The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.02.2011, 19:32
pzkwr - miłej lektury Mam nadzieje, że nie zrazi Cie szczegółowość opisów.

wizard - sprzed 100 lat, ale ciężko powiedzieć żeby były nieaktualne. Np kwestia "nie drażnienia" Rosji.

Gordian - powieści piastowskie K. Bunscha (obecnie przebywa na cmentarzu salwatorskim ;-)) - w kilku z nich akcja dzieje się w Krakowie (w zasadzie to na Wawelu). Wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, choćby dawne nazwy ulic dookoła Rynku Gł, a i pomaga przyswoić wiedzę historyczną.
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Odpowiedz cytując
jurukuru
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 10.02.2011, 19:51
sndr napisał(a):Wyświetl post
W tej chwili przychodzi mi do głowy jedynie "Księżniczka" Andrzeja Pilipiuka, oczywiście jest to fantastyka

źródło opisu: merlin.pl
Tak, tak. Mam tę książkę.Oprócz typowej fantastycznej fabuły, autor wplata takie wątki dygresyjne jak m.in napisane jest, że Kurdwanów i Nowa Huta cieszą się najgorszą opinią w Krakowie, nie brakuje też w jednej z akcji krótkiego wątku, gdzie jeden z głównych bohaterów, gdy maluje na ścianach obelgi na krakowskie kluby........a z resztą Polecam książkę.
Ostatnio edytowane przez jurukuru : 10.02.2011 o godz. 19:54.
Armia Białej Gwiazdy- z nią się liczy każdy, honoru Wisły i Krakowa strzeże
ta sławna brygada!

Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 11.02.2011, 00:39
Dzięki za odpowiedzi wszystkim Właśnie o to mi chodziło jurukuru. Nie sprecyzowałem celowo w poprzednim poście. Chodzi o książki których akcja dzieje się w Krakowie i są jakieś fragmenty o Wiśle, czy też stadionie. Jeżeli macie takie cytaty z książek to piszcie na priva do mnie bądź na [email protected]

A tak żeby całkiem nie zaśmiecać tematu to powiem, że czytam właśnie Pachnidło Suskinda. Musze powiedzieć, że mistrzostwo. Lepsze w 100% od filmowej adaptacji. W kolejce już czeka na mnie "Egipcjanin Sinuhe" światowy bestseller z roku 1945. Jest to opowieść o egipskim medyku wplątanym w największe wydarzenia Egipskie z czasów w których żył. Książka jest napisana w formie pamiętnika. A smaczku całości dodaje fakt, że jest to powieść na faktach. Znaleziono bowiem zapiski starożytnego Egiptu, po czym historyk Mika Waltrari napisał swoją książkę.

Odpowiedz cytując
pio
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 05.03.2011, 12:08
czytał ktoś Omertę Mario Puzo?
Warto zakupić?
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!...

RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim

http://www.myspace.com/pio.m
pio
http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee

wszyscypio
Odpowiedz cytując
ponury
Senior Member

Stary 05.03.2011, 18:07
Trochę dawno czytałem, ale to dobra książka - jeśli mnie pamięć nie myli.
Ale żeby od razu kupować...
Ja zazwyczaj najpierw wypożyczam z biblioteki i jeśli po przeczytaniu czuje, że książka jest dobra i że do niej wrócę - kupuję i ląduje na półce. Zwłaszcza, że ceny niektórych książek są porażające...
A jak już o cenach to tutaj http://bonito.pl/ kupuje książki zazwyczaj 2-3 złote taniej niż gdzie indziej. Także polecam.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 05.03.2011, 23:27
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=2184

Ktoś czytał?
Dziś przypadkiem widziałem na wystawie księgarni. Zastanawiam się, czy warto kupić.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 05.03.2011, 23:44
W sumie to jeśli mam coś przeczytać to koniecznie musi to być fantastyka lub historyczne [chodzi głownie o bitwy]. Ostatnio np. przeczytałem Inkwizytora, Dzieje pierwszej krucjaty. W innym przypadku bym usnął
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Raito
Junior Member

Od: 04.2008

Stary 08.03.2011, 15:54
Czy ktoś może mi polecić jakiś ciekawy kryminał? Zacząłem czytać Michael Connelly, książki o Harrym Boschu ale z miłą chęciom w przerwach między kolejnymi tytułami tego autora poczytał bym inne kryminały
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 08.03.2011, 16:01
Raito: moi ulubieńcy to Krajewski, Mankell, Asa (nie Stieg) Larsson, Lackberg, no i królowa: Christie. Genialne książki.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 08.03.2011, 16:13
Raito - może nie kryminał, ale Ojca Chrzestnego warto przeczytać.
WISŁA KRAKÓW - fuTSal

"...każdy żyd to wie, kto rządzi w mieście, TYLKO ABG!"
Odpowiedz cytując
Garbaż1906
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 08.03.2011, 16:25
Raito napisał(a):Wyświetl post
Czy ktoś może mi polecić jakiś ciekawy kryminał? Zacząłem czytać Michael Connelly, książki o Harrym Boschu ale z miłą chęciom w przerwach między kolejnymi tytułami tego autora poczytał bym inne kryminały
z takich ostatnio czytanych: Davida Ignatiusa "W sieci kłamstw" - świetna książka, do tego "Zakładnik" Roberta Craisa i oczywiście takie lekkie, przyjemne, szybko czytające się Harlana Cobena "Jeden fałszywy ruch" lub "Nie mów nikomu", sprawdź czy to Twoja tematyka : )
Odpowiedz cytując
wienek
Ángel Caído

Od: 03.2004

Stary 08.03.2011, 17:19
Krissu napisał(a):Wyświetl post
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=2184

Ktoś czytał?
Dziś przypadkiem widziałem na wystawie księgarni. Zastanawiam się, czy warto kupić.
Krissu, Motyki wszystko warto przeczytać i kupić, nie ma tego zbyt dużo...

Mam "W kręgu "Łun w Bieszczadach"" i Tak było w Bieszczadach, także jak kupisz "Od rzezi wołyńskiej do akcji Wisła" to możemy się wymienić
WISŁA KRAKÓW

[J] BRACI SIĘ NIE TRACI !!!!
Odpowiedz cytując
ponury
Senior Member

Stary 08.03.2011, 17:25
U Cobena bohaterem jest Żyd polskiego pochodzenia (taka ciekawostka). Sporo fajnego humoru A mistrzem skomplikowanych zagadek to On nie jest ;-)

Odpowiedz cytując
salek
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 08.03.2011, 17:55
Dla wszystkich którzy lubią włoską kuchnię włoską (a przy okazji kawał fajnej literatury) polecam dwie książki Dario Castagno:
- Za dużo słońca w Toskanii
- Osteria w Chianti

R E W E L A C J A
Odpowiedz cytując
Arkadiuos
Junior Member

Od: 01.2007

Stary 09.03.2011, 15:11
"12 x Śmierć" Michała Pauli.

Książka jest napisana na podstawie autentycznych wydarzeń autora. W skrócie opowiada o tym jak został zatrzymany w Tajlandii za przemyt narkotyków i o byciu więźniem w tym pięknym, mogłoby się wydawać kraju.
Warto tą książkę wziąść do rąk, można się dowiedzieć jak wygląda tam życie więzienne, jak bardzo strażnicy, cały kraj są skorumpowani.
Można powiedzieć że byłem w szoku po przeczytaniu tej książki. Nie sądziłem, że w XXI wieku takie warunki, rzeczy się dzieją jeszcze. Jako ciekawostkę powiem, że jeśli idziesz z kumplem i go złapią i znajdą narkotyki, to zarówno on jak i ty idziesz na długie lata do więzienia. Taka kraina uśmiechu, jak zwana jest potocznie Tajlandia
Odpowiedz cytując
ponury
Senior Member

Stary 09.03.2011, 15:44
Jak ktoś lubi etos rycerski i wyprawy krzyżowe - "Templariusz z Jeruzalem".
Solidna treść podparta badaniami naukowymi, autor znający się na rzeczy (np. odwiedzili rejony które opisują), ciekawe i równie rzetelne przypisy. No i te rycerskie zabawy...

Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 10.03.2011, 10:44
Arkadiuos napisał(a):Wyświetl post
"12 x Śmierć" Michała Pauli.

Książka jest napisana na podstawie autentycznych wydarzeń autora. W skrócie opowiada o tym jak został zatrzymany w Tajlandii za przemyt narkotyków i o byciu więźniem w tym pięknym, mogłoby się wydawać kraju.
Warto tą książkę wziąść do rąk, można się dowiedzieć jak wygląda tam życie więzienne, jak bardzo strażnicy, cały kraj są skorumpowani.
Można powiedzieć że byłem w szoku po przeczytaniu tej książki. Nie sądziłem, że w XXI wieku takie warunki, rzeczy się dzieją jeszcze. Jako ciekawostkę powiem, że jeśli idziesz z kumplem i go złapią i znajdą narkotyki, to zarówno on jak i ty idziesz na długie lata do więzienia. Taka kraina uśmiechu, jak zwana jest potocznie Tajlandia
Seria artykułów w Angorze była. Naprawdę niesamowity opis więzienia. Mógłby powstać film na podstawie jego historii
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Stary 10.03.2011, 13:40
A mam pytanko do tych którzy się orientują w sadze Ojca Chrzestnego. Która część jest kontynuacją Ojca Chrzestnego autorstwa M. Puzo?
WISŁA KRAKÓW - fuTSal

Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 14.05.2011, 09:06
W obliczu ostatnich wydarzeń w kraju polecam ,, Rok 1984" Orwella.
Odpowiedz cytując
Ja_Kibic
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 14.05.2011, 09:17
To chyba odpowiedni dział, czy na czytnik e-book Amazon kindle można wgrywać swoje ebooki czy trzeba tylko i wyłacznie sciagac( za opłata) ze ztrony Amazona ?
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 14.05.2011, 10:41
KacpiTSW napisał(a):Wyświetl post
A mam pytanko do tych którzy się orientują w sadze Ojca Chrzestnego. Która część jest kontynuacją Ojca Chrzestnego autorstwa M. Puzo?
Trochę po fakcie (nawet dużo), ale jest to "Sycylijczyk".

Tego samego autora polecam Wam "Rodzinę Borgiów" - doskonała opowieść, osadzona w ciekawych czasach. Można chyba mieć pewność, że autor zadbał o jak najlepsze oddanie realiów historycznych.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 14.05.2011, 11:21
CO do rodziny Borgiów, zastanawiam się nad jej zakupem. Jest tam gdzieś na mojej liście książek. Obawiam się jedynie o jej zakończenie. Puzo jej nie dokończył, bo zmarł. Zakończenie dopisała jego rodzina. Ciekawe co z tego wyszło.

Ja bym wam chciał polecić książkę "Egipcjanin Sinuhe" - M. Waltari. Dla wszystkich interesujących się historią antyczną, ale i dla wszystkich innych.

Odpowiedz cytując
ag_nieszka
Junior Member

Od: 03.2008

Stary 23.05.2011, 22:48
Cześć, mam do Was taką prośbę-pytanie. Chodzi o to, że mój chłopak w życiu przeczytał tylko jedną książkę, a teraz mam szansę namówić go na drugą. Ja lubię książki, ale kryminały i thrillery a sądząc po tym, że on tego typu filmów nie lubi, to pewnie z książkami będzie podobnie. I stąd moja prośba, potrzebowałabym tytuł jakiejś w miarę cienkiej i nie przynudnawej książki najlepiej fantasy albo przygodowej (tak, żeby go nie zniechęcić)
Odpowiedz cytując
Benan
Senior Member

Stary 23.05.2011, 23:06
Polecam Ci książki Karola Bunscha. Trochę polskiej historii, trochę fikcji, bardzo przyjemnie się czyta. Nie są zbyt obszerne, a naprawdę nie przynudzają. Bunsch ma całą serię tych książek, pierwsza to "Dzikowy Skarb". Sprawdź sobie, naprawdę bardzo przyjemne. Zresztą polecam to wszystkim
Ewentualnie coś z polityki/stosunków międzynarodowych - Zbigniew Brzeziński dosyć przyjemnie pisze ( np. "Druga szansa")
Ostatnio edytowane przez Benan : 23.05.2011 o godz. 23:11.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 23.05.2011, 23:25
Ja Ci moge polecić książke która już była kiedyś wymieniona w tym temacie a mianowicie "Gra Lwa". Książka sensacyjne, z charakterystycznym męskim humorem głównego bohatera.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 24.05.2011, 09:28
ag_nieszka napisał(a):Wyświetl post
Cześć, mam do Was taką prośbę-pytanie. Chodzi o to, że mój chłopak w życiu przeczytał tylko jedną książkę, a teraz mam szansę namówić go na drugą. Ja lubię książki, ale kryminały i thrillery a sądząc po tym, że on tego typu filmów nie lubi, to pewnie z książkami będzie podobnie. I stąd moja prośba, potrzebowałabym tytuł jakiejś w miarę cienkiej i nie przynudnawej książki najlepiej fantasy albo przygodowej (tak, żeby go nie zniechęcić)
Jeżeli chcesz sugerować się trendami filmowymi przy doborze lektury papierowej, to może warto zwrócić uwagę na serię "Zwiadowcy":

http://www.empik.com/ruiny-gorlanu-z...urce=dataforce

* * *

Z zupełnie innej kategorii, moją uwagę zwróciła powieść dotycząca losów hitlerowskiego oprawcy, po II wojnie św. Zapowiada się intrygująco, chociaż jeszcze nie miałem okazji jej przeczytać. Może ktoś już to zrobił i przedstawi swoją opinię?

Cytat:
Przewrotna powieść o naziście, który ukrywa się w Izraelu pracując jako fryzjer.

W Bejt Dawid, niedaleko Tel-Awiwu, fryzjer Icek Finkelstein pracuje w salonie Szmuela Szmulewicza. Namydlając klientów wygłasza płomienne syjonistyczne mowy, jako terrorysta walczy z Anglikami okupującymi Palestynę, a w 1948 roku jako żołnierz armii izraelskiej — z Arabami. Zostaje nawet okrzyknięty bohaterem narodowym: "Juda Machabeusz zmartwychwstał!" Ale Icek Finkelstein wcale nie jest Żydem… To w rzeczywistości Maks Schulz, były oberscharführer SS i zbrodniarz wojenny, który uciekając przed sprawiedliwością ukrywa się w miejscu, gdzie nikt nie będzie go szukać.

"Nazista i fryzjer" to szokująca, pełna drastycznych scen, ale i prowadzona w gawędziarskim stylu opowieść o Holocauście. Powaga i groza czasu wojny łączy się tu z groteską, a głęboka refleksja nad złem z rubasznym humorem. Dzieło Hilsenratha można porównać jedynie do 'Blaszanego bębenka" Grassa i "Łaskawych" Littella.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Stary 24.05.2011, 11:30
Twojemu chłopakowi mogę polecić "Obsługiwałem angielskiego króla" Hrabala, ma bodajże 200 stron, ale czyta się świetnie i śmiechu przy tym mnóstwo. Opis książki: "Opowieść o życiu małomiasteczkowego, a później praskiego kelnera; pnie się on z mozołem i uparcie coraz to wyżej po drabinie gastronomiczno-hotelarskiej hierarchii i zostaje wreszcie właścicielem lokalu. Traci tę posadę, kiedy władza w Czechach trafia w ręce ludu. Barwne opisy dojrzewania w lokalach gastronomicznych, tragicznej miłości w czasie wojny i groteskowych, powojennych represji wobec "burżujów" tworzą opowieść piękną i mądrą, opowieść o tym, co w życiu najważniejsze."
Odpowiedz cytując
Bąbel
Senior Member

Stary 26.06.2011, 17:05
Jeśli ktoś lubi książki z dobrą akcją, wątkiem religijno historycznym, mnóstwem zagadek, to polecam książki Steve Berry, niesamowicie wciągają
Milczenie to nuda głupca i myśl mędrca.
Odpowiedz cytując
PawełABG
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 26.06.2011, 17:20
Ja wam moge polecić jedną dobrą książke. Jeśli się ktoś interesuje historią to wie o co chodzi.

Marian Zacharski "Rotmistrz"
http://www.multibook.pl/2299,marian-...rotmistrz.html
"Taka już nasza polska natura. Byle raz na koń siąść. Niemiec, Francuz, Angielczyk albo smagły Hiszpan od razu do oczu skoczy, a Polak pacjencję wrodzoną mając siła zniesie, długo się choćby takiemu Szwedzi- nie szarpać pozwoli, ale gdy się miara przebierze, jak huknie w pysk, to ci się taki Szwedzina trzy razy nogami nakryje... Bo fantazja jeszcze jest, a póki fantazja nie zginie, póty i Rzeczpospolita trwać będzie." - Pan Zagłoba BronoWice !!
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Stary 06.07.2011, 14:19
speedfashion napisał(a):Wyświetl post
Trochę po fakcie (nawet dużo), ale jest to "Sycylijczyk".

Tego samego autora polecam Wam "Rodzinę Borgiów" - doskonała opowieść, osadzona w ciekawych czasach. Można chyba mieć pewność, że autor zadbał o jak najlepsze oddanie realiów historycznych.
Wczoraj, a właściwie dziś nad ranem skończyłem czytać Sycylijczyka. Książka na prawdę przednia, czytało mi się ją lepiej aniżeli samego Ojca Chrzestnego. Szkoda, że się skończyła tak jak skończyła. Polecam wszystkim tą książkę, na prawdę!

Teraz będę zabierał się do ostatniej części trylogii, następnie właśnie chciałbym sięgnąć po Rodzinę Borgiów.

Jeszcze chciałbym się zapytać o takie książki jak - "Omerta", "Głupcy umierają" oraz "Sześć grobów do Monachium" - czytał ktoś z Was może? Jeśli tak to prosił bym się wypowiedzieć na ich temat.
Powód: książki.
Ostatnio edytowane przez KacpiTSW : 06.07.2011 o godz. 14:23.
WISŁA KRAKÓW - fuTSal

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów