The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.06.2011, 20:38
KaSzTaN napisał(a):Wyświetl post
Sobiech - w sytuacji ktorej wyslal go Wojciechowski do rezerw... mysle ze wiecej niz 800 tys euro nie krzyknie. Mlody, ograny... Mysle ze moze myslec o Euro - gdyby mial dobry sezon w Wisle to mialoby to sens... Sporo dobrego Wisle moze dac przez kilka lat a pozniej za niezla kase mozna obchnac..
Wojciechowski wyraźnie powiedział, że nie sprzeda go do innego polskiego klubu żeby nie wzmacniać konkurencji. Nie ma w ogóle o czym mówić.

Co do zawodników z niższych lig. Przecież wiele razy była mowa, że mamy 8 scoutów obserwujących rozgrywki w Polsce więc o co niektórym chodzi? Jeśli wypatrzyliby drugiego Błaszczykowskiego to zapewne już by u nas grał.

Niestety ale sytuacja w Polsce jest dramatyczne. Dobrych piłkarzy praktycznie brak dlatego nawet bardzo przeciętni rodzimi zawodnicy kosztują krocie. W najbliższych lat nie ma szans na odwrócenie proporcji narodowościowych w składzie Wisły chyba, że sobie odpuścimy wszelkie ambitne plany i staniemy się "polskim" ligowym szarakiem pełnym wybrakowanych krajowych pół-piłkarzy.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 19.06.2011, 20:52
[QUOTE=wwf;1112978]
HEDu napisał(a):Wyświetl post
a kto ma podawac nazwiska tych talentów? ja ? nic nie znaczący ludzie mogą właśnie tylko tak na forach pisac, anonimowo. z reszta kto uwierzy? kto to przeczyta? i co? wezmie na testy goscia zaproponowanego np przeze mnie albo inna osobe prywatną? to jest niemozliwe i dlugo nie będzie dopóki w kazdym klubie nie bedzie kogos kto obiektywnie patrzy na zawodnikow i wysyla info "do góry", ze maja talent i trzeba go sprawdzic.

Byli słabi to się tułają. Jakby prezentowali odpowiedni poziom to zawsze ich ktoś by wypatrzył. Przecież jak taki Małecki grał by w A klasie i strzelał we wszystich meczach po 6 bramek to nie ma siły żeby go nie ściągli gdzieś wyżej, teraz w takiej 3 lidze dalej strzelasz po 2-3 bramki w meczu i nie ma siły żebyś nie trafił do ekstraklasy. W niej grasz jak Małecki teraz w Wisle i wyjazd na zachód masz jak w banku.
Więc jak słysze że trzeba mieć znajomości żeby co w piłce ugrać to wydaje mi się że mówi to ktoś kto nic nie potrafi.
Prawda leży moim zdaniem pośrodku. Trzeba mieć umiejętności, chęć do pracy, ale i szczęście (jak we wszystkim w życiu). Gdyby np. Kuba nie miał wujka Brzęczka, gdyby wtedy nie odszedł Gora, gdyby naszym dyrektorem nie był wtedy Mielcar to może dziś naprawiałby samochody w warsztacie czy nie wiem jaką tam szkołę skończył.
Gdyby np. Lewy nie poszedł do Amiki tylko do Legii (Wisły) to gdzie byłby dziś? Może w pubie na warszawskiej Starówce?
Z drugiej strony ilu jest ekstraklasowców, którzy nie mają zdrowia na 90minut gonienia, koordynacji na zrobienie zwodu, szybkości na ucieknięcie/dogonienie rywala. A my... śmiejemy się, złorzeczymy, dziwimy się co ten człowiek robi w najwyższej klasie.
Z trzeciej strony taki np. KIełbasa strzelał w 4,3,2 lidze, do extra trafił jak miał 29 lat. Różnie to bywa.
Odpowiedz cytując
krkgiba
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 19.06.2011, 20:53
neq. napisał(a):Wyświetl post
Prawda jest taka że Polscy juniorzy to ....eczki w większości bez charakteru, liczy się dla nich tylko to że jest lansik bo gram w klubie, nowe dupy, picie, imprezy. Wystarczy popatrzeć na ich konta na fb albo nk czy cokolwiek vide ostatnio przytaczana tutaj na forum komentarze na fb Ligienzy czy tam kogoś, to pajace a nie piłkarze, ale mam nadzieję że nie wszyscy tacy są
Ooo, to to to ! Chodząc po mieście w nocy (kluby również) nietrudno jest spotkać kilku młodych z Wisły, bawią się i nawaleni są jak "meserszmity", i jak tu nazwać takich kolesi sportowcami? Jak się ma ostatni wywiad Skołorzyńskiego do jego zdjęć i komentarzy z profilu na FB?!

Co do młodych w niższych ligach - najwidoczniej brakuje menagerów w Polsce, którzy zechcieliby się zająć takimi młodymi talentami - skoro mówicie, że są takie chłopaki w Polsce.
Odpowiedz cytując
PANDEM0NIUM
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 19.06.2011, 21:14
http://www.novosti.rs/vesti/sport.72...od-Despotovica

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba Crvena odpuszcza Despotovica.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 19.06.2011, 21:17
Arked napisał(a):Wyświetl post
Co do zawodników z niższych lig. Przecież wiele razy była mowa, że mamy 8 scoutów obserwujących rozgrywki w Polsce więc o co niektórym chodzi? Jeśli wypatrzyliby drugiego Błaszczykowskiego to zapewne już by u nas grał.
To nie działa w ten sposób. Pewności co do takich "Jankowskich" nie ma nigdy, trzeba w nich po prostu inwestować, sprowadzać, rozwijać choćby w ME, wypożyczać, a jeśli się nie sprawdzają to odstrzelać. Z takiego scoutingu co to sprowadzi raz na ruski rok jednego grajka (który de facto też wypalić nie musi) to pożytku żadnego nie ma.

Arked napisał(a):Wyświetl post
Niestety ale sytuacja w Polsce jest dramatyczne. Dobrych piłkarzy praktycznie brak dlatego nawet bardzo przeciętni rodzimi zawodnicy kosztują krocie. W najbliższych lat nie ma szans na odwrócenie proporcji narodowościowych w składzie Wisły chyba, że sobie odpuścimy wszelkie ambitne plany i staniemy się "polskim" ligowym szarakiem pełnym wybrakowanych krajowych pół-piłkarzy.
Ja myślę, że nawet nie w poziomie Polaków jest problem (chociaż zbyt wielu na bardzo dobrym poziomie w naszej lidze nie mamy), tylko wszelkie "kosy" i "zgody" międzyklubowe (taka Wisła nie kupi gracza Lecha, Legii, Cracovii itd.), ale i też fakt, że większość klubów po prostu nie chce się pozbywać swoich graczy za ceny opłacalne dla kupującego, bo nie ma aż takich różnic w poziomie gry pomiędzy kolejnymi zespołami, rywalizacja jest równa, właściwie każdy jest dla każdego bezpośrednim rywalem i nikt rywala nie chce wzmacniać.

Gdyby było tak jak w Serbii, gdzie Partizan przerasta te wszystkie wioski (a tych jest full w serbskiej ekstraklasie) typu Subotica, Cacak czy Sevojno o głowę, to pewnie łatwiej by było o pozyskiwanie krajowych piłkarzy. Są tam góra trzy kluby w miarę równorzędne i transfery pomiędzy Crveną, Vojovodiną i Partizanem są naprawdę rzadkością.

U nas takich równorzędnych klubów jest tak naprawdę co najmniej 12, albo i nawet 14. Taka Subotica choćby nie wiem jak chciała, nigdy statusu Partizana nie osiągnie, natomiast takie drużyny / miasta jak Lechia, Lech, Jagiellonia czy Śląsk w Polsce już ku temu potencjał ludzki, finansowy i infrastrukturalny mają, żeby być w przyszłości drużynami równymi w statusie z Wisłą czy Legią.

Moim zdaniem problem z transferami Polaków jest bardziej problemem specyfiki ligi, niż rzeczywistego "dramatycznego" problemu z istnieniem takich piłkarzy.

Podaję przykład Serbski, ale sytuacja identyczna jest prawie wszędzie - w Czechach, Chorwacji, Ukrainie, Rosji, Grecji...
Ostatnio edytowane przez rw88 : 19.06.2011 o godz. 21:27.
Odpowiedz cytując
krkgiba
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 19.06.2011, 21:18
PANDEM0NIUM napisał(a):Wyświetl post
http://www.novosti.rs/vesti/sport.72...od-Despotovica

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba Crvena odpuszcza Despotovica.
a jeśli spróbować cokolwiek wyjąć z tłumaczenia googlowskiego tego tekstu - to wynika z niego, że do gry o Despotovica wchodzi Manisaspor turecki?
Odpowiedz cytując
wujekWojtek
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 19.06.2011, 21:21
rw88 ale są takie przypadki gdzie np Real Madryt podkupuje młodzika Barcelonie. Albo Arsenal, jak z Fabregasem.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 19.06.2011, 21:25
kojot_12 napisał(a):Wyświetl post
Menago Olkowskiego to jest spoko gośćiu, zresztą jemu najbliżej do Wisły (wierny kibic, wiem to ze źródeł prywatnych).
http://www.bmgsport.pl/zawodnicy.html - stronka tej agencji menadżerskiej Olkowskiego i też m.in Małego, Boguskiego, Brożków, Głowackiego i Mierzejewskiego
Bartek Bolek to taki wierny kibic ? Widziałem go wiele razy na meczach ale przecize w wiadomych celach był.

tak btw, dobrą liste mają, połowa składu handlowała ligą...
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 19.06.2011, 21:26
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Którzy to spuszczali swoje kluby z ligi? Konkrety..
Każdy zespół który wszedł do ekstraklasy i potem z niej spadł w ciągu sezonu, dwóch. Ot - choćby Piast Gliwice. Przecież tam była kupa chłopaków, którzy na zapleczu się wyróżniali.
.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 19.06.2011, 21:30
vote-for-mikey napisał(a):Wyświetl post
Każdy zespół który wszedł do ekstraklasy i potem z niej spadł w ciągu sezonu, dwóch. Ot - choćby Piast Gliwice. Przecież tam była kupa chłopaków, którzy na zapleczu się wyróżniali.
Chłopaków jak chłopaków, młody z takich kluczowych zawodników to tam był chyba tylko Glik...Chyba że liczymy Kowalskiego jako młodego chłopaka

Oddzielmy też uzupełnianie kadry bardzo zdolną młodzieżą w klubach czołówki, z opieraniem całej drużyny na dwudziestolatkach wynikającą z potrzeby czasu (finansów), bo to są dwie różne kwestie, dwie różne rzeczywistości. Chociaż tej drugiej sytuacji jakoś w Polsce sobie teraz nie przypominam.

wujekWojtek napisał(a):Wyświetl post
rw88 ale są takie przypadki gdzie np Real Madryt podkupuje młodzika Barcelonie. Albo Arsenal, jak z Fabregasem.
Wyjątek potwierdza regułę. No i u nas te "kosy" i "zgody" są bardziej kosami i zgodami niż tam, przynajmniej tak mi się to widzi, że u nas działa to mocniej
Ostatnio edytowane przez rw88 : 19.06.2011 o godz. 21:32.
Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Stary 19.06.2011, 21:41
dwa konkrety - dziś Partizan grał sparing z Rabotnicki, w którym Jovanovic nie grał
(http://www.partizan.rs/12539-partiza...69;ki-skoplje/)
a drugi konkret taki, że (nie wiem czy była już o tym mowa czy nie) Ivan Ivanov, którym byliśmy zainteresowani, podpisał przedwczoraj kontrakt z Partizanem.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 19.06.2011, 21:46
Gucio25 napisał(a):Wyświetl post
dwa konkrety - dziś Partizan grał sparing z Rabotnicki, w którym Jovanovic nie grał
(http://www.partizan.rs/12539-partizan-rabotnički-skoplje/)
a drugi konkret taki, że (nie wiem czy była już o tym mowa czy nie) Ivan Ivanov, którym byliśmy zainteresowani, podpisał przedwczoraj kontrakt z Partizanem.
dziwne, żeby w meczach sparingowych przygotowujących do nowego sezonu, grał zawodnik który nie będzie brany pod uwagę przy ustalaniu składu na nowy sezon.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
Michal_1990
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 19.06.2011, 21:50
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Którzy to spuszczali swoje kluby z ligi? Konkrety.

.Albo są u nas "Piechniczki" wspominające 1974, albo są u nas "Michały" wspominające "Luksemburg U-21". I każda z tych grup jest przekonana o swojej nieomylności, więc nie ma mowy o kompromisie, sensownych rozwiązaniach.

A ludzie stojący pośrodku i próbujący na chłodno oceniać sytuację to tylko chyba kosmici niezbędni dla potwierdzania reguły...

----
Pytam więc, gdzie tutaj w ogóle porównanie z poziomem na którym grają Szczęsny, Fabiański, Piszczek, Błaszczykowski, Lewandowski, czy choćby Dudka? Nawet Peszko w pół roku więcej za granicą osiągnął, niż te legendarne (niestety w realnym świecie tylko w skali polskiej, wiślackiej) nazwiska.

.
Po pierwsze nie jestem nieomylny i chętnie zapoznam się z czyjąś opinią. Po drugie, rzeczywiście Polacy grają w niezłych klubach, ale z różnym skutkiem. Lewandowski przegrywał rywalizację z Kagawą i Barriosem, Kuba z Mario Gotze. Tylko Piszczek jest podstawowym i ważnym ogniwem Borussii. Szczęsny od 16 roku życia w Arsenalu, podobnie jak Fabiański jest rezerwowym. Skoro jest tak dobrze, to dlaczego musimy naturalizować piłkarzy z polskimi korzeniami ? Powiem tak - nie jest tragicznie, ale mocno przeciętnie. Jak bardzo drastycznie spada potencjał reprezentacji, gdy złożona jest tylko z ligowców ?
Dobra, koniec zaśmiecania tematu. Sorry za OT.
Odpowiedz cytując
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 19.06.2011, 22:04
Junior Diaz wróci do Wisły? Nieźle

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...kowa,id,t.html
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Od: 05.2009

Stary 19.06.2011, 22:12
co nieźle ? oby nic z tego nie wyszło. Już wole Paljicia na obronie.
Odpowiedz cytując
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 19.06.2011, 22:13
nieźle w znaczeniu, że się tego nikt nie spodziewał...
Odpowiedz cytując
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 19.06.2011, 22:13
tomek100 napisał(a):Wyświetl post
Junior Diaz wróci do Wisły? Nieźle

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...kowa,id,t.html
Ale z jego forma to nie za dobrze chyba. W Brugge nic nie gra, a wczoraj bardzo słaby mecz.
Odpowiedz cytując
wujekWojtek
Senior Member

Stary 19.06.2011, 22:15
Eeeee, ja już bym Diaza nie chciał
Odpowiedz cytując
Reser
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 19.06.2011, 22:16
Faktycznie nieźle.

Wczoraj zaprezentował formę w meczu z Hondurasem. Nawet nie wiem czy 3 razy piłkę dotkną. Za swoją formę został nagrodzony zmianą. Zresztą mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, potrzebny jest lewy obrońca, który będzie wyraźnie lepszy od Paljicia, a Diaz niestety tego nie gwarantuje.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 19.06.2011, 22:19
Moim zdaniem zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem byłoby ściągnięcie Dudu z Widzewa. Zdecydowanie najlepszy lewy obrońca w naszej lidze. Myślę, że jest wystarczająco dobry na puchary...
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 19.06.2011, 22:24
Efektem kilkumiesięcznych obserwacji jest ściągnięcie piłkarza z trybun z Leicester i byłego Wiślaka Diaza. Ta dwójka tak poprawi jakość gry, że czeka nas powtórka Levadii i Karabachu.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 19.06.2011, 22:25
Zbymak tu,Zbymak tam ....

Uff.

Zeby tylko Tusk sie za niego nie zabrał.

Junior welcome back
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Efektem kilkumiesięcznych obserwacji jest ściągnięcie piłkarza z trybun z Leicester i byłego Wiślaka Diaza. Ta dwójka tak poprawi jakość gry, że czeka nas powtórka Levadii i Karabachu.
skąd pewność ?

Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 19.06.2011, 22:27
Diaz rok temu odszedl pod koniec okienka, nie chcial nowego kontraktu podpisac, myslal tylko o podbijaniu zachodu. Zdecydowanie NIE dla niego. Niech nie wykorzystuje Wisly jako miejsca do odbudowy. Wiślackie powroty rzadko kiedy sie sprawdzaly. Tylko Kosa dal rade. Zreszta Junior byl teraz w USA, niezbyt dobrze sie spisywal. Mnie osobiscie nigdy jako lewy obronca nie przekonywal i mam nadzieje, ze w ta informacja jest wyssana z palca.
Odpowiedz cytując
ChG
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 19.06.2011, 22:27
Chodziło o Juniora Diaza z Clubu Brugge.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 19.06.2011, 22:29
09/10 Mariusz Jop i Cleber
10/11 Maciej Żurawski
11/12 Junior Diaz?

Co to za polityka, jeszcze gościu który był tutaj rok temu?
Ostatnio edytowane przez R33 : 19.06.2011 o godz. 22:32.
Odpowiedz cytując
wujekWojtek
Senior Member

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

Filip Modelski na którym rzekomo zawiesiliśmy oko na testach w Koronie. Ciekawe, jak przejdzie to trzeba będzie popatrzeć jak gra
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

szprotson napisał(a):Wyświetl post
Zbymak tu,Zbymak tam ....

Uff.

Zeby tylko Tusk sie za niego nie zabrał.

Junior welcome back

skąd pewność ?
Diaz nie będzie wzmocnieniem, to wiem po jego pierwszym pobycie. Co do Lameya, było już tysiąc razy mówione. Za 3,5 tygodnia puchary, a nie ma żadnego bocznego obrońcy, jest jeden napastnik, itp. Potem mędrcy z Wisły będą mieć pretensje do wszystkich o porażkę z jakimś śmiesznym klubem (a więc zwalą winę na Maaskanta, który pożegna się z funkcją za kilka tygodni), tylko nie do siebie. Zamiast było powiedzieć wprost: nie ma pieniędzy, nie będzie poważnych transferów.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 19.06.2011 o godz. 22:36.
Odpowiedz cytując
Wesoły Romek
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 19.06.2011, 22:33
Przepraszam, ale z czym zgadza się informacja o Diazie? Zgadza się jedynie to, co wymyślił ktoś tam, z tym co napisał dziennikarz z GK. Dziennikarz, który zapewne czytał to wcześniej na tamtym forum. Tak powstają fakty? Śmiem wątpić.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 19.06.2011, 22:36
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Diaz nie będzie wzmocnieniem, to wiem po jego pierwszym pobycie. Co do Lameya, było już tysiąc razy mówione. Za 3,5 tygodnia puchary, a nie ma żadnego bocznego obrońcy, jest jeden napastnik, itp. Potem mędrcy z Wisły będą mieć pretensje do wszystkich o porażkę z jakimś śmiesznym klubem (a więc Maaskant out za kilka tygodni), tylko nie do siebie. Zamiast było powiedzieć wprost: nie ma pieniędzy, nie będzie poważnych transferów.
co masz na myśli mówiac poważne transfery ?
Diaz grał w innej drużynie, imho w defensywie jest lepszy niz Paljic.

Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 19.06.2011, 22:36
Diaz na pewno jest piłkarzem, któremu ambicji nie można było odmówić.
Moim zdaniem nie ma jednak bardziej irytującego piłkarza niż on. Chłopak potrafił kopnąć sobie piłkę do góry na wysokość 10 metrów, potem walczył o nią w powietrzu, co najczęściej kończyło się tym że był faulowany, spadał na plecy zwijał się dobrych kilkanaście sekund, potem jeszcze dyskutował z sędzią. Naprawdę ciężko się to ogląda, tutaj potrzeba trenera o dużej cierpliwości.
No cóż, jednak jak mamy zostać z samym Paliciem to i Diaz się nada. Przede wszystkim jeśli przyjdzie Diaz to zyskamy w powietrzu bo Diaz dobrze gra głową a jak wiadomo było to naszym dużym mankamentem. Stałe fragmenty gry na poziomie pucharowym mogą odegrać dużą role.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 19.06.2011 o godz. 22:45.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów