|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 10.2010
Offline |
|
|
1 sierpnia (poniedziałek):
Podbeskidzie Bielsko-Biała - Jagiellonia Białystok, godz. 18:30 8 sierpnia (poniedziałek): Korona Kielce - Ruch Chorzów, godz. 18:30 Wizytówka ligi pełną gębą, nie ma co. Najpierw mecz na stadionie w Wodzisławiu Śląskim. Następna kolejka mecz, poważnie osłabionej Korony na stadionie gdzie jest max 5 tys. kibiców, co i tak w porównaniu do meczu Podbeskidzia będzie pewnie świetnym wynikiem. http://www.90minut.pl/news/161/news1...straklasy.html Powód: link
Ostatnio edytowane przez Piotson : 06.07.2011 o godz. 19:17.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Nie wierze, ze ktos wyda zgode na rozgrywanie dwoch meczow w Lodzi tego samego dnia - no chyba, ze oba sa planowane bez publicznosci.
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Ale że niby jaka wizytówka?
Poniedziałkowe mecze to mecze czwartego sortu, te, których C+ nie chce puszczac ani w piatek, ani w sobote, ani w niedziele. Ja tam sie ciesze, ze w poniedzialek bedzie sobie gralo Podbeskidzie czy Korona, a nie Wisła... |
|
|
|
Banita
Offline |
|
Mecz Korona-Ruch nie zrobi dobrej reklamy polskiej piłki w Europie, a gdy kibice polskiej piłki z Europy zdecydują się na oglądanie meczu Podbeskidzia zobaczą na jakim stadionie oni grają stadionie, to trochę żal pokazywać takie stadiony mając kluby które infrastrukturą przewyższają Podbeskidzie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
Mecze na Eurosporcie 2 będą oglądać widzowie z krajów naszego regionu. Czyli będziemy raczyć Węgrów, Słowaków, Rumunów, Serbów, a nawet Chorwatów meczem Cracovia-ŁKS. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
![]()
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Niedzielan w Cracovii. Budują zespól na pewne utrzymanie w lidze. W nadchodzącym sezonie nie spadną na bank. Tylko dlatego, że są kluby z większymi problemami od nich. ŁKS, Korona, Widzew, pewnie Podbeskidzie będą się bić o utrzymanie.
PS. Niedzielan jest 90 zawodnikiem w historii Wisły, który grał też w Cracovii. Zobacz więcej
Ostatnio edytowane przez Gordian : 07.07.2011 o godz. 20:05.
![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Guest
|
|
BB - ja tam nie widzę żadnych grajków coby rządzić w lidze, a jeszcze grają nie u siebie. Skończą na 12 miejscu to już będzie sukces, jak na 10 - to będzie dla nich jak mistrzostwo. Do grona potencjalnych słabeuszy mogą też pretendować Górnik (jak nie zastąpi odchodzących) i Ruch (słabe finanse=trzeba będzie sprzedać kogoś ważnego)
Ostatnio edytowane przez arti : 08.07.2011 o godz. 13:12.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Tego to akurat nikt nie jest w stanie przewidzieć.
Znowu jedni mogą szukać formy aż do końca ligi a inni mogą zaliczyć runde konia. Masz przykład Jagiellonii gdzie jeden zawodnik stanowił o sile drużyny.
Ostatnio edytowane przez Kociewiak : 08.07.2011 o godz. 13:24.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zgadzam się. Do czasu gdy rozgrywki będą trwały po 3 miesiące w rundzie, a liczba rozegranych meczów bardziej sugeruję rozgrywki półamatorskie, do tego czasu wszystko będzie mogło się wydarzyć. Większa liczba drużyn w ekstraklasie(20) i pierwszej lidze(24) pomogła by rozwiązać sporą część problemów polskiej ligi. Więcej stawiano by na młodzież, większa liczba młodych trenerów. Więcej meczów i lepsze przygotowania fizyczne. A tak mając kilka meczów w rundzie, przy w miarę wyrównanym poziomie jeden zawodnik w drużynie może ją pociągnąć przez kilka meczów (patrz Grosicki). A co za tym idzie wysokie miejsce w tabeli.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Nie którzy narzekają na nasze wyniki w sparingach...
Legia przegrała z MSV Duisburg 1-3 http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...a-film,1665903 Żewłakow juz drugiego samobója zaliczył ![]() "JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"
![]() |
|
|
|
Guest
|
|
20 + 24 drużyny - 2010/2011 - mniejsza liczba drużyn a mimo to - w ekstra - jaja finansowe z Polonią B, Widzewem a pewnie i Żabolami i Ruchem, w 1 lidze - nie dały rady Gorzów i Odra. Jak tu znaleźć 44 drużyny które podołają organizacyjnie i finansowo grze w extra i 1 lidze 2011/2012 - extra - 16 drużyn - zanosi się na kłopoty w Łodzi (ŁKS+W), Kielcach, Zabrzu(?), tradycyjnie Chorzowie. Kogo by można dookoptować z 1 ligi? Pogoń? Arę(( @Kociewiak - zgadza się - nie da się przewidzieć - na dziś 8.07.2011 napisałem coś takiego. Niezbyt wiele jeszcze wiadomo. Liga gra od końca lipca, okienko trwa do 31.08 - jak ktoś z 2 części tabeli 10/11 + beniaminkowie ściągną 2-3 bdb grajków to napiszę inaczej. Bielsko to na dziś nawet z Sikorą i Sachą to niezbyt widzę jako górną połówkę tabeli - jak napisalem. Jednym z potencjalnych kadydatów na czarnego konia jesteście z pewnością Wy. Ale musicie zrobić coś takiegio żeby skończyć na pudle.
Ostatnio edytowane przez arti : 08.07.2011 o godz. 22:50.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
troszke zmienily sie zasady:
W przypadku uzyskania równej liczby punktów przez dwie lub więcej drużyn, o zajętym miejscu decydują: 1. przy dwóch zespołach: a. liczba zdobytych punktów w spotkaniach między tymi drużynami, b. przy równej liczbie punktów, korzystniejsza różnica między zdobytymi i utraconymi bramkami w spotkaniach tych drużyn, c. przy dalszej równości, według obowiązującej reguły UEFA, że bramki strzelone na wyjeździe liczone są „podwójnie”, korzystniejsza różnica między zdobytymi i utraconymi bramkami w spotkaniach tych drużyn, d. przy dalszej równości, korzystniejsza różnica bramek we wszystkich spotkaniach z całego cyklu rozgrywek, e. przy dalszej równości, większa liczba bramek zdobytych we wszystkich spotkaniach z całego cyklu, f. przy dalszej równości, wyższe miejsce w klasyfikacji Fair Play w sezonie 2011/2012, g. przy dalszej równości, w przypadku, gdy dwoma zespołami o jednakowej liczbie punktów są zespoły zajmujące pierwsze i drugie miejsce w tabeli Ekstraklasy, zespoły rywalizujące o miejsce w rozgrywkach UEFA, a także zespoły których kolejność decyduje o spadku, zarządza się spotkanie barażowe na neutralnym, wyznaczonym przez Ekstraklasę SA, boisku. W przypadku remisowego wyniku spotkania w regulaminowym czasie zarządzona będzie dogrywka 2 x 15 minut, a w przypadku dalszej równości sędzia zawodów zarządza wykonanie rzutów karnych według obowiązujących przepisów. 2. przy więcej niż dwóch zespołach: a. liczba zdobytych punktów w spotkaniach między tymi drużynami, b. przy równej liczbie punktów korzystniejsza różnica między zdobytymi i utraconymi bramkami w spotkaniach tych drużyn, c. przy dalszej równości, większa liczba bramek zdobytych w spotkaniach tych drużyn, d. przy dalszej równości, korzystniejsza różnica bramek we wszystkich spotkaniach z całego cyklu rozgrywek, e. przy dalszej równości, większa liczba bramek zdobytych we wszystkich spotkaniach z całego cyklu, f. przy dalszej równości, wyższe miejsce w klasyfikacji Fair Play w sezonie 2010/2011, g. przy dalszej równości, losowanie przeprowadzone przez Departament Logistyki Rozgrywek Ekstraklasy SA. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mając restrykcyjne wymogi licencyjne, w początkowym okresie po zwiększeniu liczby zespołów (rok - dwa lata) niezbyt wygórowane, ale solidnie przestrzegane, kluby są zmuszane do inwestycji w młodych tanich graczy. Gracz około 20 roku życia będący uzupełnieniem składu zespołu z dolnej części tabeli nie będzie zarabiał kilkudziesięciu tys. zł. miesięcznie. A otrzymując szansę gry, a taką raczej na pewno dostanie jeżeli klub będzie często rozgrywał mecze, pokazując się z dobrej strony jest szansą na zarobek dla klubu. Takimi klubami można uzupełnić ekstraklasę, na dzisiaj mogą to być wspomniane Pogoń, Warta, Polonia Bytom, Arka. Co do 1 ligi to uzupełnieniem do 24 zespołów powinny być rezerwy Wisły, Legii, Lecha, Polonii. Profesjonalny klub to nie jest tylko 25 zawodników 1-go zespołu. Odra o której wspomniałeś była dobrym przykładem klubu w którym promowano zawodników. W zasadzie co rundę sprzedawali kogoś, i z tego żyli. Teraz takim klubem jest Górnik Zabrze, jeżeli w tej rundzie znowu kogoś wypromują i sprzedadzą, będą szczęśliwi. Przetrwają. Jeżeli nikogo nie znajdą może być kiepsko z nimi. Ktoś zaraz powie "brak meczów o stawkę!!!". Dwie sprawy - pierwsza to kasa dla klubu z TV zależna od miejsca na koniec sezonu. Druga to mecz o nic, więc niech gra jakiś jeden czy dwóch młodych i pokaże na co go stać. Nie ma stawki trener nie boi się o posadę może więcej zaryzykować. A ostatnio wszyscy narzekają na brak Polaków w składach, nie mówiąc o młodych Polakach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Probierz zwolniony
http://naszaliga.pl/news/michal,prob...olniony,.html? ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Do przewidzenia. Trener winny tylko, piłkarze nie
![]() Nie ma to jak wyciągnięcie wniosków. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Kibice będą mogli brać udział w wyjazdowych meczach Ekstraklasy, policja niezadowolona
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html Wygląda na to, że może się jednak udać. Ale ton tego komendanta mówi sam za siebie. Już mysli o zamykaniu i karaniu. STADIONY SĄ DLA KIBICÓW A NIE POLICJI!!! ![]()
KSIĘSTWO AZORY - Zawsze wierne Wiśle !!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
http://www.90minut.pl/news/161/news1...Opalenicy.html
Cytat:
napasticy żadni, obronców może z 3 sensownych wg mnie pierwszy kandydat do spadku Smutny z tego powodu nie bede ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Na papierze Korona to poziom Polonii Bytom z zeszłego sezonu. Polonia mając odrobinę szczęścia mogła się utrzymać. Na to liczą w Kielcach najwyraźniej. Mnie nie zmartwi jak spadną, natomiast trzeba pamiętać że tuż przed zamknięciem okienka pewnie pozyskają kilku darmowców z kartą na ręku, którzy za możliwość gry będą grali za grosze.
Dlatego poczekajmy do zamknięcia okienka z oceną kto jest 1 kandydatem zarówno do spadku jak i MP ![]() ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
w sparingu
Przyjdzie liga Sagan z Miecielem cos ustrzela poza tym z ekstraklasy ostatnio beniaminkowie nie spadaja taka prawidlowosc jak z naszymi meczami z Legia na Łazienkowskiej i tytułem mistrzowskim Oczywiscie, z jakimis szerszymi prognozami trzeba sie wstrzymac do zamkniecia okienka, natomiast na chwile obecna to atak maja na 1 lige i to nie czołówkę ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
|