The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Porter
Senior Member

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.02.2011, 12:39
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...btulowicz.html

to juz chyba stadionu się nie doczekamy... ))

a poważnie i co teraz Majcher gdzie są kary dla jego biura projektowego
gdzie jest kasa podatników
Porter
Odpowiedz cytując
cichociemny
Junior Member

Od: 05.2005

Stary 14.02.2011, 12:44. Zmarł WOJCIECH OBTUŁOWICZ
Jak podaje Gazeta Wyborcza z soboty na niedziele zmarł architekt Wojciech Obtułowicz -autor projektu stadionu Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 14.02.2011, 12:48
sayek89 napisał(a):Wyświetl post

Można rzec że projekt naszego stadionu był ostatnim takim projektem, chodzi mi o specyfikę, jaki zrobił w życiu.

Był jego ostatnim ale również i pierwszym gdyż nigdy nie tworzył takich projektów.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 14.02.2011, 12:50
Porter opadły mi ręce do samej ziemi...
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 14.02.2011, 12:50
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
Widocznie nie. Jutro mija termin zakończenia ich montażu, a prace się jeszcze nie zaczęły
To już naprawę przesada. Wstyd żeby każdy, dosłownie każdy termin zawalić. W normalnym kraju ludzie za takie numery już by dawno nie pracowali - a u nas....
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 14.02.2011, 12:51
Porter, powagi trochę. Obtułowicz projektu nie robił, on był odpowiedzialny jedynie za koncepcję architektoniczną. Jeśli projekt nie jest jeszcze dostarczony w całości, to pracę przy jego dokończeniu wykona biuro Obtułowicza, tak jak robiło to poprzednio.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 14.02.2011, 13:11
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
Porter, powagi trochę. Obtułowicz projektu nie robił, on był odpowiedzialny jedynie za koncepcję architektoniczną. Jeśli projekt nie jest jeszcze dostarczony w całości, to pracę przy jego dokończeniu wykona biuro Obtułowicza, tak jak robiło to poprzednio.
Ja rozumiem, że chcesz zwrócić uwagę, iż wiadomość ta nie powinna wpłynąć na losy budowy stadionu.

Natomiast z Twojej wypowiedzi można by wywnioskować, że nie był on odpowiedzialny za to całe bagno, z czym nie można się zgodzić
Odpowiedz cytując
rafal777
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 14.02.2011, 13:12
Porter chyba nie myslisz chłopie, że Obtułowicz sam wszystko projektował i na dodatek nie przelewał tego na papier tylko trzymał w głowie jako złote myśli. Dla Twojej informacji Adam Opel zmarł juz jakiś czasu temu...
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 14.02.2011, 13:16
rav, oczywiście. Za bagno odpowiedzialny był też on, bo to on nadzorował swoje studio, które całkowicie projekt spieprzyło. Winę ponosi również on, bo sama koncepcja była krótko mówiąc kiepska i nie dopasowana do nowoczesnych stadionów, gdzie myśli się przede wszystkim o minimalizacji kosztów, zapewnienia widzom jak najlepszego komfortu i wykorzystania stadionu w celach poza sportowych.
On, jako osoba firmująca projekt swoim nazwiskiem nie powinien też dopuścić do opóźnień i błędów, tylko kopnąć swoich ludzi w tyłek aby wyrobili się na czas. Przede wszystkim nie powinien się też takiego projektu podejmować samodzielnie...
Odpowiedz cytując
master17
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 14.02.2011, 13:56
Głupio może zabrzmi, ale jestem ciekaw czy wzrosły jakieś szanse na zlikwidowanie tych pleks na naszym stadionie ...
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 14.02.2011, 15:03
master17 napisał(a):Wyświetl post
Głupio może zabrzmi, ale jestem ciekaw czy wzrosły jakieś szanse na zlikwidowanie tych pleks na naszym stadionie ...
Pleksy to akurat najmniejszy problem, bo wymontować je można w kilka godzin i to nawet zaraz.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 14.02.2011, 15:17
Mistel napisał(a):Wyświetl post
Pleksy to akurat najmniejszy problem, bo wymontować je można w kilka godzin i to nawet zaraz.
Ta. Szczególnie, że ten problem ciągnie się od lat. Fajnie jakby chociaż je wyczyścili i pozrywali wszystkie vlepki. Rozumiem jakby ktoś je fajnie obkleił na całej długości, żeby dawało to jakiś efekt, a nie przyklejone byle jak.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 14.02.2011, 16:13
rav czy ktoś z redakcji portalu nie mógłby uzyskać jakiś wiarygodnych informacji co do fatycznego stanu i zaawnasowania robót ? szczegolnie w kwestii telebimów, ławek rezerwowych (czy są juz albo kiedy i jakie będą), co zostało jeszcze do zrobienia na zachodoniej w kwestii instalacji ( czy Qumak -bodajże- prowadzi już prace nad częścią zarządzania i sterowania obiektem),czy malowanie farbami hydrofobowymi jest juz w zakresie wykonawcy czy dalej nie etc.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 14.02.2011, 17:45
Ciekawe co z operatorem i stadionem ;/
Niestety nie ma Darka Olszówki i nie ma kto pisać interpelacje ;/
__________________________________________________ ____________________________________

- Stara się Pan dotrzymać terminów związanych z transferami, ale miasto nie dotrzymuje terminów dotyczących zakończenia budowy stadionu Wisły, który pierwotnie miał być gotowy w lipcu ubiegłego roku. Jak duży jest to problem dla klubu?
- Stadion to miejsce, gdzie ponad 30 tysięcy ludzi może spędzić fantastycznie czas. Niestety, teraz nie jesteśmy w stanie sprzedawać karnetów na dwie następne trybuny, bo nie wiemy, kiedy będą one całkowicie oddane do użytku. Nadal nie możemy też przyjmować kibiców gości. Jest to dla nas niekorzystne. To również problem biznesowy.
- Jak brak gotowego stadionu wpływa na planowanie budżetu?
- Mocno wpływa, ale jesteśmy na to przygotowani. Zawsze budżet jest opracowany w dwóch wariantach, także z założeniem wersji negatywnej, czyli mniejszych dochodów jakie spowoduje niedokończony stadion. A stadion to przecież element potęgi klubu. Na razie obiekt na 44 tysięcy widzów ma Lech Poznań. Niedługo będzie gotowy stadion Legii na 33 tysiące miejsc, a także Lechii i Śląska na 44 tysięcy widzów. Stadion buduje też Jagiellonia. Wiele klubów wchodzi więc w nową rzeczywistość finansowania. Przychody z dnia meczu będą miały wpływ na zwiększenie budżetów, a to zwiększa szanse w rywalizacji o nowych zawodników. Na początku minionej dekady Wisła była sama, a teraz jest 6 czy 7 klubów mogących ściągać najlepszych piłkarzy ligi. A to podnosi ceny zawodników.
- Kiedy stadion może być gotowy?
- Mam nadzieję, że w całości zostanie oddany do użytku wiosną. Gdyby do tego nie doszło, to myślę, że ostateczną datą powinien być początek kolejnego sezonu, kiedy - mam nadzieję - będziemy grać w eliminacjach Ligi Mistrzów. Mamy też w planie rozegranie na otwarcie stadionu meczu z jednym ze słynnych europejskich klubów. Dotychczas jednak brak pewnego terminu utrudniał takie zaproszenie. Do końca roku chcemy także otworzyć na stadionie muzeum Wisły. Wcześniej pragniemy, aby otwarty był sklep. Niedawne otwarcie przez nas "strefy kibica" daje wrażenie jak warunki będą na naszym stadionie. Po prostu europejskie. Oglądanie meczów będzie coraz bardziej komfortowe, a na pewno bezpieczne. Wprowadziliśmy szereg propozycji ulgowych biletów, na przykład na sektor rodzinny. Na naszym stadionie od wiosny, wzorem klubów angielskich, wprowadzamy stewardów, którzy będą służyli pomocą naszym kibicom.
- Wisła ma zostać operatorem stadionu - rozmowy w tej sprawie trwają od dawna, a efektu nie widać.
- Rozmowy na temat zarządzania stadionem nie są prostą sprawą. Dwie strony muszą znaleźć kompromis i zapewne go osiągniemy. I Wisła i miasto są skazani na ten stadion, bo nikt inny niż Wisła nie będzie na nim przecież grał. Na dowód, że to nic nadzwyczajnego, podam przykład Lecha Poznań, który także ciągle negocjuje z miastem.

fragment z dziennika polskiego
__________________________________________________ ____________________________________
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
krakus76
Banita

Od: 09.2009

Stary 14.02.2011, 18:10
A czy przypadkiem na likwidację pleksi nie zgadzała się przypadkiem policja ? Bo tak coś mi się o uszy obiło że ich likwidacja pogorszy bezpieczeństwo na stadionie.
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 14.02.2011, 19:48
Na innych stadionach w tym znacznie większych jak choćby w Poznaniu nie widziałem takich szyb. Przepis wyssany z palca i tyle, wszędzie jest inaczej, tylko u nas wszystko wbrew prawom logiki.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 14.02.2011, 19:55
krakus76 napisał(a):Wyświetl post
A czy przypadkiem na likwidację pleksi nie zgadzała się przypadkiem policja ? Bo tak coś mi się o uszy obiło że ich likwidacja pogorszy bezpieczeństwo na stadionie.
A czemu mialaby sie nie zgadzać. Na trybunach wzdłuż boiska nie ma takich pleksi i policji to nie przeszkadza
Odpowiedz cytując
Pimko
Member

Od: 11.2010

Stary 14.02.2011, 20:29
Byłem dziś w strefie kibica zakupić karnet, ale postanowiłem też zobaczyć panoramę stadionu z narożnika no i o dziwo zauważyłem, że ruszyli z montażem reszty krzesełek. I tyle z dobrych wiadomości... Nie chcę siać niepotrzebnej paniki, ale wydawało mi się że ta mozaika niebiesko-czerwonych krzesełek będzie wyglądała w przybliżeniu tak jak na wschodniej, a tu widzę jakieś udziwnienie... Nie wiem czy tak zostanie ale mi się osobiście nie podoba. No i kolor tych krzesełek po środku tzn. mam na myśli głównie czerwone, znacznie się różni od pozostałych. Zrobiłem zdjęcie na dowód. Przepraszam za jakość no ale to tylko komórka.

http://img522.imageshack.us/i/zdjcie0019r.jpg/
Odpowiedz cytując
Mea
Member

Od: 06.2010

Stary 14.02.2011, 20:51
co do odcienia kolorów to możne wyróżnienie krzesełek VIP będzie ok, nie wiem może, ale konfiguracja to chyba im się pomyliła, mam nadzieje ze ktoś z klubu zainterweniuje bo to już są jaja.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 14.02.2011, 21:27
Ręce opadają....
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 14.02.2011, 21:33
rav napisał(a):Wyświetl post
Ręce opadają....
możecie streścić?nie miałem możliwości oglądnąć
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 14.02.2011, 21:55
Chodzi o krzesełka. Z tego zdjęcia które zamieścił Pimko wynika że wzór skopali montując krzesełka. I w tym momencie mamy jakiegoś potworka na trybunach...

Ostatnio edytowane przez rav : 14.02.2011 o godz. 22:02.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
Pimko
Member

Stary 14.02.2011, 22:02
Taka już na tej budowie panuje zasada, że z zasady muszą wszystko "skopać", no a nas wiślaków to już szczególnie nie powinno dziwić... I póki te krzesełka nie są przytwierdzone na stałe (chyba że już są) to trzeba szybko reagować bo nie sądzę żeby ktoś normalny zaplanował taki rozkład. :c

A tak już mniej poważnie to ile kolorów i odcieni krzesełek tam widzicie? Bo ja 5. Bardzo pstrokaty ten nasz potworek
Ostatnio edytowane przez Pimko : 14.02.2011 o godz. 22:14.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 14.02.2011, 22:07
Pewnie za dużo czerwonych zakupili i teraz muszę je jakoś upchać

A tak serio, to brak słów normalnie...
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 14.02.2011, 22:08
Na chwilę obecną jest możliwość demontażu i montażu powtórnego. To są przykręcane krzesełka, więc to jest "tylko" czas.

I tutaj nie ma problemu, może się on pojawić dopiero w momencie gdy okaże się że krzesełka zostały zamówione w nieodpowiedniej liczbie, bo były robione pod właśnie taki projekt jaki zaczęto zamontować.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Odpowiedz cytując
Pimko
Member

Stary 14.02.2011, 23:55
Ok kolejna "w miarę ważna" rzecz. Czy ktoś ogarnięty w temacie np. PiotrG albo inny może się wypowiedzieć co z telebimami? Ja pomijam fakt, że termin zlecenia mija chyba jutro...ale jakie jest do k*** nędzy tym razem wytłumaczenie? Prom z Chin z częściami zatonął, Majchrowski odebrał nam znowu w ostatniej chwili fundusze, czy może zdecydowano, że należy dotrzymać zasady, iż nic nie może być na tym obiekcie wykonane w terminie?

PS. I nie czepiajcie się, że to jest bzdura i może zaczekać, bo to nie jest niezbędne do rozegrania meczu...- telebimy miały być gotowe na początek ligi i nie zanosi się by były, stąd wyrażam swoje obawy.
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 15.02.2011, 00:21
Za jaja i na drzewo. Choć odnoszę dziwne wrażenie, że dla niektórych mogłaby to być nagroda...

Czy nad tej budowie ktoś używa szarych komórek?
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 15.02.2011, 00:31
Gdzieś jakiś czas temu spotkałem info że montaż telebimów rozpocznie się okoły połowy lutego z zamiarem zakończenia na koniec miesiąca. Nie podam źródła ale coś takiego gdzieś widziałem.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 15.02.2011, 00:37
A co sie wszyscy tak nagle obudzili?

Bylo w ktoryms wywiadzie, chyba z Trzmielem, ze telebimy beda zamontowane pod koniec lutego... Ja tam zdziwiony nie jestem.

Ale tym ze nikt nie wywiera presji na miastu jest tez swego rodzaju porazaka.

W pierwszej kolejnosci Wisla, prawda taka - trybuna wschodnia i polnocna powinny byly byc gotowe na grudzien 2009 i juz wtedy mozna bylo grac mecze na Wisle, a do tego zachodnia i caly stadion ktory w czerwcu mial byc gotowy. Mysle ze jest wiele materii ktorych nie da sie oszacowac jesli chodzi o straty, ale z tych ktorych sie da, mysle ze to w granicach 10-15 mln zlotych juz do tej pory. Przeciez Wisla ma tez swoich ludzi w gazetach, znajomy znajomego itp. Zorganizowac konfernecje w okraglaku tak jak Majcher, ale od drugiej strony, a jeszcze najlepiej na zywo i naglosnic... to juz powinno bylo byc zrobione zamiast konfernecji Majchrowskiego i jego 2 mscy..

Jednak oprocz Wisly, to jednak SKWK, TWSD jak i reszta portali jesli chodzi o manifestacje. Tyle sie mowi ze powinno sie to i tamto, a jeszcze madrzejsi gania tych, ktorzy uwazaja ze manifestacja powinna byc, poniewaz oni tylko sobie tak gadaja a nic nie zrobia, bo oczywiscie NIC nie moga. Jedyna mozliwosc zeby zorganizowac taka akcje, to wspolne sily glownie SKWK i TWSD, jak i innych wiślackich portali. Zwykla osoba mimo ze moglaby miec swietne intencje to wiele nie zdziala.. a to co kiedy bylo po jakies gadce na forum, no to nie jest zrodlo masowego przekazu. Caly czas przez ok 2 tyg informacja na glownej powinna widniec o manifestacji, temat na forum jesli chodzi o kwestie organizacyjne, i grupy na portalach spolecznosciowych, a ze pierwszy mecz nie dlugo, to zostawienie infromacji na kazdym krzeselku.

Oczywiscie jest pozno, ale nie za pozno, a by jednak mimo wszystko zrobili ten stadion na ta runde, a nie na lipiec. A po drugiej w tym momencie, zmusic do pociagniecia do odpowiedzialnosci osoby za ta inwestycje (to jak jest fatalnie zarzadzana), opoznienia (jesli ktos nawala, to placi kare i go wypieparz z budowy) a takze zwiekszajace sie koszty. Oczywiscie nie wszystko jest takie latwe, ale pewne rzeczy powinny byc zrobione. To po Rondzie Mogilskim, jest chyba najwieksza inwestycja w Krakowie, choc nie znam kosztow remontu Ronda Ofiar Katynia. Dlatego taka inwestycja powinna byc domknieta na ostatni guzik!

Niestety, ostatnia akcja na ktora zdobylo sie SKWK bylo 1906% poparcia dla Boguslawa Cupiala...

Oczywiscie wina lezy tez po stronie Wisly, wiadomo bylo dawo kto go projektuje. Ale w Wisle nie bylo osoby decyzyjnej, byla jakas akcja, juz nie pamietam o co chodzi ze Ochalik musial nawet dokumentu podpisac.. Pojawila sie ogromna roznica jak przyszedl Basalaj, bo kazdy z boku kto sie choc troche pilka interesuje, widzial ze sa jaja, to juz w 2 dni pracy byl w Urzedzie Miasta, pewnie gdyby zawital z pol roku wczesniej, mielibysmy duzo mniej niedorobek..
Ostatnio edytowane przez WislaFan123 : 15.02.2011 o godz. 00:40.
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 15.02.2011, 01:54
Ta pomyłka z wzorem krzesełek to jakaś kpina. Mam nadzieję, że SKWK zareaguje, w końcu to oni podesłali wzór krzesełek, który miał zostać zrealizowany.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów