|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Ja nie widziałem żadnych zagrań piłkarzy Barcelony zasługujących na czerwone kartki. Może nie dość dokładnie oglądałęm. ![]() Barca nie jest ostatnio w super formie ale przynajmniej stara się grać w piłkę a nie tylko bronić, przeszkadzać, faulować lub prowokować. A ja jako bezstronny obserwator chciałbym oglądać co innego. Zresztą nawet dla nich gorzej, że była ta czerwień bo JM ma teraz tanią wymówkę dla porażki. ![]()
-> 2 PL - NIELICZNI ALE FANATYCZNI <-
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Cytat:
Zaznaczam że nie jestem fanem żadnej z drużyn. Czerwona dla gościa jak nic.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 28.04.2011 o godz. 13:33.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Wg mnie, z tego co pamiętam to sędzia chyba nie chciał dać kartki, ale liniowy podbiegł i coś powiedział i wtedy Stark wyciągnął kartonik. Ja jakoś tak to zapamiętałem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Nie jestem pewien czy aż tylu sędziów dałoby czerwoną kartkę gdyby mieli możliwość obejrzenia sytuacji na spokojnie. Tak jak wspomniałem wcześniej, owszem było to niebezpieczne zagranie, ale nie był zamierzone, bo celował i trafił w piłkę. Co do tego czy w ogóle trafił Alvesa to definitywnie chyba dopiero na jakimś filmie hd można by ocenić, przy czym skoro mówimy o takich minimalnych wątpliwościach oraz po obejrzeniu dostępnych powtórek to wydaje mi się że jeśli nawet trafił to nie korkiem tylko zewnętrzną częścią buta, więc trzeba się zgodzić że Dani podkoloryzował całą sytuację.
Jeszcze co do wyniku to mam tylko cichą nadzieję że Mourinho jednak zaryzykuje w rewanżu, bo ja akurat nie kibicuje żadnej z tych drużyn ale chciałbym w końcu obejrzeć porządne widowisko, takie do jakich przyzwyczaiło mnie Gran Derbi jeszcze parę lat temu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Ciekawy jestem jak zgoła inaczej grający Manchester poradzi sobie z Barceloną? Gdyby chodziło o dwu mecz to problemu by nie było, prawdopodobnie Manchester zostałby pokonany. Ale jeden mecz?Słabszy dzień Barcelony,zaskoczenie taktyczne Fergusona, autobus w bramce do tego mega rzemieślnik Rooney i niezniszczalny Giggs. Finał zapowiada się ciekawie.
Jesli dziewczyny z FC Symulatora nie strzela do 60 minuty bramki to sie cos zalatwi...... beda dziewczyny przy kazdej akcji lezec na murawie blagac o faule i kartki dla zawodnikow MU i krzyczec ich podstawowe haslo ( zawsze kiedy graja z kims wymagajacym - nie tak jak w slabiutkiej oprocz 2 druzyn lidze hiszpanskiej ) AŁA, AŁA , a jak to nie da rady to sie wypi..e..rdoli 1 albo 2 zawodnikow Mu z boiska zeby zrobic miejsce dla panienek ... tak , tak piekno futbolu itp ....ale futbol to tez taktyka a na taktyke dziewczyn z Barcy jest dobra silna fizyczna gra .... ale ktorzby to ogladal ..... jak sie panienki denrwuja nie strzeleniem bramki to Symulator Padania na Trawe i Lapanie sie za Twarz ... narazie im to wychodzi perfekcyjnie |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Panowie, czas podyskutować troszeczkę, opierając się nie tylko na waszej wiedzy telewizyjno- boiskowej, ale także n a przepisach gry w piłkę nożną - taka niebieska książeczka. Pozwolę sobie zacytować parę fragmentów, co z tym zrobicie, jak to zinterpretujecie- to już wasza sprawa.
Najpierw może interpretacja FIFY jeżeli chodzi o "użycie nieproporcjonalnej siły", co karane jest wykluczeniem- "Użycie nieproporcjonalnej siły ma miejsce wtedy kiedy, atak na przeciwnika wykonany jest z dużą siłą, rażąco wykraczając poza granice normalnej gry, narażając tym samym przeciwnika na niebezpieczeństwo lub powodując jego kontuzje. I druga rzecz: interpretacja słów: "rażący, poważny faul", co również karane jest czerwoną kartką. "Zawodnik popełnia poważny, rażący faul wówczas gdy używa nieproporcjonalnej siły lub brutalności w odniesieniu do zawodnika drużyny przeciwnej, kiedy walczą o piłkę będące w grze. Atak nogami, który naraża na niebezpieczeństwo zawodnika drużyny przeciwnej, musi być traktowany jako poważny, rażący faul. Każdy zawodnik, który gwałtownie atakuje przeciwnika, kiedy walczą o piłkę z przodu, z boku lub z tyłu używając jednej lub obu nóg – z użyciem nieproporcjonalnej siły i narażając na niebezpieczeństwo przeciwnika popełnia poważny, rażący faul. Poważny, rażący faul karany jest wykluczeniem z gry winnego zawodnika. Grę przerwaną z tego tytułu wznawia się rzutem wolnym bezpośrednim z miejsca przewinienia." Jak dla mnie- ewidentna czerwona kartka. Choć każdy może sobie interpretować przepisy jak chce. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
http://www.youtube.com/watch?v=G2oRXFRl6QE Ewidentnie widać, że to 100% symulka. Inna sprawa, że za sam zamiar Pepe mógł dostać za coś takiego czerwoną kartkę... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Oceniając mecz na spokojnie. Do czasu czerwonej kartki mecz był nudny jak flaki z olejem. Real grał dzidę a Barcelona wymieniała tysiące podań w obronie. Typowy antyfutbol w wykonaniu obu teamów. Do tego mnóstwo brzydkich zagrań z obu stron - faule, prowokowanie, udawanie itp. W tym faktycznie hiszpańskie drużyny brylują. Czerwona nie powinna mieć miejsca ale zdarzyła się i teraz pseudoeksperci z Weszło mogą wylać swój jad na Mourinho, że ośmielił się wygrać Puchar Króla. Ja chciałbym tylko zauważyć jedną rzecz jaka ma miejsce w każdym meczu Barcelony. Po każdym większym faulu na piłkarzu z Katalonii pół drużyny Barcy otacza sędziego a prym wiedzie oszalały bramkarz, który potrafi przebiec pół boiska drąc przy tym ryja. Dlaczego nikt z nich nie dostaje za to żółtej kartki? O ile mi wiadomo jedynie kapitan ma prawo dyskutować z sędzią. No i w skutek takiego wyuczonego zachowania 4/5 sędziów głupieje i daje czerwone kartki zawodnikom z drużyn przeciwnych. Nie wyobrażam sobie, żeby coś takiego uchodziło płazem innym drużynom ale jak wiadomo Barcelona jest wyjątkowa i chyba to o taką wyjątkowość chodzi.
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
Busquets cofa nogę w końcowej fazie nakładki, Pepe nie. Za pierwszy faul powinno być żółtko, za drugi - czerwień. Inna sprawa, że to były 2 różne mecze i 2 różnych arbitrów. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Mourinho majac w skladzie : C.Ronaldo,Higuaina,Kake,Adebayora i Benzeme zagrał obrone czestochowy,to jakis absurd . Mogli isc na wymiane ciosów ,pewnie by jakies bramki stracili ale mogliby wygrac np.3-2
|
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Widze niektorzy naprawde maja blade pojecie o pilce noznej, a swoje zdanie opieraja na tym co zobacza w tv lub co ugraja w fifie.
Dwa przyklady dla malo ogarnietych: 1) Alves nie cofa nogi - faul,czerwo,kontuzja. Cofnal bo nie jest idiota. Gdyby sie tylko przewrocil, gdyby zaspiewal po faulu piosenke zespolu Feel czy zrobil cokolwiek innego, nic by to nie zmienilo. Pepe jak zwykle zachowal sie jak idiota i za SAM ZAMIAR, podkreslam za sam ZAMIAR zagrania w taki a nie inny sposob wylecial z boiska. Jesli ktos tego nie rozumie to po prostu niech przestanie sie osmieszac bo SAM ZAMIAR tez widnieje w przepisach i za SAM ZAMIAR wylatuje sie z boiska. 2) Zamienmy Alves-Pepe na Melikson-Borysiuk Dziekuje za uwage. ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Prawda jest taka, ze Pepe to jest brutal jak np w Juventusie Felipe Melo czy w Manchesterze City Nigel De Jong. A Mourinho niech juz nie narzeka na sedziego bo gdy prowadził Porto czy Inter to sedziowie jemu sprzyjali
http://www.weszlo.com/news/6752
Ostatnio edytowane przez mitmichael : 28.04.2011 o godz. 15:43.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale jak już wcześniej wspomniałem chyba czas skończyć dyskusję o tym faulu, bo przepisy są takie jakie są. Swoją drogą przypomniała mi się teraz czerwona kartka za faul na Meliksonie bez piłki i jakos wtedy pojawiały się głosy że kartka nie zasłużona. Otóż panowie macie tutaj przywoływany przepis który wskazuje że kartka jak najbardziej mogła być. |
|
|
|
Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Jose bał się wtopy wg. mnie. A przykład Arsenalu pokazuje, że czasem można coś z Barcą u siebie wygrać.
![]()
Tylko Wisła
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=G2oRX...layer_embedded
Pepe nie dotknął nawet Alvesa! I co Wy na to? Ja sam zdziwiony byłem, że po takim obrocie tak szybko wrócił na boisko... |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
np to:
12. rozdział przepisów gry w piłkę nożną FIFA wskazuje siedem okoliczności, w których sędzia może pokazać piłkarzowi czerwoną kartkę - pierwsza z nich to "poważne zagranie faul". Kilka ustępów wcześniej dokument wyjaśnia jednak, że sędzia może podyktować rzut wolny nie tylko za kopnięcie rywala, ale także za jego próbę. (Próba równa się zamiar). Był niebezpieczny zamiar? Był.Gdyby nie sama reakcja Alvesa to mogło się skończyć a la Wasyl. Brutali trzeba tępić i tyle, bo potem jak coś się stanie piłkarzowi to jest płacz.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 28.04.2011 o godz. 15:52.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=G2oRX...layer_embedded
Pepe nie dotknął nawet Alvesa! I co Wy na to? Ja sam zdziwiony byłem, że po takim obrocie tak szybko wrócił na boisko... Dla jednych sytuacja na zolta kartke - dla innych ( 3 letnich zazwyczaj) fanow FC Symulatora to faul stulecia - kolowrotek Alvesa - jego niesamowity ból i zwijanie sie na murawie to MAJSTERSZTYK ( po zakonczeniu wiekszosc tej druzyny powinna czym predzej dorabiac na emeryturce w Hoolywood ) .... niebawem wejdzie przepis ...grajac z FC Płaczącymi Dziewczynami wystarczy zle o nich pomyslec co bedzie rownoznaczne z kara i zoltym badz czerwonym kartonikiem ..... i nie czepiajcie sie tak tej jednaj ( choc wg mmnie najbardziej kluczowej ) sytuacji .... pilkarze Barsy to cioty umiejace tylko sie wywracac, symulowac i naciagac sedziow ... nie umijeszam wcale kilku zawodnikom tej druzyny placzu umiejetnosci bo sa genialne ale troche kultury, mestwa i HONORU .... zawodznicy z takimi umiejetnosciami i tak dlugo grajcy razem ( trzon zespolu ) absolutnie nie powinni w ten sposob wygrywac najwazniejszych meczy .... sukces jest- owszem ...ale smrod dlugo zostanie po FC Ała Ała Barcelonie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
haha no to od dziś jak ktoś tak wejdzie w Wiślaka, to nie będzie tłumaczeń, że to nie faul na czerwo (nawet bez dotknięcia).
A przepisy same mówią, że należy tępić również sam zamiar brutalnego wejścia, więc gizmowisla nie popłacz się. a płaczka mou nikt i nic nie przebije. Hipokryta, weszlo dobrze o nim napisało. Jose zarzuca Pepowi, że wstydziłby się tak wygrywać trofea, a sam co zrobił z Porto i Interem? Hipokryta ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
żałuje ze nie skończyło się 0-0
na Camp Nou mogł by być wtedy dobry teatr. Teraz tak będzie tylko jesli Real w początkowej fazie meczu dostanie karnego i nic nie strzeli. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przepisy mówią także cos o symulantach jak mi się zdaje...Równie chętnie dawąłbys kartki płaczkom z Barcelony? Bo taki pedro czy Busquets to była parodia na całego.
po co mu odpowiadasz |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bo taki pedro czy Busquets to była parodia na całego.
a mega wiatraczek i mega bol na twarzy Alvesa ktory NIE ZOSTAL NAWET DOTKNIETY |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Czerwień zasłużona. Gdyby Alves nie cofnął nogi, to by miał jeśli nie karierę, to sezon z głowy (a i początek przyszłego). Wejście Pepego było po prostu chamskie i niebezpieczne.
Kartki dla symulantów - jak najbardziej. Pedro, Busquets czy Di Maria - takie zachowania powinno się karac, nawet dyscyplinarnie z zewnątrz (byłoby nawet w porządku, gdyby ktoś (UEFA?) teraz ich ukarał (a niech będą nawet dwa mecze, kosztem finału, a co - nastepnym razem pomyślą, nim zaczną oszukiwać). Szkoda, że Real nie chce wykorzystać swojego potencjału w ofensywie. Szkoda patrzeć, jak tacy wspaniali gracze parkują autobus w bramce. Stać ich na więcej. Barca na 90% w finale, gdzie czeka już właściwie MU. ![]()
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Panowie spokojnie, Manchester Was pogodzi
! |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2010
Offline |
|
|
ej zobaczyłem te powtórki ze starcia Pepe i masakra, myslałem że on go chociaż dotknął, Alves pewnie po szkole teatralnej albo coś....Pepe powinien dostać żółtko za głupote i tyle a nie czerwień....mimo wszystko liczę na Real i Schalke, Schalke gdyż jest najsłabsze to ktoś musi mu kibicować i dlatego że Raul
a barcelona i ten teatr to jest kompromitacja esencji futbolu i gry fair play![]() "Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki." |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
gizmowisła poucz się ortografii, wtedy się udzielaj. A skoro nie znasz przepisów, to się nie wypowiadaj. weszlo jest jakie jest, ale bardzo często ma rację i trafia w sedno z wieloma sprawami, ale być może ty ich nie rozumiesz. Szkoda, że nie wspominasz o symoulowaniu di Marii- nie pasuje do teorii? Skupiłeś się tylko na jednej stronie, zapominając o drugiej. Pewnie Pedro symulował, jak go Marcelo podeptał, pewnie jak Puyol dostał od Adebayora łapami to też symulował. Real grał jak rzeźnik i takie są fakty. Tylko niektórzy tak jak ty mają klapki na oczach. W kilku sytuacjach symulowanie było (ale z obu stron, taki di Maria również, CR też lubi symulować-w tym meczu tego nie robił, ale ogólnie to niezły aktor), ale nie może to przesłaniać całokształtu zachowań i ostrych wejść piłkarzy z Madrytu. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Online |
|
Niestety nikt z tym nic nie robi i to jest problem, trenerzy jednej czy drugiej drużyny później narzekają ale sami w swoim zespole mają zawodników którzy nie raz próbowali wymusić jakiś faul. Dopóki nie zacznie się karanie takich zachowań symulantów w piłce pojawiać się będzie coraz więcej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Na temat Barcelony procz filmiku pepe ode mnie tyle
http://www.youtube.com/watch?v=eDrV7...ature=youtu.be http://www.youtube.com/watch?v=ygmGI...&feature=share http://www.youtube.com/watch?v=VwPQ0...&feature=feedu ![]() |
|
|
|
Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
|
|

|
||||||