The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.09.2011, 23:37. Media - TV, radio, prasa
Nie zauważyłem takiego tematu, a myślę, że się przyda, bo nie wszystko z tej dziedziny da się zmieścić w temacie politycznym.

Przejrzałem w EMPiK-u Gazetę Polską Codziennie - według mnie niewypał. Głównie depesze PAP-u, zajawki artykułów, które będą w "gazecie matce", dość tabloidowa forma. Nawet stałym czytelnikom GP nowy dziennik za bardzo się nie podoba. Pierwszy numer uzyskał duży sukces sprzedaży (chyba coś koło 150 tys.), ale jak poziom nie pójdzie w górę, to trudno to będzie utrzymać. Chociaż nie jestem raczej targetem tej gazety, może tym, do których jest skierowana, to się podoba?

Jakby się nie udało, to byłaby duża porażka Sakiewicza - dziś ogromna grupa ludzi na prawym krańcu sceny politycznej nie ma dziennika, który byłby do nich skierowany, więc wydawałoby się, że gazeta o takim zabarwieniu politycznym musi odnieść sukces. To środowisko to nie do końca moja bajka, ale ciekawi mnie, jak wypali to przedsięwzięcie.

http://www.wirtualnemedia.pl/artykul...ku-19-wrzesnia
Cytat:
Nowy tygodnik opinii „Wprost Przeciwnie” pojawi się na rynku 19 września br. Jan Piński, redaktor naczelny, mówi w rozmowie z nami, że nowy magazyn będzie „konserwatywny w sferze wartości i liberalny w sferze gospodarki”.

- Strona internetowa magazynu „Wprost Przeciwnie” właśnie ruszyła, będzie na niej rubryka „newsowa”. Wydanie drukowane ukaże się 19 września i będzie mieć format klasycznych tygodników opinii. Cena wyniesie 4,99 zł. W magazynie znajdą się działy: Skaner, Polska, Świat, Biznes-Ludzie-Pieniądze, Historia oraz Nauka i Zdrowie - powiedział nam Jan Piński.

Szef nowego tygodnika zapowiada, że będzie on konserwatywny w sferze wartości i liberalny w sferze gospodarki. - Dobrze oddaje go stwierdzenie Stefana Kisielewskiego: nie mamy poglądów politycznych, tylko ekonomiczne - mówi Jan Piński. Redaktor naczelny „Wprost Przeciwnie” chce, aby nowy magazyn osiągnął jak największą sprzedaż. - Jak na razie dystrybutorzy zamówili 120 tys. egzemplarzy, ale zamówienia wciąż rosną - informuje Piński.

Funkcję zastępcy redaktora naczelnego „Wprost Przeciwnie” pełni Mirosław Cielemęcki. Dla nowego tygodnika opinii pisać będą m.in. Robert Gwiazdowski, Janusz Korwin Mikke, Robert Leszczyński, Paweł Zarzeczny, Tomasz Terlikowski oraz laureat nagrody „Kisiela” Michał Zieliński. Redakcja składać się będzie z kilkudziesięciu osób.

Pod koniec 2009 roku grupa dziennikarzy, która tworzy obecnie „Wprost Przeciwnie” miała pracować w tygodniku „Wprost”, który miał kupić Grzegorz Hajdarowicz. Negocjacje były zakończone i pierwszy numer w 2010 roku miał wydać ten zespół. Okazało się jednak, że w ostatniej chwili tygodnik kupiła Platforma Mediowa Point Group.

- Szkoda było nam dobrego pomysłu. Po tym, jak Tomasz Lis zrobił z „Wprost” kolejne salonowe pisemko, dostrzegliśmy miejsce dla stworzenia nowego tytułu. Przypomnę, że jak odchodziliśmy z „Wprost” na początku 2009 r. średnia sprzedaż tygodnika przekraczała 120 tys. egzemplarzy. Po naszym odejściu sprzedaż spadła do poziomu 50-60 tys. egzemplarzy. To pokazuje, ilu ludzi chciało nas czytać - powiedział Wirtualnemedia.pl Piński.
To już bardziej moja bajka, ale też nie wróżę powodzenia. Lukę po "Wprost" na centroprawicy załatało URze i trudno będzie się teraz tu wepchnąć z nowym tygodnikiem. Jedyną nadzieją dla nich jest chyba to, że pod zarządem nowego właściciela Presspubliki (wspomnianego w odniesieniu do Wprost Hajdarowicza, nomen omen) może zmienić się profil Rzepy i URze i znów zostanie niezagospodarowany target.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 13.09.2011 o godz. 23:43.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 14.09.2011, 10:32
Nie do końca jest tak,że "Wprost Przeciwnie" nie będzie miał odbiorców,bo jest "Uważam Rze". Podzielić się mogą rynkiem po równo. A rynek jest duży. Nie sądzę aby któreś z nich padło a także,że nowy właściciel Uważam Rze zmieni profil pisma. Gdy tego dokona to straci na sprzedaży, i to okrutnie. Dołączy tym samym do Wprost,Polityki,Newsweeka. Czyli będzie jednym z wielu tygodników, i to takich których bez czytania wiadomo czego się spodziewać. Linia słuszna i jedyna a sprzedaż żadna. Biznesowo gość by stracił. Tym bardziej,że widzi iż gazeta jest potrzebna jak woda rybie,sprzedaje się nieźle i zmiana jej profilu byłaby trudno wytłumaczalna. Sam by sobie zrobił krzywdę, bo zaraz na jego miejsce wskoczyłby "Wprost Przeciwnie". A już abstrahując od wszystkiego, to dobrze napisany,świeży w pomysły tygodnik spokojnie poradzi sobie na rynku. Z całym szacunkiem ale tylko Uważam Rze jest dla niego konkurencją, nie tylko jeśli idzie o profil ale ogólnie o sam pomysł i jego wykonanie. Jest dobrze napisany. A co do nowej Gazety Polskiej..... jak szybko się ukazała tak szybko chyba zniknie. Tak to jest jak się nie ma pomysłu na gazetę. Robić tabloid wbrew temu co większość sądzi nie jest łatwo,a i do tanich nie należy.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 14.09.2011, 10:47
W sobotę kupiłem sobie tak z ciekawości GPC do pociągu i muszę stwierdzić - choć może nie powinienem tego robić tylko na podstawie jednego numeru - że jest to kompletny niewypał. Poziom jest naprawdę żenujący i nie wróżę temu tytułowi wielkiej przyszłości. Jeszcze, gdyby wzorem faktu kosztował 1 zł to może przez jakiś czas by się utrzymał, choć rozumiem że bez reklam jest to cena nierealna.
Co do "Wprost Przeciwnie" - jestem bardzo ciekawy tego tygodnika.
Tak naprawdę nie wiadomo jak będzie w dłuższej perspektywie z "Uważam Rze", bo owszem z biznesowego punktu widzenia zmiana linii byłaby szaleństwem ale z drugiej strony czy wiadomo kto stoi za Hajdarowiczem? A tutaj niekoniecznie pieniądze mogą mieć znaczenie.
Niemniej, jeżeli "Wprost Przeciwnie" po lekturze pierwszego numeru skłoni mnie do zakupu kolejnego - a pewnie w wielu przypadkach może być podobnie - to sytuacja na rynku prasowym stanie się naprawdę ciekawa.
Bo mimo wszystko uważam, że poziom sprzedaży prasy w naszym kraju pewnego poziomu nie przekroczy, tzn. bez względu na ilość tygodników liczba kupujących jest podobna. Niektórzy kupują "Politykę" i "Newsweek" (tak dla poszerzenia horyzontów) a inni będą kupować "Uważam Rze" i "Wprost Przeciwnie", choć tutaj wydaje się, że rozbieżność może być większa, co wbrew pozorom te dwa tytuły stawia w obliczu większej rywalizacji o czytelnika - po prostu wielu będzie musiało zdecydować czy bliżej im do linii "Urz" czy "WP". Podobnie jest w przypadku "Gazety Polskiej" i "Uważam Rze" - wg moich obserwacji zdecydowana większość czytelników "GP" traktuje "Urz" bardzo nieufnie.
Ale tak naprawdę to dopiero zobaczymy, co przyniesie "Wprost Przeciwnie".
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 14.09.2011, 11:33
Marszałek - ale pytanie zasadnicze jest takie, czy przejęcie Presspubliki przez Hajdarowicza to tylko projekt biznesowy. Mam nadzieję że tak i profil Rzepy i URz zostanie bez zmian. Zmiana tegoż to byłby dla URz koniec. Dla Rzepy niekoniecznie, bo ta ma wyrobioną reputację i wiele osób sięga po nią nie tylko z powodów profilu politycznego, ale choćby z przyzwyczajenia czy informacji biznesowych.
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 14.09.2011, 12:51
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Marszałek - ale pytanie zasadnicze jest takie, czy przejęcie Presspubliki przez Hajdarowicza to tylko projekt biznesowy. Mam nadzieję że tak i profil Rzepy i URz zostanie bez zmian. Zmiana tegoż to byłby dla URz koniec.
No to teraz nie ma znaczenia,bo będzie "Wprost Przeciwnie". O ile będzie takie jak zapowiadają, ale patrząc po pismakach niezłej próby,to raczej lipy nie będzie i pewna linia zostanie zachowana. A jeśli przejęcie Presspubliki to nie tylko projekt biznesowy,to teraz ciężej będzie to ukryć. Wszak jest konkurencja i w wypadku zmiany profilu "Uważam Rze", ona zapełni tą lukę i pokaże że jest to luka dochodowa. Czyli gdyby przejęcie Presspubliki nie było celem biznesowym,szybko zostałoby to zweryfikowane i pokazane i do końca niezrozumiałe. Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć,że nie wiedzieli,że podobny tygodnik powstaje.
Dla Rzepy niekoniecznie, bo ta ma wyrobioną reputację i wiele osób sięga po nią nie tylko z powodów profilu politycznego, ale choćby z przyzwyczajenia czy informacji biznesowych.
Tak patrze na Rzepę i zadaje sobie pytanie, co ona ma takiego czego nie mogę znaleźć w necie? Bo chyba nie mówimy o danych z dnia poprzedniego, których tam pełno?Mają Parkiet,tam są ciekawe wywiady,analizy bardzo dobre, i pełno danych z dnia poprzedniego. Jak dla mnie Presspublika powiela to samo. Parkiet powinien wejść w Rzepę,czy odwrotnie i wtedy by to miało sens. Teraz to trochę tu,trochę tam. Specjlanie zafascynowany Rzepą nie jestem,chociaż format gazety mi odpowiada. Widać,że się czyta
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 14.09.2011, 13:08
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Tak patrze na Rzepę i zadaje sobie pytanie, co ona ma takiego czego nie mogę znaleźć w necie?
Dość dobre merytorycznie żółte strony. Chociażby to. Owszem, to wszystko można znaleźć gdzieś w sieci ale tutaj też decyduje siła przyzwyczajenia.

EDIT: a tymczasem ponoć jakieś "problemy" z kolportażem "Wprost Przeciwnie"...
Ostatnio edytowane przez sandomingo : 15.09.2011 o godz. 08:52.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 15.09.2011, 23:05
http://www.wprostp.pl/artykul/sprzed...ie-zablokowana
Cytat:
Start tygodnika "Wprost Przeciwnie", zaplanowany na 19. września, został uniemożliwiony. Pierwszy numer nowego tygodnika pojawi się w kioskach prawdopodobnie 26. września.

W środę wieczorem, tuż przed wysłaniem pierwszego numeru do drukarni, do redakcji "Wprost Przeciwnie" przyszedł faks podpisany przez Wojciecha Heydla, prezesa zarządu Ruchu SA i Tomasza Grzela, członka zarządu Ruchu SA. Informowali w nim, że Ruch odmawia wprowadzenia "Wprost Przeciwnie" do kolportażu ponieważ pojawienie się tygodnika na rynku byłoby naruszeniem ze strony redakcji "chronionych prawem praw wyłącznych" Agencji Wydawniczo-Reklamowej Wprost.

- Działania Ruchu to skandal. Firma postawiła się w roli sądu. Postanowiła rozsądzić spór między dwoma prywatnymi firmami i odmówiła dystrybucji legalnie zarejestrowanego przez sąd tytułu "Wprost Przeciwnie" - mówi Jan Piński, redaktor naczelny tygodnika. Ruch SA ma około połowy rynku dystrybucji prasy w Polsce. W związku z tym wydawca został zmuszony do wstrzymania wydania pierwszego numeru "Wprost przeciwnie", które planowane było na 19. września. - Złożymy do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wniosek o zmuszenie Ruchu do kolportażu pisma, ponieważ wykorzystuje on dominującą pozycję na rynku - zapowiada Jan Piński.

Ruch podjął decyzję na podstawie pisma wydawcy konkurencyjnego dla "Wprost Przeciwnie" tygodnika. Wydawca "Wprost Przeciwnie" nie został nawet poproszony o przedstawienie swojego stanowiska. Tymczasem drugi największy dystrybutor prasy w Polsce firma Kolporter zwróciła się do "Wprost Przeciwnie" z prośbą o odniesienie się do zarzutów AWR Wprost i po ich otrzymaniu przyjęła tygodnik do dystrybucji.

Wydawca "Wprost Przeciwnie" przypomina, że przedstawicielom Ruchu nie przeszkadza sprzedawanie w tym samym czasie "Gazety Wyborczej", "Gazety Prawnej" i "Gazety Polskiej". Wcześniej nie przeszkadzała im dystrybucja jednocześnie "Życia" i "Życia Warszawy", mimo iż redakcje tych dwóch tytułów także były w sporze. - Jeden z naszych współpracowników informował nas, że już w ubiegłym tygodniu na Forum Ekonomicznym w Krynicy przedstawiciele wydawcy "Wprost" chwalili się, że uzgodnili z Ruchem odmowę kolportażu "Wprost Przeciwnie" - zdradza Jan Piński.
Dystrybutor prasy zabawiający się w sąd. Polska to jednak dziki kraj...
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 15.09.2011, 23:25
http://www.wprostp.pl/artykul/sprzed...ie-zablokowana
Dystrybutor prasy zabawiający się w sąd. Polska to jednak dziki kraj...
Kompletnie nie wiem dlaczego, ale ta informacja mnie zupełnie nie zdziwiła...
Podobno mamy w Polsce wolny rynek
Jestem ciekawy, jak to będzie z Rzepą - obstawiam taktykę na powolne acz konsekwentne i systematyczne zmiany w kadrach piszących
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 27.09.2011, 18:34
Czytał ktoś Wręcz Przeciwnie (nazwa tygodnika zmieniona, aby uniknąć problemów i móc wydać gazetę w tym tygodniu)?

Ja nie miałem okazji. Ciekawa recenzja tutaj. Głośno było o okładce, oburzyły się mocno środowiska katolickie. Na ten temat się nie wypowiadam, bo sprawy religii nie są dla mnie jakoś szczególnie ważne.

Jakieś opinie?
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 27.09.2011 o godz. 18:37.
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 27.09.2011, 21:05
Czytał ktoś Wręcz Przeciwnie (nazwa tygodnika zmieniona, aby uniknąć problemów i móc wydać gazetę w tym tygodniu)?

Ja nie miałem okazji. Ciekawa recenzja tutaj. Głośno było o okładce, oburzyły się mocno środowiska katolickie. Na ten temat się nie wypowiadam, bo sprawy religii nie są dla mnie jakoś szczególnie ważne.

Jakieś opinie?
Nic szczególnego, w tym sensie,że niczym nowym nie zaskoczyli, a czego bym nie widział w NCz. Ale rokuje dobrze. No i papier taki sobie, na którym jest to wydawane. Ale chyba Uwazam rze też podobne początki miało.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 27.09.2011 o godz. 21:08.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 30.09.2011, 12:06
W końcu przeczytałem Wręcz Przeciwnie i powiem szczerze, że nawet mi się podoba. Ostro na niektóre tematy, a jednocześnie bez jakichś wyraźnych przechyłów ideologicznych na którąś stronę. Trudno im będzie przypiąć łatkę "pisowców", jak się udało zrobić z URz.

Z tego co słyszałem, zgodnie z moimi przewidywaniami, projekt "Gazeta Polska Codziennie" zmierza nieuchronnie ku wielkiej klęsce. Ostatnio ponoć sprzedaż ok. 20 tys. przy wielkim nakładzie na poziomie stu iluś tysięcy. Wygląda na to, że samo wejście w niezagospodarowaną niszę nie wystarczy, jeśli nie ma się pomysłu.
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 30.09.2011, 12:34
Po powrocie do Polski kupiłem wszystkie nowości i tak jak się spodziewałem GPC jak było dnem tak dnem pozostało co mnie niezmiernie cieszy gdyż typa o nazwisku Sakiewicz nie znoszę, a WP zaskoczyło mnie mile. Spodziewałem się ostrego anty-Lisa i bicia piany wyłącznie w tematach związanych z Tuskiem i jego ferajną. Wyszło z tego całkiem fajne centro-prawicowe pisemko, które jednak na starcie złapało kilka zonków: pierwszy ze zmianą nazwy, drugi z odejściem Cenckiewicza i Terlikowskiego, a trzeci z jakością wydania (średni papier i sporo błędów w tym nawet na pierwszej stronie). Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale mogą się utrzymać na rynku.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 30.09.2011 o godz. 13:06.
Odpowiedz cytując
budka
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 03.10.2011, 14:39
Apel do prawdziwych polskich kibiców

http://www.youtube.com/watch?v=ZjVuL...layer_embedded
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 13.10.2011, 09:52
http://wpolityce.pl/...tego-nie-bedzie

Cytat:
Jak trudny jest rynek prasy i jak ciężko odnieść na nim sukces przekonali się właśnie autorzy projektu tygodnika "Wręcz przeciwnie". Pomimo dużego nagłośnienia projektu, kolejny, czwarty numer się nie ukaże. Powód - fatalne wyniki sprzedaży.
Jeśli to prawda, to wielka szkoda. Wiązałem spore nadzieje z tym tytułem. Jak widać, trudno funkcjonować w dzisiejszych mediach, nie opowiadając się jednoznacznie po którejś ze stron. Ludzie oczekują od mediów jasnych komunikatów, kto jest dobry, a kto zły, nie próby obiektywnego przedstawienia rzeczywistości.
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 13.10.2011, 10:00
Szkoda,bo gazeta coraz bardziej mi się zaczęła podobać.
Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 25.10.2011, 21:37
Zmiany w "Dzienniku Polskim"

http://biznes.interia.pl/media/news/...skiego,1712898

Wygląda na to, że po przejęciu dziennika przez Polskapresse ten tytuł może szybko przejść w stan niebytu. Wielka szkoda
Ostatnio edytowane przez dulli78 : 25.10.2011 o godz. 21:44.
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 29.10.2011, 14:11
Rzepa spacyfikowana. Lisicki poleciał, odszedł Semka, tylko czekać na kolejne odejścia.

Teraz poza gromadą mediów prorządowych pozostało jedynie kilka mediów skrajnie prawicowych, do których wiele osób z szeroko pojętej centroprawicy (w tym ja) żywi uczucia mocno ambiwalentne. Próba wejścia na rynek z Wręcz Przeciwnie zakończyła się klapą. System jest właściwie domknięty. Na jak długo?

http://fakty.interia.pl/felietony/zi...zegorz,1714377 - Ziemkiewicz ciekawie o sytuacji Rzepy i URz.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 29.10.2011 o godz. 14:13.
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów