The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.04.2011, 10:34
przemo napisał(a):Wyświetl post
Volvo V40 1.9 TDI - coś ktoś ma ciekawego do powiedzenia na temat tego auta? Jak z częściami, awaryjność itd.
Ewentualnie coś w podobnych gabarytach i podobnej cenie do ok 15 - 17 tys możecie polecić?

I podstawowe pytanie, opłaca się jeszcze kupować disle? Czy lepiej benzynę i zagazować ?
Ja bym diesel`a nie kupił. Po pierwsze z tego względu, że większość "przebiegu" robię po mieście i nie mam czasu na odpowiednie dogrzewanie/chłodzenie turbiny potem. Poza tym tania jazda diesel`em według mnie istnieje ale tylko w samochodach do 3 lat gdzie rzadko pada wtryskiwacz, koło dwumasowe czy zużywa się kosztowne sprzęgło. Niestety w używanym samochodzie to już jest loteria i po części oczekiwanie kiedy to się stanie - czy za Twojej kadencji czy następnego użytkownika.

Co do Volvo V40 to osobiście bym go nie kupił z tego względu, że jest zbyt małe jak na kombi. Ilość miejsca na nogi z tyłu jest tak porażająca, że wchodzi tam chyba tylko dziecko na foteliku. Największą natomiast wadą według mnie jest silnik pochodzący z ... Renaulta. Najczęstsze kłopoty to padnięte turbo ( ok. 800 zł regeneracja) + bardzo wrażliwy na jakość paliwa, które potrafi uszkodzić wtryskiwacz. V40 z jakąś benzyną według mnie już było by lepszym wyborem jeśli ilość miejsca Ci nie przeszkadza.

Ja osobiście śmigam na gazie w swojej Astrze już 5 rok, nakręciłem 80 tys km ( na gazie ) i raz wymieniłem tylko reduktor za 200 zł. Kabli ani świec nie zmieniam tak jak niektórzy "fachowcy" radzą. Mama do swojej poprzedniej fury czyli Xsara też zamontowała gaz. Zrobiła 50 tys i nic. Na bieżąco wymieniamy tylko filtry i olej i wszystko hula jak należy. Teraz kupiła Octavie, zrobiła 30 tys km w rok i też nic. Dobrze założona instalacja spowoduje, że nie odczujesz żadnej zmiany między PB a LPG poza kosztami tankowania.

Tak, jestem zwolennikiem gazu
Odpowiedz cytując
przemo
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 15.04.2011, 12:57
adam_09 dzięki wielkie. A mógłbyś polecić jakieś inne kombi? VW Passat ? Audi A4?

Co do gazu to mój tata od blisko 10 lat jeździ na gazie ( w dwóch samochodach) i też nigdy nie narzekał z tym że to auto dla szwagra który nie za bardzo ufa takim instalacjom

A możesz coś powiedzieć na temat hyundaia coupe ? Nie ten najnowszy tylko ta starsza wersja
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.04.2011, 09:00
Pytam się jako kierowca pierwszego autka w życiu.Jestem posiadaczem Opel Vectra B 1.6 V mój najlepszy kolega radzi mi abym lał Ukraińską benzynę, bo on też leje i nie ma problemów tyle,że on też posiada opla,lecz wersję A.A jeden kolega mówił, że mogą pójść wtryski.Jak to się ma?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
pietras1234
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 23.04.2011, 09:21
Jeśli uważasz, że zysk na paliwie będzie większy niż koszty wymiany silnika to jak najbardziej możesz lać.
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Od: 05.2004

Stary 23.04.2011, 10:19
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Pytam się jako kierowca pierwszego autka w życiu.Jestem posiadaczem Opel Vectra B 1.6 V mój najlepszy kolega radzi mi abym lał Ukraińską benzynę, bo on też leje i nie ma problemów tyle,że on też posiada opla,lecz wersję A.A jeden kolega mówił, że mogą pójść wtryski.Jak to się ma?
Wszystko zależy od pochodzenia benzyny. Znaczy tak: jeśli źródło z jakiego ją będziesz pozyskiwał nic przy niej nie kombinuje (np rozcieńcza) to nie widzę problemu. W poprzednim miejscu zamieszkania też jeździłem na takiej, nic się nie działo bo niby co miało się dziać? Na Ukrainie mają takie same auta jak u nas .
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 23.04.2011, 12:20
przemo napisał(a):Wyświetl post
adam_09 dzięki wielkie. A mógłbyś polecić jakieś inne kombi? VW Passat ? Audi A4?

Co do gazu to mój tata od blisko 10 lat jeździ na gazie ( w dwóch samochodach) i też nigdy nie narzekał z tym że to auto dla szwagra który nie za bardzo ufa takim instalacjom

A możesz coś powiedzieć na temat hyundaia coupe ? Nie ten najnowszy tylko ta starsza wersja
Vw Passat - wbrew mojej wcześniejszej odpowiedzi w tym samochodzie na diesla warto się skusić, najbardziej niezniszczalną jednostką jest 1.9. 90 KM i 110 KM na pompie. Regeneracja turbo w razie czego ok. 600 zł a przede wszystkim są o wiele mniej wrażliwe na paliwo. Nie oznacza to co prawda, że możesz wlać tam Kujawskiego z pierwszego tłoczenia ale nie będziesz się stresował przy każdym tankowaniu iż po 1 km od wyjechania ze stacji na desce pojawi Ci się komunikat "stop" lub "car failure".

Co do zawieszenia to jest ono wielowahaczowe. Na polskich drogach spisuje się średnio ponieważ liczne dziury szybko odbijają piętno na ich wytrzymałości. Nie mniej jednak części są łatwo dostepne i relatywnie tanie. Za komplet wahaczy powinieneś się zmieścić w 1,5 kPLN. Jak dodasz robotę to kompletny remont zawiechy powinien się zamknąć w kwocie 2 kPLN.

Audi to to samo co Passat w kwestii zawieszenia i silnika. I to i to też kradną na potęgę a kupić zadbany egzemplarz jest bardzo ciężko.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 23.04.2011, 12:22
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
benzynowce są o wiele mniej wrażliwe na jakość paliwa niż współczesne diesle. Nawet jak zalejesz chłam to wystarczy , że go spuścisz z baku, wlejesz nową wachę i będzie śmigać.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 23.04.2011, 12:43
http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-C18481871.html

Co sądzicie o Alfie Romeo 147? Macie jakąś opinię na temat tego auta, bądź znacie opinię kogoś znajomego? ;]
Odpowiedz cytując
Konfliktowy
Member

Stary 23.04.2011, 13:01
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post

Co sądzicie o Alfie Romeo 147? Macie jakąś opinię na temat tego auta, bądź znacie opinię kogoś znajomego? ;]
Posiadam od sierpnia 2010, i jedyne co przy aucie robiłem to "standardy" czyli: płyny, rozrząd, wachacze itp. Co do egzemplarza, który przedstawiłeś to podejrzanie tania. Jak będziesz przejmował się opiniami innych to w życiu jej nie kupisz. W najnowszym bodajże magazynie Auto Świat jest dosyć spory artykuł.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 23.04.2011, 14:36
Konfliktowy napisał(a):Wyświetl post
Posiadam od sierpnia 2010, i jedyne co przy aucie robiłem to "standardy" czyli: płyny, rozrząd, wachacze itp. Co do egzemplarza, który przedstawiłeś to podejrzanie tania. Jak będziesz przejmował się opiniami innych to w życiu jej nie kupisz. W najnowszym bodajże magazynie Auto Świat jest dosyć spory artykuł.

A części do auta w normalnych cenach?
Odpowiedz cytując
jumson
Member

Od: 03.2008

Stary 23.04.2011, 15:07
Kiedyś już pisałem adres tej strony. Bez-wypadkowe.net. Zapraszam. Tam pytaj dowiesz się wiele o samochodach "idealnych" "igłach" "bezwypadkowych". A i o tą Alfe możesz spytać.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 23.04.2011, 20:26
Siwy_89 - autko bardzo przyjemne ale polecam tylko diesla. Twinsparki nie cieszą się dobrą opinią a ich serwisowanie jest dość kosztowne. Jak sama nazwa wskazuje mają po dwie świece na cylinder oraz wariator, który zalecają wymieniać razem z rozrządem. Świece to koszt dochodzący nawet do 300 zł. Wariator to ok. 700-800 zł. Do tego zawias wielowahaczowy gdzie najczęściej pada ten górny ( ok. 350 zł TRW ). Zawias trzeba robić średnio co 30 tys km. Diesel Alfy 115 KM jest jednym z najlepszych jednostek napędowych ( stosowany także w fiacie stilo itp. ) zaraz po TDI VW na pompie moim zdaniem.
Ogólnie polecam taką Alfę ale dla kogoś kto nie będzie oszczędzał na częściach.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 23.04.2011, 20:37

Jedno z najbardziej awaryjnych i kosztowniejszych w utrzymaniu aut na rynku.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 23.04.2011, 20:42
flamengista napisał(a):Wyświetl post
miałeś czy słyszałeś?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 23.04.2011, 22:35
adam, dzięki za opinię.

zwrócę uwagę na Alfy w dieselku 115 KM
Odpowiedz cytując
WiselkaMLP
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 23.04.2011, 22:45
Jakieś opinie o Cordobie III ? Użytkuje ktoś na forum na codzień ?

Era diesli sie kończy o ile już nie skończyła dla zwykłych użytkowników. Można zrozumieć legendrane 1.9 TDI VP 90KM, bo to jeździ i jeździć będzie i mimo cen ropy można zaoszczędzić na niskim spalaniu, tak samo SDI czy 1.9 D... ale to co teraz jest produkowane to woła o pomste do nieba. Te Comone Raily i filtry DPF, które są nie do naprawy i najczęściej nawet nie do przedmuchania...
Wtryski to jest wogóle umowna część wrażliwa na niepewną ropę, którą możesz wlać na każdej sieciowej stacji nawet !! Elektronika... przekombinowana od 2006 roku w każdym nowszym aucie.
Zawsze chciałem mieć diesla, ale musiał bedę zostać przy wolnossącej benzynie na LPG
Ostatnio edytowane przez WiselkaMLP : 23.04.2011 o godz. 22:54.
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Powodem były skargi młodych kibiców cracovii o prowokacje tych malowidel
cracovia 1906 krakow napisał(a):
Kogo obchodzi ile on chodzi jak mu sie nie podobaja bluzgi na wisłe to nam tacy nie sa potrzebni.
Odpowiedz cytując
Konfliktowy
Member

Stary 23.04.2011, 22:58
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Co znaczy jedno z najbardziej awaryjnych? Psuje się co 10 km?
Prawdą jest natomiast, że niektóre części samochodu zużywają się nieco szybciej niż w innych samochodach (np wahacze) i prawdą jest też, że nie wszystko w tym samochodzie jest udane( automat selespeed i silniki T.Spark).
Od siebie mogę powiedzieć ze 1.9 JTD (115KM) to naprawdę dobry motor. Jak komuś auto ma służyć do przysłowiowego "tyrania" to będzie sie psuła tak samo jak Ford, czy inny Japończyk.
Odpowiedz cytując
daroo83
Member

Od: 08.2006

Stary 24.04.2011, 07:15
Alfa to nie jest najbardziej awaryjny samochód na rynku. Ktoś puścił taką bajkę a reszta za przeproszenie głupków powtarza. Sam posiadam AR 156 1.6 TS i jestem nią zachwycony. Prawdziwe auto z charakterem. Dźwięk silnika w którym można się zakochać Oczywiście jak ktoś nie umie użytkować należycie samochodu to każdy będzie dla niego najbardziej awaryjny. Ja polecam jeszcze raz Alfę.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 24.04.2011, 11:41
WiselkaMLP napisał(a):Wyświetl post
Jakieś opinie o Cordobie III ? Użytkuje ktoś na forum na codzień ?

Era diesli sie kończy o ile już nie skończyła dla zwykłych użytkowników. Można zrozumieć legendrane 1.9 TDI VP 90KM, bo to jeździ i jeździć będzie i mimo cen ropy można zaoszczędzić na niskim spalaniu, tak samo SDI czy 1.9 D... ale to co teraz jest produkowane to woła o pomste do nieba. Te Comone Raily i filtry DPF, które są nie do naprawy i najczęściej nawet nie do przedmuchania...
Wtryski to jest wogóle umowna część wrażliwa na niepewną ropę, którą możesz wlać na każdej sieciowej stacji nawet !! Elektronika... przekombinowana od 2006 roku w każdym nowszym aucie.
Zawsze chciałem mieć diesla, ale musiał bedę zostać przy wolnossącej benzynie na LPG
pozwolę się z kolegą nie zgodzic.owszem te diesle to już nie to samo co kiedys w "beczkach"-półtora mln km i dopiero remont,ale tak samo zaczyna byc z benzynkami.ekologia,zmniejszenie kosztów produkcji (niekoniecznie końcowej ceny samochodu),wymogi bezpieczeństwa itd powodują,ze wszystko jest już mniej trwałe i bardziej awaryjne.nowoczesne beznzyny są tak samo wrażliwe na jakośc paliwa jak i nowoczesne diesle,turbiny można tak samo skonczyc w jednych i drugich,a dwumasówki zaczeto stosować też w benzynach.poczekajmy jeszcze ze dwa ,trzy lata i przekonamy się ile będą warte np skodowsko-volswagenowskie motorki TSI.na razie wydają sie być rewelacja,choć jeśli porównamy np zuzyciee paliwa to silnik diesla o podobnych parametrach w dalszym ciagu jest o te 30% oszczędniejszy,a to oznacza,że każde 100 km kosztuje ok 12-13 zl mniej.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 24.04.2011, 12:19
Wtrącając się do dyskusji o Alfie powiem tyle, że jak w przypadku każdego używanego auta i tu można trafić na minę. Jak już ktoś wspominał, problemy bywają z silnikami TwinSpark są dość drogie w naprawach i wymagają interwencji specjalistów. Problemy nastręczają też skrzynie Selespeed oraz dość nietrwałe zawieszenie, jak na nasze drogi. Jeśli zaś chodzi o diesle (common rail, to właśnie wynalazek Fiata), to są one bardzo dobre, zarówno jeśli chodzi o sam silnik, jak i osprzęt. Warto dodać, że silnik 1.9 JTD stosuje też Opel (CDTi) i SAAB (TiD) i pod względem bezawaryjności jest to jednostka o wiele lepsza niż ta 3.0 (V6 CDTi / TiD) opracowana przez Isuzu. Co do subiektywnych odczuć, to Alfy bardzo przyjemnie się prowadzą, a z zainstalowanym systemem Bose także świetnie grają, warto takiej poszukać.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 24.04.2011, 15:18
picasso napisał(a):Wyświetl post
pozwolę się z kolegą nie zgodzic.owszem te diesle to już nie to samo co kiedys w "beczkach"-półtora mln km i dopiero remont,ale tak samo zaczyna byc z benzynkami.ekologia,zmniejszenie kosztów produkcji (niekoniecznie końcowej ceny samochodu),wymogi bezpieczeństwa itd powodują,ze wszystko jest już mniej trwałe i bardziej awaryjne.nowoczesne beznzyny są tak samo wrażliwe na jakośc paliwa jak i nowoczesne diesle,turbiny można tak samo skonczyc w jednych i drugich,a dwumasówki zaczeto stosować też w benzynach.poczekajmy jeszcze ze dwa ,trzy lata i przekonamy się ile będą warte np skodowsko-volswagenowskie motorki TSI.na razie wydają sie być rewelacja,choć jeśli porównamy np zuzyciee paliwa to silnik diesla o podobnych parametrach w dalszym ciagu jest o te 30% oszczędniejszy,a to oznacza,że każde 100 km kosztuje ok 12-13 zl mniej.
Według mnie dużo Polaków kupuje diesla za namową znajomych/kolegów, którzy właśnie głoszą wszem i wobec opinie, że diesel jest oszczędny i tani w eksploatacji. Owszem diesel jest oszczędniejszy i tańszy w eksploatacji ale dla Niemca, który wyjeżdża ze swojego miasteczka ( 10 km ) i później wali autobanem 50 km w jedną stronę do pracy na dobrej jakości paliwie. On się nie martwi, że wyjeżdżając ze stacji auto mu się zatrzyma z błędem na desce rozdzielczej, że za chwile będzie go musiała ściągać do domu laweta za pół pensji miesięcznej czy wreszcie, że będzie musiał wymieniać kosztowne sprzęgło od ciągłego stania i ruszania w korku, dwumasówki i filtra DPF, który się zaleje i nie wypali przed końcem trasy. Jazda dieslem po takim Krakowie gdzie ruszasz i od razu hamujesz bo jest korek, przejeżdżasz odcinek maks 10 km z 500 m odstępami między światłami - to po prostu zabójstwo techniczne dla diesla.W dodatku 90 % takiej trasy pewnie pokonasz na niedogrzanym silniku, bo diesle grzeją się bardzo wolno. I nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Do miasta tylko benzyna z gazem.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 24.04.2011, 16:15
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
... za chwile będzie go musiała ściągać do domu laweta za pół pensji miesięcznej czy wreszcie, że
A wystarczy wykupić Assistance za 1/25 miesięcznej pensji ;-) Obowiązuje przez cały rok, na terenie całej Europy, a kosztuje jedynie 100 zł rocznie. W Warcie.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 24.04.2011, 16:22
A wystarczy wykupić Assistance za 1/25 miesięcznej pensji ;-) Obowiązuje przez cały rok, na terenie całej Europy, a kosztuje jedynie 100 zł rocznie. W Warcie.
to zależy od samochodu bo dla mojej astry kosztuje np. 250 zł/rok. Być może dlatego, że to cabriolet.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 24.04.2011, 17:08
to zależy od samochodu bo dla mojej astry kosztuje np. 250 zł/rok. Być może dlatego, że to cabriolet.
Hm.. też w Warcie? Na stronie tej firmy nie znalazłem informacji, że cena różni się w zależności, jaki pojazd ubezpieczamy.

W każdym bądź razie opłaca się wykupić na rok Assistance za stówkę, czy dwie, bo przejazd lawetą z Ronda Mogilskiego na Czyżyny potrafi kosztować złotych trzysta
Odpowiedz cytując
Piotrek87
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 24.04.2011, 18:19
Siwy a przypadkiem komunikacja zbiorowa nie lepsza od własnego autaw pewnej dyskusji kiedyś dałbyś się pociąć, że tramwaje, autobusy, busy i pociągi są lepsze od aut bo ekologiczne, oszczędniejsze, lepsze itp,więc po co Ty się za autami rozglądasz?Mnie zjechałeś równo, że broniłem jazdy autem a teraz widzę alfy romeo i w ogóle auta jaka zmiana, karta kkm na wszystkie linie powinna Ci wystarczyć a nie samochody xD xD
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 24.04.2011, 19:03
Piotrek87 napisał(a):Wyświetl post
Siwy a przypadkiem komunikacja zbiorowa nie lepsza od własnego autaw pewnej dyskusji kiedyś dałbyś się pociąć, że tramwaje, autobusy, busy i pociągi są lepsze od aut bo ekologiczne, oszczędniejsze, lepsze itp,więc po co Ty się za autami rozglądasz?Mnie zjechałeś równo, że broniłem jazdy autem a teraz widzę alfy romeo i w ogóle auta jaka zmiana, karta kkm na wszystkie linie powinna Ci wystarczyć a nie samochody xD xD
Twoje poglądy na temat komunikacji zbiorowej są mi dobrze znane. Są - delikatnie mówiąc - kontrowersyjne. Pamiętaj, że korzystanie z KM nie wyklucza posiadania własnego auta.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 24.04.2011, 19:13
Mnie do diesla nie namawiał żaden kolega ani tym bardziej nie patrzę co robią z autami w Niemcowni.

Jeżdżę sobie głównie po mieście, stoję czasami w korkach, czasami pojadę na wycieczkę 2000 km i ani nie martwię się dwumasą bo jej nie mam, ani DPF-em bo też go nie mam, a średnie spalenie po mieście 6.5 litra i nikt nawet po pijaku mnie nie namówi na benzynę po tym jak kumple zostawiali po 3 tys. zł w serwisie jeżdżąc "bezawaryjnymi benzyniakami"

Wesołych Świąt
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 24.04.2011, 19:44
Według mnie dużo Polaków kupuje diesla za namową znajomych/kolegów, którzy właśnie głoszą wszem i wobec opinie, że diesel jest oszczędny i tani w eksploatacji. Owszem diesel jest oszczędniejszy i tańszy w eksploatacji ale dla Niemca, który wyjeżdża ze swojego miasteczka ( 10 km ) i później wali autobanem 50 km w jedną stronę do pracy na dobrej jakości paliwie. On się nie martwi, że wyjeżdżając ze stacji auto mu się zatrzyma z błędem na desce rozdzielczej, że za chwile będzie go musiała ściągać do domu laweta za pół pensji miesięcznej czy wreszcie, że będzie musiał wymieniać kosztowne sprzęgło od ciągłego stania i ruszania w korku, dwumasówki i filtra DPF, który się zaleje i nie wypali przed końcem trasy. Jazda dieslem po takim Krakowie gdzie ruszasz i od razu hamujesz bo jest korek, przejeżdżasz odcinek maks 10 km z 500 m odstępami między światłami - to po prostu zabójstwo techniczne dla diesla.W dodatku 90 % takiej trasy pewnie pokonasz na niedogrzanym silniku, bo diesle grzeją się bardzo wolno. I nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Do miasta tylko benzyna z gazem.
ale wydaje mi się,ze porównujesz nowoczesne diesle do nieco starszych benzynek.o tym co współczesne benzyny sa warte przekonamy się za parę lat.teraz też już do tych benzyniaków zaczynaja montowac dwumasy (czyli nnie rózni się w tym przypadku niczym od diesla) też jest turbinka (więc szansa na awarię jest taka sama).jedynie DPF faktycznie jest problemem i dla jego bezawaryjnego funkcjonowania potrzebne sa dłuższe przebiegi,bo miasto go może zatkać.ja w swoim zyciu na prawdę sporo jeżdże.na "liczniku" mam już ok 1,4mln km,wiekszośc dieslami i uwierz mi nigdy nie potrzebowałem lawety,a jedyny przypadek gdy musiaem skorzystać w trasie z pomocy warsztatu dotyczył właśnie benzyny i związany był z elektroniką.konkretnie moduł od zaplonu czyli coś czego w dieslach nie ma.odnoszę wrażenie,ze wszystkie współczesne samochody do przebiegu ok 300 tyś km sprawują się w miare bezawaryjnie a później zdarzają sie mnei lub bardzie poważne usterki i to bez względu na to co lejesz do baku.
a wolne grzanie się diesla wynika po prostu z większej sprawności tego typu silników.czyli inaczej mówiąc więcej wytworzonej energii jest zużywane na jazdę,a mniej ucieka w postaci ciepla.min dlatego w benzynach łatwiej i szybciej ogrzać zima wnetrze auta niż w dieslu.
Ostatnio edytowane przez picasso : 24.04.2011 o godz. 19:49.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 24.04.2011, 19:59
Opinia o Alfie Romeo nie bierze się z powietrza. Znajomy jeździł Alfą Romeo 146 i po 10 miesiącach sprzedał i kupił używanego Civica. Jak sam mówi, że różnica jest ogromna. To nie są raczej slogany wyssane z palca. Wiadomo, jak się trafi szczęśliwy egzemplarz to pojeździ ale to raczej rzadkość.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 24.04.2011, 20:10
_ukoL napisał(a):Wyświetl post
Opinia o Alfie Romeo nie bierze się z powietrza. Znajomy jeździł Alfą Romeo 146 i po 10 miesiącach sprzedał i kupił używanego Civica. Jak sam mówi, że różnica jest ogromna. To nie są raczej slogany wyssane z palca. Wiadomo, jak się trafi szczęśliwy egzemplarz to pojeździ ale to raczej rzadkość.
wszystko zależy przede wszystkim od motoru 1.9 JTD nie stanowi problemu bez wzgledu na to czy był w alfie czy innym fiacie.nie mam natomiast pojecia co z zawieszeniem,ale tu też bardziej winiłbym drogi po jakich poruszaja sie samochody niż sama konstrukcje zawiechy.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów