The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.05.2011, 21:17
Zapamiętajcie sobie, nie ma czegoś takiego jak:

1) przejmowanie rozstawienia
2) przejmowanie punktów pokonanego rywala

Czasami po prostu losowanie następnej rundy jest przed drugim meczem obecnej. I w przypadku niespodzianki może się trafić łatwiejszy rywal. Tak jak np w tym roku Lech grał z Bragą i Sparta z Liverpoolem. I skojarzenie tej pary było przed wyłonieniem zwycięzców. To że Sparta pokonałaby Liverpool nie oznaczałoby że przejmuje jego punkty czy rozstawienie.
Odpowiedz cytując
River
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 17.05.2011, 21:40
Zeby Wisla byla rozstawiona w III rundzie musialy byc spelnione 4 warunki:
- Slowacja - mistrzem nie mogla zostac Zilina i nie zostanie bo dzis Slovan wygral zalegly mecz i ma bodaj 9pkt przewagi nad Zilina
- Czechy - Plzno musi wygrac lige, Na 2 kolejki przed koncem ma 4pkt przewagi nad Sparta
- Bulgaria - Litex musi wygrac lige, na 3 kolejki przd koncem ma 5 pkt przewagi i dwa mecze u siebie z zespolami z dolnej polowki tabeli
- Austria/Belgia - Sturm lub Genk musi byc mistrzem.

Genk dzis zostaje mistrzem, Zilina nie zosdtaje mistrzem. Dwa warunki spelnione. Pozostaly dwa i zarowno w lidze Bulgarskiej jak i Czeskiej jest juz bardzo blisko korzystnego dla nas rozstrzygniecia.
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Stary 17.05.2011, 21:56
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
Mały pikuś a jak, tylko jest jeszcze dwumecz w II rundzie el LM

Nie chodzi o to, że jestem złośliwy czy coś w tym stylu, ale poprzednie lata, chyba nauczyły nas trochę pokory w europejskich pucharach.

Dwa lata temu też droga do LM była otwarta, najłatwiejsza od iluś tam lat, jak się skończyło każdy wie i pamięta.
Nie psuj zabawy . Wiadomo, że to tylko zabawa dla osób które się jarają współczynnikami.
Rzeczywistość wszystko zweryfikuje.

Ja się jeszcze pobawiłem o wskazanie naszych szans na rozstawienie w 4 rundzie el LM jeśli się tam znajdziemy(wcale te szanse nie są bliskie zeru jak mi wyszło)

Założyłem sobie, że zespół rozstawiony wygrywa rywalizację w 80%.

Załóżmy, że Sturm Graz zostaje mistrzem Austrii.

W 2 rundzie el Lm mamy 6 zespołów wyżej od nas a w 3 rundzie el Lm mamy 8 zespołów(dochodzi Kopenhaga i Rangers).

Co daje w 14 pojedynków razem. Wisła jest na 9 miejscu zatem 4 wyżej w rankingu zespoły muszę zostać wyeliminowane przed 4 rundą w tych 14 pojedynkach.

Z prostego rachunku prawdopodobieństwa nasze szanse na rozstawienie wyglądają następująco:
=1 - (0,8^14+0,8^13*0,2*14+0,8^12*0,2^2*14*13/2+0,8^11*0,2^3*14*13*12/6) = 30%

Jeśli Sturm nie zostanie mistrzem to nasze szanse oczywiście maleją, maleją do 20%
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 17.05.2011, 23:57
Po dzisiejszym dniu zestawienie Mistrzów i czołówek lig, które zgodnie z zasadaą rozstawiony wygrywa nierozstawiony jako słabszy wg rankingu przegrywa winno wyglądać tak jak poniżej

To co pewne już dziś to kluby, o których już wiemy że są Mistrzami. Zestawienie Mistrzów poniżej (na czerwono ci co będą rozstawieni na zielono CI którzy na pewno nie będą)

W tym zestawieniu znajduje się także liga słowacka. Zrobiłem to dlatego ponieważ pewne jest, że Mistrz tego kraju będzie nierozstawiony co potwierdza wskaźnik szansy na Mistrza gorszego niż Wisła większy niż 3.

Jeśli powrócićie okiem do pierwszego zestawienia łatwo zorientujecie się że brakuje tak lig, które się znajdują poniżej. To ligi, gdzie teoretycznie może się jeszcze zmienić wiele ... w każdym razie póki co zestawienie.

Ligi w powyższym zestawieniu podzieliłem na trzy kolory.

Liga serbska to liga gdzie lideruje Partizan klub mocniejszy od WIsły - kolor czerwony
Liga austriacka gdzie lideruje Sturm ale przewagę nad Red Bullem ma małą - kolor żółty
Ligi bułgarska i czeska gdzie liderzy są słabsi od Wisły i mają przewagą dość dużą.

Nawet jeśli Partizan nie straci swojej pozycji lidera
Nawet jeśli Sturm straci pozycje lidera i Mistrzem Austrii będzie mocniejszy klub niż Wisła

to...

Nie będzie już innych lig które póki co mają szanse na wyłonienie mistrza lepszego niż Wisła bo jedyne ligi jakie pozostają w powyższym zestawieniu to ligi o których powiedzieliśmy że tam liderzy mają dośc dużą przewagę.

i w takiej sytuacji...

Wisła zostanie zepchnięta na 10 miejsce czyli zostanie ostatnim klubem rozstawionym.

Wato jeszcze zauważyć, że jeżeli Litex i VIctoria zostaną Mistrzami to bez względu na to, który klub z Austrii zostanie Mistrzem to :

Mistrz Austrii będzie rozstawiony
Litex i Victoria będą nierozstawione

W tym sezonie ostatni klub rozstawiony w III rundzie kwalifikacji do LM będzie miał ok 8 pkt...

Wyjątkowo jeszcze raz wkleje powyższe zestawienie

By Wisła była rozstawiona
przynajmniej w DWÓCH LIGACH SPOŚRÓD POWYŻSZYCH CZTERECH
MISTRZEM MUSI ZOSTAĆ KLUB ZAZNACZONY NA ZIELONO.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 18.05.2011 o godz. 00:39.
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 18.05.2011, 10:11
Odpowiedz cytując
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 19.05.2011, 00:57
nh79 napisał(a):Wyświetl post
witam.mam pytanie do pana Witka.czy jak w 3-ej rundzie do LM odpadniemy to jakie sa szanse, ze w 4-ej w LE bedziemy rozstawieni?pzdr
Panem Witkiem nie jestem, ale w jego podpisie masz link do rozstawień w LE
http://www.uclpredictions.ucoz.com/1011/el1112.htm
Możesz sobie obliczyć ile drużyn musiałoby odpaść, żeby Wisła awansowała. Mogę nie mieć racji, ale wydaje mi się, że na ten moment, aby liczyć na rozstawienie, to musiałoby odpaść 17 drużyn z Q3 z wyższym rankingiem od Wisły. Czyli od Sevilli do Vorskla Poltava. Jak się mylę to mnie poprawcie
Ostatnio edytowane przez gianbuffon : 19.05.2011 o godz. 01:12.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 19.05.2011, 09:46
Wisła ma bardzo duże szanse, więcej można powiedzieć, że jest prawie pewne, że będzie rozstawiona w III rundzie kwalifkiacji do Ligi Mistrzów. Cieszymy się tą wiadomością tu wszyscy tym bardziej, że Wisła ma punktów w rankingu na prawdę niewiele. Mamy dużo szczęścia, że Mistrzami w innych ligach zostały kluby, które mają jeszcze mniej niż WIsła punktów rankingu.

Wisła ma się już z czego cieszyć pozostałe kluby już nie...

Poniżej aktualna tabela polskiej ligi ukazująca ile mogą mieć kluby, które jeszcze grają i mają szanse zakwalifikować się do kwalifikacji Ligi Europejskiej

Legia ma 5,183 i startuje od III rundy kwalifikacji do LE.
Legia nie ma szans na rozstawienie w pierwszym swoim dwumeczu.
Legia jako klub nierozstawiony ma szanse wylosować jako swojego pierwszego przeciwnika Celtic Glasgow albo Seville i po dwóch meczach pożegnać się z pucharami

Jak widzicie poza Lechem, który jest daleko w tabeli (póki co) nie ma innego klubu, który miałby więcej niż Legia co znaczy, że nie ma innego niż Lech klubu, który będzie w III rundzie rozstawiony...

Obecnie pewne jest, że rozstawione będą następujące kluby :

Jak widzicie, już wiadomo którymi klubami będzie 30 klubów rozstawionych. To kluby, które mają więcej niż 3,575.

Jeśli więc do pucharów zakwalifikuje się Jagiellonia lub Ruch Chorzów to kluby te będą rozstawione w II rundzie ponieważ mają więcej niż 3,575.

Jeśli jednak do pucharów zakwalifikuje się Śląsk lub innym klub, który w ostatnich 5 latach nie grał w pucharach to będzie miał 3,183.

Wśród klubów, które nie są pewne rozstawienia są :

Kluby na czerwono to kluby, które na pewno będa mieć więcej punktów niż Śląsk, Lechia i inne polskie kluby dotąd w pucharach niegrające. Kluby na biało to kluby polskie, kluby na niebiesko to kluby, które mogą mieć mniej punktów niż 3,183.
Jeśli na czerwono są zaznaczone punkty to znaczy to, że mogą to być kluby, które ponieważ mają więcej punktów niż 3,183 zepchną polski klub w dół.

Jeśli do klubów, pewnych rozstawienia dokleimy kluby, które też nie są pewne rozstawienia ale które na pewno będą mieć więcej punktów niż 3,183 czyli zaznaczone na czerwono oraz dopiszemy dwa polskie kluby na liście rozstawionych to otrzymamy następujące zestawienie

Jak widać w najlepszym wypadku polskie kluby, jesli miały by tylko 3,183 to będą na 38 i 39 miejscu.

Co to znaczy ? Popatrzcie na tą liste. To kluby zaznaczone wśród niepewnych na niebiesko.

To lista klubów, któe ja nazwałem "spychającymi". To lista klubów, które mogą mieć zarówno mniej niż 3,183 i wtedy nie zepchną na 41 miejsce (czyli pierwsze nierozstawione)polskiego klubu jak i mogą mieć więcej niż 3,183 i wtedy klub taki spycha o miejsce w dół polski klub co grozi mu zepchnięciem na miejsce nierozstawione.

SMutna prawda jest taka. Jest 8 klubów spychających.
Jeśli tylko w jednej lidze miejsce zajmie klub o wyższej liczbie punktów niż 3,183 na pewno oba kluby (gdyby były nimi kluby posiadające 3,183 punkty czyli nie Jaga, Ruch i Lech)będą rozstawione.
Jeśli w dwóch ligach miejsce zajmie klub o wyższej liczbie punktów niż 3,183 wtedy tylko jeden klub mający 3,183 będzie rozstawiony
Jeśli w trzech lub więcej ligach miejsce zajmie klub o wyższej liczbie punktów niż 3,183 wtedy żaden klub mający 3,183 nie będzie rozstawiony

Jesli dobrze pamiętam obecnie w 5 ligach miejsce zajmuje klub o wyższej liczbie punktów niż 3,183.
Polska liga upadła tak nisko, że polskie kluby mogą być w II rundzie nierozstawiane i być dolosowywane do takich potęg jak Bohemians DUblin z Irlandii i Aktobe z Kazachstanu. Te kluby będą rozstawione w II rundzie kwalifikacji do LE
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 19.05.2011 o godz. 09:50.
Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 21.05.2011, 18:24
Victoria Plzen i Litex Lowecz mistrzami = rozstawienie w 3 rundzie stało się faktem
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Stary 21.05.2011, 18:30
Wisła rozstawiona w III rundzie eLM

http://www.90minut.pl/news/157/news1...ndzie-eLM.html
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 21.05.2011, 18:38
Oto aktualne zestawienie klubów rozstawionych i nie w III rundzie

Mecz z Partizanem jeszcze trwa. Pozostałe kluby serbskie mają już wpisane punkty z dzisiejszej kolejki
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 21.05.2011, 21:29
No niestety. Na tą chwile wiadomo, że 38 klubów w II rundzie kwalifikacji do LE ma więcej punktów niż 3,183 co znaczy, że jeśli do pucharów zakwalifikowałby się polski klub mający 3,183 to byłby rozstawiony o ile żaden więcej klub z lig o których nie wiadomo jeszcze jak się skończą nie będzie miał więcej niż 3,183.

Już są znane

W II rundzie kwalifikacji do LE 40 klubów jest rozstawionych.
Już wiadomo, że 38 to będą kluby które będą rozstawione miały więcej niż 3,183
Dla polskich klubów, których w tej rundzie może być maksymalnie 2 pozostają więc pozostałe 2 miejsa (40 klubów rozstawionych - 38 klubów, które mają więcej niż 3,183).
Jeśli jednak do klubów, grających w II rundzie dołącze kolejne mające więcej niż 3,183 to nagle się okaże że polski klub, który ma tylko 3,183 jest pierwszym spychanym do nierozstawionych klubów grających w II rundzie kwalifikacji do LE.

Już są znane

38 kluby rozstawione w II rundzie kwalifikacji do LE lub kluby, o których nie wiadomo czy będą rozstawione ale które mają więcej niż 3,183

Wyjaśniło się już jakie kluby będa rozstawione w kwalifikacjach LM

Sytuacja w II rundzie

oraz sytuacja w III rundzie

Bert Kassies Shamrock póki co jeszcze lokuje wśród "niewiadomych" podobnie jak Mistrza Bośni. Ponieważ w Bośni na 2 kolejki Borac Banja ma 5 punktów przewagi więc można przyjąć za wysoce prawdopodobne, że będzie Mistrzem. Borac ma 2,324 podczas gdy Shamrock już znany Mistrz Irlandii ma 2,741 co znaczy, że to on będzie ostatnim rozstawionym w II rundzie.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 22.05.2011 o godz. 08:13.
Odpowiedz cytując
leszekm_
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 22.05.2011, 10:46
BronekTS napisał(a):Wyświetl post
Wczoraj gdzieś, bodajże na Onecie przeczytałem że są minimalne szanse na rozstawienie w IV rundzie el. LM.

Jakie to szanse? Pewne jest że w II i III rundzie będziemy rozstawieni. A co z IV? Co musi się stać, żeby być rozstawionym w IV rundzie, co to za minimalne szanse?
Wcześniej muszą odpaść co najmniej cztery drużyny o wyższych współczynnikach od nas, tak żebyśmy wskoczyli do rozstawionej w IV rundzie piątki. Te ekipy to:

Rangers FC SCO Q3 56,028
FC København DEN Q3 51,110
BATE Borysów BLR Q2 23,216
Maccabi Hajfa ISR Q2 21,400
NK Dinamo (Zagrzeb) CRO Q2 20,224
Rosenborg BK NOR Q2 19,375
FK Partizan (Belgrad) * SRB Q2 15,850
APÓEL (Nikozja) CYP Q2 13,124
Ostatnio edytowane przez leszekm_ : 22.05.2011 o godz. 10:49.
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Stary 22.05.2011, 20:56
Niedawno analizowałem nasze szanse na rozstawienie w 4 rundzie el LM.

Wniosek z analizy, która jest tu http://www.wislakrakow.com/forum/sho...2&postcount=50 był taki, że w przypadku gdy Sturm zostanie mistrzem Austrii te szansę wynoszą około 30%.

Natomiast chciałbym pokazać teraz, że rozstawienie w 4 rundzie el LM nie ma wielkiego znaczenia, w przeciwieństwie do rozstawienia w 3 rundzie el LM, które znacznie zwiększyło nasze szanse na dotarcie do fazy grupowej.

Otóż reformą Platiniego objęte zostały do tej pory dwa sezony 2009/2010 i 2010/2011.

Na podstawie tych dwóch sezonów przeanalizowałem, jak często drużyny rozstawione przechodzą dalej.

2 runda eliminacji Ligi Mistrzów - 27 na 34 razy drużyna rozstawiona awansowała dalej co daje 79% skuteczność przejścia.
3 runda eliminacji Ligi Mistrzów - 15 na 20 razy drużyna rozstawiona awansowała dalej co daje 75% skuteczność przejścia.
4 runda eliminacji Ligi Mistrzów - 6 na 10 razy drużyna rozstawiona awanasowała dalej co daje 60% skuteczność przejścia.
4 runda eliminacji Ligi Europy - 63 na 75 razy drużyna rozstawiona awansowała dalej co daje 84% skuteczność przejścia.

Wisła może w pucharach znaleźć się w 4 miejscach.

1) Odpadnięcie już w 2 rundzie el LM - tylko 2 mecze w pucharach
2) Odpadnięcie w 4 rundzie el LE - 6 meczy w pucharach
3) Faza grupowa Ligi Mistrzów - co najmniej 12 meczy w pucharach
4) Faza grupa Ligi Europy - co najmniej 12 meczy w pucharach

Obecnie mamy zapewnione rozstawienie w 3 rundzie el LM i raczej brak rozstawienia(70%) w 4 rundzie el LM.

Zatem nasze szanse ze statystycznego punktu widzenia wyglądają następująco.

1) Odpadnięcie w 2 rundzie el LM - skuteczność przejścia tej rundy wynosi 79% więc zostaje 21% szans na odpadnięcie
2) Odpadnięcie w 4 rundzie el LE - awansujemy w 2 LM(79%), przegrywamy w 3 LM(25%) i odpadamy w 4 LE(84%) - czyli szanse równe są 79%*25%*84% = 17%
3) Faza grupowa ligi mistrzów - awansujemy w 2 LM(79%) w 3 LM(75%) i w 4 LM(40%) co daje 79%*75%*40% = 24%
4) Faza grupwa ligi europejskiej - tu są dwie drogi - awansujemy w 2 LM(79%) i w 3 LM(75%) i odpadamy w 4 LM(60%) oraz druga droga awansujemy w 2 LM(79%), odpadamy w 3 LM(25%) i awansujemy w 4 LE(16%) co daje 79%*75%*60%+79%*25%*16% = 38%

Podsumowanie możemy zobaczyć na poniższym wykresie

Pozytywnym wnioskiem jest, że na fazę grupową a co za tym idzie co najmniej 12 meczy w pucharach mamy, aż 62% szans.

Gdybyśmy byli rozstawieni również w 4 rundzie el LM nasze szanse przedstawiałaby się następująco.

Natomiast jak ważne było rozstawienie w 3 rundzie el LM(której już mamy) pokazuje poniższy wykres który pokazuję sytuację gdybyśmy tego rozstawienia nie mieli. (tylko 29% szans na fazę grupową)

Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 23.05.2011 o godz. 12:25.
Odpowiedz cytując
gustaw
Junior Member

Od: 11.2005

Stary 22.05.2011, 21:17
rozarian napisał(a):Wyświetl post
W przyszłym sezonie odpadnie Wiśle 4,525 pkt w rankingu,zdobyte przed 5 laty.To taka pozostałość po niezłych latach pucharowych.Jak czegoś nie ugra w tej edycji,to będzie już zupełna marność nad marnościami.Mam pytanie do Ciebie Wit.Ek:czy kiedyś Wisła miała lepszy ranking punktowy od dzisiejszego wyniku Lecha(21.683)? Wydaje mi się,że połowie tamtej dekady mieliśmy lepszy o parę punktów,ale pewny nie jestem.
Miejsca i punkty WISŁY w rankingu klubowy od roku 2000.

2000 151 Wisła 14.000
2001 137 Wisła 16.750

2002 120 Wisła 21.750

2003 73 Wisła 33.812

2004 70 Wisła 31.176

2005 69 Wisła 32.929

2006 84 Wisła 29.104

2007 95 Wisła 27.609

2008 133 Wisła 15.973

2009 151 Wisła 9.583
2010 165 Wisła 8.508
2011 155 Wisła 10.183

TSW PANY
Odpowiedz cytując
OrzelCT
Junior Member

Od: 07.2008

Stary 27.05.2011, 02:16
Witek (lub ktos inny). Wiem ze bylo kilka krotkich wypowiedzi na ten temat ale czy wiesz juz moze dokladnie na jakiej zasadzie jest ustalony ranking fair play oraz jakie druzyny uzyskaly juz awans do najblizszych rozrywek? Gdzie mozna go sledzic i dlaczego nigdy nie ma w czolowce zadnej druzyny ze wschodu?

PS: Od dluzszego czasu Sledze regularnie Twoje posty (jak i Senseja) i tak naprawde zagladam na forum tylko ze wzgledu na ten temat(pewnie nie tylko ja). Wiem ze juz sporo pochwal otrzymales ale i ja rowniez chcialbym sie do nich podczepic. Dlatego zachecam Was do dalszego pisania
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 27.05.2011, 08:57
OrzelCT napisał(a):Wyświetl post
Witek (lub ktos inny). Wiem ze bylo kilka krotkich wypowiedzi na ten temat ale czy wiesz juz moze dokladnie na jakiej zasadzie jest ustalony ranking fair play oraz jakie druzyny uzyskaly juz awans do najblizszych rozrywek? Gdzie mozna go sledzic i dlaczego nigdy nie ma w czolowce zadnej druzyny ze wschodu?

PS: Od dluzszego czasu Sledze regularnie Twoje posty (jak i Senseja) i tak naprawde zagladam na forum tylko ze wzgledu na ten temat(pewnie nie tylko ja). Wiem ze juz sporo pochwal otrzymales ale i ja rowniez chcialbym sie do nich podczepic. Dlatego zachecam Was do dalszego pisania
Ranking Fair Play tworzony jest w każdym sezonie – brane pod uwagę są wszystkie mecze rozegrane przez drużyny klubowe i reprezentacje w rozgrywkach krajowych i międzynarodowych UEFA między 1 maja a 30 kwietnia. W zestawieniu ujmowane są wyłącznie federacje, których drużyny rozegrały w tym czasie odpowiednio ustaloną liczbę spotkań. Punkty w rankingu przyznawane są przez delegatów meczowych w konsultacji z sędzią głównym i obserwatorem.
Punktacja Fair Play w poszczególnych spotkaniach opiera się na 6 kryteriach:
  • czerwone i żółte kartki – od bazowej wartości 10 punktów, odejmuje się 1 punkt za kartkę zółtą i 3 za czerwoną; w przypadku, gdy kartka czerwona została przyznana po drugiej żółtej, odejmuje się tylko 3 punkty, zaś gdy została przyznana po jedynej żółtej kartce, odejmowane są 4 punkty;
  • gra pozytywna – można przyznać 1–10 punktów; premiowana jest gra atrakcyjna dla kibiców, uwzględnia się aspekty pozytywne (np. przyspieszanie tempa gry, preferowanie gry ofensywnej, zachowywanie płynności gry, dążenie do zdobywania kolejnych bramek po osiągnięciu oczekiwanego rezultatu) i negatywne (np. opóźnianie i spowalnianie tempa gry, taktyka oparta na faulowaniu, wymuszanie fauli);
  • zachowanie wobec przeciwników – można przyznać 1–5 punktów; nagradzane jest przestrzeganie zasad gry i zachęcanie do tego członków drużyny (również trenerów i działaczy), pozytywne gesty wobec rywali (np. pomoc kontuzjowanemu zawodnikowi); pod uwagę należy również brać wyjątkową brutalność w grze i przewinienia niedostrzeżone przez arbitrów, jednak tak, aby nie dublowała punktacji przyznanej za kartki;
  • zachowanie wobec sędziów – można przyznać 1–5 punktów; nagradzane jest szanowanie sędziów i respektowanie podejmowanych przez nich decyzji, np. przyjmowanie kontrowersyjnych decyzji bez protestowania;
  • zachowanie ławki rezerwowych – można przyznać 1–5 punktów; od osób na ławce rezerwowych, w tym sztabu trenerskiego, oczekuje się starań na rzecz podniesienia poziomu sportowego i moralnego swojej drużyny, promowania zasad fair play; pod uwagę brane są np. reakcje na decyzje sędziów i współpraca z przedstawicielami mediów;
  • zachowanie publiczności – można przyznać 1–5 punktów; premiowane jest zaangażowanie kibiców drużyn w doping zgodny z duchem fair play i tworzenie pozytywnej atmosfery widowiska, połączone z szacunkiem wobec przeciwników i sędziów; kryterium to jest brane pod uwagę tylko w przypadku obecności na trybunach znaczącej liczby widzów, w przeciwnym razie ocenę pomija się.
Tak zdobyte punkty sumuje się i dzieli przez maksymalną liczbę punktów do zdobycia. Jeśli pod uwagę brane jest kryterium zachowania publiczności, maksimum punktów wynosi 40, jeśli nie – 35. Otrzymaną liczbę podaje się do części tysięcznych, zaokrągloną w dół.

Źródło: wikipedia
Odpowiedz cytując
OrzelCT
Junior Member

Od: 07.2008

Stary 27.05.2011, 12:02
Znalazlem na stronie uefy ten ranking fair play.
http://en.uefa.com/MultimediaFiles/D...7_DOWNLOAD.pdf

Jak dla mnie ten ranking jest beznadziejny.
Powinni dodac kolejne 3 wolne miejsca do naszego tradycyjnego krajowego rankingu a nie wynagradzac druzyny po jakichs "ukladach" bo nie wierze ze ten ranking fair play jest faktycznie przyznawany przy kryteriach powyzej.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 31.05.2011, 12:08
Napisze wstępie może coś dużymi literami, bo widzę że sporo forumowiczów ma problemy z językiem polskim... I ten post poniżej, parę osób już wrzuciło próbując zrobić ze mnie kretyna który nie chce awansu ...

TO CO NAPISAŁEM, BYŁO TYLKO CIEKAWOSTKA!. NICZYM WIĘCEJ. WG. MOJEJ PRYWATNEJ OPINII, PUNKTÓW ZA AWANS DO LM, JEST ZA MALO. ALE RZECZ JASNA WOLE MALO PUNKTÓW I BORUSSIE W KRAKOWIE.
Wit.Ek. napisał(a):Wyświetl post
Ranking klubowy.

Ranking klubowy jest zestawieniem klubów wg liczby punktów zdobytych w ciągu 5 lat poprzedzających bieżący sezon. Punkty zdobywane przez kluby w każdym sezonie są sumą:
  • Punktów zdobytych w rundach zasadniczych – wygrana 2 pkt, remis 1 pkt;
  • Punktów bonusowych przysługujących z tytułu:
    • Udziału wyłącznie w pierwszej rundzie eliminacji Ligi Mistrzów 0,5 pkt
    • Udziału co najwyżej w drugiej rundzie eliminacji Ligi Mistrzów 1 pkt
    • Awansu do grupy Ligi Mistrzów 4 pkt
    • Awansu do 1/8 finału Ligi Mistrzów 5pkt
    • Awansu do każdej kolejnej rundy Ligi Mistrzów – każda kolejna runda 1pkt
    • Udziału wyłącznie w pierwszej rundzie eliminacji Ligi Europejskiej 0,25 pkt
    • Udziału co najwyżej w drugiej rundzie eliminacji Ligi Europejskiej 0,5 pkt
    • Udziału co najwyżej w trzeciej rundzie eliminacji Ligi Europejskiej 1,0 pkt
    • Udziału co najwyżej w czwartej rundzie eliminacji Ligi Europejskiej 1,5 pkt
    • Awansu do ćwierćinału i każdej kolejnej rundy Ligi Europejskiej 1pkt
  • Punktów doliczanych zespołom grającym w fazie grupowej Ligi Europejskiej tak by liczba punktów zespołu, który awansował do grupy nie była niższa niż 2pkt.
  • 20% punktów zdobytych w danym sezonie do Rankingu Krajowego
Jeśli dobrze rozumiem, to znacznie trudniej o punkty awansując do LM niż odpadając w IV rundzie i lądując w grupie LE.

Bo zakładając, że uda nam się przejść tą IV rundę. Z naszym rankingiem, będziemy przed ostatnią drużyną (gorszy ranking od nas ma tylko Rumuńskie Galații ew. Sturm Graz jeśli udało by im się załapać), stąd miejsce w najsłabszym koszyku. Dlatego w wariancie optymistycznym, naszymi trzema najsłabszymi (wg. punktów rzecz jasna) przeciwnikami, będą:

FC Internazionale Milano ITA 100,110
Olympique de Marseille FRA 68,735
FC Basel 1893 SUI 39,980

W pesymistycznym:
Manchester United FC ENG 151,157
Milan AC ITA 94,110
Zienit Sankt Petersburg RUS 60,441

Jednym słowem bardzo prawdopodobne jest odniesienie sześciu porażek... No, ew. optymistycznie, dwa remisy...

Zajmujemy, więc ostatnie miejsce w grupie i odpadamy z Pucharów. Nasz dorobek punktowy to: 4 punkty za grę w grupie, plus dwa punkty za dwa remisy... Czyli łącznie cały nasz dorobek to 6 punktów.

A teraz spójrzmy na opcję, gdy odpadamy w IV rundzie i lądujemy w grupie LE. Taki Lech wygrywając trzy spotkania, remisując dwa zdobył punktów aż 8! Potem dorzucił kolejne dwa punkty za jedno zwycięskie spotkanie w 1/16, przez co cały jego dorobek za poprzedni sezon to aż 10 punktów.

Nie muszę dodawać, że o wiele jednak łatwiej o słabego rywala w LE, gdzie jestem przekonany że jakiś mecz w grupie byśmy wygrali. W LM łatwych rywali brak, tym bardziej, że z wszystkich 32 drużyn, siedem najsłabszych na pewno z nami do grupy nie trafi...

========

Ale oczywiście te rozważania należy traktować czysto teoretycznie, bo chyba każdy z nas dałby sie pokroić za awans do LM, nawet kosztem sześciu porażek w grupie...
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 01.06.2011 o godz. 21:13.
Ddf
Odpowiedz cytując
pepemasta
Member

Od: 10.2008

Stary 07.06.2011, 16:22
WISŁA zeby byla rozstawiona w 4 rundzie musza odpasc 4 druzyny o wyzszym wspolczynniku:

w 2 rundzie :

BATE Borisov Bls 23.216
Maccabi Haifa Isr 21.400
Dinamo Zagreb Cro 20.224
Rosenborg BK Nor 19.375
Partizan Belgrade Srb 15.850
APOEL Nicosia Cyp 13.124
3runda:
Glasgow Rangers Sco 56.028
FC Kobenhavn Den 51.110

LEGIA zeby byla rozstawiona w 3 rundzie musza odpasc 9 druzyn o wyzszym wspolczynniku:

1 runda:

Fulham FC Eng 40.157
IF Elfsborg Swe 8.825
2 runda:
Fulham FC * Eng 40.157
Dinamo Bucuresti Rom 22.164
FC Salzburg Aut 22.140
Austria Wien Aut 16.640
Anorthosis Famagusta Cyp 14.624
MSK Zilina Svk 14.399
Nacional Funchal Por 14.319
Vorskla Poltava Ukr 10.276
Sheriff Tiraspol Mol 9.549
IF Elfsborg * Swe 8.825
ADO Den Haag Ned 8.025
Lokomotiv Sofia Bul 7.575
Gaziantepspor Tur 7.010
Olympiakos Volou Gre 6.833
Dundee United Sco 6.528
Bnei Yehuda Isr 6.400
FC Midtjylland Den 6.110
Maccabi Tel-Aviv Isr 5.900
KVC Westerlo Bel 5.400

JAGIELONIA zeby byla rozstawiona w 3 rundzie musza odpasc 17 druzyn o wyzszym wspolczynniku:

1 runda:

IF Elfsborg Swe 8.825
Tromso IL Nor 4.375
St. Patrick's Athletic Irl 4.241
Garabag Agdam Azb 4.233
2 runda:
Fulham FC * Eng 40.157
Dinamo Bucuresti Rom 22.164
FC Salzburg Aut 22.140
Austria Wien Aut 16.640
Anorthosis Famagusta Cyp 14.624
MSK Zilina Svk 14.399
Nacional Funchal Por 14.319
Vorskla Poltava Ukr 10.276
Sheriff Tiraspol Mol 9.549
IF Elfsborg * Swe 8.825
ADO Den Haag Ned 8.025
Lokomotiv Sofia Bul 7.575
Gaziantepspor Tur 7.010
Olympiakos Volou Gre 6.833
Dundee United Sco 6.528
Bnei Yehuda Isr 6.400
FC Midtjylland Den 6.110
Maccabi Tel-Aviv Isr 5.900
KVC Westerlo Bel 5.400
FK Jablonec Cze 5.170
FK Ventspils Lat 4.983
FC Thun Sui 4.980
Valerengen IF Nor 4.875
Tromso IL * Nor 4.375
St. Patrick's Athletic * Irl 4.241
Garabag Agdam * Azb 4.233
Ostatnio edytowane przez pepemasta : 07.06.2011 o godz. 16:24.
Odpowiedz cytując
lad21ewt
Member

Od: 08.2008

Stary 07.06.2011, 18:46
Do pepemasta
Legia i Jagiellonia nie są i NIE BĘDĄ rozstawione w 3 rundzie ponieważ losowanie 3 rundy jest po pierwszych meczach 2 rundy. Co najwyżej Legia i Jagiellonia mogą trafić na słabszych przeciwników jeżeli oni pokonają w 2 rundzie wyżej rozstawionych przeciwników i przejmą ich współczynnik
Odpowiedz cytując
Sensej
Senior Member

Stary 25.06.2011, 12:16
Nowy sezon przed nami !

Polska zaczyna z 23 miejsca z dorobkiem 13.291 punktów.

O co walczy Polska o 15 miejsce - dające udział dla 2 zespołów w LM (narazie raczej sfera marzeń)
18, 21 miejsce powodujące późniejszy start drużyn w el. LE

Także jak widać celów wielkich nie ma, chodzi o to żeby zdobywać jak najwięcej punktów.

Aktualna sytuacja w rankingu krajowym:

Jak widać od 19 do 28 jest płasko 3 pkt różnicy, do 15 miejsca Polska traci 6 punktów. Wynik raczej nie osiągalny

Wyznając zasadę nie patrz w dół bo to nie nasz cel. Skupie się na meczach krajów z przedziału 15-25. Mecze 1 rundy el. LE i 2 rundy LM. Narazie nie opisuje drugiej rundy EL, bo tam za dużo nie wiadomych jeszcze.

Ranking Klubowy

169 Wisla Kraków Pol 5.658

Jak widać wygląda on bardzo bardzo biednie. Prawie 2 razy mniejszy niż tegoroczny, który ledwo nam zagwarantował rozstawienie w 3 rundzie EL.LM Także tutaj Wisła musi zdecydowanie nadrabiać.

A teraz nam pozostaje tylko czekać na pierwsze mecze !
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 25.06.2011, 12:47
Nie ma co narzekać , trzeba w tym roku zdobyc przynajmniej 7-8 punktów aby w przyszłym sezonie liczyć się w jakichkolwiek rozstawieniach ( mowa o rankingu klubowym ) .

W rankingu krajowym celem jest 19 miejsce , wydaje się w miare realne . Ciężko będzie się przebic jakiejkolwiek innej drużynie do fazy grupowej rozgrywek europejskich , gdyby jednak przebiła się jeszcze jakaś drużyna prócz Wisły , to jest szansa na lepszy wynik w rankingu (4.5 pkt ) niż w zeszłym roku .

Teoretycznie nawet miejsce 15 nie jest jakieś całkowicie surrealistyczne , jednak do tego są potrzebne 3 drużyny w fazach grupowych i zdobycie w tym sezonie 10-13 punktów

Czy jest to realne ? jest , jednak trzeba mieć sezon konia jaki miały nie tak dawno:

Ruminua 16.833 i 11.333 ( sezon 05/06 i 06/07)
Ukraina 16.625 ( 08/09) i 10.083 (10/11)
Austia 9.375 ( 09/10)
Szwajcaria 9.375 ( 05/06)
Bułgaria 8.750 (05/06)

nasz najlepszy sezon ( Polski ) od lat to wciąż sezon 2002/2003 i 6.625 pkt co wtedy było bardzo dobrym wynikiem i plasowało nas na 10 miejscu w Europie . Później 08/09 i 5.000 pkt w rankingu to było tylko 14 miejsce a ostatni sezon i 4.500 pkt dawąły nam 18 miejsce w Europie . Reszte sezonów nawet szkkoda analizować.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 25.06.2011, 16:11
Dariusz napisał(a):Wyświetl post
Do tego Szwajcarzy z 14 miejsca tracą 6 pkt, więc jest szansa, że ich wyprzedzimy, nie zapominajmy, że do krajowego rankingu liczba zdobytych pkt dzieli się przez liczbę zespołów występujących w europejskich pucharach, czyli w przypadku Polski przez 4.
Na szwajcarów narazie bym się nie oglądał - zobaczcie że oni regularnie punktują w okolicach 5 ptk/sezon i więcej - wieli tylko jeden pechowy sezon.

Szkotów pykniemy już po tym sezonie. niech to niektórym uświadomi jak słaba to liga. Chyba ze Celtic czy Rangersi zagrają sezon dekady a na to sie raczej nie zanosi.

A realny plan dla polski to zdobywać co roku 4-5 ptk. i piąc się w górę. jak za rok będziemy mieli 15-16 punktów na początku sezonu to bedzie można myśleć o atakowaniu 15 lokaty.
Odpowiedz cytując
Dariusz
Senior Member

Stary 25.06.2011, 21:03
Sensej napisał(a):Wyświetl post
Nowy sezon przed nami !

Polska zaczyna z 23 miejsca z dorobkiem 13.291 punktów.

O co walczy Polska o 15 miejsce - dające udział dla 2 zespołów w LM (narazie raczej sfera marzeń)
18, 21 miejsce powodujące późniejszy start drużyn w el. LE

Także jak widać celów wielkich nie ma, chodzi o to żeby zdobywać jak najwięcej punktów.

Aktualna sytuacja w rankingu krajowym:

Jak widać od 19 do 28 jest płasko 3 pkt różnicy, do 15 miejsca Polska traci 6 punktów. Wynik raczej nie osiągalny

Wyznając zasadę nie patrz w dół bo to nie nasz cel. Skupie się na meczach krajów z przedziału 15-25. Mecze 1 rundy el. LE i 2 rundy LM. Narazie nie opisuje drugiej rundy EL, bo tam za dużo nie wiadomych jeszcze.

Ranking Klubowy

169 Wisla Kraków Pol 5.658

Jak widać wygląda on bardzo bardzo biednie. Prawie 2 razy mniejszy niż tegoroczny, który ledwo nam zagwarantował rozstawienie w 3 rundzie EL.LM Także tutaj Wisła musi zdecydowanie nadrabiać.

A teraz nam pozostaje tylko czekać na pierwsze mecze !
Trzeba też pamiętać, że ten ranking będzie się liczył w przyszłym sezonie, a ranking, gdzie Szkocja traci 10, Czesi 5, a Polska feralne 1,6 pkt będzie skompletowany przed sezonem 2013/14, czyli mamy dwa lata, żeby umocnić się przed tymi oraz innymi rywalami.

W tym sezonie Polska traci 2,6 pkt, a w przyszłym tak jak już wspomniałem 1,6 pkt. Uważam, że przy dobrej postawie jesteśmy w stanie przez 2 lata skompletować 15 pkt, czyli mieć na koncie aż 24. 24 pkt za 2 lata to na 95% pewne miejsce w pierwszej 15. Ponieważ liczba zdobytych punktów dzieli się przez ilość zespołów, czyli w naszym przypadku przez 4. Kluby muszą zdobyć 60 pkt (przed podzieleniem) w 2 sezony.

Przykład:
Sezon 1: 2 i 3 runda El.LM po 2 zwycięstwa, 4 runda po dwa remisy + awans do fazy grupowej LM = 9 pkt
zakładając, że w LM nic wielkiego nie osiągniemy, załóżmy 2 zwycięstwa, 1 remis = 5 pkt
LE - tu mamy 3 zespoły, załóżmy, że zespół zaczynający w 3 rundzie el. awansuje do fazy grupowej, wygrywając 3 mecze i jeden przegrywając = 3 pkt
Zespół startujący w 1 rundzie może wygra 3 mecze i w 3 rundzie El. LE odpadnie przegrywając i remisując = 3,5 pkt.
Wydaje mi się, że zespół zaczynający w 2 rundzie El. wygra 2 mecze w niej + jeden w trzeciej, ale odpadnie = 3 pkt.
Wróce do zespołu grającego w fazie grupowej LE, myśle, że 3 zwycięstwa i remis to całkiem realny winik w fazie grupowej, więc to będzie 7 pkt.
Tak więc za pierwszy sezon będzie w sumie 30,5 pkt dzielone przez 4 daje 7,625, czyli ponad połowe tego co potrzeba do moich wymarzonych 15 pkt za 2 lata.

Załóżmy, że w sezonie 2 polskie kluby osiągneły podobny wynik, a nawet minimalnie gorszy co i tak dałoby ze 13/14 pkt w ciągu 2 sezonów.

Nietrudno zauważyć, że zespół występujący w LM to w tym sezonie Wisła Kraków, a w LE to odpowiednio
Jagiellonia (1 runda)
Śląsk (2 runda)
Legia (3 runda)

Mysłe, że troche zbyt pozytywnie napisałem o występie Legii, myśle, że większe szanse na osiągnięcie sukcesu miałaby Jagiellonia, która zawsze początki sezonu miała dobre, a w zeszłym roku przegrała w 3 rundzie el.LE nieznacznie.
Odpowiedz cytując
zajacek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 26.06.2011, 03:07
Angmir napisał(a):Wyświetl post
Tak btw to przypomniało mi się jak w zimę pisano w tym temacie że zwyciestwa Lecha daja tak niewiele Wiśle że nie ma co upatrywać u ich wygranych wymiernych dla nas korzyści. Tym śmieszniej okazało się że każde ze zwycięstw Lecha miało dla nas bardzo duże znaczenie - okazało się że o naszym rozstawieniu w 3 rundzie zadecydowały ułamki punktów

Jak widać każde zwycięstwo polskiego zespołu jest dla nas cenne. Nasza droga do LM albo co najmniej LE zdecydowanie się uprościła.
Pozwól, że się z Tobą nie zgodzę. Teraz, gdy do rankingu klubowego wlicza się tylko 20% współczynnika krajowego pojedyncze "sezony konia", jaki miał Lech ostatnio wpływają minimalnie na nasze szanse rozstawienia. Dla przykładu - tych 12,5 punktów Lecha przełożyło się dla nas na 0,625 punkta rankingu klubowego (co nie zmieniło naszego miejsca w drabince rozstawienia). Jednocześnie przekładało się to dla Lecha na jakieś 4 miliony Euro - o tyle nasz konkurent na krajowym podwórku się wzbogacił. Nie jestem zacietrzewionym antagonistą naszych rywali w lidze, ale z czysto merkantylno-kibicowskiego punktu widzenia nie widzę interesu, by kibicować innym pojedynczym klubom na międzynarodowej arenie.
Z punktu widzenia zespołu, dla którego liczy się mistrzostwo i walka o LM - dopiero awans na 16 miejsce w rankingu coś zmienia, a do tego nie doprowadzą nas pojedyncze zrywy jakichkolwiek klubów. Do tego trzeba regularnego grania 2-3 drużyn w fazie grupowej LE przez kilka lat. Na to warunków na dziś nie ma, ergo dla mnie udział innych polskich drużyn w pucharach ma znaczenie nikłe...
Odpowiedz cytując
pepemasta
Member

Od: 10.2008

Stary 27.06.2011, 09:55
Mam pytanie: Czy jedyna szansa na rozstawienie SLASKA w 3 rundzie to odpadniecie Fulham lub Elfsborg w 1 rundzie? Dobrze kombinuje? Bo losowanie 3 rundy jest przed zakonczeniem 2 rundy a jesli slask wyeliminuje dundee to przejmie jego wskaznik tylko ze dundee na ta chwile jest na 1 miejscu z nierozstawionych a jedyne jakie druzyny graja w 1 rundzie z wiekszym wspolczynnikiem to wlasnie Fulham i Elfsborg . Fulham gra z wyspami owczymi a Elfsborg z Luxemburgiem :/ Czyzby zabraklo slaskowi 1 miejsca wyzej do ewentualnego rozstawienia w 3 rundzie? :/ szkoda...
Odpowiedz cytując
Sensej
Senior Member

Stary 27.06.2011, 22:18
Dokladnie tak. Także duży pech Ślaska chyba że jakaś niespodzianka będzie.
Odpowiedz cytując
Dariusz
Senior Member

Stary 30.06.2011, 22:44
Polska 13.541 (15.916)
Wisła 5.708 (10.183)

Tak wyglada sytuacja po pierwszym meczu Jagielloni. Jak widac Polska w rankingu krajowym niewiele stracila, za to Wisła dość sporo. Mam nadzieje, ze bedziemy mieli wiecej po tym sezonie niz 10.183
Odpowiedz cytując
lad21ewt
Member

Od: 08.2008

Stary 01.07.2011, 10:56
Dariusz napisał(a):Wyświetl post
Po pierwszych meczch pierwszej rundy awansowliśmy na 23 miejsce wyprzedzając Bułgarie.
Polska nie awansowała na 23 miejsce i nie wyprzedziła Bułgarii ale to bez znaczenia bo różnica między 23 miejscem a 28 wynosi tylko 1,166 pkt Teraz ważniejsze jest to by tę 23 pozycję utrzymać

ranking.GIF
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 01.07.2011, 12:29
-Spartakus- napisał(a):Wyświetl post
W tym sezonie będziemy walczyć jedynie o utrzymanie 23. pozycji. Jednak łatwo zauważyć, że w następnym sezonie możemy awansować kilka pozycji, gdyż odpada nam najmniej punktów spośród drużyn bezpośrednio z nami walczącymi.
Celem jest jak co roku wynik w okolicach 5 ptk - taki wynik da nam miejsce 19-21

Plan na 1 i 2gą rundę eliminacji

Jaga - Irtysh Z Z = 0,5 ptk
Jaga - Rustavi Z Z = 0,5 ptk

Wisła - Skonto Z Z = 0,5 ptk

Sląsk Dundee Z R = 0,375 ptk

Razem = 1,875ptk

Niedużo ... A wcale nie musi być tak różowo - a w kolejnych rundach naprawdę wszystkim polskim drużynom poza Wisłą ciężko będzie nawet o remis...

Więc trzeba trzymać Kciuki na Wisłę i liczyć na dobre losowania polskich zespołów...
Ostatnio edytowane przez Angmir : 01.07.2011 o godz. 12:35.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów