|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Irek Żeleń potwierdził (info pewne telefoniczne) -
Katedra Saint-Etienne w Auxerre ----- ![]() tony halik był wypada znać
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 11.02.2011 o godz. 14:19.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Wchodzę sobie po małej przerwie i pasowało by ''coś'' zgadnąć więc może Bóg da jakąś podpowiedź
Chyba, że znowu podniosę temat i ktoś zgadnie ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Dłużej nie będę trzymał w niepewności:
podpowiedź to zamek Chillon a obrazek powyżej to fragment skały na której ów zamek został wzniesiony. Odpowiedź jest raczej poprawna, chyba że coś pominąłem lub źle odgadłem, więc najwyżej Bóg poprawi ![]() a tym samym żeby nie wstrzymywać zabawy wrzucam zagadkę: Jakiego miasta panorama jest zamieszczona poniżej: ![]()
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 13.02.2011 o godz. 13:11.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
w podpowiedzi dodam, że to coś więcej niż USA
![]() (ile mozna zgadywać) |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
![]() BT sprawił, że zacząłem wątpić w poprawność odpowiedzi, no ale jeszcze się upewniałem i sprawdzałem więc jest dobra. A podpowiedź jest taka, że miasto na powyższym zdjęciu gościło kiedyś piłkarzy Polskiej reprezentacji, lecz nasi gwiazdorzy nie będę go miło wspominać. edit: W sumie to BT dał pierwszą podpowiedź do zagadki, więc moją proszę potraktować jako drugą ![]() Powód: teraz już wiem :)
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 14.02.2011 o godz. 13:40.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
no ja wrzuciłem rebUSA gdyż, jak to mówią, "cisza w temacie" ;-)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Pusan
Trzecią podpowiedzią jest nazwa firmy na wieżowcu w lewym dolnym rogu ![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Zgadza się. Czas na Twoją zagadkę
![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() Ok bawimy się w dziwne związki. Odpowiednie połączenie podpowiedzi zawartych w obu obrazkach powinno dać; 1) imię i nazwisko pewnej osoby, 2) miasto , oraz 3) nazwę pewnego dzieła tejże osoby. Przy okazji w jednym zdaniu(może być wielokrotnie złożone ) proszę wykazać związek między 1 , 2 a 3 ![]()
Ostatnio edytowane przez Mareq : 14.02.2011 o godz. 14:15.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Podpowiedź:
W przypadku pierwszego zdjęcia należy się skoncentrować na samolocie , na tym właśnie konkretnym samolocie . Na drugim zdjęciu ten jegomość nie wykuwa zwykłej broni. To miecz na smoka ![]()
Ostatnio edytowane przez Mareq : 14.02.2011 o godz. 19:05.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Podpowiedź nr2
Smok zwał się Fafner , a jeżeli chodzi o samolot to po jego kodzie (przy tylnych drzwiach) można trafić do kłębka . |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ryś Wagner, dla którego twórczości wzniesiono teatr operowy w Bayreuth (kod samolotu), w którym to miejscu do tej pory odbywają się wagnerowskie festiwale; "Pierścień Nibelungów", jedno z dzieł Rysia, opowiada historię Zygfryda a jednym z motywów przewodnich utworu jest wykucie przezeń miecza, będącego w stanie zlikwidować gestapowskiego bazyliszka.
A za karę pożeruję na samolocie Marqa i zapytam co ma wspólnego z: ![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Nie no nie uwolnię się od tego samolotu chyba
![]() edit: Drzwi na których Marcin Luter miał wywiesić swoje 95 tez, to już wiem od dawna, ale jakie powiązanie z tym samolotem to normalnie dramat. Tylko proszę mi nie mówić, ze jedyne powiązanie to Stefan Wittenberg, autor zdjęć - Airbusów tam nie składają. - Luter samolotem nie latał. edit: Nie mam już pomysłu, a te podpowiedzi mi namiezały jeszcze bardziej o Kloss albo symbolizuje II Wojnę Światową, teraz datą się nie sugerować może ktoś inny zgadnie :/
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 16.02.2011 o godz. 02:37.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
No i git. Teraz tylko podpowiedź:
*![]() i zagadka rozwiązana! --- *nie sugerować się datą wydania EDIT: Wislazwe, nie, skąd mogę wiedzieć czy Stefek fruwał LuftHansą ![]() Ale na dobrej drodze jesteś.
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 16.02.2011 o godz. 02:00.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Wpadnie ktoś na jakieś rozwiązanie
![]() Bo ja już nie wiem jakich powiązań szukać. Potrzeba kogoś świeżego w temacie ![]()
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 17.02.2011 o godz. 00:23.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
cała odpowiedź zawarta jest w samolocie
powiem więcej: - a
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 17.02.2011 o godz. 17:51.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
W sensie, że Hanza?
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
nein
8 znaków ------- Dobra nikt nie zgadł - moja skucha. Lufthansa - a = Hans Luft. A kto zacz, to już wyszperacie. Chętni zapodawać zagadkę.
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 17.02.2011 o godz. 23:43.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Czyja to nieoficjalna flaga?
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Christianii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Christi...nica_Kopenhagi) Zagadkę wrzucę po południu. Pobawmy się w skojarzenia, odpowiedzią jest imię i nazwisko pewnej postaci z kultury popularniej, która rzekomo miała coś wspólnego z panem przedstawionym na zdjęciu. ![]()
Ostatnio edytowane przez snyrting : 21.02.2011 o godz. 12:17.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zagadka nie poszła, nie chce blokować tematu.
Chodziło o tego pana- http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Johnson |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Gdzie to?
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Park Street / central Bristol
niech ktoś zada proszę, nic mi nie przychodzi do głowy
Ostatnio edytowane przez Krissu : 03.03.2011 o godz. 00:01.
|
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
To ja sobie pozwolę.
For old times' sake... ![]() Postać wybitna. Jako pierwszy z piastujących pewne stanowisko zaczął nosić pewną ozdobę. Kto to i o czym mowa linijkę wyżej? ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 03.03.2011 o godz. 04:31.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Paweł Jasienica.
![]() Kto to?
Ostatnio edytowane przez Watts : 03.03.2011 o godz. 07:40.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 03.03.2011 o godz. 14:06.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|