|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy ufasz solidności Orkiestry Jurka Owsiaka - WOŚP? | |||
| Tak |
|
333 | 57,51% |
| Nie |
|
246 | 42,49% |
| Głosujących: 579. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ja chciałbym poznać bilans zysków i strat. Kraków wyda na koncert 200 tys. złotych. Chętnie poznam kwotę, za którą w kilkudziesięciu miastach w Polsce buduje się sceny na jeden dzień zbiórki WOŚP - za publiczne pieniądze. Jestem pewien, że koszt tej imprezy grubo przekracza wyniki zbiórki.
Dlatego mam prawo do krytyki i monitorowania jak rozporządza się pieniędzmi z moich podatków. Według mnie WOŚP miałby rację bytu, gdyby nie był tak "rozdmuchaną" akcją pod względem medialnym, co pociąga za sobą duże wydatki. ![]()
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2010
Offline |
|
|
A to nie jest czasem tak ze wszyscy w TV oraz koncerty w
miastach robia za friko ? Nie liczac strat jako kase ktora mogloby sie zarobic gdyby byl to zwykly dzien pracy |
|
|
|
sssssssss..
Od: 10.2003
Offline |
|
|
Może lepiej jakbyś poznał kwotę jaką ma do rozdysponowania MZ bo przy tym ta cała zbiórka to pikuś.
200 tys. to jest nawet dla takiego miasta trochę grosza ale chyba na tej scenie coś się będzie dziać przez ten słoneczny dzień co umili ludziom pobyt na rynku. Jakby to trwało przez tydzień to pewnie reagowałbym trochę inaczej a tak mi to po prostu nie przeszkadza i z drugiej strony to chyba dobrze, że raz w roku coś takiego mamy i ta kasa ratuje komuś życie. A co do medialności to bez niej nie byłoby dużej kasy. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dajcie już spokój zbieramy ,wszystko sie kręci w dobrym celu każdy o tym wie ,kto nie chce nie daje ,i żeby nikt nie musiał nigdy przekonywać się ile tego wszystkiego jest w szpitalach ,a jak twierdzicie że ukradną to i tak wszystkie dzieci urologiczne będą miały swój aparat ,ament
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Junior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
Za friko ot chyba nikt nie robi. Jeżeli pracujesz przy obsłudze takiego koncertu to dostajesz taką samą kasę jak w przypadku każdego innego dnia.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
W ogóle co to za oskarżycielski ton, że ktoś bierze kasę za koncert. Owsiak też bierze kasę (pensję) za działalność w fundacji (nie oskarżam - stwierdzam fakt). Więc jakie ma moralne prawo atakować kogoś innego, kto robi to samo?
W ogóle widzę, że jest sporo grono osób, które gotowe są zbudować stos dla każdego kto raczy wyrazić jakiekolwiek wątpliwości co do WOŚP. ![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ja rozumiem, że można mieć ideowe powody dla których jakieś akcje się wspiera a inne nie. Ale jeśli już się na to decyduje to robi to bezinteresownie. I nie chodzi mi jedynie o WOŚP. W przeciwnym razie jest to, w najlepszym wypadku, lans. ![]()
ANTY-RABBIN-FRONT
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Niestety, moim zdaniem to jest bardziej lans. Gdyby to jeszcze była moda na wolontariat, albo na jakieś regularne zaangażowanie. Ale to jednorazowy event - raz w roku i załatwione. A w szkole jeszcze można za to dostać dodatkowe punkty, które liczą się w ocenie końcowej (autentyk!).
Natomiast chciałem podkreślić, że to nie jest wina Owsiaka. Wręcz przeciwnie - stworzył ogólnopolską akcję, mobilizuje setki tysięcy osób. Szkoda tylko, że Polacy są zdolni do jednorazowych zrywów. Siwy: bez sensu jest podawanie całkowitych kwot na ochronę zdrowia. Większość z tego to koszt pensji, rachunków za media, zrealizowanych operacji oraz refundacja leków. Podałbyś lepiej dane dotyczące inwestycji budżetowych w służbę zdrowia. Albo - skoro spora część podmiotów do NZOZy - inwestycji tychże w skali rocznej. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Pytanie dotyczyło "pieniędzy wydawanych na służbę zdrowia"...
Jeśli już, to bez sensu było pytanie, a nie odpowiedź.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Nie ma sensu się kłócić o sens WOŚP. Prawda jest taka, że dzięki tej akcji trochę sprzętu trafia do szpitali, i tylko się modlić by nikomu nie był on potrzebny.
Kolejna sprawa to podejście ludzi do pomocy innym. W tym przypadku jest to czyn jednorazowy, niejednokrotnie wymuszony przez modę. Trochę mnie śmieszą ludzie, którzy cali się oklejają serduszkami, chcąc pokazać jacy to oni nie są szczodrzy. Trzeba jednak przyznać, że przynajmniej z tego jakaś kasa jest. Ostatnią kwestia jaką poruszę jest koszt przeprowadzenia tej akcji. Jak dla mnie "światełka do nieba" mogłoby w ogóle nie być, a pieniądz z tego tytułu mogłyby zasilić skarbonkę akcji. Ale tego chcą ludzie. Ja to porównuję do wiślackiej akcji zbierania na malunki: czemu zazwyczaj zbiórki, podczas których wręczane są wlepki przynoszą większe przychody? Bo ludzie chcą czegoś w zamian, a WOŚP daje im poczucie spełnienia dobrego uczynku, przynależności do wspólnoty ( jednodniowej) darczyńców etc. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Tylko w Polsce może tak być że zysk z takich akcji jest 5-krotnie niższy od poniesionych nakładów
PS. ten pokaz fajerwerków pod PKiN to też z Waszych złotówek ? ![]() Kod:
W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem 9 października wywal Tuska do śmietnika !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pomimo szerokiej kampanii WOŚP uważam (wiem widziałem jestem tego pewien) że wiele sprzętu z WOŚP nie jest wykorzystywane bo:
- szpitale nie mają kasy na eksploatację (np tomografy, MRI) - szpitale szczędzą na szkoleniach personelu (chociaż producenci trochę z tym nadrabiają) - swego czasu w niejednej piwnicy na kopernika było masę niewykorzystanego sprzetu w oryginalnych opakowaniach. Cała ta szopka to kupowanie żebrakowi mercedesa, do którego on nie ma na paliwo. Ok kupowanie mercedesa z pełnym bakiem.... ![]()
JESTEM LAMUSEM
|
|
|
|
Member
Od: 05.2007
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Ciekawe ile tego sprzętu jest już w prywatnych rękach w ramach prywatyzacji słuzby zdrowie i wielu placówek. I zarabia dla "aby żyło sie lepiej". Gdzie trafi teraz kolejny sprzęt. Czy do placówek, które niebawem się sprywatyzują ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
|
Przecież Ci kolega napisał ze sprzęt stoi niewykorzystany, uważasz ze powinno go stać w pudłach więcej, bo ładnie sie prezentuje z serduszkiem WOŚP? Trzeba by może wraz ze sprzętem kupować szkolenia dla obsługi albo cuś bo taki buzer za pół miliona wykorzystywany raz na miesiąc to jakaś parodia.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2010
Offline |
|
|
Tylko u nas to mozliwe
W NH jakies durnie z nozami odebraly 3 puszki wolontariuszkom Poza tym w Polsce nie bylo wazniejszych incydentow |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dla tych wszystkich co bronia Pana Owsiaka jak niepodlegosci: http://acontrario.nowyekran.pl/post/...znej-orkiestry
Zycze wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. ziuk_NYC ![]()
prosimy o nie odsniezanie dachu sejmu
z wyrazami elektorat "Ojczyzna nasza matka, a my Jej dzieci, Zle to dziecko, w ktorem Ona milosci nie wznieci" |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Pomijając zupełnie aspekty polityczne - proponuję odpuścić sobie WOŚP i rzucić coś na działające cały rok, a nie od święta fundacje charytatywne. One nie wydają lwiej części dochodów na koncerty i marketing, więc więcej z waszej każdej złotówki pójdzie na to, na co ma pójść. Takich organizacji, nie tak głośnych, ale zbierających więcej pieniędzy i lepiej je wykorzystujących jest mnóstwo. Nie idźcie na łatwiznę.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
juz myslałem ze sie obejdzie bez ale zawsze jakas menda musi sobie popuscic...kur... nie podoba sie nie dawać ,NIE PODOBA SIE nie pisac w tym temacie tylko u RYDZYKA ,nikt nikogo nie zmusza ,ja pracuje i jezdze po szpitalach dzieciecych tez i wiem ze nawet jak kradna to mase sprzetu kupili do PROKOCIMIA i na STRZELECKA
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
nie umiesz prostaku kulturalnie odpisac to nie pisz wcale bo smiac sie chce jak sie czyta takich osobnikow, przeczytales prosty czlowieku wogole ten artykul za rzucasz miesem ?
![]()
prosimy o nie odsniezanie dachu sejmu
z wyrazami elektorat "Ojczyzna nasza matka, a my Jej dzieci, Zle to dziecko, w ktorem Ona milosci nie wznieci" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Liczę na podobne prześwietlenie np Caritasu, fundacji Anny Dymnej, Podaruj dzieciom słońce itp
![]()
|
|
|
|
Tylko Wisła
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
O ja, jaki pokaz kumatości - czemu nie było kmwtw?
wierny - co masz do zarzucenia Caritasowi, że chcesz prześwietleń? ![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Wiem że nie skumasz to podpowiem skrótem i sobie rozszyfruj, LB i późniejszy KF. W USA dobrze wiecie co to LB. Pewnie lokaty i środki z rachunków inwestycyjnych wcześniej wyglądały korzystniej? Nie bronię Owsiaka bo nie ma czego, ale uwalanie jednej z ostatnich fajnych inicjatyw, wylewanie na niej wiadra pomyj uważam za żenujące. ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Co do Caritasu to wszystkim krytykującym WOŚP polecam poczytać o nowej siedzibie Caritasu w Warszawie...
![]()
...coście s....ysyny uczynili z tą krainą?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
No to podaj źródła, teksty, wyliczenia i co tylko chcesz.
![]() Cytat:
|
|
|
|
Piknik
Offline |
|
|
Czytam ten temat i krew mnie zalewa.
Zamiast pieprzyć pierdoły i klepać w klawiaturę, proponuję klinkąć tu: http://www.dpd.pl/ i zastanowić się, jak można pomóc. Możecie zostać wolontariuszami, albo przyjść 25 stycznia do Kościoła św. Barbary (Mały Rynek) o godzinie 19tej i kupić bilet-cegiełkę za 30 złotych. Dzięki temu dzieciaki pojadą na wakacje. Macie okazje zrobić coś dobrego, zamiast tylko siać defetyzm i narzekać. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Member
Od: 12.2011
Offline |
|
|
TVP2 :
9.00 - 9.50 - WOŚP 10.30 - 11.20 - WOŚP 13.30 - 14.05 - WOŚP 14.30 - 14.50 - WOŚP 17.15 - 18.00 - WOŚP 19.35 - 20.15 - WOŚP 22.05 - 23.55 - WOŚP TVN24, Polstat News, Superstacja, RMF, ZET - średnio po 3h każda ze stacji - WOŚP Pokaz fajerwerków : Chorzów, Warszawa Banery reklamowe, audycje sponsorowane dt. WOŚP - nie do zliczenia, liczone w setkach Wszelkie imprezy kulturalne(muzyczne, przedstawienia, wiece itp) w całej Polsce nt WOŚP 30sekund reklamy w Polsat News i TVN24, RMF i ZET to koszt 20tyś zł (dane z roku 2009) TVP2 się ceni 28tyś za 30sekund zależne od powtarzania reklamy co daje średnio 20tyś za 30sekund Czas antenowy dla WOŚP wśród najpopularniejszych mediów to : 20 godzin (dzisiaj) 20h = 1200 minut 1200 minut x 40 000 zł = 48 mln Do tego dochodzą oczywiści inne koszta tu nie wyliczone ale myślę że ponad 150 mln będzie
Ostatnio edytowane przez Puchatek : 09.01.2012 o godz. 00:32.
![]() W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
|
|
|