|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
Co do Volvo V40 to osobiście bym go nie kupił z tego względu, że jest zbyt małe jak na kombi. Ilość miejsca na nogi z tyłu jest tak porażająca, że wchodzi tam chyba tylko dziecko na foteliku. Największą natomiast wadą według mnie jest silnik pochodzący z ... Renaulta. Najczęstsze kłopoty to padnięte turbo ( ok. 800 zł regeneracja) + bardzo wrażliwy na jakość paliwa, które potrafi uszkodzić wtryskiwacz. V40 z jakąś benzyną według mnie już było by lepszym wyborem jeśli ilość miejsca Ci nie przeszkadza. Ja osobiście śmigam na gazie w swojej Astrze już 5 rok, nakręciłem 80 tys km ( na gazie ) i raz wymieniłem tylko reduktor za 200 zł. Kabli ani świec nie zmieniam tak jak niektórzy "fachowcy" radzą. Mama do swojej poprzedniej fury czyli Xsara też zamontowała gaz. Zrobiła 50 tys i nic. Na bieżąco wymieniamy tylko filtry i olej i wszystko hula jak należy. Teraz kupiła Octavie, zrobiła 30 tys km w rok i też nic. Dobrze założona instalacja spowoduje, że nie odczujesz żadnej zmiany między PB a LPG poza kosztami tankowania. Tak, jestem zwolennikiem gazu ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2010
Offline |
|
|
adam_09 dzięki wielkie. A mógłbyś polecić jakieś inne kombi? VW Passat ? Audi A4?
Co do gazu to mój tata od blisko 10 lat jeździ na gazie ( w dwóch samochodach) i też nigdy nie narzekał z tym że to auto dla szwagra który nie za bardzo ufa takim instalacjom A możesz coś powiedzieć na temat hyundaia coupe ? Nie ten najnowszy tylko ta starsza wersja ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Pytam się jako kierowca pierwszego autka w życiu.Jestem posiadaczem Opel Vectra B 1.6 V mój najlepszy kolega radzi mi abym lał Ukraińską benzynę, bo on też leje i nie ma problemów tyle,że on też posiada opla,lecz wersję A.A jeden kolega mówił, że mogą pójść wtryski.Jak to się ma?
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Jeśli uważasz, że zysk na paliwie będzie większy niż koszty wymiany silnika to jak najbardziej możesz lać.
![]()
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 05.2004
Offline |
|
.![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do zawieszenia to jest ono wielowahaczowe. Na polskich drogach spisuje się średnio ponieważ liczne dziury szybko odbijają piętno na ich wytrzymałości. Nie mniej jednak części są łatwo dostepne i relatywnie tanie. Za komplet wahaczy powinieneś się zmieścić w 1,5 kPLN. Jak dodasz robotę to kompletny remont zawiechy powinien się zamknąć w kwocie 2 kPLN. Audi to to samo co Passat w kwestii zawieszenia i silnika. I to i to też kradną na potęgę a kupić zadbany egzemplarz jest bardzo ciężko. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-C18481871.html
Co sądzicie o Alfie Romeo 147? Macie jakąś opinię na temat tego auta, bądź znacie opinię kogoś znajomego? ;] |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A części do auta w normalnych cenach? |
|
|
|
Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Kiedyś już pisałem adres tej strony. Bez-wypadkowe.net. Zapraszam. Tam pytaj dowiesz się wiele o samochodach "idealnych" "igłach" "bezwypadkowych". A i o tą Alfe możesz spytać.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Siwy_89 - autko bardzo przyjemne ale polecam tylko diesla. Twinsparki nie cieszą się dobrą opinią a ich serwisowanie jest dość kosztowne. Jak sama nazwa wskazuje mają po dwie świece na cylinder oraz wariator, który zalecają wymieniać razem z rozrządem. Świece to koszt dochodzący nawet do 300 zł. Wariator to ok. 700-800 zł. Do tego zawias wielowahaczowy gdzie najczęściej pada ten górny ( ok. 350 zł TRW ). Zawias trzeba robić średnio co 30 tys km. Diesel Alfy 115 KM jest jednym z najlepszych jednostek napędowych ( stosowany także w fiacie stilo itp. ) zaraz po TDI VW na pompie moim zdaniem.
Ogólnie polecam taką Alfę ale dla kogoś kto nie będzie oszczędzał na częściach. |
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
adam, dzięki za opinię.
zwrócę uwagę na Alfy w dieselku 115 KM ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Jakieś opinie o Cordobie III ? Użytkuje ktoś na forum na codzień ?
Era diesli sie kończy o ile już nie skończyła dla zwykłych użytkowników. Można zrozumieć legendrane 1.9 TDI VP 90KM, bo to jeździ i jeździć będzie i mimo cen ropy można zaoszczędzić na niskim spalaniu, tak samo SDI czy 1.9 D... ale to co teraz jest produkowane to woła o pomste do nieba. Te Comone Raily i filtry DPF, które są nie do naprawy i najczęściej nawet nie do przedmuchania... Wtryski to jest wogóle umowna część wrażliwa na niepewną ropę, którą możesz wlać na każdej sieciowej stacji nawet !! Elektronika... przekombinowana od 2006 roku w każdym nowszym aucie. Zawsze chciałem mieć diesla, ale musiał bedę zostać przy wolnossącej benzynie na LPG ![]()
Ostatnio edytowane przez WiselkaMLP : 23.04.2011 o godz. 22:54.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
Prawdą jest natomiast, że niektóre części samochodu zużywają się nieco szybciej niż w innych samochodach (np wahacze) i prawdą jest też, że nie wszystko w tym samochodzie jest udane( automat selespeed i silniki T.Spark). Od siebie mogę powiedzieć ze 1.9 JTD (115KM) to naprawdę dobry motor. Jak komuś auto ma służyć do przysłowiowego "tyrania" to będzie sie psuła tak samo jak Ford, czy inny Japończyk. |
|
|
|
Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Alfa to nie jest najbardziej awaryjny samochód na rynku. Ktoś puścił taką bajkę a reszta za przeproszenie głupków powtarza. Sam posiadam AR 156 1.6 TS i jestem nią zachwycony. Prawdziwe auto z charakterem. Dźwięk silnika w którym można się zakochać
Oczywiście jak ktoś nie umie użytkować należycie samochodu to każdy będzie dla niego najbardziej awaryjny. Ja polecam jeszcze raz Alfę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Wtrącając się do dyskusji o Alfie powiem tyle, że jak w przypadku każdego używanego auta i tu można trafić na minę. Jak już ktoś wspominał, problemy bywają z silnikami TwinSpark są dość drogie w naprawach i wymagają interwencji specjalistów. Problemy nastręczają też skrzynie Selespeed oraz dość nietrwałe zawieszenie, jak na nasze drogi. Jeśli zaś chodzi o diesle (common rail, to właśnie wynalazek Fiata), to są one bardzo dobre, zarówno jeśli chodzi o sam silnik, jak i osprzęt. Warto dodać, że silnik 1.9 JTD stosuje też Opel (CDTi) i SAAB (TiD) i pod względem bezawaryjności jest to jednostka o wiele lepsza niż ta 3.0 (V6 CDTi / TiD) opracowana przez Isuzu. Co do subiektywnych odczuć, to Alfy bardzo przyjemnie się prowadzą, a z zainstalowanym systemem Bose także świetnie grają, warto takiej poszukać.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W każdym bądź razie opłaca się wykupić na rok Assistance za stówkę, czy dwie, bo przejazd lawetą z Ronda Mogilskiego na Czyżyny potrafi kosztować złotych trzysta |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Siwy a przypadkiem komunikacja zbiorowa nie lepsza od własnego auta
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Mnie do diesla nie namawiał żaden kolega ani tym bardziej nie patrzę co robią z autami w Niemcowni.
Jeżdżę sobie głównie po mieście, stoję czasami w korkach, czasami pojadę na wycieczkę 2000 km i ani nie martwię się dwumasą bo jej nie mam, ani DPF-em bo też go nie mam, a średnie spalenie po mieście 6.5 litra i nikt nawet po pijaku mnie nie namówi na benzynę po tym jak kumple zostawiali po 3 tys. zł w serwisie jeżdżąc "bezawaryjnymi benzyniakami" Wesołych Świąt ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
a wolne grzanie się diesla wynika po prostu z większej sprawności tego typu silników.czyli inaczej mówiąc więcej wytworzonej energii jest zużywane na jazdę,a mniej ucieka w postaci ciepla.min dlatego w benzynach łatwiej i szybciej ogrzać zima wnetrze auta niż w dieslu.
Ostatnio edytowane przez picasso : 24.04.2011 o godz. 19:49.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Opinia o Alfie Romeo nie bierze się z powietrza. Znajomy jeździł Alfą Romeo 146 i po 10 miesiącach sprzedał i kupił używanego Civica. Jak sam mówi, że różnica jest ogromna. To nie są raczej slogany wyssane z palca. Wiadomo, jak się trafi szczęśliwy egzemplarz to pojeździ ale to raczej rzadkość.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|