The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy komentarze ze strony TWSD, powinny zniknąć?
Tak, forum jest od komentowania, strona tylko od informowania! 61 26,99%
Nie, ale moderatorzy powinni się bardziej przyłożyć. 85 37,61%
Nie, komentowanie wiadomości to nierozerwalna część tej strony. 80 35,40%
Głosujących: 226. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.05.2011, 21:36
niestacjonarne = zaoczne = w weekendy
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 23.05.2011, 12:03
Jeśli ktoś studiuje teologię na PATcie (tzn UPJP2) to bardzo proszę o priva
Odpowiedz cytując
Xavy
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 23.05.2011, 12:22
Cytat:
A ja Wam powiem... Pier*lcie studia one nic nie dają. Mogę powiedzieć Wam z własnego doświadczenia. 2 kierunki studiów, 1 kierunek podyplomowych, państwowa licencja zarządcy nieruchomości, 2 lata doświadczenia w zawodzie, bardzo dobry język angielski, 23 lata i kupa. W tym kraju nie ma przyszłości. Już 3-ci miesiąc szukam pracy.
Wszystko fajnie,tylko,że się kolego nie przyznałeś jakie te kierunki pokończyłeś...
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 23.05.2011, 13:36
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
A ja Wam powiem... Pier*lcie studia one nic nie dają. Mogę powiedzieć Wam z własnego doświadczenia. 2 kierunki studiów, 1 kierunek podyplomowych, państwowa licencja zarządcy nieruchomości, 2 lata doświadczenia w zawodzie, bardzo dobry język angielski, 23 lata i kupa. W tym kraju nie ma przyszłości. Już 3-ci miesiąc szukam pracy.
2 kierunki studiów?
1 kierunek podyplomowy?
2 lata doświadczenia w zawodzie?

i...

23 lata masz?

Ile miałeś jak zaczynałeś studiować?

15 lat?

Czy kończyłeś jakieś studium na prywatnych uczelniach?
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 23.05.2011, 13:49
Jak ktoś studiuje dziennikarstwo na UPJP2 proszę o kontakt Jeśli ktoś chce się dowiedzieć więcej odnośnie Turystyki i Rekreacji na Up to można pisać do mnie ; )
Odpowiedz cytując
fanTS1906
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 21.06.2011, 23:44
Jak to jest z rejestracją na UJ na zaoczne - II stopień. Jest napisane, że przyjmują na podstawie kolejności zgłoszeń a rejestracja ruszyła równo z dziennymi. W pierwszej kolejności zależy mi na dziennych ale gdybym się nie dostał to co wtedy, jak się zarejestruję na zaoczne po ogłoszeniu wyników dziennych to pewnie już będę na szarym końcu w kolejce mimo, że wyniki będę miał jedne z lepszych. Więc powinienem rejestrować się na wszelki wypadek już teraz i być może bez potrzeby dokonać kolejnej opłaty rekrutacyjnej?
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 22.06.2011, 00:42
Xavy napisał(a):Wyświetl post
Wszystko fajnie,tylko,że się kolego nie przyznałeś jakie te kierunki pokończyłeś...
Licencjat - Inwestycje i Nieruchomości w Wyższej Szkole Ekonomii i Informatyki
Podyplomowe - Zarządzanie Nieruchomościami w szkole j.w.
Magisterskie ( kończę teraz w lipcu ) - Zarządzanie firmą na UEK`u.

Proud napisał(a):Wyświetl post
2 kierunki studiów?
1 kierunek podyplomowy?
2 lata doświadczenia w zawodzie?

i...

23 lata masz?

Ile miałeś jak zaczynałeś studiować?

15 lat?

Czy kończyłeś jakieś studium na prywatnych uczelniach?
Zacząłem studiować w normalnym wieku. Tak jak edukacja przewiduje. Na 3 cim roku licencjata zrobiłem podyplomowe równolegle ( miałem taką możliwość) a potem 2 lata uzupełniających magisterskich zaocznie bo w tygodniu nabierałem przedmiotowego doświadczenia zawodowego. Licencję zarządcy uzyskałem w tym roku. Rocznikowo mam 24 lata ale, że jestem z końca listopada to nie widzę sensu żebym sobie miał wiek liczyć rocznikowo.

Any questions ?
Odpowiedz cytując
Gargamel
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 22.06.2011, 04:37
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
Licencjat - Inwestycje i Nieruchomości w Wyższej Szkole Ekonomii i Informatyki
Podyplomowe - Zarządzanie Nieruchomościami w szkole j.w.
Magisterskie ( kończę teraz w lipcu ) - Zarządzanie firmą na UEK`u.
To ja się nie dziwię, że pracy się nie ma.
Powód: skrót myślowy
Ostatnio edytowane przez Gargamel : 22.06.2011 o godz. 07:54.
Odpowiedz cytując
Garbaż1906
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 22.06.2011, 07:58
Gdyby ktoś wybierał się na WSZiB to przed zapisaniem się, odezwijcie się na PRIV ; )
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 22.06.2011, 10:44
Wyniki z matur są 30 czerwca nie?
Pytam, bo nie wiem, czy w ciągu 2 lat coś się nie zmieniło..
Odpowiedz cytując
pablo92TSW
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 22.06.2011, 11:21
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
Wyniki z matur są 30 czerwca nie?
Pytam, bo nie wiem, czy w ciągu 2 lat coś się nie zmieniło..

Zgadza się, wyniki są 30 czerwca.
Odpowiedz cytując
m954
Socios Wisła Kraków

Stary 22.06.2011, 11:24
Tak. 30 czerwca maturzyści dowiedzą się o wynikach.

Wybiera się ktoś na PK wydz. Mechaniczny - Transport ?;p
Odpowiedz cytując
sebanh
Member

Od: 08.2009

Stary 22.06.2011, 11:43
m954 napisał(a):Wyświetl post

Wybiera się ktoś na PK wydz. Mechaniczny - Transport ?;p
yep,chyba ja
Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 22.06.2011, 11:45
Jeżeli maturę pisałem w tamtym roku a chce podejść do rekrutacji w tym, to czy muszę zrobić coś wcześniej niż Ci maturzyści którzy maturę zdawali w tym roku? Na przykład podać przy rekrutacji online wcześniej niż po 30 czerwca wyniki z matury? No i druga sprawa, czy mając 40% z pdst. Maty, 40% z pdst Polski, 70% z pdst Niemiecki i 40% rozszerzenie z WOS-u jest szansą że gdzieś się w Krakowie dostanę? A jeśli już to na co?

I trzecia sprawa jakie studia, na jakiej uczelni polecanie jako zaoczne no z góry pytanie jaki koszt. Bo studia zaczone również biorę pod uwagę.

Z góry wielka dziękuweczka!
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.

Cytat:
Głupia kobieta myśli „grubas, ciągle pije piwo”. A mądra zastanawia się, skąd on ma na to piwo.
Odpowiedz cytując
eMpi!
Member

Od: 04.2008

Stary 22.06.2011, 12:07
Szanowny kolego google nie gryzą
jesteś rekrutowany na takich samych zasadach co tegoroczni maturzyści.
Włóż trochę trudu skoro chcesz studiować warto poszukać trochę w sieci boo skoro chcesz "studiować" to trochę od siebie wymagaj. Chyba, że chcesz kupić tylko papier...

I są takie "uczelnie" które biorą każdego byle tylko stan konta się zgadzał.

Co do kosztu ~2k semestr.
Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Stary 22.06.2011, 12:28
eMpi! napisał(a):Wyświetl post
Szanowny kolego google nie gryzą
jesteś rekrutowany na takich samych zasadach co tegoroczni maturzyści.
Włóż trochę trudu skoro chcesz studiować warto poszukać trochę w sieci boo skoro chcesz "studiować" to trochę od siebie wymagaj. Chyba, że chcesz kupić tylko papier...

I są takie "uczelnie" które biorą każdego byle tylko stan konta się zgadzał.

Co do kosztu ~2k semestr.
No tak przypuszczałem, jednak zobaczyłem właśnie w sieci jakąś informacji która mnie zaniepokoiła stąd moje pytanie tutaj. W sieci trudno znaleźć takie informacje łatwo szybko i sprawnie. Nie jestem z Krakowa to i zbyt wielu znajomych tam nie mam abym wiedział gdzie łatwiej się dostać, na jaki kierunek i gdzie jest ta uczelnia.

Co do zaocznych to przypuszczałem że właśnie tak jest.
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.

Cytat:
Głupia kobieta myśli „grubas, ciągle pije piwo”. A mądra zastanawia się, skąd on ma na to piwo.
Odpowiedz cytując
m954
Socios Wisła Kraków

Stary 22.06.2011, 13:33
sebanh napisał(a):Wyświetl post
yep,chyba ja
zaocznie czy dziennie ?;p
ja raczej zaocznie.
Odpowiedz cytując
Billy.
Junior Member

Stary 23.06.2011, 17:36
Ja też się chyba wybiorę na PK na transport, raczej dzienne, tylko nie wiem, na który wydział. Wiesz, czym sie różnią te kierunki z WIL i WM?
Odpowiedz cytując
m954
Socios Wisła Kraków

Stary 23.06.2011, 19:18
Nie do końca ;/ Rejestrowałeś się już na stronie PK ? Czy trzeba czekać aż się odbierze wyniki matur ?
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 23.06.2011, 19:38
masterlag napisał(a):Wyświetl post
Też mam pytanie.
Na stronie UJ piszą: "studia niestacjonarne (dawne wieczorowe)". I teraz mam problem, bo nie wiem czy to znaczy, że to są aktualne weekendowe, czy to są dalej wieczorowe?
Jest w ogóle na UJ możliwość studiowania w weekendy?

EDIT:
@down- tak, ale na UJ piszą raz "niestacjonarne (Dawne wieczorowe)" a innym razem (głównie bodajże przy II stopnia) "niestacjonarne (dawne zaoczne)". Jakby pisało tylko stacjonarne lub niestacjonarne to by nie było problemu.
Taki dziwoląg pojęciowy. Nie ma już zaocznych i wieczorowych - zamiast nich jest łączna nazwa niestacjonarne. Niestacjonarne mogą być w tygodniu (popołudniu/wieczorem) albo w weekendy. Jeśli masz w nawiasie dawne zaoczne - no to weekend.

przemo napisał(a):Wyświetl post
Krótkie pytanie: Czy kierunek Gospodarowanie nieruchomościami na UE na magisterkę to dobry wybór ?
Chcesz pracować w obrocie nieruchomościami? Zostać zarządcą nieruchomości (administrowanie wspólnotami lub spółdzielniami) lub pośrednikiem w obrocie nieruchomościami? Jeśli tak, to jak najbardziej. Jeśli chodzi o poziom merytoryczny studiów, to jest ok.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 23.06.2011 o godz. 19:45.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
fanTS1906
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 23.07.2011, 01:28
Byłby sens iść na magisterkę z informatyki bez studiowania jej na licencjacie? Czy bez wiedzy jaką inni zdobyli w ciągu tych 3 lat człowiek jest w stanie sobie poradzić?
Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 06.09.2011, 14:39
Jak ktoś jest na Architekturze na Politechnice Krakowskiej to bardzo proszę o napisanie do mnie. Mam kilka pytań.

Odpowiedz cytując
Mlody19061906
Member

Od: 05.2009

Stary 06.09.2011, 14:55
Znacie jakieś całkowicie bezpłatne bazy kwater studenckich oprócz tej na św. Anny i na UR? A może znacie kogoś kto chce wynająć mieszkanie dla 3-4osób w rozsądnej cenie?
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 12.09.2011, 16:24
Cześć.
Mam taką oto oto sytuację. Ukończony licencjat z politologii spec. Administracja Samorządowa i Państwowa na Ignatianum i dostałem się na II stopień na Politologię UJ i Gospodarkę Administrację Publiczną UEk.

I taki oto problem do rozwiązania (kilka wiariantów)
1. Magisterskie politologia UJ
2. Magisterskie GAP UEk
3. Jak się zgodzą uczelnie UEk+UJ
4. Magisterskie GAP lub Politologia i dorzucenie jakiś podyplomowych (cos typu zarządzanie firmą)

I teraz jak ja to widzę.
Z jednej strony iść na magisterskie na ten sam kierunek co robiło się licencjat to takie trochę "dotrwanie" do magistra. Z drugiej mam pewną obawę (znając dość dobrze syllabusy), że zmieniając kierunek na magisterskie nawet po studiach ma się troche "braki" i nie jest się dobrze wykształconym w porównaniu z tymi co kształcili się na jednym kierunku przez 5 lat.
Podyplomka niby okej ale to w zasadzie bardzo często chodzenie po podpisy po wykładach a nie senowna nauka a ważniejsze pozycje potrzebne w praktyce można doczytać samemu.
Zastanawiam się też jaką wartość w praktyce mają dyplomy dwóch kierunków (jakby na to nie patrzeć) trochę do siebie podobnych. Absolwenci tych kierunków czesto wykonują podobną pracę czy to w sektorze publicznym czy prywatnym więc gdzieś jest ten wspólny mianownik rónież w programie studiów.
I w sumie najważniejsze. Po co studiuję? Studiuję bo widzę w tym dużą wartość, można się fajnie rozwinąć pokonać w sobie przeróżne bariery i dużo lepiej zrozumieć otaczający mnie świat. Jest to też pewien bufor bezpieczeństwa ponieważ kierunek z pewnością nie należy do prestiżowych za to na pewno pozwala mieć jakieś tam nadzieje na jakąśtam pracę w ludzkich warunkach. Taką wartość widzę w politologii, którą skończyłem i mógłbym kontynuować.
Dlaczego Gospodarka Administracja Publiczna? Kierunek bardziej pragmatyczny niż politologia, pozwoli wyrobić sobie podstawową wiedzę z ekonomii zwiększając szanse na powodzenie realizacji czegoś co było moim marzeniem jeszcze od czasów liceum czyli założenia własnej firmy (mniejsza o szczegóły czym taka firma miałaby się zajmować).
Co po studiach? Albo praca na własny rachunek i dyplomy mam dla własnej satysfakcji albo wykorzystanie "papierów" w praktyce dla szukania pracy gdzieś w sektorze publicznym lub prywatnym i może dopiero później z większym doświadczeniem otwarcie własnej firmy. Wiem też, że [niestety?] bez odpowiedniego wykształcenia do pewnych drzwi zapukać się po prostu nie da.
Jeśli w ogóle miałbym zaistnieć w świecie szeroko rozumianej polityki to raczej jako ktoś z drugiego/trzeciego szeregu niż osoba z aspiracjami do startowania w wyborach.
Taki jest mój punkt widzenia. Nie piszę go żeby się czymś pochwalić (jeśli w ogole jest czym) albo żeby się ktoś nade mną pochylił i powiedział o tym jaki ten świat jest okrutny (bo to już wiem) tylko chcę - na ile to możliwe - wywołać coś w rodzaju dyskusji akademickiej żebyście w miarę możliwości przedstawili mi jak to widzicie, które warianty są warte realizacji, które bez sensu. Liczę też na jakąś konkretną argumentację wybiegającą poza "a co ty będziesz robił po politologii? będziesz politykiem ?!"
Jeśli ktoś czuje, że mógłbym mu w czymś pomóc, coś doradzić to chętnie służę pomocą.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 12.09.2011, 17:10
Zapewne będzie zaraz tutaj kilka osób które wróżą Ci świetlaną przyszłość, więc dla odmiany ja przyjmę stanowisko po drugiej stronie.
Może od końca:
Po politologii NIE zostaje się politykiem (a kto tak sądzi ma małe pojęcie)! politologia to kierunek-nauka o samym rządzeniu, ustrojach, prawach, ustawodawstwie itp. Więc po co ktoś taki w ławach sejmowych? odpowiedź jest prosta. po nic. do sejmu powinni iść ludzie wykształceni ale z wielu dziedzin (ekonomia, prawo, finanse) aby orientować się w tym nad czym trwa debata. Prosty przykład: ostatnia ustawa o płatnym kierunku: oprócz minister Kudryckiej i JEDNEGO posła nikt na sali nie wiedział o co naprawdę studenci walczą. (to tak a propos Twojego zaangażowania politycznego).
kolejna kwestia: jeżeli praca na własny rachunek to powiedz szczerze po jakiego diabła Ci te studia? a jeżeli już to zaoczne i w tym samym czasie nabieranie doświadczenia.
po trzecie: Piszesz o wartościach które widzisz w politologii, łamanie barier itp. wszystko pięknie ładnie ale chciałbym Ci uzmysłowić (może to głupie co napiszę) że jest wiele innych kierunków na których studenci łamią stereotypy studiując na państwowych uczelniach (niestety szkoła prywatna to tylko namiastka prawdziwego studiowania). Zobacz nawet na UJ na który chcesz się dostać: socjologia, SM, politologia i wiele innych na których studiują ludzie i przez te 3 lata (tak jak Ty) nabrali takiej wprawy w wykorzystywaniu "uczelni" na różnego rodzaju stypendia, granty wyjazdy konferencje że Ty przychodząc tam przez te 2 lata prawie nic nie zyskasz. (pół roku przyzwyczajania i walki z pierwszą sesją i ostatni rok na którym tylko swoja magisterka i praca zawodowa).
Więc może lepszy UEK zapytasz ?
Może tak może nie. biorąc pod uwagę tylko kierunek to oczywiście lepszy. jednak dochodzi do tego prestiż uczelni którego ekonomiczny nie ma zbyt wysokiego.
Więc może 2 naraz?
Zgodę otrzymasz (ja bym w ogóle o taką nie występował ale to już Twoje ryzyko) tylko zadaj sobie pytanie czy się wyrobisz? na UJ dużo przedmiotów na wykucie na UEKu dojdą takie o których możesz nie mieć pojęcia lub kontynuajce z pierwszego stopnia- ekonometrie, statystyki matematyczne, ekonomiki.
A co z popdypolomówką?
Moim zdaniem to tylko kasa wywalona w błoto(przynajmniej teraz jak pracy nie masz). wydatek niemały a tak naprawdę korzyści prawie zerowe.

Co ja bym zrobił na Twoim miejscu?
Chyba jednak powalczył na 2 kierunkach przyjmując jeden jako podstawowy priorytet ( mam 2 egzaminy w tym samym dniu to ucze się tylko na ten z wybranego kierunku) a na drugi chodziłbym żeby tylko mnie widzieli, nie skreślili, jakoś zapamiętali i przy odrobinie szczęscia dali zaliczenie.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 12.09.2011, 17:43
Ja tylko w kwestii ankiety w tym wątku. Oczywiście głosujcie sobie, jak chcecie - problem w tym że moderatorzy NIE MAJĄ uprawnień do edytowania/kasowania komentarzy na TWSD.

Więc równie dobrze możecie do nas mieć pretensje o wojnę domową w Somalii, co o poziom komentarzy na stronie. Na obie sprawy mamy zerowy wpływ.
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Stary 12.09.2011, 20:33
wiślak 86 napisał(a):Wyświetl post
...
Po twojej wypowiedzi rodzi mi się w głowie refleksja.
Czy obecnie III i IV semestr magisterskich to głównie pisanie pracy? Z tego co patrzyłem nawet w ostatnim semestrze jest tyle samo zajęć i egzaminów co zawsze więc jakiejś taryfy ulgowej przed obroną się nie spodziewam. No chyba, że zajęcia ułożone są tak, że w ostatnim semestrze są przedmioty, które baaardzo łatwo zaliczyć (no ale tego się nie da wywnioskować z syllabusu). Uczelnie niestety będą musiały się dowiedzieć jeśli zacznę studiować na obydwóch bo jest tylko jeden suplement do dyplomu a każda go chce i nie honorują nawet odpisu potwierdzonego notarialnie.
Oczywiście w sytuacji kiedy bym rozpoczął dwa to jeden jest jako priorytetowy a drugi "jak się uda".
Hmmm. Kwestia prestiżu uczelni. UEk niby nie jest najwyżej ale mimo wszystko uchodzi za dobrą uczelnie. Jeśli już w ogóle porównywać to ja zawsze porównuję kierunek do kierunku i tak porównując politologię na Ignatianum i UJ zaobserwowałem, że poziom dydaktyczny jest w zasadzie ten sam począwszy od dużej części kadry a na pytaniach egzaminacyjnych kończąc a istotną różnicę da się zaobserwować jedynie w zaangażowaniu studentów. Tym na UJ się po prostu więcej chce. W przypadku GAPu też szukam raczej porównania do podobnych kierunków gdzie indziej bo raczej ciężko mi porównywać Gospodarkę Administrację Publiczną z Botaniką na pierwszej uczelni w Polsce czyli UW. UJ prestiż ok ale to zasługa Wydziałów: Prawa i Medycznego. Z Ignatianum zrezygnowałem przede wszystkim ze względu na brak prestiżu uczelni.
W kwestii podyplomowych to w zasadzie utwierdzasz mnie w moim przekonaniu. Myślę podobnie tylko właśnie chyba jeszcze potrzebowałem, żeby mnie ktoś w tym utwierdził ; - ).
W ramach dygresji; po co mi studia skoro chcę otworzyć własną firmę? Tak jak już pisałem (może nie wprost) zwyczajnie chcę być wykształcony. Jeśli wybiję się trochę ponad sklepik z pamiątkami w centrum miasta zacznie się styczność z ludźmi wśród których część będzie prezentowała określony poziom intelektualny. Chcę być dla nich partnerem na zbliżonym poziomie a nie burakiem który się dorobił kasy (co dla kogo oznacza "dorobił się" to rzecz względna). Poza tym jeśli się nie uda to będę miał dyplom dzięki któremu będę mógł szukać pracy. Poza tym już w ramach takich studiów jak politologia nauczyłem się wielu rzeczy (wynikających z programu zajęć) które bardzo mogą się prywatnemu przedsiębiorcy przydać jak chociażby podstawy zarządzania, pisanie projektów o dotację, trochę psychologii etc. a i doświadczenie niewielkie udało się zdobyć bo spróbowałem sił z franchisingiem niestety bez sukcesu. Poza tym dzięki samej obecności w świecie akademickim zaczyna się widzieć ogrom możliwości których nie widać nie wchodząc do tego świata. Mógłbym się na ten temat długo rozpisywać ale nikt chyba nie ma na dziś wieczór tyle piwa żeby to wszystko czytać
btw. Ignatianum jest uczelnią katolicką na prawach państwowej (taki sam status jak KUL) czyli działa jak państwowa nie pobierając czesnego.
Jeśli moje rozumowanie jest tu gdzieś pozbawione sensu to pisz śmiało.
Ostatnio edytowane przez LoRd : 12.09.2011 o godz. 20:39.
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 12.09.2011, 21:12
Odnośnie ostatniego roku. fakt faktem że gdy były jednolite (przebyłem i takie i takie) było dużo łatwiej, teraz po sobie widzę że ostatni rok to nawalone przedmiotów aby tylko punkty się zgadzały. ludzie którzy są od początku (licencjat) na danej uczelni wiedzą czego się spodziewać i zapisują się na fakultety do "łatwiejszych" prowadzących. poza tym jeżeli miałeś już z kimś zajęcia dobrze wiesz na co go stać. Swojego promotora też wybierasz pod tym kontem (a przychodząc z innej uczelni nie masz o tym pojęcia).
A czy nie masz świadectwa i odpisu? jednym dajesz jedno drugim drugie.
UEK wcale nie uchodzi za dobrą uczelnię(przynajmniej tak mówią znajomi tam się uczący).
Porównywanie jednego kierunku między uczelniami nie jest dobrym podejściem (np. na AGH jest OŚ na 2 różnych wydziałach i całkowicie inny program więc jak to porównać) nawet jeżeli wykładają ci sami profesorowie to sami mają inne podejście. przychodzą dodatkowo dorobić więc nie chcą mieć problemów z jakimiś dopytaniami itp. mogą być te same pytania ale liczy się ocenianie na UJ możesz mieć np. test na zaliczenie 60% a na KSW na 30%.

Sama nauka kierunku nic Ci nie daje jeżeli nie poprzesz tego działalnością na uczelni a o to cholernie trudno przychodząc tylko na 2 lata. w samorządzie co najwyżej będziesz szeregowym, wyjazd na stypendium-pewnie już zajęte, konferencje- a będziesz miał na nie czas studiować i uczyć się nowych rzeczy?

oczywiście będąc w społeczności akademickiej inaczej postrzega się pewne rzeczy jednak ta swoboda zaraz się skończy (2lata) i co potem?

a ja bym tutaj wywołał do dyskusji flamengistę, może napisze jak to jest na UEKu z drugiej strony
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Stary 12.09.2011, 22:45
W całej dyskusji umknęła mi jedna kwestia do której chciałbym żebyś się jakoś odniósł.
Jaką wartość dla pracodawcy ma pracownik, który w CV ma wpisane dwa fakultety? Jakie by to były w moim przypadku wiadomo.
Do rozpoczęcia drugiego kierunku trochę skłania mnie myśl, że jestem ostatnim rocznikiem który może wziąć drugi kierunek bez opłat a co za tym idzie zakładam, że za kilka lat będzie coraz mniej osób podwójnym dyplomem.

Składając dokumenty należy złożyć dyplom i suplement do dyplomu. O ile dyplom wydała uczelnia w ilości sztuk trzy (niczym się nie różniące) to suplement jest tylko jeden i nie ma możliwości otrzymania odpisu.

Fajnie, że nie rozpocząłem w poprzednim poście kilku kolejnych zdań od "poza tym"
Ostatnio edytowane przez LoRd : 12.09.2011 o godz. 22:49.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 13.09.2011, 08:11
wiślak 86;1163282(...) napisał(a):
UEK wcale nie uchodzi za dobrą uczelnię(przynajmniej tak mówią znajomi tam się uczący).(...)

a ja bym tutaj wywołał do dyskusji flamengistę, może napisze jak to jest na UEKu z drugiej strony
A która polska uczelnia jest? Na UJ znajdziesz wybitne kierunki i świetnych wykładowców - np. ja miałem to szczęście. Ale są też wyjątkowo mierne kierunki i kiepscy prowadzący. Podobnie na innych uczelniach.

Na UEKu masz np. ekonometrię z prof. Osiewalskim, jednym z najwybitniejszych ekonometryków na świecie. Kurs jest strasznie trudny, ale jeśli ciężko pracujesz możesz się naprawdę sporo nauczyć. Z drugiej strony - i tu trafiają się też słabsze kursy i słabsi wykładowcy. Jak wszędzie. Nawet na Harvardzie nie pracują sami nobliści, są też przeciętniacy.

Problem polskich uczelni to problem chronicznego niedofinansowania. Od początku lat 90-tych finansowanie spadło - państwo kazało publicznym uczelniom szukać ich gdzie indziej. No to je znaleziono - na studiach płatnych. W ciągu ostatnich 20 lat liczba studentów wzrosła 5-krotnie, a liczba wykładowców - o 40%. To chyba o czymś świadczy?

Nawet przy umasowieniu studiów, gdy poziom trafiających na uczelnie maturzystów bywa tragiczny - dałoby się sporo dobrego zrobić, gdyby były małe grupy i prowadzący mogli poświęcić więcej czasu studentom. Ale co ma zrobić doktor czy profesor, który prowadzi na seminarium dyplomowym prace 50-60 studentów? Przecież on ledwie ma czas, by przeglądnąć ostateczne wersje prac magisterskich czy licencjackich? A gdzie czas na dyskusję, nakierowanie na odpowiedni temat?

Przy idącym teraz niżu jest szansa, by to zmienić. Wystarczy zmienić algorytm finansowania - zostawić te same pieniądze, ale wprowadzić zmiany promujące jakość studiów. Niestety, w dobie kryzysu finansowego szuka się oszczędności - więc wszystko zostanie takie samo.

Ja tylko się zastanawiam, kiedy młodzi w Polsce zaczną protestować - w końcu państwo robi ich w konia, oferując "elitarne", "darmowe" studia "dla wszystkich". Problem w tym, że elitarnej, ba - nawet dobrej pracy po studiach brakuje.

Owszem, są u nas inwestycje zagranicznych koncernów. Ale szukają oni do pracy prostych robotników. Centrów badawczo-rozwojowych do nas nie przenoszą - te pozostają na Zachodzie. A nasze zostały zlikwidowane w latach dziewięćdziesiątych, przy prywatyzacji państwowych przedsiębiorstw.

Nie ma dobrej pracy dla młodych ludzi i nawet najlepsze studia niewiele tu zmienią. I to jest prawdziwy problem tego kraju.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów