|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
milosz, daj już sobie siana, bo Maor juz dokonał wyboru kilka miesięcy temu decydując się na wystepy w kadrze Izraela.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Bo dla menago to biznes, a dla Maora to może być np. kariera. Może marzy, że zdobędzie mistrzostwo Europy albo Świata? Albo chce się nam odwdzięczyć za to, że go doceniliśmy? Nie musi koniecznie widzieć tylko $$$, z resztą dajmy temu spokój bo temat jest przedmuchany, tym bardziej, że jak narazie Maor w polskiej kadrze grał nie będzie.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 22.09.2011 o godz. 14:11.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Maorowi zaszkodziły wcześniejsze niepotrzebne deklaracje. Ja go staram się zrozumieć, większość woli osądzić i skazać. Jednak chłopak tak naprawdę nie wie gdzie zagrać i co ma zrobić. Ma do tego prawo, nie jest 100% Izraelczykiem ani Polakiem. Jaki ma cel ta bezmyślna nagonka rozpoczęta przez grafomanów z Weszło? Zaszczuli chłopaka i tyle.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
Maor: " Zdecydowałem, że obecnie nie jestem gotowy, aby grać dla reprezentacji Izraela lub dla reprezentacji Polski. To moja osobista decyzja".Data publikacji: 22-09-2011 13:47
Ostatnio edytowane przez milosz : 22.09.2011 o godz. 14:24.
|
|
|
|
Member
Od: 01.2011
Offline |
|
Ale nie widzialem zeby ktos konkretnie zwrocil uwage na to ze mial na mysli polskie obozy. Antysemityzm Polakow jest jednym z glownych argumentow ale nie jedynym wiec pewnie tez by byla burza gdyby to nie byla Polska, ale w mniejszym stopniu. Warto zwrocic uwage ze jest duza czesc osob ktora popiera gre Maora w Polsce bo... chca kibicowac pierwszemu w historii Izraelczykowi na Euro |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://sportowetempo.pl/wiadomosci_p...ntacje_Izraela
Cytat:
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
"Wolał" ale ze świadomością że nie jest to decyzja ostateczna ... nadal ma wybór. Kto nie ma podwójnego obywatelstwa ten tego nie zrozumie.
Ja też "wolę" aby grał dla Izraela, ale uszanuję każdą decyzję ostateczną.. Dobra, tyle. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
Dokonał, dokonał i to jak sam mowi JAKIŚ czas temu. http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...kis_czas_temu/
Ostatnio edytowane przez rafal777 : 22.09.2011 o godz. 14:27.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Maor: " Zdecydowałem, że obecnie nie jestem gotowy, aby grać dla reprezentacji Izraela lub dla reprezentacji Polski. To moja osobista decyzja".Data publikacji: 22-09-2011 13:47 |
|
|
|
Banita
Offline |
||
Lepiej brzmi jak Maor poleciał na kase i nie ma honoru.
Widać każde państwo ma napisaną swoją historię. Ciekawe jakie Niemcy mają zdanie o wojnie? |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ty człowieku jesteś niereformowalny. WOLAŁ i przyjął powołanie tam i zagrał i powiedział ,ze gra dla Polski odpada, więc co ty chłopie wymyslasz. Otwórz tego linka i Ci mówi o szansie na gre w euro i w ogóle. Szansa minęła i już woli jednak grać u nas, a Ty dalej swoje. Żenada.
|
|
|
|
Member
Od: 01.2011
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
zium zium daj spokój takich doczekaliśmy się kibiców reprezentacyjnych dlatego wszystkie zorganizowane grupy klubowe olewają już kadrę a Szpakowski płacze ,że przy 42 tys. w Gdańsku nie ma atmosfery meczu . Liczę na kompromitacje w Euro a później ,że ktoś wejdzie do pzpn-u i nawet kosztem roczego wyrzucenia z UEFA rozpie..oli ten cały pijacko-układowo-komunistyczno-betonowy CYRK! milosz a wiesz co to jest moralność? To nie jest już reprezentacja Polski tylko kpina Smudy i jego koleżków, życzę im porażek ,bo inaczej będziemy dalej dążyć do coraz większych absurdów. Co wy tak z tymi niemcami? Może popatrzmy na Hiszpanów? Bierzmy przykład od najlepszych. Aha fajny masz herb, ciekawe czy wiesz dlaczego na naszych flagach na stadionie on się nie znajduje tylko jest ten prawdziwy. Co do meczu z Niemcami to nawet go nie oglądałem a wynik mi był obojętny tak jak postawa Perquisa
Ostatnio edytowane przez jaro1985r : 22.09.2011 o godz. 15:35.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
jaro1985r rozumiem że pijesz do siebie... życzenie porażki reprezentacji Polski, ...ciekawe,....rozumiem że w ostatnim meczu Polska-Niemcy miałeś szalik w barwach niemieckich i ucieszyła Cię bramka Cacau (urodzonego i wychowanego w Brazylii do 19 roku zycia). No to się różnimy, jak nie popieram możliwości gry Maora w polskiej kadrze (choć uszanuję jego każdą decyzję) to rywalom polskiej reprezentacji kibicować nie będę...tak nisko jeszcze nie upadłem. Do ociec Ciemka , Ja juz o tym pisałem i w pełni się z tobą zgadzam. Dla Polski byłoby to b. korzystne, tyle że Maor wychował się w Izraelu... w sumie to będzie jego OSTATECZNA decyzja i to b. osobista. crux.a napisał(a): ![]() "Z innej beczki. JEśli Melikson faktycznie przywdzieje koszulkę z orłem i w niej błyśnie, to jego historia może mieć kapitalne znaczenie promocyjne dla Polski. Maor może stać się żywym zaprzeczeniem tez o wszechobecnym w Polsce antysemityzmie." Dokładnie tak.
Ostatnio edytowane przez milosz : 22.09.2011 o godz. 16:56.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
A ja bym wolał, żeby zagrał dal nas, dla kraju obozów koncentracyjnych! To być może na zawsze (na jakiś czas?) pomogłoby przywrócić normalność postrzegania historii. To nie były polskie obozy tylko niemieckie (nie nazistowskie tylko niemieckie) i być może gra Meliksona dla naszej reprezentacji uczyniłaby to, czego od lat nie mogą polscy politykierzy, pokazałaby, że nie było polskich obozów koncentracyjnych tylko niemieckie. Warto, naprawdę warto powalczyć o Meliksona
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Wiesz, zgodnie z prawem Korwina przekręcili w tych wyborach
Oczywiście zgodnie z prawem wszystko jest ok, ale jednak niesmak pozostaje. Prawo to nie wszystko, przemyśl to sobie, pzdr.crux.a napisał(a):
Ostatnio edytowane przez silver03 : 22.09.2011 o godz. 17:13.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Bunoza ma problemy z kostka - o Bitonie nic na razie nie pisze na oficjalnej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
mina pod tytułem: "gdzie jest k***a flaszka!"
Powód: ...
Ostatnio edytowane przez Ventigo : 22.09.2011 o godz. 18:08.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Dla niektórych Reprezentacja Polski reprezentuje Polskę (sic!). Nie powinien w niej grać ktoś kto nie umie się w naszym języku nawet kilku zdań wypowiedzieć. Gdyby miałby w niej kiedyś zagrać syn Clebera - oczywiście, jeżeli czułby się Polakiem i rzeczywiście chciał. Ale gdyby miał to być wybór na zasadzie: w Brazylii mnie nie chcą - to już zmienia postać rzeczy... W dzisiejszych czasach możesz mieć kilka obywatelstw, ale nie o to tutaj chodzi. Klose wychował się w Niemczech - jest i czuje się jednym z nich. To co, że urodził się u nas? Do niedawna futbol reprezentacyjny uważany był za najczystszy, jedyny w stu procentach nieskomercjalizowany. S....iliśmy go. Regerem Guerejro, Obraniakiem, Polanskim - długo by wymieniać. Teraz panuje już taka znieczulica, że faktycznie możesz nie łapać o co chodzi - jesteś w końcu obywatelem świata czy co tam uważasz. Postaraj się tylko nie mierzyć wszystkich własną miarą.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.09.2011 o godz. 20:35.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
Dla mnie ani jeden ani drugi nie powinni u nas grać. Co innego Maor czy Polański.. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Syn Clebera (sytuacja czysto teoretyczna) dlaczego nie?
Bedzie miał polskie obywatelstwo, większość zycia w Polsce, szkoły itp W piłkę wiecej załóżmy bedzie grał u nas to czemu nie? ![]()
...coście s....ysyny uczynili z tą krainą?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tu nie chodzi o to, gdzie się urodziłeś - można czuć się Polakiem mimo, że wychowało się za granicą, można też urodzić się tutaj i wychować się jako Niemiec. Przy czym syn Clebera to była taka hipotetyczna sytuacja, może być syn Hernaniego, albo Mauro Cantoro. Ba - mógłby być nawet i sam Cantoro, bo nikt normalny nie zarzuci mu że nie ma z naszym krajem nic wspólnego: zna język, mieszka tu masę czasu, dostał obywatelstwo w normalnym trybie. Ale "Uwajaj"? Melikson? Co oni mają wspólnego z Polską? Że tu obecnie pracują? ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
Ty byś budował reprezentację tak jak Niemcy. Ktoś tam mieszka dłuższy czas, mówi po niemiecku i starczy.. BTW Jaka jest różnica między Arboledą a Cantoro? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pogadaj z jednym, a później z drugim, to sam zobaczysz.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Pozwalam sobie na takie teksty, bo są one zwykłym stawianiem pytań. Jakos tego patriotyzmu tyle, co na forum, w codzienności nie widzę. Dla mnie każdy kto w tej dyskusji szermuje wzniosłymi argumentami patriotycznymi powinien wykazac, że ma do tego prawo. Oczywiście patriotyzm jest cenną wartoscią, którą należy propagować. Ale nie wycierać sobie nią ust w dyskusjach |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale czy jest coś wzniosłego w tym, że chcę w reprezentacji naszego kraju Polaków? Dla mnie to normalność, zdrowy rozsądek. Albo ma się wstyd i godność, albo jest się oportunistą. No więc - takie ściąganie do reprezentacji ludzi nie mających z nami niemal nic wspólnego dla mnie jako Polaka jest wstydliwe i żenujące. Nie tylko nie potrafimy wyszkolić przyzwoitych piłkarzy, ale jeszcze w geście rozpaczy żebramy o jakieś futbolowe odpady. No więc: skoro nie rozumiesz związku Reprezentacja - Polska - patriotyzm, to zauważ przynajmniej między tym co robi obecnie PZPN i Smuda, a dobrym obyczajem. A właściwie jego brakiem. EDIT: Izraelski dziennikarz po tym, jak wybuchła sprawa Meliksona powiedział: "To bardzo w stylu Polski". I choćbym chciał, to nie mogę mu odmówić racji. To jest nasz styl - proszalnego dziada. Dzięki tym łazjom prowadzącym Reprezentację tak właśnie się kojarzymy.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.09.2011 o godz. 21:24.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
W innym temacie dziwiono się tym, że za wychowanka uważam tylko piłkarza, dla którego dany klub był pierwszy zupełnie nie zgadzając się z definicją UEFA. Sytuacja również wbrew pozorom ma trochę wspólnego z dylematem na temat globalizacji wielu reprezentacji narodowych. Z jednej strony jest definicja, z drugiej zasady przyjęte przez FIFA, czy UEFA. A my kibice też mamy różne zdania (może, więc dobrze, że to nie my decydujemy). Niektórzy za wychowanka uznają Małeckiego, czy Brożków, inni z naszej obecnej kadry tylko Bruda, czy Czekaja. Jedni twierdzą, że Maor powinien grać w reprezentacji, jest grupa mających wątpliwości, a pozostali, że nie. Czym się więc kierujemy?
Wrócę jednak do porównania użytego na wstępie. Być może na pierwszy rzut oka wielu myśli,że nie ma to żadnego związku, ale... Dla mnie podejście UEFA do definicji wychowanka jest niejako związane z erą globalizacji piłki reprezentacyjnej. Uzasadnienie? Szczęsny, który urodził się i dorastał w Warszawie i tam zaczynał grać w barwach Agrykoli jest wychowankiem angielskiego Arsenalu, a nie polskiej Agrykoli (albo nawet Legii). Podejście drugie nazwałbym podejściem konserwatywnym. Wtedy wspomnianego Szczęsnego uważamy za wychowanka Agrykoli. Wtedy też uważamy, że w reprezentacji powinni grać zawodnicy urodzeni w Polsce i w niej dorastający. Jednak życie jest bardziej skomplikowane... Gdyż na przykład: a) są piłkarze, którzy urodzili się w Polsce i wyjechali w młodości (Smolarek, Polański), b) są piłkarze, którzy urodzili się w Polsce i mieszkali całe życie, a nie mają korzeni polskich (Bracia Papkijan), c) są zawodnicy tacy, którzy urodzili się za granicą, a przyjechali w młodości (Gevorgyan), d) są też tacy, którzy mają przodków, którzy mieszkali w Polsce, a całe życie mieszkali za granicą (Melikson, Obraniak, Perquis). Może być jeszcze sytuacja nie opisana tutaj, ale kto powinien grać, a kto nie, to wbrew pozorom ciężka do rozstrzygnięcia kwestia. Jednak mnie boli co innego - to co powiedział Smuda przed tym jak został selekcjonerem, a to co robi obecnie. Powód: Szczęsny jest wychowankiem Agrykoli Warszawa
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 22.09.2011 o godz. 21:49.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|