzie.

Nie wiem jak wyglądają lokaty tego typu
http://toyotabank.pl/plan_depozytowy.html
czy to już podana wartość 4.60% po opodatkowaniu czy nie ?
Bo jeśli nie to się to wogóle nie opłaca i lepiej trzymać na zwykłym oszczędnościowym gdzie mamy 4.89%.

Zaznaczam że nie jest to żadna reklama banku, chętnie zobacze jak to wygląda w innych bankach, jakie mają oferty lokat które macie założone. Interesuje mnie jako laika zysk na czysto w %.

Nie chce mi sie zakładać konta i specjalnie sie rejestrować na innych forach, więc chciałem zapytać tu, wiślaków, braci po szalu.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 12.09.2011, 16:20
Kup sobie pół kilo złota i trzymaj pod dębem. Nie muszę chyba pisać ile zarobisz rocznie.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
julo
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 12.09.2011, 16:47
Znajomy po babci dostał w spadku dom, znalazł tam schowaną sztabę złota.
Nie wiem czy już dobrze pamiętam kwoty ale coś mówili że to ok. 400tys. (czy 200...) nieważne.
Miał problem to sprzedać, złotnik co od niego kupił, sporo zaniżył cenę - jeśli patrzeć na to co dał a co było w skupie.
Ja nie zamierzam raczej aż tyle czasu trzymać oszczędności, poza tym nie wiem jak może wyglądać kurs złota za kilka miesięcy- kompletnie sie nie znam na tym, plus ewentualny problem (jak u kolegi) żeby to później sprzedać.
A ile można zarobić na takim złocie jak by się to sprzedało w miarę bez problemów ?
Ostatnio edytowane przez julo : 12.09.2011 o godz. 16:51.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 07.01.2012, 21:39
Chciałem zapytać o takie coś.Przegladam kursy walut i zastanawia mnie ,że waluta Norwegii jest w takiej relacji do waluty Polski 1 korona norweska= 0,5 złotówki .Na chłopski rozum ,skoro Norwegia jest o wiele bogatszym krajem od Polski jej waluta powinna być "silniejsza" i byc wiecej warta ,tak jak jest z dolarem ,euro czy funtem ?
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 07.01.2012, 23:16
Kurs walut jest bezpośrednio związany z "siłą" gospodarki ale też bilansem handlu zagranicznego i kilkoma innymi składnikami. Ale tak naprawdę to że np 1PLN kosztował by 2 Euro wcale nie znaczy że nasza gospodarka jest silniejsza po prostu zależy to od wstępnego kursu (przelicznika) ustanowionego przez Bank Centralny. Weź pod uwagę że gospodarka Japonii jest dużo silniejsza od niejednej europejskiej a 1Jen jest praktycznie nic nie warty tylko ma wskaźnik x100 a nawet x1000.
kontynuując zmiana kursu walutowego jest bezpośrednio związana z poprawą gospodarki po jednej lub drugiej stronie lub w krótkim okresie w przypadku małych walut w dość dużym stopniu przez spekulacje dużych graczy rynkowych jak np global banki -> HSBC, Goldmann. Nie wiem czy wystarczająco jasno ? Ale już padnięty jestem
Ostatnio edytowane przez pawelwislak : 07.01.2012 o godz. 23:19.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 07.01.2012, 23:24
pawelwislak napisał(a):Wyświetl post
Kurs walut jest bezpośrednio związany z "siłą" gospodarki ale też bilansem handlu zagranicznego i kilkoma innymi składnikami. Ale tak naprawdę to że np 1PLN kosztował by 2 Euro wcale nie znaczy że nasza gospodarka jest silniejsza po prostu zależy to od wstępnego kursu (przelicznika) ustanowionego przez Bank Centralny. Weź pod uwagę że gospodarka Japonii jest dużo silniejsza od niejednej europejskiej a 1Jen jest praktycznie nic nie warty tylko ma wskaźnik x100 a nawet x1000.
kontynuując zmiana kursu walutowego jest bezpośrednio związana z poprawą gospodarki po jednej lub drugiej stronie lub w krótkim okresie w przypadku małych walut w dość dużym stopniu przez spekulacje dużych graczy rynkowych jak np global banki -> HSBC, Goldmann. Nie wiem czy wystarczająco jasno ? Ale już padnięty jestem
No wlasnie na przykladzie Jena widać to jeszcze lepiej ,że pozornie skoro jest w relacji do zlotowki nie wiele wart ,to tak naprawde nie oznacza to ,że gospodarka Japonii jest dziadowska i ze za jena nic nei mozesz kupic.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 07.01.2012, 23:43
Tak a'propos kursów walut

Cytat:
Oto analiza roczna 2011 kursów walut.

Wykazuje ona że PLZ traci do wszystkich walut za wyjątkiem forinta. W skali rocznej forint osłabił się w stosunku do złotego tylko o 1,75%.

W stosunku do wszystkich innych walut złoty się osłabił.

Złoty w ciągu roku stracił w stosunku do:

czeskiej KR 10,04%
rumuńskiego leja - 12,54%,
bułg lewa - 14,46%,
litewskigo lita - 14,47%,
łotewskiego łata - 16,24%.
ukraińskiej hrywny 17,83%
rosyjskiego rubla 14%

Nasza gospodarka jest najsłabsza w regionie i możemy sobie z Węgrami podać rękę - ten sam syf. Jak widać forint nie ciągnie w dół walut innych w regionie niż nasza - bo to nie forint tylko nasza sytuacja jest równie beznadziejna.

Dla ciekawskich PLZ najwięcej stracił do jena - 27,44%, chińskiego yuana-24,91% i Aus$ 21,28.
Co jest warta polska gospodarka skoro nawet do waluty biednych Filipin złoty stracił 18,08%
Żródło portal money.pl
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 07.01.2012, 23:49
Dokładnie, bezpośrednie przeliczniki walut nie są wyznacznikami gospodarki. Ruchy walut już prędzej tyle że trzeba brać bilanse, salda handlowe i dodatkowo takie rzeczy jak to że Goldman na przykład zamyka swoje pozycje walutowe co może mieć bardzo duży wpływ na kurs takiej waluty jak nasza. Do tego dochodzą jeszcze inne składowe temat na bardzo długie godziny wykładów.
Odpowiedz cytując
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 08.01.2012, 01:02
Moim zdaniem w chwili obecnej kursy walut to czysta spekulacja "globalnych graczy" nie mająca nic w spólna z realnymi wartościami takimi jak PKB, deficyt budżetowy czy też bilans handlowy.

Przykład:
Japonia - w ubiegłym roku trzęsienie ziemi (350 mld USD strat), dynamika PKB bliska zera, potężne zadłużenie rzędu 130 proc. PKB, deflacja, stopy procentowe na poziomie praktycznie zera, a jak podał powyżej Kocur PLN w 2011 traci wobec jena 27 proc...

Wszystko na rynkach finansowych oderwało się do twardej rzeczywistości ekonomicznej i dlatego m. in. mamy obecnie na świecie taki kryzys jak obecnie. A przy okazji polecam film "Chciwość" - bardzo ładnie jest tam to przedstawione.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 08.01.2012, 01:16
Różnica między nami a Węgrami jest taka,że Orban MFW i UE ogólnie ma gdzieś i za to ma fatalną prase. A u nas MFW, UE i wszystko co z tego miotu całują "rządzący" po nogach. Stąd u nas jest w porządku i w ogóle jesteśmy najlepsi. Złego słowa nikt nie powie.

Natomiast gospodarczo nie przez przypadek jesteśmy w tym samym koszyku walutowym co Węgry.

Spekulacja swoją droga ale ona nie odpowiada za 100 procent ruchów na danych parach walutowych. To jest zwyczajny plon tego co się hodowało przez lata w tym socjalistycznym kołchozie. Bo inaczej o EU nie mozna powiedzieć. Stary argument jak nie Zyd, Mason, Niemiec, to na pewno spekula odpowiada za wszelakie zło na tym świecie.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 08.01.2012, 10:03
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Stary argument jak nie Zyd, Mason, Niemiec, to na pewno spekula odpowiada za wszelakie zło na tym świecie.
Na pewno nie za wszystko, ale za bardzo dużo. Niestety.
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez tomek100 : 08.01.2012 o godz. 13:28.
Odpowiedz cytując
Don Donson
Senior Member

Stary 08.01.2012, 10:19
Ja polecam Wall Street pieniądz nie śpi.
Michael Douglas ma tam takie fajne przemówienie dla gawiedzi w którym mówi na czym polega ta cała obecna sytuacja.
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela."
"de oppresso liber"
Odpowiedz cytując
Don Donson
Senior Member

Stary 08.01.2012, 10:26
julo napisał(a):Wyświetl post
Znajomy po babci dostał w spadku dom, znalazł tam schowaną sztabę złota.
Nie wiem czy już dobrze pamiętam kwoty ale coś mówili że to ok. 400tys. (czy 200...) nieważne.
Miał problem to sprzedać, złotnik co od niego kupił, sporo zaniżył cenę - jeśli patrzeć na to co dał a co było w skupie.
Ja nie zamierzam raczej aż tyle czasu trzymać oszczędności, poza tym nie wiem jak może wyglądać kurs złota za kilka miesięcy- kompletnie sie nie znam na tym, plus ewentualny problem (jak u kolegi) żeby to później sprzedać.
A ile można zarobić na takim złocie jak by się to sprzedało w miarę bez problemów ?
Złoto.
Idzie w górę kiedy zbliża się konflikt zbrojny, najczęściej drożeje razem z ropą.
Najzdrowsza gospodarka to ta, która ma równowagę pieniądza w złocie.
Obecnie złoto możesz kupić na wagę (uncje), lub kupić je na forex.
Ze względu na fakt, że obecnie 5% pieniądza jest w fizycznej formie a banki nieustannie go kreują to kopalnie nie nadążałyby z wydobyciem aby zrównoważyć pieniądz.
Dlatego też jak nie ma równowagi to można tylko zainwestować na jakiś czas (zaspekulować), ale to musiałoby być kilkadziesiąt tysięcy raczej.
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela."
"de oppresso liber"
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.01.2012, 11:58
Don Donson napisał(a):Wyświetl post
Dlatego też jak nie ma równowagi to można tylko zainwestować na jakiś czas (zaspekulować), ale to musiałoby być kilkadziesiąt tysięcy raczej.
Wiem tylko ze uncja trzy lata temu kosztowała 900$ a teraz 1600$. Skoro stosunek ilości pieniądza na rynku do ilości złota na rynku ciągle wzrasta. To cena złota musi rosnąć. Prawda że w okresach niespokojnych rośnie więcej, ale jak jest spokój raczej nie spada. Dlatego nie wiem co masz na myśli nazywając inwestycje w złoto spekulacją. To zwyczajnie czysty interes. Pewnie dlatego w bankach cieżko o złoto.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 08.01.2012, 12:05
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Tak a'propos kursów walut

Żródło portal money.pl
nasza waluta, a nasza gospodarka to dwie różne sprawy i nie można ich łączyć bezpośrednio. Pośrednio jak najbardziej, bo PLZ to nasz środek platniczy, łączą się z nim stopy procentowe, inflacja itd. Bezpośrednio, na waluty działa otoczenie makroekonomiczne nie koniecznie związane z danym krajem.

przypominam, że dla sporej grupy tani złoty jest na rękę. Eksport zarabia na tym krocie, i byc może uda Nam się mieć dodatni lub przynajmniej zerowy bilans płatnoczy.
Odpowiedz cytując
Puchatek
Member

Od: 12.2011

Stary 08.01.2012, 23:40
Żeby zarobić na złocie to każdy z forumowiczów musiałby wpłacić roczną pensję bo jak się nie mylę to od 4mln$ można sobie w banku sztabkę zamówić i wtedy zarabiać a te inne sztabki to możecie sobie nabywać tylko jak je sprzedacie z zyskiem ?
W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów