|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
Głupio sądziłam, że nikt nie czyta Onetu. Poza tym spodobała mi się złota korona Twoja kolej. |
|
|
|
Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Był sobie kapitan polskich transatlantyków, słynny z bajerowania, czarowania pasażerów statków którymi dowodził.
Jak nazywali go podkomendni, jak miał na imie i nazwisko? Kto napisał książkę o tym kapitanie? I jakiego jeszcze innego kapitana opisał? |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
Nie mam szczęścia ostatnio do odgadywania, ale nie lubię się poddawać to spróbuje raz jeszcze: Odpowiem, chociaż kupy się to nie będzie trzymało uprzedzam na wstępnie z moich informacji wynika że: Podkomendni nazywali go ''Szamanem Mórz'' Pływał na SS Kościuszko, SS Pułaski, SS Piłsudski, SS Batory. Nazywał się Eustazy Borkowski. Książkę o nim napisał Karol Olgierd Borchardt. Innym kapitanem którego opisał autor był Mamert Stankiewicz w książce pt ''Znaczy kapitan'' Tyle ode mnie. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Zgadza się, obie te książki są świetne, pełne ciekawych historii i anegdot.
WISŁAZWE zadawaj! |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Co to za Panowie, na zdjęciu jest ich dwóch lecz w sumie było trzech
Z czego są znani. ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Dam wam taką podpowiedź, że ta zagadka zostanie rozwiązana w bardzo krótkim czasie
Przeglądnijcie dokładnie ostatnie dwie strony tego tematu. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Szelmo Ty, jakie dwie strony, toć wystarczyło kilka postów do góry przewinąć : ) Na fotografii Jozef Gabčík i Jan Kubiš, wykonawcy rzeczonego zamachu na Heydricha.
![]() Kto to i co wynalazł? Okoliczności fotki dość sugestywne.
Ostatnio edytowane przez Watts : 08.10.2011 o godz. 19:58.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Laszlo Biro, wynalazł długopis?
Jeśli dobrze, niech ktoś ze Starych wyjadaczy zada za mnie ![]() ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
Haaa! To byłoby za łatwe Rozwiązanie zagadki: Laszlo Biro wynalazca długopisu ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Oczywiście - to Laszlo, alias Ladislao José. Ciekawostka - w 1950 patent od niego kupił niejaki Bich, który od swojego nazwiska odciął jedną literkę i uczynił wynalazek Madziara sztandarowym produktem swojej firmy o tej nazwie.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
Tutaj mam problem, bo nie wiem czy załapię się do tej grupy, ja bardziej z tej grupy Młodszych wyjadaczy Ale okej, zadaję: Powiedzmy, że zostajemy w pewnych klimatach, co to za acz i co mu się przypisuje: ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Ramon Verea, wynalazca kalkulatora.
Na potwierdzenie: http://history-computer.com/Mechanic...ury/Verea.html Wydaje mi się, że jest dobrze, więc możemy lecieć z następną zagadką. ![]() Powinno być łatwe. Co przedstawia 1. zdjęcie? Kogo przedstawia 2. zdjęcie? Co lub kto wiąże oba zdjęcia? 1. ![]() 2. ![]() Edit: Uściślę rozwiązanie. To odpowiedź na pytanie - jaki wpływ miał pan na zdjęciu nr 2 na rękopis (jego przetrwanie) ze zdj nr 1?
Ostatnio edytowane przez filemon : 11.10.2011 o godz. 13:59.
|
|
|
|
Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
1. Oda do młodości A. Mickiewicza, pewnie rękopis
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Tylko nie mów, że to poprawna odpowiedź bo się chyba załamię.
![]() Wczoraj to już rozwiązałem, ale myślę kurde zbyt łatwe by to było i nie wrzuciłem odpowiedzi ![]() Coś to zdjęcie takie jakieś, kurcze nie wiem. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
WISLAZWE tak jak ja...
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no dobrze dobrze, mówiłem że jest łatwe, ale co z nr 2? samo 1 nie wystarczy
![]() phi. narzekają, że za łatwe a zaraz podpowiedź chcą trudność polega na odgadnięciu zdjęcia nr 2 ![]() Edit: Uściślę rozwiązanie. To odpowiedź na pytanie - jaki wpływ miał pan na zdjęciu nr 2 na rękopis (jego przetrwanie) ze zdj nr 1?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
no wlasnie, co z tym zdjeciem... jakas podpowiedz?
no i chodzi mi wlasnie o podpowiedz co do 2 zdjecia a nie jego zwiazku ze zdjeciem pierwszym... bo stoimy z ta zagadka juz 3 dzien
Ostatnio edytowane przez Faitmen : 11.10.2011 o godz. 07:19.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
W Nocy Listopadowej, Wyspiańskiego właśnie on wypowiada słowa " Witaj jutrzenko swobody za tobą zbawienia słońce ", wychodząc z carskiego więzienia. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() @faitman: taka oczywista dla ciebie, a stoimy ![]() Od poczatku mówiłem, że cała trudność polega w odgadnięciu obrazka nr 2, a pierwsza część jest prościutka, jak i rozwiązanie całkiem łatwe. To powinno załatwić sprawę ![]() ![]() Edit: Uściślę rozwiązanie. To odpowiedź na pytanie - jaki wpływ miał pan na zdjęciu nr 2 na rękopis (jego przetrwanie) ze zdj nr 1?
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Maaaam!
Władysław Mickiewicz. Wpływ na przetrwanie rękopisu ''Oda do młodości'' to ufundowanie w 1903 roku Muzeum Adama Mickiewicza w którym zgromadzono niektóre rękopisy oraz pamiątki po Adamie Mickiewiczu. Muzeum znajduje się w gmachu Biblioteki Polskiej na wyspie Św. Ludwika.
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 11.10.2011 o godz. 16:58.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Gratsy! Twoja kolej.i nie było takie łatwe jak się wydawało niektórym po zobaczeniu "Ody" ![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
To czas na zagadkę, tym razem bardziej nowoczesna, ale myślę, że łatwa
![]() ![]() ![]() Pytania są następujące: 1. Co przedstawia fotografia numer 1 ( proszę podać miasto, oraz lokalizację obiektu) 2. Cóż robi ta Pani na zdjęciu, jak ktoś znajdzie coś więcej na ten temat to proszę się podzielić na jakiej zasadzie ''to działa'' Oczywiście, zdjęcie numer 2 jest powiązane z pierwszym. Pozdrawiam. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Member
Offline |
|
|
1. hotel Radisson Blu w Zurychu
2. w owym hotelu znajduje się wieża zbudowana z 4 tys. butelek wina, gdy klient zażyczy sobie butelkę wina, dostarcza mu ją "anioł" (akrobata), czyli pani pokazana na zdjęciu nr 2 |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
Idealnie na wprost! Na wprost idealnie ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Co to jest? I gdzie to jest?
![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Jezioro Boga, Australia.
Kiedyś było to centrum sportów wodnych, jednak wodę z zasilających je dopływów skierowano do systemów irygacyjnych. Ryby padały tysiącami, a osada uzależniona ekonomicznie od jeziora została zrujnowana. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Niestety nie. Za daleko szukasz.
![]() EDIT: Tak, jesteśmy w Polsce, ale to jeszcze nie to.
Ostatnio edytowane przez Yo Yo : 12.10.2011 o godz. 20:43.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Ale, że to Polska i jezioro Kowalewskie ?
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2010
Offline |
|
|
Żelazny Most (zbiornik odpadów) ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBe..._odpad%C3%B3w) Czy to to ? To fajnie ale nie czuje się na siłach żeby zadać pytanie na poziomie do tego tematu więc oddaje tę możliwość albo Tobie Yo Yo, ewentualnie kto pierwszy ten lepszy ![]() Pozdrawiam. Powód: :)
Ostatnio edytowane przez przemo : 12.10.2011 o godz. 21:20.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Tak, zgadza się.
|
|