|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
Na wcześniejszym etapie inwestycji można było pokombinować z narożnikami - połączyć dachy, zapewnić osłonę przed deszczem zacinającym z tyłu. Teraz klubowi nie pozostaje nic, poza wymuszeniem na inwestorze (miastu) załatanie dziur w dachu, tam gdzie są. I pomyśleniem nad wypożyczalnią peleryn... |
|
|
|
Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Witam, mając świadomość że mój wpis jest dość luźno związany z tematyką forum chciałbym podzielić się kilkoma wrażeniami dotyczącymi spraw stadionowych z mojego pobytu w Hiszpanii a ściślej w Katalonii.
1. Zwiedzając Wzgórze Montjuic byłem na Stadionie Olimpijskim na którym do niedawna rozgrywał swoje mecze Espanol. Rozgrywał, bo od 2009 jego mecze odbywają się na nowym stadionie o pojemności 40.000 zbudowanym za 60 mln euro. Porównanie z wydatkami na nasz stadion pozostawiam bez komentarza. 2. Innym obiektem sportowym na Wzgórzu Montjuic jest hala sportowa zbudowana na olimpiadę w 1990 roku. Nosi ona nazwe Sant Jordi Palau (Pałac Świętego Grzegorza). Moją ciekawość wzbudziło wymienione przez przewodnika nazwisko projektanta - Arata Izosaki. Do dzisiaj przewodnicy po Barcelonie opowiadają o nowatorskich rozwiązaniach przy projektowaniu tego obiektu. Wspomniany architekt jest projektantem Centrum Kultury Japońskiej Mangha w Krakowie, moim zdaniem absolutnej perełki architektonicznej w naszym mieście. Szkoda że takich kontaktów ze światowej klasy architektem nie wykorzystano przy projektowaniu stadionu Wisły, zważywszy że Izosaki na pewno mógłby liczyć na współprace co najmniej dwóch kompetentnych współpracowników w osobach panów Ingardena i Wajdy. 3. Nieco żartobliwie i subiektywnie skomentuje dwa podobieństwa stadionu Wisełki ze słynnym Camp Nou. Oba stadiony wyglądają bardzo ładnie wewnątrz lecz nieciekawie na zewnątrz. Na obu również panuje nieopisany tłok przy wyjeździe autem z okolic stadionu. W stolicy Katalonii sytuacja jest o tyle inna że Barcelona jest miastem niezwykle gęsto zabudowanym przy liczbie mieszkańców podobnej do Warszawy zajmuje powierzchnię ponad czterokrotnie mniejszą. 4. Projekt rozbudowy Camp Nou do 120000 tys widzów powierzono architektowi Frankowi Gehry, który znany jest m.in z udziału w niezwykle prestiżowych przedsięwzięciach, z projektowania dokończenia Sagrada Familia czy strefy Zero po wieżach World Trade Center. Mówiąc krótko - najwyższa półka a nie jakieś kombinacje i uczenie się projektowania. 5. Na koniec mojego wpisu chciałem napisać jescze o stadionie AC Monaco, który miałem przyjemność podziwiać. Nigdy w życiu nie widziałem stadionu tak ładnie i umiejętnie wkomponowanego w otoczenie, szczególnie tą harmonię można dostrzec patrząc na centrum Monaco ze wzgórza na którym są zlokalizowane: Pałac Książęcy i Oceanarium. Jeszcze raz powtórzę tezę, że stadion Wisły nie pasuje kompletnie do ładnego otoczenia w którym jest zlokalizowany. Swoje zdanie na ten temat wyraziłem kilka lat temu w serii komentarzy dotyczących projektu stadionu autorstwa pracowni Ekoarchitekci, który w 100% podtrzymuję. Niestety po zobaczeniu tych obiektów nasuwa się smutna refleksja że Kraków jako miasto nie posiada Gospodarza. Czyli kogoś takiego, kim w Monaco był przez 50 lat książę Rainer III czy władze klubów które wymieniłem w swoim wpisie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dach wydawal mi w porzadku z punktu widzenia D11, z tego bylo najlepiej widac jak wyglada. A mianowicie wiatr spychal deszcz na pierwsze rzedy. Natomiast fuszerka jest beton, tak tak beton ktory przecieka na D11, tam sa jakies dwie dziury... zreszta zdjecie z tel komorkowego wszystko mowi (mam nadzieje ze widac
)![]() jak nie widac zwroccie uwage na mokre krzeselka i schody.. ![]() Na pocieszenie dodam, ze murawe mamy rewelacyjna, ani jednej kaluzy nie zauwazylem... nie to co w poznaniu... ]:->
Ostatnio edytowane przez Bartii : 03.05.2011 o godz. 08:50.
![]()
Wisła najlepszym klubem na świecie.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Z tym zacinaniem na dół trybuny to nie przesadzajcie. Tak jest na większości stadionów. No, może w POZnaniu nie zacina ale tam poszli po bandzie z dachem i teraz mają problem z trawą ( praktycznie nie do rozwiązania za jakieś realne pieniądze i w realnym terminie).
Natomiast skandalem jest to co widać na zdjęciach pana Bartii - mianowicie przeciekający beton. Podejrzewam, że idzie tam jakieś nieszczelne odwodnienie bo skąd ta woda może płynąć w takich ilościach w jednym miejscu ? No chyba, że jest to element architektury zwany fontanną o którym nie wiedzieliśmy? Może to taka niespodzianka - narzekamy, że surowo itd więc ktoś się zlitował i wkomponował wodotrysk. A może to jakieś cudowne źródełko? |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Eeee Wy tak poważnie z tym betonem? Przecież to zacieki są...Woda spływa po ścianie i skapuje (leje się w tym przypadku) sufitem. Nigdy nie widzieliście takiego zjawiska? Tak mi sie wydaje przynajmniej
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2010
Offline |
|
gdzieś zaczęło mocniej padać, woda się zebrała i tymi otworami płynęła na niższe piętra ? |
|
|
|
Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Sektor E24: przecieka dach i kapie mi prosto na plecy. Może i przy ilości fuszerki na stadionie taka rzecz jest mniej istotna, ale jednak lekko denerwująca, biorąc pod uwagę fakt, że to najdroższe miejsca.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Co do tego przeciekającego betonu powyżej. Moje zdanie jest takie że, na górze tak jak ktoś wcześniej wspomniał zebrała się woda i po prostu tymi "dziurkami" sobie odpłynęła. Drugą stroną medalu jest fakt że powinny być specjalne kanaliki do tego zrobione, coś ala rynna.
Stwierdzam jednak że to nie doróbka, gdyż woda leci na krzesełka, na których mają prawo siedzieć kibice. Co do przeciekającego dachu, no nie wiem. Ja siedzę na sektorze e12 gdzieś po środku tego sektora i gdyby nie mocny wiatr to nie poczuł bym ani kropelki. No i na koniec to nie był deszczyk tylko na prawdę mocna ulewa. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
|
bananowy chłopiec
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Myslalem ze na dachu sa jakies rynny odprowadzajace wode.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
No dokładnie. Wątpię też że taka ulewa będzie nas spotykała co mecz. Raczej to spontaniczny wybryk natury. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Jeśli masz dostęp do tego artykułu to go wklej. Nie zamieszczaj linków, do stron których nie można przeczytać.
dzięki |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Potwierdzam, sa tam dziury, dokladnie cztery (po dwa na przeciek), ale sam fakt ze leje to juz zle swiadczy, prawdopodobnie woda leje z szczeliny pomiedzy dachami nad D i nowa (starą) trybuną polnocną na sektor D22, a stamtąd strumieniem przez beton na D11
![]()
Wisła najlepszym klubem na świecie.
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2009
Offline |
|
I chyba najciekawsze z tego wszystkiego jest to że artykuł został zainspirowany e-mailem od jakiegoś Wiślaka. Pewnie tego który został tu wklejony w poprzednich postach. Czy wynika z tego że warto słać takie e-maile bo może dzięki takim artykułom więcej osób dowie się jaki syf jest związany z tą budową. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
ale jaja... pewnie już czują że zachodniej nie oddadzą na lipiec i nowy sezon ruszy bez głównej trybuny....
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Banita
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Powiem krótko : WSTYD !!! dla miasta - że nie reaguje i nie popędza robotników do roboty, i dla kierownictwa wisły za to że nie popędza miasta !!!!
|
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Wkleil by ktoś cały artykuł
![]() Jesteśmy Dumą Tego Miasta
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
po drugie to zaproponuj co twoim zdaniem powinien zrobić Klub po trzecie( nie związane z postem kolegi ) to czy orientuje sie ktoś jak będą wyglądać należności względem miasta za mecze teraz rozgrywane przy R22 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A tak w ramach ciekawostki to rzecznik ZikITu i kilku ich pracowników było na meczu z Górnikiem na vipach . |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Wisła jest ostatnią instytucją, której zależy na oddaniu całego stadionu teraz. Nie zapełni go - musiałaby obniżyć drastycznie ceny , znacznie poniżej ceny karnetowej. Nie do przełknięcia ze wzgl. marketingowych. Musiałaby płacić czynsz za cały stadion w lecie - brak wpływów z biletów. Przecież zostały trzy mecze przy R22. Ponieważ Wiśle się nie spieszy to i miastu się nie spieszy bo nie ma operatora. Komu go wynajmą? Wisła całości nie chce. Sytuacja jest więc bardzo wygodna dla wszystkich. I nie zmieni się szybko, chyba że Wisła gdzieś awansuje. No a tak poza tym. Po cholerę wam cały stadion skoro i tak nigdy nie jest pełny? pzdr.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Wydaje mi się, że napinka- bo stadion jeszcze nie oddany- niepotrzebna. Po co nam stadion oddany? Pewnie byłoby miło. ale w kwestii 25, 30 tysięcy czy kompletu to się rozczarujemy. Wtedy będzie płacz, że stadion wypełniony w połowie żle wygląda. Albo, że derby, a tu tylko 25 tysięcy. Niech sobie będzie jak jest, niech go budują, remontują od razu i po tych remontach niech zalepiają dziury.
Powód: poprawka
Ostatnio edytowane przez maxim : 04.05.2011 o godz. 18:04.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Jednak jak zaczalem myslec o tym co sie dzieje na budowie... Patrzac na zdjecia itp i ogolnie co miasto mowilo to... Faktycznie 15 marca chyba tylko szatnie nie byly zrobione do konca, nawet to wyjscie na murawe mozna uznac za drobna wykonczeniowke (drogi dojscia i parkingi to nie trybuna - to moglo byc skonczone jesli by musialo w czasie odbiorow).. Wisla pewnie zobaczyla jak wygladaja szatnie i wysmiala miasto. Dodatkowo zlozylo sie to z zaprzestaniem robot z telebiem, i chyba gdzies tam wyszlo, ze cos nie mozna podpiac i trzeba przeprojektowac. I pewnie jest to samo z szatniami (patrzac na galerie z przed tygodnia), przez 1,5 msca nic nie zrobiono, wiec pewnie szatnie sa przeprojektywane jak i pewnie kilka innych rzeczy, ktore uniemozliwilo montaz centrum dowodzenia, i pewnie tez rozbilo sie o glowne wejscie do trybuny.. Wisla mogla powiedziec ze nie odbierze takiego stadionu, a miasto nie ma innej mozliwosci bo stadion nie moze sobie od tak lezec.. Wiec pewnie Wisla cos tam robi, ale skoro miastu sie nie spieszy to chyba tylko przez naglosnienie sprawy moglaby cos zyskac, no chyba ze jest tam tyle niedorobek ze tyle zajmuje ich przerabianie. Polnocna jest gotowa i chyba w 100% odebrana - problem sa drogi dojscia i kolowrotki.. Wydaje mi sie ze to calkiem mozliwa wersja, bo nagle zaprzestanie prac i sytuacje z telebiami itp na to wskazuja, tylko kiedy ten teatrzyk sie zakonczy... |
|
|
|
Banita
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Nie wiem czy ktos juz o tym pisał, ale doliczyłem sie juz 2 szyb ktore są rozbite na trybunie wschodzniej.
|
|
|
|
Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
A ja tym razem z innej beczki .... stałem sobie dzisiaj w kolejce po bilety, a że czasu było sporo to się trochę porozglądałem. Najbardziej w oczy rzuciła mi sie jedna rzecz, a mianowicie strop przed wejściem do Strefy Kibica. Tam jakoś udało się ten cholerny beton doprowadzić do jako takiego wygladu, jest na pewnio czymś "pociągniety" (farba ? tynk ?) i wygląda naprawdw ok ... nie wiem czy już ktoś o tym pisał
![]() Powód: literówka ...
Ostatnio edytowane przez cozymodo : 04.05.2011 o godz. 21:05.
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Info w sprawie stojaków.
Cytat:
|