The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
vaazon
Senior Member

Od: 05.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.06.2011, 21:03
Na papierze mamy kadrę na Mistrzostwo Polski z przewagą 10 punktów, ale jak wyjdzie w praniu to się okaże. Przydałby się jeszcze transfer jakiegoś napastnika, ale Iliev od biedy może grać na szpicy, strzelać potrafi.

Natomiast co do pierwszej 11:
* Paljic na pewno wypadnie
* Kirm ustąpi miejsca Ilievowi na lewej flance
* blok obronny to wielka niewiadoma. bo mamy dużo uniwersalnych zawodników

Jovanovic - Chavez - Jaliens - Lamey (imo najbardziej prawdopodobne ustawienie)
Nunez - Chavez Jaliens - Lamey
Nunez - Chavez - Jovanovic - Jaliens
Nunez - Chavez - Jaliens - Jovanovic

Ale brainstorm
Ostatnio edytowane przez vaazon : 23.06.2011 o godz. 21:05.
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 23.06.2011, 21:05
Jovanovic nigdy nie grał na lewej obronie także nie wiem czemu niektórzy go tam umieszczają. Cieszy mnie to że Kowalski juz teraz musi wylecieć z klubu. Jovanic to dla mnie może być nawet kandydat na pierwszy skład na środku. Jeśli chodzi o Nuneza to wielka niewiadoma, jeśli jest szykowany na lewą obronę, a wszystko na to wskazuje. Teraz oczekuje napastnika, który jest konieczny i ktoś by się na środek przydał, taki łącznik między defensywnym, a Meliksonem. Może Kirma tam przesunąć. W sparingach można go wypróbować jako MC, w Słowenii tak grywał.
Ostatnio edytowane przez Baala : 23.06.2011 o godz. 21:13.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 23.06.2011, 21:08
Bardzo dobrze, że nareszcie na 99% pozyskaliśmy Nuneza i Jovanovicia, bo takie transfery zawszę będą popierane

Genkov/ ?/
Nunez/Iliev ----Melikson/Garguła --- Małecki/Kirm
----------Wilk/Sobolewski----- ?/Jirsak
Paljic/?---Chavez/Bunoza---Jovanovic/Jaliens---Lamey/Burliga

Wniosek: Brakuje nam jeszcze z 4 zawodników. Jeden napastnik może nie wystarczyć ;/ Co będzie gdy będziemy musieli grać 2 w ataku Gdzie będzie rezerwa Potrzebni są jeszcze 4 zawodnicy z prawdziwego zdarzenia
Ciekawość z mojej strony to za jaką kwotę udało nam się pozyskać Jovanovicia, bo jest wart ten 1 mln euro, a nie tak jak Glik/Sadlok, bez jakiegokolwiek meczu w Europejskich pucharach są wyceniani na grube miliony ...

Nie wiem też czy odpuszczenie proponowanego przez Clebera "Diogo" było dobrym kierunkiem
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
wojteqs80
Member

Od: 08.2006

Stary 23.06.2011, 21:09
Mamy dopiero czerwiec i juz kadrę prawie skompletowaną , jeszcze tylko napastnik i będę bardzo zadowolony. Po raz pierwszy od kiedy walczymy o LM nikt ze znaczących graczy od nas nie odszedł a przyszło już 4 zawodników. Jeśli transfery będą tak udane jak latem to może w końcu się uda .
Odpowiedz cytując
vaazon
Senior Member

Stary 23.06.2011, 21:09
Baala napisał(a):Wyświetl post
Jovanic nigdy nie grał na lewej obronie także nie wiem czemu niektórzy go tam umieszczają..
Ktoś zasugerował, że może tam grać, to i reszta poszła tym tropem.
Baala napisał(a):Wyświetl post
JMoże kirma tam przesunąć. W sparingach można go wypróbować jako MC, w Słowenii tak grywał.
Ta i w Football Managerze też...
Jakoś nie widzę go na tej pozycji. Może Garguła odpali i będzie pasował jako taki łącznik? Ostatnia szansa dla niego, przepracuje cały okres przygotowawczy pod okiem specjalisty jakim jest Maaskant, więc może cud się zdarzy.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 23.06.2011, 21:12
Jeżeli tylko Lamey podoła na prawej obronie, to Jovanović będzie grał na stoperze. Z tego, co gościa widziałem, jest to zawodnik świetnie wpasowuje się na partnera dla Chaveza. Dobrze asekuruje, dobrze idzie na uprzedzenie i dobrze gra w powietrzu, do ideału brakuje mu tylko lewonożności. Para stoperów będzie układana z rywalizacji Chavez/Jaliens i Jovanović/Bunoza. Skomplikować sytuację mogą jedynie ewentualne niewypały transferów Nuneza i Lameya jako bocznych obrońców. Wtedy trzeba by przestawiać Jovanovicia i/lub Jaliensa, Bunozę na bok. Idealną sytuacją byłoby dodatkowe wypożyczenie Diaza, który byłby opcją rezerwową na dwóch pozycjach w obronie i dodatkowo zwiększyłby rywalizację w środku pola, bo tam go docelowo widzę. Trzeba też brać pod uwagę, że dobre propozycje Śląska czy Lechii dla Garguły lub Jirsaka zapewne nie zostaną odrzucone, dlatego jeszcze jeden zawodnik do środka pola oprócz tego przyobiecanego, na pewno by nam nie zaszkodził.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 23.06.2011, 21:13
dadek napisał(a):Wyświetl post
po pierwsze - chyba nie rozumiesz do końca że TS Wisła S.S.A jest na R22 tylko "gościem" i jacy by "partacze" nie byli, musimy się z nimi układać. Konrad dał Ci dobry przykład z Lecha ale nie zrozumiałeś
po drugie - jeżeli na dziś uważasz że nie mamy kadry meczowej to już nie wiem czego wymagasz, 30 luda jak w Cracovii w zeszłym roku?
po trzecie - chyba lepiej że negocjacje idą jak po grudzie i w efekcie płacimy za Chaveza 300 a nie 500 kE
po czwarte (ad ostatniego Twojego akapitu) - Małecki, Kirm i przede wszytkim Melikson
i po piąte - sztuką jest w obecnej sytuacji organizacyjno sportowej (nie finansowej- bo wiemy jak jest) naszego klubu tylko narzekać a nie widzieć żadnych plusów... ale Tobie się udaje
ad1 - O zrozumienie postów i przykładów się nie martw... Cackamy się z miastem zbyt delikatnie - niedługo okaże się, że LM na Reymonta grać nie można i ciekaw jestem, czy też wtedy będziesz uważał, że należy siedzieć cicho bo nas wygonią (swoją drogą nie wierzę, że Lech nie zagra na Bułgarskiej).

ad2 - kadra meczowa powiadasz... kadrą meczową dysponował w zeszłym sezonie Lech i popatrz jak pozamiatał ligę. Nie o to jednak chodziło a o słowa Basałaja o zamknięciu kadry do 10 czerwca. Była? Nie było - więc po co robić sobie z gęby cholewę? Jak się czegoś nie jest na 100 % pewnym (a przy transferach trudno być kiedykolwiek pewnym w 100%) to się wypowiada w bardziej dyplomatyczny sposób

ad3 - chyba kompletnie nie zrozumiałeś o co chodzi...

ad4 - gdyby były to łakome kąski byłyby i oferty - a tych brak i tylko dzięki temu nie straciliśmy kogoś z podstawowego składu

ad5 - widzę i plusy i je zaznaczyłem (i nie rozmawiamy o Wiśle a o Basałaju jakbyś nie zauważył)
Odpowiedz cytując
vaazon
Senior Member

Stary 23.06.2011, 21:14
anthony09 napisał(a):Wyświetl post
Bardzo dobrze, że nareszcie na 99% pozyskaliśmy Nuneza i Jovanovicia, bo takie transfery zawszę będą popierane

Genkov/ ?/
Nunez/Iliev ----Melikson/Garguła --- Małecki/Kirm
----------Wilk/Sobolewski----- ?/Jirsak
Paljic/?---Chavez/Bunoza---Jovanovic/Jaliens---Lamey/Burliga

Wniosek: Brakuje nam jeszcze z 4 zawodników.
Hej, kolego! Czas się obudzić ze snu. Oszalałeś? Nie stać nas na zakontraktowanie kolejnych 4 porządnych zawodników. Poza tym, po co nam dwóch dodatkowych napastników? Wystarczy dokupić jednego. Przecież potem pojawią się wielkie płacze, że dostają za mało szans i chcą odejść.

Budowanie obrony mamy zakończoną. Pozostaje czekać na napastnika i ewentualnie jakiegoś środkowego pomocnika.

Nunez/Paljic - Chavez/Bunoza - Jaliens/Jovanovic - Lamey/Jaliens/Jovanovic (Burligi już nie liczę, nie ma szans)
Ostatnio edytowane przez vaazon : 23.06.2011 o godz. 21:17.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 23.06.2011, 21:20
vaazon napisał(a):Wyświetl post
Ktoś zasugerował, że może tam grać, to i reszta poszła tym tropem.

Ta i w Football Managerze też...
Jakoś nie widzę go na tej pozycji. Może Garguła odpali i będzie pasował jako taki łącznik? Ostatnia szansa dla niego, przepracuje cały okres przygotowawczy pod okiem specjalisty jakim jest Maaskant, więc może cud się zdarzy.

Garguła przepracował już dwa obozy bez kontuzji , na jesień jeszcze coś tam pograł u Maaskanta ( z przymusu) nie pokazał absolutnie nic poza ligową szarzyzną . Wiosną jego wejścia były osłabieniem zespołu .

Jak dla mnie prawdziwym cudem jest aby zaczął grać chociaz namiastke tego co w latach 2007-2008 .. Jak dla mnie jego sprzedaż będzie zbawieniem dla budżetu .

osoby które widziałby jeszcze 4 transfery proponuje jednak przyłożyć troche lodu , jeśli przyjdzie pomocnik i napastnik , nawet przy odejściu Garguły to będziemy mieć kompletna kadre . Ostatni raz cos takiego mieliśmy w sezonie 2004/2005 , te czasy zaczynają wracać
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.06.2011, 21:22
cały czas gramy bez nominalnego lewego obrońcy... bo chyba nikt nie ma wątpliwości, że Nunez z takimi walorami ofensywnymi będzie trzymany na lewej obronie... zresztą Latynos nie jest nominalnym obrońcą... wg mnie środek defensywy będzie wyglądał tak: Chavez - Jovanovic... co do prawego obrońcy to zapewne będzie to Lamey... mówię cały czas potrzebujemy prawdziwego lewego obrońcy oraz napastnika, który byłby zmiennikiem Genkova... ale i tak skład jakim obecnie dysponujemy, przynajmniej na papierze wygląda imponująco...
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 23.06.2011, 21:22
Co do dalszych wzmocnień

Uważam że w ataku wielkiej biedy nie ma - pewnie uważa się że wrazie problemów z Genkovem grać w ataku mogą Małecki czy Iliev. Iliev wydajee mi sie właśnie sprowadzany jest na prawe skrzydło, a Mały szykowany jest do Ataku żeby grać 4-4-2.

Tak czy siak wedłóg mnie najbardziej potrzeba nam 3(ewnetualnie 4 jak liczyć Jirsaka ale wiadomo typowy walczak to on nie jest) Defensywnego pomocnika.Jeżeli zostaje Sivakov to ok. Jeżeli nie to to jest najważniejsza pozycja do obsadzenia. Niektórzy pisza o ofensywnym pomocniku, ale to wedłóg mnie najmniejszy problem.

Jako ofensywny pomocnik grać mogą:

Melikson, Garguła, Jirsak, Boguski od biedy Małecki czy Kirm, a może zostanie w kadrze Mączyński.

Ciekawy jestm też jak Mączyński prezentował by się jako Pivot właśnie zdaje się że w Mesie grał jako DŚP, ktoś się orientuje jak grał w ŁKSie (na jakiej pozycji)

Poza Defensywnym pomocnikiem to oczywiście przydał by się drugi typowy striker, ale wiadomo jak to jest - to zazwyczaj droga sprawa, a z okazji raczej nikogo w formie nie weźniemy trzeba się liczyć ze sporym wydatkiem.
Ostatnio edytowane przez Angmir : 23.06.2011 o godz. 21:25.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Stary 23.06.2011, 21:24
vaazon napisał(a):Wyświetl post
Hej, kolego! Czas się obudzić ze snu. Oszalałeś? Nie stać nas na zakontraktowanie kolejnych 4 porządnych zawodników. Poza tym, po co nam dwóch dodatkowych napastników? Wystarczy dokupić jednego. Przecież potem pojawią się wielkie płacze, że dostają za mało szans i chcą odejść.

Budowanie obrony mamy zakończoną. Pozostaje czekać na napastnika i ewentualnie jakiegoś środkowego pomocnika.

Nunez/Paljic - Chavez/Bunoza - Jaliens/Jovanovic - Lamey/Jaliens/Jovanovic (Burligi już nie liczę, nie ma szans)
Jeśli mówimy tutaj tylko o 1 napastniku to co zrobimy gdy jeden będzie kontuzjowany, drugi będzie miał jakieś zawieszenie, a ten pierwszy będzie zamęczony ?
W każdej kadrze należy mieć co najmniej 3 napastników, a my mamy jednego Genkova ;/
W Boguskiego nie wierze, w Małeckiego na szpicy czy też Ilieva też nie więc co ? Wieczne modlitwy o brak kontuzji dla Genkova ? A co wtedy gdy ten pozyskany napastnik nie wypali
Więc przestrzegałbym przed hurraoptymizmem, bo bez napastników to my nawet tej Skonto Rygi możemy nie przejść.
Tak jak wspomniałem brakuje nam 4 grajków, z czego liczę jeszcze na co najmniej 3 wzmocnienia: LO, ŚP, N, z czego ten N musi być bdb !
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
Kluvi
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.06.2011, 21:25
tomasz_19 właśnie po to jest Nunez by na lewej obronie grać. Jego walory przydadzą się bardzo w naszym ustawieniu. Śmieszne trochę jest to co piszesz...

Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.06.2011, 21:29
Rywalizacja o miejsce w składzie wreszcie bedzie z prawdziwego zdarzenia
właściwie tylko Melikson i Genkov sa nie do zaastapienia
Mam nadzieje, że tylko póki co
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
Lucas.B
Banita

Od: 09.2010

Stary 23.06.2011, 21:32
Dokładnie sam trener podkreślał, że chce grać różnymi wariantami w ataku a do tego potrzebuje napastników - ja nie jestem za rzucaniem zawodników na różne pozycje tym bardziej, że nie dysponujemy w tym momencie zawodnikami takiej klasy, że gdziekolwiek ich nie wystawimy tam będą się spisywali. Także konieczne jest zatrudnienie minimum 1 napastnika. Boguski i Garguła to nie są zawodnicy w tej chwili gotowi do gry w pierwszej jedenastce i trudno spodziewać się po ich grze nagłej zwyżki formy - na pewno na tym nie mogą skończyć się nasze wzmocnienia, kilku zawodników odeszło inni przyszli na ich miejsce ale to jeszcze za mało by mówić o tym, że mamy pełną kadrę. Taki Kowalski, Burliga, Bunoza na dzień dzisiejszy są za słabi na Wisłę.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 23.06.2011, 21:35
Jeśli mówimy tutaj tylko o 1 napastniku to co zrobimy gdy jeden będzie kontuzjowany, drugi będzie miał jakieś zawieszenie, a ten pierwszy będzie zamęczony ?
W każdej kadrze należy mieć co najmniej 3 napastników, a my mamy jednego Genkova ;/
W Boguskiego nie wierze, w Małeckiego na szpicy czy też Ilieva też nie więc co ? Wieczne modlitwy o brak kontuzji dla Genkova ? A co wtedy gdy ten pozyskany napastnik nie wypali
Więc przestrzegałbym przed hurraoptymizmem, bo bez napastników to my nawet tej Skonto Rygi możemy nie przejść.
Tak jak wspomniałem brakuje nam 4 grajków, z czego liczę jeszcze na co najmniej 3 wzmocnienia: LO, ŚP, N, z czego ten N musi być bdb !
od czasu odejścia Franka cały czas mamy tylko jednego porządnego nominalnego Napastnika i świat się nie zawalił, a ty chcesz teraz 3 + Boguski Małecki i Iliev

Tylko co potem z tymi napsatnikami robić jak gramy 4-5-1 Akurat uwierzę że dobry napastnik przyjdzie do nas siedzieć na trybune, a jak nie będzie dobry a przyszłościowy, to raczej się na trybunach też nie rozwinie - myślcie !! Nie jesteśmy Manchesterem City żeby sprowadzać pikarzy do 3 składu.

Taka sytuacja mmoże tylko zaszkodzić w klubie - pewnie musi być po 3 zawodników na każdą pozycję - ale to nie oznacza że a być 33 dobrych graczy tylko 22 góra 25. Piłkarze musza po prostu umieć grać na kilku pozycjach.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 23.06.2011, 21:39

mnie by nawet nie zdziwiło gdyby Maaskant wystawił Nuneza na szpicy od biedy , jest wyższy od Genkova , prawdopodobnie szybszy , z lepszym driblingiem oraz ma większe predyspozycje do wygrywania pojedynków 1v1

oczywiście to surrealizm , ale wyobrażam sobie zawodników na szpicy pod nieobecność Genkova i jego ewentualnego zmiennika .

Nie stać nas na tą chwile na posiadanie 3 klasowych ( klasycznych ) napastników ( dajmy na to o wartości 0,5 mln euro ) z czego dwóch miało by siedziec na ławce . To nie Real Madryt , to Wisła Kraków .
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 23.06.2011, 21:40
Cel Maaskanta osiągnięty. Mamy wielu piłkarzy uniwersalnych. Z ciekawości zrobiłem sobie rozpiskę.

Bramkarz: Pareiko*, Jovanic, Kurto
Prawa obrona: Lamey*, Jaliens, Jovanovic, Burliga
Środek obrony: Chavez*, Jovanović*, Bunoza, Jaliens, Kowalski
Lewa obrona: Nunez*, Pajlić, Lamey, Burliga
Defensywny pomocnik: Sobolewski*, Wilk*, Brud
Ofensywny pomocnik: Melikson*, Garguła, Jirsak, Mączyński, Rado, Brud
Prawe skrzydło: Małecki*, Kirm, Iliev, Burliga, Boguski
Lewe skrzydło: Iliev*, Nunez, Kirm, Małecki, Boguski, Garguła
Napastnik: Genkov*, Boguski

* zaznaczyłem moim zdaniem podstawowych zawodników
Odpowiedz cytując
matti220
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 23.06.2011, 21:43
Jovanovic i Nunez robią na mnie wrażenie co ważne młodzi ,a już swoje zagrali .Szczególnie Serb,wie o co walczymy bo już to z Partizanem osiągnął.Zawsze może być jakieś 'ale' ,że nie ściągamy Polaków no ,ale to nei nasza wina ,że nasi rodzimi kopacze to cieniasy, nieskorzy do ciężkiej pracy,chcący za dużo kasy (i tak można jeszcze z godzine wymieniać ) tylko kopacze.Nam potrzeba piłkarzy.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 23.06.2011, 21:54
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Cel Maaskanta osiągnięty. Mamy wielu piłkarzy uniwersalnych. Z ciekawości zrobiłem sobie rozpiskę.

Rozpiska fajna, tyle, że jak zrobisz odsiew jakościowy pod kątem gry w pucharach, to zostaje może 11 graczy...
I druga sprawa, która z niej wynika to fakt, że ze środkiem pomocy i atakiem mamy spory problem.
jestem przekonany, że S+R zrobią wszystko, żeby wzmocnić te formacje.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
Jonasz
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 23.06.2011, 21:55
pewnie tutaj po mnie pojedziecie, ale mnie zastanawia czy nie można by spróbować Kirma na lewej obronie...
Odpowiedz cytując
Luu...
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 23.06.2011, 21:58
Karherop napisał(a):Wyświetl post
To nie Real Madryt , to Wisła Kraków .
polecam przeczytać niektórym kilka razy na ochłodę, jak dołączy napastnik i środkowy pomocnik to będzie naprawdę bardzo dobrze, więc już nie przesadzajcie że potrzebujemy jeszcze 4 transferów, bo miejsce dla piłkarzy z ME, też powinno się znaleźć.
"A ja myślałem, że to śmieci,
Że to gówno z nieba leci..."
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.06.2011, 21:58
willow napisał(a):Wyświetl post
Rozpiska fajna, tyle, że jak zrobisz odsiew jakościowy pod kątem gry w pucharach, to zostaje może 11 graczy...
I druga sprawa, która z niej wynika to fakt, że ze środkiem pomocy i atakiem mamy spory problem.
jestem przekonany, że S+R zrobią wszystko, żeby wzmocnić te formacje.
W pucharach pewnie będziemy grali dwoma defensywnymi pomocnikami, potrzebny jest trzeci na ławkę. Ofensywny pomocnik to mniejszy problem. Dlatego ciekawym pomysłem byłoby przesunięcie Kirma do środka. Wydolność ma świetną, strzał z dystansu też. Teraz jak mamy więcej skrzydłowych to można znaleźć mu nowe miejsce.
Odpowiedz cytując
twardybidon
Senior Member

Stary 23.06.2011, 21:59

Czyli w zasadzie brakuje tylko drugiego napastnika plus ew. dodatkowego środkowego pomocnika.

(Dygresja - ciekawą opcją do pomocy jako wszechstronny środkowy pomocnik byłby Andreu z Polonii. Spełnia podstawowy warunek Wisły - jest za darmo, bo nie dogadał się w sprawie kontraktu z Wojciechowskim: http://www.weszlo.com/news/7117)

Na papierze wygląda to naprawdę nieźle - takiego komfortu szerokiej kadry dawno u nas nie było. Zobaczymy co przyniesie boisko, bo największą zagadką są boki obrony - jak (odpukać) Lamey okazałby się drugim Branco, a Nunez pomocnikiem na siłę wstawianym na obronę to może być krucho. Samą ofensywą nic się nie zdziała.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Stary 23.06.2011, 22:04
Ale z was marudy Moim zdaniem, żaden napastnik już nam nie potrzebny. Mamy Genkova, mamy króla strzelców ligi serbskiej Ilieva, mamy Patryka, mamy Rafała - a wam ciągle mało. Moim zdaniem jedyne transfery jakie teraz powinny nastąpić , to transfery z klubu:
- sprzedać kogoś zdwójki Jirsak/Garguła (chętniej bym się pozbył Tomasa , bo miał więcej czasu na pokazanie formy, a niczym nie zachwycił)
- wypożyczyć najlepiej do klubów z dołu ekstraklasy naszych zawodników: Chrapek, Burliga, Stanek, Rado, Jeleń (zapewne niejeden z nich stanowiłby wzmocnienie takich ŁKS'ów czy innych Podbeskidziów, a w ME ich talenty zwyczajnie się marnują)

Kod:
      Genkov (Boguski)
Iliev (Kirm) - Melikson -Małecki
        Wilk -Sobolewski
Nunez - Jovanović (Bunoza) - Chavez - Lamey
                  Pareiko
Tak to na dziś dzień widzę

P.S
Jeszcze raz brawo dla Stana i Bogdana , za świetne transfery.
Ostatnio edytowane przez Lysy : 23.06.2011 o godz. 22:25.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.06.2011, 22:07
Co do wypożyczeń naszych zawodników z MESY to teraz może być łatwiej ich wypożyczyć do I ligi. Chodzi mi o zmianę przepisów, że w meczu musi wystąpić przynajmniej jeden młodzieżowiec.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 23.06.2011, 22:08
Jonasz napisał(a):Wyświetl post
pewnie tutaj po mnie pojedziecie, ale mnie zastanawia czy nie można by spróbować Kirma na lewej obronie...
Jak najbardziej można .Widać gołym okiem że 'Roberto' widzi że Kirm mimo dobrych statystyk z ubiegłego sezonu, to nie jest gość na którym można spokojnie oprzeć skrzydło.Stąd nowych 2 skrzydłowych w drużynie
Kirm gdyby grał dobrze to miałby 2 razy tyle goli i asyst - jego postawę na skrzydle można skwitować - męczarnia.Brak mu myślenia i techniki Meliksona, brak mu przebojowości i dryblingu Maleckiego.Duży plus to to że jest cały czas pod grą, stąd takie a nie inne statystyki.
Tyle że na dziś nie zanosi się by był na tej pozycji próbowany
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 23.06.2011, 22:09
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Ale z was marudy Moim zdaniem, żaden napastnik już nam nie potrzebny. Mamy Genkova, mamy króla strzelców ligi serbskiej Ilieva, mamy Patryka, mamy Rafała - a wam ciągle mało. Moim zdaniem jedyne transfery jakie teraz powinny nastąpić , to transfery z klubu:
- sprzedać kogoś zdwójki Irsak/Garguła (chętniej bym się pozbył Tomasa , bo miał więcej czasu na pokazanie formy, a niczym nie zachwycił)
- wypożyczyć najlepiej do klubów z dołu ekstraklasy naszych zawodników: Chrapek, Burliga, Stanek, Rado, Jeleń (zapewne niejeden z nich stanowiłby wzmocnienie takich ŁKS'ów czy innych Podbeskidziów, a w ME ich talenty zwyczajnie się marnują)
Oj tam, od razu marudy
Tak sobie teoretyzujemy, bo i dzień miły

A tak na serio, Patryk jako napastnik - nie bardzo. Boguski - życzę mu jak najlepiej, bo bardzo chłopaka lubię, ale czy wskoczy po takiej kontuzji na swój dawny poziom?
Forma Ilieva - Bóg raczy wiedzieć, zresztą jest chyba przymierzany jako LP...
Jeden Genkov nas nie zbawi, nie ma szans. Jakiś uraz, wahnięcie formy i jest pozamiatane.

Ktoś wyżej napisał, że w pucharach będziemy grać na dwóch defensywnych. No i dobrze. Ale mamy jeszcze ligę i plany obrony mistrzostwa. Na jednym Maorze nie będziemy chyba opierać konstruowania naszej ofensywy?

Napastnik i środkowy ofensywny pomocnik i okienko uznam na kompletne. Choć oczywiście jak nikt nie dojdzie, płakać też nie będę. I tak jest lepiej, niż w ostatnich latach.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
Dzimi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 23.06.2011, 22:11

No to popełniłeś poważny błąd. Obowiązkowa lektura, aby nadrobić zaległości: http://sport.interia.pl/wiadomosci-d...eszlym,1657786

Cytuje kluczowy fragment z wypowiedzi Maaskanta:
Cytat:
- Kew jest dla nas kluczowym graczem. Nie przez przypadek grał w reprezentacji Holandii, a także w Lidze Mistrzów. Ma na tyle duże doświadczenie, że może się nim teraz dzielić na boisku z resztą drużyny. Być może zauważył pan takie zjawisko, że gdy Kew jest na boisku, to cała obrona, cała Wisła rośnie w siłę przy nim, gra lepiej niż bez niego? Jeśli nie, to na pewno zauważył pan, że gdy Kew nie ma na boisku, to obrona gra znacznie gorzej. I to jest wielka różnica!
Wystarczy przeanalizować sposób, w jaki traciliśmy gole w minionym sezonie, choćby w meczu wyjazdowym z Legią. Gdyby Kew grał w tym spotkaniu, to do tych sytuacji nigdy by nie doszło!
To są słowa Maaskanta, to on decyduje kto zagra, także że nie ma szans, aby Jaliens siedział na ławce.
-------------------------------

Podsumowując (lewa odeszli, prawa przyszli):
Cikos ---> Lamey
Branco ---> Nunez
Sivakov --->
Boukhari --->
Rios ---> Ivica Iliev
Żurawski --->

+ Jovanović do uzupełnienia obrony - można uznać że zastępuje Kowalskiego.

Jak byk brakuje jeszcze napastnika i środkowego pomocnika. W sumie nie miałbym nic przeciwko dalszemu wypożyczeniu lub nawet wykupieniu na stałe Sivakova, ma bardzo dobrą technikę, potężny strzał i ogromny potencjał: http://www.youtube.com/watch?v=NRxqPp1MbeI
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 23.06.2011 o godz. 22:37.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 23.06.2011, 22:21
Dzimi napisał(a):Wyświetl post
No to popełniłeś poważny błąd. Obowiązkowa lektura, aby nadrobić zaległości: http://sport.interia.pl/wiadomosci-d...eszlym,1657786

Cytuje kluczowy fragment z wypowiedzi Maaskanta:

To są słowa Maaskanta, to on decyduje kto zagra, także że nie ma szans, aby Jaliens siedział na ławce.
Jailens sagrał kilka meczów słabo - 1 czy 2 bardzo słabo resztę poprawnie - zawsze o klasę gorzej od Chaveza - ludzie mówią o tym jak to wspaniale wprowadza piłkę do pomocy, a ja pamiętam tylko jak z Arką się zawsze 15 minut rozglądał gdzie podać i mósiał w ostantniej chwili niecelnie podawać pod presingiem rywala.

Nie twierdze ze Kew jest słabym piłkarzem - jednak patrząc na to co grał u nas w Wiśle na pierwszy skład nie zasługuje, podobała mi się za to współpraca Bunozy z Chavezem w okresie przed jego kontuzją (Bunozy).
Zobaczymy jak Maskant zestawi obrone - zawodników do wyboru ma multum.
Mam tylko nadzieję ze nie będzie się kierował sentymentami czy "szybkością kolektywną", a zestawi obronę pod optymalnym względem.

Uprzedzając protesty - Oczywiście że RM kieruje sie sentymentami przy ustalaniu składu - wszyscy trenerzy mają swoich ulubieńców - jedni są bardziej uporczywi inni mniej.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów