The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.07.2011, 11:58
Piotson napisał(a):Wyświetl post
Jovanović zarabiał w Partizanie 15k Euro rocznie!
Tamten artykuł został napisany półtora roku temu. Od tego czasu jego zarobki mogły się zmienić.
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 11.07.2011, 12:31
rozarian napisał(a):Wyświetl post
Pamięta ktoś,skąd wzięła się jako pierwsza informacja o 700K € za Jovanicia? Poza tym,może faktycznie chodzi tylko o indolencję jakiejś związkowej serbskiej biurwy,która ociąga się z wysłaniem papierka?
Wczoraj na Futbolnews pierwszy raz się pojawiła ta suma, ale to jest jakaś pomyłka przy pisaniu albo ściema. Serbskie media pisały, że Wisła zaoferowała mniej niż Dynamo Mińsk.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 11.07.2011, 12:53
Chyba nie pamiętasz początków Marcelo u nas. Całą rundę jesienną był u nas rezerwowym. Grali wtedy Cleber z Głowackim, a Marcelo czasami zastępował któregoś z nich, najczęściej Clebera.
Nie powiem Ci dokładnie w których meczach robił błędy Marcelo, ale pamiętam mecz ze Śląskiem po jego winie i Pawełka oczywiście padła bramka. Nie mówiąc już o ocenianiu umiejętności piłkarza po 2 sparingach gdy ten trenuje 2 tygodnie(!) z nową drużyną
O jakich kominach mówisz bo nie wiem. Jovanović zarabiał w Partizanie 15k Euro rocznie! u nas może nawet zarabiać tyle miesięcznie a i tak będzie daleko w tyle za największymi płacami w Wiśle.
Młodzi perspektywiczni : Nunez, Biton, Małecki, Wilk, Bunoza, Jovanović, Kurto, Brud. Czekaj był na obozie może dostanie swoją szanse w jakimś meczu. Ilu Ty byś chciał mieć tych młodych perspektywicznych w zespole? Całą jedenastkę? Samymi młodymi do ligi mistrzów się nie awansuje.
Dobrze pamiętam początki Marcelo w Wiśle, tyle że on nie kosztował tyle sałaty co ma podobno Jovanović. I stąd mój sceptycyzm wobec tego transferu.
Co do młodych i wychowanków (Nunez jedynie wypożyczony, Biton również, Kurto i Brud to baaardzo głębokie rezerwy, Jovanović /!? to odrębny temat/. No i zostają już nasi z kontraktami i jest ich DWÓCH : rezerwowy Bunoza i ... JEDYNY młody perspektywiczny grający w pierwszym składzie Cezary Wilk. Choć pamietam i o Małeckim czy Meliksonie (tyle że ich wytransferowanie jest chyba tylko kwestią czasu, oby nie za wczaeśnie).
Upieram się że na dziś myślimy doraźnym wynikiem a nie myślimy o budowaniu zespołu na przeszłość.
...I co więcej nie uważam że to coś złego. Ot taka konieczność. Będzie sukces to obok Małeckiego czy Meliksona dostaną szansę nowi piłkarze typu Wilk, a my zaś sprowadzimy ZA GOTÓWKĘ nowych Meliksonów. Szczerze na to liczę.
[FONT=Calibri][/FONT]
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Od: 10.2010

Stary 11.07.2011, 13:19
Każdy z wypożyczonych ma opcje pierwokupu, więc jak się okażą że są dobrzy to ich podpiszemy na załóżmy 5 lat, więc nie widzę żadnego problemu tutaj.
Bunoza przed kontuzją rezerwowym nie był. 7 meczów bez straty bramki było za sprawą też jego bardziej niż przyzwoitej gry. W jego przypadku sytuacja jest analogiczna do Marcelo. Brazylijczyk ogrywał się przy Głowackim i doświadczonym Cleberze a Bośniak ogrywa się przy Chavezie i o wiele bardziej doświadczonym od Clebera Jaliensie.
Za kilka lat może wyrosnąć na świetnego obrońcę. Bunoza robi szybkie postępy, wystarczy zobaczyć jego pierwsze mecze i porównać z końcówką rundy jesiennej, postęp u niego jest. Niech robi systematycznie takie postępy a będzie z niego kawał obrońcy. Kurto głębokie rezerwy, ale Pareiko wiecznie bronić nie będzie, w tym sezonie na pewno kilka meczów będzie odpoczywał i Kurto oraz Jovanić otrzymają szansę. Właśnie Jovanić, o nim zapomniałem wypisując perspektywicznych piłkarzy. Jak na bramkarza młody, trenuje z dobrym trenerem, ma na kogo podpatrywać na treningach (Sergiey). Pewnie dostanie w tym sezonie szansę bronienia w kilku meczach i myślę że coś z niego będzie.
Wilk nie jest młody on ma 25 lat(!) owszem jest perspektywiczny, ale nie młody. Sobol gra w wieku 35 lat, czyli przed Czarkiem 10 lat gry w naszych barwach, chyba że będzie chciał odejść.
I jeszcze apropo ceny za Marcelo. Przyszedł do nas z wolnego transferu, co nie znaczy że był za darmochę, coś mi się kojarzy, że wysokość prowizji wyniosła około 300k Euro czyli nie mało, za Jovanovicia nie zapłacimy więcej niż 400k jestem tego niemal pewny. Za 700k Valkcx by znalazł 2 obrońców tej samej klasy. Czyli różnica w cenie Marcelo a Jovanovicia nie jest taka duża.
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 11.07.2011, 13:35
milosz napisał(a):Wyświetl post
(...)JEDYNY młody perspektywiczny grający w pierwszym składzie Cezary Wilk.

Przecież On już ma 25 lat...

Poza tym:

Co do młodych i wychowanków (Nunez jedynie wypożyczony, Biton również, Kurto i Brud to baaardzo głębokie rezerwy, Jovanović /!? to odrębny temat/. No i zostają już nasi z kontraktami i jest ich DWÓCH : rezerwowy Bunoza i ... JEDYNY młody perspektywiczny grający w pierwszym składzie Cezary Wilk. Choć pamietam i o Małeckim czy Meliksonie (tyle że ich wytransferowanie jest chyba tylko kwestią czasu, oby nie za wczaeśnie).
Piszesz o jednym, zaraz o drugim. Nie dość, że paskudnie napisane to bez sensu...
Ostatnio edytowane przez tarantulaw2 : 11.07.2011 o godz. 13:37.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 11.07.2011, 13:54
tarantulaw2 napisał(a):Wyświetl post

Przecież On już ma 25 lat...

Poza tym:

Piszesz o jednym, zaraz o drugim. Nie dość, że paskudnie napisane to bez sensu...
Rozumiem że jak piłkarz ma 25 lat to dla niektórych jest emerytem...

Co do sensu to widać niektórzy z piszących mają ...wyraźne problemy z myśleniem, zaś co do urody postu to szkoda czasu na ...twoje prostackie zaczepki.

Bunoza = Marcelo (to z tekstu Piotsona), no dość ryzykowna teza, Ja o taką bym się nie pokusił.
Ostatnio edytowane przez milosz : 11.07.2011 o godz. 15:10.
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Stary 11.07.2011, 13:59

Co do sensu to widać niektórzy z piszących mają ...wyraźne problemy z myśleniem, zaś co do urody postu to szkoda czasu na ...twoje prostackie zaczepki.
Co ty wogóle .......isz? Czy ja napisałem, że jest emerytem? NIE!
Ale nie oznacza to, że jest to młody, perspektywiczny piłkarz.

Prostackie zaczepki? Pozdrawiam bardzo. Tak samo z tym że ktoś ma problemy z myśleniem. Ludzie nie po to wchodzą na forum, by rozkminiać kto co napisał, co miał na myśli, tylko po to, by przeczytać co kto ma do powiedzenia, podyskutować o tym

Bunoza = Marcelo, no dość ryzykowna teza, Ja o taką bym się nie pokusił.
A to to już w ogóle nie wiem do czego napisałeś.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 11.07.2011, 14:23
Co ty wogóle .......isz? Czy ja napisałem, że jest emerytem? NIE!
Ale nie oznacza to, że jest to młody, perspektywiczny piłkarz.

Prostackie zaczepki? Pozdrawiam bardzo. Tak samo z tym że ktoś ma problemy z myśleniem. Ludzie nie po to wchodzą na forum, by rozkminiać kto co napisał, co miał na myśli, tylko po to, by przeczytać co kto ma do powiedzenia, podyskutować o tym

A to to już w ogóle nie wiem do czego napisałeś.
Dziecko ogarnij się ! I naucz się czytać ze zrozumieniem.

Moja polemika ma miejsce z Sz. Piotsonem który porównuje Bunozę z Marcelo.Twój tekst zaś tu pasuje jak ... dobra szkoda czasu i pomyśl zanim coś napiszesz i znowu kogoś zaatakujesz.

Wracając do tekstu Sz. Piotsona. Co do Wilka i jego możliwych 10 lat gry w Wiśle pełna zgoda. ( "Sobol gra w wieku 35 lat, czyli przed Czarkiem 10 lat gry w naszych barwach, chyba że będzie chciał odejść" ) .
Zaś co do młodości w piłce nożnej to rzecz względna. Młodzieżowiec to do max. 23 roku, później do 25 zawodnik młody, wiek ok 27/29 to chyba wiek optymalny, później to zależy od wielu czynników, kontuzji, pozycji na boisku, piłkarze bardzo różnie się sportowo "starzeją" . Oczywista inaczej się ma rzecz z pozycją bramkarza, ci piłkarsko starzeją się dużo wolniej i ich doświadczenie jest bezcenne. I dla jasności to są jedynie moje luźne oceny, wybitnie subiektywne, każdy może mieć własne.

I co do meritum sporu. W Wiśle Sz. Pana Cupiała mieliśmy różne okresy polityki transferowej.
I tak w początkowym okresie przed runda wiosenną 98' roku budowaliśmy drużynę pod konkretny i szybki sportowy sukces. Jednak po nieszczęsnym wyskoku niejakiego "miśka" i zdobyciu mistrzostwa ( notabene w oszałamiającym stylu !), ta ekipa zwyczajne przestała istnieć. Czerwiec, Węgrzen, Bukalski, ale i Kulawik B.Zając itd byli po prostu za starzy na kontynuację wielkiej mistrzowskiej Wisły. W sumie tylko Frankowski był "młody i perspektywiczny" a inni nie.
I wówczas podjęto decyzje o radykalnej przebudowie a zarazem odmłodzeniu naszej drużyny. Pojawiła się cała plejada piłkarzy głownie z ...kadry młodzieżowej Janasa. Głowacki, Baszczyński, Jop, Sosin, Kosowski... i niewiele starsi (bodaj o rok) Żurawski z Szymkowiakiem. I tak powstała nowa jakość która dawała nam radość przez wiele lat.

A teraz , no cóż uważam że ma miejsce ten pierwszy przypadek, czyli transfery nastawione na szybki konkretny sukces sportowy. Jakoś nie widzę plejady młodzieżowców z naszej kadry reprezentacyjnej a tych młodych (wiem, wiem dla niektórych 25 to już nie młodość) też zbyt dużo nie ma.

I żeby była pełna jasność Ja nie narzekam, jedynie opisuję rzeczywistość i mam nadzieję że po ewentualnym sukcesie sportowym pojawi sie u nas taki zaciąg nowych /Głowackich, Baszczyńskich czy Kosowskich/...albo , no właśnie i tu mam zachwostkę, takim nie dobrym sygnałem jest Cikos, a ściślej nie wykupienie go, a to przecież taki młodzieżowiec ze Słowacji, jest Bunoza i oka'y, ale to mało. No nic, nie narzekam tylko czekam na sportowy sukces i .. nowe otwarcie.
[FONT=Calibri][/FONT]
Ostatnio edytowane przez milosz : 11.07.2011 o godz. 15:08.
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Stary 11.07.2011, 14:53
Dziecko ogarnij się ! I naucz się czytać ze zrozumieniem.
Dobre Sobie panie dorosły.

Moja polemika ma miejsce z Sz. Piotsonem który porównuje Bunozę z Marcelo.Twój tekst zaś tu pasuje jak ... dobra szkoda czasu i pomyśl zanim coś napiszesz i znowu kogoś zaatakujesz.
Tu masz rację, nie doczytałem.
Odpowiedz cytując
PANDEM0NIUM
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 11.07.2011, 15:00
info by zbymak

Czekamy tylko na papierek z Serbskiej Federacji i transfer wejdzie w zycie.Nie ma zadnego problemu z cena czy cos takiego.Wisła z Jovanovicem juz wszystko dawno ustaliła i tak samo z Partizanem i cena wynosi 400 tys euro.Wiec czekajmy spokojnie i byc moze dzis lub jutro wszystko bedzie załatwione.
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Stary 11.07.2011, 15:04
PANDEM0NIUM napisał(a):Wyświetl post
info by zbymak

Czekamy tylko na papierek z Serbskiej Federacji i transfer wejdzie w zycie.Nie ma zadnego problemu z cena czy cos takiego.Wisła z Jovanovicem juz wszystko dawno ustaliła i tak samo z Partizanem i cena wynosi 400 tys euro.Wiec czekajmy spokojnie i byc moze dzis lub jutro wszystko bedzie załatwione.
W tym momencie zwracam honor użytkownikowi Kibic1928 odnośnie ceny.
Czyli co, wygląda na to, że zakaz obowiązywał tylko w kraju?
Odpowiedz cytując
Kibic1928
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 11.07.2011, 15:15

Nie ma co zwracać honoru.
Ta kwota już bardziej ( w mojej opinii ) jest bliższa prawdy.

Co do zakazu to jestem wręcz przekonany o tym ze ta kara obowiązuje w Serbii. Staszek nie kupowałby gracza który nie może być wzmocnieniem "od teraz".
Odpowiedz cytując
Pawlolek
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 11.07.2011, 15:19
Nie, ale piłkarz w tym wieku musi być w pełni ukształtowany piłkarsko i powoli wchodzi w najlepszy okres dla piłkarza. Nazywanie 22/21-latków "młodymi talentami" i "nadziejami na euro" jest normalne, ale tylko w naszym chorym piłkarskim świecie, w którym drużyna walcząca o mistrzostwo dostaje baty od piątej drużyny ligi kazachstańskiej. Więc nauczcie się wreszcie, że piłkarze z dwudziestką na karku, to już najnormalniejsi zawodowcy, a w tym wieku często decydują nawet o sile swoich zespołów...
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 11.07.2011, 15:21
Tu masz rację, nie doczytałem.
Nie ma racji. Piotson zauważył, że Bunoza ogrywał się przy bardziej doświadczonych zawodnikach, tak jak Marcelo. Nigdzie nie napisał, że Bunoza ma porównywalne umiejętności lub potencjał. Stąd komentarz milosza, który podsumował wypowiedz Piotsona jako "Bunoza = Marcelo" nie jest trafny.
Odpowiedz cytując
kmb
Junior Member

Od: 06.2011

Stary 11.07.2011, 15:21
A wyobrażasz sobie że Grzesiu Lato i pzpn nakłada na zawodnika kare która blokuje mu gre na całym świecie?
Odpowiedz cytując
Kibic1928
Senior Member

Stary 11.07.2011, 15:23
jova napisał(a):Wyświetl post
Nie ma racji. Piotson zauważył, że Bunoza ogrywał się przy bardziej doświadczonych zawodnikach, tak jak Marcelo. Nigdzie nie napisał, że Bunoza ma porównywalne umiejętności lub potencjał. Stąd komentarz milosza, który podsumował wypowiedz Piotsona jako "Bunoza = Marcelo" nie jest trafny.

Sytuacja jest podobna. To czy Bunoza będzie graczem klasy Marcepana dowiemy się za kilka, kilkanaście miesięcy.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 11.07.2011, 15:47
[QUOTE=tarantulaw2;1124481]Dobre Sobie panie dorosły.
Pax.
Z wiślackim pozdrowieniem.

Ma rację, nie ma racji...
Piłkarz klasy Marcelo zdarza się bardzo rzadko, zaś ogrywanie Bunozy jest zwyczajnym postępowaniem wobec młodych piłkarzy wchodzących do drużyny. Sugerowałbym raczej nie czynić takich porównań i nie ustawiać Bośniakowi poprzeczki zbyt wysoko.
Generalnie problem jest gdzie indziej a w tym że nie mamy kilku (3,4) utalentowanych młodych wilczków. I tak w ataku chciałoby się widzieć fajnego młokosa, tyle że jak nie wykupiliśmy obrońcę Cikosa to i z napastnikiem Bitonem może być bieda. A Ja bym tu widział takiego Kucharczyka ( z L) lub kogoś podobnego a tu ni ma, ot co. Podobnie w pomocy wśród graczy ofensywnych. Kiedyś byli Błaszczykowski, później pojawili się Małecki i Ćwielong, a teraz ni chu chu. W defensywie w linii pomocy gra (wiem, wiem baaaardzo stary, no cóż pozostanę przy swoim że jednak dość jeszcze młody) Wilk i ...nic. W obronie na rezerwie Bunoza. ... Hmm to jest tak, gdyby taki Burliga lub Brud byli reprezentantami kraju i grali w pierwszym składzie to nie byłoby problemu, a tak jednak coś na rzeczy jest.
Okienko transferowe praktycznie domknięte (z wyjątkiem Jovanovicia) czyli deliberować raczej nie ma o czym. Jednak w kolejnych transferach dobrze by było pomyśleć nieco szerzej o naszej kadrze nie kierując się tylko doraźnością. RAZ Polacy, DWA "młodzi i perspektywiczni" i nie wypożyczenia, ale transfery definitywne. Wiem to kosztuje i jest ryzyko, ale kiedyś będzie trzeba je podjąć.
[FONT=Calibri][/FONT]
Ostatnio edytowane przez milosz : 11.07.2011 o godz. 16:23.
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Stary 11.07.2011, 16:01
jova napisał(a):Wyświetl post
Chodziło mi, że tego nie doczytałem, a odniosłem się do tego, co On napisał.

kmb napisał(a):Wyświetl post
A wyobrażasz sobie że Grzesiu Lato i pzpn nakłada na zawodnika kare która blokuje mu gre na całym świecie?
Różnie bywa...
Odpowiedz cytując
Misha[Pl]
Member

Od: 07.2006

Stary 11.07.2011, 16:18
Chyba nie pamiętasz początków Marcelo u nas. Całą rundę jesienną był u nas rezerwowym. Grali wtedy Cleber z Głowackim, a Marcelo czasami zastępował któregoś z nich, najczęściej Clebera.
Nie powiem Ci dokładnie w których meczach robił błędy Marcelo, ale pamiętam mecz ze Śląskiem po jego winie i Pawełka oczywiście padła bramka. Nie mówiąc już o ocenianiu umiejętności piłkarza po 2 sparingach gdy ten trenuje 2 tygodnie(!) z nową drużyną
O jakich kominach mówisz bo nie wiem. Jovanović zarabiał w Partizanie 15k Euro rocznie! u nas może nawet zarabiać tyle miesięcznie a i tak będzie daleko w tyle za największymi płacami w Wiśle.
Młodzi perspektywiczni : Nunez, Biton, Małecki, Wilk, Bunoza, Jovanović, Kurto, Brud. Czekaj był na obozie może dostanie swoją szanse w jakimś meczu. Ilu Ty byś chciał mieć tych młodych perspektywicznych w zespole? Całą jedenastkę? Samymi młodymi do ligi mistrzów się nie awansuje.
Ludzie jak macie pisać takie bzdury to najpierw to zweryfikujcie. Polecam 90minut albo transfermarkt. Też uważam że nie można oceniać Jovanovicia po pierwszych sparingach ale dlaczego na poparcie tej teorii wszyscy podają informację wyssane z palca.
Marcelo był PODSTAWOWYM obrońcom w Wiśle od samego początku. Z miejsca wygryzł ze składu Clebera lub Głowackiego. Napisałem "lub" ponieważ na początku gry Marcelo w Wiśle raz za partnera miał Głowackiego a raz Clebera. Dopiero później ta sytuacja uległa unormowaniu. Marcelo słabiutko zagrał jedynie w pierwszym swoim meczu w Wiśle - w Pucharze Polski z jakimiś FC Ogórki. W lidze od pierwszego meczu grał bardzo dobrze. Zdarzały mu się pojedyncze błędy i słabsze mecze ale nie były to jakieś mega klopsy. Jak ktoś już wtedy nie widział olbrzymiego potencjału w tym piłkarzu to polecam daj sobie spokój z oceną potencjału jakichkolwiek zawodników.
Co do Jovanovicia to podobno Krzoska w OSI mówił że zostały już tylko formalności przy tym transferze (ja tego nie oglądałem). Wydaję mi się że może to być ciekawy zawodnik. Nie polecałbym też zbytniego przejmowania się opiniami kibiców Partizanu. Oni mieli okazję obserwować w swojej drużynie naprawdę świetnych ŚO więc ich "przeciętny" może być naszym "dobrym". Z tego co pamiętam to o Knezeviciu przed jego przyjściem do Legii mówili że cienki jak PolSilver. Jak widać przeciętny to duży progres.
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Od: 10.2010

Stary 11.07.2011, 17:03
Misha[Pl] napisał(a):Wyświetl post
Ludzie jak macie pisać takie bzdury to najpierw to zweryfikujcie. Polecam 90minut albo transfermarkt. Też uważam że nie można oceniać Jovanovicia po pierwszych sparingach ale dlaczego na poparcie tej teorii wszyscy podają informację wyssane z palca.
Marcelo był PODSTAWOWYM obrońcom w Wiśle od samego początku. Z miejsca wygryzł ze składu Clebera lub Głowackiego. Napisałem "lub" ponieważ na początku gry Marcelo w Wiśle raz za partnera miał Głowackiego a raz Clebera.
Pomyliłem się co do ilości jego gry, wydawało mi się że zaczął grać w składzie dopiero w rundzie wiosennej, ale jak przejrzałem statystyki debiut w lidze zaliczył 2008-09-27 z Arką Gdynia w 7 kolejce. Wydawało mi się że trochę później.
Ja nie twierdziłem, że nie widać było u Marcelo potencjału, tylko że zdarzały mu się drobne błędy jak u Jovanovicia, ale z biegiem czasu tak jak Marcelo stał ostoją defensywy, tak i Jovanović może się tak stać.
Na razie czas ma, nie musi z miejsca zacząć grać w pierwszym składzie, bo mamy tam co najmniej przyzwoicie dobrych stoperów. Jeżeli zaaklimatyzuje się a będzie ta aklimatyzacja lepiej przebiegała bo jest już jego kolega z drużyny byłej, jest Jovanić, Paljić czuje się bardziej Serbem niż Niemcem.
I jeszcze słówko o mojej tezie o Bunozy że może stać się bardzo dobrym obrońcą.
Nie pisałem nigdy Bunoza=Marcelo bo tutaj nawet nie ma co porównywać tych zawodników. Różnica co najmniej 3 klas na korzyść Brazylijczyka.
Chciałem jednak zauważyć, że to właśnie przez wielu wyśmiewany Bunoza grał na pozycji obrońcy gdy nie traciliśmy bramki przez 7 meczów. Nawet z Marcelo takiej serii nie mieliśmy.
Zauważyłem też jak pewnie wielu z was, że postęp jaki zrobił Bunoza przez pół roku był ogromny.
Od kopiącego się po czole obrońcy stał się przyzwoitym jak na mistrza Polski obrońcą.
Robiąc systematyczne postępy pod okiem Maaskanta, Jaliensa czy Chaveza za 2-3 lata pmożemy mieć z niego pociechę nie mniejszą niż z Marcelo.
Dlatego porównałem Bunozę do Marcelo ponieważ jest podobna sytuacja, mamy dwóch doświadczonych obrońców i tego zdolnego młodego obrońcę(Bunoza, Marcelo) i właśnie obydwoje mają możliwość obserwować ich na treningach słuchać ich podpowiedzi, co prawda Marcelo jak kolega wyżej zauważył już na początku grał w składzie czym tylko potwierdził swój potencjał wyższy od Bunozy.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 11.07.2011, 17:07
kmb napisał(a):Wyświetl post
Niestety trzeba sobie wyobrazić. W 2005 roku 'Grzesiu' mógł poprosić FIFA o karę globalną w oparciu o art 140 kodeksu dyscyplinarnego FIFA:

"W przypadku poważnego naruszenia przepisów federacja mam prawo wystąpić do FIFA aby kara obowiązywała wszędzie. "

Jeszcze klarowniej jest w w kodeksie z 2009r gdzie domyślnie taki ban obowiązuje we wszystkich federacjach:

Cytat:
'Article 144 Effect'

A sanction imposed by an association or confederation has the same
effect in each member association of FIFA as if the sanction had been
imposed by any one of them.
"Sankcja nałożona przez stowarzyszenie lub konfederacji ma taką samą
moc w każdym związku będącym członkiem FIFA, jak gdyby kara została
nałożonych przez sam związek."

Da się zbanować zawodnika na długo i wszędzie.

Żródło:
http://www.fifa.com/mm/document/affe...co_2009_en.pdf
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 11.07.2011, 17:36
Pomyliłem się co do ilości jego gry, wydawało mi się że zaczął grać w składzie dopiero w rundzie wiosennej, ale jak przejrzałem statystyki debiut w lidze zaliczył 2008-09-27 z Arką Gdynia w 7 kolejce. Wydawało mi się że trochę później.
Ja nie twierdziłem, że nie widać było u Marcelo potencjału, tylko że zdarzały mu się drobne błędy jak u Jovanovicia, ale z biegiem czasu tak jak Marcelo stał ostoją defensywy, tak i Jovanović może się tak stać.
Na razie czas ma, nie musi z miejsca zacząć grać w pierwszym składzie, bo mamy tam co najmniej przyzwoicie dobrych stoperów. Jeżeli zaaklimatyzuje się a będzie ta aklimatyzacja lepiej przebiegała bo jest już jego kolega z drużyny byłej, jest Jovanić, Paljić czuje się bardziej Serbem niż Niemcem.
Nie pisałem nigdy Bunoza=Marcelo bo tutaj nawet nie ma co porównywać tych zawodników. Różnica co najmniej 3 klas na korzyść Brazylijczyka.
Chciałem jednak zauważyć, że to właśnie przez wielu wyśmiewany Bunoza grał na pozycji obrońcy gdy nie traciliśmy bramki przez 7 meczów. Nawet z Marcelo takiej serii nie mieliśmy.
Zauważyłem też jak pewnie wielu z was, że postęp jaki zrobił Bunoza przez pół roku był ogromny.
Od kopiącego się po czole obrońcy stał się przyzwoitym jak na mistrza Polski obrońcą.
Robiąc systematyczne postępy pod okiem Maaskanta, Jaliensa czy Chaveza za 2-3 lata pmożemy mieć z niego pociechę nie mniejszą niż z Marcelo.
Dlatego porównałem Bunozę do Marcelo ponieważ jest podobna sytuacja, mamy dwóch doświadczonych obrońców i tego zdolnego młodego obrońcę(Bunoza, Marcelo) i właśnie obydwoje mają możliwość obserwować ich na treningach słuchać ich podpowiedzi, co prawda Marcelo jak kolega wyżej zauważył już na początku grał w składzie czym tylko potwierdził swój potencjał wyższy od Bunozy.
Ogólnie zgoda tylko to porównywanie z Marcelo w grze obronnej o tyle nie ma sensu że Brazylijczyk strzelał dla Nas bramki niczym rasowy snajper.
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 11.07.2011, 17:42
Misha[Pl] napisał(a):Wyświetl post
Marcelo był PODSTAWOWYM obrońcom w Wiśle od samego początku. Z miejsca wygryzł ze składu Clebera lub Głowackiego. Napisałem "lub" ponieważ na początku gry Marcelo w Wiśle raz za partnera miał Głowackiego a raz Clebera. Dopiero później ta sytuacja uległa unormowaniu. Marcelo słabiutko zagrał jedynie w pierwszym swoim meczu w Wiśle - w Pucharze Polski z jakimiś FC Ogórki. W lidze od pierwszego meczu grał bardzo dobrze. Zdarzały mu się pojedyncze błędy i słabsze mecze ale nie były to jakieś mega klopsy. Jak ktoś już wtedy nie widział olbrzymiego potencjału w tym piłkarzu to polecam daj sobie spokój z oceną potencjału jakichkolwiek zawodników.
Co do Jovanovicia to podobno Krzoska w OSI mówił że zostały już tylko formalności przy tym transferze (ja tego nie oglądałem). Wydaję mi się że może to być ciekawy zawodnik. Nie polecałbym też zbytniego przejmowania się opiniami kibiców Partizanu. Oni mieli okazję obserwować w swojej drużynie naprawdę świetnych ŚO więc ich "przeciętny" może być naszym "dobrym". Z tego co pamiętam to o Knezeviciu przed jego przyjściem do Legii mówili że cienki jak PolSilver. Jak widać przeciętny to duży progres.
Pozwolę sobie się wtrącić - faktycznie o Knezeviciu tak mówiono przed przyjściem do Legii, ale jak się okazało była to prawda. Przez rok nie udało mu się wywalczyć miejsca w składzie, często siedział na trybunach, a w meczach w których dostawał szansę był cienki jak barszcz.Przegrał rywalizację nie tylko z Rzeźniczakiem, ale nawet z Jędrzejczykiem. I kosztował niemało, bo 400 000 euro.
Co od reszty się zgadzam - gra Marcelo od początku zwiastowała dobry potencjał piłkarza, choć jego poczatki w składzie bywały różne.
Odpowiedz cytując
Misha[Pl]
Member

Od: 07.2006

Stary 11.07.2011, 17:45
Zgodzę się z Kolegą co do potencjału Bunozy. Według mnie jest On bardzo niedoceniany przez wielu forumowiczów. Osobiście uważam że ma On większy potencjał niż Chavez. Pytanie czy dalej będzie rozwijał się w takim tempie jak dotychczas. Wogóle z wypowiedzi Maaskanta wynika iż przywiązuje On dużą wagę do preferowanej nogi zawodnika. Dlatego raczej w dalszej przyszłości nie będziemy obserwować dwójki Jaliens - Chavez na środku obrony. Będzie grał Jaliens albo Chavez oraz Bunoza albo Jovanovic. Ja mam przeczucie że będzie to dwójka Jaliens - Jovanovic.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 11.07.2011, 18:06
Zupełnie zapominacie, ze klub taki jak Wisła nie jest Realem Madryt i musi również zarabiać na transferach.

W tym okienku do klubu przyszli głównie zawodnicy doświadczeni, więc Jovanović i wypożyczony z opcją pierwokupu Biton to potencjalne inwestycje, mające przynieść zysk w przyszłości. Kogoś takiego musimy pozyskiwać, bo w obecnej kadrze mało jest potencjalnych "diamentów", które można sprzedać za spore pieniądze. W zasadzie jest tylko Małecki, Bunoza. Melikson, Kirm, Chavez czy Genkow to zawodnicy wartościowi, ale nie perspektywiczni - więc wyciągnięcie za nich dużej kwoty nie będzie łatwe.

Przy doświadczonej dwójce Chavez-Jaliens mają się ogrywać i nabierać wartości młodzi Bunoza i Jovanović. W dodatku zarówno Serb, jak i Kew mogą grać na prawej obronie co daje dodatkowe możliwości w ułożeniu defensywy.

Podkreślam - my żyjemy również z transferowania naszych zawodników do lepszych klubów, więc musimy mieć kogo promować. Zawodnicy klasy Pareiko są mile widziani, ale na nich już klub nie zarobi.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
canarinhos
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 11.07.2011, 18:16
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Zupełnie zapominacie, ze klub taki jak Wisła nie jest Realem Madryt i musi również zarabiać na transferach.

W tym okienku do klubu przyszli głównie zawodnicy doświadczeni, więc Jovanović i wypożyczony z opcją pierwokupu Biton to potencjalne inwestycje, mające przynieść zysk w przyszłości. Kogoś takiego musimy pozyskiwać, bo w obecnej kadrze mało jest potencjalnych "diamentów", które można sprzedać za spore pieniądze. W zasadzie jest tylko Małecki, Bunoza. Melikson, Kirm, Chavez czy Genkow to zawodnicy wartościowi, ale nie perspektywiczni - więc wyciągnięcie za nich dużej kwoty nie będzie łatwe.

Przy doświadczonej dwójce Chavez-Jaliens mają się ogrywać i nabierać wartości młodzi Bunoza i Jovanović. W dodatku zarówno Serb, jak i Kew mogą grać na prawej obronie co daje dodatkowe możliwości w ułożeniu defensywy.

Podkreślam - my żyjemy również z transferowania naszych zawodników do lepszych klubów, więc musimy mieć kogo promować. Zawodnicy klasy Pareiko są mile widziani, ale na nich już klub nie zarobi.
Prawda. Dlatego też wypożyczamy niektórych zawodników z opcją pierwokupu. Gdy będą puchary, będzie i kasa na ich wykup.
" W sercu moim WISŁA i na dobre i na złe"
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 11.07.2011, 23:20
Mnie osobiście zastanawia co innego: pożałowali 300k EUR za Cikosza który grał już u nas cały rok i moim zdaniem "rokował" a nie mają oporów przed wydaniem 400k EUR za Jovanovicia. Oby Serb był wart tych pieniędzy.
Z innej beczki: dzisiejszy PS podaje że Wisła dogadała się z Ruchem w sprawie wypożyczenia Burligi. I w tym kontekście ciekawe są dwie sprawy:
1. Jeśli pozbędziemy się Łukasza to kto ma być zmiennikiem Lameya? Jovanović czy może ktoś inny? Czyżby jeszcze jakis transfer?
2. Dlaczego akurat Ruch? Gdy byliśmy zainteresowani Sadlokiem czy Sobiechem to jakoś nie szli nam specjalnie na rękę. Czyżby działała "magia Rogali"?
Odpowiedz cytując
Kibic1928
Senior Member

Stary 11.07.2011, 23:29
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Mnie osobiście zastanawia co innego: pożałowali 300k EUR za Cikosza który grał już u nas cały rok i moim zdaniem "rokował" a nie mają oporów przed wydaniem 400k EUR za Jovanovicia. Oby Serb był wart tych pieniędzy.
Z innej beczki: dzisiejszy PS podaje że Wisła dogadała się z Ruchem w sprawie wypożyczenia Burligi. I w tym kontekście ciekawe są dwie sprawy:
1. Jeśli pozbędziemy się Łukasza to kto ma być zmiennikiem Lameya? Jovanović czy może ktoś inny? Czyżby jeszcze jakis transfer?
2. Dlaczego akurat Ruch? Gdy byliśmy zainteresowani Sadlokiem czy Sobiechem to jakoś nie szli nam specjalnie na rękę. Czyżby działała "magia Rogali"?

Będzie grał Lamey a w odwodzie Jovanovic i Jaliens, wiec nie ma o czym mówić.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 11.07.2011, 23:51
Kibic1928 napisał(a):Wyświetl post
Będzie grał Lamey a w odwodzie Jovanovic i Jaliens, wiec nie ma o czym mówić.
Czyli zostaniemy z siedmioma (Lamey, Jovanović, Jeliens, Chavez, Bunoza, Palić, Diaz) obrońcami (milcząco zakładam że Kowalski też odejdzie)? A w wewnętrznych gierkach jednym ze stoperów będzie Krzoska . Wydaje mi się że zakladając: puchary, ligę i puchar Polski siedmiu obrońców to troche mało .
Odpowiedz cytując
fan01
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 11.07.2011, 23:54
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
2. Dlaczego akurat Ruch?
Zazdroszczę wiary, że kolejka po wypożyczenie i ogranie Burligi wynosiła kilkanaście klubów, z czego moglibyśmy wybrać najlepszą ofertę
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów