The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Antystenes
Banita

Od: 09.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.08.2011, 19:32
krakus76 napisał(a):Wyświetl post
http://pl-pl.facebook.com/kamila.kotulska

Nowa reporterka Canal Plus

I lubi Wisłę Kraków.
To nie ona się ostatnio zakręciła, jak wypadło jej z głowy nazwisko kolegi?
Odpowiedz cytując
transmisje
Member

Od: 05.2010

Stary 22.08.2011, 19:39
tak to ona
Odpowiedz cytując
wonski_eNHa
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 22.08.2011, 19:50
Nieźle, właśnie miałem sprawdzać kim jest ta sympatyczna dziennikarka, która nie pamięta nazwiska kolegi :] Fajnie, że wrzuciliście namiary na nią. Fajnie, że sympatyzuje Wiśle i fajnie, że potrafi wyjść z twarzą z krępującej sytuacji.
Fajnie, że C+ to nie tylko panowie i pani Paulina.
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 22.08.2011, 19:52
Edson napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieję, że ten ŁKS spadnie z ekstraklasy w podskokach. Ta drużyna gra tak beznadziejnie, że Polonia Bytom to byli przy nich wirtuozi futbolu. Brawa dla Lechii za gre i frekwencje. Więcej ich przyszło na mecz z beniaminkiem niż na łazienkowską w starciu z wicemistrzem Polski
Bądźmy poważni. Ile ten ŁKS był gorszy od Lechii? Ja rozumiem, że zgoda ale bądźmy obiektywni...

Dla Lechii faktycznie brawa za frekwencję.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 22.08.2011, 19:58
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Dla Lechii faktycznie brawa za frekwencję.
Tylko nie wszyscy z nich kibicowali Lechii

Odpowiedz cytując
Edson
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 22.08.2011, 20:05
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Bądźmy poważni. Ile ten ŁKS był gorszy od Lechii? Ja rozumiem, że zgoda ale bądźmy obiektywni...
W 80min ŁKS miał 0 celnych strzałów na bramkę, a Lechia 7. Zero pomysłu na grę, liczenie na Szałachowskiego, że wrzuci piłę na wysokiego Mięciela i ewentualnie na Saganowskiego, że coś przedrybluje. Cała taktyka łodzian. Już więcej sytuacji mieli ze Śląskiem choć przegrali 0:4.
"Dociera do mnie, co mówią ludzie. Że Kolejorza nazywają Amiką, że zarząd jest z Wronek, że Lech jest tylko z nazwy" Maciej Żurawski
Odpowiedz cytując
jaro1985r
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 22.08.2011, 20:12
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Tylko nie wszyscy z nich kibicowali Lechii

Zobacz sobie lepiej kto na Legię chodzi. Zauważyłem ,że ostatnio ludzie na forum będący za Legią strasznie szukają zaczepki, oczywiście pisane jest to w ironii dzięki czemu ciągle unikają nagród od moderatorów
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 22.08.2011, 20:30
Proud napisał(a):Wyświetl post
Ile masz lat? Ja mam 22 i pamiętam jak to było śpiewane więc Ty palikot zapewne tez pamiętasz

Prowadźmy szczerą dyskusję opartą na faktach, nawet jak mają one być dla nas niewygodne. Fakt jest taki, że było to śpiewane na R22. Teraz nie śpiewamy bo mamy mało nazwisk kończących się na -ski.
Oczywiście, że było śpiewane, w nie tak odległej przeszłości!
Pamietam, że dość ładnie wychodziła, aż do "dwie bramki..." gdzie było mruczenie, bo nie mieliśmy jednej obowiązującej wersji. A nawet na tutejszym forum był wątek o kim śpiewać.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 22.08.2011, 20:41
kot napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze z anielską wręcz cierpliwością i szacunkiem do Legionisty, bez spiny i na luzie ( uwierz proszę )

TS Wisła dobrowolnie zarejestrowano w 1910 roku a narzucone GTS w 1949
WKS Legia Warszawa dobrowolnie zarejestrowano w 1922 roku a narzucone CWKS w 1949

A więc szanowny adwersarzu z Warszawy - mamy jako kibice Wisły- nie tylko prawo, ale i moralny obowiązek oraz chęci szczere - odwoływać się wyłącznie do TS przedwojennego ( wraz z jego herbami i flagami ) a nie GTS-u powojennego, co czynimy w przeciwieństwie do Was.
Sam sobie odpowiedz, dlaczego nie odwołujesz się wraz ze swoimi braćmi po szalu - do WKS-u przedwojennego, tylko do CWKS-u powojennego

To zasadnicza różnica między nami i Twoje wywody są nielogiczne i całkiem na luzie rzecz ujmując, zarzut o hipokryzji mojej i moich braci klubowych jest niedorzeczny, natomiast

...............ja jednak z jajem i na luzie kosmicznym wręcz, czekam na Twoją lub Twoich braci odpowiedź, dlaczego odwołujecie się do tradycji powojennego CWKS-u a nie przedwojennego WKS-u ( toż to napisałem na wstępie całej tej dyskusji a powyżej w tym tekście, wyprowadziłem dowód na tą okoliczność, no chyba, że fakty historyczne to także Legijna teoria spiskowa dziejów a wedy - ręce opadają i bez flaszki nie rozbierzemy tej zagwozdki o różnicy między WKS i CWKS, bo jeśli chodzi o nas, to my już dawno,dawno temu wybraliśmy TS, a potem wyrzuciliśmy GTS na śmietnik historii i późniejsze przekształcenia po 1989 roku - KP w SSA itd. nie mają tutaj znaczenia, bo nie o to ambaras cały, lecz o odwoływanie się do takiej czyli przed lub powojennej tradycji )
pozwolę sobie jeszcze inaczej przedstawić sytuację

My od 1906 mamy kontynuację . Wisła obecna to ta sama Wisła co w 1906. Bez względu na to czy była Wisła, GTS Wisła czy TS Wisłą ,a teraz Wisła SA.

Jak sobie dobrze przypominam to w momencie przejęcia Legii powstało KP Legia jako piłka nożna, a CWKS też miał swoją drużynę piłkarską seniorów i nawet w czasie głębokiego konfliktu na Ł3 chodzono właśnie na CWKS.

Więc to na Legii były dwie drużyny seniorskie. KP Legia i CWKS Legia. Dopiero bodajże po wykupieniu całego CWKSu przez ITI coś się zmieniło i cały CWKS jest w rękach ITI. Więc hipokryzji szukałbym gdzie indziej, a nie na R22.
Ostatnio edytowane przez PvD : 22.08.2011 o godz. 20:44.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 22.08.2011, 20:42
Edson napisał(a):Wyświetl post
W 80min ŁKS miał 0 celnych strzałów na bramkę, a Lechia 7. Zero pomysłu na grę, liczenie na Szałachowskiego, że wrzuci piłę na wysokiego Mięciela i ewentualnie na Saganowskiego, że coś przedrybluje. Cała taktyka łodzian. Już więcej sytuacji mieli ze Śląskiem choć przegrali 0:4.

Może i mieli strzały ale takie co najmniej średnie. Ok, nie oglądałem całego meczu - może coś przegapiłem. To co widziałem, nie wyglądało porywająco i tyle. Widziałem owszem jakieś strzały ale takie, że lepiej przemilczeć.
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 22.08.2011, 20:47
felipe napisał(a):Wyświetl post
Pamietam, że dość ładnie wychodziła, aż do "dwie bramki..." gdzie było mruczenie, bo nie mieliśmy jednej obowiązującej wersji. A nawet na tutejszym forum był wątek o kim śpiewać.
ostatni raz słyszałem to gdzieś w latach 04/05... wczesniej spiewano regularnie... ponoć śpiewano pod koniec lat 70'(ale to tylko zasłyszane, wiec nie dam reki uciąć) jesli to ksero to w takim razie musialo już w tamtym okresie na Legii być spiewane
Ostatnio edytowane przez palikot : 22.08.2011 o godz. 21:38.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
legion18
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 22.08.2011, 20:57
kot napisał(a):Wyświetl post
...
Tylko szefie we wcześniejszym poście napisałeś takie zdanie: "tak się składa, że my się odżegnujemy od GTS-u, a żeby jeszcze śpiewać GTS (CWKS - gdy już dawno jesteście KP Legia Warszawa )"
Z podkreślonego zdania idzie wysnuć wniosek, że powinniśmy nie śpiewać o CWKS, bo jest teraz KP, więc odbiłem piłeczkę pisząc, że wy też nie jesteście TS. A to, że ty sobie w następnym poście już zupełnie inaczej pociągnąłeś wątek to się nie czepiaj wcześniejszego posta.
Śpiewamy o CWKS bo jakby na to nie patrzeć jest to spora część historii Legii, na której się wszyscy wychowali. Różnica pomiędzy GTS u was, a CWKS u nas jest taka, że my od początku istnienia byliśmy klubem wojskowym, wy gwardyjskim staliście się po wojnie więc była to znaczna ingerencja w historie klubu. I jednym z elementów podkreślających tą zmiane była literka G.

P.S. przepatrzyłem dzisiaj filmiki z dopingu z meczu ze Śląskiem i porównując do listy stworzonej przez Ciebie znalazłem kilka piosenek, których nie wymieniłeś. O dziwo są to piosenki nie będące "jednosylabowymi"-jak to określiłeś. Musiałeś je zupełnie przypadkowo pominąć. Zdarza się najlepszym...
Odpowiedz cytując
legion18
Senior Member

Stary 22.08.2011, 21:06
PvD napisał(a):Wyświetl post
pozwolę sobie jeszcze inaczej przedstawić sytuację

My od 1906 mamy kontynuację . Wisła obecna to ta sama Wisła co w 1906. Bez względu na to czy była Wisła, GTS Wisła czy TS Wisłą ,a teraz Wisła SA.

Jak sobie dobrze przypominam to w momencie przejęcia Legii powstało KP Legia jako piłka nożna, a CWKS też miał swoją drużynę piłkarską seniorów i nawet w czasie głębokiego konfliktu na Ł3 chodzono właśnie na CWKS.

Więc to na Legii były dwie drużyny seniorskie. KP Legia i CWKS Legia. Dopiero bodajże po wykupieniu całego CWKSu przez ITI coś się zmieniło i cały CWKS jest w rękach ITI. Więc hipokryzji szukałbym gdzie indziej, a nie na R22.
Pod koniec tego okresu – 25 kwietnia 1989 władze klubu zadecydowały o odłączenie się sekcji piłkarskiej od wielosekcyjnego CWKS i utworzenie Autonomicznej Sekcji Piłki Nożnej (ASPN CWKS "Legia" Warszawa).

ITI kupiło kontynuatora tradycji sekcji piłkarskiej, która się odłączyła od CWKS. CWKS potem założył sekcję piłkarską CWKS Legia Bemowo, głównie z myślą o pracy z młodzieżą. A co do hipokryzji to ja jej nie zarzucam kibicom Wisły(i jakbyś przeczytał mój post ze zrozumieniem to byś dostrzegł, że to w nim podkreśliłem).
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.08.2011, 22:09
Kafarski leci?Co tam mewy przebąkuja?Dla mnie facet ewidentnie się wypalił w tym miejscu i nic już tam nie wymysli.
0-0 z ŁKS-em,no ludzie.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 22.08.2011, 22:17
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Kafarski leci?Co tam mewy przebąkuja?Dla mnie facet ewidentnie się wypalił w tym miejscu i nic już tam nie wymysli.
0-0 z ŁKS-em,no ludzie.
Kocewiak już przed meczem z Cracovią mówił, że to będzie mecz o życie Kafarskiego, więc bardzo możliwe, że poleci.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 23.08.2011, 00:41
palikot napisał(a):Wyświetl post
ostatni raz słyszałem to gdzieś w latach 04/05... wczesniej spiewano regularnie... ponoć śpiewano pod koniec lat 70'(ale to tylko zasłyszane, wiec nie dam reki uciąć) jesli to ksero to w takim razie musialo już w tamtym okresie na Legii być spiewane
I było. Dwie bramki Kazimierz, dwie bramki Topolski.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 23.08.2011, 01:02
felipe napisał(a):Wyświetl post
Teraz w końcu jest dwóch zawodników pasujących sylabowo i piłkarsko do przyśpiewki - Małecki i Melikson. Tak na marginesie.
.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.08.2011, 01:07
0 22 napisał(a):Wyświetl post
I było. Dwie bramki Kazimierz, dwie bramki Topolski.
Z tego co wiem, to cała Polska śpiewała różne tego kombinacje. Dojście, kto to wymyślił jest dziś raczej niemożliwe.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 23.08.2011, 01:43
Prawdopodobnie. Dlatego ograniczyłem się do stwierdzenia faktu, że w latach 70 tych było to u nas grane. Chociaż będąc kibicem Legii mógłbym nieśmiało pójść dalej, bo kibice Legii byli zawsze wśród czynników inicjujących dane zdarzenia w naszym polskim życiu kibicowskim. Ale jestem w gościach, więc tego nie zrobię
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 23.08.2011 o godz. 01:45.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
hawkins
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 23.08.2011, 02:06
0-0 z ŁKS-em,no ludzie.
Lechii w ogóle przydało by się mocne przemeblowanie, bo na razie wygląda to tragicznie. Z takim potencjałem finansowym i stadionem nie wypada im walczyć o utrzymanie.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 23.08.2011, 06:38
0-0 z ŁKS-em,no ludzie.
Trzeba im kogos takiego jak Lenczyk, zeby odbudowal druzyne. Moze jakis znany trener zza granicy? Jak na razie to mi polskie nazwisko nie przychodzi do głowy.

PS: No to Wojciechowski nie wytrzymal
Nie zamierzam rozmawiac z zadnym pilkarzem. Wystarczająco dużo już wydałem. Jeśli z tymi wzmocnieniami ta drużyna nie jest w stanie przyzwoicie grać, to moje pieniądze nie są już potrzebne na zasilanie tego zespołu"
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 23.08.2011, 08:34
tarantulaw2 napisał(a):Wyświetl post
Kocewiak już przed meczem z Cracovią mówił, że to będzie mecz o życie Kafarskiego, więc bardzo możliwe, że poleci.
Sam się zapewne nie poda do dymisji bo jest przekonany, że wykonuje super robote w Lechii. Jak go nie zwolnia teraz to będzie to skandal bo gość nie dość, że uważa iż ma super druzyne to jeszcze wzmocnienia nie są mu potrzebne. Ja mu dziękuje za to, że uratował Ekstraklase w Gdańsku i że momentami drużyna grała bardzo fajną piłke, ale już nic więcej z tym zespołem nie osiągnie więc czas najwyższy się pożegnać. Sezon można jeszcze uratować, ale z kim to nie mam pojęcia. Osobiście z polskich trenerów widział bym Fornalika ale to można raczej w między bajki włożyć i pobożne życzenia.
Odpowiedz cytując
legion18
Senior Member

Stary 23.08.2011, 08:36
Niedługo trzeba było czekać, aż Józek zacznie mięknąć z tą najlepszą drużyną w Polsce
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 23.08.2011, 09:24
legion18 napisał(a):Wyświetl post
Niedługo trzeba było czekać, aż Józek zacznie mięknąć z tą najlepszą drużyną w Polsce
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html
To nie jest kraj dla zdrowych ludzi Facet co tydzien gada co innego. raz kocha pilkarzy i zespol, mecze na Stadionie Narodowym bedzie rozgrywal, chwali Zieliniskiego, a za chwile lubu dubu--wszytskich zwolnie.
Odpowiedz cytując
PitM
Member

Od: 04.2004

Stary 23.08.2011, 09:34
Nie mogłem się tego doczekać, stary dobry JózekW powrócił. Atrakcyjność Ekstraklasy +50%.

Ciekawe jak długo będzie ten prosty człowiek dochodził do zrozumienia tego że w piłce pieniądze to tylko warunek konieczny a nie wystarczający. Za to Pan prezes jest warunkiem uniemożliwiającym cokolwiek.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 23.08.2011, 10:21
Jozkowi marzyl sie Real a wyszlo Tesco.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.08.2011, 10:29
mam nadzieje że prezes Lechii wytrzyma ciśnienie i nie zwolni mimo wszytsko Kafarskiego.Tak jak w Lechu z Bakero którego zachowano na stanowisku po ubiegłym sezonie i teraz są tego efekty w postaci wyników.Tym bardziej że chyba nawet w kraju nie ma za bardzo kim zastąpic Kafarskiego.
Odpowiedz cytując
wściekłe pięści węża
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 23.08.2011, 10:33
W Amice mają wyniki, bo grają tylko w lidze. Mało tego, grają tylko w lidze, więc nie tyle, nie męczą się w pucharach, a tyle, że ich kopaczyny zrozumiały, że nie mają się już gdzie pokazać, więc będą na pewno dawać z siebie max w lidze, żeby jak najszybciej zawinąć się z tonącej pralki. Bo przecież piłkarzy mają jak na nasze warunki bardzo dobrych. Wydaje mi się, że największa w tym zasługa Rudnevsa i reszty, a jedyną zasługą Bakero jest to, że nie grają w tym roku w pucharach.

@Funkykoval - zgadzam się oczywiście, że kuchenki pokonały na razie drużyny z dołu tabeli... ale od kiedy pamiętam, powtarza się, że wygrywając z takimi drużynami zdobywa się MP. Zobaczymy, co będzie dalej. Liczę, że oczywiście dla nich będzie źle.
Ostatnio edytowane przez wściekłe pięści węża : 23.08.2011 o godz. 11:09.
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 23.08.2011, 10:34
Ja mam nadzieje, że Kafarski wyleci jak najszybciej. Pan "zabrakło ostatniego podania" nic więcej już w tym klubie nie osiągnie. Tyle szans zmarnował, że nie ma sensu go dłużej trzymać. Byłem zwolennikiem Tomka ale od dłuższego czasu utwierdza mnie w przekonaniu, że jest trenerem przeciętnym i pewnego pułapu nie przeskoczy niestety.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 23.08.2011, 10:58
wściekłe pięści węża napisał(a):Wyświetl post
W Amice mają wyniki, bo grają tylko w lidze. Mało tego, grają tylko w lidze, więc nie tyle, nie męczą się w pucharach, a tyle, że ich kopaczyny zrozumiały, że nie mają się już gdzie pokazać, więc będą na pewno dawać z siebie max w lidze, żeby jak najszybciej zawinąć się z tonącej pralki. Bo przecież piłkarzy mają jak na nasze warunki bardzo dobrych. Wydaje mi się, że największa w tym zasługa Rudnevsa i reszty, a jedyną zasługą Bakero jest to, że nie grają w tym roku w pucharach.
Amika owszem ma kilku piłkarzy naprawdę dobrych: Rudnev, Stilić czy Wojtkowiak.
Na początku ograli drużyny, które będą bronić się przed spadkiem (tak to wygląda nie tylko z pozycji 4 rozegranych spotkań - bo to jest niemiarodajne, ale z analizy kadr zespołów, które pokonał kuchenkorz). Zagłębiu wystarczyło dobre krycie Rudneva i Stilicia - i Amika nie miała tak wielkiej przewagi, nie wygrała.
AMika ma w prasie wręcz chór entuzjastów po zesżłorocznych wyczynach w Lidze Europejskiej. Jak czytam dzisiaj takiego Bożydara, który łaja Maaskanta za to, że chciałby lepiej przygotować klub do decydującego spotkania Ligi Mistrzów, to przypominają mi się płacze niektórych dziennikarzy jak to Ekstraklasa powinna ustawić kalendarz Lechowi, że w sierpniu i we wrześniu nie mogą grać na swoim stadionie....
Czekam na pierwsze spotkanie Lecha z jakąś drużyną z czołówki lub dobrze sobie radzącą na tym etapie rozgrywek.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów