|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Nie zauważyłem takiego tematu, a myślę, że się przyda, bo nie wszystko z tej dziedziny da się zmieścić w temacie politycznym.
Przejrzałem w EMPiK-u Gazetę Polską Codziennie - według mnie niewypał. Głównie depesze PAP-u, zajawki artykułów, które będą w "gazecie matce", dość tabloidowa forma. Nawet stałym czytelnikom GP nowy dziennik za bardzo się nie podoba. Pierwszy numer uzyskał duży sukces sprzedaży (chyba coś koło 150 tys.), ale jak poziom nie pójdzie w górę, to trudno to będzie utrzymać. Chociaż nie jestem raczej targetem tej gazety, może tym, do których jest skierowana, to się podoba? Jakby się nie udało, to byłaby duża porażka Sakiewicza - dziś ogromna grupa ludzi na prawym krańcu sceny politycznej nie ma dziennika, który byłby do nich skierowany, więc wydawałoby się, że gazeta o takim zabarwieniu politycznym musi odnieść sukces. To środowisko to nie do końca moja bajka, ale ciekawi mnie, jak wypali to przedsięwzięcie. http://www.wirtualnemedia.pl/artykul...ku-19-wrzesnia Cytat:
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 13.09.2011 o godz. 23:43.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Nie do końca jest tak,że "Wprost Przeciwnie" nie będzie miał odbiorców,bo jest "Uważam Rze". Podzielić się mogą rynkiem po równo. A rynek jest duży. Nie sądzę aby któreś z nich padło a także,że nowy właściciel Uważam Rze zmieni profil pisma. Gdy tego dokona to straci na sprzedaży, i to okrutnie. Dołączy tym samym do Wprost,Polityki,Newsweeka. Czyli będzie jednym z wielu tygodników, i to takich których bez czytania wiadomo czego się spodziewać. Linia słuszna i jedyna a sprzedaż żadna. Biznesowo gość by stracił. Tym bardziej,że widzi iż gazeta jest potrzebna jak woda rybie,sprzedaje się nieźle i zmiana jej profilu byłaby trudno wytłumaczalna. Sam by sobie zrobił krzywdę, bo zaraz na jego miejsce wskoczyłby "Wprost Przeciwnie". A już abstrahując od wszystkiego, to dobrze napisany,świeży w pomysły tygodnik spokojnie poradzi sobie na rynku. Z całym szacunkiem ale tylko Uważam Rze jest dla niego konkurencją, nie tylko jeśli idzie o profil ale ogólnie o sam pomysł i jego wykonanie. Jest dobrze napisany. A co do nowej Gazety Polskiej..... jak szybko się ukazała tak szybko chyba zniknie. Tak to jest jak się nie ma pomysłu na gazetę. Robić tabloid wbrew temu co większość sądzi nie jest łatwo,a i do tanich nie należy.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
W sobotę kupiłem sobie tak z ciekawości GPC do pociągu i muszę stwierdzić - choć może nie powinienem tego robić tylko na podstawie jednego numeru - że jest to kompletny niewypał. Poziom jest naprawdę żenujący i nie wróżę temu tytułowi wielkiej przyszłości. Jeszcze, gdyby wzorem faktu kosztował 1 zł to może przez jakiś czas by się utrzymał, choć rozumiem że bez reklam jest to cena nierealna.
Co do "Wprost Przeciwnie" - jestem bardzo ciekawy tego tygodnika. Tak naprawdę nie wiadomo jak będzie w dłuższej perspektywie z "Uważam Rze", bo owszem z biznesowego punktu widzenia zmiana linii byłaby szaleństwem ale z drugiej strony czy wiadomo kto stoi za Hajdarowiczem? A tutaj niekoniecznie pieniądze mogą mieć znaczenie. Niemniej, jeżeli "Wprost Przeciwnie" po lekturze pierwszego numeru skłoni mnie do zakupu kolejnego - a pewnie w wielu przypadkach może być podobnie - to sytuacja na rynku prasowym stanie się naprawdę ciekawa. Bo mimo wszystko uważam, że poziom sprzedaży prasy w naszym kraju pewnego poziomu nie przekroczy, tzn. bez względu na ilość tygodników liczba kupujących jest podobna. Niektórzy kupują "Politykę" i "Newsweek" (tak dla poszerzenia horyzontów ) a inni będą kupować "Uważam Rze" i "Wprost Przeciwnie", choć tutaj wydaje się, że rozbieżność może być większa, co wbrew pozorom te dwa tytuły stawia w obliczu większej rywalizacji o czytelnika - po prostu wielu będzie musiało zdecydować czy bliżej im do linii "Urz" czy "WP". Podobnie jest w przypadku "Gazety Polskiej" i "Uważam Rze" - wg moich obserwacji zdecydowana większość czytelników "GP" traktuje "Urz" bardzo nieufnie.Ale tak naprawdę to dopiero zobaczymy, co przyniesie "Wprost Przeciwnie". ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Marszałek - ale pytanie zasadnicze jest takie, czy przejęcie Presspubliki przez Hajdarowicza to tylko projekt biznesowy. Mam nadzieję że tak i profil Rzepy i URz zostanie bez zmian. Zmiana tegoż to byłby dla URz koniec. Dla Rzepy niekoniecznie, bo ta ma wyrobioną reputację i wiele osób sięga po nią nie tylko z powodów profilu politycznego, ale choćby z przyzwyczajenia czy informacji biznesowych.
![]()
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
![]() ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
EDIT: a tymczasem ponoć jakieś "problemy" z kolportażem "Wprost Przeciwnie"...
Ostatnio edytowane przez sandomingo : 15.09.2011 o godz. 08:52.
![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://www.wprostp.pl/artykul/sprzed...ie-zablokowana
Cytat:
![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
Podobno mamy w Polsce wolny rynek Jestem ciekawy, jak to będzie z Rzepą - obstawiam taktykę na powolne acz konsekwentne i systematyczne zmiany w kadrach piszących ![]()
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czytał ktoś Wręcz Przeciwnie (nazwa tygodnika zmieniona, aby uniknąć problemów i móc wydać gazetę w tym tygodniu)?
Ja nie miałem okazji. Ciekawa recenzja tutaj. Głośno było o okładce, oburzyły się mocno środowiska katolickie. Na ten temat się nie wypowiadam, bo sprawy religii nie są dla mnie jakoś szczególnie ważne. Jakieś opinie?
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 27.09.2011 o godz. 18:37.
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 27.09.2011 o godz. 21:08.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W końcu przeczytałem Wręcz Przeciwnie i powiem szczerze, że nawet mi się podoba. Ostro na niektóre tematy, a jednocześnie bez jakichś wyraźnych przechyłów ideologicznych na którąś stronę. Trudno im będzie przypiąć łatkę "pisowców", jak się udało zrobić z URz.
Z tego co słyszałem, zgodnie z moimi przewidywaniami, projekt "Gazeta Polska Codziennie" zmierza nieuchronnie ku wielkiej klęsce. Ostatnio ponoć sprzedaż ok. 20 tys. przy wielkim nakładzie na poziomie stu iluś tysięcy. Wygląda na to, że samo wejście w niezagospodarowaną niszę nie wystarczy, jeśli nie ma się pomysłu. ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Po powrocie do Polski kupiłem wszystkie nowości i tak jak się spodziewałem GPC jak było dnem tak dnem pozostało co mnie niezmiernie cieszy gdyż typa o nazwisku Sakiewicz nie znoszę, a WP zaskoczyło mnie mile. Spodziewałem się ostrego anty-Lisa i bicia piany wyłącznie w tematach związanych z Tuskiem i jego ferajną. Wyszło z tego całkiem fajne centro-prawicowe pisemko, które jednak na starcie złapało kilka zonków: pierwszy ze zmianą nazwy, drugi z odejściem Cenckiewicza i Terlikowskiego, a trzeci z jakością wydania (średni papier i sporo błędów w tym nawet na pierwszej stronie). Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale mogą się utrzymać na rynku.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 30.09.2011 o godz. 13:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://wpolityce.pl/...tego-nie-bedzie
Cytat:
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Szkoda,bo gazeta coraz bardziej mi się zaczęła podobać.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Zmiany w "Dzienniku Polskim"
http://biznes.interia.pl/media/news/...skiego,1712898 Wygląda na to, że po przejęciu dziennika przez Polskapresse ten tytuł może szybko przejść w stan niebytu. Wielka szkoda
Ostatnio edytowane przez dulli78 : 25.10.2011 o godz. 21:44.
![]()
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rzepa spacyfikowana. Lisicki poleciał, odszedł Semka, tylko czekać na kolejne odejścia.
Teraz poza gromadą mediów prorządowych pozostało jedynie kilka mediów skrajnie prawicowych, do których wiele osób z szeroko pojętej centroprawicy (w tym ja) żywi uczucia mocno ambiwalentne. Próba wejścia na rynek z Wręcz Przeciwnie zakończyła się klapą. System jest właściwie domknięty. Na jak długo? http://fakty.interia.pl/felietony/zi...zegorz,1714377 - Ziemkiewicz ciekawie o sytuacji Rzepy i URz.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 29.10.2011 o godz. 14:13.
![]()
|
|

|
||||||
![]() |
|
|