The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.03.2011, 14:37
Cytat:
chociażby wtedy gdy graliśmy z Shalke 04 (przypomne ze wtedy Legia tez ladnie grala w Pucharach)
Takie gadanie. A teraz jak Amica wyszla z grupy z Juve i ManC to co gorsze wyniki jak tamte nasze?
Moim zdaniem teraz w pucharach pokazujemy tyle samo co te kilka lat temu tyle ze nasze miejsce zajela Amica. My mielismy niefarta trafiajac ciagle na Reale, Barcelony czy inne Intery ale ze sredniakami europejskimi powalczylismy jak rowny z rownym- Real Saragossa, Parma, Schalke, Lazio, Panathinaikos i to samo Polska reprezentuje w tych czasach. Amica ograła ManC, dobre mecze z Juve, pykneli Salsburg, Austrie Wieden, Feyenoord, powalczyli z Braga, my w 2008 powalczylismy z Tottenhamem, zwyciestwo 1 w historii z Barca. Wiec ja wcale nie uwazam ze kiedys bylo o niebo lepiej. Tyle ze teraz pilka ogolnie poszla do przodu i juz sie IWsly nie boi zaden Karabach czy Tallin a my myslimy ze jestesmy lepsi od nich i oni wygrywaja z nami bo ich lekcewazymy. Oczywiscie poziom gry Wisly spadl ale reszty ligi sie podniosl. Juz nie ma polamatorskich druzyn. Taki Bytom, Piast Gliwice, Arka- oni sa naprawde grozni u siebie. Na wyjazdach wiadomo raczej dostaja becki ale u siebie niesieni dopingiem swoich kibicow graja przyzwoicie z kazdym zespolem z czolowki ligi.
Podsumowujac:
1. Poziom ligi sie wyrownal czyli podniosl sie bo juz nie mamy w lidze frajerow do bicia
2. Poziom WIsly sie obnizyl
3. Nadal w Europie Polska prezentuje sie tak jak sie prezentowala powiedzmy w latach 2000-2005- patrz wystepy Amiki, patrz WIsla z Tottenhamem.

Problem w tym ze juz w lidze nikt nie wygrywa z latwoscia 3:0 czy 5:0 i Wy wnioskujecie ze liga jest slabsza. Mozna obejrzec kilka meczow w kolejce i wcale sie nie chce rzygac, oczywiscie daleko nam do najlepszych lig ale chyba nie w tych kategoriach oceniamy

EDIT
I kwestia pewnie najwazniejsza. Co tu w ogole porownywac lata wczesnieje. Kiedys w tej lidze nie bylo meczow tylko teatr. Amica sobie kupowala PP i grala dizeki temu w Europie. GKS Katowice tez w jednym sezonie pamietam ze kupil sobie miejsce na podium zeby pozniej odpasc z jakimis frajerami. Szczakowianka kupila awans czy utrzymanie (juz nie pamietam) wiec co tu sie oszukiwac. Wtedy zamiast kase pompowac w klub to sie pompowalo w korupcje. Teraz to wszystko wyglada normalniej. Podnosi sie infrastruktura, kupuje sie pilkarzy ciekawych z zachodu itd
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 21.03.2011 o godz. 14:43.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 21.03.2011, 14:46
Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
Ale Legię Schalkę odprawiło z kwitkiem tuż przed tym jak my ich rozjechaliśmy.
Ale odprawiło po ciekawym i emocjonującym 2-3 w Warszawie i nieosiągalnym dziś i beztroskim 0-0 w Gelsen. Nie mówiąc już o poprzedniej rundzie i gładkim 4-1 w Warszawie i 3-1 w Holandii z Utrechtem np. z Kuytem w składzie.

Może to nie powala na kolana (w sumie to nawet na tle historii Legii w pucharach wygląda bardzo mizernie), ale patrząc z dzisiejszej perspektywy to wyniki dla Legii zupełnie nieosiągalne.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 21.03.2011, 14:54
Dobrze o tym pamiętać. Wtedy Wisła miała pakę, ale reszta ligi była typowo rodzima. Czyli "przeciwnik postawił wysoko poprzeczkę" czyt. nikt przy zdrowych zmysłach nie miał zamiaru próbować jej przeskakiwać (0-0), albo "to był mecz walki" czyt. żadna z drużyn nie wymieniła przez 90min trzech celnych podań (0-0). Na ile kolejek przed końcem byliśmy mistrzem? 5?

Nie mówiąc o tym że "sędziowie" kręcili wiec nikomu nie zależało. Tak zresztą jest do dzisiaj. Dlatego jak przyjdzie zagrać zwykły mecz z grającym przeciwnikiem, choćby był słabszy potencjalnie, to są problemy.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 21.03.2011, 15:12
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post

Problem w tym ze juz w lidze nikt nie wygrywa z latwoscia 3:0 czy 5:0 i Wy wnioskujecie ze liga jest slabsza. Mozna obejrzec kilka meczow w kolejce i wcale sie nie chce rzygac, oczywiscie daleko nam do najlepszych lig ale chyba nie w tych kategoriach oceniamy
Tak szczerze ? Oglądasz mecz np Polonii ( obojętne której) z powiedzmy Widzewem i nie chce Ci się rzygać? Wczorajszy mecz GKS-Legia, nasz z PB ?
Nie licząc meczów Wisły do których co oczywiste mam inne podejście i o nich tu nie mówię, oglądając 9 na 10 innych meczów ligowych zastanawiam się siedząc przed TV co ja tu robię?
Zmieniła się zdecydowanie na korzyść otoczka. Są stadiony, kibice nawet w takim Bełchatowie coś tam mruczą. Swoje robi profesjonalna relacja C+ i kreowanie na siłę atrakcji widowiska. Gdyby to wszystko odjąć za pomocą magicznej różdżki to wierz mi, że tęsknilibyśmy za starymi czasami.
ps. ktoś wspomniał o ustawianych wynikach. A czy ktoś wierzy w to, że aktualnie wszystko jest ok? Jeżeli tak to zazdroszczę wiary w uczciwość ludzką.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 21.03.2011, 15:40
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Tak szczerze ? Oglądasz mecz np Polonii ( obojętne której) z powiedzmy Widzewem i nie chce Ci się rzygać?
Myślę,że tutaj nie dojdziecie do konsensusu,jest to kwestia wrażliwości.

Dzięki otoczce ligę da się oglądać. Sama w sobie jest niestrawna.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 21.03.2011, 15:47
Liga zawsze bedzie traktowana " w miare dobrze " bo to nasza liga a nie jakas serie a, a to ze z roku na rok nasza liga przypomina mecze miedzy kulawymi a niedowidzacymi to juz inna bajka.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 21.03.2011, 16:21
Z ligą jest jak z nieudanym dzieckiem. Każdy widzi jakie jest ale co mają rodzice zrobić? Kochają to dziecko!

Mam pełną świadomość co oglądam aleeee .... nie mogłem się doczekać startu ligi na wiosnę. Niech sobie gdzieś grają Barcelony i inne Arsenale ale co nasze to nasze No i mimo wszystko atmosfera na stadionie robi swoje. Mogą sobie chłopaki nawet robić krzywdę przy zwodach ale nawet Łobo ze swoim jedynym udanym zwodem bardziej mnie nakręca niż Messi z całą serią tychże
Ostatnio edytowane przez rafkur : 21.03.2011 o godz. 16:25.
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 21.03.2011, 16:44
Hehehe też tak mam. Ja najbardziej oprócz meczów Wisły lubię oglądać mecze czołówki, wtedy zawsze jest radocha jak się co chwile ktoś wykłada Bo oglądanie zespołów środka i dołu tabeli grających ze sobą jest faktycznie ciężkie do strawienia...
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 21.03.2011, 16:50
fenomenu tej ligi nikt nie pojmie.

mi jakos nie podchodzi oglądanie śląskich drużyn a reszta zawsze ujdzie.
Tu Cracovia przegra, tu Legia, tu Śląsk wygra a Lech zremisuje. Ligi nie przewidzi nikt

a nie, Miedziowi z Lubina sa jakos mało medialni i w ogole ciężcy do oglądania.
Po za tym na poczatku rundy jakies 40 nowych niewolnikow wiec tez ich trzeba zobaczyć.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 21.03.2011, 17:26
Tak szczerze ? Oglądasz mecz np Polonii ( obojętne której) z powiedzmy Widzewem i nie chce Ci się rzygać?
Oglądnij sobie np. mecz Tereka Grozny z Amkarem Perm, ciekawe jak wtedy ocenisz poziom ligi rosyjskiej. Albo Sevastopol vs Obolon, również byłby hit cudny dla oka, tak samo jak mecz np. Panioniousu z Egrotelis.

No ale rozumiem, że liga grecka, rosyjska czy ukraińska to - za przeproszeniem - gówna niewarte uwagi?
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 21.03.2011, 17:56
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Oglądnij sobie np. mecz Tereka Grozny z Amkarem Perm, ciekawe jak wtedy ocenisz poziom ligi rosyjskiej. Albo Sevastopol vs Obolon, również byłby hit cudny dla oka, tak samo jak mecz np. Panioniousu z Egrotelis.

No ale rozumiem, że liga grecka, rosyjska czy ukraińska to - za przeproszeniem - gówna niewarte uwagi?

Wyłączając parę "eksportowych" drużyn z wymienionych przez ciebie lig - tak - to jest "gówno nie warte uwagi". To, że nam odjechali niczego nie zmienia. Dalej jest to jak nazwałeś "gówno nie warte uwagi". Zresztą co to ma do oceny czy nasza liga staje się mocniejsza czy słabsza? Ja i część osób twierdzi, że tak staje się słabsza. Część, że wręcz przeciwnie. Interesuje mnie tu porównanie na krajowym podwórku a nie w relacjach z innymi ligami. Co ma do tego jakiś zapyziały klub kojarzący mi się tylko z nazwą lichego piwa? Albo ta przysłowiowa Kavala? Wybacz, nie śledzę ligi np. ukraińskiej i nie interesuje mnie ona tak samo jak nie interesują mnie powiedzmy kobiety z wąsami.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 21.03.2011 o godz. 18:04.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 21.03.2011, 18:23
Moim zdaniem Legia zagrała w tej rundzie 1 (słownie jeden) dobry mecz. Derbowy z Polonią Warszawa. Po tym spotkaniu niektórzy ewidentnie zbyt szybko zaczęli stawiać Legię jako kandydata do tytułu mistrzowskiego. Na czele tej grupy stanął Maciej "Liga będzie ciekawsza" Skorża, który swoimi wypowiedziami napompował balon do granic możliwości. No i balonik pękł. Legia gra tak samo jak w poprzedniej rundzie. Momentami lepiej momentami gorzej. Chociaż patrząc na potencjał piłkarski ustawiłbym ich na równi z nami. A to, że zawodnicy w 70 minucie meczu padają jak muchy to już kompromitacja.
Odpowiedz cytując
masterlag
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 21.03.2011, 18:53
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem Legia zagrała w tej rundzie 1 (słownie jeden) dobry mecz. Derbowy z Polonią Warszawa. Po tym spotkaniu niektórzy ewidentnie zbyt szybko zaczęli stawiać Legię jako kandydata do tytułu mistrzowskiego. Na czele tej grupy stanął Maciej "Liga będzie ciekawsza" Skorża, który swoimi wypowiedziami napompował balon do granic możliwości. No i balonik pękł. Legia gra tak samo jak w poprzedniej rundzie. Momentami lepiej momentami gorzej. Chociaż patrząc na potencjał piłkarski ustawiłbym ich na równi z nami. A to, że zawodnicy w 70 minucie meczu padają jak muchy to już kompromitacja.
Może i tak, ale bramką wygrali jedną- samobójczą. Gdyby w Poloni zamiast Sadloka[?] grał tam ktoś bardziej doświadczony, uważniejszy, spokojniejszy [w interwencjach] to by te piłkę być może nawet wybił (coś jak Cannavaro)

Niby ta liga bardziej wyrównana, ale szkoda, że równa w dół. Jak się tak obiektywnie spojrzy to na Mistrza nikt nie zasługuje. Bo i my przy tych zwycięstwach nieraz mamy farta (oczywiście szczęściu trzeba dopomóc itd, ale nie o tym teraz).
Krakowska Wiślaczka!
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 21.03.2011, 19:43
Wyłączając parę "eksportowych" drużyn z wymienionych przez ciebie lig - tak - to jest "gówno nie warte uwagi". To, że nam odjechali niczego nie zmienia. Dalej jest to jak nazwałeś "gówno nie warte uwagi". Zresztą co to ma do oceny czy nasza liga staje się mocniejsza czy słabsza? Ja i część osób twierdzi, że tak staje się słabsza. Część, że wręcz przeciwnie. Interesuje mnie tu porównanie na krajowym podwórku a nie w relacjach z innymi ligami. Co ma do tego jakiś zapyziały klub kojarzący mi się tylko z nazwą lichego piwa? Albo ta przysłowiowa Kavala? Wybacz, nie śledzę ligi np. ukraińskiej i nie interesuje mnie ona tak samo jak nie interesują mnie powiedzmy kobiety z wąsami.
Więc skoro średniacy lig w granicach 6-8 w Europie, jak przyznałeś, są "gówno nie warte uwagi", to czego się spodziewasz po meczu Polonii z Widzewem? I pytam, czego się spodziewasz po całej lidze polskiej w takim razie? Czego oczekujesz?

Ligi od 5 wzwyż są połączeniem OLBRZYMICH, aktualnie dla nas nieosiągalnych środków finansowych, z profesjonalizmem w każdym calu w innych futbolowych poddziedzinach. Więc jeśli oczekujesz, że mamy równać do tych lig, już w punkcie pierwszym jest to bezsensem. Popatrz na taką ligę holenderską, tam praca w klubach jest na super poziomie światowym, ale nie ma kasy i są gdzieś 8-10 ligą w Europie.

Stąd pytam, po co w ogóle są Twoje wywody na temat poziomu naszej ligi, skoro nawet gdybyśmy mieli ligę na poziomie 6-8 w Europie dalej byś twierdził, że jest "gówno warta uwagi"? Jest to bezcelowe gadanie, bo nasz kraj gospodarczo nie jest gotowy do tego, aby rywalizować w futbolu z Francją czy Niemcami i mieć futbol na ich poziomie - to jest sport, na który idą miliardowe nakłady, olbrzymie nakłady pracy i tutaj nie tylko chęci, a nawet praca i wiedza decydują o sukcesie.

Jesteśmy aktualnie w stanie znaleźć się w następnych 10-15 latach w rejonach Rosji, Ukrainy czy Portugalii, ale nie wyżej. Więc przyzwyczaj się, że oglądając mecze średniaków ligowych - jak to mówisz - "chce się rzygać", bo nawet przy ogromnym postępie naszej ligi wiele lepiej "dla oka" nie będzie. Będzie zapewne podobnie, jak przy okazji meczów Amkara z Terekiem, czy Połtawy z Metallurgiem.

masterlag napisał(a):Wyświetl post
Niby ta liga bardziej wyrównana, ale szkoda, że równa w dół.
Moim zdaniem, to "szkoda" to za dużo powiedziane. Nie patrzycie w ogóle na to z drugiej, bardziej "optymistycznej" strony, że środek jednak robi postęp. A co to oznacza?

Że skoro robią postęp, to jest szansa, że utrzymają tą rosnącą tendencję rozwoju i przyjdzie taki moment, w którym władający Śląskiem, Lechią, Jagiellonią itd. zobaczą, że mistrzostwa i puchary nie są już zarezerwowane dla dwóch, góra trzech ekip. I jeśli utrzymają to tempo rozwoju, będą regularnie wzmacniać skład, a Lech, Legia czy Wisła dalej będą stać w miejscu czy się cofać, to właśnie takie kluby jak Śląsk czy Lechia staną się ligową czołówką. A jeśli raz, drugi, trzeci Wiśle, Lechowi czy Legii uciekną finanse związane z grą w pucharach, czy generalnie sama ta perspektywa gry z rywalami zza granicy, to będą wręcz zmuszone nawet gonić te kluby, które jeszcze nie dawno były środkiem tabeli.

Krótko mówiąc ta "grupa pościgowa" może nakręcać "starą czołówkę" i odwrotnie. Może być tak jak ze stadionami, gdzie miasta wzajemnie do siebie równają i tak jak np. się okażę, że Legia inwestując w akademię futbolową zacznie stawać się kuźnią talentów i zarabiać na tym kasę, to reszta będzie z pewnością brać od niej wzorce, przykład i zwróci na to uwagę. Chociaż to tylko przykład, czy tak będzie, zobaczymy. Wisła, Legia czy teraz Lech nie rozwijały się w zadowalającym tempie, bo nie miał im kto deptać po piętach i odbierać to, co już osiągają bez trudu - pierwsza trójka w lidze, Puchar Polski itd.

Piłkarze nie mieli motywacji do gry w naszej lidze, bo grając na pół gwizdka trzymali się czołówki i zdobywali punkty, tą postawę głównie było widać teraz w Lechu. Wisła natomiast doszła do punktu w którym była za mocna na ligę, ale za słaba na puchary i trudno było w tej sytuacji o kolejny "pucharowy" progres, bo to już się wiąże z lepszymi grajkami zza granicy, a Ci nie chcą iść do słabej ligi i koło się zamyka. A w futbolu stojąc w miejscu w praktyce się tylko cofa w rozwoju.

A na podkręcanie rozwoju bez naturalnego parcia ze środka/dołu tabeli nie ma u nas środków finansowych w Poznaniu czy Krakowie - bo to już wiążę się z przepłacaniem za dobrych piłkarzy spoza Polski, gdyż tylko kasa może przyciągnąć takowych bez perspektywy gry w wyrównanej, niezłej lidze. Oczywiście pozytywne skutki wtedy są widoczne wcześniej, tak jak w Rosji czy na Ukrainie.

Dlatego uważam, że niesłusznie nie docenia się tego, że środek ligi równa do czołówki, nawet jeśli ta czołówka lekko pojechała w dół (chociaż przypadek Lecha i ich pucharowych wyników nie do końca musi o tym świadczyć). Oczywiście jest druga strona medalu, że Śląsk czy Lechia zachłysną się tym, co mają i dołączą do grona ekip czołówki pogrążonych w stagnacji. Ale nie wierzę, że przy takim potencjale (głównie związanym ze stadionami) Jaga, Śląsk i Lechia poprzestaną na dotychczasowych osiągnięciach.

A jak będzie, zobaczymy.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 21.03.2011 o godz. 20:10.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 21.03.2011, 20:07
Jasne ze na czesci meczow dalej sie czlowiek nudzi ale jest juz kilka klubow ktorych mecze oglada sie z ciekawoscia i czesc tych meczow jest dobrych- w sumie nie wiem czy to za sprawa sportowa czy calej tej otoczki. Ale mi sie niezle oglada mecze Lechii, Slaska, Jagi, Amici i Legii (o Wisle nie wspominam). Czesc meczow tych druzyn jest tez slaba ale to normalne. Fajnie oglada sie przedewszystkim mecze bezposrednie miedzy klubami ktore wymienilem wyzej.W tamtym sezonie to pamietam ze ciezko sie ogladalo mecze naszych zgod, teraz te druzyny cos soba prezentuja, maja jakies "gwiazdy", pilkarzy ktorzy ciagna gre zespolu i reszta zespolu tez probuje cos grac a nie kopac pilke na oslep
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 21.03.2011, 20:21
Panie rw88 - przeczytaj pan mój pierwszy post na temat poziomu ligi kiedyś i dzisiaj - przeczytaj swoją odpowiedź i wtedy będziesz wiedział skąd moje wywody. Pierwotnie nie czując, żadnej potrzeby rozwijania swojej myśli, niejako zostałem wywołany do tablicy.
Piszę to w zasadzie odpowiadając na zarzut bezsensownego nabijania postów ( z czym się generalnie zgadzam). Tak na marginesie na jeden post zużywasz więcej znaków niż ja na wcześniejsze pięć .

Ostatni raz piszę: twierdzę tylko i wyłącznie, że aktualnie poziom ligi się wyrównał ale zdecydowanie w dół i tyle. Bez żadnych odwołań do kryzysu światowego, innych lig itp.

Ze swojej strony kończę wynurzenia na temat obniżenia/wzrostu poziomu naszej ligi. Nie przekonamy się nawzajem i nie ma sensu tworzyć więcej spamu.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 21.03.2011, 22:29
Ja odnośnie poziomu powiem tak.

Pod względem walki, wybiegania i dyscypliny taktycznej jest pewien postęp. Przy czym ten postęp wynika z faktu, że trenerzy pojęli ograniczenia wynikające z materiału ludzkiego, którym dysponują. Czyli: zagęszczają środek pola, bojąc się słusznie gry swoich obrońców i napastników. Niech więc kopią się po czołach w środku, a bramki padną po błędach przeciwnika i stałych fragmentach gry.

Pod względem umiejętności poszczególnych piłkarzy jest dramatyczny regres. Murawy na większości stadionów równe jak stół, a większość ligowców nie umie przyjąć piłki, zagrać na 1-2 kontakty, celnie zagrać crossa czy dośrodkować, ani strzelić z dystansu. Powiem szczerze, że byłem zaskoczony pierwszą bramką dla Bytomia. Zaskoczony, że wpadło - choć to była setka i w każdej solidnej lidze to musiało się skończyć bramką. A u nas zachowanie Polonisty zasługiwało na pochwałę. Bo zrobił, co do niego należało.

Ogólny bilans wypada więc niekorzystnie. Bo taktyka i wybieganie to absolutny standard europejski. W przypadku umiejętności technicznych i wyprzedzają nas już Azerowie i Gruzini (są słabsi kondycyjnie, ale i to się zmienia).

No i popatrzmy się na obecne rozgrywki. Przecież nie ma żadnej drużyny, na którą można patrzeć z przyjemnością i bez wstydu delegować ją do europejskich pucharów. Na pewno nie jest nią Wisła Maaskanta, która nie ma obrony i ataku, nie ma też stylu. A przecież pozostałe zespoły są jeszcze gorsze. Zgadzam się z Białą Gwiazdą - szykuje się nam wyjątkowo słaby Mistrz Polski, kimkolwiek on będzie.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 21.03.2011, 23:16
Panie rw88 - przeczytaj pan mój pierwszy post na temat poziomu ligi kiedyś i dzisiaj - przeczytaj swoją odpowiedź i wtedy będziesz wiedział skąd moje wywody. Pierwotnie nie czując, żadnej potrzeby rozwijania swojej myśli, niejako zostałem wywołany do tablicy.
Piszę to w zasadzie odpowiadając na zarzut bezsensownego nabijania postów ( z czym się generalnie zgadzam). Tak na marginesie na jeden post zużywasz więcej znaków niż ja na wcześniejsze pięć .

Ostatni raz piszę: twierdzę tylko i wyłącznie, że aktualnie poziom ligi się wyrównał ale zdecydowanie w dół i tyle. Bez żadnych odwołań do kryzysu światowego, innych lig itp.

Ze swojej strony kończę wynurzenia na temat obniżenia/wzrostu poziomu naszej ligi. Nie przekonamy się nawzajem i nie ma sensu tworzyć więcej spamu.
W sumie to masz rację. Szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi na to, że to znów Tobie odpisuje

Flamengista, ale to o czym piszesz też jest kwestią indywidualnego punktu widzenia na całą tą sprawę. Bo punkt widzenia może być też taki, że ze względu na to, iż jest więcej walki, wybiegania, dyscypliny taktycznej, trudniej jest o demonstrację indywidualnego wyszkolenia technicznego. I tak nawet o przyjęcie piłki jest ciężej, gdy od razu przy Tobie jest przeciwnik. To akurat jest fakt, że dawniej miejsca na boisku na połowie rywala było więcej, więc i łatwiej było o bardziej finezyjny sposób rozgrywania akcji.

Mi się wydaje, że samo wyszkolenie techniczne nie jest na gorszym poziomie, niż kilka lat temu. Po prostu my w tym względzie stoimy, a świat (szczególnie te kraje, które jeszcze niedawno były za nami) poszedł do przodu, to i wrażenie jest takie, że nowi wychowankowie piłkarscy w Polsce są pod tym względem gorsi od poprzedników. Popatrzmy na krótki przegląd składów naszych kadr w ostatnich latach, w końcu w kadrze z zasady grają najlepsi zawodnicy:

2002 -> przeciwko Korei (0-2) w MŚ 2002:

Dudek - Hajto, J.Bąk (51' Kłos), Wałdoch, Mi.Żewłakow - Koźmiński, Kałużny (65' Ma.Żewłakow), Świerczewski, Krzynówek - Olisadebe, Żurawski (46' Kryszałowicz)

2005 -> przeciwko Anglii (1-2) w el. MŚ 2006:

Boruc - Baszczyński, Jop, Bąk, Żewłakow - Smolarek (46' Krzynówek), Sobolewski (79' Radomski), M.Lewandowski, Kosowski - Żurawski (39' Frankowski), Rasiak.

2007 -> przeciwko Portugalii (2-2) w el. ME2008:

Boruc - Wasilewski, Żewłakow, Jop, Bronowicki (55' Golański) - Błaszczykowski, M.Lewandowski, Dudka, Krzynówek - Żurawski (56' Matusiak), Smolarek (73' Łobodziński)

2011 -> ?

Szczęsny - Piszczek, Głowacki, Jodłowiec, Boenisch - Matuszczyk, Murawski - Błaszczykowski, Mierzejewski, Obraniak - Lewandowski.

Mi wręcz wydaje się, że w latach 2002-2005 mieliśmy piłkarzy bardziej charakternych (Sobolewski, Lewandowski, Krzynówek, Rasiak, Świerczewski, Kałużny...) niż technicznych, teraz wręcz odwrotnie.

No ale kto ogólnie ma rację, to na to pytanie odpowiedzi chyba nie ma, bo to są po prostu subiektywne opinie, ewentualnie mniej czy bardziej poparte faktami.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 21.03.2011 o godz. 23:47.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 22.03.2011, 08:30
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html Następny milioner co nie ma na wypłaty.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 22.03.2011, 10:26
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html Następny milioner co nie ma na wypłaty.
Trzeba więc wyciągnąć łapki po co lepszych Widzewiaków, przy czym obawiam się, że Sernasowi już Polska się nie podoba więc po niego raczej nie.
Majątek Cacka to bodaj 400 czy niewiele ponad 400mln, biznesy nie wiem czy jeszcze jakieś ma (bank sprzedał) więc po co mu wyrzucanie kasy w piłkę. Dla Widzewa szkoda...
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.03.2011, 10:35
Jacek Zieliński w Polonii Warszawa ?
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32286,t...wiadomosc.html

Jak Wojciechowski nie będzie mu składu ustalał to myśle że Polonia wyjdzie z kryzysu i będzie groźna dla każdego
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 22.03.2011, 10:47
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Jacek Zieliński w Polonii Warszawa ?
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32286,t...wiadomosc.html

Jak Wojciechowski nie będzie mu składu ustalał to myśle że Polonia wyjdzie z kryzysu i będzie groźna dla każdego
Czyli nie będzie groźna.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 22.03.2011, 10:55
Jesli Zielinski wroci do Groklynu to bedzie to znaczylo ze facet nie ma za grosz honoru i jest łasy na kase.
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.03.2011, 11:37
duet Zieliński-Wojciechowski na ławce Polonii
a za Skorżę Bakero do Legii
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 22.03.2011, 11:41
arti napisał(a):Wyświetl post
Trzeba więc wyciągnąć łapki po co lepszych Widzewiaków, przy czym obawiam się, że Sernasowi już Polska się nie podoba więc po niego raczej nie.
Majątek Cacka to bodaj 400 czy niewiele ponad 400mln, biznesy nie wiem czy jeszcze jakieś ma (bank sprzedał) więc po co mu wyrzucanie kasy w piłkę. Dla Widzewa szkoda...
Cacek z większych inwestycji pochwalić sie może Sfinksem. Wyciąga go właśnie z kłopotów jakie sprowadził na niego Amrest. Oczywiście jakieś pomniejsze biznesiki także robi ;-)
Jak jest kasa to także niedobrze. Korona (nasz przeciwnik na 9 kwietnia) ma kryzys. Winni Jak zwykle kopacze w liczbie kilku sztuk siejący ferment:
http://www.sport.pl/pilka/1,65039,92...o_Sasala_.html

Przykład Cracovii dowodzi, że bez wyrzucenia kilku piłkarzy nie ma co mówić o polepszeniu sytuacji tylko poprzez wymianę trenera.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 22.03.2011, 15:03
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Jesli Zielinski wroci do Groklynu to bedzie to znaczylo ze facet nie ma za grosz honoru i jest łasy na kase.
Honorem nie zapłaci rachunków... Łasy na kasę = zdrowy chłop
Z kolei JW będzie taki krok na pewno sporo kosztował psychicznie... 2 lata zadymy i wracamy do pkt wyjścia ubożsi o wiele baniek i po trzech przegranych sezonach.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 22.03.2011, 15:27
dawno, dawno temu toczyła się dyskusja na temat kto jest lepszym trenerem. Skorża czy Urban.

Ja już nam odpowiedź: Skorża <<< Urban

Jako przeciwnik stylu gry i ogólnej kaszany jaką grała(teraz gra mega kaszanę) Legia za czasów Urbana, nigdy nie sądziłem, że napiszę: Urban wróć!
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 22.03.2011, 15:33
Dla mnie każdy trener idący teraz do Polonii (dopóki Wojciechowski jest właścicielem) będzie pajacem. Tyle. Chyba że lubi rolę bycia śmieciem w rękach Wojciechowskiego, w imię pieniędzy. I mam nadzieje że taka osoba nigdy nie będzie pracować w Wiśle, nawet jako sprzątaczka. Bez ambicji i bez honoru..
Ostatnio edytowane przez aNouc : 22.03.2011 o godz. 15:37.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.03.2011, 15:50
Niejaki Marek Zub ma być za Stokowca.

Urban lepszy ale wyniki bronią Skorże. Tylko wyniki.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 22.03.2011, 23:48
aNouc napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie każdy trener idący teraz do Polonii (dopóki Wojciechowski jest właścicielem) będzie pajacem. Tyle. Chyba że lubi rolę bycia śmieciem w rękach Wojciechowskiego, w imię pieniędzy. I mam nadzieje że taka osoba nigdy nie będzie pracować w Wiśle, nawet jako sprzątaczka. Bez ambicji i bez honoru..

No tak ale jak trener jest bezrobotny to kiedy taki Wociechowski proponuje miesieczną astronomiczną zapewne kwote , to takie rzeczy jak ambicja i honor schodzą na drugi plan.Zycie....
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów