The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
zabsko
Junior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.05.2011, 21:09
No prosze, tak bardzo nielubiana przez większość z Was GW dała wspomniany wyżej wywiad z prof. Płatek jako główną wiadomość na gazeta.pl:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._stwarzac.html
Odpowiedz cytując
TSman
Banita

Od: 09.2006

Stary 05.05.2011, 21:16
zabsko napisał(a):Wyświetl post
No prosze, tak bardzo nielubiana przez większość z Was GW dała wspomniany wyżej wywiad z prof. Płatek jako główną wiadomość na gazeta.pl:

nie wrzucaj linków z wyborczej! poniżej treść tego tekstu z gówna co by wyświetleń nie nabijać

Prof. Płatek o zamykaniu stadionów: "Władza chce stwarzać pozory, że rzeczywiście istnieje"

- Ta władza podejmuje zobowiązania, o których wie, że nie jest w stanie wykonać i zajmuje się rzeczami, które mają stwarzać pozory, że ona rzeczywiście istnieje - mówiła w Radiu TOK FM prof. Monika Płatek, karnistka z Uniwersytetu Warszawskiego. - Nie zdążymy z drogami i infrastrukturą, więc na gwałt szuka się tematu zastępczego, żeby nie mówić o tym, co nas naprawdę boli - mówiła.

- Problem przemocy i przestępstw związanych z imprezami masowymi jest ciągle obecny. Polskie stadiony nie mogą być miejscem wyżywania się chuliganów - mówił premier Donald Tusk. Zapowiedział zaostrzenie walki z przemocą na stadionach oraz wprowadzenie pakiet ustaw, które mają nas chronić na Euro 2012.

- Zarówno słowa, jak i propozycje, które padają, pokazują, że w gruncie rzeczy chodzi o coś innego - komentowała stanowisko szefa rządu prof. Monika Płatek, karnistka z Uniwersytetu Warszawskiego. - Wywołujemy kolejną wojnę, szukamy kolejnego dogodnego wroga i tym wrogiem są tutaj pseudokibice. Wygląda na to, że ani premier, ani rząd, ani nikt, kto byłby do tego wydelegowany, nie zapoznał się z literaturą na ten temat. Nie mamy świadomości, na ile rząd wie, jak wygląda struktura organizacji i ludzi, którzy biorą udział w tych spotkaniach sportowych - dodała.

"Wystarczy egzekwować przepisy"

Zdaniem prof. Płatek podejmując kroki w celu zmiany prawa, rząd powinien najpierw przyjrzeć się przepisom, które już obowiązują. - Mówią one np. o tym, że jeżeli chcemy wejść na stadion, to musimy mieć indywidualną legitymację, jesteśmy kontrolowani przy zakupie biletów, przy wejściu na stadion. Wiemy też, że policja ma prawo wydać zarządzenia jak stadion ma wyglądać przed rozpoczęciem się meczu. Te wszystkie wymagania są spełniane przez organizatorów - mówiła.

- Mam apel do panów, którzy biorą udział w tych sportowych imprezach: nie dajcie się, bo bardzo chętnie na was będą zrzucane wszystkie problemy. A wynikają one na przykład z tego, że nie jesteśmy gotowi na kopanie piłki w 2012 roku. Rząd o tym wiedział, kiedy zobowiązywał się do pewnych terminów. Już wtedy było wiadomo - inżynierowie wyraźnie mówili, że nie dadzą rady. My ogłosiliśmy, że nie damy rady miesiąc temu. Czyli potrzebujemy na gwałt innego zastępczego tematu po to, żeby nie mówić o tym, co nas naprawdę boli - powiedziała w TOK FM. - Nie jesteśmy gotowi z drogami, nie jesteśmy gotowi z infrastrukturą, nie wypełniamy zobowiązań, które na siebie nałożyliśmy.

Drugim elementem, który zdaniem Płatek jest kluczowym w rozpatrywaniu problemów stadionowych, to sprawa tego, ile płaci się policjantom i ilu policjantów pracuje przy ochronie tych wydarzeń sportowych. - Widocznie nie pracują właściwie - stwierdziła karnistka.

Trzecia ważna jej zdaniem rzecz, to możliwość sprawdzenia w praktyce ustanowionych wcześniej przepisów. - Dajmy możliwość zadziałania prawu, które ustanawiamy - zaapelowała. - To wygląda jak zabawa w wojnę na podwórku, gdy stawaliśmy w kółku i zakreślaliśmy teren który do nas należy. Potem wycieraliśmy i zakreślali na nowo. Tak się teraz zachowuje rząd. To jest dobre na podwórku dla siedmiolatka. Rząd nie może za każdym razem tworzyć nowych przepisów i udawać, że to nam będzie załatwiało problemy.

Kryzys władzy?

Według Płatek grupy, które obserwujemy na stadionach i które uczestniczą w chuligańskich wyczynach, mogą nas niepokoić nie tylko dlatego, że są hałaśliwe. - Także dlatego, że oni mają wewnętrzną organizację. Jak się o tym poczyta, to widać, że właściwie oni zapewniają sobie to, czego nie dostają nigdzie indziej. Wsparcie, poczucie wartości, poczucie honoru. Uczciwie mówiąc, to rząd przyczynia się do przejawów negatywnych, bo daje zły przykład. Można oczywiście zamknąć stadiony i żądać, żeby mecze odbywały się przy pustych trybunach. Ale szybko okaże się, że to będą takie straty gospodarcze, że prawdopodobnie zrobimy kolejny pakiet przepisów, które jednak pozwolą nam zarabiać pieniądze, bo też o to w tym wszystkim chodzi - mówiła karnistka.

- Wolę, gdy mordobicie odbywa się na stadionach, niż bite są kobiety w domach. A wtedy nie ma premiera, który by protestował i żądał. Działanie powinno polegać nie na kolejnych przepisach, tylko na wprowadzeniu w życie tego, co już mamy. Wystarczy w pierwszej kolejności egzekwować obowiązujące prawo, a nie jedynie pokazywać, że się działa - mówiła prof. Płatek. - Być może mamy do czynienia z kryzysem władzy. Ta władza podejmuje zobowiązania, o których wie, że nie jest w stanie ich wykonać, a po drugie zajmuje się rzeczami, które mają stwarzać pozory, że ona rzeczywiście istnieje - stwierdziła.

"Mają coś niezwykle cennego - kod honorowy"

Zdaniem prof. Płatek rząd stwarzanie pozorów działania kosztem specyficznej grupy. - Jeżeli wszystkich przychodzących na zawody będziemy nazywać zbrodniarzami, przestępcami, i mówić o jakichś potwornościach, które się tam odbywają, to się możemy liczyć z tym, że poniesiemy klęskę - mówiła. - Władza zachowuje się jak grupa ludzi, która nie ma za wiele kwalifikacji. Jest u władzy, bo się wzajemnie popiera. A po drugiej stronie są ludzie, którzy nie mają dojść ani pieniędzy, ale niczym innym się nie różnią. Też nie mają kwalifikacji, też na wielu rzeczach się nie znają. Ale mają coś, co jest niezwykle cenne - pewien kod honorowy. Zasady, które ich obowiązują - tłumaczyła.

Zdaniem prof. Płatek kibice to ludzie, którzy są świetnie zorganizowani. Przestrzegają ustalonych norm. - To są również ludzie, którzy wspierają domy dziecka, organizują najróżniejsze zajęcia mało majętnej młodzieży - mówiła prof. Płatek. - Mówię o różnych formach kibiców. Są chuligani, którzy dążą do tego, żeby pojęcie chuliganów zabrzmiało pozytywnie. Bronię chuliganów, tak, jak oni się sami identyfikują. To jest formacja bardzo honorowa, która ma poczucie świadomości społecznej, wysoki stopień zorganizowania, przywiązania do klubu. Oni nie są zwolennikami Abby czy Czerwonych Gitar. To się wiążę z pewnym poczuciem współpracy, zależności i czegoś więcej. Warto temu się przyjrzeć, a nie tylko nazywać ich zbrodniarzami - dodała.
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 05.05.2011 o godz. 21:32.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 05.05.2011, 21:23
zabsko napisał(a):Wyświetl post

Dajesz się łapać na pozory tzw. obiektywności. Tak samo robiły nawet reżimowe gazety z czasów komunistycznych. 99 % jazdy po wrogach systemu i jeden wywiadzik z osobą zblizoną do dysydentów. Stara ubecko-dziennikarska metoda. W nastepnych dniach ten szmatławiec przykryje jej wywiad opiniami tzw. użytecznych idiotów, którzy przy okazji pojeżdżą po niej.
Od jutra ta odważna kobieta zacznie mieć problemy w pracy. Najpierw dywanik u rektora, potem Ministerstwo Oświaty też jej nie da pożyć.
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 05.05.2011 o godz. 21:30.
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 05.05.2011, 21:26
Działanie rządu jest karą dla kibiców za mecz PP - jasna sprawa. Czy zasłużoną? Moim zdaniem nie, ale pewnie inni będa mieli odmienne opinie. Komu to zawdzięczamy? MEDIOM. Finał był we wtorek, a w środę akurat dużo jeździłem samochodem i miałem okazję posłuchać różnych stacji radiowych. Wszędzie trąbili głównie o "skandalicznym zachowaniu kibiców", dzwonili słuchacze i rzucali tymi swoimi "bydłami" itp. Nic więc dziwnego, że ekstremalnie inteligentni politycy postanowili spełnić oczekiwania części społeczeństwa (którą sami hodują i modyfikują), aby wysupłać sobie głosów więcej.

Wszystkie "idiotyzmy" tej decyzji zostały już chyba wymienione. Mnie tylko interesuje, jak decydenci uporają się z kwestią stadionu Lecha. Wcześniej odbębniono w mediach, że mamy pierwszą europejską arenę, spełniającą wszystkie wymogi etc. Teraz się ją zamyka z powodu, że rzekomo nie zapewnia bezpieczeństwa. Czy na taką hipokryzję jest jakiś paragraf? Czy nie ma nikogo, kto mógłby w końcu moralnie nastawić tych, od których zależy w pewnym stopniu los innych?

Niestety najbardziej cierpimy na tym my. Ciekaw jestem, czy ktoś, kto rozumie, jak niesamowicie wlecze się tydzień, kiedy czeka się na weekend i mecz ukochanej drużyny, też byłby tak przebojowy w rzucaniu niesprawiedliwych wyroków...
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
zabsko
Junior Member

Od: 06.2007

Stary 05.05.2011, 21:31
Nie rozumiem tej obsesji związanej z GW, zwłaszcza że linki z Toku (który przecież też jest Agory!) jakoś nie przeszkadzają. Zwłaszcza, że komentarz na głownej wyborcza.pl też jest nieprzychylny decyzjom rządu:

Kibol zawinił, kibica powieszą?
Dominik Uhlig

Premier zapowiedział zamknięcie stadionów Legii i Lecha. Najwięcej stracą na tym normalni kibice. Bandyci się tym nie przejmą

Jestem jednym z tych straceńców, którzy mimo wszystko chodzą na polskie stadiony. I w Warszawie, i na Śląsku, skąd przyjechałem do stolicy. Co może dziwić jeszcze bardziej, biorę na mecze ośmioletniego syna. Z nadzieją, że jeśli nauczę go, jak kibicować w cywilizowany sposób, to innego sposobu zachowania na stadionie nie nauczą go starsi koledzy.

Kiedy po bijatyce w Bydgoszczy, premier zaczął od zapowiedzi zakazu zasłaniania twarzy, przypomniało mi się zdarzenie z 2010 r. Poszedłem z synem na mecz hokeja na stołecznym Torwarze. W miejscu, gdzie siedzieliśmy, była grupa aktywnych kibiców, parę osób starszych, kobiety, dzieci. Zrobiło mi się zimno, zarzuciłem więc kaptur na głowę. Natychmiast znalazł się przy mnie ochroniarz: jak nie zdejmę kaptura, zostanę wyprowadzony na zewnątrz.

Na drugim końcu hali opatuleni w ciepłe szaliki fanatycy Legii ochoczo obrażali przeciwną drużynę pod transparentem "Koniec ITI" (ITI jest właścicielem Legii i telewizji TVN). Do nich nikt nie podszedł.

Po każdej zadymie wraca temat kart, które mają identyfikować kibiców. Mam taką, bo trzeba ją było sobie wyrobić, żeby pójść na "mecz podwyższonego ryzyka" jednego z warszawskich klubów. Kiedy później chciałem iść z synem na sektor rodzinny drugiego warszawskiego klubu, w kasie usłyszałem, że mogę wejść na ten stadion, dopiero gdy zrezygnuję z posiadanej już karty. Dokument, który miał ułatwić identyfikację bandytów, odciął od meczów kibiców, którzy bandytami nie są.

PZPN zapowiedział z kolei, że w ramach walki z kibolami podniesie ceny biletów na mecze. Brawo. Jak mam wydać na bilety dla swoich bliskich kilkaset złotych, to wolę zostać w domu. A bandyta ze zdobyciem kasy na mecz raczej problemu mieć nie będzie.

W czwartek premier zapowiedział zamknięcie stadionów Legii i Lecha. To oznacza, że natychmiastową karę za zadymę w Bydgoszczy poniosą nie bandyci w kominiarkach (przypomnijmy: liczba zatrzymanych - zero), ale tysiące normalnych kibiców, którzy w Warszawie i Poznaniu chcą chodzić na mecze i zdzierać gardło, dopingując Legię i Lecha.

Bandyci przeczekają zamknięcie stadionu - umówią się na ustawkę w parku. Zakazane race można odpalić spoza stadionu. A później będzie to samo, dopóki PZPN, kluby, policja i rząd nie znajdą prostej metody: jak z tłumu kibiców wyłuskać faceta w kominiarce, a nie ojca z dzieckiem, i jak zamknąć stadion dla zadymiarzy, a nie dla wszystkich.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 05.05.2011, 21:37
GajowyDrwal napisał(a):Wyświetl post
Kogo ma zmobilizować do czego? Czy kluby naprawdę nie radzą sobie ze "stadionowymi bandytami" jak twierdzisz?

Wisła - odkąd wróciła na Reymonta cisza i spokój. Wcześniej też jedynie na derbach coś się dział.
a kiedy ostatnio widziałes u nas kibiców gości prócz kilkudziesięciu osób z Jagi , Lechii i Śląska ? gdyby przyjechała Cracovia ze swoimi kibicami to bankowo mamy wyrwanych tyle krzesełek co w Bydgoszczy ( żeby nie było jestem za obecnościa kibiców gościu na nasyzm stadionie )

Poza tym w Poznaniu kibice Widzewa sobie porzucali racami , o czym nie napisałes

ogólnie to raczej jest spokój na nowych stadionach , ale nie ma co chwalić dnia przed zachodem . Niech pograją 3 lata we względnym spokoju ( trzeba podkreślić względny ) , bo jak narazie większość nowych stadionów stoi pół roku - rok .
Pożyjemy zobaczymy , jednak ja jestem przekonany że jeszcze zobaczymy nie jedną zadyme na nowych stadionach ( zadymę z prawidziwego zdarzenia )
Ostatnio edytowane przez Karherop : 05.05.2011 o godz. 21:39.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 05.05.2011, 21:37
Ciekawe co HGW zrobi jak 15 000 ludzi zamiast dopingować na stadionie puści się w miasto. Okazując swoje niezadowolenie z powodu zamknięcia stadionu. Nawet kibice Korony nie bardzo przejęli się faktem ze na stadion nie wejdą. Władza sama kreuje niebezpieczne sytuacje, przecież to widać jak na dłoni.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 05.05.2011, 21:39

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 05.05.2011, 21:40
Dla mnie ten wywiad to jest totalna głupota.

- Wolę, gdy mordobicie odbywa się na stadionach, niż bite są kobiety w domach. A wtedy nie ma premiera, który by protestował i żądał.

no proszę cię.

Może takie hasło reklamowe zachęcające do przyjścia na mecz .
Mąż Cię bije -kup mu bilet na mecz ekstraklasy.

żenada. To pokazuje jak kobieta siedzi w temacie.

Chyba Donek pluje sobie w brodę bo już widzi że przegiął z tym zamykaniem i jak ludzie byli wkurzeni na pseudo kibiców tak teraz pukają się po głowie

A może mi ktoś wyjaśnić dlaczego żadnej kary nie poniesie PZPN który był organizatorem tego meczu i który jest odpowiedzialny za całą tę awanturę.
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 05.05.2011 o godz. 21:49.
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 05.05.2011, 21:44
Cytat:
żenada. To pokazuje jak kobieta siedzi w temacie.
I tak jest lata świetlne do przodu w porównaniu do tej wszelkiej maści kosmitów(czy to ze sceny politycznej , czy dziennikarskiej) , którzy raczą nas swoimi mądrościami na przestrzeni ostatnich dwóch dni.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 05.05.2011, 22:07
To jest akurat najmniej fortunne zdanie, natomiast reszta jest zaskakująco celna.

Generalnie rząd podjął fatalną decyzję dla... siebie. My sobie poradzimy. Natomiast na skutek walnięcia sobie z obrzyna w stopę, rząd stracił wielkie wsparcie medialne w walce z kibicami. Teraz już wszystko nie jest takie oczywiste Bin Staruch zszedł na drugi plan, a rząd się musi grubo tłumaczyć z ukarania Bogu ducha winnych ludzi. A dodatkowo pomijam przy tym jeszcze większą konsolidacje kibiców z różnych klubów. Ciekawe kolejki ligowe przed nami. Pewnie okrzyki, transparenty etc o podobnej treści będą pojawiać się w całej Polsce
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 05.05.2011, 22:23
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie ten wywiad to jest totalna głupota.

- Wolę, gdy mordobicie odbywa się na stadionach, niż bite są kobiety w domach. A wtedy nie ma premiera, który by protestował i żądał.
meritum cytowanego fragmentu znajduje się jednak w części podkreślonej. Jest to celowe przerysowanie - szczególnie w kontekście całego wywiadu.

Odpowiedz cytując
SZYMEK_TSW
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 05.05.2011, 22:36
Prawda jest taka, ze po tym meczu w Bydgoszczy jakiś haniebnych czynów w postaci aktów wandalizmu dokonała grupa może 200-300 osób w przewazającej wiekszości z Lecha. Bo samo wbiegniecie kibiców Legii można uznać na naruszenie przepisów, które nie miało w sobie na celu jakiegoś wandalizmu, chęci bójki itd.
300 osób z 13000 to +/- 2%. Chciałbym żeby wsród naszych elit władzy, wsród posłów, senatorów, prawników, biznesmanów tylko grupa 2% miala na sumieniu jakieś konflikty z prawem oraz plamy na honorze takie jak wyrwanie krzesełka, czy samo ubranie kaptura na głowę

Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 05.05.2011, 22:48
http://www.2x45.com.pl/aktualnosci/3...ierpia-kibice/
Ostatnio edytowane przez aNouc : 05.05.2011 o godz. 22:52.
Odpowiedz cytując
fan01
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 05.05.2011, 23:08
@up
no tak, a kobiety sa winne temu, ze sa gwałcone, bo chodza wyzywajaco ubrane... straszne, co to za serwis w ogole. jednak nawet w internecie kazdy artykul powinien byc podpisany z imienia i nazwiska, zeby autor sie dwa razy zastanowil co chce puscic w swiat....
Odpowiedz cytując
szczepans21
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 06.05.2011, 08:44
http://niezalezna.pl/10104-otworzyc-...-zamknac-tuska

Tusk jak w Orwellu stał się ... wiecie czym..albo kim..
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 06.05.2011, 09:51
raindog napisał(a):Wyświetl post
Nie chcę mi się czytać wszystkich komentarzy, ale widzę, że niektórzy ubolewają nad zamknięciem stadionów. Stanowisko rządu jest takie, że stadiony nie zostały zamknięte ze względów bezpieczeństwa, lecz ze względu na to, iż kluby powinny wziąć odpowiedzialność za swoich kibiców.

.
Ignorancja bo ci sie nie chce czytac innych tylko wyglaszac swoje tezy to twoja prywatna sprawa ale zeby wchodzic i sie tym chwalic na wstepie to juz jest bezczelnosc. Z gory pokazujesz ze nie chce ci sie z nikim gadac tylko medrkowac, w takim razie zaloz sobie bloga.

Opisujesz stanowisko rzadu i powod tyle ze jako oficjalny podano zupelnie inny, wlasnie wzgledy bezpieczenstwa. To jest lamanie prawa i klamanie w zywe oczy. Bezprawne wykorzystywanie pozycji do wlasnych celow. Jesli godzisz sie na cos takiego to nie zdziw sie gdy ktoregos dnia dostaniesz mandat prewencyjnie bo przed toba jechal ktos za szybko ale go nie zdazyli zlapac. W uzasadnieniu dostaniesz jeszcze ze uzyta odpowiedzialnosc zbiorowa na grupie pod tytulem "kierowcy" wynika z tego ze stwarzasz niebezpieczenstwo bo lepszego paragrafu nie ma ale tak miedzy nami chodzi tylko o pokazanie ze sa kierowcy ktorza robia zle.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Od: 08.2008

Stary 06.05.2011, 10:03
Ciekawy jestem kiedy Tusk zakaze jazdy samochodem wszystkim kierowcom bo dziennie 100 osob jest pijanych i stwarza zagrozenie dla zycia.

Nie ma co komentowac tych spraw, wybory wybory wybory...
Odpowiedz cytując
GajowyDrwal
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 06.05.2011, 10:09
Kurde w Bydgoszczy dalej rozrabiają:

Cytat:
Stowarzyszenie Kibiców Legii Warszawa zamierza pozwać do sądu wojewodę mazowieckiego Jacka Kozłowskiego, po tym jak podjął decyzję, że piątkowy mecz stołecznego zespołu z Koroną Kielce odbędzie się bez udziału publiczności.

- Pod stadionem Będziemy zbierali podpisy pod pozwem zbiorowym przeciwko wojewodzie mazowieckiemu, który unieważnił decyzję prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz o zgodzie na odbywanie się imprez masowych na tym obiekcie - powiedział przedstawiciel Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa.

W czwartek wojewoda mazowiecki podjął decyzję o zamknięciu dla kibiców stadionu Legii na piątkowy mecz z Koroną Kielce. Podobną decyzję podjął wojewoda wielkopolski odnośnie stadionu Lecha. To wynik wybryków chuligańskich po wtorkowym finale Pucharu Polski warszawskiego zespołu z Lechem Poznań. Jeszcze przed ostatnim rzutem karnym przyjezdni z Warszawy wbiegli na płytę stadionu, a tuż po nim na murawę boiska, na której przebywali kilkanaście minut. Odpalili race i petardy hukowe. Po kilkunastu minutach chuligani z Poznania przekroczyli barierki oddzielające trybuny od murawy, starli się z policją i ochroniarzami i zdemolowali studio telewizyjne na stadionie.

W czwartek decyzję o zamknięciu stadionu tłumaczył premier Donald Tusk. - Jeśli w przyszłości, po otwarciu stadionu, złe zdarzenia będą miały miejsce, te stadiony będą zamykane na dłużej i tak długo, jak będzie tego wymagała sytuacja - bezpieczeństwo ludzi, porządek i ład - ostrzegł premier.
O tym jeszcze nie słyszałem, jest w tym coś prawdy? Czy to, że jeden kamerzysta dostał kamieniem łapię się już pod demolowanie całego studia?

Co do całej sprawy to trzymam kciuki, żeby Legioniści wygrali sprawę.

(tekst z gw)
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 06.05.2011, 10:10
Niesiołowski :

" - To nie są kibice czy nawet kibole, ale lumpy i żulia stadionowa. Zamykanie stadionów to jedna z metod, stosowanych powszechnie w Europie "

http://www.tvn24.pl/13661,1,rozmowa.html

p.s.

Cytat:
- Nie wykluczam, że do końca sezonu stadiony Lecha i Legii będą zamknięte dla publiczności - mówi w Kontrwywiadzie RMF FM Komendant Główny Policji Andrzej Matejuk.

Szef policji rozmawiał z dziennikarzem Konradem Piaseckim o czwartkowych decyzjach wojewodów: mazowieckiego i wielkopolskiego. Obaj, oficjalnie na wniosek mundurowych zamknęli na jeden mecz dla publiczności obiekty, na których grają Lech Poznań i Legia Warszawa. To bezpośrednie pokłosie wydarzeń, do których doszło w środę po rozegranym w Bydgoszczy finale Pucharu Polski.

- Policja tego żądała, bo po ocenie stanu bezpieczeństwa, jak również analizie ryzyka, policja doszła do wniosku, że podobne zamieszki mogą się zdarzyć m.in. na stadionie Legii i Lecha. Ostatnie zajście w Bydgoszczy spowodowało, że te grupy kibiców stanowią bardzo realne zagrożenie dla bezpieczeństwa. W tej analizie komendanci uwzględnili dotychczasowe wydarzenia, jak również wykroczenia i przestępstwa, które były popełniane na tych stadionach - tłumaczy Matejuk.

Obiekty zostały zamknięte dla publiczności na jeden mecz. Przed każdym kolejnym spotkaniem policja będzie wydawała odrębne zalecenie, o wpuszczeniu kibiców lub nie. Komendant nie wyklucza sytuacji, w której do zakończenia sezonu na obiektach nie pojawi się żaden fan!

- Ale zapewniam, że każdorazowo taka decyzja będzie podejmowana bardzo rozważnie - mówi.

Jego zdaniem kluby nie dość dobrze przestrzegają ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych i stąd problem. Innymi słowy: nie zwalczają stadionowych chuliganów z taką zaciętością, z jaką powinny to robić.
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,77156,t...l?ticaid=1c414

Straszą
Ostatnio edytowane przez Ela : 06.05.2011 o godz. 11:15.
Odpowiedz cytując
Greeg
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 06.05.2011, 11:53
90minut :

Cytat:
" - Lech udostępni stadion dla kibiców - dla wszystkich posiadaczy karnetów, biletów i 1200 zaproszonych dzieci - cytuje prezesa Lecha Poznań Andrzeja Kadzińskiego portal interia.pl.

- My wczoraj dostaliśmy pozytywną decyzję Komendanta Miejskiego Policji i Prezydenta Poznania. Na ich podstawie wpuścimy ludzi - zapowiedział prezes Kadziński.

Stadion Lecha został zamknięty przez wojewodę w efekcie wtorkowych zajść podczas finału Pucharu Polski w Bydgoszczy. Po meczu doszło do zadymy, wtargnięcia na murawę przyjezdnych z Warszawy i bójki chuliganów z Poznania z policją i ochroniarzami na bieżni oddzielającej trybuny od murawy."
http://www.90minut.pl/news/155/news1...Gornikiem.html

i

Cytat:
"Kibice Legii zamierzają pozwać do sądu wojewodę mazowieckiego Jacka Kozłowskiego, po tym jak podjął decyzję, że piątkowy mecz stołecznego zespołu z Koroną Kielce odbędzie się bez udziału publiczności.
"Kibice, którzy kupili karnety i bilety na to spotkanie poniosą straty. Dlatego w piątek pod stadionem przy Łazienkowskiej od godz. 19:30 będziemy protestować przeciwko obecnej polityce rządu w stosunku do fanów piłkarskich."
http://legionisci.com/news/42688_Kib...lania_ind.html
Ostatnio edytowane przez Greeg : 06.05.2011 o godz. 11:56.
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 06.05.2011, 12:14
Cytat:
Ostatnie zajście w Bydgoszczy spowodowało, że te grupy kibiców stanowią bardzo realne zagrożenie dla bezpieczeństwa

Ciekawe czy gość czuje chociaż krztynę zażenowania za te pierdoły , które mu każą gadać.

http://www.polskatimes.pl/blogi/4001...e=1#material_1

Komentarz Zarzecznego do tematu.
Trochę sensu , trochę bezsensu , ale zapoznać się można
Ostatnio edytowane przez Mareq : 06.05.2011 o godz. 12:39.
Odpowiedz cytując
Football Sorceress
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 06.05.2011, 13:05
http://www.lechpoznan.pl/art,17743,s...i_wojewody.htm

Cytat:
Przedstawiamy stanowisku KKS Lech Poznań w sprawie decyzji Wojewody Wielkopolskiego dotyczącej zamknięcia stadionu na najbliższy mecz.

- Od jesieni odbieramy obiekt przed każdym meczem, a nie jednorazowo przed rundą jesienną, tak było też w tym tygodniu. Wczoraj po oględzinach policji komendant miejski wydał pozytywną opinię w zakresie spełnienia warunków bezpieczeństwa w trakcie imprezy masowej, która odbędzie się na Stadionie Miejskim w Poznaniu. Pozytywną opinię wydał również Prezydent Miasta. Nie rozumiem, dlaczego Wojewoda podjął tak drastyczną decyzję w stosunku do kibiców oglądających w spokoju mecze na Bułgarskiej - skomentował decyzję Wojewody, prezes Andrzej Kadziński.
- Od września 2010 roku Komendant Wojewódzki Policji wydał pięć negatywnych opinii na temat organizowania imprez masowych na Stadionie Miejskim w Poznaniu. Były one jednak związane z rozbudową tego obiektu. Nie miały nic wspólnego z zachowaniem się kibiców i dotyczyły tylko i wyłącznie infrastruktury. Gdyby wojewoda wielkopolski dopisał, że te opinie mówiły o infrastrukturze mógłbym się z tym zgodzić. A tak ten zapis tylko wprowadza w błąd wszystkie osoby - dodał Prezes KKS Lech Poznań.
- Zacznę od tego, że pan Wojewoda wydał rygor natychmiastowej wykonywalności. Przypomnę, że na stadionie Lecha od dziesięciu lat nie było żadnych zamieszek. Innymi słowy jest to stadion bezpieczny. Pan Wojewoda uznał, że negatywne opinie policji na temat infrastruktury, które związane były z budową dotyczą kwestii kibicowskich. Jest w błędzie. To pierwszy błąd jeśli chodzi o tę decyzję. Drugi błąd jest taki, że pan Wojewoda twierdzi, że na stadionie zagrożone jest życie i zdrowie. Od dziesięciu lat takiego przypadku nie odnotowano. Po trzecie. Jeżeli stwierdza się, że policja zmienia zdanie w ciągu jednego dnia to mam proste pytanie. Co zmieniło się w ciągu doby?. Innymi słowy decyzja pana Wojewody nie ma jakichkolwiek podstaw prawnych i klub na pewno ją zaskarży - stwierdził prawnik Lecha Poznań, mecenas Jacek Masiota.

Decyzja Prezydenta Miasta z dnia 5 maja 2011 roku
Opinia Komendy Miejskiej Policji w Poznaniu z dnia 4 maja 2011 roku:
Decyzja Wojewody o zamknięciu stadionu:
http://ryszardgrobelny.blog.pl/
Cytat:
Swoją drogą wiem, że kibice przed meczem nawoływali do zachowania spokoju, bo bali się prowokacji. Niestety nie udało się im zrealizować tego planu i to oni tak naprawdę przegrali ten mecz, choć jestem przekonany, że wina leży nie tylko po ich stronie. Ale byłoby wielkim skandalem, gdyby zastosowano w tym przypadku odpowiedzialność zbiorową.
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Od: 08.2008

Stary 06.05.2011, 13:05
Artykul z 90minut nieaktualny, mecz z Gornikiem bez widzow, ale nie bez dopingu
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Stary 06.05.2011, 13:11
Dzisiaj bedzie goracy dzien Dobrze ze na Lechu jednak nie bedzie kibicow, bo wszyscy wiemy do czego zdolni sa "ci na gorze".

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
shad
Senior Member

Stary 06.05.2011, 13:51
Witam po kilku ładnych latach przerwy...

Pamiętacie kastrację pedofili? Pamiętacie Zieloną wyspę? Pamiętacie dopalacze?

No to teraz macie kiboli. Znany piłkarz-premier robi sobie z nas kozła ofiarnego. Trzeba czymś przykryć budżet na 2012, który jest tak nierealny i życzeniowy, że zaraz obniżą nam ratingi. Prezydencja dopiero za miesiąc, a to będzie seria mega fajerwerków, .......olowych spotkać i chwalenia się jak to Polska jest 10 gospodarką świata i ile to produkuje kwasu siarkowego. Do końca maja trzeba znaleźć temat zastępczy, taki grubszy. I się Lechici a najbardziej Legioniści sfrajerzyli na maksa. Nie wiem, czy to nie była jakaś podpucha ze strony rządu, żeby sprowokować takie zajścia, tak czy siak, dali ciała na całej linii. W momencie, kiedy całe środowisko powinno uważać i chodzić jak na szpilkach i pozostać przy wieszaniu ironicznych transparentów. To co się stało w Bydgoszczy to rzecz, na którą Premier czekał. Ciemny lud już się PiSu tak nie boi, więc PRowcy wodza znaleźli nowego wroga - łysego, w szaliku, palącego race. Takiego, który wychodzi poza stadion i gwałci staruszki. Handluje dopalaczami, bije żonę i jest rasistą. ITD ITP.

Wydaje mi się tylko, sądząc po reakcjach w sieci (Grobelny, artykuł na WP) i w tv (oświadczenia obu klubów) Donald trochę się zagalopował. Zbliżające się EURO sprawia, że jest coraz większe zainteresowanie kibicowaniem. Po prostu coraz więcej ludzi wkurza się, że zamyka się dwa najnowocześniejsze stadiony w całej Polsce. Oj nie będzie Donaldowi prosto, nie będzie...
Niszcz socjalizm!
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 06.05.2011, 14:19
Nawet Listkiewicz w wczorajszym programie na tvp info zasugerował, że zamykanie stadionów to decyzja błędna, wymierzona 99% niewinnych kibiców, kiboli "jak o sobie śpiewają".

Jeśli przyczyną zamknięcia stadionów są wulgaryzmy tudzież zachowanie kibiców poza stadionem, to żyjemy w chorym państwie.

Żal słuchać już o tej Anglii. Czy oni naprawdę się nie słyszą? Nastąpił wysyp pseudo ekspertów. Ja jak się na czymś nie znam to się nie wypowiadam, nie robie z siebie idioty.
Wooojnaaa.
Odpowiedz cytując
legion18
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 06.05.2011, 16:06
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Nawet Listkiewicz w wczorajszym programie na tvp info zasugerował, że zamykanie stadionów to decyzja błędna, wymierzona 99% niewinnych kibiców, kiboli "jak o sobie śpiewają".

Jeśli przyczyną zamknięcia stadionów są wulgaryzmy tudzież zachowanie kibiców poza stadionem, to żyjemy w chorym państwie.

Żal słuchać już o tej Anglii. Czy oni naprawdę się nie słyszą? Nastąpił wysyp pseudo ekspertów. Ja jak się na czymś nie znam to się nie wypowiadam, nie robie z siebie idioty.
Wooojnaaa.
Weekendowy awans QPR:
http://www.youtube.com/watch?v=2YRgTB-VWSc
Odpowiedz cytując
Luu...
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 06.05.2011, 17:04
Ruch- Zagłębie
Cytat:
Sympatycy Ruchu opuszczają młyn. Zostawili w nim transparent: "TRYBUNA ZAMKNIĘTA NA WNIOSEK DONALDA TUSKA". Fani z innych sektorów zaczęli bić brawo
"A ja myślałem, że to śmieci,
Że to gówno z nieba leci..."
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 06.05.2011, 17:22
Premier obiecał zamknąć stadiony i słowa dotrzymał.

To chyba pierwsza spełniona obietnica Donalda
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów