The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Jak? Gdzie? Kiedy?
Nazwa użytkownika
Hasło

Jak? Gdzie? Kiedy? Pokój z informacjami na temat cen biletów, sposobu dojazdu do stadionu i tym podobnym. Jeśli szukasz informacji na taki temat - sprawdź najpierw tu. Pokój moderowany.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.08.2011, 11:45
zim zum napisał(a):Wyświetl post
Żeby ludzie, którzy faktycznie chodza a nie idą od święta nie stali w tlumie, Tak samo wczoraj karnetowcy i Ci na zagłębie + apoel powinni mieć swoje okienko. No ale po co trakować dobrze karnetowców, jak oni już zapłacili więc niech się bujają.
k...a wiecznie płaczesz. Karnetowcy mieli swoje terminy a ten wczorajszy to taki pseudobonus dla spóźnialiskich czepiających się i k....ujących przy kasach i dziwiących się , że nie mają rezerwacji albo byli na wakacjach i nie zdążyli - czyli w myśl zasady ja wiem lepiej, mi się należy, ilu kibiców tyle opinii.

na szczęście wielu jest kibiców, którzy cieszyli się z tego, że mieli jeszcze ten jeden dzień rezerwacji mimo stania w kolejce i nie marudzili oraz nie narzekali jak ty.

następnym razem zrobią bez sprzedaży mieszanej to też będziesz narzekał i płakał, że za mało dni.

szkoda, że nie ma narzekania na tych co przy kasie zdziwieni są, że potrzeba 5 peseli do 5 biletów, szkoda, że nikt nie narzeka na tych co dzwonią po znajomych po pesele, albo ustalają który sektor bo na e22 nie ma a na e15 są albo co lepsze: nie ma już na e22? naprawdę nie ma? może znajdzie pan/pani to jedno dla kolegi.

tylko jebanie w klub na każdym kroku bez zastanowienia.
Ostatnio edytowane przez PvD : 11.08.2011 o godz. 11:52.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 11.08.2011, 11:50
A powiedz mi ile bedziesz miał dzisiaj za cały dzień osób, które przyjdą tylko po bilet na zagłębie i tyle? 10-15 ? I dzisiaj można blokowąc jedną kasę, wczoraj się nie dało, a ja sam stałem z 4 karnetami przez 5h.

Cytat:
tylko jebanie w klub na każdym kroku bez zastanowienia.
Bo jak się zastanowić, to klub aspiruje do Ligi Mistrzów a organizacyjnie pod niektórymi względami jest w Pucharze Intertoto.
Ostatnio edytowane przez zim zum : 11.08.2011 o godz. 11:54.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 11.08.2011, 11:55
A powiedz mi ile bedziesz miał dzisiaj za cały dzień osób, które przyjdą tylko po bilet na zagłębie i tyle? 10-15 ?
nie ma technicznie możliwości drukowanie biletów na LM i Zagłębie w jednej kasie ze względu na rodzaj balnkietów

Cytat:
I dzisiaj można blokowąc jedną kasę, wczoraj się nie dało, a ja sam stałem z 4 karnetami przez 5h.
trzeba było przyjść w dniach w których było tylko i wyłącznie dla karnetu.

Cytat:
Bo jak się zastanowić, to klub aspiruje do Ligi Mistrzów a organizacyjnie pod niektórymi względami jest w Pucharze Intertoto
a ja się spotkałem z innymi opiniami. nawet tych którzy z karnetami stali wczoraj po 3 godziny.
Ostatnio edytowane przez PvD : 11.08.2011 o godz. 11:57.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 11.08.2011, 11:57
PvD napisał(a):Wyświetl post

trzeba było przyjść w dniach w których było tylko i wyłącznie dla karnetu.
Byłem, to odszedłem z kwitkiem, bo do dzisiaj nie umieją/umiecie zrobić systemu, w którym podanie samego numeru pesel (bez karty) dawałoby efekt.

Cytat:
a ja się spotkałem z innymi opiniami. nawet tych którzy z karnetami stali wczoraj po 3 godziny.
Bardzo ciekawe. Tylko wyjaśnij mi na przykład jedną kwestię. Niby zachęcacie ludzi do kupna karnetów, a dalej nie ma systemu przekazywania swojej wejściówki na kogoś innego w przypadku planowanej absencji. To po co ktoś ma się pakować w koszta, jak nagle mu coś wypadnie i jest w plecy. Wiadome klub się cieszy, bo wychodzi na swoje, natomiast ludzie na tym tracą i dużo osób zniechęca to do zakupu karnetu. Wiadome teraz są bonusy w postaci pucharów, przyjdzie wiosna i już magnesu nie bedzie.
Ostatnio edytowane przez zim zum : 11.08.2011 o godz. 12:00.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 11.08.2011, 12:00
Byłem, to odszedłem z kwitkiem, bo do dzisiaj nie umieją/umiecie zrobić systemu, w którym podanie samego numeru pesel (bez karty) dawałoby efekt.
a ja bym chciał jeździć po polskich autostradach bez ograniczeń.
Cytat:
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 11.08.2011, 12:03
a ja bym chciał jeździć po polskich autostradach bez ograniczeń.
Wyjaśnienie wspaniałe.

Po wprowadzeniu sprzedaży internetowej każdy po uiszczeniu opłaty będzie miał komunikat na monitorze - "a teraz udaj się do Strefy Kibica nabić bilet na kartę"
Odpowiedz cytując
krakus79
Junior Member

Od: 05.2009

Stary 11.08.2011, 12:04
ok 12 30 kolejka prawe do końca ogrodzenia w stronę Reymonta.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 11.08.2011, 12:04
a zadając pytania nie stawiaj mnie w pozycji osoby z klubu
Cytat:
Odpowiedz cytując
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 11.08.2011, 12:07
nie ma technicznie możliwości drukowanie biletów na LM i Zagłębie w jednej kasie ze względu na rodzaj blankietów

.
Mozna inaczej, po zakupie biletu na Zagłębie, kibic udaję ię do najbliższej wolnej kasy po bilet na APOEL..
Odpowiedz cytując
John1906
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 11.08.2011, 12:07
Na sobotnim meczu, będzie raczej słaba frekwencja. Pierwszy mecz z obowiązkowymi kartami kibica, na wielu klubach spadła frekwencja przez kk. Była gdzieś informacja ile klub wydał kk do tej pory ?
W naszych sercach nie ma litości.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 11.08.2011, 12:10
Belzebub napisał(a):Wyświetl post
Mozna inaczej, po zakupie biletu na Zagłębie, kibic udaję ię do najbliższej wolnej kasy po bilet na APOEL..
i masz sytuację taką znając kibiców Wisły

osoba 1 kupuje bilet na zagłębie następnie 5 kas dalej kupuje 4 na APOEL dla gosci z którymi dogadał się w kolejce albo dla znajomych i ten co stoi na APOEL zada pytanie dlaczego 5 z tych co nie idą na Lubin ma mieć lepiej? tylko dlatego, ze jeden z nich idzie na Zagłębie?

też by niektórzy na forum kręcili aferę klubowi i byli niezadowoleni

Sami chyba nie zdajecie sobie sprawy jacy krętacze i jakie wałki potrafią klienci SK odstawić.
Ostatnio edytowane przez PvD : 11.08.2011 o godz. 12:14.
Cytat:
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 11.08.2011, 12:11
Jak widzę i czytam posty zim zum`a, to wyłania się obraz narzekacza nr 1 na tym forum.

Postępowanie wg zasady:
- jest słońce - to za gorąco,
- jest deszcz, że nie ma słońca,
- jest mróz - za zimno,
- jest zima bez śniegu - co to za zima ?

syndrom Polaka ...
zamiast się cieszyć tym co jest i porównywać do tego co było ...

Dam CI radę: Zgłoś swoje CV na Prezesa S.S.A. do B. Cupiała - może Cię wysłucha i da szansę wprowadzenia "XXI w. i normalności" do naszego klubu.
Odpowiedz cytując
zloty1906
Senior Member

Stary 11.08.2011, 12:14
Informacja ze strony SKWK

Cytat:
Drugi dzień sprzedaży biletów na mecz z Apoelem Nikozja przyciagnął pod Strefę Kibica jeszcze większą liczbę fanów niż wczoraj. Mimo tego, że czynne są wszystkie kasy szacowany czas oczekiwania to około 4 godziny.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.08.2011, 12:17
Byłem, to odszedłem z kwitkiem, bo do dzisiaj nie umieją/umiecie zrobić systemu, w którym podanie samego numeru pesel (bez karty) dawałoby efekt..
Skoro nie umiesz czytać prostego słowa pisanego, że bez karty kibica nie możesz kupić biletu (jeśli ktoś ma takową wyrobioną) to nic dziwnego, że musisz się więcej nachodzić/nastać.

Bardzo ciekawe. Tylko wyjaśnij mi na przykład jedną kwestię. Niby zachęcacie ludzi do kupna karnetów, a dalej nie ma systemu przekazywania swojej wejściówki na kogoś innego w przypadku planowanej absencji. To po co ktoś ma się pakować w koszta, jak nagle mu coś wypadnie i jest w plecy. Wiadome klub się cieszy, bo wychodzi na swoje, natomiast ludzie na tym tracą i dużo osób zniechęca to do zakupu karnetu. Wiadome teraz są bonusy w postaci pucharów, przyjdzie wiosna i już magnesu nie bedzie.
Może jeszcze byś chciał możliwość zwrotu pieniądzy za mecze na które nie byłeś? Na tym polega kupno karnetu, dostajesz coś taniej, jakies profity (preferencje przy pucharach) z tego wynikają, ale coś od siebie tez musisz dać. Nie ma nic za darmo.

Ponadto wydajesz się gościem, który w sytuacji gdyby karnetowcy mieli wyłączność na zakup biletów do wtorku 16 sierpnia, wszedłbyś na forum 17 sierpnia i napisał, że to skandal, że ty mając karnet nie jestes traktowany preferencyjnie w dniu meczu i musisz stać w kolejce.

Ponadto z tym "byciem w plecy" to tez tak nie do końca:

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...nosc_pieniedzy

Ponadto na sektorze C na samych meczach pucharowym można było już zaoszczędzić 25 zł. A na fazie grupwej pewnie będzie można jeszcze dużo zaoszczędzić.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 11.08.2011 o godz. 12:29.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Belzebub
Senior Member

Stary 11.08.2011, 12:23
i masz sytuację taką znając kibiców Wisły

osoba 1 kupuje bilet na zagłębie następnie 5 kas dalej kupuje 4 na APOEL dla gosci z którymi dogadał się w kolejce albo dla znajomych i ten co stoi na APOEL zada pytanie dlaczego 5 z tych co nie idą na Lubin ma mieć lepiej? tylko dlatego, ze jeden z nich idzie na Zagłębie?

też by niektórzy na forum kręcili aferę klubowi i byli niezadowoleni

Sami chyba nie zdajecie sobie sprawy jacy krętacze i jakie wałki potrafią klienci SK odstawić.
No tak, ale...Odchodząc od okienka na Zagłębie tylko z jednym biletem, w kasie na APOEL kupuje tylko bilet na te same dane co na bilecie na Zagłębie.. Napewno byłoby to do ogarnięcia, a mogło by sie to przełożyć na wyższą frekwencje z Zagłebiem ( i przy kolejnych podobnych sytuacjach),a co za tym idzie wiekszymi wpływami do kasy klubu z ligowego "dnia meczowego".
Odpowiedz cytując
podszywacz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 11.08.2011, 12:24
Po wprowadzeniu sprzedaży internetowej każdy po uiszczeniu opłaty będzie miał komunikat na monitorze - "a teraz udaj się do Strefy Kibica nabić bilet na kartę"
Niekoniecznie. Może być możliwość np. drukowania biletu w domu zapłaconego przez internet. Przecież czytniki kodów kreskowych na bramkach są i po coś je zamontowano. A żeby nie biegać z kartą do WŚ aby nabić tam bilet pewnie w momencie zakupu biletu przez internet trzeba będzie podać numer KK. Wchodząc pan ochroniarz lub stewart sprawdzi drukowany bilet czy numer karty się zgadza, poprosi jeszcze o ID. Według mnie proste. Nie narzekaj ciągle.
Раз два трзы, Туск ухади!
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 11.08.2011, 12:25
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Skoro nie umiesz czytać prostego słowa pisanego, że bez karty kibica nie możesz kupić biletu (jeśli ktoś ma takową wyrobioną) to nic dziwnego, że musisz się więcej nachodzić/nastać.
Pogrzeb kilka postów wczesniej, bo to opisywałem

Cytat:
Może jeszcze byś chciał możliwość zwrotu pieniądzy za mecze na które nie byłeś? Na tym polega kupno karnetu, dostajesz coś taniej, jakies profity (preferencje przy pucharach) z tego wynikają, ale coś od siebie tez musisz dać. Nie ma nic za darmo.
Dobrze, że teraz są puchary. Ciekawe co będzie w innej sytuacji.

Cytat:
Ponadto wydajesz się gościem, który w sytuacji gdyby karnetowcy mieli wyłączność na zakup biletów do wtorku 16 sierpnia, wszedłbyś na forum 17 sierpnia i napisał, że to skandal, że ty mając karnet nie jestes traktowany preferencyjnie w dniu meczu i musisz stać w kolejce.

opisywałem to wcześniej również, czemu tak a nie inaczej.

Cytat:

Niekoniecznie. Może być możliwość np. drukowania biletu w domu zapłaconego przez internet. Przecież czytniki kodów kreskowych na bramkach są i po coś je zamontowano. A żeby nie biegać z kartą do WŚ aby nabić tam bilet pewnie w momencie zakupu biletu przez internet trzeba będzie podać numer KK. Wchodząc pan ochroniarz lub stewart sprawdzi drukowany bilet czy numer karty się zgadza, poprosi jeszcze o ID. Według mnie proste. Nie narzekaj ciągle.
Można coś takiego było wprowadzić w kasach. To by zdecydowanie ułatwiło sprawę. I zdaję sobie sprawę, że jest to proste. Jednak jak widać klub ma z tym problem.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 11.08.2011, 12:27
Boże, jako kibic Wisły (zim zum) jak możesz powiedzieć, że jesteś w plecy bo wydałeś na bilet (karnet) i nie poszedłeś na mecz ?!! - ale wsparłeś swój Klub !! W zamian dostałeś też rez. miejsca, niższą cenę, pierwszeństwo zakupu na inne mecze.

Jesteś Klientem (Widzem jak w kinie czy teatrze)) czy Kibicem, który dla swojego Klubu zrobi wszystko i nie będzie liczył 20, 50 zł straconych, gdy nie będzie mógł pójść na mecz (kilka meczy) z karnetu !!
Ja w Twoich postach widzę, że chyba bardziej Klientem.

Dla Kibica Wisły nie pójście na mecz powinno być stratą mentalną, a nie stratą finansową!!
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 11.08.2011, 12:30
Dla mnie to nie jest stratą. Tylko znam wiele osób, które nie kupiły karnetów, bo powiedziały, że się nie opłaca. Koniec kropka.

Zreszta sam widzisz jaka śmieszna liczba karnetów jest sprzedana.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 11.08.2011, 12:32
Dla mnie to nie jest stratą. Tylko znam wiele osób, które nie kupiły karnetów, bo powiedziały, że się nie opłaca. Koniec kropka.

Co to za Kibice, dla których stratą jest kilkadziesiąt złotych...

ponad 7000 karnetów nie nazwałbym śmieszną liczbą ....
Odpowiedz cytując
MDW
Member

Od: 04.2011

Stanę tu trochę w obronie klubu. Pamiętajmy, że strefa kibica działa stosunkowo niedługo, układ kas i ich położenie jest stosunkowo nowe i jestem przekonany że dopiero po przerobieniu sytuacji typu: jednoczesna sprzedaż biletów na ligę + na puchar, sprzedaż karnetów itd. klub będzie miał w wypracowane formy działania. Nie oszukujmy się ale to też jest istotne które kasy sprzedają jakie bilety tak aby nie było jakiegoś sajgonu na parterze strefy kibica. Pamiętam sprzedaż biletów kiedy były one sprzedawane w dawnych murowanych kasach od strony Reymonta kiedy o jakiejkolwiek kolejce można było tylko pomarzyć czy też w kasie znajdującej się w Hali Wisły. Bywały sytuacje pobić czy też bójek nie mówiąc już o koniach, którzy bardzo sprawnie blokowali dostęp do kas. Do tego zdarzały się sytuacje kiedy była wzywana policja dla uspokojenia atmosfery.
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Była runda gdzie nie było w ogóle w sprzedaży biletów.
Odpowiedz cytując
John1906
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 11.08.2011, 12:33
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
Boże, jako kibic Wisły (zim zum) jak możesz powiedzieć, że jesteś w plecy bo wydałeś na bilet (karnet) i nie poszedłeś na mecz ?!! - ale wsparłeś swój Klub !! W zamian dostałeś też rez. miejsca, niższą cenę, pierwszeństwo zakupu na inne mecze.

Jesteś Klientem (Widzem jak w kinie czy teatrze)) czy Kibicem, który dla swojego Klubu zrobi wszystko i nie będzie liczył 20, 50 zł straconych, gdy nie będzie mógł pójść na mecz (kilka meczy) z karnetu !!
Ja w Twoich postach widzę, że chyba bardziej Klientem.

Dla Kibica Wisły nie pójście na mecz powinno być stratą mentalną, a nie stratą finansową!!
To w środę będziesz miał co najmniej 10 tys klientów, którzy raz w roku idą do kina na jakąś premierę podobnie na mecz raz w roku idą jak Wisła gra jakiś medialny mecz. Jeżeli ktoś jeździ na wyjazdy i chodzi na mecze u siebie to może jednak to 50 zł by mu się przydało np. na wsparcie akcji kto kocha ten wierzy.
Ostatnio edytowane przez John1906 : 11.08.2011 o godz. 12:36.
W naszych sercach nie ma litości.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 11.08.2011, 12:35
Była runda gdzie nie było w ogóle w sprzedaży biletów.
ale ile wtedy liczył miejsc nasz stadion ...

John1906 - będzie dużo Klientów na meczu w środę, ale ja nie o tym... bo to co Ty napisałeś większość osób tutaj podziela i wcale się z tego powodu nie cieszy ...
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 11.08.2011, 12:37
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
ale ile wtedy liczył miejsc nasz stadion ...
11 albo 12 tysięcy. Dodatkowo teraz są w perspektywie niezłe w mecze w fazie grupowej LE i LM, a mimo to ludzie nie rzucają się na abonamenty.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.08.2011, 12:37

Oszczędność na karnecie to około 27% czyli co najmniej dwa mecze w lidze. Skoro uważają, że nie opłaca to z góry zakładają, że na 3 meczach ich raczej nie będzie. Sorka za stwierdzenie, ale zajeżdzają sezonowcami i osobami, które wybierają sobie lepsze mecze i czuje że w sobote na Zagłębiu ich nie będzie.

11 albo 12 tysięcy. Dodatkowo teraz są w perspektywie niezłe w mecze w fazie grupowej LE i LM, a mimo to ludzie nie rzucają się na abonamenty.
Taka sytuacja miała miejsce raz i była spowodowana pierwszymi od wielu lat derbami w najwyższej klasie rozgrywkowej.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Szymoncz
Junior Member

Od: 08.2008

Stary 11.08.2011, 12:40
Witam! Nie wiedziałem, gdzie mam taką wiadomość napisać, więc piszę tutaj. Do wtorku ze względów osobistych nie mogę zjawić się w Krakowie,a do tego czasu z pewnością bilety będą wyprzedane. Więc mam prośbę do kogoś, kto będzie sobie dziś jeszcze w kolejce. Chodzi o to, by kupić mi po prostu bilet. W dniu meczu można się potem gdzieś spotkać. Oddaję kasę za bilet + 50zł za fatygę.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to proszę o kontakt na priv.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 11.08.2011, 12:40
dokładnie ok. 10 tyś., wtedy aby w ogóle wejść na jakikolwiek mecz musiałeś miejsc karnet - dziś nie... stadion jest duży, a niedługo będzie jeszcze większy...dlatego 7000 to dobry wynik, bo ludzie nie boją się, że dla nich braknie miejsca.
Sądzę, że wynik sprzedaży karnetów może być dużo lepszy po doświadczeniach dnia wczorajszego i dzisiejszego ...

Jeśli ktoś woli wydać na wódkę niż kupić karnet to ja naprawdę mam duże opory nazwać go Kibicem Wisły ...
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Stary 11.08.2011, 12:41
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post

Taka sytuacja miała miejsce raz i była spowodowana pierwszymi od wielu lat derbami w najwyższej klasie rozgrywkowej.
Już prędzej spotkaniem z Realem, bo dużo ludzi po sprzedaniu biletu odzyskało pieniadze zainwestowane w karnet.
Odpowiedz cytując
KoPer
I am what I am

Od: 09.2004

Stary 11.08.2011, 12:42
Co do całej dyskusji. Pomyślcie sobie co by się działo gdyby sprzedaż odbywała się tak jak jeszcze dosyć niedawno w Wiślackim Świecie ... Kolejki byłby chyba do Biprostalu ...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Jak? Gdzie? Kiedy?

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów