|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Mimo, że jestem sceptycznie nastawiony co do ewentualnej gry Garguły w pierwszym składzie ( z uwagi na jego małe zaangażowanie a nie umiejętności), to wydaje mi się, że paradoksalnie Łukasz może być naturalnym następcą Sivakova w środku pola... Po tych paru sparingach (pfu skrótach) w których miałem okazję zaobserowwać grę Garguły, dochodzę do wniosku, że jego forma jednak lekko (ale zawsze
) poszła w górę i wreszcie przepracował cały okres przygotowawczy bez urazu... na miejscu Maaskanta postawiłbym na niego w meczu ze Skonto... tak po prostu, żeby dać mu szansę i może wtedy chłop się weźmie w garść i zacznie grać tak jak przed kontuzją? to było by z korzyścią dla niego jak i dla drużyny, która zyska jakość w środku pola... Co Wy o tym sądzicie Wiślacy?
Ostatnio edytowane przez tomasz_19 : 09.07.2011 o godz. 06:44.
![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
![]() Jakub Wędrowycz na pierwszego trenera Wisły Kraków!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Zawsze można zagrać Meliksonem po prawej strony , Ilievem po lewej , a w środku Sobolewski Wilk/Jirsak Garguła. Zwłaszcza po meczu z Rapidem po którym ewidetnie widać, że Mały jest bez formy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Oby za tydzień ten temat nie zmienił nazwy na A MIAŁO BYĆ TAK PIĘKNIE lub znów się nie udało.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Sklad z Sobolem, Wilkiem i Melexem to kompletna pomylka - nie mamy rozgrywajacego na boisku i to widac. Ani Sobol, ani Wilk nie umieja rozgrywac, a dodatkowo co wyszlo przy mocnym pressingu obydwj nie radza sobie z gra pod presja. Melex oczywiscie najlepszy zawodnik - ale to nie jest typowy playmaker, tylko ofensywny pomocnik ktory potrafi minac kilku i zagrac na malej przestrzeni. Ale wlasnie potrzebny jest ktos kto przytrzyma, przerzuci, zagra z klepki... Sobol zaczal grac z Wilkiem tylko i wylacznie bo jest juz stary i nie nadarzal za rywalami, a ze nie ma szans zeby na lawke go Maaskant dal, to dano mu Wilka do pomocy. Co niestety nie jest dobre bo sporo tracimy pilek. wiec albo Gula albo Jirsak musza grac - a do tego jeszcz doszedl Nunez... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Taktyka 442 to jak dla mnie to jedyna możliwość powrotu do dawnej miażdzacej przewagi w lidze.
--------------Biton---Genkov --Melikson-------Garguła---------Iliev -----------------Sobolewski -----Diaz--Chavez--Jaliens--Jovanovic ------------------Pareiko |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
prezes85 - a teraz wytłumacz mi dlaczego Iliev z prawej a Melikson z lewej strony boiska?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2010
Offline |
|
|
Nie jestem przekonany co do Garguły na środku boiska w meczach o stawkę, tu trzeba na prawdę kogoś dobrego, to bardzo odpowiedzialna pozycja, na chwilę obecną wystawiony został z powodu udanego jednego meczu sparingowego. Nie wiem czy to odpowiedzialne.
![]() ` Tylko jeden Klub kocham aż po grób... `
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
jak dla mnie świetny, skład, bardzo ofensywny, może aż za bardzo.. ale balbym się o naszą defensywę, chyba, że grałby tam sobol sprzed 4 lat ;-)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Moim skromnym zdaniem wystawianie razem w pierwszym składzie Meliksona i Małeckiego powoduje, że przestajemy grać kombinacyjnie i gra opiera się na indywidualnych rajdach ww. piłkarzy, które w większości przypadków skazane są na niepowodzenie. W drużynie, która chce grać kombinacyjną piłkę może występować co najwyżej tylko jeden taki ,,wolny elektron". O ile Melikson potrafi zagrać w tempo i pograć czasem kombinacyjnie, o tyle Małecki idzie jak czołg do przodu albo jak kto woli gania ze spuszczoną głową jak gracz podwórkowy i dzięki sile fizycznej i niezłej kiwce potrafi wypracować 1 - 2 sytuacje w meczu. Uważam, że w meczu ze Skonto, mając na względzie dyspozycję Małeckiego i Kirma, należałoby wystawić następujący skład:
Pareiko - Lamey, Jaliens, Chavez, Paljic - Wilk, Jirsak, Garguła - Melikson, Genkov, Iliev. Na surową taktycznie drużynę jak Skonto należy wyjść w ustawieniu, które daje gwarancje kombinacyjnej gry i częstej wymienności pozycji. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze
. Skoro mowa o ultra ofensywnym ustawieniu z dwoma nominalnymi środkowymi napastnikami, to dlaczego nie skorzystać z Wilka w miejsce Sobola ? Odbiór/ustawianie może troszkę gorsze, ale w momencie, gdy przejdziemy do ataku ( bo w końcu kiedyś przejdziemy ),będzie IMHO bardziej przydatny. Oczywiście to są rozważania laika, ale .... i tak wszystko zweryfikuje boisko. Byle tylko nie było powtórki sprzed roku. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Naprawdę w to wierzysz? Naprawdę nie widzisz jak wiele zmieniło się w krajowej piłce od tego czasu? Pozostałe drużyny, te z miejsc 3-9 są dzisiaj dużo silniejsze, niż wtedy, a sama Wisła czy Legia słabsze. Gdyby przełożyć umiejętności tamtych piłkarzy na dzisiejsze realia, nie wiem czy w dzisiejszej reprezentacji Polski znalazłoby się wielu zawodników, którzy wytrzymaliby porównanie... Poza Piszczkiem i Kubą Błaszczykowskim. Nasza przewaga w tamtych czasach brała się w dużej mierze z hegemonii finansowej w lidze, z tego, że udało się zgromadzić 8 czy 9 z 20 najzdolniejszych piłkarzy w jednym czasie. W obecnych warunkach nie da się tego powtórzyć, tym bardziej, że mamy obecnie 3 lub 4 budżet i moim skromnym zdaniem mniej utalentowane piłkarsko pokolenie niż wtedy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
--------------Biton---Genkov ----Iliev--------Melikson---------Małecki ----------------Sobolewski---------------- -----Diaz--Chavez--Jaliens--Jovanovic ------------------Pareiko------------------ Ewentualne zmiany: Diaz ---> Pajic, Jovanovic--->Lamey, Sobol---> Wilk, Iliev ----> Kirm Dla mnie temat Boguskiego i Garguły w pierwszej jedenastce jest skończony... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Paweł Brożek w ostatnich latach Wisły to był naprawdę walczak,we wcześniejszych sezonach faktycznie było z tym źle ale nie tylko u niego Aha no i z tym że obecna Wisła jest lepsza od tej Henia Kasperczaka to bym polemizował.Footbal od tego czasu tak się zmienił że takie porównania nie mają większego sensu Drużyna Kasperczaka była totalnym dominatorem w polskiej lidze,a w Europie o niej usłyszano,obecna zdobyła mistrzostwo w niezłym stylu i to na tyle. Jedno chyba jest pewne awans do Ligi Mistrzów przebije wszystko ![]() Aha co do Garguły że nie potrafi grać w piłkę to ostre słowa,w Reprezentacji i Bełchatowie potwierdzał że ma talent,przeszedł do Wisły kontuzjowany i na razie nie pokazał wszystkich swoich umiejętności,ten sezon na pewno pokaże czy jeszcze jest w stanie Łukasz coś pokazać
Ostatnio edytowane przez TymonPRO : 09.07.2011 o godz. 10:18.
![]()
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czy dla was Melikson jest naprawde takim zbawcą .Widzieliscie co się z nim dzieje jak przeciwnik gra agresywnie i zagęszcza pole gry. MELIKSON nieistneje i tak z pewnoscią będzie w europie .
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rapid Bukareszt grał bardzo agresywnie a Melikson był po naszej stronie wyróżniającym się graczem więc nie wiem o co chodzi
![]()
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
JESZCZE jedna sprawa ,my nabywamy piłkarzy z zagranicy nie dlatego ze są lepsi od polskich tylko i wyłącznie z tego powodu ,ze cą tani albo wprost za darmo.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Z coraz bardziej niedomagajacym Sobolem, z nasza obrona, to piłka nie zdaży dotrzeć do naszego superofenswynego kwintetu już nam ja odbiora Ja nie wiem z jakiej choinki wy sie urwaliscie, a moze przestaliscie ogladac mecze poza polska liga po 2003 r ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
TymonPRO NIESTETY nie oglądałem 1 połowy tego meczu .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Poco mam kłamać .WIDZIAŁEM mecz z Lechem i ten we WROCŁAWIU
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Guest
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Ja napisałem jakby to wyglądało w 4-4-2, a nie że tak mamy grać...
Dla mnie na teraz najlepsze ustawienie dla nas to 4-3-3 albo 4-5-1. Moim zdaniem w pierwszym składzie powinien od następnego sezonu wychodzić Czarek bo ma całkiem niezłe umiejętności i byłby z niego pożytek. Jeżeli chodzi o Sobola to tak, ma te cechy przywódcze, to ogranie, pewność siebie, ale to już chyba nie te lata, jednak Maaskant zawsze mówi że jak Sobol zdrowy to gra w podstawowym składzie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Też zastanawiałem się nad możliwością ustawienia Meliksona w środku pola. Jednak wtedy Kirm na lewo, a Małecki może wchodzić na 30 minut ostatnie jak nie idzie. Jest to zawodnik surowy taktycznie. Ewentualnie może grać wtedy podwieszonego napastnika grającegow parze z Genkovem lub Bitonem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
kto jest tym rozgrywajacym bo chyba nie masz na mysli Meliksona? |
|
|

|
||||||