|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Polonia Warszawa jest w obecnie w bardzo nieciekawej sytuacji. W tym klubie od dłuższego czasu nie dzieje się dobrze od dłuższego czasu, ale jest chyba gorzej niż można się było spodziewać.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
|
Myślę że przed przerwą na reprezentacje wykrystalizowała się czołowa 6 ligi która pomiędzy siebie rozdzieli miejsca na puchary .
Wisła 36 (+1/3) Jaga 32 Legia 31 (+1/3) Lechia 30 Lech 28 Śląsk 28 pozostałe drużyny albo nie prezentują stabilnej formy (Górnik , GKS), albo grają kompletnie do dupy ( Korona ) i tylko niepoprawni optymiści mogą wierzyć w ich miejsce pucharowe Oczywiście do końca sezonu jeszcze wiele spotkań i czeka nas wiele ciekawych rozstrzygnięć , jednak jeśli miałbym analizować tylko i wyłącznie formę wiosenną to tabela powinna się prezentować tak : 1. Wisła 9 pkt (+1/3) 2. Lech 9 pkt 3. Śląsk 8 pkt 4. Lechia 7 pkt 5. Legia 4 pkt (+ 1/3) 6. Jaga 2 pkt czy tak będzie wyglądać na koniec sezonu ? wielce prawdopodobne |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Chodzi mi o grę. W poprzedniej rundzie lubiłem sobie pooglądać Lechie ze względu na to jak gra piłką itd. Mniejsza o wyniki. Poza tym nie spinaj się tak bo jeśli ktoś pisze tutaj, że strata punktów przez Lechię nie jest koniecznie złą wiadomością to świadczy to jedynie o tym żę czuje zagrożenie z jej strony w walce o mistrzostwo. A myślę że jest to raczej powód to satysfakcjii.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Tabela po 4 pierwszych meczach w 2011 roku.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
ależ ja nie mam najmniejszego zamiaru sie spinać
![]() ![]()
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
Jak widać nie brało się to z niczego. Dla mnie duży błąd Sasala powinien postawić na Pilarza, który jest średnim bramkarzem ale na pewno nie wpuszcza takich szmat. |
|
|
|
Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
To tylko pokazuje, jak wiele się może zmienić w ciągu kilku miesięcy. Ja o żadnej Lidze Mistrzów nie mam zamiaru pisać, bo to brzmi teraz jak science fiction, ale miejsce Jagiellonii w pierwszej trójce jest jak najbardziej realne. Gra z meczu na mecz wygląda lepiej, a też należy pamiętać z jakimi rywalami grała Jagiellonia na wiosnę. Bełchatów, Śląsk, Lechia i Lech to jednak nie to samo co Arka, Ruch, Widzew i Polonia Bytom, chociaż jestem zdania że gdyby zamienić te drużyny to i tak Wisła zdobyłaby sporo więcej punktów od Jagiellonii.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
w następnej kolejce was przeskakuje Lechia a Lech pewnie najdalej za kolejki 3-4 ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Ale jeszcze w przerwie zimowej wystarczyło poczytać ich forum , bo przecież mieli gwarantowanego mistrza.
![]()
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
jeśli druga drużyna w tabeli wątpi w mistrzostwo to co ma reszta rywali myśleć http://www.sport.pl/lechpoznan/1,104...ozliwe___.html
przed rundą rokowałem pikiete w dół Jagi , ale większość tutaj w to nie wierzyła , a jednak . Nie zdziwię się jeśli w tej rundzie zdobędzie mniej punktów niż ostatnia (obecnie) w tabeli Cracovia. 6 miejsce to jak najbardziej realna lokata na koniec sezonu . Pomijając wogóle fakt że po Wiśle i Śląsku , najbardziej Jadze kibicuje w tej lidze . |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Imo Jagiellonie przy dobrym układzie wyników może znaleźć sie maksymalnie na 5. lokacie. Obecnie jej gra jest daleka od gry drużyny aspirującej do pudła nawet jak na naszą ekstraklasę. Kwestią czasu jest pojawienie sie Lecha na podium.
![]()
|
|
|
|
Member
Offline |
|
![]() To tak dla pokazania, że cztery kolejki to jednak nie cały sezon i dużo się jeszcze wydarzy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Tylko różnice punktowe są już inne np. wtedy 14 zespół miał tylko 6 pkt. straty do lidera, a teraz 17 pkt. a jutro oby 20 pkt.
Kto się zna trochę na futbolu nie dawał się uwieść tamtej tabeli i takim wynalazkom na czele jak Groclin (Polonia) Warszawa, Korona Kielce czy choćby Jagiellonia. Przyszła wiosna i skończyło się we wsi wesele. Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 19.03.2011 o godz. 23:01.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Trzeba wykorzystać to, że najbliższe cztery mecze gramy z zespołami, którym kompletnie w tej rundzie nie idzie. Jutro Polonia Bytom (2 pkt w 3 meczach), potem Jagiellonia (2 pkt w 4 meczach), następnie Korona (2 pkt w 4 meczach) i wreszcie GKS Bełchatów (2 pkt w 3 meczach, chociaż liczymy, że jutro zdobędą najlepiej 3 pkt). Trzeba te mecze wygrać, bo potem będzie znacznie trudniej zdobywać punkty.
![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Weź sobie daj na wstrzymanie
Ostatnio edytowane przez bridgeburner : 19.03.2011 o godz. 23:56.
![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
Co do Polonii, to ja nie uważam, że tam problemem jest fakt, że mają skład oparty na Polakach, a wręcz przeciwnie - właściwie każdy z zawodników zagranicznych, których mają jest słabszy od swojego polskiego odpowiednika, co jest sytuacją anormalną. Najlepszy jest chyba ten Adamovic, który w klasyfikacji defensywnych pomocników naszej ligi byłby co najwyżej gdzieś w środku stawki. Moim zdaniem Jodłowiec, Sadlok, Trałka czy Mierzejewski trzymają przyzwoity poziom, biorąc pod uwagę w jakich warunkach grają, problem w tym, że ich koledzy grają żenująco słabo, a Adrian wręcz się dusi z frustracji kiedy raz za razem sytuacja przez niego tworzona jest psuta przez któregoś z kolegów. Sobiech natomiast dobrze prezentował się jesienią, kiedy było jeszcze śmieszne złudzenie, że wizja futbolu Wojciechowskiego się zmienia na bardziej rozsądną. Ogólnie to jest zawodnik, który gra dobrze, jak cała drużyna dobrze funkcjonuje, a teraz drużyna gra bez żadnej taktyki właściwie. Tam nie ma klimatu na dobre granie, co chwilę zmienia się trener, sam będąc piłkarzem nawet dostając taką kasę nie wiem czy byłbym w stanie podchodzić poważnie do swojej pracy występując w takim cyrku, gdzie prezes jest idiotą. W piłce decydują detale, a tam nawet nie mają murawy na znośnym poziomie - nie przypominam sobie meczu na Konwiktorskiej w tym sezonie (oprócz letnich derbów), który nie sprawiał wrażenia totalnego antyfutbolu z obu stron. Nawet jeśliby chcieli tam grać w futbol, to po prostu nie mają ku temu warunków. Mam nadzieje, że Wojciechowskiemu czym prędzej znudzi się ta zabawka i odda polskiemu futbolowi tych nielicznych niezłej europejskiej klasy polskich piłkarzy naszemu futbolowi. Z nim przy sterach nigdy na Konwiktorskiej nie będzie normalnie. ---- I jeszcze jedna uwaga - widać, że w górze tabeli w końcu w naszej lidze zaczynają dominować duże ośrodki futbolowe, a to powiedzmy dobry omen dla naszej piłki - rozwój Jagiellonii, Lechii i Śląska ma naprawdę duże znaczenie dla naszej pozycji w Europie, bo trzy drużyny (Wisła, Legia, Lech) to mało, żeby ciągnąć całą ligę do przodu, a sześć bardzo rozwojowych ekip to już coś. Mówię to oczywiście tak potencjalnie, patrząc w przyszłość, bo trudno w tym momencie zakwalifikować Legię z Wisłą do drużyn ciągnących Ekstraklasę w górę europejskiego rankingu. |
|
|
|
Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
pełna zgoda rw, a przy tym miła jest świadomość że drużyny które dobijają do czołówki i zaraz mogą stanowić o jej sile to akurat Lechia, Śląsk i Jaga a nie kto inny
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Już chyba widać, że Cracovia raczej nie spadnie. W ciągu 4 kolejek złapała dystans do peletonu grając z takimi drużynami jak Lech, Śląsk, Legia czy Korona.
A w czołówce po staremu, poza tym, że minie jeszcze 2-3 kolejki i Jagiellonia zamieni się miejscami z Lechem który nie gra porywająco ale bardzo skutecznie. No i Wisła gra znakomicie. A Jagi szkoda - wczoraj w meczu imho grali lepiej niż Kolejorz, a dostali dwa ciosy w kadłub i po ptokach :( ![]()
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Narazie ani Lech ani Cracovia nie zgrały z nikim szczególnym. Patrząc na tabelę to my także. Prawdziwym testem będzie dla nas maj, ale mam nadzieję, że do tego czasu będziemy już mieli 8-10 pkt przewagi i będziemy grać na luziku.
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
Liga jest ciekawa przynajmniej - dużo słabsza ale ciekawsza.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 20.03.2011 o godz. 09:05.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Eeee bez przesady.... Cracovia grała z Legią, Lechem i Śląskiem a więc być może kompletem naszych reprezentantów pucharowych (plus Wisła). Z zespołami z którymi Jaga zrobiła 1 pkt. Pasy zrobiły 4
A Lech może nie grał z czołówką, ale ma 9 pkt na 12 i nie da się ukryć, że miał mocniejszych przeciwników niż Wisła (Widzew i Arka tak samo ale Ruch i Bytom vs. Jaga i Cracovia mów nam że Kolejorz miał ciężej) Oba te zespoły dają radę na wiosnę. ![]()
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
mam pytanie , co rozumiesz pod pojęciem 'szczególna drużyna' w lidze gdzie 1 drużyna może przegrać z ostatnią i jest to normalnością ?
takie szacowanie rywali nie ma nic do rzeczy . Myślałem ze jesienią do niektórych doszlo że nikt nie odda punktów w zębach ( oczywiście i wyjątki by się znalazły ) i każdy punkt trzeba sobie wywalczyć gołym okiem widać kto prezentuje dobrą forme ( czytaj taką która wystarcza na wygrywanie w naszej jarmarcznej lidze ) : Wisła , Śląsk , Cracovia , Lechia , Lech grają w kratkę : GKS , Ruch , Widzew , Zagłębie , Górnik i Legia dołują : Polonia W , Arka , Korona , Jaga , Polonia B idąc jedną z reguł giełdowych 'graj z trendem a nie przeciw niemu ' obstawiam , że Cracovia czy Lech będa dalej wygrywać/ciułać punkty a niżeli dołować |
|
|
|
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Wszyscy piszecie, że liga jest słabsza, że poziom się obniżył, itp. Nie mówię, że nie, ale podali byście choć jeden argument o tym świadczący.
Czy wg Was liga jest słabsza, bo Wisła nie wygrywa już z każdym po 4:0? Nie jest czasem tak, że wyrównał się poziom, tzn. Wisła stoi w miejscu a doścignęła nas reszta ligi? |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
Ja bym chciał zwrócić uwagę na Śląsk, na razie w meczach z drużynami będącymi w pierwszej czwórce ligi nie graliśmy tylko z Wisłą, a mamy zdobyte 7 punktów na nich (Jagiellonia,Legia i Lechia) w tej rundzie, plus punkt z Cracovią (którą powinniśmy byli tak naprawdę ograć, no ale było minęło). Teraz kluczowy jak dla mnie mecz w Poznaniu, bo obie drużyny mają identyczną liczbę punktów. A jak patrzy się na grę Lecha, to wcale nie jesteśmy na straconej pozycji. Człowiek aż żałuje, że przerwa na reprezentację jest.
Lenczyk jest naprawdę wybornym trenerem.![]() ![]()
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
Czy trzeba nabijać posty udowadniając, że poziom się obniżył? Wg mediów gwiazdą bramkarzy jest Kotorowski, który każdą piłkę odbija pod nogi napastników. Najlepsza patrząc z perspektywy straconych bramek obrona to nasza obrona - komentarz zbyteczny, napastnicy którzy potrzebują 200 pewnych sytuacji żeby trafić w światło bramki. Za gwiazdy ligi uważa się min Sobiecha, Pawłowskiego czy inne wynalazki. Wystarczy obejrzeć jedną kolejkę. Nas nikt poziomem nie dogonił. My dogoniliśmy resztę. Kiedyś może i były w porywach dwie, trzy drużyny ale za to reprezentujące jaki taki poziom. Jeżeli aktualnie niczym nadzwyczajnym nie wydaje się być fakt pokonania Lecha przez Cracovię ( której piłkarze wywracają się o własne nogi) to o czym my mówimy. To jest poziom dna i tyle. Kiedyś gwizdami ligi byli zawodnicy pokroju Kosowskiego, Żurawskiego, Frankowskiego ( patrząc przez pryzmat naszej drużyny) a teraz ... jeden Maor ma zastąpić 10 innych ( nie twierdzę, że tylko on gra ale zdecydowanie przerasta innych). Kiedyś, żeby wygrywać trzeba było mieć "to coś". Teraz wystarczy jedynie mieć jednego solidnego zawodnika i 10 zapierdalaczy ( choćby przykład Śląska) żeby walczyć o puchary. Ktoś powie Lech- puchary - odpowiem: eliminacje psim swędem, grupa na dużym fuksie vs juniorzy Juve i MC na wycieczce do kraju trzeciego świata a potem Braga która jako pierwsza gra o coś. Kiedyś Schalke, Inter, Lazio, Parma bynajmniej nie na wycieczce. Wiem to było dawno. Nie ma co żyć przeszłością. Ale właśnie wtedy nasi potrafili grać w piłkę.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 20.03.2011 o godz. 10:22.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Cytat:
W lidze punktow zdobylismy (w sensie Ruch) tyle samo. Nawet mamy lepszy bilans w roznicy bramek. W bezposrednim meczu w Chorzowie stworzylismy lepsze okazje od Gdanszczan. W Krakowie tez nie zagralismy najgorzej. Wisla wygrala zasluzenie, ale rownie dobrze moglby byc remis, gdyby nasi napastnicy zachowali wiecej zimnej krw pod wasza bramka, a Bronowicki nie podarowalby wam 2 bramek na tacy ;] Moim zdaniem najlepiej poki co gra Wisla, Cracovia, Lech i Slask w tej chwili. Najslabiej Korona, Arka, Polonia B i Polonia W. Pozostale 8 zespolow gra na podbnym poziomie. Jaga tez nie gra tak zle na ile wskazue liczba zdobytych punktow. Mistrzem raczej Wy. Na podium widze Slask i tych z Wronek. Spadna Arka i ktos z Polonia W/Polonia B. |
|
|