|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Kasa. Wiedza ze nie bedzie pelnego stadionu, jezeli nie sprzedaja tam biletow, to nie musza miec tyle ochrony i oszczedzaja troche kasy
|
|
|
|
Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Ile to będzie trwało? Czy zrobiono już nagłośnienie na G?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
A jest opcja aby tą szatnie odpowiednio wyposażyć ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
||
Jacko_1 napisał(a):
Ja spokojnie poczekam, aż dym medialny opadnie i zaczną być widoczne fakty a nie mity tak kosztowe, jak i techniczno-użytkowe. Myślę, że po Euro 2012, prędzej czy później nie jednemu oczy wyjdą z orbit, jak poznają fakty a nie medialne mity. Poczekajmy też, aż stadion Wisły zostanie ukończony w każdym detalu. Dla mnie stadion Wisły, jest takim Maybachem pośród aut seryjnych. Wygląda tradycyjnie, czyli niemodnie na tle innych, ale wykonany i wyposażony będzie ponadstandardowo. Każdy kibic Wisly , jak VIP może udać się do wnętrza trybun i korzystać z jego wyposażenia, podczas gdy przykładowi kibice Legii, z większości trybun, będąc zmarzniętymi, mogą udać się najwyżej na zewnątrz trybuny pod gołe niebo, gdyż wszyscy nie zmieszczą się wewnątrz nielicznych pomieszczeń użytkowych ( na trybunę dostają się bezposrednio z pola, nie tak jak na Wiśle, z przestrzennych, wykończonych i oszklonych pomieszczeń). Na Legii zamiast tak wykończonych trybun, mają garaże aut w tych trybunach, dla przykładu nawet na 1 piętrze i dumnie uznają je za powierzchnie użytkową, tylko co to za m2 w betonie wyłącznie, w porównaniu z m2 na Wiśle, wykończonymi i klimatyzowanymi ? Jak tu porównywać koszty tak zaprojektowanych i wykończonych stadionów ? Maybach, może nie zachwyca modną linią, ale jest Maybachem a nie Fordem czy nawet Mercedesem. Zamykasz drzwi Maybacha czy stadionu Wisły i wewnątrz jesteś VIPem a nie szpanerem reklamowym, który nawet nie ma drzwi czy okien, żeby je za sobą zamknąć, a pod szmacianym dachem wieje, jak w cabrio ![]()
Ostatnio edytowane przez kot : 08.12.2011 o godz. 20:25.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Od dawna o tym pisze i się już kilkukrotnie powtarzałem ale ludzie i tak są na tyle ograniczeni że tego nie rozumieją. Porównują betonowe trybuny oplecione jakimś taytanowym materiałem z zabudowaną i klimatyzowaną powierzchnią biurowo-handlową,wykończoną w standardach galerii handlowych
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Popieram. Przyznaję się bez winy że początkowo nie byłem fanem naszego nowego stadionu (zarówno w aspekcie wyglądu jak i kosztów) do momentu kiedy pierwszy raz się na nim zjawiłem. Od tego czasu drażnią mnie wszystkie informacje na temat jaki to nasz stadion nie jest be, fuj i w ogóle. Bo jak można porównywać, tak jak napisali to moi przedmówcy, betonowe trybuny otoczone jakąś konstrukcją do trybun posiadających zaplecze w postaci zamkniętych i klimatyzowanych pomieszczeń. Po za tym stadion najlepsze wrażenie robi w środku tzn na trybunach. Moim zdaniem widoczność wcale nie jest taka okropna jak wszyscy mówili. Do tego uważam że mamy najładniejszą kolorystykę i układ krzesełek(powinna być za to jakaś nagroda). Co do bryły to również zgadzam się że może i nie jest modna ale ma coś w sobie. Nawet jeśli jest monumentalna to może i dobrze bo ukazuje powagę a nie jakiś plastic-fantastic żeby było cool i modnie. A ostatnią sprawą jest również to że zarówno sam stadion jak i otoczenie wokół niego nie jest jeszcze ukończone. Tutaj bardzo liczę na klub który pokazał już w paru sprawach (ławki rezerwowych, strefa kibica, duże plakaty na elewacji C) że ma pomysł i potrafi zrobić coś cieszącego oko formą i estetyką. A gdyby się nic nie działo to trzeba będzie naciskać na klub żeby coś zrobił(do czego mam nadzieje nie dojdzie).
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Dziś ucierpiała brama od C.
Seicento przy wjeździe pod strefe kibica nie wyhamowało na lodowisku jakie było na asfalcie do dojazdu. O dziwo bramy dość mocne starcie wygrały dość znacznie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
Cytat:
Co do krytyki ceny naszego stadionu - problemem nie jest oferta z przetargów, a wzrost względem tej wyceny przetargowej - dołożono ponad 140mln PLN, zwiększając zakres prac jedynie o IT warte około 25mln (pomijam, że na Legii sprzęt lepszej klasy kosztował ponad dwukrotnie taniej - system dostępu dla wszystkich trybun zamontowano tam za 11mln PLN, u nas było to 20mln, a zamontowano najtańsze urządzenia). I jednocześnie ten obiekt oszpecono, próbując "ciąć" koszty. A co do kosztów innych stadionów - można się zgodzić, że to pozornie trybuny owinięte siatką, ale tam jest więcej pomieszczeń komercyjnych, niż u nas. Weź chociażby pod uwagę stadion Legii, gdzie zapomina się, że tam są 2 poziomu parkingu pod 3 trybunami, ale również przemyślane pomieszczenia komercyjne od strony ul. Łazienkowskiej (sports bar, muzeum Legii, sklep kibica, fitness klub). Na zachodniej jest centrum konferencyjne, powierzchnia biurowa, business klub. A projekt naszego stadionu, jest po prostu spieprzony - drogi w budowie, a ani atrakcyjny wizualnie, ani mający szerokie zaplanowane powierzchnie komercyjne. Nasz stadion oferuje raptem 2tys m2 powierzchni biurowej i tą strefę kibica, która w zasadzie była zwykłą powierzchnią biurową, oznaczoną jako "muzeum klubowe". Nie pomyślano o tym, aby jak najlepiej zaprojektować to do działalności muzealnej, sklepowej czy zrobienia właśnie pub'u dla kibiców. Co do przejęcia obiektu przez Wisłę - trzeba będzie sporo doinwestować. Do zrobienia kioski gastronomiczne, trzeba przebudować zaplecze dla VIPów na trybunie zachodniej (obecnie to zwykłe zaplecze dla kibica z wyłącznie toaletami), wyposażyć kuchnie, zrobić odnowę biologiczną dla piłkarzy, zrobić restauracje. Powierzchnia biurowa to malutkie 25-50m2 biura, zamiast otwartej przestrzeń do dowolnej adaptacji przez najmującego. Rozmieszczone są też w takim miejscu, że nie bardzo jest co z tą powierzchnią zrobić - wąska, długa, wzdłuż ulicy Reymana. Za tą kasę (550mln) można było wybudować obiekt z zamykanym dachem, dobrze rozplanowaną powierzchnią komercyjną, dobrym zapleczem sportowym i jednocześnie bardzo dobry architektonicznie w formie klocka. Niestety, projekt całkowicie spieprzono, a koszty budowy nijak mają się do możliwości zarobkowych i prezentowanej estetyki i funkcjonalności. Ja głównie to krytykuję i w tej kwestii zdania nie zmienię. Fakt, ze Wisła jeszcze będzie musiała masę kasy zainwestować, jeszcze bardziej wyolbrzymia ten fakt. Daj też spokój z tym Maybachem, to były samochody zaprojektowane w każdym detalu, a nie obiekt wymagający remontu. Ja wiem, że można się podniecać fajnym standardem dla kibiców, ale kibic to tylko mała część dochodu dzisiejszych stadionów. Trzeba zadbać o funkcje pozasportowe i o VIPów, bo to stąd płynie prawdziwa kasa. Wysoki standard dla kibica, to tylko wyższe koszty utrzymania, czyt. droższe bilety. Co do wyśmiewanego problemu odległości od boiska. Spójrzcie na rozmieszczenie ludzi na trybunach. Najlepiej sprzedają się drogie bilety na II poziomie trybuny wschodniej, przy czym I poziom jest praktycznie pusty - duża odległość od boiska mocno obniża standard oglądania widowiska z tych miejsc (podobnie jak powyrzucane miejsca poza obręb boiska na skrajnych sektorach przed narożnikami, narożniki I poziomu i skrajne sektory trybun za bramkami). Mocno ogranicza to liczbę widzów, bo działa psychologia - nie stać mnie na drogi bilet, a za tani nie będę miał dobrej widoczności. Na całym świecie te miejsca sprzedają się dosyć dobrze, bo widzowie chcą być blisko boiska i piłkarzy, a jednocześnie komfort oglądania jest całkiem niezły. U nas odległości nie dość, że obniżyły znacząco komfort, to jeszcze widzowie zamiast blisko boiska, to są blisko band reklamowych. Ten sam problem, z którym borykają się stadiony lekkoatletyczne podczas meczy piłkarskich, mamy na stadionie typowo piłkarskim. Aby te miejsca się sprzedawały, to klub musiałby ściąć ceny do poziomu niższego, niż za bramkami. Kolejne straty dla klubu. Zapełnienie tego obiektu może nie być ani łatwe, ani szczególnie opłacalne.
Ostatnio edytowane przez PiotrG : 14.12.2011 o godz. 05:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Ja sie pytam jak w tym klubie ma być normalnie? jak podstaw się nie ogarnia! Właśnie pisze z kolejki na sektor A.. rozumie jak by był full na stadionie a jaka jest frekwencja wszyscy wiemy
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Ale pomysl tylko medyk jak mozesz nie stac w kolejce skoro na 15tys ktore wczoraj bylo na meczu pewnie kolo 1/2 tys kupowalo bilety przed samym meczem. Wybacz ale podejrzewam ze nawet jakbys mial kupowac bilety na Santiago Bernabeu to watpie zeby byla tam przepustowosc 2 tys w 1h...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
kluby takie jak Barcelona/Reak mają blisko 1000 punktów sprzedaży biletów, więc dla nich to jest pikuś
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Współczuje tym którzy stali wczoraj w kolejce. Lata temu nigdy nie kupowałem w przedsprzedaży (nawet nie wiem czy była) i 10 tys ludzi mogło kupic bilety w powiedzmy 45min- 1 godz. Wczoraj kilku znajomych wrócilo do domu jak 5 min przed meczem byli w połowie kolejki kończącej się prawie przy skrzyżowniu Reymana z Reymona- w kolejce może góra 2 tyś ludzi i czekania na min.2 h.Paranoja.Basałaj nie radzi sobie z tym stadionem a chce mieć komplet 33 tys na lepszych meczach.
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
kłania się -------->>> bilety.wisla.krakow.pl i wiele innych możliwości ...
![]()
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
- 1906 poparcia ikon Wisły Kraków S.A. Arek Głowacki za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy Tomasz Frankowski za 253 występy / 156 bramek Paweł Brożek za 246/ 110 bramek Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
Władze klubu starają się zapełnić stadion wydając tysiące złotych na kampanie medialne a gdy taki potencjalny klient zdecyduje się na pójście na stadion, to nie potrafią mu nawet sprzedać biletu w normalnych warunkach. Kupno biletu na mecz piłkarski, sprawa zdawałoby się całkiem prosta do zorganizowania, w Wiśle urasta do rangi problemu nie do rozwiązania. Wszystko zaczyna się od tego, że po bilet należy się specjalnie wybrać na Reymonta. Co tam jakieś Internety lub punkty sprzedaży na mieście, my się szanujemy i nie sprzedajemy biletów byle gdzie. Kolejny problem pojawia się przy kasie. Żeby otrzymać wejściówkę musisz się wylegitymować Karta Kibica i ewentualnie dokumentem uprawniającym do zniżki. Tłumaczenia, że Kartę masz wyrobioną i twoje dane przecież są w systemie nic nie dadzą. Każdy kibic to w końcu potencjalny przestępca, który musi udowodnić Władzom, ze nie ma złych zamiarów. Załóżmy jednak, że jesteś już na Reymonta, masz dokumenty i przychodzi do płacenia. Tutaj pojawia się kolejny problem- płatność tylko gotówką. Kartą to sobie możecie płacić w galeriach handlowych, u nas, na Wiśle takie nowinki nie przejdą. Ciekaw jestem ilu nowych klientów po takich przejściach powie sobie - nigdy więcej, wole za podobne pieniądze pójść do kina. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Dobra to teraz wyciągnę z kapelusza dla was prawdziwego zonk-a
Co teraz z trybuną wschodnią PiotrG może coś nam rozjaśni chodzi i system oddymiania ![]() ![]()
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
- 1906 poparcia ikon Wisły Kraków S.A. Arek Głowacki za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy Tomasz Frankowski za 253 występy / 156 bramek Paweł Brożek za 246/ 110 bramek Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
Diabli wiedzą.
Patrząc na to co się dzieje, to miasto już NIC na stadionie od dłuższego czasu nie robi. Jeśli zacznie się instalacja systemu oddymiania na wschodniej, to jakaś informacja się powinna ukazać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Ma być remont stoisk cateringowych na wschodniej z narożnikami tyle mi wiadomo.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
czego źródło? że nic się nie dzieje?
przecież każdy to widzi |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
|
Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Za system oddymiania wschodniej zabrali się chyba zaraz po meczu z Twente. Znajoma, która pracuje jako steward, mówiła o rusztowaniach rozstawianych pod trybuną na dzień po meczu.
|
|
|
|
Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Tylko miejmy nadzieje za jak to prawda i coś robią to ze się wyrobia szybciej niż mialo być bo podobno miało to trwać 3 miechy a my już w lutym gramy mecze w tym w pucharach wiec jak by tak wschodnia byla zamkieta to juz bedzie kabaret do potegi
|
|
|
|
Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
A czy na trybunie południowej jest już system oddymiania? Rozumiem, że na północnej i zachodniej już jest. Na południowej w dalszym ciągu nie ma nagłośnienia. Ponad to przydał by się mały lifting przestrzeni pod trybuną w momencie budowy kiosków gastronomicznych i instalacja np. telewizji stadionowej tak ja mo to miejsce na pozostałych trybunach.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
na północnej i południowej trybunie nie musi być systemów oddymiania. na zachodniej jest , na wschodniej mają teraz robić
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Przechodząc dziś koło stadionu widziałem że coś się dzieje, mianowicie koło Strefy Kibica robotnicy coś kombinowali na podnośniku, a praktycznie na całej długości E i w narożnikach zdjęte były kasetony. Wie ktoś co oni robią?
![]() Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,
Ten boski Krakowski nasz TS. I w każdej chwili czy dobrej czy złej, Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
PiotrG napisał(a):
Zapewne masz rację co do wielu uchybień podczas budowy R22 oraz potanień materiałowych czy różnić w detalach, jak IT itp, ale są to inne niż decydujące czynniki, w kontekście całości kosztów stadionu, zwłaszcza w porównaniu do poszczególnych projektów stadionów Wisły i Legii. Koszty R22 muszą być większe od Ł3 z uwagi na różnice tych projektów, ale jak widać, różnice tych kosztów są i tak bardzo niewielkie, przynajmniej nie tak drastyczne, jak w porównaniach kosztów innych stadionów o zbliżonej pojemności . Poziom minus 1 na Wiśle i brak takowego na Ł3 to nie tylko brak tego poziomu, ale i inna konstrukcja stadionu oraz zdecydowanie większe koszty ( inny poziom wód gruntowych ). Przechodząc z dołu do góry, po drodze mamy pełną zabudowę trybun z zewnątrz i ich wyposażenie, co także znacznie rzutuje na różnicę w kosztach, gdzie na Ł3 większość 3 trybun i narożników jest od zewnątrz wogóle nie zabudowana, czyli nie wyposażona, a przeciweż wiadomo, iż wyposażenie to niejednokrotnie drugie tyle, co sama konstrukcja. Wreszcie sztywna i zabudowana konstrukcja zadaszenia trybun przy R22 wraz z systemem ogrzewania tego dachu, to także inne pieniądze, niż przewiewna i lekka konstrukcja przy Ł3. Myślę, że każdy z nas, powinien tak podstawowe różnice, uwzględniać przy próbach porównań ze stadionem Legii (Maybach i Mercedes cabrio ). To prawie tak, jakby porównywać podobne w pojemności - stadion Kielc do stadionu Cracovii i dziwić się, dlaczego różnica w kosztach wynosi aż kilkukrotnie więcej (mimo, a nie tylko dlatego, że akurat tam, Kraków nie potaniał niczego, a Kielce powstały nieco wcześniej, czyli przy lekko mniejszych cenach materiałów) ![]()
Ostatnio edytowane przez kot : 20.12.2011 o godz. 20:08.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja mam tylko nadzieję że ruszą jakieś prace również przy otoczeniu stadionu i może przy elewacji (chociaż to drugie raczej wątpliwe). Kurcze szkoda żeby taki stadion się marnował tzn frekwencja była na poziomie 13 tys :(
|
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2011
Offline |
|
|
Mi wystarczy, że na G zlikwidują "to coś" na samym środku holu na parterze. Mam na myśli tę dziwaczną konstrukcję ze starych reklam i z rynną czy inną rurą spustową w środku. Potem możemy dyskutować o nagłośnieniu i poprawie estetyki.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|