|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki? | |||
| Tak |
|
486 | 79,80% |
| Nie |
|
123 | 20,20% |
| Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
pzkwr - miłej lektury
Mam nadzieje, że nie zrazi Cie szczegółowość opisów.wizard - sprzed 100 lat, ale ciężko powiedzieć żeby były nieaktualne. Np kwestia "nie drażnienia" Rosji. Gordian - powieści piastowskie K. Bunscha (obecnie przebywa na cmentarzu salwatorskim ;-)) - w kilku z nich akcja dzieje się w Krakowie (w zasadzie to na Wawelu). Wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, choćby dawne nazwy ulic dookoła Rynku Gł, a i pomaga przyswoić wiedzę historyczną. ![]() Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy. Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
Polecam książkę.
Ostatnio edytowane przez jurukuru : 10.02.2011 o godz. 19:54.
![]()
Armia Białej Gwiazdy- z nią się liczy każdy, honoru Wisły i Krakowa strzeże
ta sławna brygada! |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Dzięki za odpowiedzi wszystkim
Właśnie o to mi chodziło jurukuru. Nie sprecyzowałem celowo w poprzednim poście. Chodzi o książki których akcja dzieje się w Krakowie i są jakieś fragmenty o Wiśle, czy też stadionie. Jeżeli macie takie cytaty z książek to piszcie na priva do mnie bądź na [email protected] ![]() A tak żeby całkiem nie zaśmiecać tematu to powiem, że czytam właśnie Pachnidło Suskinda. Musze powiedzieć, że mistrzostwo. Lepsze w 100% od filmowej adaptacji. W kolejce już czeka na mnie "Egipcjanin Sinuhe" światowy bestseller z roku 1945. Jest to opowieść o egipskim medyku wplątanym w największe wydarzenia Egipskie z czasów w których żył. Książka jest napisana w formie pamiętnika. A smaczku całości dodaje fakt, że jest to powieść na faktach. Znaleziono bowiem zapiski starożytnego Egiptu, po czym historyk Mika Waltrari napisał swoją książkę. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
czytał ktoś Omertę Mario Puzo?
Warto zakupić? ![]()
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!... RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim http://www.myspace.com/pio.m pio http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee wszyscypio |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Trochę dawno czytałem, ale to dobra książka - jeśli mnie pamięć nie myli.
Ale żeby od razu kupować... Ja zazwyczaj najpierw wypożyczam z biblioteki i jeśli po przeczytaniu czuje, że książka jest dobra i że do niej wrócę - kupuję i ląduje na półce. Zwłaszcza, że ceny niektórych książek są porażające... A jak już o cenach to tutaj http://bonito.pl/ kupuje książki zazwyczaj 2-3 złote taniej niż gdzie indziej. Także polecam. ![]() Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy. Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego. |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=2184
Ktoś czytał? Dziś przypadkiem widziałem na wystawie księgarni. Zastanawiam się, czy warto kupić. ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
W sumie to jeśli mam coś przeczytać to koniecznie musi to być fantastyka lub historyczne [chodzi głownie o bitwy]. Ostatnio np. przeczytałem Inkwizytora, Dzieje pierwszej krucjaty. W innym przypadku bym usnął
![]() ![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Czy ktoś może mi polecić jakiś ciekawy kryminał? Zacząłem czytać Michael Connelly, książki o Harrym Boschu ale z miłą chęciom w przerwach między kolejnymi tytułami tego autora poczytał bym inne kryminały
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Raito: moi ulubieńcy to Krajewski, Mankell, Asa (nie Stieg) Larsson, Lackberg, no i królowa: Christie. Genialne książki.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Raito - może nie kryminał, ale Ojca Chrzestnego warto przeczytać.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
z takich ostatnio czytanych: Davida Ignatiusa "W sieci kłamstw" - świetna książka, do tego "Zakładnik" Roberta Craisa i oczywiście takie lekkie, przyjemne, szybko czytające się Harlana Cobena "Jeden fałszywy ruch" lub "Nie mów nikomu", sprawdź czy to Twoja tematyka : )
|
|
|
|
Ángel Caído
Od: 03.2004
Offline |
|
Mam "W kręgu "Łun w Bieszczadach"" i Tak było w Bieszczadach, także jak kupisz "Od rzezi wołyńskiej do akcji Wisła" to możemy się wymienić ![]() ![]()
WISŁA KRAKÓW
[J] BRACI SIĘ NIE TRACI !!!! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
U Cobena bohaterem jest Żyd polskiego pochodzenia (taka ciekawostka). Sporo fajnego humoru
A mistrzem skomplikowanych zagadek to On nie jest ;-)![]() Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Dla wszystkich którzy lubią włoską kuchnię włoską (a przy okazji kawał fajnej literatury) polecam dwie książki Dario Castagno:
- Za dużo słońca w Toskanii - Osteria w Chianti R E W E L A C J A |
|
|
|
Junior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
"12 x Śmierć" Michała Pauli.
Książka jest napisana na podstawie autentycznych wydarzeń autora. W skrócie opowiada o tym jak został zatrzymany w Tajlandii za przemyt narkotyków i o byciu więźniem w tym pięknym, mogłoby się wydawać kraju. Warto tą książkę wziąść do rąk, można się dowiedzieć jak wygląda tam życie więzienne, jak bardzo strażnicy, cały kraj są skorumpowani. Można powiedzieć że byłem w szoku po przeczytaniu tej książki. Nie sądziłem, że w XXI wieku takie warunki, rzeczy się dzieją jeszcze. Jako ciekawostkę powiem, że jeśli idziesz z kumplem i go złapią i znajdą narkotyki, to zarówno on jak i ty idziesz na długie lata do więzienia. Taka kraina uśmiechu, jak zwana jest potocznie Tajlandia ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak ktoś lubi etos rycerski i wyprawy krzyżowe - "Templariusz z Jeruzalem".
Solidna treść podparta badaniami naukowymi, autor znający się na rzeczy (np. odwiedzili rejony które opisują), ciekawe i równie rzetelne przypisy. No i te rycerskie zabawy... ![]() Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
|
|
|
miszcz ortografji
Od: 04.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A mam pytanko do tych którzy się orientują w sadze Ojca Chrzestnego. Która część jest kontynuacją Ojca Chrzestnego autorstwa M. Puzo?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
W obliczu ostatnich wydarzeń w kraju polecam ,, Rok 1984" Orwella.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
To chyba odpowiedni dział, czy na czytnik e-book Amazon kindle można wgrywać swoje ebooki czy trzeba tylko i wyłacznie sciagac( za opłata) ze ztrony Amazona ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
Tego samego autora polecam Wam "Rodzinę Borgiów" - doskonała opowieść, osadzona w ciekawych czasach. Można chyba mieć pewność, że autor zadbał o jak najlepsze oddanie realiów historycznych. ![]() ![]()
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
CO do rodziny Borgiów, zastanawiam się nad jej zakupem. Jest tam gdzieś na mojej liście książek. Obawiam się jedynie o jej zakończenie. Puzo jej nie dokończył, bo zmarł. Zakończenie dopisała jego rodzina. Ciekawe co z tego wyszło.
Ja bym wam chciał polecić książkę "Egipcjanin Sinuhe" - M. Waltari. Dla wszystkich interesujących się historią antyczną, ale i dla wszystkich innych. ![]() ![]() |
|
|
|
Junior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Cześć, mam do Was taką prośbę-pytanie. Chodzi o to, że mój chłopak w życiu przeczytał tylko jedną książkę, a teraz mam szansę namówić go na drugą
. Ja lubię książki, ale kryminały i thrillery a sądząc po tym, że on tego typu filmów nie lubi, to pewnie z książkami będzie podobnie. I stąd moja prośba, potrzebowałabym tytuł jakiejś w miarę cienkiej i nie przynudnawej książki najlepiej fantasy albo przygodowej (tak, żeby go nie zniechęcić) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Polecam Ci książki Karola Bunscha. Trochę polskiej historii, trochę fikcji, bardzo przyjemnie się czyta. Nie są zbyt obszerne, a naprawdę nie przynudzają. Bunsch ma całą serię tych książek, pierwsza to "Dzikowy Skarb". Sprawdź sobie, naprawdę bardzo przyjemne. Zresztą polecam to wszystkim
Ewentualnie coś z polityki/stosunków międzynarodowych - Zbigniew Brzeziński dosyć przyjemnie pisze ( np. "Druga szansa")
Ostatnio edytowane przez Benan : 23.05.2011 o godz. 23:11.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Ja Ci moge polecić książke która już była kiedyś wymieniona w tym temacie a mianowicie "Gra Lwa". Książka sensacyjne, z charakterystycznym męskim humorem głównego bohatera.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
http://www.empik.com/ruiny-gorlanu-z...urce=dataforce * * * Z zupełnie innej kategorii, moją uwagę zwróciła powieść dotycząca losów hitlerowskiego oprawcy, po II wojnie św. Zapowiada się intrygująco, chociaż jeszcze nie miałem okazji jej przeczytać. Może ktoś już to zrobił i przedstawi swoją opinię? ![]() Cytat:
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Twojemu chłopakowi mogę polecić "Obsługiwałem angielskiego króla" Hrabala, ma bodajże 200 stron, ale czyta się świetnie i śmiechu przy tym mnóstwo. Opis książki: "Opowieść o życiu małomiasteczkowego, a później praskiego kelnera; pnie się on z mozołem i uparcie coraz to wyżej po drabinie gastronomiczno-hotelarskiej hierarchii i zostaje wreszcie właścicielem lokalu. Traci tę posadę, kiedy władza w Czechach trafia w ręce ludu. Barwne opisy dojrzewania w lokalach gastronomicznych, tragicznej miłości w czasie wojny i groteskowych, powojennych represji wobec "burżujów" tworzą opowieść piękną i mądrą, opowieść o tym, co w życiu najważniejsze."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli ktoś lubi książki z dobrą akcją, wątkiem religijno historycznym, mnóstwem zagadek, to polecam książki Steve Berry, niesamowicie wciągają
![]() ![]()
Milczenie to nuda głupca i myśl mędrca.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Ja wam moge polecić jedną dobrą książke. Jeśli się ktoś interesuje historią to wie o co chodzi.
Marian Zacharski "Rotmistrz" http://www.multibook.pl/2299,marian-...rotmistrz.html ![]()
"Taka już nasza polska natura. Byle raz na koń siąść. Niemiec, Francuz, Angielczyk albo smagły Hiszpan od razu do oczu skoczy, a Polak pacjencję wrodzoną mając siła zniesie, długo się choćby takiemu Szwedzi- nie szarpać pozwoli, ale gdy się miara przebierze, jak huknie w pysk, to ci się taki Szwedzina trzy razy nogami nakryje... Bo fantazja jeszcze jest, a póki fantazja nie zginie, póty i Rzeczpospolita trwać będzie." - Pan Zagłoba BronoWice !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Teraz będę zabierał się do ostatniej części trylogii, następnie właśnie chciałbym sięgnąć po Rodzinę Borgiów. Jeszcze chciałbym się zapytać o takie książki jak - "Omerta", "Głupcy umierają" oraz "Sześć grobów do Monachium" - czytał ktoś z Was może? Jeśli tak to prosił bym się wypowiedzieć na ich temat. Powód: książki.
Ostatnio edytowane przez KacpiTSW : 06.07.2011 o godz. 14:23.
![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|