|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
W 2010 roku całe przychody komercyjne wyniosły 11 mln zł zatem taka suma znacząco podniesie przychody z tego źródła - o ponad 50%. http://www.deloitte.com/assets/Dcom-...Liga_13.07.pdf |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
z tego co slyszalem LKS nie zdecydowal sie wziac odpowiedzialnosci za swoich kibicow ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Zachwyty Kowala nad Meliksonem. Wklejam, bo to rzecz rzadka:
http://www.weszlo.com/blog/2 Cytat:
![]() ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Nie widzę w tej praktyce nic zdrożnego dopóki "nowy człon" nie będzie się jednoznacznie źle kojarzył. Czyli dla przykładu żeby Wasz stadion nie miał w nazwie JW Construction Arena |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
http://stadiony.net/stadiony/ger wszystkie w niemczech maja sprzedaną nazwę, kilka w Anglii i Holandii, Czechach, RPA i pewnie gdzieś w innych krajach też się znajdzie, tendencja zwyżkowa, byle by podreperować budżet.
![]()
Milczenie to nuda głupca i myśl mędrca.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
![]() ![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
@ 0 22
Ale chcesz wymieniac kluby ze swiatowej czolowki czy tylko takie ktore nie sprzedaly nazwy bo to dosc wazne w tej kwestii? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
1. To bardzo często jest tożsame.
2. Chcę po prostu udowodnić, że bardzo rzadko się zdarza by jeden z największych klubów w swoim kraju decydował się na tak żałosną komerchę. ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
heh widzę, że temat Ekstraklasy zmienia się w pogadankę Legionistów na temat swojego stadionu...
Ciekawe spostrzeżenia na ten temat -> http://www.weszlo.com/news/7268-Jak_...zonych_glupkow Czy to prawda? |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Po mojemu tego nie da się udowodnić z przynajmniej dwóch powodów. Po pierwsze komercyjne nazwy stadionów są praktyką stosunkowo świeżą i wg mnie lista takich obiektów będzie rosnąć. A po drugie rozumiem, że dla Ciebie Stadion Wojska Polskiego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego jest świętością, wcale się temu nie dziwię. Ale nie możesz go porównywać do Camp Nou, Santiago Bernabeu, Old Trafford, San Siro i wielu innych, które same sobą stanowią wartość marketingową w skali świata i nikt o sprzedaży ich nazw nawet nie myśli.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 20.07.2011 o godz. 21:29.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
0 22, wybacz ale kompletnie nie przemawia do mnie to co napisałeś.
Cały kontekst dawania kasy Walterowi, czy sprzedania prawowitej nazwy (tak naprawdę to aktualna nazwa naszego stadionu to Stadion Miejski, a Estadio WP im. Marszałka Józefa Piłsudskiego to nazwa historyczna dawnego stadionu, z którego pozostał malutki fragment elewacji) nie ma w tej chwili większego znaczenia. Cyrograf z diabłem/Walterem został podpisany już 5 lat temu i nie ma od tego odwrotu. Co najwyżej można mieć pretensje za umowę i aneks do władz miasta. Mi tylko chodzi o tą "śmieszną kwotę", o której wspomniałeś. Ja nie uważam, żeby była to śmieszna kwota z kilku względów. 1) Będzie to jedna z najważniejszych pozycji w przychodach w następnym sezonie 1/5 ubiegłorocznych przychodów i zapewne przy ostrożnych szacunkach 1/7 przyszłorocznych przychodów. 2) Kwota jest rynkowa, bo pochodzi o sponsora prywatnego, a nie od państwowych firm tj. PGE, czy Tauron. Niby szczegół, ale jakże ważny. 3) Nie można tej kwoty porównywać do tego co dostają kluby w Niemczech, czy Anglii, bo to są kwoty nieporównywalne. Co najwyżej będzie można porównać do tego co dostałyby za sprzedaż nazwy Wisła, albo Amica. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Nie udało się marketingowcom wcisnąć reklamy w nazwy klubów piłkarskich (na razie!) to znaleźli niszę w nazewnictwie stadionów. Mnie się taki trynd nie podoba - ale lepsze to niż dziwolągi w rodzaju Termalica Bruk - Bet Nieciecza czy Bogdanka Łęczna. W tej kwestii dużo zależy od nas kibiców - trzeba twardo dawać do zrozumienia, że takie numery jak w siatkówce czy koszu nie przejdą. Jeszcze te "Areny" - wiem, że kopacze odstawiają czasem niezły cyrk ale w Polsce na boisko piłkarskie z trybunami używa się określenia stadion.
![]()
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A do mnie to co Ty piszesz. I nie dogadamy się, bo Ty to traktujesz jako biznes. Tu zarobimy 5% więcej, tu 6% więcej, a tu 3 % i dzięki temu będziemy mieć budżet o 13% większy niż w sezonie Y albo X.
A mnie to nie interesuje. Zwłaszcza mając świadomość kto aktualnie zarządza Legią i na co ta kasa pójdzie. Rozumiałbym gdyby ustawili cene stałą 10 mln euro rocznie i jakiś wariat się rzucił. No to może wtedy. Chociaż też byłoby ciężko. A za jakieś szmatławe pieniądze, które nie są aktualnie do niczego potrzebne (chyba ze do kolejnych Ogbuke). M.in. dlatego mam w dupie czy dostaniemy 200 tysięcy euro czy 300 tysięcy euro. Wiem za to, że jako dzieciak zawsze biegałem na Legię, a nie na jakies pepsi areny. Zawsze byłem dumny, że graliśmy na stadionie Marszałka. I z roku na rok mi ITI wszystko psuje. I nic nie daje w zamian. Zresztą i tak bym nie wziął. Przeczekam ich, te wszystkie pepsi areny, eventy i biznesowe podejście i modern football.
Możesz szydzić, możesz się śmiać, nie wierzyć. Ale to jest Legia Warszawa. 77 klub Europy XX wieku, a nie jakieś gówno, które za marne gorsze będzie sprzedawać świętą nazwę stadionu. I takich jak ja jest wielu. Na każdym meczu. Natomiast za prezesów mamy błaznów z jakiegoś zaścianka, którzy myślą, że jak rzucą 300 tysięcy euro to będą traktowani jak geniusze. Śmiech na sali. Niech idą robić piłkę w Pruszkowie czy Otwocku.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 20.07.2011 o godz. 22:46.
![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez AYALA : 20.07.2011 o godz. 23:06.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Prawdopodobnie pogląd na tą sytuację mamy podobny, ale Ty chciałbyś dziesiątek milionów, aby być choć częściowo zadowolonym, a ja twierdzę, że jeśli kwota 6 mln zł (18 mln zł w przeciągu 3 lat) jest prawdziwa to zrobiono niezły deal.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 20.07.2011 o godz. 23:05.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak, bo ja uważam że Legia ma świetną pozycję negocjacyjną. I nie musi się sprzedawać za śmiesznych pieniędzy. Przekładając to na sport to trochę tak jakby teraz sprzedali Ivicę za 500 tys euro.
P.S. Nie wiem czy bym chciał dziesiątek milionów euro, bo nazwy stadionu się nie da kupić. Nie wiem czy taka rekompensata by mi wystarczyła. W każdym razie jeżeli jakakolwiek granica istnieje to na pewno nie widać jej z lini 6 mln zł ![]() EDIT: a zniszczenie estetyki stadionu tym niebieskim gównem jest szczytem. ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Świetną pozycję negocjacyjną?
Tak świetną, że szukają od kilku lat sponsora na koszulkę za marne 3,5-4 mln zł i nawet taki nie chce się pojawić. Ja wiem, że żyjemy wciąż przeszłością, a z drugiej strony wizją o świetlanej przyszłości jednak kreowania innej rzeczywistości niż jest naprawdę mija się z celem. Pozycja Legii pod władaniem ITI jest jaka jest, nie dość, że znaczenie w Europie jest obecnie żadne to nawet w Polsce pompując taką kasę ITI zgarnęło tylko 1 MP. Jaki sponsor wyłoży więcej od Pepsi w takiej sytuacji? PS. Niebieski kolor to żenada o czym pisałem już w innym miejscu.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 20.07.2011 o godz. 23:12.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Serio, jeśli Legia ma grać jak kiedyś to trzeba gdzieś 20 mln euro. Łudzenie się, że milion w tą czy w tamtą coś zmieni to dowcip. Ostatnio został nawet obalony motyw, że jak ktoś ze wschodu wejdzie do LM to będzie masakrował ligę. Cluj jest średniakiem, Unirea spadła, Lewski przegrał i drugi rok z rzędu rządzi Litex. Dlatego mamy świetną pozycję negocjacyjną, bo milion w tą czy w tamtą w ŻADEN sposób nas nie zbawi. I 6 mln w lewo czy w prawo tego nie zmieni. ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Hmm, przecież to nadal będzie Miejski Stadion Wojska Polskiego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego. Przynajmniej tak będzie nazywany na mapach, w dokumentach itp. Pepsi Arena będzie używane jedynie w odniesieniu do meczów Legii w mediach. Nie wiem o co się burzyć, obie nazwy będa poprawne i obu będzie można używać. Jeśli 0 22 będziesz się wybierał na stadion nikt ci nie nakaże mówić na niego Pepsi Arena.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
W ostatnich 2 dekadach wschodnie kluby, które w Europie coś znaczyły to: Spartak Moskwa, Dynamo Kijów, CSKA Moskwa, Zenit St. Petersburg i ostatnio Szachtar Donieck. I obiecuję Ci, że żadne Schalke, PSV czy Seville nie chciałyby ich w grupach LM czy LE spotykać. Więc nie tłumacz obalenia mitów niepowodzeniami klubów jugolskich, rumuśkich czy bułgarskich. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
Kasa z LM rozpłynie się tak jak kasa Lecha z pucharów. Teraz wielkie halo że pokradli prezesi a zabrakło kasy w klubie. Co robi normalny człowiek jak mu kłada przed nosem 28 mln zł ? Zabiera w kieszeń i spie%$# na Madagaskar. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
![]() Kompletna bzdura - 2 liga w Rosji kompletnie nie śmierdzi groszem a bazy jakie posiadają to jedna wielka ruina Dlatego też 1 liga liczy tam tylko 16 zespołów ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|