The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kolend
Senior Member

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.10.2011, 11:46
Oldpara napisał(a):Wyświetl post
Eeee.. tam takie pitolenie...są w gazie bo rozegrali 10 meczów mniej niż Wisła - zobaczymy gdzie wyladują na koniec sezonu i czy ktoś będzie pamiętać o "schemtatach, podobieństwie stylu, wypracowanych zagraniach".

W zeszłym sezonie było dokładnie tak samo. A dziś kto pamięta nadymającego się trenera-ochroniarza GKS Bełchatów, albo Marcina Sasala z Korony Kielce która szła na Mistrza, i nie doszła. A Niedzielan bramę za bramą walił i aż żal było czytać to forum jaki to wielki błąd Wisła zrobiła rezygnując z niego. Tylko Jaga ledwo dysząc utrzymała 4 miejsce dające prawo do gry w Pucharach.
Tyle, że Ruch co sezon, czasem pół jest wyprzedawany z najlepszych zawodników lub odchodzą w poszukiwaniu lepszej kasy. Z pamięci: Baran, Brzyski, Niedzielan, Sobiech, Sadlok, Nykiel, a w kolejce stoją Jankowski i Piech. Do tego płacą im tam od wielkiego dzwonu. I faktycznie - w takim przynajmniej Ruchu, można zobaczyć styl i jakąś powtarzalność. Do tego zawodnicy walczą na boisku. Pod tym kątem jest to przepaść w porównaniu z Wisłą. Niestety.
Odpowiedz cytując
Greebo
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 06.10.2011, 12:19
Jak dla mniezarówno styl jak i ta mityczna ambicja Korony czy Ruchu to puste frazesy. Chwilowo sa na topie to wszystko jest cacy. Przyjda 2-3 porazki i zacznie sie narzekanie ze brak im stylu a zawodnicy pozbawieni sa ambicji.. Za to styl i ambicja pojawia sie byc moze np u Zaglebia Lubin czy Bełchatowa, ktrore akurat zaczna zdobywac punkty.
"Cztery słonie, zielone słonie, każdy kokardę ma na ogonie.."

Nie dla osób mieniących sie kibicami Wisły, które przełączają stacje na mecz MU gdy jej nie idzie!
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 06.10.2011, 14:05
kolend napisał(a):Wyświetl post
Tyle, że Ruch co sezon, czasem pół jest wyprzedawany z najlepszych zawodników lub odchodzą w poszukiwaniu lepszej kasy. Z pamięci: Baran, Brzyski, Niedzielan, Sobiech, Sadlok, Nykiel, a w kolejce stoją Jankowski i Piech. Do tego płacą im tam od wielkiego dzwonu. I faktycznie - w takim przynajmniej Ruchu, można zobaczyć styl i jakąś powtarzalność. Do tego zawodnicy walczą na boisku. Pod tym kątem jest to przepaść w porównaniu z Wisłą. Niestety.
Zgadzam się, że fajną prowadzą tam politykę promowania zawodników i zarabiania na ich sprzedaży. Szacun, za to, że cały czas są w górnej połówce tabeli a nie walczą o utrzymanie. Za to należą im się duże brawa, i są w tym lepsi od konkurencji.

Natomiast żeby zdobyć w ten sposób Mistrza, to musieliby mieć mega-fuksa, albo wywalić co najmniej tyle kasy, co wywala Wisła/Legia/Lech.

Im wyżej jesteś, tym trudniej o postęp:
Żeby regularnie awansować z II ligi do Ekstraklasy wystraczy pewnie z 10 mln budżetu
Żeby regularnie być średniakiem trzeba ok 15 mln budżetu
Zeby regularnie walczyć o puchary (puchar miejsca 2-4 w lidze) trzeba ok 20
a żeby regularnie walczyć o Misrza trzeba ponad 30 mln

Jak widać, żeby nie drżeć o utrzymanie wystarczy 5 mln wiecej, ale żeby skoczyć z grupy 2-5 do kandydata na Mistrza trzeba wydać następne 10 mln. 10 mln za 1 miejsce (!) a walczy o nie 3-4 zespoły (3 pewnieaków i zwykle jeden czarny koń z grupy pościgowej). Tak niestety to działa.

Oczywiscie zawsze najdzie sie jakiś wybryk i zespół któremu super wyszedł sezon, ale to jest sport. Ja mówie o regularności.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
kolend
Senior Member

Stary 06.10.2011, 15:32
Zgadzam się, że fajną prowadzą tam politykę promowania zawodników i zarabiania na ich sprzedaży. Szacun, za to, że cały czas są w górnej połówce tabeli a nie walczą o utrzymanie. Za to należą im się duże brawa, i są w tym lepsi od konkurencji.

Natomiast żeby zdobyć w ten sposób Mistrza, to musieliby mieć mega-fuksa, albo wywalić co najmniej tyle kasy, co wywala Wisła/Legia/Lech.

Im wyżej jesteś, tym trudniej o postęp:
Żeby regularnie awansować z II ligi do Ekstraklasy wystraczy pewnie z 10 mln budżetu
Żeby regularnie być średniakiem trzeba ok 15 mln budżetu
Zeby regularnie walczyć o puchary (puchar miejsca 2-4 w lidze) trzeba ok 20
a żeby regularnie walczyć o Misrza trzeba ponad 30 mln

Jak widać, żeby nie drżeć o utrzymanie wystarczy 5 mln wiecej, ale żeby skoczyć z grupy 2-5 do kandydata na Mistrza trzeba wydać następne 10 mln. 10 mln za 1 miejsce (!) a walczy o nie 3-4 zespoły (3 pewnieaków i zwykle jeden czarny koń z grupy pościgowej). Tak niestety to działa.

Oczywiscie zawsze najdzie sie jakiś wybryk i zespół któremu super wyszedł sezon, ale to jest sport. Ja mówie o regularności.
zgoda, ale ja myślałem, że mówimy o jakimś zauważalnym stylu i jego braku
w tym momencie w grze Ruchu czy Korony widac jakis tam styl, powtarzalność i walkę, a w grze Wisły... drzewa umierają stojąc, tak to widzę
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 06.10.2011, 16:16
Phi... ja w grze Wisły widzę i powtarzalność i styl. Do tego zawodnicy walczą na boisku. Więc nie rozumiem skąd to uwielbienie dla Korony czy Ruchu
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
JOSE 841
Senior Member

Stary 06.10.2011, 21:42
Jedno jest pewne w najbliższym okienku będzie wielka zimowa rewolucja .Może nawet jakiś powrót do Wisły Uche, Błaszczykowsk,Cikos ,Singlar,Siwakov.Aczkolwiek na dzień dzisiejszy najłatwiej Holendrom byłoby kupić kogoś z dwójki Kosowski -Paulista z opcją rocznego kontraktu.W razie czego po roku czasu przedłużyć o kolejny rok ewentualnie zaproponować prace jako scouta.Ciekawe tylko jaką taktykę Maaskant zastosuje w meczu z Jagą w którym zapewne zagrają rezerwy bo na Fulham to będzie raczej defensywa i obrona remisu niczym obrona jasnej góry przed szwedami.I o ile mecz z Jagą będzie dla Holendra spokojny to raczej mecz z Fulham może pozbawić Wisłę kolejnych kluczowych graczy na kilka tygodni ewentualnie miesięcy.Co do stylu to jakiego się stylu niektórzy spodziewali po roku czasu Wisła zacznie grać jak Barcelona,Real Madryt ,Manchestery a może jak Arsenal?
Ostatnio edytowane przez JOSE 841 : 06.10.2011 o godz. 22:28.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 07.10.2011, 07:55
JOSE 841 napisał(a):Wyświetl post
Jedno jest pewne w najbliższym okienku będzie wielka zimowa rewolucja .Może nawet jakiś powrót do Wisły Uche, Błaszczykowsk,Cikos ,Singlar,Siwakov.Aczkolwiek na dzień dzisiejszy najłatwiej Holendrom byłoby kupić kogoś z dwójki Kosowski -Paulista z opcją rocznego kontraktu.W razie czego po roku czasu przedłużyć o kolejny rok ewentualnie zaproponować prace jako scouta.Ciekawe tylko jaką taktykę Maaskant zastosuje w meczu z Jagą w którym zapewne zagrają rezerwy bo na Fulham to będzie raczej defensywa i obrona remisu niczym obrona jasnej góry przed szwedami.I o ile mecz z Jagą będzie dla Holendra spokojny to raczej mecz z Fulham może pozbawić Wisłę kolejnych kluczowych graczy na kilka tygodni ewentualnie miesięcy.Co do stylu to jakiego się stylu niektórzy spodziewali po roku czasu Wisła zacznie grać jak Barcelona,Real Madryt ,Manchestery a może jak Arsenal?
Rewolucja kosztuje - wątpię czy nas będzie stać.
Powrót Uche i Kuby myślę, że... bardzo realny
Singlar, Kosa, Paulista... może Szymek i Kuźba wznowią...
Cikos? Bo Jovanovic za słaby?
Ostatnio edytowane przez arti : 07.10.2011 o godz. 09:25.
Odpowiedz cytując
farben
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 07.10.2011, 09:17
Październik: Maaskant wierzy w serię zwycięstw

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...bb1b08d7,1,3,4

Oby.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 07.10.2011, 09:17
FraMat tu sie muszę z toba zgodzic...
Ja tez widze powtarzalnosc w grze obronnej i w ataku pozycyjnym.
Styl tez teraz dostrzegam, heh ze ja na to nie wpadlem wczesniej...

Wystarczy wyciszyc telewizor... no kto by pomyslal ze w tym tkwił sekret.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 07.10.2011, 11:23
Dariook napisał(a):Wyświetl post
FraMat tu sie muszę z toba zgodzic...
Ja tez widze powtarzalnosc w grze obronnej i w ataku pozycyjnym.
Styl tez teraz dostrzegam, heh ze ja na to nie wpadlem wczesniej...

Wystarczy wyciszyc telewizor... no kto by pomyslal ze w tym tkwił sekret.
Ty na stadion zabierasz telewizor?
Szacun
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 07.10.2011, 11:43
arti napisał(a):Wyświetl post
Rewolucja kosztuje - wątpię czy nas będzie stać.
Powrót Uche i Kuby myślę, że... bardzo realny
Singlar, Kosa, Paulista... może Szymek i Kuźba wznowią...
Cikos? Bo Jovanovic za słaby?
Daj sobie spokój. JOSE żyje we własnym świecie. Nie ogarniesz go...

Dziś niektóre źródła podają, że za Maaskanta ma przyjść...Franek Smuda.

To dopiero byłaby wymiana...
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
JOSE 841
Senior Member

Stary 07.10.2011, 15:11
Proud Mów za siebie arti czytaj ze zrozumieniem .Napisałem może a to robi różnice.Co do Kuby to tylko by raczej wchodziło tyllko wypożyczenie .Co do Kosowskiego to jego transfer byłby bardziej prawdopodobny niż Błaszczykowskiego możliwy zwłaszcza że Bełchatów jest na dole tabeli.Zresztą jeszcze niedawno był rozważany jego powrót na Reymonta. Co do Cikosa to jako zmiennik dla Jovanovica chyba że widzisz kogoś lepszego jako zmiennika.A ze Smudą który miałby zastąpić Holendra to chyba żart
Ostatnio edytowane przez JOSE 841 : 07.10.2011 o godz. 15:15.
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 07.10.2011, 15:46
Proud napisał(a):Wyświetl post
Daj sobie spokój. JOSE żyje we własnym świecie. Nie ogarniesz go...

Dziś niektóre źródła podają, że za Maaskanta ma przyjść...Franek Smuda.

To dopiero byłaby wymiana...
Niepokojące jest to, że Smuda co jakiś czas pojawia się w towarzystwie Cupiała na honorowej. Martwi mnie to równie mocno, co irytuje.

Oby to były tylko wyssane z palca plotki.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 07.10.2011, 16:06
pan Dudi napisał(a):Wyświetl post
Niepokojące jest to, że Smuda co jakiś czas pojawia się w towarzystwie Cupiała na honorowej. Martwi mnie to równie mocno, co irytuje.

Oby to były tylko wyssane z palca plotki.
szkoda tylko ze niektórzy już te plotki słyszeli
a nawet podobno wychodzą one od samego Franciszka.

patrząc na to bezstronnie z oddali wszystko sie układa. Smuda wiele razy podkreślał dobre stosunki z Cupiałem, czy którykolwiek inny trener takie miał ? Nie.
Widocznie Smuda kręci lody razem z ob.tow. Kapką i siedzi w kieszenie bossa cały czas.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Stary 07.10.2011, 16:16
A ja tam sobie cenie rzetelna prace Smudy i sposob gry prezentowany przez jego zespoly w przeciwienstwie to slodkiego pierdzenia trenera Maskaanta, ktore nijak nie przeklada sie na gre zespolu, a wielbicielom wszystkiego
co "nie polskie" przypominam, ze Smuda posiada tez paszport niemiecki
Aczkolwiek uwazam, ze jest tak duzo rzek w Polsce, ze nie powinno sie wchodzic do tej samej po raz trzeci.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 07.10.2011, 16:23
dynek, pamietaj ze nigdy nie dasz rady wejsc do tej samej rzeki

Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 07.10.2011, 16:49
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Nie dziwne. Skoro jego ojciec słuzył w Wehrmachcie to nie dziwi, że ma taki paszport. Niemcy tych co im słuzyli i ich rodziny traktują jak swoich. Ale tacy ludzie maja potem rozdwojenie jaźni albo udają, że je mają.
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 07.10.2011, 16:57
Ja mam nadzieję ,że ta sprawa ze Smudą to kiepski żart choć znając życie może być coś na rzeczy . Smuda poczuł że po Euro nie otrzyma korytka reprezentacyjnego więc powoli trzeba się rozglądać za innym. O tym że Franz jest w dobrych stosunkach z Bossem ( przynajmniej był) wszyscy wiemy i może krótko mówiąc ryć pod Maskantem podpowiadając właścicielowi swoje mądrości ,np. źle ta drużyna jest budowana , źle poukładana , obcokrajowiec na obcokrajowcu ,itp. Swoją cegiełkę dokładają również inni bliscy doradcy ze Zdziszkiem na czele którzy po zatrudnieniu Smudy będą mieli większe "pole manewru" u boku swojego chłopa ! Po ostatnich niepowodzeniach Boss mógł się delikatnie mówiąc wk.... i posłuchać paru opinii bliskich współpracowników ,i niestety może być coś na rzeczy ze Smudą . Jednak taka decyzja byłaby kompletnie bez sensu ! Zrobilibyśmy krok w tył . Czy tak ma wyglądać budowa drużyny że najpierw obieramy jedną drogę a po roku , dwóch zmieniamy zdanie i wszystko rozpieprzamy zaczynając ową budowę od początku i tak w kółko ? Nie twierdzę że Maskanta powinniśmy trzymać ile się da ale jeśli już mamy zatrudniać kogoś na jego miejsce to niech to będzie jakiś zdolny zagraniczny trener nieskażony "Polską myślą szkoleniową" i Polską mentalnością który będzie kontynuował wyznaczoną ścieżkę , poukłada to wszystko tak jak należy , poprawi pewne elementy , będzie miał pomysł na bardziej ofensywny a zarazem nowoczesny futbol a nie Smuda który co najwyżej wszystko rozpieprzy !!!
Ostatnio edytowane przez fanfan : 07.10.2011 o godz. 17:14.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 07.10.2011, 17:05
Smuda na ostatnich meczach wraz ze Zdzichem Kapką znajdowali się niebezpiecznie blisko Cupiała...
Niestety ale jestem wstanie uwierzyć w tą jak na ten moment plotkę.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 07.10.2011, 17:08
Płakać po Maaskacie można wtedy jak zespół obroni MP a mimo to nie zostanie z nim przedłużony kontrakt. Robert musi się bronić sam - tj wynikami i grą zespołu. Jak to będzie (MP) to żadne kąsania Smudy z za węgła czy innych mu nie przeszkodzą. Jak będzie gra słaba i brak wyników - sami w większości będziemy chcieli żeby odszedł. Oczywiście nie znaczy to że większość z nas pragnie powrotu Smudy za Robrta

Ale czym się martwić? Na razie niech Robert zacznie punktować w lidze ze słabiakami i może jakiś remis w LE urodzi. Bo jak na razie z tego co kojarzę to Wisła ma najgorszy bilans z wszystkich zespołów w LE. A w rodzimej lidze też nas nie rozpieszcza.

Ja w każdym razie zacznę płakać nad Maaskantem jak faktycznie podźwignie zespół do góry, obroni MP a mimo to nie przedłużą z nim kontraktu.

BTW
Jak nie Maaskant to zawsze jakiś inny trener zagraniczny się znajdzie. Bez histerii.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 07.10.2011 o godz. 17:11.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 07.10.2011, 17:15
fanfan- dlaczego piszesz o kroku w tył ? Krok w tył byłby wtedy gdyby dziś SV z RM stworzyli jakąs szkółke etc a wraz z opuszczeniem Wisły zabrali trenerów i poszli w ....u.
A fakty są takie że jak odejdzie Maskant to odejdzie albo sam albo z Vlackxem albo z Basałajem. Krokiem w tył moze byc strata Valckxa, chociaz tak naprawde to sami z niego robimy Bóg wie kogo.

A co do rozpieprzenia druzyny etc, to i tak taki manerw będzie miał miejsce w czerwcu .Czy z Maskantem czy z kimś innym to sie okażę , ale napewno rozpierdól będzie.

Na szczescie zaraz wbije FraMat i Nam powie dlaczego Robert powinien zostać.
w ogole dziwne ze jeszce nie powtał temat "Robert Maaskant musi odejść"

E: ja bym brał trenera Apoelu !
Ostatnio edytowane przez szprotson : 07.10.2011 o godz. 17:21.

Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.10.2011, 17:16
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
A ja tam sobie cenie rzetelna prace Smudy i sposob gry prezentowany przez jego zespoly w przeciwienstwie to slodkiego pierdzenia trenera Maskaanta, ktore nijak nie przeklada sie na gre zespolu, a wielbicielom wszystkiego
Aczkolwiek uwazam, ze jest tak duzo rzek w Polsce, ze nie powinno sie wchodzic do tej samej po raz trzeci.

Smuda i rzetelna praca
nie rozśmieszaj mnie chłopie
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 07.10.2011, 17:30
Legia swego czasu zrobiła taką oprawę z napisem: "Boże chroń fanatyków". Odnosząc się do news'a dotyczącego rzekomego zatrudnienia Smudy w Wiśle, ten napis można zmienić na: "Boże chroń Wisłę przed Smudą". Nie chce go w Wiśle! Nie potrafi się normalnie wysłowić, a co dopiero zmotywować piłkarzy.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Stary 07.10.2011, 18:12
szprotson napisał(a):Wyświetl post
E: ja bym brał trenera Apoelu !
U nas by się nie utrzymał, bo w drugim roku po objęciu posady nie zdobył Mistrzostwa Pamiętacie jakiegoś trenera w Wiśle który NIE zodbył Mistrzostwa i się utrzymał?

Nasz Polski styl budowania drużyny, to np. zwolnić trenera po 2 Mistrzostwach z rzędu jak jego drużyna jest na 1 miejscu I żeby nie było - to nie tylko zarządy tak działają - połowa kibiców uważa, że to jest OK.
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 07.10.2011, 18:17
U nas by się nie utrzymał, bo w drugim roku po objęciu posady nie zdobył Mistrzostwa Pamiętacie jakiegoś trenera w Wiśle który NIE zodbył Mistrzostwa i się utrzymał?

Nasz Polski styl budowania drużyny, to np. zwolnić trenera po 2 Mistrzostwach z rzędu jak jego drużyna jest na 1 miejscu I żeby nie było - to nie tylko zarządy tak działają - połowa kibiców uważa, że to jest OK.

No dobra, tylko wszyscy pamiętamy jak grała Wisła w ostatnich meczach pod wodzą Skorży. Gorzej niż źle.
Nikt jednak nie wiedział, że alternatywą dla Maćka będzie Henryk Kasperczak. Mając ten fakt na uwadze, rzeczywiście można stwierdzić, że zwolnienie Skorży było zbyt pochopne i jeżeli już - powinno nastąpić po sezonie.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Stary 07.10.2011, 18:27
murray napisał(a):Wyświetl post
No dobra, tylko wszyscy pamiętamy jak grała Wisła w ostatnich meczach pod wodzą Skorży. Gorzej niż źle.
Zgodnie z komenarzami na tym forum, teraz - w erze Jaliensów, Lameyów i Kirmów - gra bardzo podobnie

Natomiast wtedy mieliśmy trochę świeższe wspomnienia złotych czasów 1-szego Kasperczaka i wydawało nam się, że Wisła musi grać pięknie, niezależnie od realiów - czyli kasy jaka jest pakowana w zespół.

Teraz nam sie już powoli wyjaśnia
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 07.10.2011, 19:45
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Ty na stadion zabierasz telewizor?
Szacun
A niby po co?
Na stadionie mam 2 telebimy! Led Full Hd.

Nie zapominajcie ze Smuda Czyni Cuda...

Myśl szkoleniowa w polskim futbolu zatrzymała się na latach 70.
" Choć makaron lubimy, to dziś Włochom w.......imy" - to nie hasło na murze. Tak trener Jan Rudnow streścił zawodnikom strategię chorzowskiego Ruchu przed meczem z Interem Mediolan.
Hasło nie było dodatkiem do precyzyjnie rozrysowanej taktyki, ono było zamiast taktyki.
Z kolei Janusz Wójcik, trener reprezentacji Polski sprzed kilku lat, zamiast wykładu taktyki zaserwował piłkarzom hasło: "Kiełbasy w górę i pakujemy w dupę frajerów!".
Te przykłady pokazują, jaka jest różnica między polską a zachodnią szkołą trenerską w futbolu.
- Warsztat to ja mam na strychu -ironizowal Paweł Janas, selekcjoner polskiej reprezentacji, pytany o to, czego i na jakiej podstawie chce nauczyć naszych piłkarzy.

Polscy trenerzy niczego się uczyć nie muszą, dlatego nawet nie biorą udziału w organizowanych raz na dwa lata przez Europejską Unię Piłkarską konferencjach szkoleniowych dla trenerów. Mając takich trenerów, można śmiało powiedzieć, że ani nasza reprezentacja, ani zespoły klubowe nie mają prawa odnosić sukcesów.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.10.2011, 19:45
murray napisał(a):Wyświetl post
Ze Skorżą był ten problem , że rzucano mu kłody pod nogi , zastępując dobrych zawodników ich słabszymi odpowiednikami, a jak mówi przysłowie " Z pustego i Salomon nie naleje" . Bednarz pozbył się za darmo Kosowskiego , zastępując go kiepskim Łobodzińskim. Zieńczuka wymienili na przeciętnego Kirma. Wpakował kupę kasy w miernego Jirsaka. Gdyby Skorża miał obok siebie takiego dyrektora sportowego jak Stan, to kto wie czy dziś byśmy się nie cieszyli z czwartego z rzędu mistrzostwa.

Nie na darmo Marcelo wypowiada się w samych superlatywach o Skorży, a Patryk Małecki uważa go za najlepszego trenera z jakim miał okazję trenować. Trener ten potrafił wyciągnąć z zawodników to co najlepsze, to przy nim Brożek się odblokował i z mistrza marnowania dobrych okazji , stał się łowcą bramek. To przy nim Małecki dojrzał, a Boguski stał się czołowym napastnikiem ligi. Nie wspominając o Zieńczuku i Kosowskim którzy grali jakby znali się jak łyse konie.
Odpowiedz cytując
matys2
Member

Od: 08.2010

Stary 07.10.2011, 19:51
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Ze Skorżą był ten problem , że rzucano mu kłody pod nogi , zastępując dobrych zawodników ich słabszymi odpowiednikami, a jak mówi przysłowie " Z pustego i Salomon nie naleje" . Bednarz pozbył się za darmo Kosowskiego , zastępując go kiepskim Łobodzińskim. Zieńczuka wymienili na przeciętnego Kirma. Wpakował kupę kasy w miernego Jirsaka. Gdyby Skorża miał obok siebie takiego dyrektora sportowego jak Stan, to kto wie czy dziś byśmy się nie cieszyli z czwartego z rzędu mistrzostwa.

Nie na darmo Marcelo wypowiada się w samych superlatywach o Skorży, a Patryk Małecki uważa go za najlepszego trenera z jakim miał okazję trenować. Trener ten potrafił wyciągnąć z zawodników to co najlepsze, to przy nim Brożek się odblokował i z mistrza marnowania dobrych okazji , stał się łowcą bramek. To przy nim Małecki dojrzał, a Boguski stał się czołowym napastnikiem ligi. Nie wspominając o Zieńczuku i Kosowskim którzy grali jakby znali się jak łyse konie.
Z tego co pamiętam to właśnie Skorza nie wyobrażal sobie Wisły bez Lobodzińskiego...

PS: Jakoś nie tęsknie z Skorżą. Uważałem go za przeciętnego trenera i zdania nie zmieniłem. Na dodatek to kibic Ległej..
Odpowiedz cytując
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 07.10.2011, 20:04
Matys2 może i kibic Legii ale swój epizod w Wiśle miał. I do tego uważam że był dobry. Oczywiście nie najlepszy Poza tym trochę osiągnął.

Co do samej postaci Maaskanta, hmm... przeciętny trener w bardzo przeciętnym klubie z małym budżetem. Ludzie obudźcie się, bez budżetu chociażbyśmy mieli Mourinho to i tak dupa zbita w każdym meczu LE. To już nie czasy gdy Wisła mogła wykupić praktycznie każdego zawodnika z Polskiej Ligi. Ciekawi mnie tylko kiedy Cupiał zorientuje się że gdy odkręci kurek wcale na tym nie musi stracić...

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów