The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.09.2011, 13:51
crux.a napisał(a):Wyświetl post
Z innej beczki. JEśli Melikson faktycznie przywdzieje koszulkę z orłem i w niej błyśnie, to jego historia może mieć kapitalne znaczenie promocyjne dla Polski. Maor może stać się żywym zaprzeczeniem tez o wszechobecnym w Polsce antysemityzmie.
Dokładnie tak.

Zaś to co pisze weszło jest tak odrażające że szkoda czasu na czytanie i analizowanie tych pomyj. Im więcej nienawiści w weszło do Mora tym bardziej go lubię, zawsze brzydziły mnie takie personalne nagonki.
Wreszcie na koniec, powiem tak facet ma matkę z Polski a ojca z Izraela, matka obywatelka Polski, ojciec obywatel Izraela ... nikt z was nie jest w takiej sytuacji więc bluzganie na Maora was kompromituje. Gość ma problem bo wybiera całą swoją przyszłość ...i nie jest mu łatwo...żenujące jest natomiast to że co poniektórzy chcą go ukamieniować za to że może zgodnie z prawem grać w jednej lub w drugiej reprezentacji. Ma wolny wybór, wy go nie macie ... on ma. Powinien grać dla tej której czuje się bliższy sercem inaczej duchowo (wychowanie, przyjaciele) ...czyli Izraela, ale jak wybierze Polskę to Ja to uszanuję(choć wolałbym aby wybrał gdzie jego dom czyli Izrael). To jego wolny wybór ...choć decyzję powinien podjąć już dawno.
Ostatnio edytowane przez milosz : 22.09.2011 o godz. 13:56.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 22.09.2011, 14:06
milosz, daj już sobie siana, bo Maor juz dokonał wyboru kilka miesięcy temu decydując się na wystepy w kadrze Izraela.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 22.09.2011, 14:08
Chrisman napisał(a):Wyświetl post
Tylko menago
Bo dla menago to biznes, a dla Maora to może być np. kariera. Może marzy, że zdobędzie mistrzostwo Europy albo Świata? Albo chce się nam odwdzięczyć za to, że go doceniliśmy? Nie musi koniecznie widzieć tylko $$$, z resztą dajmy temu spokój bo temat jest przedmuchany, tym bardziej, że jak narazie Maor w polskiej kadrze grał nie będzie.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 22.09.2011 o godz. 14:11.
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 22.09.2011, 14:08
Maorowi zaszkodziły wcześniejsze niepotrzebne deklaracje. Ja go staram się zrozumieć, większość woli osądzić i skazać. Jednak chłopak tak naprawdę nie wie gdzie zagrać i co ma zrobić. Ma do tego prawo, nie jest 100% Izraelczykiem ani Polakiem. Jaki ma cel ta bezmyślna nagonka rozpoczęta przez grafomanów z Weszło? Zaszczuli chłopaka i tyle.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 22.09.2011, 14:11
zim zum napisał(a):Wyświetl post
milosz, daj już sobie siana, bo Maor juz dokonał wyboru kilka miesięcy temu decydując się na wystepy w kadrze Izraela.
Dobrze wiesz że nie dokonał.
Maor: " Zdecydowałem, że obecnie nie jestem gotowy, aby grać dla reprezentacji Izraela lub dla reprezentacji Polski. To moja osobista decyzja".Data publikacji: 22-09-2011 13:47
Ostatnio edytowane przez milosz : 22.09.2011 o godz. 14:24.
Odpowiedz cytując
MHaifa
Member

Od: 01.2011

Stary 22.09.2011, 14:12
TeeS napisał(a):Wyświetl post
MHajfa - a jak została w Izraelu odebrana wypowiedź pierwszego trenera Meliksona, który mówił, że (w skrócie) "nie powinien grać dla kraju w którym były obozy koncentracyjne"?

O Meliksonie i o tym jak jego "transfer" jest odbierany w Polsce było sporo pisane. A mnie ciekawi, czy byłby taki sam szum u Was, gdyby to nie chodziło właśnie o Polskę. Jak oceniasz?

pozdrawiam
Zdania na temat Maora sa podzielone niemal po rowno. Wiec i tutaj czesc jedzie po tym trenerze ze nie wie co mowi, a inni dyskutuja jak bardzo Polacy byli antysemitami i zabijali zydow a jak bardzo pomagali.
Ale nie widzialem zeby ktos konkretnie zwrocil uwage na to ze mial na mysli polskie obozy.

Antysemityzm Polakow jest jednym z glownych argumentow ale nie jedynym wiec pewnie tez by byla burza gdyby to nie byla Polska, ale w mniejszym stopniu.

Warto zwrocic uwage ze jest duza czesc osob ktora popiera gre Maora w Polsce bo... chca kibicowac pierwszemu w historii Izraelczykowi na Euro Wiec z Maorem w skladzie Polska bedzie pewnie najbardziej kibicowana druzyna w Izraelu podczas mistrzostw
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 22.09.2011, 14:14
milosz napisał(a):Wyświetl post
http://sportowetempo.pl/wiadomosci_p...ntacje_Izraela

Cytat:
- Mijały kolejne terminy meczów narodowych, a ja cały czas nie dostawałem powołania do reprezentacji Izraela. Trochę więc o tym myślałem, ale przecież jestem obywatelem Izraela. Stwierdziłem, że gdyby na przykład Polak wyjechał do innego kraju grać w piłkę i po pół roku zacząłby grać dla tamtejszej reprezentacji narodowej, to byłoby to trochę dziwne. Oczywiście to nie była prosta decyzja, ale wolałem Izrael.
Odpowiedz cytując
Antystenes
Banita

Od: 09.2010

Stary 22.09.2011, 14:19
rafal777 napisał(a):Wyświetl post
Co Z jaką aprobatą? Ci zawodnicy nigdy nie chcielby grać dla Polski gdyby nie Euro.
?
czyli aprobaty nie ma. Tak myślałem, teraz potwierdziłeś.
Widać słusznie cię postawiłem na równi z wolfym, więc dlaczego pisałeś, dlaczego cytuję twoją wypowiedź?
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 22.09.2011, 14:21
"Wolał" ale ze świadomością że nie jest to decyzja ostateczna ... nadal ma wybór. Kto nie ma podwójnego obywatelstwa ten tego nie zrozumie.
Ja też "wolę" aby grał dla Izraela, ale uszanuję każdą decyzję ostateczną..
Dobra, tyle.
Odpowiedz cytując
rafal777
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 22.09.2011, 14:23
Maor: " Zdecydowałem, że obecnie nie jestem gotowy, aby grać dla reprezentacji Izraela lub dla reprezentacji Polski. To moja osobista decyzja".

Dokonał, dokonał i to jak sam mowi JAKIŚ czas temu.

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...kis_czas_temu/
Ostatnio edytowane przez rafal777 : 22.09.2011 o godz. 14:27.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 22.09.2011, 14:27
rafal777 napisał(a):Wyświetl post
Dokonał, dokonał i to jak sam mowi JAKIŚ czas temu.

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...kis_czas_temu/
Nie dokonał decyzji ostatecznej takie jest prawo i żadne przekomarzanie się tego nie zmieni.

Maor: " Zdecydowałem, że obecnie nie jestem gotowy, aby grać dla reprezentacji Izraela lub dla reprezentacji Polski. To moja osobista decyzja".Data publikacji: 22-09-2011 13:47
Odpowiedz cytując
Antystenes
Banita

Stary 22.09.2011, 14:28
MHaifa napisał(a):Wyświetl post
A wiec to jest minimalnie skrocona wersja tego co pisza w Izraelu.
Maor podejmie decyzje jak bedzie gotowy. Przypominam ze po debiucie dla Polski dalej by mogl grac dla Izraela (az do zagrania meczu o punkty czyli na euro) wiec co by bylo gdyby wtedy wrocil do repry Izraela... dajmy mu czas bo obie strony go mocno naciskaja i on pewnie zglupial.

Ja go sie staram zrozumiec inaczej. Z tego co rozumiem on czul sie niedoceniany przez 10 lat w Izraelu, mowiono na niego "ten co mial byc kims a sie stoczyl", kolejny zmarnowany talent, zostal przekreslony. A w Polsce dostal czysta kartke i odrazu stal sie ulubiencem Polakow, wszyscy mu kibicowali i gratulowali, zobaczyl jak go polacy traktuja a jak Izraelczycy go maja w d... wiec w ramach odwdzieczenia sie Polakom za to wspaniale traktowanie chcialby im pomoc grajac w ich reprezentacji.

To jest jego podejscie, on zawsze bedzie czul sie Izraelczykiem, ALE on moze sie czuc tez troche Polakiem. Ja tez nie moge powiedziec ze jestem 100% Polakiem bo jednak czyms sie od nich roznie, i nie moge tez powiedziec ze jestem 100% Izraelczykiem bo tez czyms sie od nich roznie. Czuje sie bardziej Polakiem ale to nie znaczy ze nie moge reprezentowac Izraela. W tych czasach coraz trudniej o jedna narodowosc, narody sie mieszaja i coraz wiecej bedzie takich przypadkow.

Mam nadzieje ze mnie dobrze zrozumieliscie
Święte słowa, ale na forum nienawisc ma większy poklask.
Lepiej brzmi jak Maor poleciał na kase i nie ma honoru.

MHaifa napisał(a):Wyświetl post
a inni dyskutuja jak bardzo Polacy byli antysemitami i zabijali zydow a jak bardzo pomagali.
Dziwne..mnie w szkole uczyli, że Polacy pomagali Żydom i walczyli z niemieckimi obozami na polskich ziemiach..

Widać każde państwo ma napisaną swoją historię.
Ciekawe jakie Niemcy mają zdanie o wojnie?
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 22.09.2011, 14:51
"Wolał" ale ze świadomością że nie jest to decyzja ostateczna ... nadal ma wybór. Kto nie ma podwójnego obywatelstwa ten tego nie zrozumie.
Dobra, tyle.
ty człowieku jesteś niereformowalny. WOLAŁ i przyjął powołanie tam i zagrał i powiedział ,ze gra dla Polski odpada, więc co ty chłopie wymyslasz. Otwórz tego linka i Ci mówi o szansie na gre w euro i w ogóle. Szansa minęła i już woli jednak grać u nas, a Ty dalej swoje. Żenada.
Odpowiedz cytując
MHaifa
Member

Od: 01.2011

Stary 22.09.2011, 15:13
Antystenes napisał(a):Wyświetl post
Dziwne..mnie w szkole uczyli, że Polacy pomagali Żydom i walczyli z niemieckimi obozami na polskich ziemiach..

Widać każde państwo ma napisaną swoją historię.
Ciekawe jakie Niemcy mają zdanie o wojnie?
Niestety program nauczania historii w Izraelu nie zostal zmieniony od czasow PRLu (kiedy Polska trzymala z ZSRR przeciw Izraelowi) wiec pozostaly podreczniki ktore byly elementem propagandy ze Polacy tak jak Niemcy zabijali i niema miedzy nimi roznicy... A polski rzad nic z tym nie robi
Odpowiedz cytując
jaro1985r
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 22.09.2011, 15:16
zium zium daj spokój takich doczekaliśmy się kibiców reprezentacyjnych dlatego wszystkie zorganizowane grupy klubowe olewają już kadrę a Szpakowski płacze ,że przy 42 tys. w Gdańsku nie ma atmosfery meczu . Liczę na kompromitacje w Euro a później ,że ktoś wejdzie do pzpn-u i nawet kosztem roczego wyrzucenia z UEFA rozpie..oli ten cały pijacko-układowo-komunistyczno-betonowy CYRK! milosz a wiesz co to jest moralność? To nie jest już reprezentacja Polski tylko kpina Smudy i jego koleżków, życzę im porażek ,bo inaczej będziemy dalej dążyć do coraz większych absurdów. Co wy tak z tymi niemcami? Może popatrzmy na Hiszpanów? Bierzmy przykład od najlepszych. Aha fajny masz herb, ciekawe czy wiesz dlaczego na naszych flagach na stadionie on się nie znajduje tylko jest ten prawdziwy. Co do meczu z Niemcami to nawet go nie oglądałem a wynik mi był obojętny tak jak postawa Perquisa
Ostatnio edytowane przez jaro1985r : 22.09.2011 o godz. 15:35.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 22.09.2011, 15:18
zim zum napisał(a):Wyświetl post
ty człowieku jesteś niereformowalny. WOLAŁ i przyjął powołanie tam i zagrał i powiedział ,ze gra dla Polski odpada, więc co ty chłopie wymyslasz. Otwórz tego linka i Ci mówi o szansie na gre w euro i w ogóle. Szansa minęła i już woli jednak grać u nas, a Ty dalej swoje. Żenada.
Żenada to jest nie przyjmowanie do siebie faktów. Decyzja jego była NIEOSTATECZNA bo takie jest prawo i choćbyś na głowie stanął faktów nie zmienisz. Nadal ma 2 mozliwości.
jaro1985r rozumiem że pijesz do siebie... życzenie porażki reprezentacji Polski, ...ciekawe,....rozumiem że w ostatnim meczu Polska-Niemcy miałeś szalik w barwach niemieckich i ucieszyła Cię bramka Cacau (urodzonego i wychowanego w Brazylii do 19 roku zycia).
No to się różnimy, jak nie popieram możliwości gry Maora w polskiej kadrze (choć uszanuję jego każdą decyzję) to rywalom polskiej reprezentacji kibicować nie będę...tak nisko jeszcze nie upadłem.

Do ociec Ciemka , Ja juz o tym pisałem i w pełni się z tobą zgadzam. Dla Polski byłoby to b. korzystne, tyle że Maor wychował się w Izraelu... w sumie to będzie jego OSTATECZNA decyzja i to b. osobista.
crux.a napisał(a):
"Z innej beczki. JEśli Melikson faktycznie przywdzieje koszulkę z orłem i w niej błyśnie, to jego historia może mieć kapitalne znaczenie promocyjne dla Polski. Maor może stać się żywym zaprzeczeniem tez o wszechobecnym w Polsce antysemityzmie."

Dokładnie tak.
Ostatnio edytowane przez milosz : 22.09.2011 o godz. 16:56.
Odpowiedz cytując
ociec Ciemka
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.09.2011, 16:43
Dobra, tyle.
A ja bym wolał, żeby zagrał dal nas, dla kraju obozów koncentracyjnych! To być może na zawsze (na jakiś czas?) pomogłoby przywrócić normalność postrzegania historii. To nie były polskie obozy tylko niemieckie (nie nazistowskie tylko niemieckie) i być może gra Meliksona dla naszej reprezentacji uczyniłaby to, czego od lat nie mogą polscy politykierzy, pokazałaby, że nie było polskich obozów koncentracyjnych tylko niemieckie. Warto, naprawdę warto powalczyć o Meliksona
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 22.09.2011, 17:07
Decyzja jego była NIEOSTATECZNA bo takie jest prawo [/COLOR]
Wiesz, zgodnie z prawem Korwina przekręcili w tych wyborach Oczywiście zgodnie z prawem wszystko jest ok, ale jednak niesmak pozostaje. Prawo to nie wszystko, przemyśl to sobie, pzdr.

crux.a napisał(a):
"Z innej beczki. JEśli Melikson faktycznie przywdzieje koszulkę z orłem i w niej błyśnie, to jego historia może mieć kapitalne znaczenie promocyjne dla Polski. Maor może stać się żywym zaprzeczeniem tez o wszechobecnym w Polsce antysemityzmie."
Dokładnie tak.
Czyli "zamawiamy" sobie zawodników dla konkretnej korzyści. Biton ładnie strzela, ktoś z rodziny coś musi mieć wspólnego z Polską, zyskamy oprócz poziomu sportowego zaświadczenie o braku antysemityzmu, o jakie to proste!
Ostatnio edytowane przez silver03 : 22.09.2011 o godz. 17:13.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 22.09.2011, 17:38
Bunoza ma problemy z kostka - o Bitonie nic na razie nie pisze na oficjalnej.
Odpowiedz cytując
Chrisman
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 22.09.2011, 17:58
Odpowiedz cytując
Ventigo
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 22.09.2011, 18:04
mina pod tytułem: "gdzie jest k***a flaszka!"
Powód: ...
Ostatnio edytowane przez Ventigo : 22.09.2011 o godz. 18:08.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 22.09.2011, 20:31
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Nie wiedziałem, że mamy w Polsce tylu patriotów i ludzi honoru (nawet w redakcji Weszło) na ulicach, na wszystkich portalach internetowych i wielu forach.
Szkoda, że nie widać tego w codzienności.
Potrafisz odpowiedzieć na pytanie, ile z osób wypowiadających się w temacie brało udział w rozmaitych akcjach społecznych i patriotycznych? Oczywiście, że nie. Ale mimo to pozwalasz sobie na takie teksty.

Dla niektórych Reprezentacja Polski reprezentuje Polskę (sic!). Nie powinien w niej grać ktoś kto nie umie się w naszym języku nawet kilku zdań wypowiedzieć. Gdyby miałby w niej kiedyś zagrać syn Clebera - oczywiście, jeżeli czułby się Polakiem i rzeczywiście chciał. Ale gdyby miał to być wybór na zasadzie: w Brazylii mnie nie chcą - to już zmienia postać rzeczy... W dzisiejszych czasach możesz mieć kilka obywatelstw, ale nie o to tutaj chodzi. Klose wychował się w Niemczech - jest i czuje się jednym z nich. To co, że urodził się u nas?

Do niedawna futbol reprezentacyjny uważany był za najczystszy, jedyny w stu procentach nieskomercjalizowany. S....iliśmy go. Regerem Guerejro, Obraniakiem, Polanskim - długo by wymieniać. Teraz panuje już taka znieczulica, że faktycznie możesz nie łapać o co chodzi - jesteś w końcu obywatelem świata czy co tam uważasz.
Postaraj się tylko nie mierzyć wszystkich własną miarą.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.09.2011 o godz. 20:35.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Antystenes
Banita

Stary 22.09.2011, 20:35
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Potrafisz odpowiedzieć na pytanie, ile z osób wypowiadających się w temacie brało udział w rozmaitych akcjach społecznych i patriotycznych? Oczywiście, że nie. Ale mimo to pozwalasz sobie na takie teksty.

Dla niektórych Reprezentacja Polski reprezentuje Polskę (sic!). Nie powinien w niej grać ktoś kto nie umie się w naszym języku nawet kilku zdań wypowiedzieć. Gdyby miałby w niej kiedyś zagrać syn Clebera - oczywiście, jeżeli czułby się Polakiem i chciał. W dzisiejszych czasach możesz mieć kilka obywatelstw, ale nie o to tutaj chodzi.

Do niedawna futbol reprezentacyjny uważany był za najczystszy, jedyny w stu procentach nieskomercjalizowany. S....iliśmy go. Regerem Guerejro, Obraniakiem, Polanskim - długo by wymieniać. Teraz panuje już tak znieczulica, że faktycznie możesz nie łapać o co chodzi - jesteś w końcu obywatelem świata czy co tam uważasz.
Postaraj się tylko nie mierzyć wszystkich własną miarą.
Czemu syn Clebera może grać a Arboleda nie? I ten i ten mówią po polsku..czyli spełniają twój wymóg.

Dla mnie ani jeden ani drugi nie powinni u nas grać. Co innego Maor czy Polański..
Odpowiedz cytując
Orson
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 22.09.2011, 20:38
Syn Clebera (sytuacja czysto teoretyczna) dlaczego nie?
Bedzie miał polskie obywatelstwo, większość zycia w Polsce, szkoły itp
W piłkę wiecej załóżmy bedzie grał u nas to czemu nie?
...coście s....ysyny uczynili z tą krainą?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 22.09.2011, 20:45
Czemu syn Clebera może grać a Arboleda nie? I ten i ten mówią po polsku..czyli spełniają twój wymóg.

Dla mnie ani jeden ani drugi nie powinni u nas grać. Co innego Maor czy Polański..
O ile się orientuję - ma nasze obywatelstwo, spędził tu sporą część życia. Podejrzewam też, że mówi po polsku o wiele lepiej niż Maor.
Tu nie chodzi o to, gdzie się urodziłeś - można czuć się Polakiem mimo, że wychowało się za granicą, można też urodzić się tutaj i wychować się jako Niemiec.
Przy czym syn Clebera to była taka hipotetyczna sytuacja, może być syn Hernaniego, albo Mauro Cantoro. Ba - mógłby być nawet i sam Cantoro, bo nikt normalny nie zarzuci mu że nie ma z naszym krajem nic wspólnego: zna język, mieszka tu masę czasu, dostał obywatelstwo w normalnym trybie.

Ale "Uwajaj"? Melikson? Co oni mają wspólnego z Polską? Że tu obecnie pracują?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Antystenes
Banita

Stary 22.09.2011, 20:58
O ile się orientuję - ma nasze obywatelstwo, spędził tu sporą część życia. Podejrzewam też, że mówi po polsku o wiele lepiej niż Maor.
Tu nie chodzi o to, gdzie się urodziłeś - można czuć się Polakiem mimo, że wychowało się za granicą, można też urodzić się tutaj i wychować się jako Niemiec.
Przy czym syn Clebera to była taka hipotetyczna sytuacja, może być syn Hernaniego, albo Mauro Cantoro. Ba - mógłby być nawet i sam Cantoro, bo nikt normalny nie zarzuci mu że nie ma z naszym krajem nic wspólnego: zna język, mieszka tu masę czasu, dostał obywatelstwo w normalnym trybie.

Ale "Uwajaj"? Melikson? Co oni mają wspólnego z Polską? Że tu obecnie pracują?
Dla mnie bardziej liczy się to, czy w człowieku płynie polska krew lub czy przyszedł na świat na polskiej ziemi.
Ty byś budował reprezentację tak jak Niemcy. Ktoś tam mieszka dłuższy czas, mówi po niemiecku i starczy..

BTW
Jaka jest różnica między Arboledą a Cantoro?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 22.09.2011, 21:08
Jaka jest różnica między Arboledą a Cantoro?
Pogadaj z jednym, a później z drugim, to sam zobaczysz.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 22.09.2011, 21:09
Czepiasz się, żeby podtrzymać dyskusję?
Pozwalam sobie na takie teksty, bo są one zwykłym stawianiem pytań.
Jakos tego patriotyzmu tyle, co na forum, w codzienności nie widzę.
Dla mnie każdy kto w tej dyskusji szermuje wzniosłymi argumentami patriotycznymi powinien wykazac, że ma do tego prawo.
Oczywiście patriotyzm jest cenną wartoscią, którą należy propagować. Ale nie wycierać sobie nią ust w dyskusjach
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 22.09.2011, 21:17
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Czepiasz się, żeby podtrzymać dyskusję?
Pozwalam sobie na takie teksty, bo są one zwykłym stawianiem pytań.
Jakos tego patriotyzmu tyle, co na forum, w codzienności nie widzę.
Dla mnie każdy kto w tej dyskusji szermuje wzniosłymi argumentami patriotycznymi powinien wykazac, że ma do tego prawo.
Oczywiście patriotyzm jest cenną wartoscią, którą należy propagować. Ale nie wycierać sobie nią ust w dyskusjach
Patriotyzm nie jest oderwany od życia codziennego.
Ale czy jest coś wzniosłego w tym, że chcę w reprezentacji naszego kraju Polaków? Dla mnie to normalność, zdrowy rozsądek. Albo ma się wstyd i godność, albo jest się oportunistą. No więc - takie ściąganie do reprezentacji ludzi nie mających z nami niemal nic wspólnego dla mnie jako Polaka jest wstydliwe i żenujące. Nie tylko nie potrafimy wyszkolić przyzwoitych piłkarzy, ale jeszcze w geście rozpaczy żebramy o jakieś futbolowe odpady.

No więc: skoro nie rozumiesz związku Reprezentacja - Polska - patriotyzm, to zauważ przynajmniej między tym co robi obecnie PZPN i Smuda, a dobrym obyczajem. A właściwie jego brakiem.

EDIT: Izraelski dziennikarz po tym, jak wybuchła sprawa Meliksona powiedział: "To bardzo w stylu Polski". I choćbym chciał, to nie mogę mu odmówić racji. To jest nasz styl - proszalnego dziada. Dzięki tym łazjom prowadzącym Reprezentację tak właśnie się kojarzymy.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.09.2011 o godz. 21:24.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 22.09.2011, 21:29
W innym temacie dziwiono się tym, że za wychowanka uważam tylko piłkarza, dla którego dany klub był pierwszy zupełnie nie zgadzając się z definicją UEFA. Sytuacja również wbrew pozorom ma trochę wspólnego z dylematem na temat globalizacji wielu reprezentacji narodowych. Z jednej strony jest definicja, z drugiej zasady przyjęte przez FIFA, czy UEFA. A my kibice też mamy różne zdania (może, więc dobrze, że to nie my decydujemy). Niektórzy za wychowanka uznają Małeckiego, czy Brożków, inni z naszej obecnej kadry tylko Bruda, czy Czekaja. Jedni twierdzą, że Maor powinien grać w reprezentacji, jest grupa mających wątpliwości, a pozostali, że nie. Czym się więc kierujemy?

Wrócę jednak do porównania użytego na wstępie. Być może na pierwszy rzut oka wielu myśli,że nie ma to żadnego związku, ale...

Dla mnie podejście UEFA do definicji wychowanka jest niejako związane z erą globalizacji piłki reprezentacyjnej. Uzasadnienie? Szczęsny, który urodził się i dorastał w Warszawie i tam zaczynał grać w barwach Agrykoli jest wychowankiem angielskiego Arsenalu, a nie polskiej Agrykoli (albo nawet Legii).

Podejście drugie nazwałbym podejściem konserwatywnym. Wtedy wspomnianego Szczęsnego uważamy za wychowanka Agrykoli. Wtedy też uważamy, że w reprezentacji powinni grać zawodnicy urodzeni w Polsce i w niej dorastający.

Jednak życie jest bardziej skomplikowane... Gdyż na przykład:
a) są piłkarze, którzy urodzili się w Polsce i wyjechali w młodości (Smolarek, Polański),
b) są piłkarze, którzy urodzili się w Polsce i mieszkali całe życie, a nie mają korzeni polskich (Bracia Papkijan),
c) są zawodnicy tacy, którzy urodzili się za granicą, a przyjechali w młodości (Gevorgyan),
d) są też tacy, którzy mają przodków, którzy mieszkali w Polsce, a całe życie mieszkali za granicą (Melikson, Obraniak, Perquis).

Może być jeszcze sytuacja nie opisana tutaj, ale kto powinien grać, a kto nie, to wbrew pozorom ciężka do rozstrzygnięcia kwestia. Jednak mnie boli co innego - to co powiedział Smuda przed tym jak został selekcjonerem, a to co robi obecnie.
Powód: Szczęsny jest wychowankiem Agrykoli Warszawa
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 22.09.2011 o godz. 21:49.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów