The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.07.2011, 06:42
Mimo, że jestem sceptycznie nastawiony co do ewentualnej gry Garguły w pierwszym składzie ( z uwagi na jego małe zaangażowanie a nie umiejętności), to wydaje mi się, że paradoksalnie Łukasz może być naturalnym następcą Sivakova w środku pola... Po tych paru sparingach (pfu skrótach) w których miałem okazję zaobserowwać grę Garguły, dochodzę do wniosku, że jego forma jednak lekko (ale zawsze ) poszła w górę i wreszcie przepracował cały okres przygotowawczy bez urazu... na miejscu Maaskanta postawiłbym na niego w meczu ze Skonto... tak po prostu, żeby dać mu szansę i może wtedy chłop się weźmie w garść i zacznie grać tak jak przed kontuzją? to było by z korzyścią dla niego jak i dla drużyny, która zyska jakość w środku pola... Co Wy o tym sądzicie Wiślacy?
Ostatnio edytowane przez tomasz_19 : 09.07.2011 o godz. 06:44.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
WislaOnly
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 09.07.2011, 07:56
tomasz_19 napisał(a):Wyświetl post
Mimo, że jestem sceptycznie nastawiony co do ewentualnej gry Garguły w pierwszym składzie ( z uwagi na jego małe zaangażowanie a nie umiejętności), to wydaje mi się, że paradoksalnie Łukasz może być naturalnym następcą Sivakova w środku pola... Po tych paru sparingach (pfu skrótach) w których miałem okazję zaobserowwać grę Garguły, dochodzę do wniosku, że jego forma jednak lekko (ale zawsze ) poszła w górę i wreszcie przepracował cały okres przygotowawczy bez urazu... na miejscu Maaskanta postawiłbym na niego w meczu ze Skonto... tak po prostu, żeby dać mu szansę i może wtedy chłop się weźmie w garść i zacznie grać tak jak przed kontuzją? to było by z korzyścią dla niego jak i dla drużyny, która zyska jakość w środku pola... Co Wy o tym sądzicie Wiślacy?
Dobre, ale pamiętajmy że nie jest to czas na dawanie szans i sprawdzanie, Łukasz przyda się jako zawodnik na ekstraklasę. Zaś nie bardzo w naszym ustawieniu widzę go w podstawowym składzie, musiał by grać za Melexa albo za któregoś z bocznych, no chyba że specjalnie dla niego zagramy z łącznikiem, czyli coś ala Irsak, ale Guła nie jest za mocny w defensywie. Szkoda Garguły, bo taki piłkarz z niego był...
Jakub Wędrowycz na pierwszego trenera Wisły Kraków!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz cytując
JarekTSW
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 09.07.2011, 08:15
Zawsze można zagrać Meliksonem po prawej strony , Ilievem po lewej , a w środku Sobolewski Wilk/Jirsak Garguła. Zwłaszcza po meczu z Rapidem po którym ewidetnie widać, że Mały jest bez formy
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 09.07.2011, 08:30
Oby za tydzień ten temat nie zmienił nazwy na A MIAŁO BYĆ TAK PIĘKNIE lub znów się nie udało.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 09.07.2011, 08:53
WislaOnly napisał(a):Wyświetl post
Dobre, ale pamiętajmy że nie jest to czas na dawanie szans i sprawdzanie, Łukasz przyda się jako zawodnik na ekstraklasę. Zaś nie bardzo w naszym ustawieniu widzę go w podstawowym składzie, musiał by grać za Melexa albo za któregoś z bocznych, no chyba że specjalnie dla niego zagramy z łącznikiem, czyli coś ala Irsak, ale Guła nie jest za mocny w defensywie. Szkoda Garguły, bo taki piłkarz z niego był...
Gargula przez te 20 min meczu z Rapidem byl jednym z najlepszych na boisku - to ze Rapid czlapal nie mialo nic do tego. Dopiero po jego wejsciu pojawily sie crossy, gra z pierwszej pilki... Duzo lepiej Wisla zaczela grac.

Sklad z Sobolem, Wilkiem i Melexem to kompletna pomylka - nie mamy rozgrywajacego na boisku i to widac. Ani Sobol, ani Wilk nie umieja rozgrywac, a dodatkowo co wyszlo przy mocnym pressingu obydwj nie radza sobie z gra pod presja. Melex oczywiscie najlepszy zawodnik - ale to nie jest typowy playmaker, tylko ofensywny pomocnik ktory potrafi minac kilku i zagrac na malej przestrzeni. Ale wlasnie potrzebny jest ktos kto przytrzyma, przerzuci, zagra z klepki... Sobol zaczal grac z Wilkiem tylko i wylacznie bo jest juz stary i nie nadarzal za rywalami, a ze nie ma szans zeby na lawke go Maaskant dal, to dano mu Wilka do pomocy. Co niestety nie jest dobre bo sporo tracimy pilek. wiec albo Gula albo Jirsak musza grac - a do tego jeszcz doszedl Nunez...
Odpowiedz cytując
prezes85
Senior Member

Stary 09.07.2011, 09:05
Taktyka 442 to jak dla mnie to jedyna możliwość powrotu do dawnej miażdzacej przewagi w lidze.

--------------Biton---Genkov
--Melikson-------Garguła---------Iliev
-----------------Sobolewski
-----Diaz--Chavez--Jaliens--Jovanovic
------------------Pareiko
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 09.07.2011, 09:26
prezes85 - a teraz wytłumacz mi dlaczego Iliev z prawej a Melikson z lewej strony boiska?
Odpowiedz cytując
junior1906tsw
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 09.07.2011, 09:30
Nie jestem przekonany co do Garguły na środku boiska w meczach o stawkę, tu trzeba na prawdę kogoś dobrego, to bardzo odpowiedzialna pozycja, na chwilę obecną wystawiony został z powodu udanego jednego meczu sparingowego. Nie wiem czy to odpowiedzialne.
` Tylko jeden Klub kocham aż po grób... `
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 09.07.2011, 09:30
jak dla mnie świetny, skład, bardzo ofensywny, może aż za bardzo.. ale balbym się o naszą defensywę, chyba, że grałby tam sobol sprzed 4 lat ;-)
Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 09.07.2011, 09:37
Moim skromnym zdaniem wystawianie razem w pierwszym składzie Meliksona i Małeckiego powoduje, że przestajemy grać kombinacyjnie i gra opiera się na indywidualnych rajdach ww. piłkarzy, które w większości przypadków skazane są na niepowodzenie. W drużynie, która chce grać kombinacyjną piłkę może występować co najwyżej tylko jeden taki ,,wolny elektron". O ile Melikson potrafi zagrać w tempo i pograć czasem kombinacyjnie, o tyle Małecki idzie jak czołg do przodu albo jak kto woli gania ze spuszczoną głową jak gracz podwórkowy i dzięki sile fizycznej i niezłej kiwce potrafi wypracować 1 - 2 sytuacje w meczu. Uważam, że w meczu ze Skonto, mając na względzie dyspozycję Małeckiego i Kirma, należałoby wystawić następujący skład:

Pareiko - Lamey, Jaliens, Chavez, Paljic - Wilk, Jirsak, Garguła - Melikson, Genkov, Iliev.

Na surową taktycznie drużynę jak Skonto należy wyjść w ustawieniu, które daje gwarancje kombinacyjnej gry i częstej wymienności pozycji.
Odpowiedz cytując
Tenzen
Senior Member

Stary 09.07.2011, 09:39
prezes85 napisał(a):Wyświetl post
--Iliev------Melikson-----Małecki--

Nunez jest defensywny czy ofensywny?

Jednak grałbym jednym napastnikiem, a Nunez lub Wilk do środka. Jeden na szpicy wystarczy gdy ma się takich pomocników. W mojej opinii zagęszczenie środka ważniejsze.
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.07.2011, 09:46
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze . Skoro mowa o ultra ofensywnym ustawieniu z dwoma nominalnymi środkowymi napastnikami, to dlaczego nie skorzystać z Wilka w miejsce Sobola ? Odbiór/ustawianie może troszkę gorsze, ale w momencie, gdy przejdziemy do ataku ( bo w końcu kiedyś przejdziemy ),będzie IMHO bardziej przydatny. Oczywiście to są rozważania laika, ale .... i tak wszystko zweryfikuje boisko. Byle tylko nie było powtórki sprzed roku.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 09.07.2011, 09:49
Taktyka 442 to jak dla mnie to jedyna możliwość powrotu do dawnej miażdzacej przewagi w lidze.

Naprawdę w to wierzysz? Naprawdę nie widzisz jak wiele zmieniło się w krajowej piłce od tego czasu? Pozostałe drużyny, te z miejsc 3-9 są dzisiaj dużo silniejsze, niż wtedy, a sama Wisła czy Legia słabsze. Gdyby przełożyć umiejętności tamtych piłkarzy na dzisiejsze realia, nie wiem czy w dzisiejszej reprezentacji Polski znalazłoby się wielu zawodników, którzy wytrzymaliby porównanie... Poza Piszczkiem i Kubą Błaszczykowskim. Nasza przewaga w tamtych czasach brała się w dużej mierze z hegemonii finansowej w lidze, z tego, że udało się zgromadzić 8 czy 9 z 20 najzdolniejszych piłkarzy w jednym czasie. W obecnych warunkach nie da się tego powtórzyć, tym bardziej, że mamy obecnie 3 lub 4 budżet i moim skromnym zdaniem mniej utalentowane piłkarsko pokolenie niż wtedy.
Odpowiedz cytując
Birsa
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 09.07.2011, 09:57

Jak dla mnie z ustawieniem 4-4-2 to powinno wyglądać tak:
----Iliev--------Melikson---------Małecki
----------------Sobolewski----------------
------------------Pareiko------------------

Ewentualne zmiany: Diaz ---> Pajic, Jovanovic--->Lamey, Sobol---> Wilk, Iliev ----> Kirm
Dla mnie temat Boguskiego i Garguły w pierwszej jedenastce jest skończony...
Odpowiedz cytując
TymonPRO
Senior Member

Stary 09.07.2011, 10:06
UcheJ napisał(a):Wyświetl post
Ja powiem to tak. Moim zdaniem oglądałem mecz Wisła-Rapid i moje wnioski są proste. Rapid zagrał dobrze pressingiem, to za mało powiedziane zagrali bardzo bardzo dobrze pressingiem. Ale oprócz tego wszystko inne mieli średnie! Z Wisła jest ten jeden problem że jak jest pressing to jesteśmy w czarne.... pupie jak zawsze. Zawsze tak było. Maskaant uczy naszych jak wychodzić z pod pressingu i jest to pierwszy trener który to robi!!! I w tym meczu widziałem wiele dobrych wyjść z pod pressingu przeciwnika lecz brakowało przejścia do ataku lecz i tak jesteśmy 100 razy lepsi w tym elemencie niż przez wszystkie lata jakie Wisła grała. Nasza drużyna jest lepsza niż za czasów Kasperczaka nie boje się tego powiedzieć. Nawet jak nie wejdziemy w LM to i tak jest najlepsza. Nie ma Polaków i bardzo dobrze! Jesteśmy ciency!!! Prawda Boli? Ale taka jest rzeczywistość. Jednego jestem pewien nikt z zagranicy w naszej drużynie nie odstawi nogi i nie przejdzie obok meczu bo mają ambicje (nigdy nie widziałem żeby ktoś z nich przeszedł obok meczu, może komuś nie szło ale zawsze biegają żeby polepszyć wynik) a ta garstka Polaków która jest u nas jest najlepsza od lat jeśli chodzi o mentalność i psychikę. Mały napewno da z siebie wszystko nawet jak nie będzie mu wychodzić to będzie zapier... Sobol może i stary ale serce ma do gry, Wilk Ma ambicje i Pasuje do Wisły jak ulał. Nie puszy się jak głupi jak coś mu wyjdzie lub strzeli gola. To mi się podoba. A co było kiedyś? Brożki? Szanuje ale w pucharach to dno nigdy drużyny nie pociągli do przodu. Mógłbym tak pisać dalej i dalej o Polakach i ich mentalności przegranych. Klubie jest tylko chyba jeden Polak którego nie lubię za mentalność to Garguła on w piłkę grać nie umie a co dopiero o psychice pisać.

Rzadko piszę na forum bo jak czytam nie które wpisy to płakać się chce. Choć miałem ochotę coś napisać w końcu. Jak ktoś mnie zjedzie i się oburzy moim postem to mi to wisi i powiewa.

Pozdrawiam Wiślacką Brać
UcheJ
Zgadzam się absolutnie z wszystkim co napisałeś,poza jednym faktem
Paweł Brożek w ostatnich latach Wisły to był naprawdę walczak,we wcześniejszych sezonach faktycznie było z tym źle ale nie tylko u niego

Aha no i z tym że obecna Wisła jest lepsza od tej Henia Kasperczaka to bym polemizował.Footbal od tego czasu tak się zmienił że takie porównania nie mają większego sensu
Drużyna Kasperczaka była totalnym dominatorem w polskiej lidze,a w Europie o niej usłyszano,obecna zdobyła mistrzostwo w niezłym stylu i to na tyle.

Jedno chyba jest pewne awans do Ligi Mistrzów przebije wszystko

Aha co do Garguły że nie potrafi grać w piłkę to ostre słowa,w Reprezentacji i Bełchatowie potwierdzał że ma talent,przeszedł do Wisły kontuzjowany i na razie nie pokazał wszystkich swoich umiejętności,ten sezon na pewno pokaże czy jeszcze jest w stanie Łukasz coś pokazać
Ostatnio edytowane przez TymonPRO : 09.07.2011 o godz. 10:18.
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Stary 09.07.2011, 10:17
Czy dla was Melikson jest naprawde takim zbawcą .Widzieliscie co się z nim dzieje jak przeciwnik gra agresywnie i zagęszcza pole gry. MELIKSON nieistneje i tak z pewnoscią będzie w europie .
Odpowiedz cytując
TymonPRO
Senior Member

Stary 09.07.2011, 10:19
Rapid Bukareszt grał bardzo agresywnie a Melikson był po naszej stronie wyróżniającym się graczem więc nie wiem o co chodzi
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
Odpowiedz cytując
Kibic1928
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 09.07.2011, 10:23
wikink1 napisał(a):Wyświetl post
Czy dla was Melikson jest naprawde takim zbawcą .Widzieliscie co się z nim dzieje jak przeciwnik gra agresywnie i zagęszcza pole gry. MELIKSON nieistneje i tak z pewnoscią będzie w europie .
Drugi D.Dahan
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Stary 09.07.2011, 10:24
JESZCZE jedna sprawa ,my nabywamy piłkarzy z zagranicy nie dlatego ze są lepsi od polskich tylko i wyłącznie z tego powodu ,ze cą tani albo wprost za darmo.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 09.07.2011, 10:25
Birsa napisał(a):Wyświetl post

Ewentualne zmiany: Diaz ---> Pajic, Jovanovic--->Lamey, Sobol---> Wilk, Iliev ----> Kirm
A teraz poprosze o 1 (poza Barcelona), nazwe druzyny, która wychodzi 5 skrajnie ofensywnymi piłkarzami od poczatku meczu w dziesiejszej piłce
Z coraz bardziej niedomagajacym Sobolem, z nasza obrona, to piłka nie zdaży dotrzeć do naszego superofenswynego kwintetu już nam ja odbiora
Ja nie wiem z jakiej choinki wy sie urwaliscie, a moze przestaliscie ogladac mecze poza polska liga po 2003 r
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Stary 09.07.2011, 10:28
TymonPRO NIESTETY nie oglądałem 1 połowy tego meczu .
Odpowiedz cytując
Kibic1928
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 09.07.2011, 10:32
TymonPRO NIESTETY nie oglądałem 1 połowy tego meczu .

Ty piszesz poważnie? wypowiadasz się w tonie znaFcy o Meleksie a meczu nie oglądałeś?
Odpowiedz cytując
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 09.07.2011, 10:37
JESZCZE jedna sprawa ,my nabywamy piłkarzy z zagranicy nie dlatego ze są lepsi od polskich tylko i wyłącznie z tego powodu ,ze cą tani albo wprost za darmo.
człowieku nie kompromituj się...
Odpowiedz cytując
UcheJ
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 09.07.2011, 10:39
TymonPRO napisał(a):Wyświetl post
Zgadzam się absolutnie z wszystkim co napisałeś,poza jednym faktem
Paweł Brożek w ostatnich latach Wisły to był naprawdę walczak,we wcześniejszych sezonach faktycznie było z tym źle ale nie tylko u niego

Aha no i z tym że obecna Wisła jest lepsza od tej Henia Kasperczaka to bym polemizował.Footbal od tego czasu tak się zmienił że takie porównania nie mają większego sensu
Drużyna Kasperczaka była totalnym dominatorem w polskiej lidze,a w Europie o niej usłyszano,obecna zdobyła mistrzostwo w niezłym stylu i to na tyle.

Jedno chyba jest pewne awans do Ligi Mistrzów przebije wszystko

Aha co do Garguły że nie potrafi grać w piłkę to ostre słowa,w Reprezentacji i Bełchatowie potwierdzał że ma talent,przeszedł do Wisły kontuzjowany i na razie nie pokazał wszystkich swoich umiejętności,ten sezon na pewno pokaże czy jeszcze jest w stanie Łukasz coś pokazać
Garguła mentalnie jest słaby no i ta guma.... Brożek był dobry nie powiem biegał też dużo i walczył ale drużyny nigdy nie poniósł w Pucharach. Zawsze krzyczeli po sobie jak nie było zgrania i narzekali no ale ich już nie ma wiec nie ma po co się rozpisywać... Niech walczą o tą LM bo to najważniejsze dla nas jest i zawsze chyba było na pierwszym miejscu...
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Stary 09.07.2011, 10:41
Poco mam kłamać .WIDZIAŁEM mecz z Lechem i ten we WROCŁAWIU
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 09.07.2011, 10:43
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
A teraz poprosze o 1 (poza Barcelona), nazwe druzyny, która wychodzi 5 skrajnie ofensywnymi piłkarzami od poczatku meczu w dziesiejszej piłce
Z coraz bardziej niedomagajacym Sobolem, z nasza obrona, to piłka nie zdaży dotrzeć do naszego superofenswynego kwintetu już nam ja odbiora
Ja nie wiem z jakiej choinki wy sie urwaliscie, a moze przestaliscie ogladac mecze poza polska liga po 2003 r
To samo pisałem w temacie o polityce transferowej, ale eksperci rodem z FMa i tak wiedzą lepiej. 4-4-2 można grać, ale tylko jak się ma dobrego pomocnika łączącego atak z obroną i dwóch napastników o nieco odmiennej charakterystyce. My nie mamy ani jednego ani drugiego, za to mamy świetnego rozgrywającego i bardzo dobre skrzydła. Dlatego będziemy grać 4-3-3 i wątpie, by Maaskant miał w planie to zmieniać w najbliższym czasie.
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Lepiej odpaść z Levadią niż z Podbeskidziem w Pucharze Polski,
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 09.07.2011, 10:43
tomek100 napisał(a):Wyświetl post
człowieku nie kompromituj się...
Dziwne, że ktoś jeszcze nie ma tego goscia w ignorowanych ?
Naprawdę polecam używać tej opcji.
Odpowiedz cytując
Birsa
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 09.07.2011, 10:52
Ja napisałem jakby to wyglądało w 4-4-2, a nie że tak mamy grać...
Dla mnie na teraz najlepsze ustawienie dla nas to 4-3-3 albo 4-5-1. Moim zdaniem w pierwszym składzie powinien od następnego sezonu wychodzić Czarek bo ma całkiem niezłe umiejętności i byłby z niego pożytek. Jeżeli chodzi o Sobola to tak, ma te cechy przywódcze, to ogranie, pewność siebie, ale to już chyba nie te lata, jednak Maaskant zawsze mówi że jak Sobol zdrowy to gra w podstawowym składzie.
Odpowiedz cytując
prezes85
Senior Member

Stary 09.07.2011, 10:58
Birsa napisał(a):Wyświetl post

Też zastanawiałem się nad możliwością ustawienia Meliksona w środku pola.
Jednak wtedy Kirm na lewo, a Małecki może wchodzić na 30 minut ostatnie jak nie idzie.
Jest to zawodnik surowy taktycznie.

Ewentualnie może grać wtedy podwieszonego napastnika grającegow parze z Genkovem lub Bitonem.
Odpowiedz cytując
prezes85
Senior Member

Stary 09.07.2011, 11:07
Charlie napisał(a):Wyświetl post
To samo pisałem w temacie o polityce transferowej, ale eksperci rodem z FMa i tak wiedzą lepiej. 4-4-2 można grać, ale tylko jak się ma dobrego pomocnika łączącego atak z obroną i dwóch napastników o nieco odmiennej charakterystyce. My nie mamy ani jednego ani drugiego, za to mamy świetnego rozgrywającego i bardzo dobre skrzydła. Dlatego będziemy grać 4-3-3 i wątpie, by Maaskant miał w planie to zmieniać w najbliższym czasie.

kto jest tym rozgrywajacym bo chyba nie masz na mysli Meliksona?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów