|
Ángel Caído
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Ja mam
![]() Katedra w Segedynie, Szeged (węg. Magyarok Nagyasszonya püspöki székesegyház), znana także jako Kościół Wotywny (węg. Fogadalmi templom) - główna świątynia diecezji Szeged-Csanád pod wezwaniem Najświętszej Maryi Panny na Węgrzech. Charakterystyczna dla miasta jest zupa rybna, ale także z tego miasta wywodzi się najlepsza kiełbasa węgierska - salami, do tego okolice miasta są głównym rejonem uprawy papryki, która jest narodową przyprawą Węgrów, to nie wiem o który przysmak Ci chodzi ? ![]() ![]()
WISŁA KRAKÓW
[J] BRACI SIĘ NIE TRACI !!!! |
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Zapewne o gulasz szegedyński z kapustą
![]() Który ( za ostatnią książką Makłowicza - Cafe Museum ) nie z tego miasta i nie od jego nazwy bierze jednak swój początek ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Przepraszam za rozmywanie tematu, ale myślę, że osoby udzielające się w tym temacie będą mi w stanie pomóc. Poszukuję informacji na temat zagranicznych odpowiedników Polskich Ośrodków Informacji Turystycznej. Zależy mi głównie na krajach sąsiedzkich oraz Wielkiej Brytanii, Francji. Jeżeli ktoś mógłby mi podać jakiś link, bądź zbiorczy informator byłbym bardzo wdzięczny. Zależy mi tam by móc się z nimi skontaktować (najlepiej w języku polskim), czyli o polskie oddziały tego typu ośrodków, coś jak na przykład taki polski ośrodek we Wiedniu: http://www.wien.polemb.net/
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Przepraszam nie było mnie! Wszystko się zgadza to Seged. Wienek chodziło mi o paprykę, więc zgadłeś
![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
to dzieło ''węgierskiego Gaudiego'' Ede Magyar znajduje się w Szegedzie, Pałac Reok. Tak celem uzupełnienia ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
![]()
http://www.pariskg.polemb.net/ |
||
|
|
Ángel Caído
Offline |
|
|
czy mogę już swoją zagadkę zadać ?
to odetchnijmy od Kościołów, Bazylik, Katedr...będzie pomnik ![]() Proszę o dokładną lokalizacje i co to takiego ? Znajduje się w parku jednej ze stolic państwa z nami sąsiadującego. ![]()
WISŁA KRAKÓW
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Treptower Park Berlin
http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_...Treptower_Park) Pomnik wdzięczności Armii Radzieckiej.... |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
Białoruś- http://www.grodnokg.polemb.net/ Słowacja - http://www.bratyslawa.polemb.net/ Czechy- http://www.prague.polemb.net/ Niemcy- http://www.berlin.polemb.net/index.php?document=225 Litwa- http://www.wilnokg.polemb.net/ Chyba, że chodzi o odpowiedniki PiT zagraniczne czyli np: Niemcy: http://www.deutschertourismusverband.de/ ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Ángel Caído
Offline |
|
|
Ela Ty jeszcze tu, czas obiad gotować, albo gary myć
![]() Twoja zagadka. ![]()
WISŁA KRAKÓW
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Obiad ugotowany i zjedzony, gary umyte
![]() Chwila relaksu przy zagadkach i Eurosporcie. Zagadka: W pewnym kraju ( z którego niedawno zagadka była zadana ) istnieją pewne regionalne i terytorialne animozje, mające swoje odzwierciedlenie w historii. Mieszkańcy jednego z tych regionów ( od nazwy którego często potocznie nazywa się mieszkanców calego kraju ) uważają mieszkańców innego regionu ( którzy przejęli swą nazwę on pewnego wytępionego plemienia ) za " tępych, kretynów, którym jednakże należy przyznać, że technicznie są bezbłędni ". O mieszkańcach jakiego kraju i jakich części składowych tego kraju mowa ? |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
To tylko strzał, nie rozwijam bo nie wiem czy dobry
Powiedzmy że to Flandria i Walonia. Belgia. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Tym razem strzał niecelny.
Cała anegdotka, mówiąca co nieco o charakterze poszczególnych grup : " ..... łatwo się asymilowali i byli poczciwi. Jak chce ..... kronikarz, kilku ..... weszło kiedyś do knajpy w .... i poprosiło o piwo. Dostali doń rzodkiewki, jednak jako że solniczka była zapchana, wypili piwo pogryzając niesolonym warzywem. Wtedy do knajpy, energicznym krokiem weszli grupą ..... Stanęli przed barem, stuknęli obcasami, zasalutowali i zażądali piwa. Dostali je wraz z rzodkiewkami, a gdy się zorientowali, że solniczka jest zapchana, nakazali podać sobie wykałaczki, przepchali dziurki i wypili piwo pogryzając rzodkiewkami solonymi jak trzeba. .... przyglądali im się z uwagą, aż padł z ich ust komentarz : " Ci ....., to tępi kretyni, ale przyznać trzeba, że technicznie są bezbłędni ". ![]() W miejsce kropek, oczywiście należy wpisać nazwy własne. I jeszcze jako podpowiedź : Uploaded with ImageShack.us. |
|
|
|
Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Niemcy, Szwabia, Bawaria (bawarowie)?!?
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Blisko. Strzał celny w połowie
![]() Ale przecież TY powinieneś znać odpowiedź ![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Szwabia i Badenia Wirtembergia
Niemcy jako Szwaby ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Niemcy i Szwabów już Bayern odgadł
![]() Ale ani Bawaria ani Badenia Wirtembergia nie są prawidłową odpowiedzą. |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Brakuje mi Hesji?
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Prusy
Hełm pruski ale już nie mam pomysłu ![]()
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 17.01.2011 o godz. 10:14.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Prusacy!!!!! - kurde, nie zdązyłem, wytłumaczę się tak, że wydawało mi się że chodzi o rejon sąsiadujący ze Szwabią
Ostatnio edytowane przez Bayern : 17.01.2011 o godz. 10:16.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Tak - o Prusaków chodzi
![]() Przy ostatniej składowej zagadki WISLAZWE był szybszy - ale to Bayern odgadł jej większą część i myślę, że to on powinien mieć tą przyjemność zadania kolejnej ![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Dzięki!
Proszę: Przed II wojną światową w polskich Karpatach były dwa obserwatoria astronomiczne. 1. Jak nazywają się góry na których znajdowały się obserwatoria? 2. Jak nazywała się jedna z tych gór zanim wybudowano tam obserwatorium astronomiczne (w dwudziestoleciu międzywojennym)? (Tu podpowiedź, w okolicy używa się zamiennie obu nazw) 3. Co ważnego dla polskiej astrologii odkryto w tym obserwatorium z pytania nr 2?
Ostatnio edytowane przez Bayern : 17.01.2011 o godz. 11:05.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Dobra odpowiadam nie wiem czy dobrze ale spróbuje:
1. Tatry Zachodnie, Beskidy Wschodnie 2. Kasprowa Czuba 3. Kazimierz Kordylewski odkrył w 1961 roku pyłowe księżyce Ziemi ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Kurde, odpowiedziałeś na pytanie, ale nie uściśliłem, że w Karpatach poza Tatrami i chodzi o nazwy szczytów.
Bo odpowiedzi na moje pytanie powinny brzmieć: Pop Iwan i Lubomir Lubomir - Łysina Pierwsza pierwsza kometa odkryta przez Polaka - Lucjana Orkisza. mój błąd, mea culpa WISŁAZWE - pytaj |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Przepraszam, że trzeba było czekać na zagadkę, już nadrabiam stracony czas:
W pewnym kraju, leży miasto nazywane miastem barokowym, założone przez osobę na zdjęciu poniżej, osoba ze zdjęcia jest równocześnie patronem tego kraju ale i nie tylko tego. W mieście z zagadki znajduje się jego grób. ![]() Konkrety: 1. Jaki to kraj, którego patronem jest postać ze zdjęcia 2. Jakie to miasto 3. Co w tym mieście się znajduję, śmie twierdzić, iż przede wszystkim z tego jest znane w Europie. 4. Kim jest osoba z fotografii. 5. Czego/ Kogo patronem jest jeszcze. Myślę, że nie będzie problemu z rozwiązaniem zagadki Powodzenia !! ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
2. Fulda 3. Fabryka opon 4. ŚW. Bonifacy 5. Piwowarów i krawców. __________ Kto został tu pochowany ? ![]() I od razu wskazówka : ![]() . p.s. BORYS - brawo ! Twoja Kolej ![]() Powód: odpowiedź
Ostatnio edytowane przez Ela : 17.01.2011 o godz. 17:34.
|
|
|
|
Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Pochowany jest Marc Chagall a miasteczko nazywa się Saint-Paul-de-Vence
tu potwierdzenie: http://cruises.about.com/od/mediterr...e_vence015.htm To że wyjątkowo udało mi się zgadnąć przed innymi zadam dość mroczną zagadkę: Co łączy, jakie jest (dość chore) powiązanie tego pana: ![]() z tymi panami ![]()
Ostatnio edytowane przez BORYS96 : 17.01.2011 o godz. 17:41.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Nikt nie chciał zgadywać ?
Bo nie wierzę, że nie wiedział! To Charles Manson I The Beatles, których twórczość podobno inspirowała go do zbrodni... http://pl.wikipedia.org/wiki/Charles_Manson I zagadka : Kim jest ta pani ? : ![]() . |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|