The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.02.2011, 00:47
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli porówna się transfery przeprowadzane do tej pory (powiedzmy umownie: do momentu rozpoczęcia przygotowań) to widać że z czterech drużyn które moim zdaniem mogą realnie myśleć o mistrzostwie (Jaga, Amica, Legia, Wisła) zostajemy daleko w tyle. O Jadze jest powyżej. Amica starciła Peszke i Tchimambę ale pozyskała: Wołąkewicza, Jugola z trudnym nazwiskiem i Ślusarkiego (z wypozyczenia wrócił też chyba Mikołajczak). Moim zdaniem wychodzą na plus. Legia co prawda nikogo nie pozyskała ale i nikogo nie straciła. U nas cztery minusy z czego trzy to piłkarze podstawowego składu (Pa Brożek, Pawełek, Cleber). Nie ma co dramtyzować ale wydaje mi sie że są podstawy do tego aby stwierdzić że oddanie walkowerem walki o mistrzostwo (a nawet pudło) staje się realne. W tym kontekście trzeba docenić pracę która wykonywał poprzednio Łysy.
W ten sposób pisałem o transferach niespełna dwa tygodnie temu i wypadło by sie chyba do tego tekstu odnieść teraz. Zdaje sobie oczywiście sprawę że każde "papierowe" ocenianie piłkarzy jest zabawą czysto teretyczną bo to ile są warci wychodzi dopiero w trakcie sezonu. Ale ponieważ teoretyzowałem wtedy to pozwole sobie poteoretyzować i teraz.
1. Zacznijmy od Wisły. Wygląda na to (pomimo tego że wciąż czekamy jeszcze na bramkarza) że jesteśmy na plus. Nie bardzo wierzę że przynjamniej w tej rundzie Genkow będzie w stanie zastapić w pełni Pa Brożka ale myślę że będzie w stanie wnieść do drużyny naprawdę coś nowego (w sumie mały minus). Biorąc pod uwagę że Clebi nie robił sie młodszy a pod koniec sezonu i tak nie grał to przyjście Kew ocenić chyba trzeba jako wzmocnienie (mały plus). Białorusin i Żyd za Pi Brożka to dwa plusy. Ciągle nie mamy jeszcze bramkarza ale moim zdaniem nawet gdyby nie było to wzmocnienie to Jovanić i tak daje radę (choć nie da się ukryć że z jakichś powodów RM ma do niego zastrzeżenia). Suma sumarum plus. Na papierze jesteśmy mocniejsi. I w tym kontekście wypada mi się pokajać za dwa ostatnie zdania mojej poprzedniej wypowiedzi: mówienie o oddaniu walkowerem walki o mistrzostwo to było czarnowidztwo. Podobnie jak nieporozumieniem było zestawianie Łysego i Staszka. Inne światy. Mea culpa.
2. Lech pozyskał w międzyczasie Murawskiego. Duże wmocnienie. Wygląda na to że w sparingach Ubiparip też daje radę. Pomimo utraty Peszki i Tchimamby wychodzą moim zdaniem na duży plus. Będą naprawdę mocni, tym bardzie że przygotowania w "stylu hiszpańskim" są jak wieść niesie naprawdę bardzo wymagające.
3. Jaga załawiła sobie w ciągu tego czasu chyba tyle że Czarnogórcy mają przyjść do nich od początku tej rundy. Wygląda na to że pomimo utraty Grosickiego będą mocniejsi.
4. Legia straciła Pączka. Niby mała strata ale jednak. Podobno jakieś kłótnie pomiędzy Beretem a Maciusiem. Na tle konkurencji nie wygląda to najlepiej. No ale to tylko teoria ...
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 01.02.2011 o godz. 00:52.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 01.02.2011, 01:00
kreseq napisał(a):Wyświetl post
bridgeburner - Oczywiscie masz racje, dlatego napisalem ze w pewnym sensie zle sie dzieje. Sa zawodnicy, ktorych kupi sie taniej niz nasze przereklamowane kadlubki z przeszczepami zamiast konczyn, ale sa tez przeplacani zawodnicy, ktorzy nie potrafia kopnac,przyjac,podac,strzelic. Taki pospolity "szrot" pilkarski.

Dobrze by bylo, gdyby taki ktory nie sprawdzi sie powiedzmy przez rok, wypadal zupelnie z najwyzszej klasy rozgrywek, ale wiemy jak jest.
To jest oczywiscie prawda
Taki Bykowski strzela średnio pół gola na sezon,
Gajtkowski w porywach 2
A to napastnicy sa
I bez problemu znalezli zatrudnienie za dobre pieniadze w pierwszej lidze
gdzie przy odpowiedniej konkurencji już dawno musieliby zmienic zawód i co najwyzej amatorsko kopac sobie w IV lidze
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 01.02.2011, 08:55
Transfer Jeża do Górnika pozytywnie zaskakujący dla mnie, pewnie wiek mu nie pozwolił odejść do lepszej drużyny, bo był to najlepszy zawodnik MSK, mózg drużyny, pełnił tam rolę podobną do Szymkowiaka w Wiśle niegdyś. Zresztą Jeż został nawet uznany najlepszym zawodnikiem ligi słowackiej w poprzednim roku, bardzo dobrze grał w Lidze Mistrzów.
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 01.02.2011, 09:46
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
To jest oczywiscie prawda
Taki Bykowski strzela średnio pół gola na sezon,
Gajtkowski w porywach 2
A to napastnicy sa
I bez problemu znalezli zatrudnienie za dobre pieniadze w pierwszej lidze
gdzie przy odpowiedniej konkurencji już dawno musieliby zmienic zawód i co najwyzej amatorsko kopac sobie w IV lidze
Wiem, że Gajtkowski w ostatnich latach ma sporą zniżkę formy i nigdy nie był wybitny. Ale nie pier.. że strzela 2 bramki na sezon, bo na 200 meczy w lidze strzelił bramek prawie 50. Cudu nie ma, ale wychodzi średnio bramka co 4 mecze. Ciekawe, który amator grając w takich klubach jak on strzeliłby tyle bramek.
Odpowiedz cytując
zordon
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 01.02.2011, 09:47
Kiedy kończy się okienko transferowe na zachodzie? Przypadkiem nie wczoraj / dziś?
ups sorki pomyliłem temat, jak mod znajdzie niech wywali
zapraszam fanów trance ---> www.globaltrance.pl
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 01.02.2011, 09:52
Przez ostatnie 4,5 sezonu strzelił dokładnie 10 goli
To że siedem lat temu strzelił brazylijskiej Pogoni 5 cz y 6 bramek mnie nie interesuje
Jest tam napisane wyraźnie strzela a nie strzelał,
Bykowski tez cos gdzies kiedy komus strzelił ale to czasy zamierzchłe były
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 01.02.2011, 09:53
takie życie;p też mi się to nie podoba ale skoro chłop z klubu z którym grał w LM przychodzi do Górnika i chce grać za dużo mniejsze pieniądze niż BONIN! no to jestem za, bo napewno jest to piłkarz bardziej wartościowy przynajmniej na papierze;] ale jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli lige cudzoziemską
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 02.02.2011, 12:33
Amica skończyła transfery, Wisła też powoli finalizuje ostatnie, a Legia nie sfinalizowała żadnego i już chyba nie sfinalizuje. Kabaret

Cytat:
Nic nie wyszło z planów działaczy Legii, którzy wierzyli, że niektórzy gracze, których mieli na oku, nie znajdą zatrudnienia do końca stycznia i na początku lutego wybiorą ofertę z Łazienkowskiej. "Okienko transferowe w większości krajów europejskich zostało już zamknięte. Myśleliśmy, że dzięki temu podpiszemy kontrakty z niektórymi zawodnikami, ale oni podpisali umowy z naprawdę dobrymi klubami" - powiedział Jóźwiak.
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 02.02.2011, 12:36
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Amica skończyła transfery, Wisła też powoli finalizuje ostatnie, a Legia nie sfinalizowała żadnego i już chyba nie sfinalizuje. Kabaret
Cytat:
Nic nie wyszło z planów działaczy Legii, którzy wierzyli, że niektórzy gracze, których mieli na oku, nie znajdą zatrudnienia do końca stycznia i na początku lutego wybiorą ofertę z Łazienkowskiej. "Okienko transferowe w większości krajów europejskich zostało już zamknięte. Myśleliśmy, że dzięki temu podpiszemy kontrakty z niektórymi zawodnikami, ale oni podpisali umowy z naprawdę dobrymi klubami" - powiedział Jóźwiak.
Chyba wiem co mu powie Skorża.
Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Od: 11.2010

Stary 02.02.2011, 12:59
Legia nie zrobila transferów, jednak nie uwazam, ze to zle dla tego zespolu. Maja w miare dobry sklad jak na polska lige i wywalczyli z nim miejsce w 1wszej 3. Druzyna przez tą przerwe zimowa bedzie sie zgrywala i moze na prawde wyjsc z tego cos dobrego. Czasami lepiej jest zostawic sklad/nic nie dokupowac, aby sie zgral, niz kupowac 4-5 zaowdnikow co okienko, ktorzy nie beda miec czasu nawet na wejsciu do zespolu. Mam tutaj na mysli polityke Wisly, ktora w lecie kupila wpierony dziadostwa, ktore powiedzmy sobie szczerze, gra bardzo slabo. W tym okienku to samo ... tylko jeszcze nie wiemy czy to sie sprawdzi, czy nie.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 02.02.2011, 13:08
gigant napisał(a):Wyświetl post
Chyba wiem co mu powie Skorża.
Ja też wiem. Jóźwiak zostanie poproszony o powtórzenie sławnych słów Macieja Skorży: "wypada tylko przeprosić kibiców"
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 02.02.2011, 15:34
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...ji,1591937,812

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 02.02.2011, 15:43
Wrócił, pomoże drużynie w utrzymaniu i zabijać się o niego będzie Napoli, Newcastle i Atletico Madryt
Odpowiedz cytując
joshi
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 02.02.2011, 15:43
emj10 napisał(a):Wyświetl post
chyba KaBeret

taki dyrektor sportowy w Legii to skarb - nie wzmacnia zespołu, wprowadza nerwową atmosferę i pewnie nie powiedział jeszcze ostatniego słowa.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 02.02.2011, 15:46
Król nie był czasem związany z Cracovią? Teraz Bytom, no tak czy siak facet jest w orbicie zainteresowania ciekawych klubów
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
joshi
Senior Member

Stary 02.02.2011, 16:05
był, ale kluby się nie dogadały
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 02.02.2011, 16:13
joshi napisał(a):Wyświetl post

taki dyrektor sportowy w Legii to skarb - nie wzmacnia zespołu, wprowadza nerwową atmosferę i pewnie nie powiedział jeszcze ostatniego słowa.
Całe szczęście, że po stracie Pączka ktos inny będzie bronił naszych interesów w Legii. Jak sie tam utrzyma dłużej i razem z Trzeciakiem będą prowadzić dalej taka owocną politykę transferową, to gotów jestem nawet go polubić.
Odpowiedz cytując
Syn Kangura z 1984
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 02.02.2011, 16:14
murray napisał(a):Wyświetl post
Wrócił, pomoże drużynie w utrzymaniu i zabijać się o niego będzie Napoli, Newcastle i Atletico Madryt
W sumie szkoda że nie trafił do pasiastej damy. Idealnie wpisałby się w tego ich matrixa w którym żyją
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 02.02.2011, 16:32
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Całe szczęście, że po stracie Pączka ktos inny będzie bronił naszych interesów w Legii. Jak sie tam utrzyma dłużej i razem z Trzeciakiem będą prowadzić dalej taka owocną politykę transferową, to gotów jestem nawet go polubić.
Trzeciaka juz nie ma.

Beret bedzie musial pracowac za dwoch.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
wanciak86
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 02.02.2011, 19:17
Poźniak już strzelił bramkę dla Lechii
ciekawe kiedy mistrzu Buzała coś strzeli dla bełchatowa czy jeszcze w tym sezonie:]
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 02.02.2011, 19:21
Poczekaj aż pójdzie dośrodkowanie na długi słupek, a tam będzie Buzała przygotowany do woleja
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 02.02.2011, 19:23
póki co Polonia Discorobaczki Warszawa wygrałą 4-0 z Kubaniem Krasnodarsk Dana Petrescu.
Jedną z bramek strzelił nowy Villa cośtam

E: w Polonii 8 nowych typów grało
Ostatnio edytowane przez szprotson : 02.02.2011 o godz. 19:35.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
wanciak86
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 02.02.2011, 19:30
murray napisał(a):Wyświetl post
Poczekaj aż pójdzie dośrodkowanie na długi słupek, a tam będzie Buzała przygotowany do woleja

dłuuugo będą szukać tej piłki chłopaki od ich podawania, ojjj dłłłuuugooo
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 03.02.2011, 08:54
Rengifo w Legii ?
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32284,t...wiadomosc.html

Jeszcze stary nie jest i myśle żeby sie Legii przydał.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 03.02.2011 o godz. 09:01.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 03.02.2011, 10:28
Przecież to mierny kopacz. Nie wiem co mógłby dać Legii?
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
misiek_86
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 03.02.2011, 10:36
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Marszałkiem - na skalę naszej ligi to przynajmniej solidny napastnik - dość skuteczny, bardzo silny fizycznie, dobrze stojący na nogach i poprawnie panujący nad piłką. Idealny na zmiennika u Nas, a w Legii pewnie byłby najlepszy (w Legii w ataku obecnie to chyba każdy z naszych byłby najlepszy, nawet M.Ż. bez formy).
Studiuję w Warszawie... ale w sercu wciąż WISEŁKA!!!!
Odpowiedz cytując
Bambo1906
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 03.02.2011, 11:03
Nie no, Kucharczyk tam coś nadrabia....
Gina Carano

Wisła to My!
Odpowiedz cytując
joshi
Senior Member

Stary 03.02.2011, 11:11
Pewnie to menadżer chce go komuś wcisnąć, bo nie idzie mu na Cyprze, stąd wzmianka o Legii. Nie zdziwię się, jak podpisze kontrakt z Polonią W.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 03.02.2011, 12:32
misiek_86 napisał(a):Wyświetl post
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Marszałkiem - na skalę naszej ligi to przynajmniej solidny napastnik - dość skuteczny, bardzo silny fizycznie, dobrze stojący na nogach i poprawnie panujący nad piłką. Idealny na zmiennika u Nas, a w Legii pewnie byłby najlepszy (w Legii w ataku obecnie to chyba każdy z naszych byłby najlepszy, nawet M.Ż. bez formy).
Jasne Kogo tam macie... No tak wielka Gwiazde ktora jeszcze meczu jednego nie zagrala a juz bylaby najlepsza,Riosa ktory bramek ile ma ? Zurawskiego, ktory razem z Riosem ma mniej bramek niz Mezenga. Boguski - ktory wiemy ze gra piach, Malecki - strzelec wyborowy
Tak, kazdy u Nas bylby najlepszy hehehe

Co do Rengifo to klocek jest i tyle. Niech go wepchna Wojciechowskiemu albo do Arki Jak juz chca kogos z lapanki, to niech ma w slabszej lidze przynajmniej 10 goli w tym sezonie...
Ostatnio edytowane przez kreseq : 03.02.2011 o godz. 12:40.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 03.02.2011, 12:38
Podoba mi się jak Kucharczyk się rozwija,z blaku laku na niego postawiono i fajnie kilka razy się pokazał. Żal aby teraz miejsce w składzie miałby mu zabrać jakiś kloc. Poza tym facet jest taktycznie denny, a ta siła fizyczna w niczym mu nie pomaga,bo nie umie jej wykorzystać.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów