The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.12.2011, 00:18
laurence napisał(a):Wyświetl post
jak byłem na meczu z Górnikiem to nie sprzedawali biletów na sektor B z tego co widziałem to na meczu z Widzewem sektor B też pusty. Jaki jest powód takiej decyzji?
Kasa. Wiedza ze nie bedzie pelnego stadionu, jezeli nie sprzedaja tam biletow, to nie musza miec tyle ochrony i oszczedzaja troche kasy
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 07.12.2011, 00:26
bellic88 napisał(a):Wyświetl post
Przed ostatnim meczem wychodzili z zachodniej. Sesja do kalendarza zrobiona była w szatni i z tego co widać to wyglądała na używaną pomimo sesyjnego wystroju. Wygląda więc na to że korzystają z zachodniej Ale nic nie wiadomo na pewno jak zawsze
Wychodza z zachodniej... ale szatnie maja w poludniowej. Ze wzgledu na to, ze poludniowa ma cale zaplecze - pokoj trenera, odnowe biol. itp.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
andrzej
Member

Od: 05.2010

Stary 07.12.2011, 02:45
Ile to będzie trwało? Czy zrobiono już nagłośnienie na G?
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 08.12.2011, 00:26
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Wychodza z zachodniej... ale szatnie maja w poludniowej. Ze wzgledu na to, ze poludniowa ma cale zaplecze - pokoj trenera, odnowe biol. itp.
Na południowej jest szatnia z zapleczem, kiepskim bo kiepskim, ale zapleczem.
Na zachodniej jest szatnia z salką treningową, ale bez reszty zaplecza.
Na naszym stadionie nie ma ani jednej kompletnej szatni. Normalnie zarówno szatnia gospodarzy, jak i gości powinna mieć salkę treningową oraz odnowę biologiczną.
Nowa szatnia wykorzystywana jest tylko do robienia zdjęć
Odpowiedz cytując
master17
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 08.12.2011, 16:06
A jest opcja aby tą szatnie odpowiednio wyposażyć ?
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 08.12.2011, 17:50
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
Na południowej jest szatnia z zapleczem, kiepskim bo kiepskim, ale zapleczem.
Na zachodniej jest szatnia z salką treningową, ale bez reszty zaplecza.
Na naszym stadionie nie ma ani jednej kompletnej szatni. Normalnie zarówno szatnia gospodarzy, jak i gości powinna mieć salkę treningową oraz odnowę biologiczną.
Nowa szatnia wykorzystywana jest tylko do robienia zdjęć
Poczekajmy aż Wisla odbierze stadion, wtedy będzie wiadomo, co należy do Wisły a co do miasta. Dziwie Ci się Piotrze czasami, że tak łatwo ulegasz modzie na bezmyślną krytykę naszego stadionu. Trzeba brać pod uwagę, że u nas jest inna sytuacja prawna, niż na Legii, którą tak wszyscy się zachłystują, stawiając jej stadion na wyrost, za wzór wzorów. Zacytuję tutaj Waszą niedawną dyskusję w sprawie kosztów budowy stadionów :

Jacko_1 napisał(a):
Kraków:
Pojemność: 33 326
Koszt = ok. 550 mln zł.
Koszt za jedno miejsce: 16.504 zł.

Poznań:
Pojemność: 43 098
Koszt 746 mln zł
Koszt za jedno miejsce: 17.310 zł.

Wrocław
Pojemność: 43 308
Koszt: 857 mln zł
Koszt za jedno miejsce: 19.789 zł.

Gdańsk
Pojemność: 43 615
Koszt 864 mln zł
Koszt za jedno miejsce: 19.809 zł.

Pepsi Arena
Pojemność: 31 103
Koszt: 374 mln zł
Koszt za jedno miejsce: 12.024 zł.
Bzdurą są cytowane dane. Kocham fachowców od niesprawdzonych informacji, ale ogłoszonych w mediach. Poznań już dawno przekroczył 800 milionów, choćby z uwagi na zalecenia FIFA oraz prace wokól stadionowe, które Wiśle tak skrupulatnie wliczacie. Legia zaś już w 2008 roku po głosowaniu Rady Miasta Wa-wy, żeby wyłonić najtańszego wówczas wykonawcę w przetargu, zwiększyła nakłady z 360 na 460 milionów (http://stadion.legia.com/budowa/index.php?akt=3529). Boiska treningowe z tego co wiem, były finansowane oddzielnie przez miasto, a przecież do dziś przebudowuje się teren wokól stadionu, już po oddaniu stadionu Legii, czyli z nowych pieniędzy. Zresztą bufetowa dla Waltera, o pólnocy jest w stanie wysłać ekipę remontową, bez pytania o koszty lub informowaniu o nich. U nas Majcher komunikuje się z nami noworocznie z najdroższego w Polsce stadionu w klasie 15-to tysięczników. Fajnie jest podać do wiadomości publicznej wstępne koszty przetargowe u innych, a potem unikać danych o kolejnych kosztach, nie tak jak w Wiśle, gdzie jeszcze nie dodano kosztów w rzeczywistości, a już publicznie je doliczono. Tak więc nie popadajmy w medialny przekręt faktów, bo artyści od Archi-Szopy, skłonni będą uznać nasz stadion za szpital dla psychicznie chorych kibiców Wisły Kraków i wy w to uwierzycie, bo media tak podały, że jesteśmy wariatami.

Ja spokojnie poczekam, aż dym medialny opadnie i zaczną być widoczne fakty a nie mity tak kosztowe, jak i techniczno-użytkowe. Myślę, że po Euro 2012, prędzej czy później nie jednemu oczy wyjdą z orbit, jak poznają fakty a nie medialne mity. Poczekajmy też, aż stadion Wisły zostanie ukończony w każdym detalu. Dla mnie stadion Wisły, jest takim Maybachem pośród aut seryjnych. Wygląda tradycyjnie, czyli niemodnie na tle innych, ale wykonany i wyposażony będzie ponadstandardowo. Każdy kibic Wisly , jak VIP może udać się do wnętrza trybun i korzystać z jego wyposażenia, podczas gdy przykładowi kibice Legii, z większości trybun, będąc zmarzniętymi, mogą udać się najwyżej na zewnątrz trybuny pod gołe niebo, gdyż wszyscy nie zmieszczą się wewnątrz nielicznych pomieszczeń użytkowych ( na trybunę dostają się bezposrednio z pola, nie tak jak na Wiśle, z przestrzennych, wykończonych i oszklonych pomieszczeń). Na Legii zamiast tak wykończonych trybun, mają garaże aut w tych trybunach, dla przykładu nawet na 1 piętrze i dumnie uznają je za powierzchnie użytkową, tylko co to za m2 w betonie wyłącznie, w porównaniu z m2 na Wiśle, wykończonymi i klimatyzowanymi ? Jak tu porównywać koszty tak zaprojektowanych i wykończonych stadionów ? Maybach, może nie zachwyca modną linią, ale jest Maybachem a nie Fordem czy nawet Mercedesem.
Zamykasz drzwi Maybacha czy stadionu Wisły i wewnątrz jesteś VIPem a nie szpanerem reklamowym, który nawet nie ma drzwi czy okien, żeby je za sobą zamknąć, a pod szmacianym dachem wieje, jak w cabrio
Ostatnio edytowane przez kot : 08.12.2011 o godz. 20:25.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 08.12.2011, 18:43
Od dawna o tym pisze i się już kilkukrotnie powtarzałem ale ludzie i tak są na tyle ograniczeni że tego nie rozumieją. Porównują betonowe trybuny oplecione jakimś taytanowym materiałem z zabudowaną i klimatyzowaną powierzchnią biurowo-handlową,wykończoną w standardach galerii handlowych
Odpowiedz cytując
bellic88
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 08.12.2011, 18:58
Popieram. Przyznaję się bez winy że początkowo nie byłem fanem naszego nowego stadionu (zarówno w aspekcie wyglądu jak i kosztów) do momentu kiedy pierwszy raz się na nim zjawiłem. Od tego czasu drażnią mnie wszystkie informacje na temat jaki to nasz stadion nie jest be, fuj i w ogóle. Bo jak można porównywać, tak jak napisali to moi przedmówcy, betonowe trybuny otoczone jakąś konstrukcją do trybun posiadających zaplecze w postaci zamkniętych i klimatyzowanych pomieszczeń. Po za tym stadion najlepsze wrażenie robi w środku tzn na trybunach. Moim zdaniem widoczność wcale nie jest taka okropna jak wszyscy mówili. Do tego uważam że mamy najładniejszą kolorystykę i układ krzesełek(powinna być za to jakaś nagroda). Co do bryły to również zgadzam się że może i nie jest modna ale ma coś w sobie. Nawet jeśli jest monumentalna to może i dobrze bo ukazuje powagę a nie jakiś plastic-fantastic żeby było cool i modnie. A ostatnią sprawą jest również to że zarówno sam stadion jak i otoczenie wokół niego nie jest jeszcze ukończone. Tutaj bardzo liczę na klub który pokazał już w paru sprawach (ławki rezerwowych, strefa kibica, duże plakaty na elewacji C) że ma pomysł i potrafi zrobić coś cieszącego oko formą i estetyką. A gdyby się nic nie działo to trzeba będzie naciskać na klub żeby coś zrobił(do czego mam nadzieje nie dojdzie).
Odpowiedz cytując
Sensej
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 12.12.2011, 23:31
Dziś ucierpiała brama od C.

Seicento przy wjeździe pod strefe kibica nie wyhamowało na lodowisku jakie było na asfalcie do dojazdu. O dziwo bramy dość mocne starcie wygrały dość znacznie
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 14.12.2011, 04:59
Cytat:
Bzdurą są cytowane dane. Kocham fachowców od niesprawdzonych informacji, ale ogłoszonych w mediach. Poznań już dawno przekroczył 800 milionów, choćby z uwagi na zalecenia FIFA oraz prace wokól stadionowe, które Wiśle tak skrupulatnie wliczacie. Legia zaś już w 2008 roku po głosowaniu Rady Miasta Wa-wy, żeby wyłonić najtańszego wówczas wykonawcę w przetargu, zwiększyła nakłady z 360 na 460 milionów (http://stadion.legia.com/budowa/index.php?akt=3529). Boiska treningowe z tego co wiem, były finansowane oddzielnie przez miasto, a przecież do dziś przebudowuje się teren wokól stadionu, już po oddaniu stadionu Legii, czyli z nowych pieniędzy.
W cenie stadionu (tych 460mln PLN Brutto) było wyburzenie starego obiektu, budowa nowego i budowa 2 boisk treningowych. A czemu mówi się, ze stadion Legii kosztował 370mln? Bo Warszawa odzyskała VAT. Budowa okazała się też tańsza, niż zakładała cena z przetargu i różnica wróciła do miasta. Przetarg na stadion Legii rozstrzygnięto w wakacje roku 2008, czyli w czasie największej hossy budowlanej - ceny były wtedy dobrych kilkadziesiąt procent wyższe, niż już pod koniec 2008r, po krachu gospodarczym na świecie.
Co do krytyki ceny naszego stadionu - problemem nie jest oferta z przetargów, a wzrost względem tej wyceny przetargowej - dołożono ponad 140mln PLN, zwiększając zakres prac jedynie o IT warte około 25mln (pomijam, że na Legii sprzęt lepszej klasy kosztował ponad dwukrotnie taniej - system dostępu dla wszystkich trybun zamontowano tam za 11mln PLN, u nas było to 20mln, a zamontowano najtańsze urządzenia). I jednocześnie ten obiekt oszpecono, próbując "ciąć" koszty.
A co do kosztów innych stadionów - można się zgodzić, że to pozornie trybuny owinięte siatką, ale tam jest więcej pomieszczeń komercyjnych, niż u nas. Weź chociażby pod uwagę stadion Legii, gdzie zapomina się, że tam są 2 poziomu parkingu pod 3 trybunami, ale również przemyślane pomieszczenia komercyjne od strony ul. Łazienkowskiej (sports bar, muzeum Legii, sklep kibica, fitness klub). Na zachodniej jest centrum konferencyjne, powierzchnia biurowa, business klub.
A projekt naszego stadionu, jest po prostu spieprzony - drogi w budowie, a ani atrakcyjny wizualnie, ani mający szerokie zaplanowane powierzchnie komercyjne. Nasz stadion oferuje raptem 2tys m2 powierzchni biurowej i tą strefę kibica, która w zasadzie była zwykłą powierzchnią biurową, oznaczoną jako "muzeum klubowe". Nie pomyślano o tym, aby jak najlepiej zaprojektować to do działalności muzealnej, sklepowej czy zrobienia właśnie pub'u dla kibiców.
Co do przejęcia obiektu przez Wisłę - trzeba będzie sporo doinwestować. Do zrobienia kioski gastronomiczne, trzeba przebudować zaplecze dla VIPów na trybunie zachodniej (obecnie to zwykłe zaplecze dla kibica z wyłącznie toaletami), wyposażyć kuchnie, zrobić odnowę biologiczną dla piłkarzy, zrobić restauracje. Powierzchnia biurowa to malutkie 25-50m2 biura, zamiast otwartej przestrzeń do dowolnej adaptacji przez najmującego. Rozmieszczone są też w takim miejscu, że nie bardzo jest co z tą powierzchnią zrobić - wąska, długa, wzdłuż ulicy Reymana.
Za tą kasę (550mln) można było wybudować obiekt z zamykanym dachem, dobrze rozplanowaną powierzchnią komercyjną, dobrym zapleczem sportowym i jednocześnie bardzo dobry architektonicznie w formie klocka. Niestety, projekt całkowicie spieprzono, a koszty budowy nijak mają się do możliwości zarobkowych i prezentowanej estetyki i funkcjonalności. Ja głównie to krytykuję i w tej kwestii zdania nie zmienię.
Fakt, ze Wisła jeszcze będzie musiała masę kasy zainwestować, jeszcze bardziej wyolbrzymia ten fakt.

Daj też spokój z tym Maybachem, to były samochody zaprojektowane w każdym detalu, a nie obiekt wymagający remontu.

Ja wiem, że można się podniecać fajnym standardem dla kibiców, ale kibic to tylko mała część dochodu dzisiejszych stadionów. Trzeba zadbać o funkcje pozasportowe i o VIPów, bo to stąd płynie prawdziwa kasa. Wysoki standard dla kibica, to tylko wyższe koszty utrzymania, czyt. droższe bilety.
Co do wyśmiewanego problemu odległości od boiska. Spójrzcie na rozmieszczenie ludzi na trybunach. Najlepiej sprzedają się drogie bilety na II poziomie trybuny wschodniej, przy czym I poziom jest praktycznie pusty - duża odległość od boiska mocno obniża standard oglądania widowiska z tych miejsc (podobnie jak powyrzucane miejsca poza obręb boiska na skrajnych sektorach przed narożnikami, narożniki I poziomu i skrajne sektory trybun za bramkami).
Mocno ogranicza to liczbę widzów, bo działa psychologia - nie stać mnie na drogi bilet, a za tani nie będę miał dobrej widoczności. Na całym świecie te miejsca sprzedają się dosyć dobrze, bo widzowie chcą być blisko boiska i piłkarzy, a jednocześnie komfort oglądania jest całkiem niezły. U nas odległości nie dość, że obniżyły znacząco komfort, to jeszcze widzowie zamiast blisko boiska, to są blisko band reklamowych. Ten sam problem, z którym borykają się stadiony lekkoatletyczne podczas meczy piłkarskich, mamy na stadionie typowo piłkarskim. Aby te miejsca się sprzedawały, to klub musiałby ściąć ceny do poziomu niższego, niż za bramkami. Kolejne straty dla klubu.
Zapełnienie tego obiektu może nie być ani łatwe, ani szczególnie opłacalne.
Ostatnio edytowane przez PiotrG : 14.12.2011 o godz. 05:30.
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 14.12.2011, 21:09
Ja sie pytam jak w tym klubie ma być normalnie? jak podstaw się nie ogarnia! Właśnie pisze z kolejki na sektor A.. rozumie jak by był full na stadionie a jaka jest frekwencja wszyscy wiemy
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
Ramones
Junior Member

Stary 15.12.2011, 01:57
Ale pomysl tylko medyk jak mozesz nie stac w kolejce skoro na 15tys ktore wczoraj bylo na meczu pewnie kolo 1/2 tys kupowalo bilety przed samym meczem. Wybacz ale podejrzewam ze nawet jakbys mial kupowac bilety na Santiago Bernabeu to watpie zeby byla tam przepustowosc 2 tys w 1h...
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 15.12.2011, 12:47
kluby takie jak Barcelona/Reak mają blisko 1000 punktów sprzedaży biletów, więc dla nich to jest pikuś
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 15.12.2011, 15:11
Współczuje tym którzy stali wczoraj w kolejce. Lata temu nigdy nie kupowałem w przedsprzedaży (nawet nie wiem czy była) i 10 tys ludzi mogło kupic bilety w powiedzmy 45min- 1 godz. Wczoraj kilku znajomych wrócilo do domu jak 5 min przed meczem byli w połowie kolejki kończącej się prawie przy skrzyżowniu Reymana z Reymona- w kolejce może góra 2 tyś ludzi i czekania na min.2 h.Paranoja.Basałaj nie radzi sobie z tym stadionem a chce mieć komplet 33 tys na lepszych meczach.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 15.12.2011, 15:26
kłania się -------->>> bilety.wisla.krakow.pl i wiele innych możliwości ...
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.12.2011, 15:35
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Współczuje tym którzy stali wczoraj w kolejce. Lata temu nigdy nie kupowałem w przedsprzedaży (nawet nie wiem czy była) i 10 tys ludzi mogło kupic bilety w powiedzmy 45min- 1 godz. Wczoraj kilku znajomych wrócilo do domu jak 5 min przed meczem byli w połowie kolejki kończącej się prawie przy skrzyżowniu Reymana z Reymona- w kolejce może góra 2 tyś ludzi i czekania na min.2 h.Paranoja.Basałaj nie radzi sobie z tym stadionem a chce mieć komplet 33 tys na lepszych meczach.
Widziałem wczoraj tę kolejkę i przyłączam się do wyrazów współczucia.

Władze klubu starają się zapełnić stadion wydając tysiące złotych na kampanie medialne a gdy taki potencjalny klient zdecyduje się na pójście na stadion, to nie potrafią mu nawet sprzedać biletu w normalnych warunkach.

Kupno biletu na mecz piłkarski, sprawa zdawałoby się całkiem prosta do zorganizowania, w Wiśle urasta do rangi problemu nie do rozwiązania.
Wszystko zaczyna się od tego, że po bilet należy się specjalnie wybrać na Reymonta. Co tam jakieś Internety lub punkty sprzedaży na mieście, my się szanujemy i nie sprzedajemy biletów byle gdzie.
Kolejny problem pojawia się przy kasie. Żeby otrzymać wejściówkę musisz się wylegitymować Karta Kibica i ewentualnie dokumentem uprawniającym do zniżki. Tłumaczenia, że Kartę masz wyrobioną i twoje dane przecież są w systemie nic nie dadzą. Każdy kibic to w końcu potencjalny przestępca, który musi udowodnić Władzom, ze nie ma złych zamiarów.
Załóżmy jednak, że jesteś już na Reymonta, masz dokumenty i przychodzi do płacenia. Tutaj pojawia się kolejny problem- płatność tylko gotówką. Kartą to sobie możecie płacić w galeriach handlowych, u nas, na Wiśle takie nowinki nie przejdą.

Ciekaw jestem ilu nowych klientów po takich przejściach powie sobie - nigdy więcej, wole za podobne pieniądze pójść do kina.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 16.12.2011, 16:34
Dobra to teraz wyciągnę z kapelusza dla was prawdziwego zonk-a

Co teraz z trybuną wschodnią Nie będzie czasami zamknięta
PiotrG może coś nam rozjaśni
chodzi i system oddymiania
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 17.12.2011, 11:03
Diabli wiedzą.
Patrząc na to co się dzieje, to miasto już NIC na stadionie od dłuższego czasu nie robi. Jeśli zacznie się instalacja systemu oddymiania na wschodniej, to jakaś informacja się powinna ukazać.
Odpowiedz cytując
Sylwek1906
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 17.12.2011, 11:39
Ma być remont stoisk cateringowych na wschodniej z narożnikami tyle mi wiadomo.
Odpowiedz cytując
mIcHaL666
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 17.12.2011, 13:00
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
Diabli wiedzą.
Patrząc na to co się dzieje, to miasto już NIC na stadionie od dłuższego czasu nie robi. Jeśli zacznie się instalacja systemu oddymiania na wschodniej, to jakaś informacja się powinna ukazać.
Możesz podać źródło?
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 17.12.2011, 16:17
czego źródło? że nic się nie dzieje?
przecież każdy to widzi
Odpowiedz cytując
mIcHaL666
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 17.12.2011, 16:43
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
czego źródło? że nic się nie dzieje?
przecież każdy to widzi
Oczywiście zacytowałem złego posta. Chodziło mi o źródło:

Sylwek1906 napisał(a):Wyświetl post
Ma być remont stoisk cateringowych na wschodniej z narożnikami tyle mi wiadomo.
Odpowiedz cytując
loomp
Member

Od: 03.2004

Stary 18.12.2011, 17:05
Za system oddymiania wschodniej zabrali się chyba zaraz po meczu z Twente. Znajoma, która pracuje jako steward, mówiła o rusztowaniach rozstawianych pod trybuną na dzień po meczu.
Odpowiedz cytując
mikereg
Member

Od: 11.2006

Stary 18.12.2011, 22:00
Tylko miejmy nadzieje za jak to prawda i coś robią to ze się wyrobia szybciej niż mialo być bo podobno miało to trwać 3 miechy a my już w lutym gramy mecze w tym w pucharach wiec jak by tak wschodnia byla zamkieta to juz bedzie kabaret do potegi
Odpowiedz cytując
andrzej
Member

Od: 05.2010

Stary 19.12.2011, 16:00
A czy na trybunie południowej jest już system oddymiania? Rozumiem, że na północnej i zachodniej już jest. Na południowej w dalszym ciągu nie ma nagłośnienia. Ponad to przydał by się mały lifting przestrzeni pod trybuną w momencie budowy kiosków gastronomicznych i instalacja np. telewizji stadionowej tak ja mo to miejsce na pozostałych trybunach.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 19.12.2011, 17:16
na północnej i południowej trybunie nie musi być systemów oddymiania. na zachodniej jest , na wschodniej mają teraz robić
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
rafil
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 19.12.2011, 18:45
Przechodząc dziś koło stadionu widziałem że coś się dzieje, mianowicie koło Strefy Kibica robotnicy coś kombinowali na podnośniku, a praktycznie na całej długości E i w narożnikach zdjęte były kasetony. Wie ktoś co oni robią?
Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,
Ten boski Krakowski nasz TS.
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 19.12.2011, 21:40
PiotrG napisał(a):
A czemu mówi się, ze stadion Legii kosztował 370mln? Bo Warszawa odzyskała VAT
Zaznaczyłem w swoim tekście, że Legia i W-wa mają inną sytuację prawną w Polsce niż cała reszta Polski, gdyż z pozoru, pytanie nasuwa się samo - czemu Kraków nie występuje o zwrot VAT-u ?. Słusznie to jednak ująłeś, że mówi się tylko, ale VAT czy bez VAT-u nic tu nie zmienia w kontekście naszych rozważań, bo przecież to najwyżej - pstra "łaska", czyli w tym przypadku wsparcie ze strony skarbu państwa (jego zysk lub strata), a nie prawdziwe koszty stadionu. A no właśnie, jakoś dziwnie nie mówi się nic , że R22 otrzymał kilkadziesiąt (80 ?) milionów z Ministerstwa Sportu w ramach wsparcia miasta Kraków w sprawie budowy stadionów pod Euro 2012, czego Legia mieć nie mogła, tylko czy ktoś to odlicza od ogólnych kosztów stadionu lub poniesionych przez miasto Kraków ?

Zapewne masz rację co do wielu uchybień podczas budowy R22 oraz potanień materiałowych czy różnić w detalach, jak IT itp, ale są to inne niż decydujące czynniki, w kontekście całości kosztów stadionu, zwłaszcza w porównaniu do poszczególnych projektów stadionów Wisły i Legii. Koszty R22 muszą być większe od Ł3 z uwagi na różnice tych projektów, ale jak widać, różnice tych kosztów są i tak bardzo niewielkie, przynajmniej nie tak drastyczne, jak w porównaniach kosztów innych stadionów o zbliżonej pojemności . Poziom minus 1 na Wiśle i brak takowego na Ł3 to nie tylko brak tego poziomu, ale i inna konstrukcja stadionu oraz zdecydowanie większe koszty ( inny poziom wód gruntowych ). Przechodząc z dołu do góry, po drodze mamy pełną zabudowę trybun z zewnątrz i ich wyposażenie, co także znacznie rzutuje na różnicę w kosztach, gdzie na Ł3 większość 3 trybun i narożników jest od zewnątrz wogóle nie zabudowana, czyli nie wyposażona, a przeciweż wiadomo, iż wyposażenie to niejednokrotnie drugie tyle, co sama konstrukcja. Wreszcie sztywna i zabudowana konstrukcja zadaszenia trybun przy R22 wraz z systemem ogrzewania tego dachu, to także inne pieniądze, niż przewiewna i lekka konstrukcja przy Ł3. Myślę, że każdy z nas, powinien tak podstawowe różnice, uwzględniać przy próbach porównań ze stadionem Legii (Maybach i Mercedes cabrio ). To prawie tak, jakby porównywać podobne w pojemności - stadion Kielc do stadionu Cracovii i dziwić się, dlaczego różnica w kosztach wynosi aż kilkukrotnie więcej (mimo, a nie tylko dlatego, że akurat tam, Kraków nie potaniał niczego, a Kielce powstały nieco wcześniej, czyli przy lekko mniejszych cenach materiałów)
Ostatnio edytowane przez kot : 20.12.2011 o godz. 20:08.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
bellic88
Senior Member

Stary 19.12.2011, 23:22
Ja mam tylko nadzieję że ruszą jakieś prace również przy otoczeniu stadionu i może przy elewacji (chociaż to drugie raczej wątpliwe). Kurcze szkoda żeby taki stadion się marnował tzn frekwencja była na poziomie 13 tys :(
Odpowiedz cytując
tsikar
Junior Member

Od: 08.2011

Stary 19.12.2011, 23:45
andrzej napisał(a):Wyświetl post
Na południowej w dalszym ciągu nie ma nagłośnienia. Ponad to przydał by się mały lifting przestrzeni pod trybuną w momencie budowy kiosków gastronomicznych i instalacja np. telewizji stadionowej tak ja mo to miejsce na pozostałych trybunach.
Mi wystarczy, że na G zlikwidują "to coś" na samym środku holu na parterze. Mam na myśli tę dziwaczną konstrukcję ze starych reklam i z rynną czy inną rurą spustową w środku. Potem możemy dyskutować o nagłośnieniu i poprawie estetyki.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów