The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.07.2011, 23:01
1q2 napisał(a):Wyświetl post
E tam - Turki to piłkarski kosmos ale sprzedali mecz - nie widziałeś tego?, po golu dla Legii - 2 Turków się cieszyło a trzeci z tylnej kieszeni wyjął kalkulator i upewniał się ile skosi.

""Wynik nie odzwierciedla przebiegu spotkania, w którym byliśmy zdecydowanie lepszą drużyną. Przeważaliśmy niemal cały mecz i tylko moment nieuwagi zadecydował o wygranej Legii. Jestem przekonany, że w rewanżu w Polsce wygramy i awansujemy do kolejnej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy" - powiedział na pomeczowej konferencji trener Gaziantepsporu Tolunay Kafkas."

Facet ma racje, byli lepsi, i tylko to sie zgadza.
Wyjazdy to u nich jednak lekka lipa, a do tego bedzie korba wiec zobaczymy jak im sie bedzie gralo. Szanse 60/40 moim zdaniem.

Ciekawi mnie Slask. Co tam mentor wszystkich trenerow wymysli... Autobus odpada, pozostaje czolg.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 28.07.2011, 23:07
wanciak86 napisał(a):Wyświetl post
Ja KAŻDEJ POLSKIEJ drużynie w europie życze powodzenia, ku dobru polskiej piłki! ( no, może oprócz arki, bo ich bym tam nie zniósł ) Szkoda, że Jaga sie tak ośmieszyła, bo poza tym jest naprawdę dobrze.
Ja 3 kurewki skreślam na starcie, zawsze kibicuje ich przeciwnikowi...
a reszcie krzykne:
Do Boju Polska!!!
Odpowiedz cytując
Aimable
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 28.07.2011, 23:08
A to mnie Legia zaskoczyła... Do 20 minuty wyglądało, że Turki ich zjedzą, ostatecznie jednak ich mieszanie nie przynosiło 100% sytuacji - oprócz jednej, którą o dziwo wybronił Skaba. Życzę im źle ale ze względu na to, że doceniam ich aspekt kibicowski (doping, oprawy, tradycje) awans na tym etapie jeszcze przełknę. Byle nie osiągnęli go po przegranej i karnych = 0 punktów do rankingu. Swoją drogą ciekawe czy obejdzie sie bez żadnej "akcji" pomeczowej wśród rozwścieczonych miejscowych?
W IV rundzie el. LE nie daję naszym zespołom żadnych szans, łącznie z nami gdyby (tfu, tfu) stała się w środę jakaś katastrofa. W związku z tym, najsensowniejszym scenariuszem pucharowym na obecną chwilę, byłyby wygrane wszystkich drużyn w rewanżach. Potem my na luzie walczymy o LM (mając w zapewniony start w grupie LE). Jednocześnie pozbywamy się poczucia, że walczymy w lidze, z której żadna drużyna nie potrafi wygrać jakiegokolwiek dwumeczu na arenie międzynarodowej.
Ostatnio edytowane przez Aimable : 28.07.2011 o godz. 23:16.
OLE SUPER WISEŁKA, OLE SUPER WISEŁKA...
MARTINA - I BELIEVE YOU!!
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 28.07.2011, 23:08
Angmir napisał(a):Wyświetl post
Lokomotiv to ogórki (poziom hmm... Poloni Bytom) za to Gaziantespor to drużyna świetyncyh piłkarzy którzy nie mają żadnej taktyki. Składem są lepsi niż my z Legią i Lechem razem wzięci - co z tego jak gra w Turcji to typowy radosny football (było widać przy sytuacjach Legii).Taktyka i dyscyplina wygrała mecz Legii - czy wystarczy na awans Okaże się ...
Mają kilku świetnych technicznie graczy ale moim zdaniem Wisła, Lech i Legia to kluby silniejsze kadrowo od Gaziantepsporu. To jednak nie klub z tureckiej wielkiej czwórki.
Ostatnio edytowane przez Arked : 28.07.2011 o godz. 23:35.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 28.07.2011, 23:17
Silniejsze kadrowo? Raczej żadna z polskich drużyn nie może im podskoczyć. Zgodziłbym się jednak z tym, że są silniejsze pod tym względem, że mają bardziej wyrównany skład, a nie tylko bardzo dobrych zawodników w pierwszej 11-stce, a dalej przeciętniaków.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.07.2011, 23:26
Wrócę do meczu Śląska( nie miałem dostępu do forum,aby skomentować wcześniej) Przed meczem a nawet wcześniej łudziłem się, że Śląsk łatwo przejdzie Lokomotiw i wygra pewnie 3-0.A tu co psikus! Lokomotiw to nie Dundee i będzie łatwiej,a tu zaledwie remis.To co robili piłkarze Śląska to woła o pomstę do nieba, jak można odgrywać piłkę do drugiego zawodnika będąc praktycznie 1 na 1 z bramkarzem mowa tu o Celebanie? i co na wyjeździe Śląsk zagra defensywnie i będzie liczył na karne? czy na kontrę gospodarzy....
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 28.07.2011, 23:33
Arked napisał(a):Wyświetl post
Mają kilku świetnych technicznie graczy ale moim Wisła, Lech i Legia to kluby silniejsze kadrowo od Gaziantepsporu.
Klub, który jest w stanie wydać podczas jednego roku 10 mln euro na trzech piłkarzy, jest kadrowo gorszy od Wisły, Lecha i Legii. Ależ oczywiście.
Edit: Niepotrzebnie zaufałem zakazanej niemieckiej stronie. Wagner, Sosa i Popov raczej kosztowali około 8 mln.
Ostatnio edytowane przez jova : 28.07.2011 o godz. 23:38.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 28.07.2011, 23:37
E tam - Turki to piłkarski kosmos ale sprzedali mecz - nie widziałeś tego?, po golu dla Legii - 2 Turków się cieszyło a trzeci z tylnej kieszeni wyjął kalkulator i upewniał się ile skosi.
Miażdżysz

Mądrzejsi będziemy za tydzień. A o polskich zespołach prawda jest taka, że wcale nie są takie słabe jak pisza. Problem tkwi głównie w psychice. Ile to razu mieliśmy ogórków na talerzu i przegrywaliśmy mimo, że powinniśmy wygrać w cuglach. Po kilku takich powtórkach wszyscy w to uwierzyli i dopiero sprowadzenie zagranicznych zawodników spowodowało, że obawy zniknęły bo chłopaki nie słuchają tych piłkarskich ekspertów z Polski. Polska mentalność to główny powód tych wszystkich wstydliwych porażek w zeszłych latach oraz tego że nie mieliśmy żadnego zespolu w LM już od 15 lat. A Lech pokazał, że da się wygrać z mocnymi europejskimi zespołami, grając przeciętny ligowy futball.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 28.07.2011, 23:43
jova napisał(a):Wyświetl post
Klub, który jest w stanie wydać podczas jednego roku 10 mln euro na trzech piłkarzy, jest kadrowo gorszy od Wisły, Lecha i Legii. Ależ oczywiście.
Edit: Niepotrzebnie zaufałem zakazanej niemieckiej stronie. Wagner, Sosa i Popov raczej kosztowali około 8 mln.
Pieniądze nie grają. To, że Turcy lubią przepłacać to żadna tajemnica. Polskie kluby nie kupują za miliony ale jak myślisz, ile dostałby taki Lech czy Wisła za swoich 3 czołowych piłkarzy? Wartość kadry myślę, że podobna. Dalej jednak uważam, że nasze czołowe kluby są lepsze od takiego Gaziantepsoru. Przepaść zaczyna się przy Trabzonsporze i wielkiej trójce ze Stambułu. Do niech nie mamy startu.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 28.07.2011, 23:45
Mają kilku świetnych technicznie graczy ale moim Wisła, Lech i Legia to kluby silniejsze kadrowo od Gaziantepsporu. To jednak nie klub z tureckiej wielkiej czwórki.
Turki górują kasą ale tam to chyba ten fanatyzm jest wszędzie - także u tych co pieniędzmi dysponują.
Jeśli wierzyć transfermarktowi a akurat w tym to można im wierzyć że kwoty mniej więcej odpowiadają prawdzie - to ten G cośtam w ostatnim roku wydał około 13 mln euro na zawodników.
Jak Legii nie lubię bo to złoo to fajnie że polski klub pokazał że nie tylko kasa się liczy
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 28.07.2011, 23:49
jova napisał(a):Wyświetl post
Standard, ot Polska Czyli przed meczem opinie o sile Gaziantepsporu, że Legia dostanie tęgie lanie, że tamci byli lepsi od Galaty czy Besiktasu, że u siebie nie przegrali bodajże od roku itd., natomiast w momencie wygranej od razu pojawiają się głosy, że Legia zagrała brzydko, a ci Turcy to góra poziom naszej czołówki, o ile w ogóle.

No i oczywiście kibic Wisły powie, że Gaziantepspor słabszy od Liteksu, a jakże, w końcu nie grają na Wisłę, a Legia wygrała, to muszą być słabsi. Mimo że Bułgarzy i Turcy to dwa zupełnie różne piłkarsko światy i trudno racjonalnie wytłumaczyć wyższość Liteksu nad drużyną z Gaziantepu.

Nie zmienia to faktu, że pierwsza kolejka trzeciej rundy LM i LE jest dla nas świetna, dwa wyjazdowe zwycięstwa z silnymi ekipami, plus pechowe, aczkolwiek nie tak niekorzystne 0:0 z drużyną jak najbardziej do ogrania na wyjeździe. Niemniej jednak, jak na Polaka przystało, nie chce mi się wierzyć, że nikt z tej trójki nie da dupy w następnym tygodniu.

Dla rankingu najważniejszy jest wynik Wisły, awans do FG LE zapewni naszej lidze przynajmniej jako taki wynik na koniec roku, a Wisła jest temu awansowi najbliższa. Szczególnie, że jest to rok, w którym nasi rankingowi rywale grają "troszkę" gorzej, tym większe znaczenie ma to wspomniane minimum. Wszystko to, co osiągną Legia ze Śląskiem trzeba liczyć in plus.

Najtrudniej będzie miała mimo wszystko Legia, bo mają najsilniejszego rywala ze wszystkich, a dla Gaziantepsporu wyeliminowanie przez Warszawiaków byłoby powodem do ogromnych przewrotów w drużynie i na pewno na rewanż zepną tyłki na maksa. Najważniejsze dla Legii jest to, żeby dopisało im znowu szczęście.

Co do "kibicowania" ligowym rywalom w pucharach. Nie skaczę z radości po golu Legii czy Lecha, nie ściskam kciuków przed monitorem za awanse tychże drużyn, ale też źle im nie życzę, bo dość mam polskich kompromitacji w pucharach, bylejakości naszej ligi w Europie, słaniania się po 25 miejscach w rankingach za Białorusią czy Cyprem.

Czas zacząć robić postęp i prezentować godnie nasz kraj na Starym Kontynencie, a trudno liczyć, że będą to robić tylko ligowi przyjaciele. Do tego też potrzebna jest silna Legia, silny Lech, silny Śląsk, czy silna Polonia i nie ma sensu zakłamywać rzeczywistości.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 28.07.2011 o godz. 23:53.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 28.07.2011, 23:54
Turki górują kasą ale tam to chyba ten fanatyzm jest wszędzie - także u tych co pieniędzmi dysponują.
Jeśli wierzyć transfermarktowi a akurat w tym to można im wierzyć że kwoty mniej więcej odpowiadają prawdzie - to ten G cośtam w ostatnim roku wydał około 13 mln euro na zawodników.
Jak Legii nie lubię bo to złoo to fajnie że polski klub pokazał że nie tylko kasa się liczy
To prawda. Kupili kliku dobrych Brazylijczyków, Argentyńczyka i swojego jedynego reprezentanta Turcji Gungora na których pieniędzy nie żałowali. Reszta zawodników jest za pewne na poziomie ale to raczej tło. Staram się jednak doceniać naszą mobilną ekstraklasę i myślę że w naszych czołowych klubach gra sporo zawodników, za których taki Gaziantepsor rzuciłby 3 bańki.

Mnie zwycięstwa pozostałych polskich klubów cieszą bo nasza liga musi odbudować swoją zszarganą reputację. A im lepsza liga tym lepsza Wisła, to oczywiste.

rw88 napisał(a):
Standard, ot Polska Czyli przed meczem opinie o sile Gaziantepsporu, że Legia dostanie tęgie lanie, że tamci byli lepsi od Galaty czy Besiktasu, że u siebie nie przegrali bodajże od roku itd., natomiast w momencie wygranej od razu pojawiają się głosy, że Legia zagrała brzydko, a ci Turcy to góra poziom naszej czołówki, o ile w ogóle
Nie wiem czy pijesz do mnie ale uważałam tak też przed meczem (liczyłem na awans Legii). Nie wiem jak inni, ich sprawa...
Ostatnio edytowane przez Arked : 28.07.2011 o godz. 23:58.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 28.07.2011, 23:59
Według Niemców z Transfermarkt.de Gaziantepspor ma piłkarzy 2 razy lepszych od Legii i niewiele mniej lepszych od naszych.

Według tej samej strony Wisła czy Lech w lidze Tureckiej byli by w samym środku tabeli. Tuż obok Sivasporu. Myślę że jest to dobra ocena.
Nie znaczy to ze nie możemy z tymi klubami wygrywać - jak już pisałem w Turcji gra to bardziej widowisko niż rywalizacja. Piłkarze uwielbiaja atakować, ale wracać sie do obrony nie ma komu - obroncy są pozostawieni sami sobie. Taktycznie przewyższamy ich dość znacznie.
Ale pisać że Wisła ma lepszy skład od Gaziantepu to przesada - rozumiem że nie wszyscy dobrze orientują sie w światowej piłce, ale większość piłkarzy tego klubu u nas była by gwiazdami. Brakuje im dobrego pokierowania i dyscypliny.
Ten Souza był świetny, on grał jako ŚPD czy LO bo na transfermarkt jest LO a wydawało mi się że grał w środku ?
Odpowiedz cytując
miśqu
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 29.07.2011, 00:10
no nieźle - III runda eliminacji gdzie dobrze radzą sobie kluby z Cypru, Kazachstanu czy Macedonii a u nas wielki sukces. Sukces to beda 3 drużyny w grupach.
POLAK WĘGIER DWA BRATANKI!
DUMA DUMA NARODOWA DUMA
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 29.07.2011, 00:15
miśqu napisał(a):Wyświetl post
no nieźle - III runda eliminacji gdzie dobrze radzą sobie kluby z Cypru, Kazachstanu czy Macedonii a u nas wielki sukces. Sukces to beda 3 drużyny w grupach.
Nie no co racja to racja - same zwycięstwa czy remisy w 3 rundzie to żadne sukcesy - jeżeli nie będzie awansów to te śmieszne 0,5 ptk Polski nie zbawi, chodzi o to ze Polskie kluby pokazują ze nawet będąc nierozstawione potrafia wygrywać z teoretycznie silniejszymi. Czy przełoży sie to na dobre wyniki do rankingu krajowego pokażą rundy zasadnicze, narazie najważniejsze są awanse - nie punkty.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 29.07.2011, 00:22
miśqu napisał(a):Wyświetl post
Cypr to od jakiegoś czasu całkiem dobry poziom, a z Kazachstanu i Macedonii to zostało po jednej drużynie. Co to ostatniego zdania to się zgadzam.

@Angmir Liga turecka ma znacznie lepszą markę i wartość grających tam zawodników jest choćby z tego względu wyższa niż w naszej. Prześledź sobie jak zmieniała się wartość Grosickiego po przejściu do Turcji. Wartość na TM nie jest jednoznaczna umiejętnościom zawodników.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 29.07.2011, 00:35
Cytat:
Wynik nie odzwierciedla przebiegu spotkania, w którym byliśmy zdecydowanie lepszą drużyną. Przeważaliśmy niemal cały mecz i tylko moment nieuwagi zadecydował o wygranej Legii. Jestem przekonany, że w rewanżu w Polsce wysoko wygramy i awansujemy do kolejnej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy" - powiedział na pomeczowej konferencji trener Gaziantepsporu Tolunay Kafkas.
90 minuta na Ł3, 0-0. Wtedy uwierzę
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 29.07.2011, 00:43
Pieniądze nie grają. To, że Turcy lubią przepłacać to żadna tajemnica. Polskie kluby nie kupują za miliony ale jak myślisz, ile dostałby taki Lech czy Wisła za swoich 3 czołowych piłkarzy? Wartość kadry myślę, że podobna. Dalej jednak uważam, że nasze czołowe kluby są lepsze od takiego Gaziantepsoru. Przepaść zaczyna się przy Trabzonsporze i wielkiej trójce ze Stambułu. Do niech nie mamy startu.
Bez jaj. My promujemy piłkarzy, by osiągnęli wartość w okolicach 2-3 mln, a oni kupują graczy, którzy już grają na tym poziomie. To, co dla nas jest sufitem, dla nich jest podłogą. Możesz to nazwać przepłacaniem, ale fakty są takie, że oni biorą zawodników, którzy nie chcieliby grać w Ekstraklasie. Jeszcze przez wiele lat nasze kluby nie będą w stanie kupować zawodników o CV porównywalnym z Wagnerem. My dopiero jesteśmy na etapie sprowadzania wiekowych, znanych nazwisk i promowania piłkarskich anonimów.
Pomiędzy czołówką polskiej ligi i Gaziantepsporem nie ma przepaści, ale przewaga jest ewidentna.
Ostatnio edytowane przez jova : 29.07.2011 o godz. 00:50.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 29.07.2011, 01:48
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
nie no szalejemy ,wszytscy maja szanse przejsc swoich rywali,ale tez kazdy moze wtopic.
Żeby na tym etapie trzy nasze drużyny miały realne szanse na awans
Największa niespodziankę sprawiła Legia, spodziewałem się solidnego łomotu od Turków. Teraz na pewno mają szansę, będą mogli grać tak jak każda polska drużyna lubi i potrafi - z kontry. Gdyby musieli odrabiać straty, to byłoby raczej po zawodach, a tak - wszystko zależy od tego, jak Turcy będą mieli nastawione celowniki.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 29.07.2011 o godz. 01:50.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 29.07.2011, 07:17
Śląsk jakby nie miał Ćwielonga, tylko zawodnika to byłby już prawie w IV rundzie. Niestety nasz były gwiazdor kolejny raz udowadnia dlaczego ostatecznie i tak skończy w ŁKS Łódź. Ciekawe czy jak w Śląsku przestanie grać, to znowu będzie zdziwiony, że nie dostaje szans. Jeżeli wrocławianie odpadną, to będzie to w 80% dzięki panu Ćwielongowi.

Po drugie dość słabo zagrali Pietrasiak i Wasiluk czyli jakby na to nie patrzeć goście z odzysku.

Wierzę jednak, że w rewanżu tych 3 panów nie będzie i Śląsk awansuje dalej.
Odpowiedz cytując
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 29.07.2011, 07:37
Gratulacje dla Legii - za wynik i Śląska - za gre.W rewanżach koncentracja na 100% i nie powinno być źle.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 29.07.2011, 08:01
zim zum napisał(a):Wyświetl post
Śląsk jakby nie miał Ćwielonga, tylko zawodnika to byłby już prawie w IV rundzie.
O tym samym pomyślałem jak przestrzelił setke. To różni właśnie Wisłe od Śląska. Sytuacje jakie miał Cetnarski i Ćwielong niewykorzystane w meczu z Litexem... pewnie byłoby już po nas w pucharach.

Legia zaskoczyła. Gdzieś mi to umknęło, ze sprowadziła bramkarza. Ciekawe czy lepszy od tego Chorwata. Dobry bramkarz to połowa sukcesu.
Odpowiedz cytując
legion18
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 29.07.2011, 08:14
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
O tym samym pomyślałem jak przestrzelił setke. To różni właśnie Wisłe od Śląska. Sytuacje jakie miał Cetnarski i Ćwielong niewykorzystane w meczu z Litexem... pewnie byłoby już po nas w pucharach.

Legia zaskoczyła. Gdzieś mi to umknęło, ze sprowadziła bramkarza. Ciekawe czy lepszy od tego Chorwata. Dobry bramkarz to połowa sukcesu.
W Legii bronił Skaba. Według Skorży największy wygrany zgrupowania w Austrii.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 29.07.2011, 08:37
Oba wczorajsze wyniki to duże zaskoczenie. Spodziewałem się raczej łatwego zwycięstwa Śląska i przegranej (ale nie sromotnej) lub remisu Legii. A tu zonk.

W obu meczach, a także w naszym meczu z Liteksem wyszła stara dobrze znana zasada. W meczach o takiej stawce trzeba mieć zawodników, którzy nie potrzebują pięciu okazji, żeby coś ustrzelić.
Śląsk miał Ćwielonga i zwycięstwo poszło w diabły. A obie setki Ćwielonga były o niebo łatwiejsze technicznie dla zawodnika niż bramka Meliksona.
Pamiętam ile było narzekania na Boukhariego, ale jego bramka z Cracovią była dość podobna do setki Ćwielonga. Gdzie by strzeił Ć. I to jest właśnie ta różnica.

Ps. Tym których denerwuje narzekalnictwo na naszym forum po zwycięstwie nad Litexem i uważają, że w tym narzekalnictwie jesteśmy wyjątkowi polecam forum Legii i wpisy w temacie meczowym. Zaraza się rozszerza
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 29.07.2011, 09:11
Brawo Legia !! nalezalo sie bunczucznym napinaczom z Turcji. Ja tam bylem za wojskowymi i ciesze sie ze wygrali i bede sie cieszyl jak przejda dalej.
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 29.07.2011, 09:24
Już wolę żeby Legia odnosiła dobre wyniki w pucharach niż napinacze z Wronek i nie jest to zapewne tylko moja opinia.
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 29.07.2011, 09:46
qqq_b napisał(a):Wyświetl post
W Europie kibicuje każdemu zespolowi z Polski, rozumiesz? W lidze kibicuje Wisle, w europejskich pucharach - "Polsce".
Nie, nie rozumiem. Legia jest głównym rywalem Wisły w Polsce. Więc kibicowanie Legii w przypadku kibica Wisły jest rodzajem - nie ma co tego ukrywać - lekkiej schizofrenii.

W dodatku jak Wisła, mająca w składzie 3 Polaków (Sobolewski, Wilk + Meleks) "reprezentuje Polskę". My reprezentujemy siebie samego. Podobnie Legia.

Swoją drogą, gratuluję Warszawiakom dobrego wyniku. Meczu nie zagrali rewelacyjnego, ale i tak przeciwnik miał mniej sytuacji niż Litex. A wynik podobny.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
legion18
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 29.07.2011, 09:58
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Nie, nie rozumiem. Legia jest głównym rywalem Wisły w Polsce. Więc kibicowanie Legii w przypadku kibica Wisły jest rodzajem - nie ma co tego ukrywać - lekkiej schizofrenii.

W dodatku jak Wisła, mająca w składzie 3 Polaków (Sobolewski, Wilk + Meleks) "reprezentuje Polskę". My reprezentujemy siebie samego. Podobnie Legia.

Swoją drogą, gratuluję Warszawiakom dobrego wyniku. Meczu nie zagrali rewelacyjnego, ale i tak przeciwnik miał mniej sytuacji niż Litex. A wynik podobny.
Legia nia ma w składzie 3 Polaków. We wczorajszym meczu zagrało 4 obcokrajowców.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 29.07.2011 o godz. 10:15.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 29.07.2011, 10:26
legion18 napisał(a):Wyświetl post
Legia nia ma w składzie 3 Polaków. We wczorajszym meczu zagrało 4 obcokrajowców.
Ok, ale ja pisałem o nas. 2 piłkarzy wychowanych w Polsce w 11tce. To trochę za mało jak na zastępczą reprezentację Polski

Nie widzę też sprzeczności w tym, co napisałem. Legia, Wisła, Śląsk - reprezentują siebie, swoje miasta - nie Polskę (choć -nie wiem dlaczego - flaga Polski znalazła się na koszulkach Śląska).

Ja bym też poczekał z tą podjarką wynikami polskich klubów w pucharach. Jesteśmy ciągle w fazie eliminacji. I nasi grali z zespołami bułgarskimi i tureckimi.

Jeszcze parę lat temu te kluby laliśmy aż miło. Teraz zwycięstwo na wyjeździe Legii ze średniakiem ligi tureckiej uważamy za miłą niespodziankę. To pokazuje miarę upadku polskiej ligi w ostatnich latach.

Powiem tak. Biorąc pod uwagę stan infrastruktury, organizację i finanse - nasze kluby powinny lać:
- wszystkich Kazachów, Azerów, Gruzinów i Ormian;
- wszystkich Litwinów, Estończyków i Łotyszy;
- Greków - poza PAO i Olimpiakosem;
- Turków - poza Tranzbosporem, Galatą i Fenerbace;
- Słowaków i Czechów;
- Belgów poza Anderlechtem i Bruggią;
- Szwajcarów, Duńczyków, Austriaków;
- Norwegów, Szwedów, Finów.

A jak wiemy, obecnie Wisła w pucharach europejskich obawia się praktycznie każdego przeciwnika. Podobnie Legia. Śląsk i Legię w pierwszych meczach sędzia traktował jak pastuchów z Azji, szczególnie Turki robiły na boisku co chciały. Nam Norweg pomylił się w kluczowej sytuacji, więc nie narzekam - ale w ciągu całego meczu też chętniej gwizdał dla Bułgarów. To nie jest przypadek - postrzegają nas jak piłkarską prowincję, dla której nie ma się szacunku.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 29.07.2011, 11:08
Miare upadku polskiej pilki? Raczej miare wpompowania kasy w inne ligi ( turecka, cyrpyjska itp ). Moga miec slabszych rodzimych graczy, ale po latach finansowania stac ich na sztab szkoleniowy,zawodnikow,dobrych sparingpartnerow,obozy itp. To musi przelozyc sie na jakosc ligi.
U Nas powstaja stadiony,mamy jednych z najlepszych kibicow na swiecie. Kasa mniejsza i to wychodzi, tylko i wylacznie to.

Nikt mi nie wmowi ze tacy Turcy czy Cypryjczycy zaczeli nagle przewyzszac nas sportowo z innego powodu niz naplywa kapitalu a co za tym idzie zawodnikow.
Stac ich by wydac 10 baniek ojro w jednym okienku, u Nas jak peknie mityczna jedna banka to jest juz cos.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów