The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.07.2011, 19:57
0 22 napisał(a):Wyświetl post
1. W czym lepsza?
2. Większość? Jesteś pewien?

Lepsza w tym ze trzeba bedzie sie z tej kasy tlumaczyc. Nie bedzie juz wplat typu "niebieski balon". Konkretna kwota podabana.

Wiekszosc to moze zbyt duze slowo, faktem jest ze wiele dobrych zespolow ma tego typu stadiony, pomijamy Anglie gdzie to jest chyba najwieksza liczba i Holandie. Najlepszym przykladem sa Niemcy ale do nich nie mamy co startowac.

Wezmy pod uwage kase, sprawdz ile placa kluby za stadion w ciagu roku, sprawdz kwote ktora dostaniemy i cos wywnioskuj.

Nazwa martetingowa to jedno, drugie to sama nazwa ktora miasto juz chce zmienic. Beda prawdopodobnie dwie nazwy.

Nie bronie decyzji zarzadu, po prostu wydaje mi sie ze ze konkretnych kwot zapisanych w kontrakcie miedzy dwoma podmiotami gospodarczymi ( a nie miedzy N a Legia ) bedzie trudniej sie wytlumaczyc.

Dla mnie to zawsze bedzie wiadomo jaki stadion wiadomo czyjego imienia. Teraz rozumiesz ?

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 19.07.2011, 20:59
1. Kwota jest śmiesznie miała.
2. Zdecydowana mniejszość klubów gra na stadionach z komercyjną nazwą. Nawet jeśli weźmiemy kluby z LM.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 19.07.2011, 21:28
sposób na kibiców?

Tu pan już znalazł :
http://www.90minut.pl/news/162/news1...licznosci.html
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 20.07.2011, 00:18
1. Kwota jest śmiesznie miała.
2. Zdecydowana mniejszość klubów gra na stadionach z komercyjną nazwą. Nawet jeśli weźmiemy kluby z LM.
Śmiesznie mała? Względem kogo i czego? Jak dla mnie kwota jest w sam raz jak na tej wielkości stadion i na klasę sportową jaką prezentuje obecna Legia.

W 2010 roku całe przychody komercyjne wyniosły 11 mln zł zatem taka suma znacząco podniesie przychody z tego źródła - o ponad 50%.
http://www.deloitte.com/assets/Dcom-...Liga_13.07.pdf
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 20.07.2011, 09:01
szprotson napisał(a):Wyświetl post
sposób na kibiców?

Tu pan już znalazł :
http://www.90minut.pl/news/162/news1...licznosci.html
powiedz jaki interes ma prezydent Belchatowa w goszczeniu w swoim miescie kilku tys. fanow z nielubianego klubu i miasta ?
z tego co slyszalem LKS nie zdecydowal sie wziac odpowiedzialnosci za swoich kibicow
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
qqq_b
Banita

Od: 07.2011

Stary 20.07.2011, 14:06
T-Mobile EKstraklasa na 99,9% od 1-wszej kolejki. Dzisiaj miała się odbyć prezentacja z przedstawieniem sponsora, jednak została odwołana, aby ulepszyć formę prezentacji. Głupia nazwa trochę - zdecydowanie lepsza była Orange ekstraklasa. Teraz nawet cięzko będzie skrótu jakiegoś używać. Wcześniej wiadome - OE - teraz jakie? TE, T-ME ? Cięzko ...
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 20.07.2011, 14:55
Zachwyty Kowala nad Meliksonem. Wklejam, bo to rzecz rzadka:

http://www.weszlo.com/blog/2

Cytat:
Aż to do mnie nie pasuje, wiem, ale… jestem oczarowany! Że też Legia musiała znaleźć Vrdoljaka, a Wisła Meliksona... Może zamianka, co?
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 20.07.2011, 18:52
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Zachwyty Kowala nad Meliksonem. Wklejam, bo to rzecz rzadka:

http://www.weszlo.com/blog/2

Faktycznie to na prawdę rzadki przypadek. Prędzej bym się końca świata spodziewał niż tego, że legionista pochwali zawodnika Wisły.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.07.2011, 19:24
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Śmiesznie mała? Względem kogo i czego? Jak dla mnie kwota jest w sam raz jak na tej wielkości stadion i na klasę sportową jaką prezentuje obecna Legia.
Względem tego co się sprzedaje. Legia sprzedała ponad 70 letnią historyczną nazwę. Ponadto ma stadion o europejskim standardzie, jest z miasta stołecznego, z jednego z większych krajów UE. Cena jest arcy śmieszna, przy takiej kwocie powinna pęknąć ze śmiechu.

A już w tej chwili pomijam, fakt że sprzedawanie nazwy własnego stadionu jest rzadkością i poza 3-4 klubami nikt ze światowej czołówki takich żartów nie odstawia.

"Przekonajcie nas czymś lepszym, my naprawde nie musimy". Niestety od lat w Legii pracują ludzie którzy sprzedadzą się za dwa dukaty, a wizja miliona euro rocznie jest dla nich tak ekscytująca, że i nazwę klubu, by sprzedali.

Decyzja jest skandaliczna i na pewno nie obejdzie się bez gwizdów na trybunach, osobistych bojkotach produktów pepsi itp.

A Walter z Miklasem niech się zesrają ze szczęścia dzięki temu milionowi.

P.S. Poważnie. Gdybym był prezesem Legii to wolałbym klepać aktualną 'biedę' niż sprzedać coś Takiego za taka kasę..
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.07.2011, 19:38
A już w tej chwili pomijam, fakt że sprzedawanie nazwy własnego stadionu jest rzadkością i poza 3-4 klubami nikt ze światowej czołówki takich żartów nie odstawia.
W takim razie ja pominę wysokość kwoty bo to kwestia dyskusyjna ale ani Legia, ani żaden inny polski klub światową czołówką nie jest. Nie wiem więc, co masz na myśli mówiąc o 3-4 klubach bo ja tylko tak na szybko z pamięci mogę wymienić Veltins Arena, Allianz Arena, Reebok Stadium, Emirates Stadium czy Philips Stadion.

Nie widzę w tej praktyce nic zdrożnego dopóki "nowy człon" nie będzie się jednoznacznie źle kojarzył. Czyli dla przykładu żeby Wasz stadion nie miał w nazwie JW Construction Arena
Odpowiedz cytując
Bąbel
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 20.07.2011, 19:58
http://stadiony.net/stadiony/ger wszystkie w niemczech maja sprzedaną nazwę, kilka w Anglii i Holandii, Czechach, RPA i pewnie gdzieś w innych krajach też się znajdzie, tendencja zwyżkowa, byle by podreperować budżet.
Milczenie to nuda głupca i myśl mędrca.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 20.07.2011, 20:26
Cichy napisał(a):Wyświetl post
W takim razie ja pominę wysokość kwoty bo to kwestia dyskusyjna ale ani Legia, ani żaden inny polski klub światową czołówką nie jest. Nie wiem więc, co masz na myśli mówiąc o 3-4 klubach bo ja tylko tak na szybko z pamięci mogę wymienić Veltins Arena, Allianz Arena, Reebok Stadium, Emirates Stadium czy Philips Stadion.

Nie widzę w tej praktyce nic zdrożnego dopóki "nowy człon" nie będzie się jednoznacznie źle kojarzył. Czyli dla przykładu żeby Wasz stadion nie miał w nazwie JW Construction Arena
Tej nazwy stadionu do nie mogę skojarzyć z żadną drużyną. Czy ta nazwa jest gdzieś w lidze hiszpańskiej czy angielskiej ? Ja osobiście wolę aby u nas pozostała nazwa "Stadion Miejski im. Henryka Reymana" a kasę uzyskując awansując do LM lub grając w LE
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 20.07.2011, 20:27
Google?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Reebok_Stadium

Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.07.2011, 20:30
No, okej. Wymieniłeś 5. Fajnie. Ja bym jeszcze dorzucił z 10. I ze sto czy dwieście bez sprzedawania nazwy.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Maverjuve
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 20.07.2011, 20:48
@ 0 22

Ale chcesz wymieniac kluby ze swiatowej czolowki czy tylko takie ktore nie sprzedaly nazwy bo to dosc wazne w tej kwestii?
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.07.2011, 21:14
1. To bardzo często jest tożsame.

2. Chcę po prostu udowodnić, że bardzo rzadko się zdarza by jeden z największych klubów w swoim kraju decydował się na tak żałosną komerchę.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
legol
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 20.07.2011, 21:21
heh widzę, że temat Ekstraklasy zmienia się w pogadankę Legionistów na temat swojego stadionu...

Ciekawe spostrzeżenia na ten temat -> http://www.weszlo.com/news/7268-Jak_...zonych_glupkow

Czy to prawda?
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.07.2011, 21:24
1. To bardzo często jest tożsame.

2. Chcę po prostu udowodnić, że bardzo rzadko się zdarza by jeden z największych klubów w swoim kraju decydował się na tak żałosną komerchę.

Po mojemu tego nie da się udowodnić z przynajmniej dwóch powodów.
Po pierwsze komercyjne nazwy stadionów są praktyką stosunkowo świeżą i wg mnie lista takich obiektów będzie rosnąć.
A po drugie rozumiem, że dla Ciebie Stadion Wojska Polskiego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego jest świętością, wcale się temu nie dziwię. Ale nie możesz go porównywać do Camp Nou, Santiago Bernabeu, Old Trafford, San Siro i wielu innych, które same sobą stanowią wartość marketingową w skali świata i nikt o sprzedaży ich nazw nawet nie myśli.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 20.07.2011 o godz. 21:29.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 20.07.2011, 21:27
0 22, wybacz ale kompletnie nie przemawia do mnie to co napisałeś.

Cały kontekst dawania kasy Walterowi, czy sprzedania prawowitej nazwy (tak naprawdę to aktualna nazwa naszego stadionu to Stadion Miejski, a Estadio WP im. Marszałka Józefa Piłsudskiego to nazwa historyczna dawnego stadionu, z którego pozostał malutki fragment elewacji) nie ma w tej chwili większego znaczenia. Cyrograf z diabłem/Walterem został podpisany już 5 lat temu i nie ma od tego odwrotu. Co najwyżej można mieć pretensje za umowę i aneks do władz miasta.

Mi tylko chodzi o tą "śmieszną kwotę", o której wspomniałeś. Ja nie uważam, żeby była to śmieszna kwota z kilku względów.
1) Będzie to jedna z najważniejszych pozycji w przychodach w następnym sezonie 1/5 ubiegłorocznych przychodów i zapewne przy ostrożnych szacunkach 1/7 przyszłorocznych przychodów.
2) Kwota jest rynkowa, bo pochodzi o sponsora prywatnego, a nie od państwowych firm tj. PGE, czy Tauron. Niby szczegół, ale jakże ważny.
3) Nie można tej kwoty porównywać do tego co dostają kluby w Niemczech, czy Anglii, bo to są kwoty nieporównywalne. Co najwyżej będzie można porównać do tego co dostałyby za sprzedaż nazwy Wisła, albo Amica.
Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 20.07.2011, 22:11
Nie udało się marketingowcom wcisnąć reklamy w nazwy klubów piłkarskich (na razie!) to znaleźli niszę w nazewnictwie stadionów. Mnie się taki trynd nie podoba - ale lepsze to niż dziwolągi w rodzaju Termalica Bruk - Bet Nieciecza czy Bogdanka Łęczna. W tej kwestii dużo zależy od nas kibiców - trzeba twardo dawać do zrozumienia, że takie numery jak w siatkówce czy koszu nie przejdą. Jeszcze te "Areny" - wiem, że kopacze odstawiają czasem niezły cyrk ale w Polsce na boisko piłkarskie z trybunami używa się określenia stadion.
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.07.2011, 22:41
0 22, wybacz ale kompletnie nie przemawia do mnie to co napisałeś.
A do mnie to co Ty piszesz. I nie dogadamy się, bo Ty to traktujesz jako biznes. Tu zarobimy 5% więcej, tu 6% więcej, a tu 3 % i dzięki temu będziemy mieć budżet o 13% większy niż w sezonie Y albo X.

A mnie to nie interesuje. Zwłaszcza mając świadomość kto aktualnie zarządza Legią i na co ta kasa pójdzie. Rozumiałbym gdyby ustawili cene stałą 10 mln euro rocznie i jakiś wariat się rzucił. No to może wtedy. Chociaż też byłoby ciężko. A za jakieś szmatławe pieniądze, które nie są aktualnie do niczego potrzebne (chyba ze do kolejnych Ogbuke).

M.in. dlatego mam w dupie czy dostaniemy 200 tysięcy euro czy 300 tysięcy euro. Wiem za to, że jako dzieciak zawsze biegałem na Legię, a nie na jakies pepsi areny. Zawsze byłem dumny, że graliśmy na stadionie Marszałka.

I z roku na rok mi ITI wszystko psuje. I nic nie daje w zamian. Zresztą i tak bym nie wziął. Przeczekam ich, te wszystkie pepsi areny, eventy i biznesowe podejście i modern football.

A po drugie rozumiem, że dla Ciebie Stadion Wojska Polskiego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego jest świętością, wcale się temu nie dziwię. Ale nie możesz go porównywać do Camp Nou, Santiago Bernabeu, Old Trafford, San Siro i wielu innych, które same sobą stanowią wartość marketingową w skali świata i nikt o sprzedaży ich nazw nawet nie myśli.
Szczerze? Będę porównywał. Owszem sportowo, marketingowo i chyba pod każdym względem Legia jest teraz słabsza od wyżej wymienionych gospodarzy. Ale do cholery jestem jej kibicem, który dobrze zna historie klubu i wie, że na 3 z 4 przez Ciebie wymienionych stadionów Legia na luzie remisowała, a na czwartym po prostu... nie grała. I nie mogę wierzyć, że aktualne gówno to normalka. To okres przejściowy. Chujowy, ale przejściowy.

Możesz szydzić, możesz się śmiać, nie wierzyć. Ale to jest Legia Warszawa. 77 klub Europy XX wieku, a nie jakieś gówno, które za marne gorsze będzie sprzedawać świętą nazwę stadionu.

I takich jak ja jest wielu. Na każdym meczu. Natomiast za prezesów mamy błaznów z jakiegoś zaścianka, którzy myślą, że jak rzucą 300 tysięcy euro to będą traktowani jak geniusze. Śmiech na sali. Niech idą robić piłkę w Pruszkowie czy Otwocku.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 20.07.2011 o godz. 22:46.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 20.07.2011, 22:58
dulli78 napisał(a):Wyświetl post
Nie udało się marketingowcom wcisnąć reklamy w nazwy klubów piłkarskich (na razie!) to znaleźli niszę w nazewnictwie stadionów. Mnie się taki trynd nie podoba - ale lepsze to niż dziwolągi w rodzaju Termalica Bruk - Bet Nieciecza czy Bogdanka Łęczna. W tej kwestii dużo zależy od nas kibiców - trzeba twardo dawać do zrozumienia, że takie numery jak w siatkówce czy koszu nie przejdą. Jeszcze te "Areny" - wiem, że kopacze odstawiają czasem niezły cyrk ale w Polsce na boisko piłkarskie z trybunami używa się określenia stadion.
na świecie to też nie jest nowośc że sponsor daje klubowi nazwe swojej firmy np. Red Bull Salzburg,Artmedia Petrzałka,Videoton FC,Skoda Xanthi,Zbrojovka Brno.To samo dotyczy stadionów np Allianz Arena.Sponsor płaci to sponsor wymaga
Ostatnio edytowane przez AYALA : 20.07.2011 o godz. 23:06.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 20.07.2011, 23:02
A do mnie to co Ty piszesz. I nie dogadamy się, bo Ty to traktujesz jako biznes. Tu zarobimy 5% więcej, tu 6% więcej, a tu 3 % i dzięki temu będziemy mieć budżet o 13% większy niż w sezonie Y albo X.
Dalej się kompletnie nie rozumiemy. Ja od samego początku pomijam aspekty związane z kasą dla Waltera, z tym co zrobiło miasto, a nawet z moją subiektywną oceną tego zdarzenia skupiając się wyłącznie na analizie cyferek. Tak cyferek, bo jedynie to nam pozostaje w tej sytuacji.

Prawdopodobnie pogląd na tą sytuację mamy podobny, ale Ty chciałbyś dziesiątek milionów, aby być choć częściowo zadowolonym, a ja twierdzę, że jeśli kwota 6 mln zł (18 mln zł w przeciągu 3 lat) jest prawdziwa to zrobiono niezły deal.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 20.07.2011 o godz. 23:05.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.07.2011, 23:05
Tak, bo ja uważam że Legia ma świetną pozycję negocjacyjną. I nie musi się sprzedawać za śmiesznych pieniędzy. Przekładając to na sport to trochę tak jakby teraz sprzedali Ivicę za 500 tys euro.

P.S. Nie wiem czy bym chciał dziesiątek milionów euro, bo nazwy stadionu się nie da kupić. Nie wiem czy taka rekompensata by mi wystarczyła. W każdym razie jeżeli jakakolwiek granica istnieje to na pewno nie widać jej z lini 6 mln zł

EDIT: a zniszczenie estetyki stadionu tym niebieskim gównem jest szczytem.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 20.07.2011, 23:09
Świetną pozycję negocjacyjną?
Tak świetną, że szukają od kilku lat sponsora na koszulkę za marne 3,5-4 mln zł i nawet taki nie chce się pojawić.

Ja wiem, że żyjemy wciąż przeszłością, a z drugiej strony wizją o świetlanej przyszłości jednak kreowania innej rzeczywistości niż jest naprawdę mija się z celem. Pozycja Legii pod władaniem ITI jest jaka jest, nie dość, że znaczenie w Europie jest obecnie żadne to nawet w Polsce pompując taką kasę ITI zgarnęło tylko 1 MP. Jaki sponsor wyłoży więcej od Pepsi w takiej sytuacji?

PS. Niebieski kolor to żenada o czym pisałem już w innym miejscu.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 20.07.2011 o godz. 23:12.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.07.2011, 23:21
Świetną pozycję negocjacyjną?
Tak świetną, że szukają od kilku lat sponsora na koszulkę za marne 3,5-4 mln zł i nawet taki nie chce się pojawić.
No, właśnie! I co? Zbankrutowali? Spadli z ligi? Wypadli chociaż z piątki? Nie. Grają jak grali. Jakby wpadło te 4 mln to efekt byłby taki sam. Lechowi wpadło za City i Juve dużo więcej i... nie ma kasy na transfery. Przecież tutaj byłoby to samo, a kaska pewnie wrzucona jako spłata długu wobec ITI.

Serio, jeśli Legia ma grać jak kiedyś to trzeba gdzieś 20 mln euro. Łudzenie się, że milion w tą czy w tamtą coś zmieni to dowcip. Ostatnio został nawet obalony motyw, że jak ktoś ze wschodu wejdzie do LM to będzie masakrował ligę. Cluj jest średniakiem, Unirea spadła, Lewski przegrał i drugi rok z rzędu rządzi Litex.

Dlatego mamy świetną pozycję negocjacyjną, bo milion w tą czy w tamtą w ŻADEN sposób nas nie zbawi.

PS. Niebieski kolor to żenada o czym pisałem już w innym miejscu.
I 6 mln w lewo czy w prawo tego nie zmieni.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
-ja123-
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 20.07.2011, 23:22
Hmm, przecież to nadal będzie Miejski Stadion Wojska Polskiego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego. Przynajmniej tak będzie nazywany na mapach, w dokumentach itp. Pepsi Arena będzie używane jedynie w odniesieniu do meczów Legii w mediach. Nie wiem o co się burzyć, obie nazwy będa poprawne i obu będzie można używać. Jeśli 0 22 będziesz się wybierał na stadion nikt ci nie nakaże mówić na niego Pepsi Arena.
Odpowiedz cytując
noff
Junior Member

Od: 08.2010

Stary 20.07.2011, 23:43
Ostatnio został nawet obalony motyw, że jak ktoś ze wschodu wejdzie do LM to będzie masakrował ligę. Cluj jest średniakiem, Unirea spadła, Lewski przegrał i drugi rok z rzędu rządzi Litex..
Pewnie dlatego obalony mit, że dla kogoś wschód to Karpaty, a nie ex ZSRR.
W ostatnich 2 dekadach wschodnie kluby, które w Europie coś znaczyły to: Spartak Moskwa, Dynamo Kijów, CSKA Moskwa, Zenit St. Petersburg i ostatnio Szachtar Donieck.
I obiecuję Ci, że żadne Schalke, PSV czy Seville nie chciałyby ich w grupach LM czy LE spotykać. Więc nie tłumacz obalenia mitów niepowodzeniami klubów jugolskich, rumuśkich czy bułgarskich.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 20.07.2011, 23:53
noff napisał(a):Wyświetl post
Pewnie dlatego obalony mit, że dla kogoś wschód to Karpaty, a nie ex ZSRR.
W ostatnich 2 dekadach wschodnie kluby, które w Europie coś znaczyły to: Spartak Moskwa, Dynamo Kijów, CSKA Moskwa, Zenit St. Petersburg i ostatnio Szachtar Donieck.
I obiecuję Ci, że żadne Schalke, PSV czy Seville nie chciałyby ich w grupach LM czy LE spotykać. Więc nie tłumacz obalenia mitów niepowodzeniami klubów jugolskich, rumuśkich czy bułgarskich.
Ate te kluby Rosyjskie i Ukraińskie które wymieniłeś nie stały się potęgami dzięki pieniądzom z LM tylko dzięki własnym wkładom lokalnych oligarchów. Liga Rosyjska jest tak bogata że tam 2go ligowe kluby robia transfery za kilka(naście) milionów €, a ligi Mistrzów nigdy nie widziały i nie zobaczą ...

Kasa z LM rozpłynie się tak jak kasa Lecha z pucharów. Teraz wielkie halo że pokradli prezesi a zabrakło kasy w klubie.

Co robi normalny człowiek jak mu kłada przed nosem 28 mln zł ? Zabiera w kieszeń i spie%$# na Madagaskar.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 21.07.2011, 00:56
Angmir napisał(a):Wyświetl post
Liga Rosyjska jest tak bogata że tam 2go ligowe kluby robia transfery za kilka(naście) milionów €,.

Kompletna bzdura - 2 liga w Rosji kompletnie nie śmierdzi groszem a bazy jakie posiadają to jedna wielka ruina
Dlatego też 1 liga liczy tam tylko 16 zespołów
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów