The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jcts
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.08.2011, 00:17
1,05 - Awans Wisły
8,0 - Awans Litexu (bwin)
Ostatnio edytowane przez jcts : 02.08.2011 o godz. 00:20.
111 lat dumy, tradycji i chwały - Wisła Kraków

"Jestem gotowy, by dać z siebie wszystko. Nawet, jeżeli mam przelać własną krew dla Wisły, aby wróciła na pozycję lidera i najlepszego klubu (bo wiem, że takim była), to muszę dać z siebie wszystko, aby wszyscy uwierzyli, że Wisła tam pozostanie."
'27, '28, '49, '50, '78, '99, '01, '03, '04, '05, '08, '09, '11
Odpowiedz cytując
wojti11795
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2010

Stary 02.08.2011, 00:20
W STS 1,70 dla Wisły
Odpowiedz cytując
miles
Junior Member

Od: 12.2006

Stary 02.08.2011, 00:22
kursy np. w takim unibecie są 1,05 na awans Wisełki a łowicza po kursie 8. Jeżeli interesuję cię to obliczenie procentowo to jest to coś w granicach 95-97% na awans Wisełki. Mam nadzieję że się nie pomylą( w sumie nie tylko nadziję ale i przekonanie)!!
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 02.08.2011, 00:48
miles napisał(a):Wyświetl post
kursy np. w takim unibecie są 1,05 na awans Wisełki a łowicza po kursie 8. Jeżeli interesuję cię to obliczenie procentowo to jest to coś w granicach 95-97% na awans Wisełki. Mam nadzieję że się nie pomylą( w sumie nie tylko nadziję ale i przekonanie)!!
Czyli
1. Zakładając prawdopodobieństwo awansu Wisły jako 0,95
2. Przyjmując obliczone powyżej prawdopodobieństwo tego że Wisła zostanie rozstawiona jako 0,37
3. Dostajemy prawdopodobieństwo tego że Wisła przejdzie do IV rundy i zostanie tam rozstawiona jak 0,95*0,37=0,35.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 02.08.2011, 07:23

Prawdopodobieństwo na awans Wisły wynosi około 88%. Na awans Litexu 12%.

Sposób liczenia prosty. Przyjmując, że w bwnie kursy na zdarzenie tak samo prawdopodobne wynoszą zazwyczaj 1.85-1.85 obliczamy marże:

1-m=k*p
1-m=1.85*0.5
1-m=0.925
m=0.075

Teraz liczymy prawdopobieństwo z kursu

p=(1-m)/k
p1=0.925/1.05=88%
p2=0.925/8=12% (lekko zaokrąglone w góre ale buki tez zaokrąglają kursy, żeby nie było dziwadeł typu 7.86 itd.)
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 02.08.2011, 08:09
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Prawdopodobieństwo na awans Wisły wynosi około 88%. Na awans Litexu 12%.

Sposób liczenia prosty. Przyjmując, że w bwnie kursy na zdarzenie tak samo prawdopodobne wynoszą zazwyczaj 1.85-1.85 obliczamy marże:

1-m=k*p
1-m=1.85*0.5
1-m=0.925
m=0.075

Teraz liczymy prawdopobieństwo z kursu

p=(1-m)/k
p1=0.925/1.05=88%
p2=0.925/8=12% (lekko zaokrąglone w góre ale buki tez zaokrąglają kursy, żeby nie było dziwadeł typu 7.86 itd.)
Sposób liczenia świetnie rozpisany.
Jestem pod wrażeniem.Świetna robota.
Brawo i proszę o więcej.Innym polecam ten post by swoje rozpisywali niekoniecznie w taki sposób ale tak by było jasne skąd się wziął jakiś wynik.

I jeszcze jedno.
To nie jest temat o bukmacherce.
To jest temat gdzie wykorzystujemy stawki bukmacherów do wyliczenia prawdopodobieństwa na korzystny wynik Wisły lub jej rozstawienie.
Posty ze stawkami będą traktowane jako dane do kolejnych postów.
Posty o bukmacherce będą usuwane.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 02.08.2011 o godz. 08:13.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 02.08.2011, 08:17
jest to coś w granicach 95-97% na awans Wisełki. Mam nadzieję że się nie pomylą( w sumie nie tylko nadziję ale i przekonanie)!!
Posty z cyklu
Wydaje mi się, że...
Mam przekonanie...

BĘDĄ USUWANE.

METODA
OBLICZENIE
WYNIK.
WNIOSEK

Niech posty w ten sposób wyglądają. Wtedy będą konkretne i rzeczowe.
Oczywiście jesli ktoś raz opisze swoją metode to nie musi jej powielać w każdym poście ale niech te posty bedą rzeczowe a nie świadectwem tego, że komuś się coś wydaje lub przyśniło i dlatego o tym pisze.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 02.08.2011 o godz. 08:27.
Odpowiedz cytując
wislak227
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 02.08.2011, 22:19
A ja pobawiłem się też w małego statystyka.

Zrobiłem tak:
kursy z bet-at-home postarałem się poprzekładać na szanse zespołu w danej rundzie zgodnie z zasadą im niższy kurs tym wyższe szanse. Robiłem to w następujący sposób:
Sumowałem kurs na 1, X i 2 i tą sumę dzieliłem przez poszczególny kurs. Potem pozamieniałem to na procenty i wyszło mi coś takiego:

Następnie uwzględniając wyniki pierwszych meczów i kursów za dokładny wynik, postarałem się w analogiczny sposób policzyć szanse na rozstawienie każdego z zespołów.

Wyszło coś takiego:

Następnie biorąc pod uwagę awans BATE i Kopenhagi policzyłem szanse Wisły na rozstawienie.
Wyszło mi tak:
Wisła rozstawiona na 3 miejscu (jutro awansują tylko nierozstawieni): 1,15%
Wisła rozstawiona na 4 miejscu (jutro awansuje tylko jeden rozstawiony zespół): 14,90%
Wisła rozstawiona na 5 miejscu (jutro awansują dwa rozstawione zespoły): 33,62%

Łączne szanse Wisły na rozstawienie: 49,67%.

A więc niemal połowa, jeśli się gdzieś nie pomyliłem (co jest możliwe).

Policzyłem również w analogiczny sposób szanse w meczu Wisła - Litex.

Wygląda to tak:
Wygrana Wisły: 53,27%
Remis: 25,88%
Wygrana Litexu: 20,85%

Awans Wisły: 87,22%
Awans Litexu: 12,78%

Na koniec dodam oczywiście, że jest to liczenie dla zabawy, oparte na wielu założeniach, a więc rozbieżności mogą być duże
Jednakże z każdym meczem będziemy coraz bliżej prawdy, a więc najlepiej po prostu uzbroić się w cierpliwość

Odpowiedz cytując
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 02.08.2011, 23:09
wislak227 napisał(a):Wyświetl post
A ja pobawiłem się też w małego statystyka.

Zrobiłem tak:
kursy z bet-at-home postarałem się poprzekładać na szanse zespołu w danej rundzie zgodnie z zasadą im niższy kurs tym wyższe szanse. Robiłem to w następujący sposób:
Sumowałem kurs na 1, X i 2 i tą sumę dzieliłem przez poszczególny kurs. Potem pozamieniałem to na procenty i wyszło mi coś takiego:
Niepotrzebnie utrudniłeś sobie zadanie, bukmacherzy publikują też kursy na awans do następnej rundy.
Analiza interesująca, choć prawdopodobieństwo rozstawienia wyszło relatywnie wysokie (moim zdaniem zbyt wysokie). Szanse awansu kluczowych rywali Wisły, czyli Maccabi i Apoelu wyglądają na zaniżone.
Ostatnio edytowane przez prober : 02.08.2011 o godz. 23:16.

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa
Odpowiedz cytując
SlawekS
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 03.08.2011, 09:09
wislak227 gdzieś popełniłeś błąd. Patrząc na pierwszą tabelkę kursy pokazują, że tylko Plzen ma większą szansę na awans z nierozstawionych. Dwa kolejne zespoły - Slovan i Maribor mają mniej więcej 50% szans. Szanse pozostałych 3 rozstawionych oceniane są wyżej niż nierozstawionych. W takim układzie Wisła nie może mieć 50% szans na rozstawienie
Odpowiedz cytując
Greebo
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 03.08.2011, 10:06
Wazna jest ostatnia tabelka (ta z szansami druzyn na awans) a nie pierwsza. I jesli ona jest ok, to reszta obliczeń jest poprawna.
"Cztery słonie, zielone słonie, każdy kokardę ma na ogonie.."

Nie dla osób mieniących sie kibicami Wisły, które przełączają stacje na mecz MU gdy jej nie idzie!
Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 03.08.2011, 10:43
Panowie, procenty są dla statystyków. Nie mają one odzwierciedlenia w rzeczywistości..
Nie przewidują bowiem szczęścia, przypadku itd.
Wystarczy, że jeden z zawodników Litexu/Wisly dostanie czerwoną kartkę - i już jest inne spotkanie.
Albo sędzia nie uzna bramki dla danej drużyny.

Nikt, by nie przypuszczał, ze Malmoe wygra z Rangersami, że Odense strzeli 4 bramki PAO itd.
Najgorsze byłoby to, gdyby Wisła nie awansowała. Ta porażka bolałaby tak samo jak spotkanie z PAO, chociaż jest to dopiero III runda.
Odpowiedz cytując
wislak227
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 03.08.2011, 13:56
SlawekS napisał(a):Wyświetl post
wislak227 gdzieś popełniłeś błąd. Patrząc na pierwszą tabelkę kursy pokazują, że tylko Plzen ma większą szansę na awans z nierozstawionych. Dwa kolejne zespoły - Slovan i Maribor mają mniej więcej 50% szans. Szanse pozostałych 3 rozstawionych oceniane są wyżej niż nierozstawionych. W takim układzie Wisła nie może mieć 50% szans na rozstawienie
Błąd rzeczywiście jest, szanse Mariboru i Maccabi zapisałem na odwrót. Spróbuję to zamienić i jeszcze raz policzyć, tylko ogarnę się po robocie

Ew. poprawki wrzucę edycją do tego posta, coby nie nie walić double posta

Edit:

3 miejsce - 0,44%
4 miejsce - 6,71%
5 miejsce - 25,24%

Łączne szanse na rozstawienie: 32,39%.
Ostatnio edytowane przez wislak227 : 03.08.2011 o godz. 14:09.

Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 03.08.2011, 14:12
wislak227 napisał(a):Wyświetl post
Błąd rzeczywiście jest, szanse Mariboru i Maccabi zapisałem na odwrót. Spróbuję to zamienić i jeszcze raz policzyć, tylko ogarnę się po robocie

Ew. poprawki wrzucę edycją do tego posta, coby nie nie walić double posta

Edit:

3 miejsce - 0,44%
4 miejsce - 6,71%
5 miejsce - 25,24%

Łączne szanse na rozstawienie: 32,39%.
Nie ma żadnych łącznych szans. Zajęcie 4. miejsca (jeżeli zostało dobrze policzone) uwzględnia w sobie wszystkie przypadki zajęcia 5. miejsca + dodatkowe założenie wygrania dodatkowego meczu, tak wiec to nie tak działa
Odpowiedz cytując
Antystenes
Banita

Od: 09.2010

Stary 03.08.2011, 14:44
skeba napisał(a):Wyświetl post
Panowie, procenty są dla statystyków. Nie mają one odzwierciedlenia w rzeczywistości..

.
Masz rację. Ze statystyką jest jak ze spódniczką mini. Dużo pokazuje, ale najważniejszego nie widać
Odpowiedz cytując
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 03.08.2011, 21:41
skeba napisał(a):Wyświetl post
Nie przewidują bowiem szczęścia, przypadku itd.
Wystarczy, że jeden z zawodników Litexu/Wisly dostanie czerwoną kartkę - i już jest inne spotkanie.
Albo sędzia nie uzna bramki dla danej drużyny.
Co za stek bzdur. Procenty MAJĄ odzwierciedlenie w rzeczywistości, a nie przewidują wydarzeń losowych z prostego powodu: jest to... niemożliwe. Poprawnie policzone wartości prawdopodobieństwa mowią dużo więcej o rzeczywistości niż większość twórczości "futbolowych znawców" na tym forum. Więc nie wydawaj pochopnie sądów na temat czegoś, o czym nie masz bladego pojęcia.
Chcesz poprawnych oszacowań szans? Poobserwuj jak zmieniają się szanse wg typowań bukmacherów w zakładach na żywo. Jeśli uważasz, że Twoja intuicja jest mądrzejsza od tej głupiej statystyki, to możesz zarobić fortunę

Antystenes napisał(a):Wyświetl post
Masz rację. Ze statystyką jest jak ze spódniczką mini. Dużo pokazuje, ale najważniejszego nie widać
Kolejny bełkot. Jasne, jak się nie umie wlaściwie interpretować danych, to oczywiście: najważniejszego nie widać...

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów