The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
KarolOutlawz
Senior Member

Od: 05.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.01.2011, 19:37
jak jest Arboleda tak dobry to niech gra w swojej reprezentacji a nie u nas, co ma wspólnego Kolumbijczyk z naszą reprezentacją? Reprezentacja Polski dla zawodników polskich no bo chyba o to w tym wszystkim chodzi?!
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 26.01.2011, 19:47
KarolOutlawz napisał(a):Wyświetl post
Reprezentacja Polski dla zawodników polskich no bo chyba o to w tym wszystkim chodzi?!
Od czasów Engela już nie. Ale Dyzma, spodziewając się (zresztą słusznie) kompromitacji na Euro będzie robił wszystko żeby do tego nie dopuścić, np. naturalizując co się da.

Mnie tam temat ani ziębi ani grzeje bo reprezentacji nie oglądam już od paru dobrych lat, a działania ostatnich trenerów tylko mnie w moim postanowieniu utwierdzają.
the end
Odpowiedz cytując
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 26.01.2011, 19:54
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Czy nie rozumiesz ze moze byc ktos czarny i urodzic sie w Polsce ? Czy nie rozumiesz ze moze on byc dobrym pilkarzem i miec mozliwosc gry w reprezentacji kraju w ktorym sie urodzil i zyje ? Czy wreszcie nie rozumiesz ze bedzie mial on prawo grac w reprezentacji Twojego kraju tak samo jak kazdy inny urodziny i wychowany w tym wlasnie kraju i jesli bedziesz mial cos przeciwko to bedziesz rasista w 100% ?

Kolega zacytowal slusznie tekst Kamsona o "kims czarnym" w ktory mozna tlumaczyc jako "ktos czarny nawet urodzony w Polsce"
Kolumbia chyba nie leży administracyjnie na terenie RP? Rozumiesz, że skoro tam się urodził, to powinien grać dla "tamtych"? Chcesz, żeby reprezentował Twój kraj, ktoś kto manifestuje publicznie swoje pochodzenie flagą swojego kraju, a dla doraźnej potrzeby chce zmieniać obywatelstwo?
Mi takie rzeczy kojarzą się z przerzutami. FUJ.

Myślisz, że gdyby się urodził w Polsce to by mu zależało na grze w reprezentacji? Bo ja obawiam się, że słowo klucz to "obywatel UE".

Do urodzonych i wychowanych nic nie mam. Ale co do rozumienia "nawet urodzony w Polsce" - to jeśli to ma być takie urodzenie jak meksykanina na terenie USA - byle tylko obywatelstwo mieć to popieram (jeśli to miał autor na myśli).

Mamy w ostatnich dniach przykład - mongolska rodzina żyje tu nielegalnie, przez 10 lat nie zrobili nic aby zalegalizować pobyt a teraz afera jak przyszło co do czego. Ale podejrzewam, że afera zaraz się skończy - inżynier jest, może śmiało jechać w Europe.
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 26.01.2011, 19:55
Widzę że co poniektórzy by się zgodzili bez wahania na całą kadrę z Kałuży gdyby nam to gwarantowało awans do LM ...

Nieważne czy czarny, biały, żółty czy brązowy - ważne gdzie i kim się urodził.
Przykład Olisadebe i Rogera pokazuje że nie tędy droga, jeden mecz udany a potem już u zawodniku nikt nie słyszy.

Ja bym chciał żeby obywatelstwo dostał mój kumpel z UK - dlaczego ma czekać 2 lata Pracuje w polskiej firmie i płaci podatki.

Ostatecznie - NIE.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.01.2011, 19:55
Lourent Kościelny - zdecydowanie TAK, ma Polskie nazwisko i nasze korzenie.Dla Arboledów,Rogerów -NIE.

Szkoda Podolskiego,Klosego czy Trochowskiego że nie grają dla nas a powinni.

Żal patrzec na Dyzme jak jeździ po europie i prosi sie żeby ktoś chciał zagrac dla Polski.No ale Franz też ma Niemieckie obywatelstwo a po Polsku mówi jakby wieczorowo kończył podstawówke
Ostatnio edytowane przez AYALA : 26.01.2011 o godz. 20:15.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 26.01.2011, 20:04
ponury - Co do Arboledy pisalem juz wielokrotnie - NIE.
Co do Rogera - NIE
Co do Olisadebe - NIE

Reszta ma jako takie zwiazki z Polska i jednym to sie podoba innym nie.

Chodzi zeby nie przegiac w druga strone i nie zamykac drzwi przed kazdym kto jest czarny,fioletowy czy zielony - tylko z powodu innego koloru skory

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 26.01.2011, 20:09
Co do rasizmu, to rozumiem, że na Arboledę nie można mówić "czerny", ale jak on powie na nas "biały", to jest ok?
Co do Jaliensa i naszych Holendrów - oni nie grają w reprezentacji, tylko w klubie, a to jest chyba różnica? Bo jak nie ma, to po co to rozdzielać? Niech będzie klub FC Polska i AS Francja i niech sobie grają w E-klasie, Ligue 1, a nawet w Lidze Mistrzów, jak się dostaną.

Na koniec wywiad ze Smudą na temat naturalizowania graczy. Chłop bredzi niemiłosiernie, chociażby mówiąc, że Włosi chcą naturalizować Mottę ;]
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 26.01.2011, 20:14
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
"Póki jestem moderatorem na tym forum, jest polityka zero tolerancji.
Zero tolerancji dla antysemitów, rasistów, ksenofobów. Osoby takie wylatują z rocznym banem. Na razie 2 - kto następny?"

To powyższe to cytat z moda flamengisty który pod takim hasłem wyciął dyskusję na temat wpływu narodowości Maora na jego percepcję gry w Wiśle. Zastanawiam się dlaczego brak jego reakcji w tym temacie. Czyżby rzekomy "antysemityzm" był cięższym przekroczeniem niż rasizm i ksenofobia? Byłbym wdzięczny za jakiś komentarz moda.
Temat tyczy się sprawy naturalizowania usilnego nie-Polaków a nie nie-białych. Różnica jest taka że nie-Polakiem może być też biały. Naprawdę!
Typowy sposób działania wszelkich lewackich grup
patriotyzm=nazizm
problem nie-polskości reprezentantów kraju = rasizm/ksenofobia/antysemityzm
To Ty zwracasz uwagę na kolor skóry Arboledy Ty zmieniasz temat z usilnej naturalizacji na dzielenie na białych i czarnych. Więc Ty jesteś rasistą! Ty powinieneś dostać bana!

Problem jest taki że ludzie typu Roger Logan czy Arboleda nie czują związku emocjonalnego z tym krajem a dostępują zaczytu którego niejeden Polak nie będzie mógł dostąpić. Tu jest pytanie - czy zdają sobie sprawę i czy cenią to wyróżnienie - czy będą walczyć dlatego że reprezentują kraj czy tylko dla pieniędzy by później jak Logan nie odbierać powołań do kadry gdy już wyskoczą na tej trampolinie jaką jest dla nich reprezentacja. Sam Logan w wywiadach mówił że on może grać nawet w reprezentacji Afganistanu byle sie pokazać. Czy o to chodzi?
Czy idea reprezentowania kraju opiera się tylko na jednym celu - zwycięstwie i pieniądzach -> cel uświęca środki i można kupowac reprezentantów z innych krajów czy też gramy tym co mamy - dobrze czy źle byleby się starać i oddać się na boisku?

Jednym słowem forma - traktujemy reprezentację jako drużynę złożoną z Polaków którzy rozumieją swoje wyróżnienie; wyzwalają emocje łączące naród - pobudzające patriotyzm; gramy fair - chodzi o samą grę nie o wynik
czy
treść - liczy się zwycięstwo za wszelką cenę nie ważne jakimi sposobami (fair czy nie) i jakim zespołem - byle uznano nas za najlepszych
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 26.01.2011, 20:17
O rany, warszawiak poucza krakusów jak trzeba mówić na ludzi odmiennego koloru skóry. Czarny zawsze będzie czarnym a biały - białym. Koniec.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 26.01.2011, 20:43
...:::Tomo:::... napisał(a):Wyświetl post
O rany, warszawiak poucza krakusów jak trzeba mówić na ludzi odmiennego koloru skóry. Czarny zawsze będzie czarnym a biały - białym. Koniec.

Czemu nie? Krakus ma jakies wieksze doswiadczenie czy wiedze na ten temat? Co ma do tego miejsce zamieszkania ? Juz niedobrze sie robi od tego krawaciarsko-warszaffskiego klimatu. Dajcie sobie na wstrzymanie.

Widac nie kazdy umie czytac ze zrozumieniem i z tego powodu jest jak jest. Wytlumacze najprosciej jak sie da, jesli ktos nie zrozumie to przykro mi ale prosciej sie nie da:

1) Kamson napisał:

Kod:
Wole żeby nasza reprezentacja przegrywała z Węgrami, grając samymi POLAKAMI, niż żeby ogrywała Hiszpanie z chociażby jednym  czarnym w zespole.
Odnioslem sie do tego tekstu. Nie mam nic do autora tych slow, po prostu w takiej formie brzmia one jak rasistowska paplanina. Nie ma tutaj znaczenia zadne lewackie pie**** o patriotyzmie, bezsensie milosci do ojczyzny itp.
Zaden czarny to zaden czarny, nawet taki urodzony i wychowany w Polsce.
Nie chodzi o nazwanie kogos "czarny" ale o wydzwiek calego zdania, tak trudno to zrozumiec? Litosci...

Nie wiem czy Kamson mial na mysli KAZDEGO CZARNEGO czy w tym wypadku Arbolede ( ktoty gwoli scislosci moim zdaniem nie ma prawa grac w naszej reprezentacji ), czy moze mial na mysli kazdego nawet z dziada pradziada ( teoretycznie ) czarnoskorego czlowieka.

Ktos jeszcze wspomnial o "Malpie" - to juz jest buraczany rasistowski tekst i kto tego nie widzi ten albo slepy albo glupi.

2) Przyspieszone rozdawnictwo obywatelstwa - Totalna bzdura i glupota.
Jak posiedzi tutaj ile trzeba i stanie w kolejce jak kazdy imigrant to wtedy mozna pomyslec. Tak to nikt nie wie co jak i po cholere tak naprawde cala szopka. Wielu ludzi naprawde potrzebuje tego obywatelstwa i wielu tak naprawde bardzo tego pragnie. Nie moze byc w tak waznej sprawie rownych i rowniejszych.
Sprawa Olisadebe i Rogera to kpina i tutaj nie ma co dyskutowac. Taka sama akcja szykuje sie z Arboleda.

To by bylo na tyle. Kto nie zrozumie ten ma problem.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 26.01.2011, 21:17
zgadzam się z kreseqiem w tym bo tam ten czarny był źle użyty bo tak jak pisałem wyżej może być nawet zielony ale byle by tylko czuł się Polakiem i nim był.
a po za tym to co jest obraźliwego w wołaniu na czarnego czarny ? Chodzi o narodowość nie o kolor skóry
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Od: 11.2010

Stary 26.01.2011, 21:20
Piszecie " dla Arboledy -> NIE" tylko dlatego, ze jest z Lecha. Taka jest prawda. Gdyby ten pilkarz gral dla Wisly lub chodziłoby o jakiegoś obcokrajowca z Wisly to jestem pewny, że pisalibyscie - " Smuda powoluj go bo drugiego takiego nie znajdziesz w Polsce. Co z tego,ze murzyn/azjata/żyd ?... wazne, ze umie w pilke grac". Zalosne to jest. Troche obiektywizmu panowie, prosze. Za niedlugo bedziecie pisal, że Lech gra w 1/2 LE ( wiem ze to niemożliwe, ale podaje przyklad ) tylko dlatego, że ma Rudnevsa, bo gdyby nie ten pilkarz to odpadliby przegrywajac w grupie 0:5 ze wszystkimi i do tego spadniby do 1.Ligi. Litosci ...
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 26.01.2011, 21:26
"Póki jestem moderatorem na tym forum, jest polityka zero tolerancji.
Zero tolerancji dla antysemitów, rasistów, ksenofobów. Osoby takie wylatują z rocznym banem. Na razie 2 - kto następny?"

To powyższe to cytat z moda flamengisty który pod takim hasłem wyciął dyskusję na temat wpływu narodowości Maora na jego percepcję gry w Wiśle. Zastanawiam się dlaczego brak jego reakcji w tym temacie. Czyżby rzekomy "antysemityzm" był cięższym przekroczeniem niż rasizm i ksenofobia? Byłbym wdzięczny za jakiś komentarz moda.
Właśnie odkryłem ten wątek i z ciekawością czytam.

Jak chciałeś przyspieszyć moją reakcję, trzeba było wysłać na pw.

Natomiast trzeba rozróżnić 2 rzeczy - rasizm a kwestia Arboledy w biało-czerwonych barwach. Tak się nieszczęśliwie składa, że Manu jest czarny. Ale to nie ma żadnego znaczenia - mógłby być i zielony, istota problemu polega na tym że wciskanie go na siłę do kadry jest niesmaczne.

On nie czuje się Polakiem, traktuje grę w reprezentacji jak biznes. Wyrzucamy z Polski porządną rodzinę z Mongolii, która przebywa u nas od kilkunastu lat, ciężko pracuje i płaci podatki. A do kadry - dumy narodowej - wciskamy gościa, który dziś w Polsce jest, a jutro może przenieść się gdzie indziej.

To jest żałosne i przede wszystkim nie fair wobec tylu innych cudzoziemców, którzy aplikują o polskie obywatelstwo. W czym oni są gorsi od Arboledy?
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 26.01.2011, 21:28
Cytat:
Temat tyczy się sprawy naturalizowania usilnego nie-Polaków a nie nie-białych. Różnica jest taka że nie-Polakiem może być też biały. Naprawdę!
Typowy sposób działania wszelkich lewackich grup
patriotyzm=nazizm
problem nie-polskości reprezentantów kraju = rasizm/ksenofobia/antysemityzm
To Ty zwracasz uwagę na kolor skóry Arboledy Ty zmieniasz temat z usilnej naturalizacji na dzielenie na białych i czarnych. Więc Ty jesteś rasistą! Ty powinieneś dostać bana!

Problem jest taki że ludzie typu Roger Logan czy Arboleda nie czują związku emocjonalnego z tym krajem a dostępują zaczytu którego niejeden Polak nie będzie mógł dostąpić. Tu jest pytanie - czy zdają sobie sprawę i czy cenią to wyróżnienie - czy będą walczyć dlatego że reprezentują kraj czy tylko dla pieniędzy by później jak Logan nie odbierać powołań do kadry gdy już wyskoczą na tej trampolinie jaką jest dla nich reprezentacja. Sam Logan w wywiadach mówił że on może grać nawet w reprezentacji Afganistanu byle sie pokazać. Czy o to chodzi?
Czy idea reprezentowania kraju opiera się tylko na jednym celu - zwycięstwie i pieniądzach -> cel uświęca środki i można kupowac reprezentantów z innych krajów czy też gramy tym co mamy - dobrze czy źle byleby się starać i oddać się na boisku?

Jednym słowem forma - traktujemy reprezentację jako drużynę złożoną z Polaków którzy rozumieją swoje wyróżnienie; wyzwalają emocje łączące naród - pobudzające patriotyzm; gramy fair - chodzi o samą grę nie o wynik
czy
treść - liczy się zwycięstwo za wszelką cenę nie ważne jakimi sposobami (fair czy nie) i jakim zespołem - byle uznano nas za najlepszych
No i w ogóle nie uchwyciłeś meritum tych antyrasistowskich wypowiedzi, a jednocześnie sam zabrałeś się za głupie generalizowanie, wrzucanie wszystkich do jednego wora i kretyńskie teksty, typu że dla każdego lewaka patriotyzm = nazizm (co jest potrójnie kretyńskie - raz, że nie trzeba być lewakiem, żeby nie akceptować rasizmu i ksenofobii; dwa, że jeżeli jakieś zachowania które ktoś uznaje za patriotyczne ktoś inny uznaje za ksenofobiczne*, to od razu oznacza to, że dla tej osoby patriotyzm = nazizm; trzy, że w rozmowie na zupełnie inny temat wskakujesz od razu na wygodne poletko dopieprzania lewakom za ich rzekomy niepatriotyzm).

Kreseq, ja, czy paru Wiślaków tutaj zareagowali na teksty, typu "czarni zawsze pójdą tam gdzie kasa", albo "prędzej zejdę, niż będę dopingować reprezentacji, w której gra czarny", czy też "nie dla małp w reprezentacji", a nie na sam sprzeciw wobec Arboledy w polskiej drużynie narodowej - który wszyscy również wyrażamy. Dla mnie Arboleda jest zupełnie nie do zaakceptowania w reprezentacji, ale tak samo nie są dla mnie do zaakceptowania teksty, typu "nie dawajmy się stawiać do pionu murzynom, bo oni idą tylko za kasą". A tak nawiasem mówiąc, ani ja, ani Kreseq nie jesteśmy "lewakami".

* np. hasło "Polska dla Polaków" jest na wskroś patriotyczne, co nie zmienia faktu, że jest też na wskroś ksenofobiczne.
Legionista
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 26.01.2011, 21:32
Ja uważam że piłkarze którzy wychowali się za granicą ale mają Polskie korzenie i przede wszystkim chcą grać dla Polski powinni dostać szansę w reprezentacji -przecież w ich żyłach płynie Polska krew i jeśli chcą reprezentować Polaków a wiemy że będą wzmocnieniem to czemu im tego nie umożliwić? Co innego z Arboledą , co on ma wspólnego z Polską oprócz tego że gra w Lechu za duże pieniądze i przez to mieszka w Polsce? Uważam że Kolumbijczyk to już przesada , wystarczy nam Roger -więcej takiego błędu nie popełnijmy . To jest reprezentacji a nie klub ! Jeśli nie mamy dobrych Polaków to trudno trzeba się z tym pogodzić a nie ściągać do repry Kolumbijczyków czy Brazylijczyków z całym szacunkiem dla nich.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 26.01.2011, 21:36
W kontekście dzisiejszego tematu widziałem w sporcie po Wiadomościach migawkę jak kontuzjowany Sebastian Boenisch w czasie kontuzji nadrabia zaległości i uczy się tekstu Mazurka Dąbrowskiego.

Niech się uczy, sprawdzian wkrótce.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 26.01.2011, 21:43
W kwestii porządkowej.

Protestować przeciwko propozycji "Arboleda w kadrze" - można. Choć lepiej byłoby przenieść to do wątku o reprezentacji.

Natomiast za rasistowskie odzywki przywalam bana. I to rocznego.
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 26.01.2011, 21:57
Sartre napisał(a):Wyświetl post
No i w ogóle nie uchwyciłeś meritum tych antyrasistowskich wypowiedzi, a jednocześnie sam zabrałeś się za głupie generalizowanie, wrzucanie wszystkich do jednego wora i kretyńskie teksty, typu że dla każdego lewaka patriotyzm = nazizm (co jest potrójnie kretyńskie - raz, że nie trzeba być lewakiem, żeby nie akceptować rasizmu i ksenofobii; dwa, że jeżeli jakieś zachowania które ktoś uznaje za patriotyczne ktoś inny uznaje za ksenofobiczne*, to od razu oznacza to, że dla tej osoby patriotyzm = nazizm; trzy, że w rozmowie na zupełnie inny temat wskakujesz od razu na wygodne poletko dopieprzania lewakom za ich rzekomy niepatriotyzm).

W tej samej rozmowie o usilnej naturalizacji ktoś próbuje ściągnąć ją i podszyć pod rasistowską sam wyskakując z kolorem skóry pretendenta do gry w reprezentacji - tym samym domaga się jej zamknięcia. Temat miał dotyczyć gry obcokrajowców w reprezentacji narodowej a nie tego czy reprezentant będzie miał czarną skórę wyznawał Zaratustre głosował na Palikota czy pisał lewą ręką... Ludzie próbują wmówić wszystkim którzy są przeciw naturalizacji na potrzeby kadry że sa rasistami i zamykać im usta - tak działa Gazeta Wyborcza i niektóre osoby na tym forum zarzucające że ten temat odnosi się do rasy, jest wieśniacki prymitywny itd. Robi się z czarnoskórych żydów i homoseksualistów święte krowy które mogą więcej których nie można krytykować bo są w mniejszości. Gdy tylko próbuje się powiedzieć coś krytycznego ale i konstruktywnego zaraz wyskakują dziwni ludzie i zarzucają Ci że jesteś rasistą i homofobem. Chore i wieśniackie tak samo jak spłycanie tematu do koloru skóry... Zakładając ten temat nie chciałem wywołać dyskusji czy jesteś przeciw Arboledzie w kadrze bo jest czarny tylko czy jesteś przeciw bo nie ma nic wspólnego z Polską.
Reprezentacja jest narodowa a nie obywatelska. Narodowości nie można nabyć. Takie jest moje zdanie - zresztą podziela je tu wielu w mniejszym lub większym stopniu a gdy włączymy TV i otworzymy gazety dowiemy się że ku naszej uciesze Maniek jest w kadrze... i nikt nie odważy się powiedzieć że jemu sie to nie podoba bo zaraz dostanie łatke rasisty. Tak jak ja tutaj
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 26.01.2011, 22:00
WCracow napisał(a):Wyświetl post
Piszecie " dla Arboledy -> NIE" tylko dlatego, ze jest z Lecha. Taka jest prawda. Gdyby ten pilkarz gral dla Wisly lub chodziłoby o jakiegoś obcokrajowca z Wisly to jestem pewny, że pisalibyscie - " Smuda powoluj go bo drugiego takiego nie znajdziesz w Polsce. Co z tego,ze murzyn/azjata/żyd ?... wazne, ze umie w pilke grac". Zalosne to jest. Troche obiektywizmu panowie, prosze. Za niedlugo bedziecie pisal, że Lech gra w 1/2 LE ( wiem ze to niemożliwe, ale podaje przyklad ) tylko dlatego, że ma Rudnevsa, bo gdyby nie ten pilkarz to odpadliby przegrywajac w grupie 0:5 ze wszystkimi i do tego spadniby do 1.Ligi. Litosci ...
nie prawda ! gdyby arboleda grał w Wiśle lub jakikolwiek inny obcokrajowiec grał dla Wisły i na siłe ktoś by go chciał do naszej repry tak samo bym krzyczał że się nie zgadzam
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 26.01.2011, 22:27
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Właśnie odkryłem ten wątek i z ciekawością czytam.

Jak chciałeś przyspieszyć moją reakcję, trzeba było wysłać na pw.

Natomiast trzeba rozróżnić 2 rzeczy - rasizm a kwestia Arboledy w biało-czerwonych barwach. Tak się nieszczęśliwie składa, że Manu jest czarny. Ale to nie ma żadnego znaczenia - mógłby być i zielony, istota problemu polega na tym że wciskanie go na siłę do kadry jest niesmaczne.

On nie czuje się Polakiem, traktuje grę w reprezentacji jak biznes. Wyrzucamy z Polski porządną rodzinę z Mongolii, która przebywa u nas od kilkunastu lat, ciężko pracuje i płaci podatki. A do kadry - dumy narodowej - wciskamy gościa, który dziś w Polsce jest, a jutro może przenieść się gdzie indziej.

To jest żałosne i przede wszystkim nie fair wobec tylu innych cudzoziemców, którzy aplikują o polskie obywatelstwo. W czym oni są gorsi od Arboledy?
Dziękuję za odpowiedź.
Była wystarczająco szybka w związku z czym nie było potrzeby wysyłać ją na priva. Poza tym celowo umieściłem ją tutaj bo mam nadzieje że dyskutując o tym casie będziemy mogli ustalić pewne standardy na przyszlość.
Myślę że roboczo możemy odrzucić tezę że niechęć do Manu może wynikać z jego koloru skóry (zresztą szczerze mówiąc nie wierzę że większość z uczestników może patrzeć na to w ten sposób) w związku z tym zostawmy zarzut rasizmu i skoncentrujmy się na ksenofobi. Jak wiadomo jego zwiazek z rasizmem jest co najwyżej częściowy.
Wytłumacz mi proszę na jakiej podstawie uważasz że słowa: "On nie czuje się Polakiem, traktuje grę w reprezentacji jak biznes. (..) A do kadry - dumy narodowej - wciskamy gościa, który dziś w Polsce jest, a jutro może przenieść się gdzie indziej" o człowieku którego jak sądzę nawet nie znasz osobiście a tym bardziej nie możesz mieć żadnej wiedzy na temat jego prywatnych opinii o tym kim się czuje ani co traktuje jak biznes nie są ksenofobiczne podczas gdy opinia że ktoś nie chce w Wiśle osoby narodowości żydowskiej ksenofobiczną jest. Czy ma to do czynienia coś z tym że ta pierwsza opinia została wyrażona przez Ciebie a druga nie?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.01.2011 o godz. 22:29.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 26.01.2011, 22:40
(...)
Wytłumacz mi proszę na jakiej podstawie uważasz że słowa: "On nie czuje się Polakiem, traktuje grę w reprezentacji jak biznes. (...) o człowieku którego jak sądzę nawet nie znasz osobiście a tym bardziej nie możesz mieć żadnej wiedzy na temat jego prywatnych opinii o tym kim się czuje ani co traktuje jak biznes nie są ksenofobiczne podczas gdy opinia że ktoś nie chce w Wiśle osoby narodowości żydowskiej ksenofobiczną jest. Czy ma to do czynienia coś z tym że ta pierwsza opinia została wyrażona przez Ciebie a druga nie?
Na podstawie tego:

http://www.sport.pl/lechpoznan/1,104...em_Polska.html

Wytłumacz mi: jeśli to nie biznes, to jak to inaczej nazwać? Tak kocha Polskę, że zagra w kadrze - ale pod warunkiem, że dostanie nowy kontrakt i podwyżkę w klubie?

I dlaczego nazywasz to ksenofobią? Ksenofobia to (wiki):

Cytat:
niechęć, wrogość, lęk wobec obcych, przesadne wyrażanie niechęci wobec cudzoziemców
Ja twierdzę, że Arboleda nie z miłości do Polski chce grać w naszej reprezentacji. I nie czuje się Polakiem, tylko Kolumbijczykiem. To ma być ksenofobia?

Wyluzuj trochę, bo lekko przesadzasz.
Odpowiedz cytując
WCracow
Member

Od: 11.2010

Stary 26.01.2011, 22:48
A kto ma grać w kadrze, pytam sie Was? Skoro najlepsze kluby w Polsce na czele z Wislą w ogole nie stawiaja na POLSKĄ mlodziez i nie wpuszczaja ich do 1-wszej 11. Prawei kazdy transfer DO klubu to pilkarz zagraniczny. Parodia! Gdzie polska mlodziez? Dlaczego Wisla na nich nie stawia? Oczekujemy żeby w reprezentacji grali sami Polacy, jednak nie popatrzymy na wlasne podworko i na to co z nim robimy! Wszedzie tylko sluchac tezy ( najwiecej wlasnie z Wisly ), że w Polsce nie ma zdolnej mlodziezy. A jak do jasnej cholery ona BYC jak sie nawet jej nie daje szansy gry na poziomie ekstraklasy dluzej niz 5 minut z Polonia Bytom? Zawodnik 30-letni zagraniczny na prawo popelnic 10 bledów w 10 meczach w Wisle i dalej bedziemy na niego stawiac. Jednak, gdy to samo bedzie z Polskim 18-latkiem to od razu zaczną sie glosy " co on robi w skladzie i dlaczego nie ma wynikow". Dla mnie to jest chore i coraz bardziej uswiadamiam sobie, że Polska pilka schodzi na dno TYLKO dzieki usilnych staran Polaków i polskich kibiców.

Gdzie te czasy, gdy w Wisle gralo w podstawowym skladzie 9 Polaków i 2 zagranicznych pilkarzy i odnosilismy sukcesy w Polsce i w Europie? Gdzie te czasy, gdy w podstawowym skladzie reprezentacji Polski gralo 4-5 Wislakow?

Powinno sie natychmiast wprowadzic przepis na limity w sciaganiu zagranicznych pilarzy do Polski i limit na zagranicznych pilkarzy w skladzie klubów. Wtedy kazdy zagraniczny transfer bylby PRZEMYSLANY i sprowadzono by jedynie najlepszych- bez szrotu. W podsawowym skladzie powinno gra MIN. 6 Polaków w tym 2 wychowanków. Jedynie wtedy mozemy liczyc na rozwój. Oczywiscie konsekwencje beda, czyli mozliwe jest przez 1-wsze 3-5 lat porazki na arenie miedzynarodowej klubów i reprezentacji. Jednak ... i tak teraz sa kompromitacje, wiec lepiej poswiecic te 5 lat kolejnych porazek i pozniej wniesc sie na wysoki poziom, niz dalej tkwić w tym bagnie.
Ostatnio edytowane przez WCracow : 26.01.2011 o godz. 22:57.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 26.01.2011, 22:57
A kto ma grać w kadrze, pytam sie Was? Skoro najlepsze kluby w Polsce na czele z Wislą w ogole nie stawiaja na POLSKĄ mlodziez i nie wpuszczaja ich do 1-wszej 11. Prawei kazdy transfer DO klubu to pilkarz zagraniczny. Parodia! Gdzie polska mlodziez? Dlaczego Wisla na nich nie stawia? Oczekujemy żeby w reprezentacji grali sami Polacy, jednak nie popatrzymy na wlasne podworko i na to co z nim robimy!
A kto ma grać w tejże Wiśle? Wisła nie jest jakąś tam Oderką, Wisła celuje w Mistrzostwo Polski i potrzebuje najlepszych zawodników. Z kolei Ci na których można by postawić są drodzy jak cholera.

A Ty co, kupujesz lepszy produkt lub taki sam przepłacając o 20-50% tylko dlatego, że jest wyprodukowany w Polsce? Czy ten tańszy a zagraniczny?

To jest właśnie zła sytuacja dla reprezentacji. Ale cóż, nie ma wyboru.
Dobra polityka włodarzy Wisły.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 26.01.2011, 23:00
A kto ma grać w kadrze, pytam sie Was? (...)
No ale to jest zupełnie inny problem.

Kadra narodowa to powinna być jakaś nobilitacja, a nie pospolite ruszenie, zwoływane za pięć dwunasta i formowane z najemników.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 26.01.2011, 23:21
Cantoro też nie chciałem, żeby grał w reprezentacji. I Arboledy, i Rogera, i Olisadebe i Boukhariego, i Jovanica i Branco i innych też nie chce tam widzieć. Chce reprezentacje POLAKÓW, nawet kosztem przegrywania z San Marino.

Rasista nie jestem, jestem Polakiem. Tak samo w Wisle chciałbym, zeby grało 11 Polaków, a marzeniem byłoby 11 prawdziwych Wiślaków. Chociaż przy aktualnej polityce transferowej wiem, że jest to niemożliwe.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 27.01.2011, 00:24
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Na podstawie tego:

http://www.sport.pl/lechpoznan/1,104...em_Polska.html

Wytłumacz mi: jeśli to nie biznes, to jak to inaczej nazwać? Tak kocha Polskę, że zagra w kadrze - ale pod warunkiem, że dostanie nowy kontrakt i podwyżkę w klubie?

I dlaczego nazywasz to ksenofobią? Ksenofobia to (wiki):

Ja twierdzę, że Arboleda nie z miłości do Polski chce grać w naszej reprezentacji. I nie czuje się Polakiem, tylko Kolumbijczykiem. To ma być ksenofobia?

Wyluzuj trochę, bo lekko przesadzasz.
Absolutnie mnie nie przekonałeś. W zacytowanym fragmencie Manu nie powiedział że nie czuje się Polakiem. Nie powiedział też że gra w reprezentacji to dla niego biznes. Powiedział tylko że: wystąpi o paszport po podpisaniu kontraktu. Cała reszta jest tylko Twoją interpretacją jego słów. Interpretacją którą (stosując ten sam klucz który zastosowałeś przy dyskusji o Maorze) można podciągnąć pod ksenofobię. Ktoś (nie twierdzę że ja) mógłby powiedzieć że taka interpretacja wynika własnie z tego że jesteś: niechętny, wrogii i wyrażasz przesadną niechęci wobec cudzoziemców.
I od razu zaznaczam że bynajmnej nie twierdzę że swoim tekstem dowiodłeś że jesteś ksenofobem. Twierdzę natomiast że w trakcie dyskusji na temat Maora zastosowałeś taki sposób interpretacji opinii oponentów który zastosowany do Twojej wypowiedzi powyżej prowadził by do konkluzji że ksenofobem jesteś i powinieneś się zbanować.

Powyższe dywagacje mają oczywiście coraz mniej wspólnego z grą Manu w reprezentacji. Dlatego jeśli masz ochotę kontynuować tę dyskusję sugerowałbym aby moje posty i Twoje odpowiedzi przerzucić do innego tematu (np: pytania do moderatorów).
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 27.01.2011 o godz. 00:27.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 27.01.2011, 00:41
Jakby Arboleda grał już przynajmniej 10 lat w Polsce, osiedliłby się tu, związał nierozerwalnie z krajem to nie widzę żadnego problemu. Jego związki z Polską są jednak dla mnie niewystarczające żeby z czystym sumieniem mógł reprezentować nasz kraj. Jeśli go wezmą to na pewno na reprezentację się nie obrażę ale poczuję jakiś niesmak w związku z takim postępowaniem.

PS. Kiedyś w polskiej reprezentacji może zagrać przykładowo Lucas Guedes (syn Clebera) i myślę, że nikt rozsądny nie będzie miał co do tego objekcji: wyszkolony w polskim klubie, mówiący po polsku, związany nierozerwalnie z Polską.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Bazylii
Member

Od: 10.2005

Stary 27.01.2011, 01:34
Arked napisał(a):Wyświetl post
PS. Kiedyś w polskiej reprezentacji może zagrać przykładowo Lucas Guedes (syn Clebera) i myślę, że nikt rozsądny nie będzie miał co do tego objekcji: wyszkolony w polskim klubie, mówiący po polsku, związany nierozerwalnie z Polską.
Przede wszystkim Lucas mowi po polsku, chyba to jest najlepszym wyznacznikiem 'polskosci'
Odpowiedz cytując
DDP
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 27.01.2011, 02:34
jaro1985r napisał(a):Wyświetl post
NIE DLA ARBOLEDY,ROGERA I OLISADEBE ! Wolę każdy mecz przegrać ale ,żeby grali POLACY znający język,kulturę i historię Polski !
ponury napisał(a):Wyświetl post
Kolumbia chyba nie leży administracyjnie na terenie RP? Rozumiesz, że skoro tam się urodził, to powinien grać dla "tamtych"?
Jednym słowem testu na Polaka nie zaliczył w Waszych kategoriach Obraniak. Czy tak samo żarliwie protestowaliście gdy 1,5 roku temu do kadry Polski powołany został urodzony we Francji Ludovic, który zdążył dla reprezentacji kraju, w którym się urodził zaliczyć 10 występów? Czy ktokolwiek był tym faktem jakoś oburzony?

Naprawdę myślicie, że Arboleda chcąc grać w reprezentacji Polski ma w tym jakiś biznes? Jaki? Chce się dzięki reprezentacji wypromować? Żart. On ma teraz 31 lat, jeśli zostanie naturalizowany i trener go powoła w 2012 będzie miał 33 lata i jeszcze jeden rok grania w Lechu, w którym prawdopodobnie zakończy karierę. Reprezentacją chciał wywrzeć presję na swoim klubie by przedłużyć kontrakt i dostać wysoką podwyżkę? Naprawdę sądzicie, że nie mógł przenieść się do zagranicznego klubu (chociażby do popularnej ostatnio Turcji) dostając kontrakt z roczną pensją zdecydowanie większą niż jest w stanie zaoferować mu jakikolwiek klub w Polsce? Jeden z czołowych obrońców w lidze?

Jeżeli Arboleda otrzyma polskie obywatelstwo, zostanie powołany do kadry i wystąpi na Euro 2012 jestem przekonany, że hymn w jego wykonaniu będzie zdecydowanie lepszy niż "bardziej polskiego" i młodszego kolegi Obraniaka. Można Arboledy nie lubić za pewne zachowania, ale nie można odmówić mu ambicji, a w to co robi wkłada całe serce. Mi po prostu żal czasem patrzeć na tych naszych opierdalaczy bez ambicji, dla których gra z orzełkiem na piersi powinna być nobilitacją, a którzy jeszcze po beznadziejnym meczu urządzają sobie libacje alkoholowe, albo wracając do kraju na lotnisku wyglądają jak jakieś eminemy.
Odpowiedz cytując
leyzer87
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 27.01.2011, 04:43
DDP napisał(a):Wyświetl post
Naprawdę myślicie, że Arboleda chcąc grać w reprezentacji Polski ma w tym jakiś biznes? Jaki? Chce się dzięki reprezentacji wypromować? Żart. On ma teraz 31 lat, jeśli zostanie naturalizowany i trener go powoła w 2012 będzie miał 33 lata i jeszcze jeden rok grania w Lechu, w którym prawdopodobnie zakończy karierę. Reprezentacją chciał wywrzeć presję na swoim klubie by przedłużyć kontrakt i dostać wysoką podwyżkę? Naprawdę sądzicie, że nie mógł przenieść się do zagranicznego klubu (chociażby do popularnej ostatnio Turcji) dostając kontrakt z roczną pensją zdecydowanie większą niż jest w stanie zaoferować mu jakikolwiek klub w Polsce? Jeden z czołowych obrońców w lidze?
A dla mnie chodziło o coś innego.Jak sam przyznałeś, jest to wyjątkowo ambitny gość. Wie, że się starzeje. Wie, że u nas jest uważany za świetnego obrońce. Wie, że na repre swojego kraju jest za słaby. Czas mu ucieka, a tu taka okazja! E'12, w mojej "nowej ojczyźnie", będę miał 33-y lata. Mogę tam zagrać...
Wszelkie błędy ortograficzne, gramatyczne, fleksyjne i inne są zamierzonymi działaniami autora tego posta i są objęte prawami autorskimi. Kopiowanie, powtarzanie i dyskutowanie o nich surowo zabronione.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów