The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.07.2011, 17:46
Brawo Śląsk

Przyzwoity mecz, coś się działo, Sobota zrobił trochę wiatru a Voskamp to na co wszyscy liczą czyli strzelił głową ważną bramkę. Ciekawy będzie rewanż.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 14.07.2011, 17:48
HEDu napisał(a):Wyświetl post
Diaz duzo lepszy niz Genkov, jakby bardziej kompletny. Mila wolny jest, ale czlowiek daje takie piły że szok, to właśnie u nas powinien grać na pozycji Jirsaka, za Meliksonem a przed Sobolem/Wilkiem. Sobota fajnie, Voskamp holenderski łowca bramek. Wszystko fajnie, ale Jaga tez u siebie wygrała 1:0. Ale wiem że Śląsk na wyjazdach ma dobrą taktyke i najprędzej mecz skonczy sie remisem.

A Dundee nie postawiło autobusu jak Skonto? Nie widziałem by Skonto postawiło autobus. Po prostu nasza linia pomocy i ataku oprócz Ilieva grała statycznie, bez polotu, słabo po prostu. Śląsk zagrał bardzo ładnie, dryblingi wychodziły, dobra szybkość większości zawodników, klepa, dużo dośrodkowań które dochodziły do ludzi w polu karnym.
Nie no co ty
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
leszekm_
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 14.07.2011, 17:50
Ktoś zna kurs jaki był przed meczem na Śląsk?
Odpowiedz cytując
WislakWiDoK
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 14.07.2011, 17:52
leszekm_ napisał(a):Wyświetl post
ktoś zna kurs jaki był przed meczem na śląsk?
1.70 - 1.90 ...
ɐɪʌoɔɐɹɔ
Odpowiedz cytując
Sami
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 14.07.2011, 17:54
Kurs: 1.80

Panowie, nie rozumiem tej bojaźni przed Dundee... To jest jakas PRZECIĘTNA drużynka.. A szkocka liga to dno. Znacie kogos z tego Dundee? Bo ja zadnego nazwiska nie kojarzylem. Spojrzcie na tego z 6 Flood czy jak mu tam. Biega jak przyczłap, jak z jakiegoś Dolcanu albo Radzionkowa..
"Nie dla ligi, nie dla mody, nie dla żadnego szpanu, nigdy nie zaliczaj nas do stada tych baranów..."
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 14.07.2011, 17:56
Nie rozumiem głosów, że Szkoci zlekceważyli Śląsk, czy też zaskoczenia, że grają słabo. Przecież liga szkocka już za rok znajdzie się pod koniec trzeciej dziesiątki rankingu lig, będą kilka pozycji za Polską, a bycie sklasyfikowanym o kilka pozycji za naszą ligą jest to generalnie dno liczących się jakkolwiek w Europie lig. Oni zaliczają równie wielkie wtopy w pucharach w ostatnich latach jak my, a nawet większe. Rzadko się zdarza, że przechodzą więcej niż jedną rundę. Zresztą nawet Rangersi i Celtic nie są ostatnio wiele lepszymi drużynami niż Wisła czy Lech, dalej lepszymi, ale już nie o klasę czy dwie jak kiedyś.

Śląsk wyglądał nieźle w ataku pozycyjnym, Dundee mimo wszystko było skomasowane w swoim polu karnym, więc o dochodzenie do sytuacji bramkowych łatwo nie było. Rywale natomiast zostawiali trochę miejsca na skrzydłach, co Śląsk wykorzystywał przy dobrej grze w ofensywie Mili, Ćwielonga, Spahicia, Gancarczyka i Sochy, a potem Soboty.

Niemniej jednak pod względem utrzymania się przy piłce na połowie rywala Wrocławianie grali lepiej niż wczoraj Wisła, byli lepiej zorganizowani, zawodnicy w grze bez piłki trafiali w dobry moment z urywaniem się rywalowi i wychodzeniem do podającego, czego wczoraj strasznie brakowało, tego zorganizowanego ruchu w linii pomocy i ataku.

Brakowało trochę ostatniego podania, takiej nieszablonowości w ostatnim momencie, ale powiedzmy sobie szczerze - jak na polską drużynę, grającą w pucharach w lipcu, zarówno pod względem organizacji gry i przygotowania fizycznego wyglądali co najmniej bardzo dobrze, żeby nie powiedzieć świetnie.

Generalnie ważne, że zagrali na zero z tyłu, jeśli nie podejdą do meczu rewanżowego jak Jaga, czyli z bojaźnią, bez pewności siebie i koncentracji, to powinni sobie poradzić, na pewno na boisku będą mieli tym razem luźniej. Wynik i gra Śląska daje nadzieję, że ten pucharowy sezon nie jest jeszcze stracony dla naszej ligi i oparty tylko i wyłącznie na wynikach Wisły.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 14.07.2011 o godz. 17:59.
Odpowiedz cytując
Glazik
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 14.07.2011, 17:59
Brawo WIelki SLąSK pokAzal klase.!!!
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Stary 14.07.2011, 18:02
Sami napisał(a):Wyświetl post
Kurs: 1.80

Panowie, nie rozumiem tej bojaźni przed Dundee... To jest jakas PRZECIĘTNA drużynka.. A szkocka liga to dno. Znacie kogos z tego Dundee? Bo ja zadnego nazwiska nie kojarzylem. Spojrzcie na tego z 6 Flood czy jak mu tam. Biega jak przyczłap, jak z jakiegoś Dolcanu albo Radzionkowa..
Wole srać przed nimi i grać z nimi na 100% niż .......ić jacy to pastuchowie są słabi i jak my ich to nie przejdziemy i ile bramek nie strzelimy a potem Karbach, Irtysz, Tbilisi...

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 14.07.2011, 18:02
Kurs spadał nawet do 1.62 przed samym meczem.
http://www.betexplorer.com/soccer/in...atchid=6780268

W sumie jestem zaskoczony przebiegiem spotkania. Dundee parę razy oglądałem i nie przypominam sobie, aby prezentowali taką cieniznę jak dzisiaj. Problemy z wyprowadzaniem piłki ze swojej strefy boiska, problem z przyjęciem piłki, czy dzidy do przodu przez większość meczu zaskoczyły mnie na tyle, że muszę się uderzyć w pierś. Brałem pod uwagę, że jakieś szansę Śląsk będzie miał w dwumeczu, ale nie spore, a minimalne. W kontekście rewanżu trzeba jednak się nie podpalać, bo Szkoci u siebie będą wyglądali zdecydowanie lepiej.
Odpowiedz cytując
Zed_is_dead
Member

Od: 11.2009

Stary 14.07.2011, 18:04
Na uefa.com sa juz koszyki do losowania 3 rundy LE.

Te 2 interesujace nas:

Group 3:
Seeded

Hapoel Tel-Aviv FC (ISR), Stade Rennais FC (FRA), PFC Levski Sofia (BUL), Vitória SC (POR), FC Minsk (BLR)/Gaziantepspor (TUR)
Unseeded
The New Saints FC (WAL)/FC Midtjylland (DEN), Legia Warszawa (POL), FC Vaduz (LIE)/FK Vojvodina (SRB), KF Tirana (ALB)/FC Spartak Trnava (SVK), FC Metalurgi Rustavi (GEO)/FC Irtysh Pavlodar (KAZ)

Group 7:
Seeded

Crusaders FC (NIR)/Fulham FC (ENG), PAOK FC (GRE), FH Hafnarfjördur (ISL)/CD Nacional (POR), Brøndby IF (DEN), FK Metalurg Skopje (MKD)/PFC Lokomotiv Sofia (BUL)
Unseeded
WKS Śląsk Wrocław (POL)/Dundee United FC (SCO), Vålarenga Fotball (NOR)/FC Mika (ARM), SV Ried (AUT), BK Häcken (SWE)/FC Honka Espoo (FIN), NK Domžale (SVN)/RNK Split (CRO)
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 14.07.2011, 18:09
UEFA podzieliła drużyny w jutrzejszym losowaniu na grupy (za 90minut.pl):
Cytat:
Potencjalni rywale Legii

Hapoel Tel-Awiw (Izrael)
Stade Rennais FC (Francja)
Lewski Sofia (Bułgaria)
Vitória SC Guimarães (Portugalia)
FK Mińsk (Białoruś)/Gaziantepspor Kulübü (Turcja)

Potencjalni rywale Śląska

Crusaders FC (Irlandia Północna)/Fulham FC (Anglia)
PAÓK (Saloniki) (Grecja)
Fimleikafélag Hafnarfjarðar (Islandia)/CD Nacional (Funchal) (Portugalia)
Brøndbyernes IF (Dania)
FK Metalurg (Skopje) (Macedonia)/Łokomotiw Sofia (Bułgaria)

Drużyny rozstawione

FC København (Dania)
Maccabi Hajfa (Izrael) / FK Borac (Bośnia i Hercegowina) - I mecz: 5-1
NK Dinamo (Chorwacja) / Neftçı Baku (Azerbejdżan) - I mecz: 3-0
APÓEL (Cypr) / Skënderbeu Korçë (Albania) - I mecz: 2-0
WISŁA KRAKÓW / Skonto Ryga - I mecz: 1-0

Drużyny nierozstawione

Liteks Łowecz (Bułgaria) / FK Mogren (Czarnogóra) - I mecz: 2-1
Slovan Bratysława (Słowacja) / Toboł Kostanaj (Kazachstan) - I mecz: 2-0
NK Maribor (Słowenia) / F91 Dudelange (Luksemburg) - I mecz: 2-0
HJK (Finlandia) / Bangor City FC (Walia) - I mecz: 3-0
Shamrock Rovers (Irlandia) / Flora Tallin (Estonia) - I mecz: 1-0
W sumie nie mamy na co narzekać, bo największe potęgi nas ominą.

Świetny podział zyskała Wisła, najsilniejszym rywalem może być Liteks Łowecz, którego Wisła w sparingu ograła i który jest drużyną równą poziomem Wiśle. Super sprawa, teraz nic tylko to wykorzystać i zapewnić sobie grupę LE. Dziś generalnie jest bardzo dobry dzień dla naszej sytuacji w rankingu lig europejskich

Śląsk z drużyn nie do wyeliminowania miałby tylko Fulham, reszta jest silna, ale nie aż tak silna żeby nie powalczyć. Szczerze mówiąc ten podział dla drużyny nierozstawionej, jaką jest Śląsk jest naprawdę bardzo korzystny, trudno o lepszy.

Legia ma najgorzej. Same naprawdę silne drużyny, a Turcy, Portugalczycy i Francuzi raczej poza zasięgiem. Niemniej jednak jeśli trafią na Hapoel lub Lewski, szanse na pewno są na przejście dalej. Potęgi typu Atletico ominięte
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 14.07.2011, 18:10
Nie ma sensacji Śląsk pokazął że w każdym elemencie gry jest o jedna klasę lepsi od rywala. Dundee prezentuje solidny poziom ligowy ... Polskiej Ligi tj. taki Górnik Zabrze z poprzedniego sezonu, albo Zagłebie L. (żeby pasowało pod koszulki)

Jak dla mnie to kolejny dowód na to że o ile w pucharach grają dobrze poukładane i nastawione na sukces Polskie zespoły to wstydu nie ma. Takie mecze pokazują prawdziwą siłę polskiej ligi, a nie te w których grają zespoły jak Jaga, Ruch czy inni biedacy którzy rozgrywki w europie traktują jak karę.

Jak co roku w pucharach będę startować zespoły poukładane sportowo i organizacyjnie będzie napradę dobrze.
Szkoda że od nastepnej rundy czekają ich naprade zespoły ze światowej górnej półki bo mogli troszkę zamieszać w tych rozgrywkach.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 14.07.2011, 18:18
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Kurs spadał nawet do 1.62 przed samym meczem.
http://www.betexplorer.com/soccer/in...atchid=6780268

W sumie jestem zaskoczony przebiegiem spotkania. Dundee parę razy oglądałem i nie przypominam sobie, aby prezentowali taką cieniznę jak dzisiaj. Problemy z wyprowadzaniem piłki ze swojej strefy boiska, problem z przyjęciem piłki, czy dzidy do przodu przez większość meczu zaskoczyły mnie na tyle, że muszę się uderzyć w pierś. Brałem pod uwagę, że jakieś szansę Śląsk będzie miał w dwumeczu, ale nie spore, a minimalne. W kontekście rewanżu trzeba jednak się nie podpalać, bo Szkoci u siebie będą wyglądali zdecydowanie lepiej.
oni tak wyglądali jakby z miesięcznych wakacji na plaży ktos ich prosto sciagał
motoryka i dynamika na poziomie polprofesjonalistów, tymbardziej szkoda, że sie Sląsk zadowolił 1:0
co to za sztuka stracic gola na wyjeździe z niczego
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 14.07.2011, 18:19
Na pewno szacunek dla piłkarzy Śląsk się należy. Większość z nich to prawiczki w europejskich pucharach i widać było od samego początku, że nogi im się nie trzęsły. Morale też było wysokie co zawdzięczają przede wszystkim Orestowi. Choć w defensywie zdarzały się błędy indywidualne to generalnie w każdej strefie gra wyglądała nieźle, a nawet czasem dobrze. Dla mnie zawodnikiem meczu był Spahic, który świetnie sobie radził ze Szkotami, zarówno w defensywie, jak i w wejściach do przodu.
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 14.07.2011, 18:25
A mnie co sie rzucilo w oczy odrazu to znakomite wyjścia spod krycia i trudnych sytuacji.

Czasami przecierałem oczy że to polski zespół tak klepie ładnie gałą brawo Śląsk!
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 14.07.2011, 18:42
Wielkie brawa dla Śląska - jak zagrają tak w rewanżu to będzie dobrze. Zwycięstwo minimalne ale najważniejsze, że nie stracili bramki.
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Stary 14.07.2011, 18:43
sergio napisał(a):Wyświetl post
A mnie co sie rzucilo w oczy odrazu to znakomite wyjścia spod krycia i trudnych sytuacji.

Czasami przecierałem oczy że to polski zespół tak klepie ładnie gałą brawo Śląsk!
No wlasnie, ja też Widac ze to dryuzyna głodna sukcesu, walczy o kazdy centymetr boiska... dawno tego nie widziałem takiej zaciętosci wśród polskich ekip. To Nie było to z czego nasze polskie gwiazdeczki są znane, z żeliku, stania, obijania się, i krycia się za obroncami, "żeby przypadkiem do mnie nie podał..."

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
ItaloPolak
Member

Od: 07.2009

Stary 14.07.2011, 18:44
Brawo WKS ! Pierwsza część zadania została dobrze wykonana. Wygrali do zera i zdecydowanie lepiej wyglądali fizyczne i piłkarsko. Tylko szkoda ze nie strzelili jeszcze jedną bramkę. Jestem spokojny o awans braci do następnej rundy.

Dla Legii najlepiej by było gdyby zagrała z Hapoelem Tel-Awiw. Klub jest w rozsypce, jest walka o władze i wzajemne blokowanie decyzji. Odeszli Shechter i Vermouth do Kaiserslautern, Enyeama do Lille i Ben Sahar do Auxerre.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 14.07.2011, 18:46
rw88 napisał(a):Wyświetl post

Śląsk z drużyn nie do wyeliminowania miałby tylko Fulham, reszta jest silna, ale nie aż tak silna żeby nie powalczyć. Szczerze mówiąc ten podział dla drużyny nierozstawionej, jaką jest Śląsk jest naprawdę bardzo korzystny, trudno o lepszy.

Legia ma najgorzej. Same naprawdę silne drużyny, a Turcy, Portugalczycy i Francuzi raczej poza zasięgiem. Niemniej jednak jeśli trafią na Hapoel lub Lewski, szanse na pewno są na przejście dalej. Potęgi typu Atletico ominięte
Oceniasz koszyk przeciwników Śląska na łatwiejszy od tego Legii

ja to widzę tak

Vitoria Guimarais < Nacional Funchal
Lewski > Lokomotiv
Rennes < Fulham
Gaziantespor < PAOK
Hapoel < Broendby

Więc 4:1 dla przeciwników Śląska

Śląsk imho - pomimo pokazania się z dobrej strony z żadnym przeciwnikiem faworytem nie bedzie (może z Lokomotiwem), Fulham zupełnie poza zasięgiem (tylko cud), a Bropendby PAOK czy National to naprawdę mocne drużyny

natomiast Legia z wyjątkiem Rennes które jest raczej poza zasięgiem (ale mniej niż Fulham) ze wszystkimi powinna startować w miarę jak równy z równym - o ile sami pokażą grę na poziomie. Oczywiście zgadzam się że w tej chwili nie zanosi sie zeby Legia miał prezentować cokolwiek ponad średni ligowy poziom, ale potenmcjał jako taki mają.

Gaziantespor taki niby silny albo Vicotria Guimarais Wiadomo że to nie ogórki ale to są typowi średniacy w swoich ligach. Rennes to się zgodze zespoł dla Polskich klubów baardzo silny, ale araszta to średni przeciętny poziom europejski - takie kluby raczej do faz grupowych Le nie dochodzą.
Ostatnio edytowane przez Angmir : 14.07.2011 o godz. 18:50.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 14.07.2011, 18:57
Slask odpadnie wedlug mnie, zrobili ten sam blad co Jaga a mianowicie nie wykorzystali przewagi wlasnego boiska i na rewanz jada drżec o wynik.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 14.07.2011, 19:10
Na plus decyzja Lenczyka ze wpuscil 2 napastnika a nie zmienil Diaza na Voskampa, w ogole gra na 2 napastnikow wydaje sie bardziej efektywna ,a teraz to prawie wszystkie kluby graja 4-5-1 lub 4-3-3 co przy zageszczonych defensywach rywali przypomina walenie głowa w mur.
Odpowiedz cytując
Teqcontroller
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 14.07.2011, 19:19
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Slask odpadnie wedlug mnie, zrobili ten sam blad co Jaga a mianowicie nie wykorzystali przewagi wlasnego boiska i na rewanz jada drżec o wynik.
No nie wiem , jeśli zaparkują autobus i będą grać w miarę mądrze to awans będzie , może uda się coś skontrować , dopóki piłka w grze nie wiadomo co będzie.

Brawo dla Śląska !
"JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 14.07.2011, 19:22
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Śląsk to drużyna które lepsze wyniki notuje na wyjazdach

jestem raczej spokojny o rewanż , myśle że padnie w nim remis 1-1

jeśli Śląsk wylosuje Brøndbyernes IF (Dania) lub pare FK Metalurg (Skopje) (Macedonia)/Łokomotiw Sofia (Bułgaria) to uważam że będzie nawet faworytem spotkania ( niepisanym ) z resztą drużyn widzę większe szanse po stronie rywala .

Legia tylko z Lewskim Sofia może być jakimś tam faworytem . Tutaj trudno przewidzieć jaką formę będa mieli warszawiacy .
Odpowiedz cytując
cinekw
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 14.07.2011, 19:26
Angmir napisał(a):Wyświetl post
Oceniasz koszyk przeciwników Śląska na łatwiejszy od tego Legii

ja to widzę tak

Vitoria Guimarais < Nacional Funchal
Lewski > Lokomotiv
Rennes < Fulham
Gaziantespor < PAOK
Hapoel < Broendby

Więc 4:1 dla przeciwników Śląska

Śląsk imho - pomimo pokazania się z dobrej strony z żadnym przeciwnikiem faworytem nie bedzie (może z Lokomotiwem), Fulham zupełnie poza zasięgiem (tylko cud), a Bropendby PAOK czy National to naprawdę mocne drużyny

natomiast Legia z wyjątkiem Rennes które jest raczej poza zasięgiem (ale mniej niż Fulham) ze wszystkimi powinna startować w miarę jak równy z równym - o ile sami pokażą grę na poziomie. Oczywiście zgadzam się że w tej chwili nie zanosi sie zeby Legia miał prezentować cokolwiek ponad średni ligowy poziom, ale potenmcjał jako taki mają.

Gaziantespor taki niby silny albo Vicotria Guimarais Wiadomo że to nie ogórki ale to są typowi średniacy w swoich ligach. Rennes to się zgodze zespoł dla Polskich klubów baardzo silny, ale araszta to średni przeciętny poziom europejski - takie kluby raczej do faz grupowych Le nie dochodzą.
Chciałbym żebyś mi wytłumaczył jakim cudem obliczyłeś to, że te poszególne drużyny są lepsze od tych drugich? Przecież te zespoły są praktycznie na tym samym poziomie i równie dobrze te "strzałeczki" mogłyby być przekręcone w drugą strone.

Fulham jest bardziej poza zasięgiem niż Rennes? Sama gra w najlepszej lidze nie świadczy o tym, że ten zespól jest taki świetny Ja np. bym postawił na Rennes w tym pojedynku, ale fakt jest taki, że to podobnej klasy zespoły i myśle ze polskiemu zespołowi łatwiej by się grało z fizycznymi Anglikami.

Jeśli przeciętny zespól europejski nie gra w LE, to czemu miałaby tam grać słaba polska drużyna?
Zresztą troche dziwna ta przeciętność i średniość w swoich ligach skoro awansowali do europejskich pucharów, a z tego co się orientuje to za 10 miejsce nie dają europucharów
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 14.07.2011, 19:31
Dla wiecznych pesymistów i sadomasochistów uwielbiajacych pastwić się nad porażkami polskich zespołów przypominam, że Śląsk w tym dwumeczu nie był rozstawiony tylko Dundee.

Plan Śląska na ten mecz był taki żeby nie stracić gola żeby mozna było z czystym kontem pojechać do Szkocji i tam zagrać swoją ulubioną grę z kontry. Plan wykonano w 100% dodatkowo dołożyli jeszcze bramkę która wcale nie była zakłądana w planie minimum.

Ba przy okazji Śląsk poprostu pokazał na tle Szkotów lepszą kulturę gry i umiejętności.

Pewnie że teraz może się zdarzyć że Śląsk jednak odpadnie, ae taka jest piłka. Jeśli jednak chłopaki zagraja na swoim średnim ligowym poziomie z poprzedniego sezonu to awansują. Głowy musza być jednak chłodne, a koncentracja utrzymana prze cały mecz.

Cieszy jednak to że na tle średniego Europejskiego klubu, polski średniak prezentuje się zdecydowanie lepiej.

I ciekawe co do powiedzenia mają prześmiewcy transferu Pietrasiaka - nie twierdzę że jest to piłkarz na LM ale w Śląsku jak widać bardzo sie przydaje - patrząc co prezentował na tle przeciwnika 3 razy lepszego od Skonto w porównaniu do wyczynów Jailensa, wypada okazać trochę pokory do depresjonowania umiejętności Polskich piłkarzy... przynajmniej w stosunku do obcokrajowców przez nas sprowadzanych.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 14.07.2011, 19:43
cinekw napisał(a):Wyświetl post
Chciałbym żebyś mi wytłumaczył jakim cudem obliczyłeś to, że te poszególne drużyny są lepsze od tych drugich? Przecież te zespoły są praktycznie na tym samym poziomie i równie dobrze te "strzałeczki" mogłyby być przekręcone w drugą strone.

Fulham jest bardziej poza zasięgiem niż Rennes? Sama gra w najlepszej lidze nie świadczy o tym, że ten zespól jest taki świetny Ja np. bym postawił na Rennes w tym pojedynku, ale fakt jest taki, że to podobnej klasy zespoły i myśle ze polskiemu zespołowi łatwiej by się grało z fizycznymi Anglikami.

Jeśli przeciętny zespól europejski nie gra w LE, to czemu miałaby tam grać słaba polska drużyna?
Zresztą troche dziwna ta przeciętność i średniość w swoich ligach skoro awansowali do europejskich pucharów, a z tego co się orientuje to za 10 miejsce nie dają europucharów
Dlatego napisałem że "dla mnie to wygląda tak"

Akurat poziom Fulhamu mniej więcej znam i w poprzednim sezonie była to kapitalna drużyna - stać ja było na walkę z każdym klubem ( z wyjątkiem Barcy i Realu). Rennes to jednak nie jest jeszcze ta półka -jednorazowy wyczyn drużyny która zazwyczaj jest średniakiem w lidze francuskiej mieli dobry sezon ale jeszcze swojej klasy nie potwierdzili w Europie. Ale wiadomo że takie rzeczy są sprawą dyskusyjną.
moim zdaniem poziom Ligi Angielskiej jest tak wysoki że niemal każda angielska drużyna z 3ci zespołem Francji grała by przynajmniej wyrównane boje. Ale wiadomo każdy myśli co innego.

A moje oceny pozostałych klubów są wydaje mi sie w miarę obiektywne ale bazujące na "marce zespołów" wiadomo ze nie jestem w stanie obiektywnie ocenić właściwiej siły drużyn z lig których meczu nigdy nie widziałem na oczy. Drużyny jak PAOK czy Broenby przynajmniej występują na arenie międzynarodowej.

Ale i tak jak sam zauważyłeś sprawa wyższości drużyn z koszyków Legi i Śląska jest dyskusujna dlatego post kolegi który pisał że Śląsk ma drużyny "do ogrania", a Legia "raczej z nikim nie powalczy" jest śmieszne. Co najwyżej można powiedzieć że szanse Śląska są identyczne co Legii, zakłądając że obie drużyny prezentują podobny poziom. i co by nie mówić - Legia to klub z tradycjami pucharowymi 10x większymi od Śląska dlatego jako taki szacunek im się należy.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 14.07.2011, 19:48
rw88 napisał(a):Wyświetl post
UEFA podzieliła drużyny w jutrzejszym losowaniu na grupy (za 90minut.pl):

W sumie nie mamy na co narzekać, bo największe potęgi nas ominą.

Świetny podział zyskała Wisła, najsilniejszym rywalem może być Liteks Łowecz, którego Wisła w sparingu ograła i który jest drużyną równą poziomem Wiśle. Super sprawa, teraz nic tylko to wykorzystać i zapewnić sobie grupę LE. Dziś generalnie jest bardzo dobry dzień dla naszej sytuacji w rankingu lig europejskich

Widzisz tylko Litex a Slovan to co?też na naszym poziomie ekipa. Reszta rzeczywiście z lekkim wskazaniem na nas.

Sląsk trafił na zespoły ewidentnie poza swoim zasięgiem. Na razie niech się cieszą dzisiejszym zwycięstwem i perspektywą rewanżu z jedną bramką po swojej stronie,bo dalej ich nie widze.

Tak czy siak, awans do LE jest rzeczywiście realna, na co w przypadku innych ekip raczej nie ma co liczyć.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 14.07.2011, 19:59
Ja oceny tych ewentualnych rywali robiłem tak pi razy oko, nie wiedziałem np. o sytuacji w Hapoelu. Turecką ligę oglądam często, zdarzyło mi się oglądać Gaziantespor, bardzo dobra drużyna, szybko grająca piłką, grali świetnie w poprzednim sezonie, tym się sugerowałem. Generalnie miałem na myśli to, że Śląsk ma dwie drużyny zupełnie w swoim zasięgu - Lokomotiv i Brondby, a Legia tylko Lewskiego.

Zresztą zobaczymy, Śląsk tak naprawdę jest jeszcze daleko następnej rundy, bo Dundee u siebie może być zupełnie inną, lepszą ekipą, a Wrocławianie słabszy dzień i po sprawie. Niemniej jednak stać ich na strzelenie bramki w Dundee, co gospodarzom utrudniłoby już maksymalnie zadanie.

Slovan w ostatnich latach grał słabo w pucharach, ale faktycznie, teraz wydają się być nieco mocniejsi. Niemniej jednak jest to drużyna pokroju Liteksu i trudno się jej specjalnie obawiać, tzn. jest to równy poziom z Wisłą.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 14.07.2011, 20:16
O jakiś szansach będzie można mówić dopiero jutro jak będą juz przeciwnicy znani \wtedy będzie isę można blizej przyjrzeć sytuacji w takim klubie.

A o szansach Śląsk to w ogóle dopiero lepiej mówić dopiero po rewanżu, bo jak ja akurat twierdzę że Śląsk poradzi sobie ze Szkotami całkiem dobrze to chyba nikt nie powie że sprawa awansu jest już rozstrzygnięta - jestem ciekawy opinii Szkockiej prasy.

Na koniec powiem jeszcze że chyba smutne jest życie tych wiecznych forumowych malkontentów.
Przed meczem Śląska wróżyli że szanse Śląsk na awans w zasadzie ma iluzoryczne, a po wygranym meczu gdzie Śląsk ewidentnie pokazał wyższość piłkarską nad rywalem oni dalej szukają dziury w całym.

Nie mówię tutaj o jakimś zachwycie nad Wrocławianami, ale to nie ci którzy wierzyli w awans Ślaska powinni być zadowoleni tym wynikiem, tylko ci którzy wieszczyli rychłe odpadniecie i pisali jak to polskie kluby są gorsze od Kazachskich powinni być zaskoczeni i gorąco gratulować "słabej polskiej drużynie" wspaniałej gry i wyniku ponad ich umiejętności.

Ale nie dla nich zwycięstwo po dobrej grze jest takim samym powodem do narzekań i czarnowidztwa jak porażka 2;0 po tragicznej.
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 14.07.2011, 21:18
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Widzisz tylko Litex a Slovan to co?też na naszym poziomie ekipa. Reszta rzeczywiście z lekkim wskazaniem na nas.

Sląsk trafił na zespoły ewidentnie poza swoim zasięgiem. Na razie niech się cieszą dzisiejszym zwycięstwem i perspektywą rewanżu z jedną bramką po swojej stronie,bo dalej ich nie widze.

Tak czy siak, awans do LE jest rzeczywiście realna, na co w przypadku innych ekip raczej nie ma co liczyć.

Slovan w sparingu przegrał ze Śląskiem to dla przypomnienia a jesli chodzi o rywali Śląska to np Brøndbyernes IF Dania uwżasz poza zasięgiem?

Jak narazie to gra Śląska wygląda o niebo lepiej od naszej. Wiem może nie należę do optymistów i moim zdanie awans do grupy LE będzie szczytem jeśli chodzi o Nas czyt. Wisłę.
Ostatnio edytowane przez sergio : 14.07.2011 o godz. 21:33.
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów