The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Emenems81
Banita

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.11.2011, 08:40
U Nas Lamey nie zagrał pełnej rundy, a przychodził jako gwiazda - więc jakie to ma znaczenie?
Odpowiedz cytując
arrosmay
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 20.11.2011, 09:12
Emenems81 napisał(a):Wyświetl post
U Nas Lamey nie zagrał pełnej rundy, a przychodził jako gwiazda - więc jakie to ma znaczenie?
Jakby przychodził jako gwiazda to by mu dali kontrakt na 3 lata, a nie na rok.

Jak tak patrzę na tą bramkę Wolskiego to pomijając to, że ma chłopak potencjał, trzeba przyznać, że piłka mu ewidentnie zeszła.
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Od: 10.2010

Stary 20.11.2011, 10:23
Przychodził jako gwiazda?
Chyba betlejemska.

Po przeczytaniu wpisów na forum jego byłego klubu, dalej nazywać go jako gwiazda była głupotą.
Zresztą większy lament był niż zachwyt po tym transferze.
Ostatnio edytowane przez Piotson : 20.11.2011 o godz. 14:32.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 20.11.2011, 10:43
arrosmay napisał(a):Wyświetl post
Jakby przychodził jako gwiazda to by mu dali kontrakt na 3 lata, a nie na rok.

Jak tak patrzę na tą bramkę Wolskiego to pomijając to, że ma chłopak potencjał, trzeba przyznać, że piłka mu ewidentnie zeszła.
Jeśli Mistrz kraju ściąga zawodnika z myślą o podstawowym składzie , z chęcią gry w Lidze Mistrzów to na pewno daje mu odpowiednie gażę . A to że i gwiazdy ściąga się tylko na rok , można sypąć przykładami jak z kapelusza. Zawodnicy w wieku 32-33 praktycznie lat nigdy nie podpisują dłuższych kontraktów niz na 1-2 lata . Nie ma co nazywać Lameya gwiazdą , ale kontrakt na pewno ma 'europejski "

Nie chcę się zakładać , ale Lamey zarabia tyle ile Żyro , Wolski , Kosecki i paru innych chłopaków z Legii razem wziętych . Może i zawodnicy zagraniczni nie wymagają dużego wkładu finansowego na początek , to sam kontrakt zawsze mają na wysokim poziomie . Tym bardziej jeśli zaznali już smaku gry w dobrych klubach i ligach .

To że polityka kadrowa Legii zmierza w dobrym kierunku , wydawało by się ze nie trzeba nikogo przekonywać . Jednak na forum wielu wydaje się chyba z zazdrości szukać u nich dziury w całym . A to przypadek , a to mu piłka zeszła , a dopiero zagrali dwa dobre spotkania . Więcej obiektywizmu .

Patrząc w naszą przyszłość , w lecie czeka nas kolejna rewolucja kadrowa ( wiele kontraktów się kończy , wielu zawodników po 30 ) . W Legii kibice mogą być wzdględnie spokojni o przyszłość drużyny .
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 20.11.2011, 10:50
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieję, że po ostatniej kolejce będziemy świętować na Rynku Mistrzostwo Wisły lub Śląska. Do tego dzisiaj jest bliżej Śląskowi niż Nam. Z wieloma Polakami w składzie da się grać i to Śląsk pokazuje. Legia też. Chwała Im za to. Nie tak jak w Wiśle, że grają śmieszni gracze z zagranicy w podstawowym składzie. Czy Celeban nie byłby lepszy od Jaliensa? Byłby. Czy Sobota nie byłby lepszy od Kirma? Byłby. Czy Kaźmierczak i Mila nie przydaliby się u Nas? Przydaliby się.
Prawda jest taka, ze jakby w Wisle byli tylko tak młodzi zawodnicy jak Wilk, Małecki, Jovanovic to druzyna prezentowałaby sie znacznie lepiej bo by tacy pilkarze mieli przed soba długie lata gry i chcieliby sie pokazac.
Odpowiedz cytując
arrosmay
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 20.11.2011, 14:17
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Jeśli Mistrz kraju ściąga zawodnika z myślą o podstawowym składzie , z chęcią gry w Lidze Mistrzów to na pewno daje mu odpowiednie gażę . A to że i gwiazdy ściąga się tylko na rok , można sypąć przykładami jak z kapelusza. Zawodnicy w wieku 32-33 praktycznie lat nigdy nie podpisują dłuższych kontraktów niz na 1-2 lata . Nie ma co nazywać Lameya gwiazdą , ale kontrakt na pewno ma 'europejski "
Z myślą o podstawowym składzie został ściągnięty Jovanoovic, a Lamey został sprowadzony na ławkę. Nie sądzę, byśmy ściągali gwiazdę na ławkę rezerwowych.

To że polityka kadrowa Legii zmierza w dobrym kierunku , wydawało by się ze nie trzeba nikogo przekonywać . Jednak na forum wielu wydaje się chyba z zazdrości szukać u nich dziury w całym . A to przypadek , a to mu piłka zeszła , a dopiero zagrali dwa dobre spotkania . Więcej obiektywizmu .
No sory, gość zagrał 3 czy 4 dobre mecze, a już się robi z niego gwiazdę. Pamiętacie co było po meczu Lecha z City? Gdzie jest teraz Możdżeń/Kiełb? Gdzie jest kilka innych gwiazdek, które miały chwilowy przebłysk i potem znikały? Wystarczy jedna kontuzja i wszystko może się zmienić, patrz Sobiech, Klich itp.

Patrząc w naszą przyszłość , w lecie czeka nas kolejna rewolucja kadrowa ( wiele kontraktów się kończy , wielu zawodników po 30 ) . W Legii kibice mogą być wzdględnie spokojni o przyszłość drużyny .
Wiesz opieranie zespołu na zawodnikach poniżej 20 roku jest również ryzykiem, bo jednak mają spore wahania formy, zobacz chociaż na poprzedni sezon Borysiuka czy Kucharczyka, czy chociażby u nas Małeckiego i Cikosa. Ciągle dobre mecze przeplatane beznadziejnymi.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 20.11.2011, 14:30
Lamey przychodzil jako gwiazda do Wisly ? No ktos tutaj hiperbolizuje. Czeka Was pewnie totalny remont w skladzie, ale mysle ze to nic zlego. Dobry trener znajdzie odpowiedni sklad i jakos to pouklada. Kasa jako taka bedzie, stadion,kibice,mozliwosc gry w pucharach. Nie jeden lepszy od tych co teraz u Was biegaja sie skusi.

Kucharczyk czy Borysiuk mieli slabsze sezony czy to w mlodych rocznikach, czy w nizszej lidze. Wolski reprezentuje pewien poziom od kilku lat. Bramki z Widzewem,Niemcami czy ta ostatnia to nie jest przypadek. Chlopak ma jeszcze glupia maniere dziwnych "zagran" tzn ryzykuje i czasami nie wyjdzie. Chlopak nie ma kompleksow, bawi sie pilka i potrafi zabawic sie zarowno obroncami Lechii czy Widzewa, jak i reprezentacji Niemiec. Oczywiscie nie mozna przesadzac i zaglaskac go, ale trzeba przyznac ze papiery na konkretnego grajka posiada. Teraz wszystko w jego glowie i nogach.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Teqcontroller
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 20.11.2011, 14:41
Pod jakim względem Lamey przychodził do Wisły jako gwiazda ?
"JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"

Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 20.11.2011, 14:50
No chłopak ma typową dla naszych młodych piłkarzy tendencję do "gaśnięcia" jak gra dłużej mecz, tzn. miewał w poprzednich meczach jak dłużej grał takie momenty, że trochę znikał (chociaż z Lechią już nie, z Lechią cały czas był pod grą). Natomiast nie da mu się odmówić, że przez ostatnie 6 spotkań w których grał (Widzew w lidze, Widzew w pucharze, Rapid, sparing z czwartoligowymi ogórkami, kadra U-20 z Niemcami i teraz Lechia) za każdym razem popisywał się fenomenalnym zagraniem, które kończyło się golem - albo jego autorstwa, albo po jego świetnej asyście, albo chociaż po fajnym dryblingu pod polem karnym (faul z Widzewem w pucharach na nim, po którym Wawrzyniak strzelił gola z rzutu wolnego). Nie licząc hattricka z ogórami (wiadomo), zrobił 6 bramek w 5 kolejnych spotkaniach, w tym 4 strzelił sam po fenomenalnych indywidualnych akcjach i zaliczył bardzo konkretną asystę z Rapidem. Ma swój moment. Zobaczymy co będzie dalej. Dobrze powiedziało Weszło: ręce na kołderkę, chłopak ma papiery na to, by zrobić karierę jak Lewandowski, ale może też zatrzasnąć się na solarce jak Smoliński.

Inna sprawa, że nawet jakby miał się zaciąć, to przykłady Borysiuka czy Rybusa pokazują, że z tego też można się podnieść i wrócić na solidny poziom.
Legionista
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 20.11.2011, 14:55
Niektórzy na tym forum nie mają za grosz obiektywizmu i szukają na siłe dziury w całym. Wolskiemu zeszła piłka? Tiaa, w meczu z Niemcami tez mu zeszło. Tak samo jak wszystkie jego drybligi to "przypadek". Jak dla mnie to pierwszy gość, który pokazuje co daję porządna szkółka piłkarska. Widać, ze gościowi nie przeszkadza piłka. Nie jest to typ szybkobiegacza typu Rybus, Małecki czy nawet Melikson, który wypuszcza piłke i szybko biegnie (do tego nie potrzeba szkółki). Jak Legia jeszcze ma takich ze 2-3 to będą klepali całą naszą ligą tak jak Barcelona klepie wszystkich w Primera Division. Znaczy 70% posiadania i 3-0 do przerwy. Wydaje mi się że ten Wolski to może być taki nasz polski Iniesta czy Xavi.

Niestety.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
zizou
Member

Od: 06.2011

Stary 20.11.2011, 15:24
Sartre napisał(a):Wyświetl post
... Zobaczymy co będzie dalej. Dobrze powiedziało Weszło: ręce na kołderkę, chłopak ma papiery na to, by zrobić karierę jak Lewandowski, ale może też zatrzasnąć się na solarce jak Smoliński.

Inna sprawa, że nawet jakby miał się zaciąć, to przykłady Borysiuka czy Rybusa pokazują, że z tego też można się podnieść i wrócić na solidny poziom.
Myślę, że przypadki podobne do Smolińskiego będziemy w Legii obserwować coraz rzadziej - i właśnie Wolski jest przykładem; kilka miesięcy temu miał OAS (Ostry Atak Sodówki), ale został szybko sprowadzony na ziemie przez sztab szkoleniowy i opiekunów z Akademii.

Za czasów Smolińskiego wyglądało to nieco inaczej; każdy "młody, podobno zdolny" był zagłaskiwany, ponieważ nie było ich u nas zbyt wielu. Teraz sprawa jest prostsza i sprowadza się do jednego zdania: "trenuj mały, bo jak nie będzie Ci się chciało to mamy 3 na twoje miejsce w młodszych rocznikach".
Oczywiście nie oznacza to, że nie będzie kłopotów z kolejnymi "gwiazdkami" i że jeszcze niejeden obiecujący zawodnik stanie się "Lost in Warsaw" (jak na przykład Korzym) - ale nie jest to tylko polska specyfika, takie życie.
"Zastanów się dwa razy zanim powiesz coś głupiego. Lepiej utrzymywać innych w niewiedzy niż od razu dać im pewność".
Odpowiedz cytując
Emenems81
Banita

Od: 07.2010

Stary 20.11.2011, 15:37
Teqcontroller napisał(a):Wyświetl post
Pod jakim względem Lamey przychodził do Wisły jako gwiazda ?
Fakt, chodziło mi raczej o Jaliensa, któremu duży artykuł pod tym względem poświęciło nawet weszło, które jest raczej ostrożne jeśli chodzi o ocenę zawodników

Tak czy inaczej, warto zobaczyć też bramkę Wolskiego z meczu z Niemcami..

Trzeba Legii zazdrościć i to nie tylko 1 czy 2 zawodników, ale całej szkółki.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 20.11.2011, 16:09
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Jak Legia jeszcze ma takich ze 2-3 to będą klepali całą naszą ligą tak jak Barcelona klepie wszystkich w Primera Division. Znaczy 70% posiadania i 3-0 do przerwy. Wydaje mi się że ten Wolski to może być taki nasz polski Iniesta czy Xavi.

Niestety.
Byłoby miło, gdyby te czasy wróciły

zizou napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że przypadki podobne do Smolińskiego będziemy w Legii obserwować coraz rzadziej - i właśnie Wolski jest przykładem; kilka miesięcy temu miał OAS (Ostry Atak Sodówki), ale został szybko sprowadzony na ziemie przez sztab szkoleniowy i opiekunów z Akademii.
Dokładnie. Smoła, Korzym czy Zjawiński nie byli wychowankami Akademii - byli utalentowanymi idiotami, którzy od razu odlecieli. Natomiast Akademia stawia na rozwój piłkarski, ale i mentalny. Taki Żyro ma bardzo poukładane we łbie.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
zgrybus
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 20.11.2011, 17:53
Nie przesadzajmy. Może i Wolski ma dobrą rundę , ale czy wyrośnie na gwiazdę się zobaczy. Spokojnie z tymi doniesieniami o młodej gwieździe Polskiej piłki kopanej , za wiele było takich graczy.
"Przyjaciele , Rodzina i Wisła"
Odpowiedz cytując
zizou
Member

Od: 06.2011

Stary 20.11.2011, 20:01
zgrybus napisał(a):Wyświetl post
Nie przesadzajmy. Może i Wolski ma dobrą rundę , ale czy wyrośnie na gwiazdę się zobaczy. Spokojnie z tymi doniesieniami o młodej gwieździe Polskiej piłki kopanej , za wiele było takich graczy.
Na szczęście gwiazdę z niego robią tyko niektórzy dziennikarze i kibice. W klubie otrzymuje jasne sygnały, że potencjał owszem ma, ale nad pewnymi rzeczami musi jeszcze popracować - potwierdzeniem jest choćby wypowiedź Skorży po meczu z Lechią.
Daje to podstawy żeby mieć nadzieję, że nie podzieli losu "meteorów" (masz rację, wielu takich w Polsce już było), ale jak będzie - zobaczymy. Może już następną rundę będzie miał słabszą, a może wprost przeciwnie - na razie to wróżenie z fusów. Ale niezależnie od tego jak będzie w przyszłości, na dziś - lepiej jest mieć Wolskiego w takiej formie, niż go nie mieć

P.S. Czytam sobie w innych wątkach i na shoutboxie, że według niektórych Czekaj zagrał u Was dobry mecz, według innych słaby. Jak dla mnie - jeśli zagra jeszcze ze dwa takie mecze jak dziś i nadal nie przekona malkontentów, oddajcie go nam - ma papiery na to, żeby przy Żewłaku szybko zostać czołowym obrońcą TME.
Ostatnio edytowane przez zizou : 20.11.2011 o godz. 20:07.
"Zastanów się dwa razy zanim powiesz coś głupiego. Lepiej utrzymywać innych w niewiedzy niż od razu dać im pewność".
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.11.2011, 20:42
zizou napisał(a):Wyświetl post
P.S. Czytam sobie w innych wątkach i na shoutboxie, że według niektórych Czekaj zagrał u Was dobry mecz, według innych słaby. Jak dla mnie - jeśli zagra jeszcze ze dwa takie mecze jak dziś i nadal nie przekona malkontentów, oddajcie go nam - ma papiery na to, żeby przy Żewłaku szybko zostać czołowym obrońcą TME.
Mam podobne zdanie. Zdecydowanie najlepszy obrońca Wisły dzisiaj.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
jaszczur90
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 20.11.2011, 20:45
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Mam podobne zdanie. Zdecydowanie najlepszy obrońca Wisły dzisiaj.
Tylko chyba my wolimy chwalić cudze niż nasze ostatnimi czasy
Odpowiedz cytując
legol
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 20.11.2011, 21:07
Wygląda na to że walka o mistrzostwo rozegra się między Legią i Śląskiem. Drugi raz nam się już nie fartnie. Terminarz ułożył się jednak tak, że Wisła może odegrać jeszcze dużą rolę w tej walce. Obie drużyny na wiosnę zagrają na R22 i mam nadzieję, że w przypadku gdy my nie będziemy o nic walczyć a Śląskowi będzie brakować punktów to im odpuścimy. Można by pomyśleć też o odpuszczeniu meczu za tydzień, ale z taką grą to raczej trzeba prosić Śląsk o najniższy wymiar kary

Świętowanie ze Śląskiem po ostatniej kolejce też byłoby piękne
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 20.11.2011, 21:10
legol napisał(a):Wyświetl post
Wygląda na to że walka o mistrzostwo rozegra się między Legią i Śląskiem. Drugi raz nam się już nie fartnie. Terminarz ułożył się jednak tak, że Wisła może odegrać jeszcze dużą rolę w tej walce. Obie drużyny na wiosnę zagrają na R22 i mam nadzieję, że w przypadku gdy my nie będziemy o nic walczyć a Śląskowi będzie brakować punktów to im odpuścimy. Można by pomyśleć też o odpuszczeniu meczu za tydzień, ale z taką grą to raczej trzeba prosić Śląsk o najniższy wymiar kary

Kur... odpuscmy wszystke mecze moze...
Odpowiedz cytując
Wsciekly Pies
Senior Member

Stary 20.11.2011, 21:48
K...a jak ja czytam i widzę że mamy odpuszczać mecze i to już koniec to sobie myślę czy k....a nie jest tak że ja jestem z Krk a reszta popaprańców z grodziska mazowieckiego czy innej pipidówy.
To JEST WISŁA KRAKÓW tutaj się ZAPIERDALA a nie odpuszcza!!!!!!!!!
Wszędzie na boisku po za nim w każdym starciu!!!!!!!!!!
piknik jestem...pozdro dla kumatych... piknikow oczywiscie...
Odpowiedz cytując
Orlik
Junior Member

Od: 10.2010

Stary 20.11.2011, 21:54
Wsciekly Pies napisał(a):Wyświetl post
To JEST WISŁA KRAKÓW tutaj się ZAPIERDALA a nie odpuszcza!!!!!!!!!
Wszędzie na boisku po za nim w każdym starciu!!!!!!!!!!
Pomyliłeś kluby. Tak to jest tylko w Legii. ;-)
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 20.11.2011, 21:58
legol napisał(a):Wyświetl post

Walnij się w głowę. Jeśli nie pomoże, spróbuj jeszcze raz. Aż do skutku.

Proponujesz braterskie wypinanie zadka - pachnie kazirodztwem. Obrzydliwość.

Pół forum nagle olśniło i odkryło, że Legia ma zdolną młodzież. Ok, tylko że Rybus czy Borysiuk pojawili się już za Urbana. I już wtedy ich chwaliłem, nie tylko ja z resztą. Więc nie ma tu żadnej sensacji, po prostu więcej zawodników weszło do drużyny, bo dorosło do ekstraklasy.

Nie ma co piać z zachwytu, bo to powinna być oczywistość. Tak to u nas jest w Polsce, że zachwycamy się jak coś działa normalnie i robimy z tego nie wiadomo co. Kapitan Wrona poprawnie ląduje w sytuacji awaryjnej i robi się z niego bohatera. Legia ma niezłą szkółkę i robi się z niej Barcelonę.

Zachwyty zachwytami, ale wszyscy zapominają że jeszcze 3 miesiące temu ten stawiany za wzór profesjonalizmu klub praktycznie zwolnił Skorżę i zatrudniał Weissa, po czym oświadczył że Skorżę zostawia bo z Weissem się nie dogadali. Doszedł megafart w pucharach i teraz czytam posty o Wolskim jako o polskim Messim.

Popadacie ze skrajności w skrajność. Prawda leży pośrodku. Skorża trochę nauczył się na błędach, głównie popełnionych u nas, ale i w Legii. Odpaliło paru młodych wilków. Świetna forma Radovica. Do tego wzmocnienie Ljuboją i Żewłakowem.

Tylko to są czynniki nie związane z profesjonalnym, długofalowym działaniem, a z łutem szczęścia. Żewłakow mógł się równie dobrze okazać drugim Jaliensem, a Ljuboja Eltonem-bis. I dziś mówilibyśmy o nowym trenerze Legii, którego klub szukałby po serii porażek w lidze i LE. Tego nie dało się przewidzieć, tak samo jak nie dało się przewidzieć że zawodnik z takim CV jak Jaliens okaże się emerytem, a kontuzję złapie Melikson i wszystko siądzie.

Naszą ligą nadal rządzi w dużej mierze przypadek, nie ma długofalowego działania i konsekwentnej budowy. Legia jest dopiero na początku tej drogi, owszem - z nienajgorszymi widokami na przyszłość. Ale nie przesadzajmy - nie jest lata świetlne przed innymi. Nawet nie jest powiedziane, czy zdobędzie MP w tym roku.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Wsciekly Pies
Senior Member

Stary 20.11.2011, 22:00
Orlik napisał(a):Wyświetl post
Pomyliłeś kluby. Tak to jest tylko w Legii. ;-)
Stary to nie jest śmieszne czasami się czuję właśnie jakbym był na forum innej drużyny niż to jest ogólnie napisane i ja z niewieloma wyjątkami reprezentował Wisłę Kraków.

Szkoda gadać... Czasami aż żal czytać...
piknik jestem...pozdro dla kumatych... piknikow oczywiscie...
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.11.2011, 22:09
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Doszedł megafart w pucharach i teraz czytam posty o Wolskim jako o polskim Messim.
Chyba megastart, a nie megafart. Rozumiem, że wkurza, gryzie po oczach, ale prośba o niepisanie kolejnej legendy
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 20.11.2011, 22:21
Chyba megastart, a nie megafart. Rozumiem, że wkurza, gryzie po oczach, ale prośba o niepisanie kolejnej legendy
Chłopie, czytaj cały post a nie wyciągaj kawałki. Nie deprecjonuję waszego sukcesu, ale na razie macie za sobą jedną rundę. Amikę próbowano po jednym sukcesie ogłosić dominatorem w polskiej lidze, a jak wyszło - wiadomo. Nadyma się kolejny balon, teraz pod nazwą Legia Warszawa.

A ja mówię: spokojnie. Będzie można mówić o skoku jakościowym, jak młodzież legijna będzie utrzymywać dobrą formę przez następne 12 miesięcy, Maciej zdobędzie MP, Legia zagra przynajmniej poprawny kolejny sezon w pucharach (nawet nie w LM - to cel wyśrubowany, ale powtórzy obecny sukces).

BTW: chyba zdążyłeś zauważyć, że wkurza to mnie ew. sukces Amiki i reszty triady - z oczywistych względów. Natomiast do (L) mam stosunek raczej neutralny. Więc nie jest tak, że nie śpię po nocach bo Wam dobrze idzie. Martwią mnie nasze problemy, nie Wasze sukcesy.
Odpowiedz cytując
wanciak86
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 20.11.2011, 22:30
z tą bramką Wolskiego to bym nie przesadzał. Typowe zamkniecie oczu i na pałe, a że trafiłą akurat tam, to miał szczescie. Nie ma co sie podniecac tym uderzeniem, napewno ladne, ale tez napewno nie celowane.

Co innego postawa młodych z Legii, akademia przynosi korzysci, i cholernie sie ciesze, że nastepna akademie ma otworzyc Lechia.

Co do akademii Legii, to maja Oni jeden wielki problem, ktory moze zaprzepascic ich dzialania. Jest to.. Barcelona, ze swoja szkolka w Warszawie.

Cale szczescie, ze ta szkolka nie powstala w Trojmiescie..
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.11.2011, 22:34
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Chłopie, czytaj cały post a nie wyciągaj kawałki. Nie deprecjonuję waszego sukcesu, ale na razie macie za sobą jedną rundę. Amikę próbowano po jednym sukcesie ogłosić dominatorem w polskiej lidze, a jak wyszło - wiadomo. Nadyma się kolejny balon, teraz pod nazwą Legia Warszawa..
Nic nie wyrywam z kontekstu, bo niby co? Deprecjonujesz, bo określiłeś go mianem megafarta.

Nasz megastart (jak na polskie warunki) w pucharach jest już FAKTEM, bo przebiliśmy się do wiosennych rozgrywek co wydarzyło się w tak zwanej III RP ze 4-5 razy. Nic nie pisałem o mega rundzie w lidze czy o tym, że będziemy dominatorem. Chodziło mi o jedną konkretną rzecz - występ w pucharach, który już jest namacalny.

Skoro sprowadzasz to do megafarta to znaczy, że już pojawia się kolejna legenda. Wszak my nigdy nie umiejętnościami, zawsze kupowaniem, sprzedawaniem albo fartem, prawda?
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 20.11.2011, 22:39
Cytat:
Zachwyty zachwytami, ale wszyscy zapominają że jeszcze 3 miesiące temu ten stawiany za wzór profesjonalizmu klub praktycznie zwolnił Skorżę i zatrudniał Weissa, po czym oświadczył że Skorżę zostawia bo z Weissem się nie dogadali. Doszedł megafart w pucharach i teraz czytam posty o Wolskim jako o polskim Messim.
Nie nie nie nie nie. Mylisz porównania. Wolski to jest polski Xavi, polskim Messi będzie Jagiełło

Zupełnie szczerze nie znoszę takich porównań. Ja bym bardzo chciał, żeby Wolski był polskim Wolskim, Małecki polskim Małeckim, a Możdżeń polskim Możdżeniem. Jeżeli chłopaki potrafią grać, to niech grają na własną markę, a takie porównania to sobie odpuśćmy, bo to obraźliwe zarówno dla Messiego, jak i dla porównywanych do niego zawodników.

Cytat:
Popadacie ze skrajności w skrajność. Prawda leży pośrodku. Skorża trochę nauczył się na błędach, głównie popełnionych u nas, ale i w Legii. Odpaliło paru młodych wilków. Świetna forma Radovica. Do tego wzmocnienie Ljuboją i Żewłakowem.

Tylko to są czynniki nie związane z profesjonalnym, długofalowym działaniem, a z łutem szczęścia. Żewłakow mógł się równie dobrze okazać drugim Jaliensem, a Ljuboja Eltonem-bis. I dziś mówilibyśmy o nowym trenerze Legii, którego klub szukałby po serii porażek w lidze i LE. Tego nie dało się przewidzieć, tak samo jak nie dało się przewidzieć że zawodnik z takim CV jak Jaliens okaże się emerytem, a kontuzję złapie Melikson i wszystko siądzie.

Naszą ligą nadal rządzi w dużej mierze przypadek, nie ma długofalowego działania i konsekwentnej budowy. Legia jest dopiero na początku tej drogi, owszem - z nienajgorszymi widokami na przyszłość. Ale nie przesadzajmy - nie jest lata świetlne przed innymi. Nawet nie jest powiedziane, czy zdobędzie MP w tym roku.
Zgadza się. Tak na dobrą sprawę przed sezonem nie da się przewidzieć co się będzie działo w trakcie. U nas nie ma powtarzalności, za dużo rzeczy wynika z nieprzewidywalnych zbiegów okoliczności. W jednym sezonie trafi Żewłak, Kuciak czy Ljuboja, a niewypałem będzieJaliens czy Lamey czy Nunez. W innym sezonie "przejawem mądrej polityki transferowej" będzie Melikson, Genkov czy Rudnev, a kompletną wpadką - Manu, Kneżević i Mezenga. Na kogo wypadnie na tego bęc. Jeden super-zdolny odpali, inny super-zdolny się zatnie. Dziś 5 minut sławy ma Wolski, wczoraj 5 minut poniżenia zaliczał Rybus.

Jedyne co się nie zgodzę, to że:

Cytat:
Legia jest dopiero na początku tej drogi
ale to tylko dlatego, że akademię piłkarską zakładaliśmy ponad 10 lat temu. Pod tym jedynym względem udało nam się trochę wyprzedzić konkurencję. Ale w ten sposób się MP nie wygrywa, to jest co najwyżej (przy dobrych wiatrach) szansa na 100% praw własności do jakiegoś super-talentu (i potencjalnego dochodu z jego sprzedaży) + wentyl bezpieczeństwa na wypadek, gdyby w następnej rundzie transferowej trafiło się kilku kolejnych Kelharów, Kneżevićów i Ogbuków, bo w razie czego zawsze da się wysupłać jakiegoś w miarę zdolnego dzieciaka.

Tak nawiasem mówiąc - jest akurat okres jarania się legijną młodzieżą, ale co by nie mówić - Lech ma Możdżenia, Kamińskiego, Gollę i jeszcze jednego chłopaka, Zagłębie w MESA co roku konsekwentnie walczy o mistrza, a Ruch co tylko pozbędzie się jednych świetnych młodych zawodników, to zaraz wymyśla kolejnych. Nie jest tak, że w Polsce młodych utalentowanych chłopaków nie ma skąd brać. Natomiast inną sprawą jest, że zaangażowanie w szkolenie młodzieży powinny wykazywać wszystkie ekstraklasowe kluby.

Cytat:
z tą bramką Wolskiego to bym nie przesadzał. Typowe zamkniecie oczu i na pałe, a że trafiłą akurat tam, to miał szczescie. Nie ma co sie podniecac tym uderzeniem, napewno ladne, ale tez napewno nie celowane.

Co innego postawa młodych z Legii, akademia przynosi korzysci, i cholernie sie ciesze, że nastepna akademie ma otworzyc Lechia.

Co do akademii Legii, to maja Oni jeden wielki problem, ktory moze zaprzepascic ich dzialania. Jest to.. Barcelona, ze swoja szkolka w Warszawie.

Cale szczescie, ze ta szkolka nie powstala w Trojmiescie..
Po pierwsze - to jak minął Lukjanovsa, to nie było z zamkniętymi oczami. To był błysk. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że niekoniecznie jednorazowy, bo w samym meczu z Lechią pokazał z dwa-trzy jeszcze podobnej klasy dryblingi i zagrania. A strzał zewnętrznym podbiciem, to jeszcze nie jest strzał "na pałę", choć oczywiście widać, że sporo pomogło mu to, że piłka mu siadła Tyle, że chłopak ma niezłą regularność w takich bramkach (choć oczywiście jeszcze do niedawna to była regularność osiągana w juniorach), więc może o ile 100% chirurgicznej precyzji w tym nie było, o tyle nie wypieprzył piłki na parking przy Torwarze, co jest przypadłością większości młodych w takich sytuacjach, którzy walą na chama i piłka leci w losowo wybranym kierunku o kącie 180 stopni na boki i 90 stopni w skali góra-dół. Wolski ma przynajmniej na tyle talentu, by walić takie piłki z grubsza w światłu bramki i z grubsza nie w bramkarza - tylko tyle i aż tyle. Co ja gadam "tylko tyle i aż tyle" - jak na polskiego piłkarza, to jest niespotykana umiejętność! A czy to podtrzyma - to się jeszcze okaże.

Jeżeli chodzi o szkółkę Barcelony - akurat ja się nią zupełnie nie martwię - oni, przynajmniej póki co, szkolić tam mają szkraby do 12 (albo 14, już nie pamiętam) roku życia. Po tym pewnie najbardziej obiecujących sobie zabiorą, a reszta solidnie wyszkolonych gdzie pójdzie? No cóż, pod ręką będzie akurat jedna całkiem renomowana polska szkółka piłkarska dla nieco starszych zawodników...
Ostatnio edytowane przez Sartre : 20.11.2011 o godz. 22:51.
Legionista
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 20.11.2011, 22:54
(...)
Skoro naciskasz, to niechętnie przyznaję: cała Polska widziała mecz w Moskwie. Sędzia kupiony, Gol na dopingu. Za tym stoją oczywiście wolnomularze.

Zadowolony?
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 20.11.2011, 22:56
Cytat:
Wszak my nigdy nie umiejętnościami, zawsze kupowaniem, sprzedawaniem albo fartem, prawda?
Cytat:
Legia Warszawa

9 Mistrzostw Polski
Potwierdzasz to nawet w swoim podpisie.

Dziękuję, dobranoc.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów