|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Wynik meczu 18 kolejki | |||
| Zwycięstwo Wisły |
|
298 | 95,51% |
| Remis |
|
10 | 3,21% |
| Zwycięstwo Widzewa |
|
4 | 1,28% |
| Głosujących: 312. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Szykuje się nam fajny mecz w sobotę, pod względem sportowym oczywiście. Widzew to według mnie zdecydowanie groźniejsza drużyna niż Ruch. Oglądałem Widzew w meczu z Lechem i prezentowali się na prawdę dobrze. Naturalnie powinniśmy bez problemu wygrać, zwłaszcza grając u siebie, gdy walczymy o mistrza.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
Nie powiedziałbym czy aż taka zdecydowanie groźniejsza. Przede wszystkim groźna na własnym boisku i potencjał ofensywny może mają lepszy niż Ruch ale w obronie grają często chimerycznie i niepewnie. Poza tym myślę, że Widzew zagra bardziej otwartą piłkę(a nie Ruch który przy naszym wyprowadzaniu piłki od obrońców stał w 11 na własnej połowie..). Mimo wszystko szykuje się trudniejszy mecz, ale tylko zwycięstwo !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Tak , czyli jest szansa na dobry wynik z naszej strony , my lubimy grac otwartą piłkę.Mam nadzieję że obrona będzie wyglądać lepiej niż ostatnio.
![]() "JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Kliknąłem zwycięstwo, ale wcale tego taki nie jestem pewien. Z tego, co zobaczyłem w dwóch meczach Wisły i dwóch skrótach Widzewa, wystawiłbym taki skład:
Pareiko - Jaliens, Bunoza, Chavez, Paljic - Wilk, Sobolewski, Sivakov - Kirm, Melikson - Małecki w przerwie Wilk lub Sivakov wymieniony na Jirsaka |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
Wydaje mi się, że może być powtórka meczu z Lechią, która też lubi grać ofensywną piłkę. Jak już przełamiemy barierę, zdobędziemy bramkę to potem może być już z górki. Widzew może się wtedy bardziej odkryć a my możemy kontrować. Byleby solidnie w obronie zagrać. A w roli DP widziałbym Wilka niż Sobola, z tego względu że Czarek więcej i szybciej biega niż Sobol. Ale to tylko moja opinia.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
Ot, Polska Myśl Szkoleniowa ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
No, ja bym tak zrobił. A czy to jest drużyna podatna na rozklepanie, tego nie wiem, wydaje mi się, że taktycznie nie wyglądają gorzej od nas. Moim zdaniem Małecki aż taki przebojowy nie jest i dałbym mu szansę w ataku, tak, jak tego tu się wszyscy domagają. Umie się znaleźć i wypracować sobie akcję, umie się przepchnąć, a wrzutek i tak u nas ostatnio mało. Nasz najbardziej ofensywny zawodnik zastąpi i przebije na prawej stronie grę Małeckiego, a defensywni w środku odpowiadać będą za destrukcję i przechwyt. Ja bym tak to widział.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja bym się zastanowił bardziej nad zmianą Kirma na Melexa. Kiro od kiedy gra mocniej do przodu jakby zgasł. Może jakbyśmy go cofnęli do pomocy to odzyskałby wigor, a na bokach ataku (zakładam 4:3:3) Maor i Małecki. Czasami mecze wygrywa się indywidualnościami, a oni dwaj tacy własnie są. Wykorzystać ich zalety do maksimum.
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
Meliksona na skrzydle to po prostu żal marnować. Trafił nam się jak ślepej kurze diament i naprawdę głupio by było marginalizować jego rolę na boisku. Teraz on w parze z Jirsakiem i jesteśmy w stanie klepać w środku. Ponadto koncepcja z 3ma defensywnymi "odpowiedzialnymi za destrukcję"... No spoko, ale czy my gramy z Lechem na wyjeździe? Nie. Gramy z Widzewem u siebie, przed naszymi kibicami- mamy grać efektownie i do przodu. Żaden z tych zawodników takiej gry nie zapewnia. Ponadto akcje nie zrobią się same... Ktoś je musi konstruować. Taktyka polegająca na podaniu do Meliksona na skrzydło i "może coś się urodzi" jest raczej bez sensu. Nie chcę powrotu do wczesnego Skorży czy późnego Kasperczaka, gdzie piłki latały od obrońców/defensywnych pomocnków do przodu na walkę. Widzę teraz zalążek fajnej, efektownej i efektywnej gry i nie chciałbym żeby to się zmarnowało. Styl Maaskanta coraz bardzej mi się podoba, a Twoja koncepcja to raczej powrót do siermiężnego futbolu rodem z lat 2006/2007. Pozdro |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Nieprzypadkowo nasza gra w pierwszej połowie z Ruchem ( i z Arką do pewnego stopnia również) wyglądała bardzo średnio. Jak się okazuje - Siwakow to jednak zawodnik defensywny, niepotrafiący zrobić przewagi na dwudziestym metrze od pola karnego. Uważam, że na dziś Wilk jest od niego znacznie lepszy również w ofensywie i to on powinien grać w parze z Sobolewskim. A Sobol - gra tak, jak go ustawia Maaskant - stricte defensywnie - w moich trampkarsko juniorskich czasach byłem takim forstoperem, he, he a trener mi głowę zmywał, gdy zapędziłem się pod pole karne przeciwnika. Widać, że (chyba słusznie...) nasz trener nie ma zaufania do stoperów i ich po prostu ubezpiecza.
Wariantu Sobol-Siwakow-Wilk szkoda komentować - powielanie "najlepszych" dokonań Jerzego Engela z MŚ ![]() Zagrać tak samo, jak z Ruchem, tyle, że z Wilkiem zamiast Siwakowa i będzie dobrze ( rozważałbym też ekstremalny wariant z Jirsakiem zamiast Siwakowa i Wilkiem za Genkowa ) |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
Kirm może nie zachwyca na razie, ale swoje robi i gdyby nie pech, miałby dwie bramki w dwóch meczach. Wyluzujcie... Jak czytam tu niektóre ustawienia, to normalne głowa boli. Ogarnijcie, zagramy i tak takim ustawieniem jak ostatnio ![]() Jeden dobry mecz Jirsaka nie wrzuci go do pierwszego składu...
Ostatnio edytowane przez JrQ- : 08.03.2011 o godz. 00:52.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Widzę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Treneiro chce i próbuje grać 4-3-3, ale praktycznie gramy 4-5-1, w zależności od wariantu. Jestem za tym, żeby wyszedł skład jak na arkę. Wilk zamiast Sobola, Sivakow i Kirm przed nimi i dalej Maor, Tsvetan i Patryk. Żadnych wielkich zmian. Jedynie drobne korekty
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Może zamiast nerwowej końcówki w meczu z Arką mielibyśmy gola dużo wcześniej? |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
a on był taki że w ustawieniu na jednego środkowego napastnika Patryk traci wszystkie swoje walory, ponieważ musiał by walczyć o główki, odgrywać piłki i bez przerwy był by kryty przez dwóch obrońców i nie mógł by zrobić przewagi w pojedynku 1 na 1 jak w Gdyni czy przy dwóch bramkach w Krakowie. wiec jak to napisales, kto wie czy wygrali byśmy chociaż jeden ten mecz gdyby Mały był na szpicy, panie bzdura. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Takie gdybanie co by bylo gdyby.... Sam Patryk ostatnimi czasy mowi ze ma za zadanie schodzic do srodka co ulatwia mu strzelanie bramek i mu to odpowiada. W dodatku przy Jego umiejetnosciach stwarza dzieki temu przewage i moze zagrywac pilki prostopadle. Uwazam ze jesli dotra sie z Genkovem to bedzie bardzo dobra dla Nas sprawa. Genkov bedzie mial wiecej pilek a Patryk bedzie wychodzil na pozycje do zgrywanych przez Genkova pilek glowa.
Co do meczu z Widzewem.... juz sa glosy zeby Jirsak gral w pierwszej 11. O ile pamietam poodbne glosy byly po meczu z Legia i w nastepnym spotkaniu juz tak nie blyszczal. Wedlug mnie sklad powinien byc niezmieniony a Tomas niech wejdzie jeszcze w dwoch meczach, zrobi roznice i wtedy mozna go smialo wstawic do pierwszego skladu. ![]() |
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Nie wyobrażam sobie innego wyniku niż zwycięstwo Wisły. Oczywiście Widzew to solidna drużyna ale gramy u siebie i walczymy o mistrzostwo kraju więc nie ma opcji stracić punkty z Łodzianami. Według mnie Jirsak powinien dostać szansę od pierwszej minuty, może na tej fali uda mu się rozegrać kolejny dobry mecz kosztem Siwakowa.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Taaa taa Jirsak od 1 minuty , pamietacie mecz z Legia ? tez dobrze zagral a potem na nastepny tydzien nie bylo go na boisku , a byl.
Jesli Sivakow bedzie gral lipe to Jirsak wejdzie w drugiej polowie , jeden dobry wystep i odrazu pierwsza 11 boze... ![]() "JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Odnosze inne wrażenie. Może się nie znam, ale tak przypuszczam, na podstawie tego, co widze na boisku, że w grupie trzech pomocników, z których jeden jest defensywnym, a drugi ma kreować grę do przodu, Siwakow jest własnie takim pośrednim ogniwem, przez którego przechodzi większość piłek od obrony do rozegrania, jest takim klejem, który łączy dwa bieguny, obronę i atak, jest tym wolnym pomocnikime, który ma za zadanie zapewnć ciągłość utrzymania sie przy piłce w ataku pozycyjnym, a jednocześnie łatać luki w obronie w przypadku zaangażowania sie obrońców (czy to skrajnych, czy to środkowych) w rozegranie pod bramką.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Framat: dokladnie to tak powinno wygladac przy 4-3-3. Jeden typowo defensywny, jeden typowo ofensywny/playmaker i lacznik miedzy nimi. I uwazam ze w tej roli Jirsak sie sprawdza. On robi wiele rzeczy, ktorych normalny kibic nie widzi, a jest to bardzo przydatne dla zespolu. Konkretnie od zabezpiczania jest defensywny pomocnik, nie lacznik, choc jak def pojdzie do przodu, to jest wtedy kwestia rotacji w tym rojkacie i ktos musi zostac. I taka roznica miedzy Siawkowem i Jirsakiem - Tomas jest bardziej ofensywny, a do tego przydatny przy swoim dorbym strzale bardziej z przodu. To tez jest kwestia dostosowania taktyki, zdecydowanie Jirsak u nas w domu, a np Sivakow na ciezki mecze na wyjezdzie gdzie trzeba wiecej zabezpieczac. Ludzie mowia ze Jirsak nie widoczny. Jedno to kwestia taktyki - czy jest ustawiony bardziej defensywnie czy ofensywnie (jak widac danie mu swobody w ostatnim meczu duzo pomoglo), a drugie ze to ze czesto nie mowia jego nazwiska nie znaczy ze pilki przy nodze nie ma. Jak pokazuja ilosc kontaktow z pilki na C+to Jirsak zawsze ma powyzej sredniej. Przypatrzcie sie jego grze w nastepnych meczach, on gra jak taki typowy lacznik, nie widac go bo wiekszosc podan jest na 1-2 kontakty, pilka sie rusza szybko a inna druzyna rusza. Oczywiscie to nie znaczy ze swietnie sie wywiazuje ze swojej roli - troche za malo ruchliwy jest, ale mozna to wynikac z roznego przygotowania i polecen - zobaczymy jak teraz bedzie grac. Tego typu zawodnicy sa bardzo cenieni. Pare przykladow - Ballack, Carrick czy Van Bommel - zaden z nich nie jest swietnym dryblerem, ani jakims typowym rozgrywajacym (Van Bommel gra troche ostrzej i kwestia pozycji, w Bayernie troche gral bardziej jako defensywny, inaczej w Barcie, PSV czy kadrze). Oni sa takimi zawodnikami "do grania" - krotkie podania, albo czasem jakis kros zeby zmienic strone
Ostatnio edytowane przez WislaFan123 : 08.03.2011 o godz. 13:17.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Jeszcze tylko za Sobola wstawiłbym Jirsaka
Ostatnio edytowane przez AYALA : 08.03.2011 o godz. 12:09.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
Co do Siwakowa, po pierwszym meczu było ponoć dobrze, po drugim mimo, że zagrał na podobnym poziomie jest źle. Zdecydujcie się fachowcy bo zmieniacie zdanie jak baba podczas okresu. Genkov, 2 mecze, 0 strzalow...po Riosie sie jeździ, bo bramek nie strzelał, a Genkov strzalu póki co nie oddał, ile jeszcze meczów to potrwa? w sensie ile razy jeszcze wyjdzie w 1 składzie. Zobaczymy czy w najbliższym meczu Maaskant wyciągnie wnioski z poprzednich, czy jednak znowu zagra podpora defensywy jaliens, świetny rozgrywający Siwakow, superstrzelec Genkov a Wilk znów usiądzie na ławce, bo....sam już nie wiem dlaczego |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
Inna sprawa, że Maaskant póki co gra bardzo ostrożną taktyką i Siwakow mu do tego pasuje. Małecki na szpicy ? Z całym szacunkiem, ale przestaję wierzyć w sens dyskusji na forum. Na ten moment to jeden z najlepszych zawodników w lidze, świetnie zresztą przygotowany (siła i motoryka na szóstkę!) ale chyba jedynym mniej odpowiednim miejscem dla niego na boisku od tarczowego napastnika jest pozycja bramkarza... Powód: Mały
Ostatnio edytowane przez zajacek : 08.03.2011 o godz. 12:20.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bodajże 6 ostatnich meczów = 6 wygranych. Ale co tam, zwolnijmy Maaskanta, bo Genkov nie strzelił gola w 2 meczach, a ten śmie go wystawiać w pierwszym składzie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Poczytałem kilka stron i odnoszę wrażenie,że gramy z super poukładanym zespołem z niesamowitymi kopaczami. Walkower brałbym w ciemno,bo to wszak 0-3 tylko. Maaskant wiadomo do wywalenia, bo Genkov nie strzela. A to jest napastnik to strzelać powinien. Nie nie powinien mówię wam. W ogóle u nas straszna bieda w ataku w obronie o pomocy nie wspominając, a tu przyjeżdża wielki Widzew.
Zastanówcie się co niektórzy co piszecie. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Szczerze się zdziwię jeśli w tej rundzie zgubimy jakieś punkty u siebie, więc zwycięstwa na Reymonta nie będą mnie dziwić. Gorzej z wyjazdami i tu się obawiam o zwycięstwa Wisły.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Nie znalazłem wpisu o zwolnieniu Maaskanta, więc nie wiem do kogo pijecie. Ja tylko stwierdzam fakty a nie popadam w hurraoptymizm jak wiekszość tylko dlatego, że wygraliśmy 6 meczów z rzędu.
Cracovia 0-1 Wisła Kraków bramka w 90 Wisła Kraków 4-0 Legia Warszawa Wisła Kraków 1-0 Zagłębie Lubin bramka w 88 Polonia Warszawa 0-1 Wisła Kraków bramka samobojcza Arka Gdynia 0-1 Wisła Kraków bramka w 89 Wisła Kraków 3-1 Ruch Chorzów Po za świetnym meczem z Legią pozostałe były przeciętne, mogłyby się skończyć remisami i nie moglibyśmy mieć o to pretensji. Siwakowa dało się ściągnąć w przerwie i to odmieniło grę, więc nie wiem czemu grać musi Genkov czy Jaliens. Do czegoś w końcu ma służyc ta szeroka kadra o której wszyscy piszą. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jesteś nie doinformowany , no i co z tego że jest z zachodu ? co to ma do ustawianiu składu ?w ogóle a znasz taktykę Maaskanta znawco ? że już oceniasz i w ogóle , weź poczytaj trochę wypowiedzi Trenera Maaskanta a nie spinaj się ![]() "JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
koniak, to kto za Genkova?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
jesli Malecki na szpicy kto na prawym skrzydle?! Łobodziński? Rios? Kirm?(kto na lewej? ) brakuje na w tym momencie klasowego prawoskrzydlowego.takiego jakim był KUBA. jak na tą chwile nie mamy na skrzydłach i w ataku siły takiej z jakiej Wisła zawsze słyneła.wiec lepiej niech narazie Maly gra na boku a w ataku Genkov który napewno sie wstrzeli.tylko musimy jeszcze poczekac.napewno nie jest to drugi Christow.inny typ zawodnika.jest jeszcze Rios który mam nadzieje dostanie szanse pokazania sie poniewaz słabym zawdonikiem nie jest. brakuje Boguskiego który moze grac i w srodku pola i na skrzydle i w ataku.ale trzeba sobie radzic. i nie siejcie paniki ze nie wygrwamy z Widzewem. to MY jestemy Wisła i to MY zgarniamy 3 pkt.ave
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Już widzę Małego strącającego piłki na skrzydła, haha^^ Obecnie gra na optymalnej dla siebie pozycji, na napad nadaje się jedynie podczas gry 2 napastnikami.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|