The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.01.2011, 12:58
wiślak 86 napisał(a):Wyświetl post
Cytat mówi o samolocie jako maszynie nie o osobach nim lecących. Być może masz racje i nie było obowiązku ubezpieczać całej wycieczki. Dlaczego mówisz że popieram taką pataologię jak to ująłeś o nie wypłacaniu odszkodowania przez właściciela busa? Wręcz przeciwnie moim zdaniem powinien odpowiadać całym swoim majątkeim podobnie jak urzędnicy. Co do wysokości odszkodowania: chyba nie dojdziemy do porozumienia. Ale zastanów się czy naprawde takie kosmiczne kwoty muszą wchodzić w grę. I jezcze jeden przykład: dlaczego ludzie którzy utracili domy w powodzi EWIDENTNIE przez zaniedbania państwa nie dostali MILIONOWYCH odszkodowań?
Więc napisz krótko:

- rodzinom należy się odszkodowanie czy też nie?

Jeżeli nie popierasz patologii, to dlaczego wysuwasz takie argumenty? Równie można napisać tak: dlaczego wsadzono do pierdla za morderstwo jakiegoś Jana P., skoro np morderca Krzysztof F. uniknął odpowiedzialności? Trzeba wszystkich wypuścić! Jak równo to równo!
I jezcze jeden przykład: dlaczego ludzie którzy utracili domy w powodzi EWIDENTNIE przez zaniedbania państwa nie dostali MILIONOWYCH odszkodowań?
Nie wiem, ale może napisz e-maila do kancelarii premiera i rządu dlaczego powodzianie tak zostali potraktowani. Co to ma do katastrofy smoleńskiej?
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 23.01.2011, 13:06
Q13SON doskonale wiesz że takie określenia mogę śmiało przypisać pzeudoposłom z każdej partii - Kruk coś tam cos tam itd. tylko po co?

Budowniczy

Rodziny dostały 40tys i to moim zdaniem wystarczy oprócz tego nie zapominaj że otrzymali renty i to bardzo wysokie. MOIM zdaniem to powinno wystarczyć.
Co to ma do katastrofy? A dlaczego jedni dostają kasę za? no właśnie za co skoro nie wiadomo jeszcze kogo wina a w tym drugim przypadku wina ewidentna a pomoc prawie żadna.

i tak odbiegając trochę. my tu gadu gadu a w sejmie: http://www.sadistic.pl/poslowie-na-w...al-vt57417.htm

i my na nich płacimy
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 23.01.2011, 13:17

Gosiewska ma rysy twarzy jak mężczyzna

sorry za offtop
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 23.01.2011, 13:23
Czytam i szczerze nie wierze! Pozostawię bez komentarza...

A (...) który do premiera naszego kraju mówi o honorze?
Pytałes dlaczego ławy były puste to Ci odpowiedziałem. A kto to premier? Rakowski też był premier i co z tego. Jak dobrze stwierdziła Kępa nie ma słów którymi można by Tuska obrazić. Na wszystko sobie zasłużył.
skasowałem obelgi i dałem (...). Proszę o pohamowanie emocji
FraMat
Ostatnio edytowane przez FraMat : 25.01.2011 o godz. 14:31.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 23.01.2011, 13:38
Pani poseł Kempa. Swoją drogą jedyna babka w PiSie która lubię

A wy dalej dyskutujecie o tym odszkodowaniu? Przecież już od wczoraj wiadomo, że ta informacja podana przez prokuraturę miała na celu zmiękczenie rodzin osób, które zginęły w wypadku CASY, a żądały po 1 mln zł na rodzinę.
wiślak 86
Senior Member

Stary 23.01.2011, 13:43
To dlaczego nie było również PO SLD i PSL? strzelam ze odpowiesz iż oni również nie mogli go słuchac.
Tusk jest premierem WOLNEJ Polski i jeżeli nie jemu to finkcji jaką zajmuje należy się szacunek. a nie wypuszczenie młodego (...) chłoptasia żeby prawił takie wypociny.

FraMat
Ostatnio edytowane przez FraMat : 25.01.2011 o godz. 14:31.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Eternit
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.01.2011, 14:06
AS82 napisał(a):Wyświetl post

sorry za offtop
To może wklej zdjęcie swojej mamy? Też się chętnie pośmiejemy
Drozd
Senior Member

Stary 23.01.2011, 14:11
Widzisz, jak pomyślisz to wszystko staje się jasne. Już nikt nie może słuchać cudaka.

Taka ta Polska wolna ze przez rok nie dostała czarnych skrzynek z jej własnego samolotu który uległ katastrofie. Więc nie bądź taki pewny. A prawda jest prawdą niezależnie czy wypowiada ja chłoptaś czy nie chłoptaś. Zajmijmy sie może tym czy miał podstawy do powiedzenia tego co powiedział ) bo ja uważam że jak najbardziej. Samo to ze w kluczowym momencie gry o wizerunek Polski na świecie cudak był na urlopie jest wystarczającą podstawą do twierdzenia ze (...) brakuje honoru. Przecież dla niego "Polskość to nienormalność".

FraMat
Ostatnio edytowane przez FraMat : 25.01.2011 o godz. 14:32.
Hej Nasz TS !!
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 23.01.2011, 14:19
budka napisał(a):Wyświetl post
Trochę z innej bajki...

Ukraińscy nacjonaliści wysuwają żądania rewizji granic....
Ukraińscy nacjonaliści wysuwają żądania rewizji granic, Litwini ograniczają prawa Polaków, Rosjanie blokują kilkadziesiąt polskich ciężarówek niepozwalając im wyjechać z Rosji. Ja się pytam gdzie jest MSZ? Gdzie Radek Sikorski? Wybiera nowe szelki razem ze swoim pracownikiem panem Tomaszem Turowskim ambasadorem RP w Moskwie a za czasów PRL agentem wywiadu i szpiegiem?
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 23.01.2011, 14:30
Q13SON napisał(a):Wyświetl post
Ukraińscy nacjonaliści wysuwają żądania rewizji granic, Litwini ograniczają prawa Polaków, Rosjanie blokują kilkadziesiąt polskich ciężarówek niepozwalając im wyjechać z Rosji. Ja się pytam gdzie jest MSZ? Gdzie Radek Sikorski? Wybiera nowe szelki razem ze swoim pracownikiem panem Tomaszem Turowskim ambasadorem RP w Moskwie a za czasów PRL agentem wywiadu i szpiegiem?
Radek (...) -Sikorski jest przystojny daj mu spokój

FraMat
Ostatnio edytowane przez FraMat : 25.01.2011 o godz. 14:32.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

wiślak 86
Senior Member

Stary 23.01.2011, 18:42
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Widzisz, jak pomyślisz to wszystko staje się jasne. Już nikt nie może słuchać cudaka.

Taka ta Polska wolna ze przez rok nie dostała czarnych skrzynek z jej własnego samolotu który uległ katastrofie. Więc nie bądź taki pewny. A prawda jest prawdą niezależnie czy wypowiada ja chłoptaś czy nie chłoptaś. Zajmijmy sie może tym czy miał podstawy do powiedzenia tego co powiedział ) bo ja uważam że jak najbardziej. Samo to ze w kluczowym momencie gry o wizerunek Polski na świecie cudak był na urlopie jest wystarczającą podstawą do twierdzenia ze rudemu brakuje honoru. Przecież dla niego "Polskość to nienormalność".

Kurde jak głową w mur.

Spróbuję z inne strony zadać pytanie.

Co by zrobił Kaczyński(bo domyślam się że jesteś jego fanem) gdyby był na miejscu Tuska od momentu katastrofy do dnia dzisiejszego? Mając taką władzę jak on i takie poparcie polityczne? Możesz to mi wypisać w punktach. Tylko nie pisz że Tusk czegoś nie zrobił ale to co właśnie zrobiłby Kaczyński.

Miał podstawy? I w jednym masz rację gdybyśmy byli wolni to za takie coś obcięto by mu język.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

wislak68
Senior Member

Stary 23.01.2011, 19:20
A młody (...) który do premiera naszego kraju mówi o honorze?
"Tusk jest premierem WOLNEJ Polski i jeżeli nie jemu to finkcji jaką zajmuje należy się szacunek. a nie wypuszczenie młodego głupiego chłoptasia żeby prawił takie wypociny." - to chyba też Twoje przemyślenia?

W związku z tym dwa pytania:
1. Kto ma prawo mówić do premiera o honorze (od jakiego wieku można mówić o tym do premiera?)?
2. Czy szacunek nie należy się wybranemu w demokratycznych wyborach posłowi na Sejm RP?

skasowałem obelg (z cytatu) i i dałem (...). Proszę o pohamowanie emocji
FraMat
Ostatnio edytowane przez FraMat : 25.01.2011 o godz. 14:33.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 23.01.2011, 19:30

sorry za offtop
Stary masz jakiś defekt.....wklej tu swoją podobiznę
Arapaho
Senior Member

Stary 23.01.2011, 19:40
Q13SON napisał(a):Wyświetl post
Ukraińcy mają nieźle w czubie, nawet Kraków uznają za miasto staroukraińskie.
A ja powiem prowokacyjnie tak :moi zdaniem Polska powinna się upomnieć o rewizję Jałty i granic wschodnich -przy pozostawieniu zachodnich, śląska i warmii jako rekompensaty za straty wojenne. Niedopouszczalne jest aby kraj mający taki wkład w zwycięstwo z nazizmem ponosil koszta straty ok.30% swojego terytorium.- straty na rzecz sowietów mimo ze nie prowadziła wojny z ZSRR
Oczywiście to mrzonka bo nikt u nas nie ma takich jaj żeby tego zarządać bo jesteśmy już "europejczykami" i byloby to ekstremalnie trudne ale nie podjecie tego tematu może się to nas kiedyś zemścić
wiślak 86
Senior Member

Stary 23.01.2011, 20:29
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
"Tusk jest premierem WOLNEJ Polski i jeżeli nie jemu to finkcji jaką zajmuje należy się szacunek. a nie wypuszczenie młodego (...) żeby prawił takie wypociny." - to chyba też Twoje przemyślenia?

W związku z tym dwa pytania:
1. Kto ma prawo mówić do premiera o honorze (od jakiego wieku można mówić o tym do premiera?)?
2. Czy szacunek nie należy się wybranemu w demokratycznych wyborach posłowi na Sejm RP?
1. Człowiek bez honoru to gorsze niz śmierć- masz całkowita rację można tak mówić do premiera bez względu na wiek to przecież osobisty pogląd tego młodego człowieka którym zasłużył sobie na oklaski za odwagę!

2. Oczywiście że tak. I znając życie zaraz przytoczysz mi Niesiołowskiego czy innego polityka który wypowiada się tak a nie inaczej. Tylko widzisz ja już kiedyś tutaj pisałem o tym. A konkretnie o chlaniu w pracy. Skoro taki Dorn nie ma szacunku do władzy i stanowiska jakie pełni to chyba szacunek Polaków do niego powinien się skończyć nie uważasz?

Ja odpowiedziałem na Twoje pytania teraz Ty odpowiedz na jedno moje:
Co powinno się stać z Dornem,Kruk i Kwaśniewskim? (nawiązuję oczywiście do wiadomych sytuacji).
Ostatnio edytowane przez FraMat : 25.01.2011 o godz. 14:34.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.01.2011, 20:32

sorry za offtop
świat nie składa sie z samych Pradów Pittów i Angelin Jolie
Drozd
Senior Member

Stary 23.01.2011, 23:57
Kurde jak głową w mur.

Spróbuję z inne strony zadać pytanie.

Co by zrobił Kaczyński(bo domyślam się że jesteś jego fanem) gdyby był na miejscu Tuska od momentu katastrofy do dnia dzisiejszego? Mając taką władzę jak on i takie poparcie polityczne? Możesz to mi wypisać w punktach. Tylko nie pisz że Tusk czegoś nie zrobił ale to co właśnie zrobiłby Kaczyński.

Miał podstawy? I w jednym masz rację gdybyśmy byli wolni to za takie coś obcięto by mu język.
Moje odpowiedzi cię nie satysfakcjonują? Wskaz w którym miejscu konkretnie, a nie pitol o murze. Bo tak to każdy głupi potrafi.

Co by zrobił Kaczyński? To co każdy Polak
-nie oddawał by ruskim naszej czarnej skrzynki którą mieliśmy już w Polsce
-wymógł by na ruskich zabezpieczenie wraku
- upublicznił by rozmowy z wieży wcześniej niż tydzień po kłamliwym raporcie MAK

Tylko tyle i aż tyle. A najogólniej mówiąc nie starał by sie ukrywać prawdy tak jak to robi (...).
Ostatnio edytowane przez FraMat : 25.01.2011 o godz. 14:35.
Hej Nasz TS !!
wislak68
Senior Member

Stary 24.01.2011, 00:24
1. Człowiek bez honoru to gorsze niz śmierć- masz całkowita rację można tak mówić do premiera bez względu na wiek to przecież osobisty pogląd tego młodego człowieka którym zasłużył sobie na oklaski za odwagę!

2. Oczywiście że tak. I znając życie zaraz przytoczysz mi Niesiołowskiego czy innego polityka który wypowiada się tak a nie inaczej. Tylko widzisz ja już kiedyś tutaj pisałem o tym. A konkretnie o chlaniu w pracy. Skoro taki Dorn nie ma szacunku do władzy i stanowiska jakie pełni to chyba szacunek Polaków do niego powinien się skończyć nie uważasz?

Ja odpowiedziałem na Twoje pytania teraz Ty odpowiedz na jedno moje:
Co powinno się stać z Dornem,Kruk i Kwaśniewskim? (nawiązuję oczywiście do wiadomych sytuacji).
Bardzo mi przykro kolego ale to że coś napisałeś bynajmniej nie oznacza że odpowiedziełeś na moje pytania. Bo odpowiedziałeś tylko na jedno z nich: a mianowicie potwierdziłeś że szacunek należy się wybranemu w demokratycznych wyborach przedstawicielowi narodu. W związku z tym będę kontynuował i zapytam się:
1. Jak określiłbyś kogoś kto nazywa "wybranego w demokratycznych wyborach przedstawiciela narodu" któremu jak sam stwierdziłeś należy się szacunek "młodym szczylem"? Prostak? Gówniarz? Oszołom?
Ponieważ nie odpowiedziałeś na pytanie pierwsze to pozwole je sobie powtórzyć:
2.Kto ma prawo mówić do premiera o honorze (od jakiego wieku można mówić o tym do premiera?)?

Zupełnie nie rozumiem jaki jest związek zadanego przez Ciebie pytania o przypadki "nadużywania" zaobserwowane wśród polityków z moimi pytaniami (zakładam Twoją dobrą wolę i brak chęci rozmywania tematu). Dlatego deklaruję zaprezentowanie swojej opinii w zasugerowanym przez Ciebię temacie natychmiast po uzyskaniu merytorycznej odpowiedzi na dwa pytania postawione powyżej.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.01.2011 o godz. 00:34.
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 24.01.2011, 22:25
Q13SON doskonale wiesz że takie określenia mogę śmiało przypisać pzeudoposłom z każdej partii - Kruk coś tam cos tam itd. tylko po co?

i my na nich płacimy
no to jedziesz....
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 25.01.2011, 12:30
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Moje odpowiedzi cię nie satysfakcjonują? Wskaz w którym miejscu konkretnie, a nie pitol o murze. Bo tak to każdy głupi potrafi.

Co by zrobił Kaczyński? To co każdy Polak
-nie oddawał by ruskim naszej czarnej skrzynki którą mieliśmy już w Polsce
-wymógł by na ruskich zabezpieczenie wraku
- upublicznił by rozmowy z wieży wcześniej niż tydzień po kłamliwym raporcie MAK

Tylko tyle i aż tyle. A najogólniej mówiąc nie starał by sie ukrywać prawdy tak jak to robi cudak.

Kaczyński by zrobił tyle co zrobił przez 2 lata swoich rządów ,pomachał szabelką.Taka polityka w stosunkach z Rosja przyniosła nam tylko embargo na mięso...
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 25.01.2011, 14:36
W miarę wolnego czasu będę śledził ton wypowiedzi.
Na razie trochę poedytowałem wypowiedzi. Teraz nie będę się w to bawił, tylko za każdy epitet czy obelgę kasuję post niezależnie od jego merytoryczne zawartości
Ostatnio edytowane przez FraMat : 25.01.2011 o godz. 15:07.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 25.01.2011, 15:31
Co mnie obchodzą odszkodowania dla rodzin ofiar katastrofy CASY i Smoleńskiej ? Tyle co zeszłoroczny śnieg.
Nie interesują mnie obietnice tylko realne działania. A tu NIC.
Przewiduję, że za jakieś 10 lat jeżeli przy władzy będą Żydzi, komuniści i złodzieje to nic się nie zmieni na lepsze przynajmniej dla szarego obywatela. Ludzie nie będą już emigrować do USA, UK tylko do Czech, Słowacji. W takich Czechach to dla Polaka to jest obecnie luksus. Służba zdrowia to wyprzedza nas o jakieś 10 lat, brak kolejek, wszystko na miejscu ale tam mają inny system tam robią a nie ,,coś robią,,.

Jak by ktoś był na tyle mało inteligentny a zapewne sporu tu takich osób nie mających pojęcia o gospodarce, finansach, prawie to dla Was wszystko jest OK. Żyjcie sobie dalej w tym bagienku, taplajcie się w błotku i popierajcie Platformę Obywatelską i pełzajcie dalej przez życie z klapką na oczach.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 25.01.2011, 15:40

Kaczyński by zrobił tyle co zrobił przez 2 lata swoich rządów ,pomachał szabelką.Taka polityka w stosunkach z Rosja przyniosła nam tylko embargo na mięso...
Teraz wielkie braterstwo, a tiry zatrzymywane na granicy
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 25.01.2011, 20:58
PO straszy że jak wygra PiS wybory parlamentarne to Macierewicz zostanie ministrem wojny.
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 25.01.2011, 21:19
harimata napisał(a):Wyświetl post
Co mnie obchodzą odszkodowania dla rodzin ofiar katastrofy CASY i Smoleńskiej ? Tyle co zeszłoroczny śnieg.
Nie interesują mnie obietnice tylko realne działania. A tu NIC.
Przewiduję, że za jakieś 10 lat jeżeli przy władzy będą Żydzi, komuniści i złodzieje to nic się nie zmieni na lepsze przynajmniej dla szarego obywatela. Ludzie nie będą już emigrować do USA, UK tylko do Czech, Słowacji. W takich Czechach to dla Polaka to jest obecnie luksus. Służba zdrowia to wyprzedza nas o jakieś 10 lat, brak kolejek, wszystko na miejscu ale tam mają inny system tam robią a nie ,,coś robią,,.

Jak by ktoś był na tyle mało inteligentny a zapewne sporu tu takich osób nie mających pojęcia o gospodarce, finansach, prawie to dla Was wszystko jest OK. Żyjcie sobie dalej w tym bagienku, taplajcie się w błotku i popierajcie Platformę Obywatelską i pełzajcie dalej przez życie z klapką na oczach.
Ale to wszystko wynika z braku przystosowania do obecnej sytuacji na rynku mediów.
Z każdym kwantem czasu dociera do nas mnóstwo informacji. Trudno człowiekowi ogarnąć tę sytuację, więc media wyciągają pomocną dłoń w stronę widza/słuchacza. Teraz wszystko opiera się na sloganach, na skrótach myślowych. Problem leży w tym, że wyciąganie wniosków i interpretacja zdarzeń powinna należeć do odbiorcy tychże. Zmierzam do tego, że media niosą kaganek oświaty, z fatalnym dla ludzi skutkiem. Otrzymujemy papkę informacyjną, wiadomości łączą się z rozrywką, znajdują z nią wspólny mianownik w postaci czystej mierności i przeciętności.

Politycy oczywiście wpisują się w ten nurt upadku kultury. Nie ma czasu antenowego na dogłębne analizy i merytoryczne dyskusje. Teraz ważne jest zaistnieć, a do tego trzeba odwołać się do emocji społeczeństwa. Zarysowuje się podział tylko poprzez różnice pomiędzy politykami, a nie programami partii. Do tego dochodzi oczywiście sprawa sondaży, które są wyznacznikiem popularności dla rządzących i opozycji. Wystarczy popatrzeć na wybory prezydenckie. Od czasu "paktu stabilizacyjnego" PiS jest niemiłosiernie objeżdżany przez wszystkie "wolne" media (wtedy wypłynęło też "Szkło kontaktowe") z krótką przerwą na kampanię wyborczą w lecie, kiedy Jarosław Kaczyński przedstawiany był przez swój sztab jako dobry wujek, który wyciąga rękę do swoich oponentów politycznych, by się pogodzić. Wytrącono salonowi argument "zaściankowości" PiS, co przełożyło się na wynik w wyborach.

Dlatego też sukcesy odnosił Palikot. Używał mocnych słów, robił "eventy", przez co istniał w mediach, przeistaczając się z sejmowego clowna w konkretnego gracza na scenie politycznej.
Pozostaje pytanie czemu PO w sondażach miażdży konkurencję? Zastanów się. Mówisz PO, myślisz Tusk. To bardzo zręczna zagrywka marketingowa rządu. Donek pojawia się w telewizji, gdy trzeba zrugać Kacapów (których nikt w Polsce nie lubi) albo gdy trzeba ogłosić, że jest dobrze (przynajmniej teoretycznie). Wszystko, co złe w państwie utożsamiane jest z ministrami. Dobry car - zły urzędnicy. Nic nowego pod słońcem. No i jeszcze opozycja, która nie daje spokoju rządowi. To proste, by zakorzenić takie myślenie wśród wyborców, gdy opozycja to miły, uśmiechnięty i bezpłciowy Grześ oraz PiS, które można lać ile wlezie, a potem dorżnąć.

Dlatego ilekroć ktoś czyta Fakt, chodzi na durne komedie romantyczne, nie kupuje książek, a wiedzę o świecie czerpie tylko z TVN24 i TVP Info wspiera tendencję dążącą do upadku kultury polskiej i zastąpienia jej przez miałkie gówno, które oferuje tylko Photoshopową rzeczywistość, która jest cool, luźna i bomba. Politycy są lustrzanym odbiciem społeczeństwa.
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 26.01.2011, 09:07
Nie wiem czy było:

http://www.wnp.pl/wiadomosci/prof-ba...1_0_0_0_0.html

"Rządowa propozycja zmian w systemie emerytalnym szkodzi rozwojowi gospodarczemu Polski, obniża prawdopodobną wysokość i bezpieczeństwo przyszłych emerytur, podważa powagę państwa i prawa - uważa prof. Leszek Balcerowicz, były szef NBP, szef fundacji FOR. Przedstawiciele fundacji mają swój pomysł na zmiany w II filarze."

I Tusk już bez krępacji:

http://www.wnp.pl/wiadomosci/tusk-al...1_0_0_0_1.html

""Rzecz jest prosta - albo przyjmiemy nasz projekt, albo w kieszeniach ludzi będziemy musieli znaleźć kilkadziesiąt miliardów złotych. (...)uczciwość wymaga powiedzenia bardzo jasno - co jeszcze ludziom trzeba by było zabrać, żeby zrównoważyć propozycję, jaką my przedstawiamy. Chcę państwa poinformować, że byłaby to nie dwukrotność, nie trzykrotność, tylko wielokrotność tego, co uzyskaliśmy na przykład poprzez podwyżkę VAT."
emj10
Senior Member

Stary 26.01.2011, 13:11
Oglądałem wczoraj Balcerowicza i śmiech mnie ogarnął jak na pytanie co zrobić zamiast reformy OFE (częściowej likwidacji OFE) odpowiedział, że należy dokończyć prywatyzację (sprzedać resztówki za 10 mld zł w tym roku). Właśnie przez takich panów jak jaśniepan prof. Balcerowicz musimy się wciąż bujać z mundurówkami, czy innymi świadczeniami rodem z PRL-u. Najlepszą receptą na problemy jest zawsze dla pana Balcerowicze prywatyzacja

Cytat:
"W oficjalnych dokumentach rządowych na ten rok zakłada się, że prywatyzacja będzie wolniejsza znacznie niż była w zeszłym roku, bo miałaby wynosić 15 mld zł, podczas gdy szacunki na początek stycznia pokazują, że rynkowa wartości akcji w posiadaniu Skarbu Państwa wynosi ponad 100 mld" - powiedział Balcerowicz. Dodał, że "proste technicznie prywatyzacje", dotyczące spółek już notowanych na giełdzie, mogą dać dodatkowe 10-12 mld zł, czyli tyle, ile rząd "w najlepszym wariancie może uzyskać, dokonując amputacji składki do OFE".
Popatrzcie co dokładnie zaproponował Balcerowicz jako przewodniczący FOR:
http://stooq.com/n/?f=412627&c=6&p=0
Cytat:
Balcerowicz wymienił 6 kroków, które jego zdaniem powinien zrobić rząd: prywatyzację i odpolitycznienie gospodarki, dokończenie reformy emerytalnej, ograniczenia "nierozwojowych" wydatków budżetu, uproszczenia podatków i wykorzystanie rezerw.
Same doraźne działania w żaden sposób nie reformujące finansów państwa:
http://www.for.org.pl/upload/File/OF...OR25012011.pdf

1.Prywatyzacja resztówek - przyniesie kilkanaście mld zł, uniezależni te spółki giełdowe od wpływów państwa, a także odbierze możliwość pobierania dywidend na rzecz Skarbu Państwa

Tak jak się domyślałem chodzi o sprzedanie resztówek największych firm z najważniejszych sektorów gospodarki w naszym państwie.
Cytat:
Dobra koniunktura na rynku kapitałowym pozwala obecnie uzyskać atrakcyjne wyceny za sprzedawane pakiety akcji, zwłaszcza w przypadku spółek powiązanych z sektorem surowcowym (KGHM, spółki węglowe, Lotos, PKN Orlen).
2. Dokończenie reformy emerytalne:
Zgadzam się z większością postulatów, ale wprowadzenie w życie niektórych w przeciągu 1-2 lat jest mało realne. Kto się obecnie zgodzi na wydłużenie wieku emerytalnego, albo kto ruszy górników? Nie ma takich. Pan Balcerowicz nie pamięta jak w strachu przed górnikami wyciągnęli ich z systemu emerytalnego?

Z tymi rolnikami to już pojechał. Powiem chrzestnemu, żeby zaproponował w wakacje Balcerowiczowi tyrkę za 2000 zł w sadzie. Zobaczymy ile wyrobi
Cytat:
A. Stopniowe podwyższanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn do 67 lat w latach
2012-2021 (wzrost wieku emerytalnego kobiet o 9 miesięcy rocznie, mężczyzn o 3
miesiące rocznie).
B. Włączenie funkcjonariuszy i żołnierzy rozpoczynających służbę od 2012 roku do
powszechnego systemu emerytalnego.
C. Włączenie górników do powszechnego systemu emerytalnego od 2012 r.
D. Objęcie dochodów lepiej zarabiających rolników (od 2000 zł. miesięcznie) podatkiem
PIT i składkami ubezpieczeniowymi na ZUS.
E. Uspójnienie wymiaru rent z wymiarem emerytur w 2011
3. Ograniczenie "nierozwojowych" wydatków budżetu:
Nihil novi. Pogrzebowym się już zajęto. Becikowe przegłosowano głosami PO, a nauczycieli nie ruszą bo mimo wszystko przez te 3 lata ta grupa zawodowa dostała największe podwyżki i nie będą chcieli przed wyborami im podpaść. Ta cała racjonalizacja i wspólne zakupy to dla mnie utopia. Już widzę jak idzie zamówienie na 1 mln ołówków dla urzędów skarbowych, a później na 1 mln gumek do ścierania. Kto się tym będzie zajmował? Kolejny urząd

Panie Balcerowicz tylko tyle jest pan w stanie wymyślić?

Cytat:
A. Utworzenie Centrum Usług Wspólnych w administracji centralnej
B. Racjonalizacja zakupów towarów i usług w administracji centralnej
C. Likwidacja becikowego
D. Obniżenie zasiłku pogrzebowego
E. Podniesienie pensum nauczycieli przy utrzymaniu wzrostu ich wynagrodzeń
F. Reguła wydatkowa dla jednostek samorządu terytorialnego.
4. Uproszczenie podatków:
Nie wyrabiam. Same prorozwojowe zmiany. Panie Balcerowicz pora odejść w niebyt polityczny

Szczególnie likwidacja tej ostatniej ulgi zachęci ludzi do budowania własnych domów. Oj z pewnością!
Cytat:
A. Modyfikacja ulgi prorodzinnej
B. Likwidacja ulgi na internet w podatku dochodowym
C. Likwidacja obniżonej stawki VAT na usługi hotelarskie
D. Likwidacja zwrotu części VAT za materiały budowlane
PS. Odpolitycznienia gospodarki i wykorzystania rezerw nie znalazłem w samym dokumencie za to mamy tam dwie inne kategorie:

5. Zmiany w systemie ubezpieczeń społecznych zwiększające podaż pracy:

Brzmi zachęcająco, ale w istocie okazuje się, że są to minimalne korekty cofające zasiłki do stanów poprzednich. Jedynie obniżenie wysokości zasiłku dla bezrobotnych wydaje mi się zasadne, ale wyłącznie przy jednoczesnym podniesieniu płacy minimalnej w znaczący sposób.

Cytat:
A. Wstrzymanie wydłużenia płatnych urlopów macierzyńskich do 26 tygodni w 2014 r.
B. ObniŜenie wysokości zasiłków chorobowych z 80 do 60% wynagrodzenia i
wprowadzenie 3 dniowego okresu oczekiwania 5
C. Dostosowanie wysokości zasiłków chorobowych funkcjonariuszy i żołnierzy do zasad
obowiązujących w systemie pracowniczym
D. Obniżenie wysokości zasiłków opiekuńczych z 80 do 60% wynagrodzenia i
wprowadzenie 3 dniowego okresu oczekiwania
E. Przywrócenie wysokości zasiłków dla bezrobotnych sprzed ich podniesienia w 2010 r.
6. Zwiększenie pozostałych dochodów finansów publicznych

Ten punkt mnie już naprawdę rozwalił. To jest perełka, którą powinny zapamiętać pokolenia.

Jak Pan Balcerowicz chce zwiększać pozostałe dochody finansów publicznych państwa? Może chce zwiększyć efektywność pracowników tak aby wykonywali dodatkowe odpłatne zlecenia zewnętrzne? Może chce rozszerzyć działalność doradczą, bądź szkoleniową niektórych instytucji? Może chce wprowadzić podatki lokalne, chociażby od pobytu cudzoziemców na wakacjach w naszym kraju, coś a'la opłata klimatyczna w naszym kraju?

Nie Pan Balcerowicz liczy, że ze sprzedaży praw do emisji CO2 wpadną nam kokosy. Jak można być tak naiwnym i liczyć na to, że tego typu niepewne i okresowe dochody odegrają znaczącą rolę w łataniu dziury budżetowej? Ja tego nie wiem, a zakładam, że pan Balcerowicz również.
Cytat:
A. Dochody ze sprzedaży praw do emisji CO2
Czas na podsumowanie.

Nie ma czego podsumowywać, bo moim zdaniem mentor polskich ekonomistów ośmieszył się tą wczorajszą konferencją i planem naprawy finansów publicznych jaki wczoraj zaprezentował. Miałem jednak szczęście, że ominęły mnie na uczelni zajęcia z Balcerkiem

Chyba, że cały ten program napisał jakiś studencik, a pan Balcerowicz się pod tym podpisał. Może i tak było?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.01.2011 o godz. 13:19.
Arapaho
Senior Member

Stary 26.01.2011, 16:04
Prywatyzacja rentownych spółek daje jednorazowy zastrzyk pieniedzy - tracąc bezpowrotnie przyszle zyski, dywidendy, często wpływ na firmy. Oczywiscie należy brac pod uwage że jakaś cześc społek byla nierentowna i nie dawała szans na zysk ale sektor paliwowy,chemiczny czy bankowy to czysty zysk. Trzeba tylko zatrudnic osoby umiejące prowadzić firmy, MANAGERÓW - a nie ciotki i wujków. Wtedy mamy w dłuższym terminie potrójny zysk - mniejszą ale systematyczną kasę przez wiele lat, majątek narodowy, gwarancje zatrudnienia dla Polaków.
Kto tego nie rozumie jest dla nie kretynem lub oszustem
emj10
Senior Member

Stary 26.01.2011, 16:41
To co napisałeś trochę zalatuje populizmem i mocno odbiega od rzeczywistości. Prywatyzacja jest narzędziem, a nie doraźnym celem samym w sobie, do poprawy jakości funkcjonowania danego podmiotu gospodarczego i jako takie narzędzie mamy ją traktować.

Spółki nierentowne w średnim, bądź długim okresie powinny upadać co pokazywałoby, że nasza gospodarka jest zdrowa u podstaw. Niestety dzieje się u nas na odwrót i takie niedoinwestowane, przejadające środki instytucje siedzą na garnuszku państwa i marnotrawią grube miliardy co roku. Spółki nierentownej, bez perspektyw na przyszłość nikt nie kupi i zamiast dotować ją latami powinno doprowadzić się albo do restrukturyzacji i zmiany profilu działalności, albo do zamknięcia danej firmy. Przykłady stoczni, czy kopalni węgla pokazały nam jak szkodliwe dla finansów państwa są sentymenty do PRL-owskich przedsiębiorstw, które w normalnych rozwiniętych gospodarkach padłby na początku lat 90-tych.

Czym innym jest natomiast majątek narodowy, który powinien być wyjęty spod klosza i zacząć podlegać prawom rynkowym tak aby podmioty państwowe konkurowały z podmiotami prywatnymi i na odwrót. A tak mamy sytuację, że kolosy PKP i Poczta Polska ciągną nas cały czas w dół, bo przez 20 lat nikt nie chce powiedzieć stop i ukrócić trwania tych monopoli państwowych. Oczywiście sektor strategiczny, czyli szczególnie energetyka i spółki paliwowe powinny pozostać w mniejszym bądź większym stopniu w rękach państwa.

Co do banków kompletnie się nie zgadzam z tego względu, że instytucje finansowe mają to do siebie, że prowadzą działalność transnarodową, która w żaden sposób nie powinna być ograniczana granicami państwa. Swoboda przepływu kapitału i usług, którą gwarantują niezależne banki jest filarem wolności gospodarczej. Państwowe powinny pozostać wyłącznie NBP jako bank centralny oraz Bank Gospodarstwa Krajowego jako bank płatnik do wszelkiego rodzaju dotacji, jak i specjalistycznych kredytów wewnątrzkrajowych (np. kredyty studenckie).

Nie wiem co ma znaczyć ta gwarancja zatrudnienia dla Polaków, bo zalatuje mi to wcześniejszym ustrojem, ale rozumiem, że chodzi o pierwszeństwo możliwości zatrudnienia polskiego pracownika przed pracownikiem zagranicznym? Dla mnie to idiotyzm jeśli dobrze to miałeś na myśli. Zdecydowanie wolałbym, aby wielu wykształconych i doświadczonych zagranicznych pracowników wybierało Polskę jako miejsce swojej przyszłej pracy co oznaczałoby, że stajemy się powoli atrakcyjnym rynkiem pracy dla cudzoziemców. Kryterium narodowościowe nie powinno odgrywać tu żadnego znaczenia. Tylko i wyłącznie kwalifikacje.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów